Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1301 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote:za prijetnje niko ne haje,kada te zadavi,naći će i kazniti ubicu. :D
Ne, nego poruka je namijenjena mogućem izvršiocu da ga odvrati od izvršenja krvnog delikta. Saznanje da će 99% biti otkriven, odvraća od namjere izvršenja.

Btw @zonbi,
Pogledaj diskusije od koji dan ranije, spominjao sam tebe i tvoju legendarnu izjavu da
JE LAKŠE PROMIJENITI SUPRUGU, NEGO UPRAVITELJA!
Fala ministru solidnom što nas je usrećio, pa ''diHat ne moremo'' od neke miline.
Bellica

#1302 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Ne znam je li pametno prijaviti policiji sve te prijetnje. Šta misle roditelji tvoji o tome? Sarajevska kantonalna policija je veoma efikasna u razotkrivanju ubistava, blizu 100%, pa mislim da je prijetnja davljenjem izrečena bezvezno, bez namjere da se to i ostvari.

Ni slučajno mu uvoditi poseban vodomjer dok ne plati sve dugove. Policijska plata (državna) je dovoljna da može redovno plaćati vodu i održavanje. Čuvaj taj papir od ViKSa iz kojeg se vidi da drot duguje 3000KM, pa u narednoj ''svađi'' mu poturi pod nos i objasni da bi se taj dug rasporedio na sve ostale EV u zgradi. Je li policajac ''nadograđen''?

Nešto nije ok. to sa ljetnjim povratom CO i CO2. Očigledno da treba ''produžiti'' dimnjake, ali to stručnjaci treba da predlože. Ako se i pored dvomjesečnih pregleda/čišćenja nastavi pojava dva smrtna slučaja godišnje prosječno u Sarajevu od povrata tih plinova, znači da nadležni moraju nešto učiniti.
Ta djevojka što umalo nije zaplatila glavom restartujući plinski bojler, da li stanuje na posljednjem spratu?

Imam osjećaj da će se sa promjenom Zakona o održavanju i upravljanju povećati i cijene održavanja po m2 korisne površine privatnog etažnog vlasništva. Gdje se može pročitati Nacrt izmjena Zakona o održ. i upravljanju?
Ma nisam ni razmisljala da ga prijavim, eto mislim, znas ono u afektu kazes "ma glavu cu ti otkinuti..." ili "udavit cu te" pa mislim da je i on rekao u takvom stanju.
On i kaze da moze placati, ali ne zeli, eh sad njegovi glupi navodi nemaju veze s mozgom, ako recimo taj dan ne radi lift, a neko ga pita "bolan sto ne placas odrzavanje" on lezerno kaze da ne placa jer ne radi lift ili izmisli neku glupost, recimo prljavi su tasteri na interfonu i sl. I da pod ovim okolnostima NECE ugraditi vodomjer dok sam ja PEV!
Jao Pipi pa normalno da nesto nije uredu, previse je prikljucaka, a toplo je, zgrade su okolo, ne mozes disati, sve je sami beton, dimnjaci u nasoj zgradi su cisti kao suza i prohodni, ali nisu kako to oni nazivaju funkcionalni jer ne mogu izdrzati tolike KW na odredjenoj temperaturi. O produzenju mogu samo da sanjam jer vec zamisljam komsije kako me blijedo gledaju i govore "nemoj molim te kod mene, okrecila sam, oprala sam cilime..." Jedino sto mozemo uraditi je biti maximalno disciplinovani i obezbijediti dovoljan dotok vazduha plinskom bojleru, koliko sam shvatila, taj vazduh treba da pogura i progura CO kroz dimnjak u kojem nema fizickih ostecenje niti zacepljenja, samo ne mzoe da podnese toliki pritisak odozdo od strane CO i odozgo od atmosfere odnosno od atmosferskog pritisaka ili kako se vec zove. Nazalost, ljudi stradaju, a niko nista ne radi, meni ovo lici na problem s psima lutalicama, zabranili eutaniziranje, a ne daju azil. Kao i ovdje, uveli pravilo po kojem smije biti samo 3 prikljucka na jednom dimnjaku, a nisu dali prijedlog kako da se ostalih u mom konkretnom slucaju 5 etaznih vlasnika prikljuci i obezbijedi dotok plina. Trebaju nam dati smijernice i prijedloge, jer meni nista nije tesko uraditi, ako treba graditi dimnjake, nesto srusiti pa opet izgraditi, ali samo neka mi kazu sta treba, naravno, ako bi trebala i nadogradnja, morala bih provesti 2 mjeseca u ubjedjivanju komsija koji su okrecili da je to za cjelokupno dobro, na kraju bih ponudila da pomognem pri sljedecem krecenju i pospremanju. A ovako, imam samo sljedece, 16 Ev koji nemaju plin i nece ga imati do daljnjeg jer je doslo do povrata CO. Pa ti sad budi pametan, ni oni sami ne znaju sta da mi kazu, sta trebam napraviti da bi plin bio pusten, ali bezbijesno bez bojazni da neko strada. nadlezni su usvojili novi Zakon o dimnjacarskoj djelatnosti i koliko sam mogla shvatiti isti je kao i prethodni samo u novom odgovornost za stanje dimnjaka s upravitelja prelazi na dimnjacare, sto je apsurdno, pa pobogu kako upravitelj pored dimnjacara zivog moze biti odgovoran za stanje dimnjaka. Pa moj dimnjacar vodi evidenciju kada je servisiran i ociscen dimnjak, kad treba ponovo pregledati, tako da je odgovornost pala i sa mene same kao PEV jer ne brinem o dimnjacima nikako, on sve pregleda, snimi kamerom, pregledamo zajedno i gotovo.
Ne znam gdje se moze procitati, ja bih isto voljela da procitam. I prema mom misljenju, mislim da se cijene trebaju formirati ne prema postojanosti lifta nego po godini izgradnje zgrade, jer kako jedna zgrada koja je napravljena 2005. i ona napravljena 1965. moze imati iste zahtjeve, kvarove, pa na kraju i cijene. Valjda bi ovi u staroj gradnji trebali placati malo vise, a ovi u novogradnji malo manje. Ali kao sto znas o tome ne odlucujem ja nego vlast pa necu da im se petljam u posao.
Bellica

#1303 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

zonbirile wrote:za prijetnje niko ne haje,kada te zadavi,naći će i kazniti ubicu. :D

Naci hoce zasigurno, a kazniti... eh to je vec upitno :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1304 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Bellice,
Ispušni gasovi koji idu kroz dimnjak, a od plinskog grijača vode za c. grijanje ili vode za kućnu upotrebu (kupanje i pranje) su teži od zraka kada su ohladjeni i padaju prema dolje. Zbog toga im je potrebna određena visina stuba dimnjaka da dimnjak ''povuče'' te gasove. To stručnjaci proračunavaju, pa se onda, od lima nadogradi dimnjak. Znači, eventualni radovi bi se izvodili isključivo na krovu zgrade. Naravno, uz proračun i nadgledanje radova kompetentnih i ovlaštenih stručnjaka. Time bi se povećala udaljenost od plamenika grijača do vrha dimnjaka koja je u propisima tačno definisana kolika mora da bude. Stručnjaci to mogu i izračunati. I kod mene u zgradi dimnjak nadograđenog drota (izvinjavam se kolegama policajcima, ali ovaj slučaj zaslužuje ovaj pogrdni epitet-dolazio mi na vrata sa puškom u namjeri da se obačuna samnom) je prekratak jer drot živi na posljednjem nadograđenom spratu.

Imam e-mail adresu jednog inžinjera koji je stručan u vezi sa plinom i dimnjacima, pa ću ga pozvati da se priključi u ovoj diskusiji.
Bellica

#1305 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:@Bellice,
Ispušni gasovi koji idu kroz dimnjak, a od plinskog grijača vode za c. grijanje ili vode za kućnu upotrebu (kupanje i pranje) su teži od zraka kada su ohladjeni i padaju prema dolje. Zbog toga im je potrebna određena visina stuba dimnjaka da dimnjak ''povuče'' te gasove. To stručnjaci proračunavaju, pa se onda, od lima nadogradi dimnjak. Znači, eventualni radovi bi se izvodili isključivo na krovu zgrade. Naravno, uz proračun i nadgledanje radova kompetentnih i ovlaštenih stručnjaka. Time bi se povećala udaljenost od plamenika grijača do vrha dimnjaka koja je u propisima tačno definisana kolika mora da bude. Stručnjaci to mogu i izračunati. I kod mene u zgradi dimnjak nadograđenog drota (izvinjavam se kolegama policajcima, ali ovaj slučaj zaslužuje ovaj pogrdni epitet-dolazio mi na vrata sa puškom u namjeri da se obačuna samnom) je prekratak jer drot živi na posljednjem nadograđenom spratu.

Imam e-mail adresu jednog inžinjera koji je stručan u vezi sa plinom i dimnjacima, pa ću ga pozvati da se priključi u ovoj diskusiji.
Ma vidi, znam da je tako, sve mi je jasno, zato ja kad koristim plinski bojler moram otvoriti prozor ili laicki obezbijediti dovoljan dotok vazduha bojleru, ustvari ne bojleru nego tim gasovima da bi mogli ici gore, a ne dole, zrak im treba kako bi postali tezi i kako bi se mogli progurati kroz dimnjak, znam da mi je objasnjenje na nivou obdanista, ali sta cu, ja sam babica, nisam ni dimnjacar niti kakav inzinjer. Eh sada, posto sam ja na Grbavici, a komplet Grbavica, pa Vraca, Breka, Kosevsko Brdo, Osijek i Ciglane (zamisli, ne znam je li slucajnost, ali vecina ovih zgrada u navedenim naseljima u izgradjene od fasadne cigle, znam da najvjerovatnije nema veze jedno s drugim, ali dalo se primijetiti) imaju taj problem, trebalo bi svima nama iskljuciti plin! A da do toga ne bi doslo treba problem podici na nivo Opcine, Grada, Kantona ili cega vec ne pa da se lijepo izdvoje sredstva za sanaciju ili nadogradnju postojecih dimnjaka po G600 pravilu koje je trenutno na snazi. I samo da se pohvalim, ovo sam svoje misljenje iznijela na jednom jako visokom mjestu, gdje ljudi inace odlucuju o ovakvim idejama, ja se isreno nadam da ce moju ideju uzeti bar u razmatranje, ako ne u realizaciju. Kako bi uradili sve ovo trebao bi nam projekat, pa izvodjac radova, pa materijal i na kraju, najvaznije, sredstva kojim bi to platili, ja na mjesecne uplate i ne mislim niti dam i jednog KF u tu svrhu, trebam od 800 KM mjesecnih uplata (ovo je kad svi platimo, a to se rijetko desi, uglavnom neko zakasni, neko zaboravi pa plati iduci mjesec, tako da prosjecna mjesecna uplata u mom ulazu iznosi 500 KM) da izdvojim jos i za nadogradnju dimnjaka ne pada mi na pamet, neka se gospoda pobrinu pa nam rijese problem, cijelih 15 dana sam provela na raznim sastancima, institucijama, nema vrata gdje nisam pokucala, nema dimnjacara s kojim se nism posvadjala, a sve to zbog njih koji ne razmisljaju. Meni ne smeta sto je plin bio iskljucen, jer vise volim da je ziv komsija ljut na mene, nego da je mrtav pa kad se sretnemo na onom svijetu da mi kaze da sam bila u pravu. Ovo je ogroman problem gore navedenih naselja i neko se mora pobrinuti kako bi se on rijesio, jer svi mi koji tu zivimo smo u potencijalnoj opasnosti.
Nego vidi, izgleda da je moja tema jako citana :) evo sad i mi imamo probleme sa strujom, nevjerovatne, zajednickom i zasebnom, neko je valjda zaposlen u elektroprivredi ili voli da se igra sa strujom pa nam pravi probleme i sve dok jednom neko ne nastrada nece prestati. Lift nam je pregorijevao u zadnjih 15 dana nekoliko puta, instalacija mu se zapalila, stubisni automati takodjer pregorijevaju, pocela sam ih sakupljati pa ako imas neki pregorjeli u spajzu posalji mi u OKI otici cu ja po to :) kod mene u kuhinji ne mogu ukluciti rernu i kuhalo za vodu i isto vrijeme, izbaci mi osigurac, usisivac nov novcat u jednoj sobi radi u drugoj ne radi, poneki uredjaji uredno rade i onda se jednostavno iskljuce, komsije se takodjer zale na probleme sa strujom iako je komplet elektro-instalacija pregledana prije nekoliko mjeseci. Trenutno su mi dimnjaci daleko manji problem u usporedbi sa strujom. I da, u ulazu gotovo uvijek mogu osetiti blagi miris sagorijevanja, ili onaj ne znam kako bih objasnila, kad dodje do kratkog spoja takodjer ima neki specifican miris. Sramota me prijaviti problem bilo kome, a morat cu, pomislit ce majstori da zivim u dzungli, a ne na Grbavici. Moram prevariti sramotu jer su nam zivoti u pitanju. I onda kazem "nikada ne bih otisla iz svog Sarajeva" a oje Sarajevo se iz dana u dan pretvara u divlji zapad :)
PipiDugaDevetka

#1306 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Bellice,
Je li tvoja zgrada nadograđivana? Ima li u tvojoj zgradi ovakvih strujomjera firme ''Iskra-EMECO''?

Image
To što se u haustoru osjeti miris kao kada odgorjeva guma ili pvc kablovski omotači može svašta biti. To bi morao pogledati VEOMA iskusan elektro-tehničar ili VKV majstor. Može biti da je komad licne (tanka Cu žica) negdje upao i prespojio faze, a možebiti slučaj kao što se desio kod mene. Nekoliko dana prije prvog požara u mojoj zgradi osjetio se miris kao da odgorjeva guma u haustoru. I onda, 16. septembra 2006.g. zapalio se strujomjer kod nadogr(a)đenog komšije. Isti ovakav kao na slici u pvc kučištu, sa nekim pvc sklopkama na sebi.
Sve komšije sišle iz svojih stanova, uznevjereni, intenzivno razmišljaju šta da rade. Dim već otežava disanje u haustoru i vidi se plamen ''početnog požara''. Kažem, svi bi da nešto učine, ali nema načina, a ovaj komšija što je njegov strujomjer, ne zove EDP dežurnog ili ''vatropirce'', nego se izdvojio izvan zgrade i mobitelom zove tamo nekoga svoga, najvjerovatnije nekog zemljaka.

To me je navelo da posumnjam da se radilo o krađi struje putem neispravnih strujomjera plaćenih oko 2000KM od strane nadograđenog EV.

Ja ne znam, nisam toliko stručan, da procijenim da li se radilo o krađi struje, ali sam saznao od majstora što su na moju prijavu El. energetskoj inspekciji mijenjali kompletan ormar sa strujomjerima i usput zamijenili sve strujomjere firme Iskra-EMECO (Stup-Sarajevo) tipa: T31CD-74-A1 da se desilo zapaljenje istog strujomjera u jednoj privatnoj kući i neko dijete je izgorjelo-ugušilo se.
:(
Bellica

#1307 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Je li tvoja zgrada nadograđivana? Ima li u tvojoj zgradi ovakvih strujomjera firme ''Iskra-EMECO''?

Image
To što se u haustoru osjeti miris kao kada odgorjeva guma ili pvc kablovski omotači može svašta biti. To bi morao pogledati VEOMA iskusan elektro-tehničar ili VKV majstor. Može biti da je komad licne (tanka Cu žica) negdje upao i prespojio faze, a možebiti slučaj kao što se desio kod mene. Nekoliko dana prije prvog požara u mojoj zgradi osjetio se miris kao da odgorjeva guma u haustoru. I onda, 16. septembra 2006.g. zapalio se strujomjer kod nadogr(a)đenog komšije. Isti ovakav kao na slici u pvc kučištu, sa nekim pvc sklopkama na sebi.
Sve komšije sišle iz svojih stanova, uznevjereni, intenzivno razmišljaju šta da rade. Dim već otežava disanje u haustoru i vidi se plamen ''početnog požara''. Kažem, svi bi da nešto učine, ali nema načina, a ovaj komšija što je njegov strujomjer, ne zove EDP dežurnog ili ''vatropirce'', nego se izdvojio izvan zgrade i mobitelom zove tamo nekoga svoga, najvjerovatnije nekog zemljaka.

To me je navelo da posumnjam da se radilo o krađi struje putem neispravnih strujomjera plaćenih oko 2000KM od strane nadograđenog EV.

Ja ne znam, nisam toliko stručan, da procijenim da li se radilo o krađi struje, ali sam saznao od majstora što su na moju prijavu El. energetskoj inspekciji mijenjali kompletan ormar sa strujomjerima i usput zamijenili sve strujomjere firme Iskra-EMECO (Stup-Sarajevo) tipa: T31CD-74-A1 da se desilo zapaljenje istog strujomjera u jednoj privatnoj kući i neko dijete je izgorjelo-ugušilo se.
:(

Nije nadogradjivana, ali niko od rata nije usao da pregleda elektro-instalacije do ovog mog majstora koji je nasao tonu neisravnih osiguraca, zica, nema cega nije bilo. Nemamo ovakve strujomjere, kod nas su drugaciji, struju su provodile neka dvojica EV, kad su zavrsili pozvali EP da pusti struju, ovi pustili i otisli, ovo je i drzalo jedno vrijeme, ali kad se tambura po liftu po cijelu noc, kad je 24h neko u ulazu i koristi stubisnu rasvjetu predpostavljam da ne moze izdrzati. Ja cu za svaki slucaj da dovedem nekog ovlastenog da mi ovo prekontrolise, ne daj Boze da neko nastrada onda bih samo mogla plakati. Ovaj miris koji ti opisujes osjetim i kod trafostanice ili kako se to vec zove (prostorija u sastavu zgrade na kojoj pise visoki napon i zabranjen pristup) pa mi nije bas jednostavno, dovest cu nekoga da provjeri pa ti javim sta je bilo. Samo je lift poceo goriti, ostalo je jos uvijek ok, pa dok jos nesto nije pocelo hocu da rijesim na vrijeme.
PipiDugaDevetka

#1308 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Pravilno @Bellice,
Dovesti stručnog, iskusnog i ovlaštenog električara da ''pomiriše'' sumnjivo pregrijavanje kablova u haustoru i objasni šta se dešava sa čestim pregorjevanjem uređaja. Kada dođe zimski period, tada nastupaju kvarovi koji mogu biti veći i teži, a to opet znači, više novca iz fonda vaše zgrade za popravke.
zonbirile

#1309 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Bellica wrote:

Ma vidi, znam da je tako, sve mi je jasno, zato ja kad koristim plinski bojler moram otvoriti prozor ili laicki obezbijediti dovoljan dotok vazduha bojleru, ustvari ne bojleru nego tim gasovima da bi mogli ici gore, a ne dole, zrak im treba kako bi postali tezi i kako bi se mogli progurati kroz dimnjak, znam da mi je objasnjenje na nivou obdanista, ali sta cu, ja sam babica, nisam ni dimnjacar niti kakav inzinjer. Eh sada, posto sam ja na Grbavici, a komplet Grbavica, pa Vraca, Breka, Kosevsko Brdo, Osijek i Ciglane (zamisli, ne znam je li slucajnost, ali vecina ovih zgrada u navedenim naseljima u izgradjene od fasadne cigle, znam da najvjerovatnije nema veze jedno s drugim, ali dalo se primijetiti) imaju taj problem, trebalo bi svima nama iskljuciti plin! A da do toga ne bi doslo treba problem podici na nivo Opcine, Grada, Kantona ili cega vec ne pa da se lijepo izdvoje sredstva za sanaciju ili nadogradnju postojecih dimnjaka po G600 pravilu koje je trenutno na snazi. I samo da se pohvalim, ovo sam svoje misljenje iznijela na jednom jako visokom mjestu, gdje ljudi inace odlucuju o ovakvim idejama, ja se isreno nadam da ce moju ideju uzeti bar u razmatranje, ako ne u realizaciju. Kako bi uradili sve ovo trebao bi nam projekat, pa izvodjac radova, pa materijal i na kraju, najvaznije, sredstva kojim bi to platili, ja na mjesecne uplate i ne mislim niti dam i jednog KF u tu svrhu, trebam od 800 KM mjesecnih uplata (ovo je kad svi platimo, a to se rijetko desi, uglavnom neko zakasni, neko zaboravi pa plati iduci mjesec, tako da prosjecna mjesecna uplata u mom ulazu iznosi 500 KM) da izdvojim jos i za nadogradnju dimnjaka ne pada mi na pamet, neka se gospoda pobrinu pa nam rijese problem, cijelih 15 dana sam provela na raznim sastancima, institucijama, nema vrata gdje nisam pokucala, nema dimnjacara s kojim se nism posvadjala, a sve to zbog njih koji ne razmisljaju. Meni ne smeta sto je plin bio iskljucen, jer vise volim da je ziv komsija ljut na mene, nego da je mrtav pa kad se sretnemo na onom svijetu da mi kaze da sam bila u pravu. Ovo je ogroman problem gore navedenih naselja i neko se mora pobrinuti kako bi se on rijesio, jer svi mi koji tu zivimo smo u potencijalnoj opasnosti.
Nego vidi, izgleda da je moja tema jako citana :) evo sad i mi imamo probleme sa strujom, nevjerovatne, zajednickom i zasebnom, neko je valjda zaposlen u elektroprivredi ili voli da se igra sa strujom pa nam pravi probleme i sve dok jednom neko ne nastrada nece prestati. Lift nam je pregorijevao u zadnjih 15 dana nekoliko puta, instalacija mu se zapalila, stubisni automati takodjer pregorijevaju, pocela sam ih sakupljati pa ako imas neki pregorjeli u spajzu posalji mi u OKI otici cu ja po to :) kod mene u kuhinji ne mogu ukluciti rernu i kuhalo za vodu i isto vrijeme, izbaci mi osigurac, usisivac nov novcat u jednoj sobi radi u drugoj ne radi, poneki uredjaji uredno rade i onda se jednostavno iskljuce, komsije se takodjer zale na probleme sa strujom iako je komplet elektro-instalacija pregledana prije nekoliko mjeseci. Trenutno su mi dimnjaci daleko manji problem u usporedbi sa strujom. I da, u ulazu gotovo uvijek mogu osetiti blagi miris sagorijevanja, ili onaj ne znam kako bih objasnila, kad dodje do kratkog spoja takodjer ima neki specifican miris. Sramota me prijaviti problem bilo kome, a morat cu, pomislit ce majstori da zivim u dzungli, a ne na Grbavici. Moram prevariti sramotu jer su nam zivoti u pitanju. I onda kazem "nikada ne bih otisla iz svog Sarajeva" a oje Sarajevo se iz dana u dan pretvara u divlji zapad :)
----------------------
e moja @belice,pričah ti ja o sistemskom riješenju i potrebi promjene.Kada skontaš kod tebe aktivne da je tako,pa šta je kod drugih.treba samo staviti u korelaciju ukupno prikupljena sredstva na nivou grada,svih jedinica i urađenog,plus fakture i pogledati oko sebe i sve je jasno. Raspad sistema.
PipiDugaDevetka

#1310 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:
----------------------
e moja @belice,pričah ti ja o sistemskom riješenju i potrebi promjene.Kada skontaš kod tebe aktivne da je tako,pa šta je kod drugih.treba samo staviti u korelaciju ukupno prikupljena sredstva na nivou grada,svih jedinica i urađenog,plus fakture i pogledati oko sebe i sve je jasno. Raspad sistema.
Nije konstruktivna kritika ako se ne predloži neko rješenje ili nekako naznači kakav izlaz se može napraviti.
Innovation

#1311 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Zonbi, zasto pokusavas da zakuhas na ovako lijepoj, izuzetno pametnoj i kulturnoj diskusiji. Bellica je itekako aktivna i u sve ukljucena i zato ce nesto i postici, a ti drugi neaktivni zajedno sa nezainteresovanim EV mogu kasnije dobro zakukati.
zonbirile

#1312 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:
----------------------
Nije konstruktivna kritika ako se ne predloži neko rješenje ili nekako naznači kakav izlaz se može napraviti.
----------------------
druže komesare, prošlo je vrijeme konstruktivnih kritika,kritika sama po sebi može biti konstruktivna.Nego ,evo sada iščitah ABA3, pa naletih na još jedan bezsmisao stambeno-seljačkih riješenja.Žale se stanari Šibice,lole probile odvode sa terase i ne daju u stan,ni inspekciji,ni policiji,da bi se kvar otklonio.Oni dolje,ispod,plivaju.E sada,ako u cilju zaštite privatne imovine npr. žmigavac na autu,izađe patrola i provede se postupak,sudski,osiguravajućih kuća i sl. za cca 100KM,ali eto ispade nemoguće za par puta po 100 000KM.Suludo,ma jok,samo se okrenuti ipunjavanju uvijeta iz Zakona o upravljanju stanovima :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .
PipiDugaDevetka

#1313 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

http://vlada.ks.gov.ba/node/5306 wrote:Razmatran prijedlog Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo:Urediti i popraviti stanje u ovoj oblasti

13.07.2011 (mediha.zugic)

S ciljem usaglašavanja istovjetnog teksta Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti na području Kantona Sarajevo i njegovog usvajanja od strane gradskog, odnosno općinskih vijeća, u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajeva, danas je održan sastanak na kojem je razmatran inovirani radni materijal ovog propisa u koji su uvrštene sve primjedbe, prijedlozi i sugestije iznesene na sastanku održanom 23.06.2011.godine.

Sastanku su, pored predstavnika Minisatarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, prisustvovali i predstavnici Ministarstva stambene politike KS, Ministarstva privrede KS, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Kantonalne uprave civilne zaštite, Grada i općina sa područja Kantona Sarajevo, Udruženja dimnjačara, KJKP «Toplane», te Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku «IGT» Sarajevo.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS je iz razloga prevencije i potrebe za pojačanim mjerama zaštite od požara građana KS, ali i zaštite okoliša preuzelo posredničku ulogu i organiziralo ove sastanke kako bi se utvrdio jedinstven tekst Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti, te njegovom primjenom na najbolji način uredila ovu veoma važna oblast.

“S obzirom da je Vlada Federacije BiH Zakonom o zaštiti od požara iz 2009. godine nadležnost za uređenje ove djelatnosti dodjelilo Gradu i općinama, te da od tada do danas nijedna od pomenutih instanci vlasti to nije učinila, Ministarstvo je odlučilo da sačini radni materijal ovog propisa, organizira sastanke ovog tipa na kojem bi se dali konkretni prijedlozi i sugestije, te utvrdila najbolja rješenja za uređenje dimnjačarske djelatnosti u Kantonu Sarajevo”, kazala je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac.

Ona je pojasnila da se prijedlogom ove Odluke, među ostalim, detaljnije uređuju pitanja organizacije i rada dimnjačarske djelatnosti, uslovi za vršenje dimnjačarke službe, rokovi čišćenja dimnjaka, te nadzor nad radom službe koje se bave ovim poslovima.

Na sastancima je u više navrata predlagano da bi vjerovatno najbolje rješenje za uređenje i ove oblasti bilo da se nadležnost sa grada i općina prenese na Kanton Sarajevo, međutim, konstatovano je da zbog postojećih zakonskih okvira to nije moguće.

Kako je istakao inspektor za zaštitu od požara u KS Fehret Ibrak, situacija u dimnjačarskoj oblasti je vrlo loša i usvajanje ove Odluke ima za cilj da uredi i popravi stanje u ovoj oblasti.

“Stanje možda najbolje odslikava podatak da je samo u prošloj godini materijalna šteta u Kantonu Sarajevo uzrokovana požarima iznosila je preko 13 miliona KM, a dobar dio njih nastao je zbog neredovnog održavanja dimnjaka”, naveo je inspektor Ibrak.

S obzirom da je i na ovom sastanku istaknuto nekoliko konkretnih prijedloga koje bi po ocjeni svih učesnika trebalao uvrstiti u predloženi tekst Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti, kao što su potreba preciznijeg definiranja pojmova kontrole i čišćenja dimnjaka, te pitanja cjenovnika dimnjačarskih usluga i kriterija na osnovu kojih će općine birati vršioce usluga, donesen je zaključak da predstavnici svih relevantnih organa, institucija, udruženja i javnih preduzeća u roku od 15 dana u pisanoj formi dostave svoje konačne prijedloge i sugestije koji će se uvrstiti u prijedlog odluke. Sastavljenu formu prijedloga Odluke potom će analizirati radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstava prostornog uređenja i zaštite okoliša i stambene politike KS, nadležnih kantonalnih inspekcijskih službi, Grada i devet općina, Udruženja dimnjačara KS i “Sarajevogasa”. Oni će, najkasnije do kraja augusta ove godine, usaglasiti konačan tekst prijedloga Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti koji će se potom uputiti gradskom, odnosno općinskim vijećima na usvajanje.
Ministre solidni,
Sam si utvrdio i konstatovao da su ovi iz FAMOSGRADNJE propustili da očiste dimnjake na mojoj zgradi, kasnije došlo do požara, a još kasnije žena kod koje se zapalilo, umrla (Valjda joj popustilo srce, a ne mali doprinost tom popuštanju srca doprinjela je i frka na dan kada su ''vatropirci'' intervenisali.

Prema Zakonu, dužan si da automatski oduzmeš certifikat upravitelja FAMOS-GRADNJI!

Ja razumijem da bi se time na jedno 2 godine ukinulo desetak radnih mjesta, pa bih bio zadovoljan da FAMOS-GRADNJA dobrovoljno odustane od održavanja i upravljanja mojom zgradom.

Ne budi ljigavi SDA ministar, oduzimaj certifikat da bude za primjer ostalim upraviteljskim firmama! Pokaži da si ti vlast!

Sutra ističe rok do kada si mi MORAO odgovoriti na moj zahtjev!
DOLAZIM!
zonbirile

#1314 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Innovation wrote:Zonbi, zasto pokusavas da zakuhas na ovako lijepoj, izuzetno pametnoj i kulturnoj diskusiji. Bellica je itekako aktivna i u sve ukljucena i zato ce nesto i postici, a ti drugi neaktivni zajedno sa nezainteresovanim EV mogu kasnije dobro zakukati.
-------------------
pa lijepo,pametno i kulturno zakuhavam :lol: Drug moj,život nije čokoladna torta i ne mogu na sve klimnuti glavom,zato što su svršenici fakulteta uz magistralu to proglasili Zakonom.
Innovation

#1315 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Pipi,ko je sta utvrdio o tom po tom. Tvojih zahtjeva vjerovatno imaju svaki drugi dan, a ako ih pises kao sto ovdje pises ja ti nebih nikada poslala odgovor . Kome ti DOLAZIS i sta to znaci? Pocinjes me vec nervirati tim svojim ruznim izjavama. Taman pocnes lijepo da diskutujes, a onda se opet vratis na neke stare price, omalovazavanja i prijetnje,nekome koga niti poznas niti znas bilo sta o njemu.Mogla bih i ja tebi stosta napisati, jer pokusavam svaki tvoj post provjeriti jeli istinit. 90 % nije.Veoma postujem tvoju porodicu i necu da se svadjamo, ali malo popusti.
PipiDugaDevetka

#1316 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Pipi,ko je sta utvrdio o tom po tom. Tvojih zahtjeva vjerovatno imaju svaki drugi dan, a ako ih pises kao sto ovdje pises ja ti nebih nikada poslala odgovor . Kome ti DOLAZIS i sta to znaci? Pocinjes me vec nervirati tim svojim ruznim izjavama. Taman pocnes lijepo da diskutujes, a onda se opet vratis na neke stare price, omalovazavanja i prijetnje,nekome koga niti poznas niti znas bilo sta o njemu.Mogla bih i ja tebi stosta napisati, jer pokusavam svaki tvoj post provjeriti jeli istinit. 90 % nije.Veoma postujem tvoju porodicu i necu da se svadjamo, ali malo popusti.
Neka popusti ministar sa neradom! Sutra je rok do kada mi je morao odgovoriti. Citirao sam mu njegovu sopstvenu obavijest koju je on meni poslao da je utvrdio DA FAMOS-GRADNJA NIJE OČISTILA DIMNJAK U SEZONI 2009./2010., PA SE 16. MAJA 2010.g. DESIO POŽAR NA MOJOJ ZGRADI! U Zahtjevu sam zahtijevao da oduzme certifikat upraviteljskoj firmi FG, a da bih bio zadovoljan i sa dobrovoljnim odustajanjem FG od održavanja i upravljanja samo mojom zgradom! Tako piše u Zakonu da ako Upravitelj svojim (ne)radom ugrozi živote ljudi, ''leti'' mu certifikat! Citirao sam taj član Zakona u svom Zahtjevu!

Sutra dolazim da predam urgenciju za odgovor na taj moj zahtjev, kao što dolazim prethodnih skoro 8 godina i bivam šikaniran od strane osoblja Ministarstva.
Konkretno, ALME PAŠALIĆ, šefice neke tamo.

On MORA postupiti po Zakonu i oduzeti certifikat upravitelja FG!
“Stanje možda najbolje odslikava podatak da je samo u prošloj godini materijalna šteta u Kantonu Sarajevo uzrokovana požarima iznosila je preko 13 miliona KM, a dobar dio njih nastao je zbog neredovnog održavanja dimnjaka”, naveo je inspektor Ibrak.
U ovoj cifri je i šteta nanesena budžetu Kantona napravljena i požarom u mojoj zgradi. Skoro 8 sati u nedjelju 16. maja, su ''vatropirci'' radili na gašenju dimnjaka. Šteta što je žena kod koje se desio požar kasnije umrla se ne može izmjeriti!

Šta nije istinito u mojim postovima?
PP vatrogasni aparati starog tipa, samo im punjenje zamijenjeno, a plaćeni basnoslovno. Ti aparati starog tipa se IZBACUJU iz upotrebe. Tako mi je objasnio PP inspektor koji je i napisao FG nešto kao naredbu da se PP aparati zamijene, a PP hidranti u zgradi osposobe (fale crijeva sa mlaznicama).

Kad je krenula akcija nabavke PP aparata putem CZ Kantona, Opštinski štab CZ me obavještava da moja zgrada JESTE na spisku za povoljnu kupovinu PP aparata. Naravno, nikada nismo dobili te PP aparate.

Možeš misliti koliko mene nerviraju 4 požara i incidenta požarne vrste koja su se desila u mojoj zgradi?
Nevjerovatno je da ministar toleriše FG da ovo radi sve ove godine, te da ima saznanja o tome putem mojih predstavki! Nemam drugog objašnjenja, nego da je potkupljen. Krvavo potkupljen! I ne samo on, nego i njegovi radnici u Ministarstvu. Primjer, šefice ALME PAŠALIĆ koja je skoro godinu i po dana držala u svojoj ladici odgovor od FG za mene. Još uvijek čuvam taj original sa prijemnim pečatima iz kojih se vidi kada je stigao u Ministarstvo.
PipiDugaDevetka

#1317 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Pipi,ko je sta utvrdio o tom po tom. Tvojih zahtjeva vjerovatno imaju svaki drugi dan, a ako ih pises kao sto ovdje pises ja ti nebih nikada poslala odgovor . Kome ti DOLAZIS i sta to znaci? Pocinjes me vec nervirati tim svojim ruznim izjavama. Taman pocnes lijepo da diskutujes, a onda se opet vratis na neke stare price, omalovazavanja i prijetnje,nekome koga niti poznas niti znas bilo sta o njemu.Mogla bih i ja tebi stosta napisati, jer pokusavam svaki tvoj post provjeriti jeli istinit. 90 % nije.Veoma postujem tvoju porodicu i necu da se svadjamo, ali malo popusti.
Ministar je za svoje zanimanje odabrao politiku, pa je podložan ''oku javnosti''. Nije fino to da ministar zna sve o ''marifetlucima'' tzv. građevinske mafije, a da ništa ne učini u korist naroda. To da je upoznat sa potezima građ. mafije Kantona dokazao je na suđenju Mirhi gdje je bio svjedok odbrane. U novinskom članku se za ministra tvrdi da je bio SAMOSTALNI PROJEKTANT, a na web. stranici Ministarstva tog podatka nema. Nego samo da je karijeru počeo u firmi JAVOR, a ta firma je rasformirana još u socijalizmu ''ZBOG NESTRUČNOG KADRA''. Navedeni su i ostali poslovi koje je radio, a koji nisu sporni.

Zašto ministar ne popiše zgrade koje nemaju upravitelja? Neki forumaši ovdje na temi su izjavili da bi njihova zgrada rado imala upravitelja, međutim, nije do EV? Stotine zgrada, čak i velike zgrade na Dobrinji sa liftovima, pa nemaju upravitelja?!

Zašto ministar toleriše ''napuhivanje računa'' od strane upraviteljskih firmi? Zašto ministar toleriše ''javašluk'' u vezi sa protivpožarnom zaštitom, pa je u Sarajevu normalno da se godišnje dvoje ljudi uguši od ''povratnih'' plinova plinskog centralnog grijanja?

Ja svoje porodice nemam. Takva me sudbina zadesila da sam se rastavio, a djece nisam imao. Primarna porodica-svi pomrli s tim da jedna sestra živi u Crnoj Gori. Sa nekih 150 godina radnog staža mog i te moje primarne porodice je plaćen ovaj moj stan u etažnom vlasništvu moje druge sestre. Ja neću dopustiti to da me upravitelj i PEV potkradaju, umanjuju vrijednost moga stana tako što sam neravnopravan prilikom korištenja te moje privatne imovine.

Primjer ugradnje interfona je drastičan, plaćeno za tu ugradnju blizu 1500KM, a ja lažno ugovorio sa istim podizvođačem za nekih 1000KM. Pa samo bi konj pristao na takvo održavanje zgrade.

Nije ni čudo što etažni vlasnici pokušavaju da se oslobede upraviteljskog održavanja. To rade tako što započnu proces promjene upravitelja, razduže jednog upravitelja sa svojom zgradom, i onda, STOP! Nikada ne izaberu novog. Ko im to omogućuje? Pa ministar, solidni. Nema ko drugi. Inače odlična i jednostavna ideja upraviteljstva se pretvorila u svoju suprotnost tako da posjedovanje certifikata upravitelja ustvari, znači, certifikat za potkradanje i varanje mirnih, poštenih, lojanih građana-etažnih vlasnika.

@zonbirile je genijalno izjavio: TEŽE JE PROMIJENITI UPRAVITELJA, NEGO ŽENU!
Innovation

#1318 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Zao mi je sto polemisemo na Bellicinoj temi, ali ti moram odgovoriti. Bellica je provjerila kod Odzacara i dobila je istinit odgovor, koji nije ono sto si ti napisao. Zato si je upozoravao da im nevjeruje.
Da se razumijemo, nikoga ne branim ,ali volim istinu.
Ne odgovara ti ministar, nego ljudi iz sektora zaduzeni za taj dio posla.Svaki akt na lijevoj strani ima ko je uradio, ko je kontrolisao, pa tek onda na desnoj strani imas potpis ministra. Obavjest ti ne salje ministar nego sluzba.
Ne foliraj da si pod onim"DOLAZIM"mislio na urgenciju. Nije ti prvi put da prijetis pa se vjerovatno od toga DOLAZIM neko trebao da prepadne.
Za tvoju infirmaciju doticna gospodja Pasalic u ministarstvu neradi vise od dvije godine.
Jesi li primjetio da se u tvojoj zgradi samo ti osjecas ugrozeno, drugi uopste se ne zale osim na tebe.
Zena nije umrla od sekiracije zbog dimnjaka.
Dokazi da je neko potkupljen i to "krvavo"/ne znam sta to znaci/bilo cime.
Oko javnosti i treba da prati rad svakog ministra. Imas li ti negdje te kritike/osim tebe, naravno/.
Ministarstvo se sastoji iz 4 dijela, na 4 razlicita mjesta. Tu su zaposleni pravnici, ekonomisti, arhitekte,inspektori itd. itd.Ne bave se samo upraviteljstvom.Zamisli svemoguceg ministra bez saradnika, kako sve radi.
Sto se tice nije Mirha nego Mihrija u ranijim postovima smo to razjasnili, a i za Javor, izracunaj godine pa ces vidjeti da je covjek bio dijete kad se Javor raspao Cim cujes za neku zgradu da nema upravitelja prijavi sektoru i dobice prinudnog.
Sve sto se desava u gradu tebi je kriv ovaj ministar i sve kriminalno sto postoji prisivas ovom ministru. Pitam se da li je to stvarno sve samo zbog FG ili je upitanju nesto drugo.
Sto se tice postovanja prema tvojoj porodici odnosi se na tvog oca i majku i mog sjecanja iz djetinjstva.
Zonbi se malo zeznuo. Zena bi mu odnijela pola imanja. Upravitelja mozes promijeniti sad pa sad, ako te ostali podrze
Hajde Pipi da prestanemo ikoga vrijedjati i da ko normalni ljudi ucestvujemo na temi.
zonbirile

#1319 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

dobro šta ćemo sa neriješenim pitanjem nanošenja direktne štete privatnoj imovini.regulisali smo uloške u wc,hajmo na high level.Po primjeru iz prakse,mogu fino otvoriti vodu da lije na 2-3 etaže ispod mene i ne može mi niko ništa.
PipiDugaDevetka

#1320 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Zao mi je sto polemisemo na Bellicinoj temi, ali ti moram odgovoriti. Bellica je provjerila kod Odzacara i dobila je istinit odgovor, koji nije ono sto si ti napisao. Zato si je upozoravao da im nevjeruje.
Da se razumijemo, nikoga ne branim ,ali volim istinu.
Ne odgovara ti ministar, nego ljudi iz sektora zaduzeni za taj dio posla.Svaki akt na lijevoj strani ima ko je uradio, ko je kontrolisao, pa tek onda na desnoj strani imas potpis ministra. Obavjest ti ne salje ministar nego sluzba.
Ne foliraj da si pod onim"DOLAZIM"mislio na urgenciju. Nije ti prvi put da prijetis pa se vjerovatno od toga DOLAZIM neko trebao da prepadne.
Za tvoju infirmaciju doticna gospodja Pasalic u ministarstvu neradi vise od dvije godine.
Jesi li primjetio da se u tvojoj zgradi samo ti osjecas ugrozeno, drugi uopste se ne zale osim na tebe.
Zena nije umrla od sekiracije zbog dimnjaka.
Dokazi da je neko potkupljen i to "krvavo"/ne znam sta to znaci/bilo cime.
Oko javnosti i treba da prati rad svakog ministra. Imas li ti negdje te kritike/osim tebe, naravno/.
Ministarstvo se sastoji iz 4 dijela, na 4 razlicita mjesta. Tu su zaposleni pravnici, ekonomisti, arhitekte,inspektori itd. itd.Ne bave se samo upraviteljstvom.Zamisli svemoguceg ministra bez saradnika, kako sve radi.
Sto se tice nije Mirha nego Mihrija u ranijim postovima smo to razjasnili, a i za Javor, izracunaj godine pa ces vidjeti da je covjek bio dijete kad se Javor raspao Cim cujes za neku zgradu da nema upravitelja prijavi sektoru i dobice prinudnog.
Sve sto se desava u gradu tebi je kriv ovaj ministar i sve kriminalno sto postoji prisivas ovom ministru. Pitam se da li je to stvarno sve samo zbog FG ili je upitanju nesto drugo.
Sto se tice postovanja prema tvojoj porodici odnosi se na tvog oca i majku i mog sjecanja iz djetinjstva.
Zonbi se malo zeznuo. Zena bi mu odnijela pola imanja. Upravitelja mozes promijeniti sad pa sad, ako te ostali podrze
Hajde Pipi da prestanemo ikoga vrijedjati i da ko normalni ljudi ucestvujemo na temi.
Odgovorna osoba za sve probleme građana u vezi sa održavnjem zgrada wrote:Čedomir Lukić, dipl.ing.arh
Image

Datum objave: 09.07.2009. - 08:26
Datum i mjesto rođenja, bračno stanje:
•Rođen 22.04.1956. godine u Sarajevu
•Oženjen, otac dva sina

Obrazovanje:
•Osnovna škola – Sarajevo 1970.
•Srednja tehnička škola – Sarajevo 1974.
•Arhitektonsko urbanistički fakultet – Sarajevo 1979.
Profesionalna karijera:
“JAVOR” Sarajevo

•Arhitektonski tehničar, 1975.
“URBANISTIČKI ZAVOD BIH”, Sarajevo

•Urbanista projektant, 1979.
•Odgovorni urbanista projektant, 1981.
•Tehnički rukovodilac, 1989.
KABINET PREMIJERA KANTONA SARAJEVO

•Savjetnik za integralno upravljanje prostorom, 2004.
MINISTARSTVO STAMBENE POLITIKE KANTONA SARAJEVO

•Ministar, 2007.
Obrazovanje uz rad! Svaka čast. Divim se ovom čovjeku. Zna se ko je mogao u socijalizmu odmah poslije srednje škole dobiti posao i sa tog posla odsustvovati radi sopstvenog obrazovanja.

@zonbirile,
Ne bih ni ja pustio radnike upraviteljske firme da popravljaju pokvareni vodovod iz kojeg curi voda u stanove ispod mene.

Ovaj ministar kada je pisao Zakon o održavanju da ga Skupština Kantona Sa. usvoji je propustio da reguliše to popravljanje, pa EV kod kojeg curi voda, hoće da imaju takav popravak da se stanje sa zidovima, pločicama, i ostalo vrati u POTPUNO ISTO PRETHODNO STANJE.

Naravno, upraviteljske firme nikada ne vrate zidove i ostalo u POTPUNO ISTO PRETHODNO STANJE.

Jedan je forumaš to dobro ''odradio'', tražio je da upravitelj potpiše da će nakon popravka vodovodne cijevi VRATITI STANJE U KUPATILU (iz kojeg je curilo)U PRETHODNO ISTOVJETNO STANJE.
Upraviteljska firma nije pristala da potpiše takvo nešto i nisu ušli u taj privatni stan. Ne znam kako se sve završilo. Ovo je uputstvo i za sve ostale EV da traže potpisivanje ovakvog papira.Nisu oni dobili skupe talijanske keramičke pločice i ostalu u kupatilu džabe! Cijene svoju muku dok su to sve nabavili i ugradili.

I NEKA CURI DOK NAM JE OVAKVOG MINISTRA, NEKA CURI I POTOP NAPRAVI SVE DO PRIZEMLJA! NEKA SE SVE RASPADNE!
zonbirile

#1321 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

OK ispravno,a šta sa par stanova ispod.Možemo li se složiti da se radi obostranog zadovoljstva mora urediti.Izvini molim te ,ali vratiti u prvobitno stanje ne može ni sam vlasnik,jer kako naći iste pločice,sem toga i da nađeš,one stare imaju drugu patinu i uvijek se vidi.
Bellica

#1322 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Innovation wrote:Zonbi, zasto pokusavas da zakuhas na ovako lijepoj, izuzetno pametnoj i kulturnoj diskusiji. Bellica je itekako aktivna i u sve ukljucena i zato ce nesto i postici, a ti drugi neaktivni zajedno sa nezainteresovanim EV mogu kasnije dobro zakukati.
hvala lijepo na upozorenju i pohvalama :thumbup:
Bellica

#1323 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
http://vlada.ks.gov.ba/node/5306 wrote:Razmatran prijedlog Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo:Urediti i popraviti stanje u ovoj oblasti

13.07.2011 (mediha.zugic)

S ciljem usaglašavanja istovjetnog teksta Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti na području Kantona Sarajevo i njegovog usvajanja od strane gradskog, odnosno općinskih vijeća, u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajeva, danas je održan sastanak na kojem je razmatran inovirani radni materijal ovog propisa u koji su uvrštene sve primjedbe, prijedlozi i sugestije iznesene na sastanku održanom 23.06.2011.godine.

Sastanku su, pored predstavnika Minisatarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, prisustvovali i predstavnici Ministarstva stambene politike KS, Ministarstva privrede KS, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Kantonalne uprave civilne zaštite, Grada i općina sa područja Kantona Sarajevo, Udruženja dimnjačara, KJKP «Toplane», te Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku «IGT» Sarajevo.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS je iz razloga prevencije i potrebe za pojačanim mjerama zaštite od požara građana KS, ali i zaštite okoliša preuzelo posredničku ulogu i organiziralo ove sastanke kako bi se utvrdio jedinstven tekst Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti, te njegovom primjenom na najbolji način uredila ovu veoma važna oblast.

“S obzirom da je Vlada Federacije BiH Zakonom o zaštiti od požara iz 2009. godine nadležnost za uređenje ove djelatnosti dodjelilo Gradu i općinama, te da od tada do danas nijedna od pomenutih instanci vlasti to nije učinila, Ministarstvo je odlučilo da sačini radni materijal ovog propisa, organizira sastanke ovog tipa na kojem bi se dali konkretni prijedlozi i sugestije, te utvrdila najbolja rješenja za uređenje dimnjačarske djelatnosti u Kantonu Sarajevo”, kazala je pomoćnica ministra za zaštitu okoliša KS Zijada Krvavac.

Ona je pojasnila da se prijedlogom ove Odluke, među ostalim, detaljnije uređuju pitanja organizacije i rada dimnjačarske djelatnosti, uslovi za vršenje dimnjačarke službe, rokovi čišćenja dimnjaka, te nadzor nad radom službe koje se bave ovim poslovima.

Na sastancima je u više navrata predlagano da bi vjerovatno najbolje rješenje za uređenje i ove oblasti bilo da se nadležnost sa grada i općina prenese na Kanton Sarajevo, međutim, konstatovano je da zbog postojećih zakonskih okvira to nije moguće.

Kako je istakao inspektor za zaštitu od požara u KS Fehret Ibrak, situacija u dimnjačarskoj oblasti je vrlo loša i usvajanje ove Odluke ima za cilj da uredi i popravi stanje u ovoj oblasti.

S obzirom da je i na ovom sastanku istaknuto nekoliko konkretnih prijedloga koje bi po ocjeni svih učesnika trebalao uvrstiti u predloženi tekst Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti, kao što su potreba preciznijeg definiranja pojmova kontrole i čišćenja dimnjaka, te pitanja cjenovnika dimnjačarskih usluga i kriterija na osnovu kojih će općine birati vršioce usluga, donesen je zaključak da predstavnici svih relevantnih organa, institucija, udruženja i javnih preduzeća u roku od 15 dana u pisanoj formi dostave svoje konačne prijedloge i sugestije koji će se uvrstiti u prijedlog odluke. Sastavljenu formu prijedloga Odluke potom će analizirati radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstava prostornog uređenja i zaštite okoliša i stambene politike KS, nadležnih kantonalnih inspekcijskih službi, Grada i devet općina, Udruženja dimnjačara KS i “Sarajevogasa”. Oni će, najkasnije do kraja augusta ove godine, usaglasiti konačan tekst prijedloga Odluke o dimnjačarskoj djelatnosti koji će se potom uputiti gradskom, odnosno općinskim vijećima na usvajanje.
Ministre solidni,
Sam si utvrdio i konstatovao da su ovi iz FAMOSGRADNJE propustili da očiste dimnjake na mojoj zgradi, kasnije došlo do požara, a još kasnije žena kod koje se zapalilo, umrla (Valjda joj popustilo srce, a ne mali doprinost tom popuštanju srca doprinjela je i frka na dan kada su ''vatropirci'' intervenisali.

Hvala PiPi na tekstu, ja ga nisam uspjela pronaci i koliko vidim nema bitnih izmjena, imam kdd sebe stari pravilnik i ni po cemu se posebnom ne razlikuje od ovog, ali opet, cekat cemo kraj avgusta pa cemo da vidimo sta su odlucili.
Prema Zakonu, dužan si da automatski oduzmeš certifikat upravitelja FAMOS-GRADNJI!

Ja razumijem da bi se time na jedno 2 godine ukinulo desetak radnih mjesta, pa bih bio zadovoljan da FAMOS-GRADNJA dobrovoljno odustane od održavanja i upravljanja mojom zgradom.

Ne budi ljigavi SDA ministar, oduzimaj certifikat da bude za primjer ostalim upraviteljskim firmama! Pokaži da si ti vlast!

Sutra ističe rok do kada si mi MORAO odgovoriti na moj zahtjev!
DOLAZIM!
Bellica

#1324 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pipi, moram da ti skrenem paznju, posto stalno pises da FG nije odrzavala vase dimnjake, da su oni krivi, ovakvi, onakvi, znam da jesu...ali zaboravljas da niti jedan upravitelj, kooperant ne smije niti ekser zakucati u tvoj ulaz bez gospodina PEV, dakle, on je trebao da izda nalog za servis dimnjaka i sanaciju eventualne stete, kako ti niko ne smije vodu popravljati ili struju bez PEV tako ne smije dirati ni dimnjak. Kod nas se dimnjak nije servisirao 7 godina dok je bi prosli PEV, upravitelj HETIG, oni nisu poslali dimnjacara dok nisam ja preuzela pa im rekla da to obavezno urade. Znam da maslo FG nije za Ramazana, ali nije od ovog vaseg PEV.
PipiDugaDevetka

#1325 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:Pipi, moram da ti skrenem paznju, posto stalno pises da FG nije odrzavala vase dimnjake, da su oni krivi, ovakvi, onakvi, znam da jesu...ali zaboravljas da niti jedan upravitelj, kooperant ne smije niti ekser zakucati u tvoj ulaz bez gospodina PEV, dakle, on je trebao da izda nalog za servis dimnjaka i sanaciju eventualne stete, kako ti niko ne smije vodu popravljati ili struju bez PEV tako ne smije dirati ni dimnjak. Kod nas se dimnjak nije servisirao 7 godina dok je bi prosli PEV, upravitelj HETIG, oni nisu poslali dimnjacara dok nisam ja preuzela pa im rekla da to obavezno urade. Znam da maslo FG nije za Ramazana, ali nije od ovog vaseg PEV.
Pa hOću li opet PEV-a poslati na pod ŠTOS-NOS-PATOS?!

Možda bi trebalo Ministarstvo da ga ubijedi da održava skupove etažnih vlasnika, da pročita Zakon i da se pridržava istog?
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/07/2011 12:38, edited 1 time in total.
Post Reply