PipiDugaDevetka wrote:@Bellice,
Ispušni gasovi koji idu kroz dimnjak, a od plinskog grijača vode za c. grijanje ili vode za kućnu upotrebu (kupanje i pranje) su teži od zraka kada su ohladjeni i padaju prema dolje. Zbog toga im je potrebna određena visina stuba dimnjaka da dimnjak ''povuče'' te gasove. To stručnjaci proračunavaju, pa se onda, od lima nadogradi dimnjak. Znači, eventualni radovi bi se izvodili isključivo na krovu zgrade. Naravno, uz proračun i nadgledanje radova kompetentnih i ovlaštenih stručnjaka. Time bi se povećala udaljenost od plamenika grijača do vrha dimnjaka koja je u propisima tačno definisana kolika mora da bude. Stručnjaci to mogu i izračunati. I kod mene u zgradi dimnjak nadograđenog drota (izvinjavam se kolegama policajcima, ali ovaj slučaj zaslužuje ovaj pogrdni epitet-dolazio mi na vrata sa puškom u namjeri da se obačuna samnom) je prekratak jer drot živi na posljednjem nadograđenom spratu.
Imam e-mail adresu jednog inžinjera koji je stručan u vezi sa plinom i dimnjacima, pa ću ga pozvati da se priključi u ovoj diskusiji.
Ma vidi, znam da je tako, sve mi je jasno, zato ja kad koristim plinski bojler moram otvoriti prozor ili laicki obezbijediti dovoljan dotok vazduha bojleru, ustvari ne bojleru nego tim gasovima da bi mogli ici gore, a ne dole, zrak im treba kako bi postali tezi i kako bi se mogli progurati kroz dimnjak, znam da mi je objasnjenje na nivou obdanista, ali sta cu, ja sam babica, nisam ni dimnjacar niti kakav inzinjer. Eh sada, posto sam ja na Grbavici, a komplet Grbavica, pa Vraca, Breka, Kosevsko Brdo, Osijek i Ciglane (zamisli, ne znam je li slucajnost, ali vecina ovih zgrada u navedenim naseljima u izgradjene od fasadne cigle, znam da najvjerovatnije nema veze jedno s drugim, ali dalo se primijetiti) imaju taj problem, trebalo bi svima nama iskljuciti plin! A da do toga ne bi doslo treba problem podici na nivo Opcine, Grada, Kantona ili cega vec ne pa da se lijepo izdvoje sredstva za sanaciju ili nadogradnju postojecih dimnjaka po G600 pravilu koje je trenutno na snazi. I samo da se pohvalim, ovo sam svoje misljenje iznijela na jednom jako visokom mjestu, gdje ljudi inace odlucuju o ovakvim idejama, ja se isreno nadam da ce moju ideju uzeti bar u razmatranje, ako ne u realizaciju. Kako bi uradili sve ovo trebao bi nam projekat, pa izvodjac radova, pa materijal i na kraju, najvaznije, sredstva kojim bi to platili, ja na mjesecne uplate i ne mislim niti dam i jednog KF u tu svrhu, trebam od 800 KM mjesecnih uplata (ovo je kad svi platimo, a to se rijetko desi, uglavnom neko zakasni, neko zaboravi pa plati iduci mjesec, tako da prosjecna mjesecna uplata u mom ulazu iznosi 500 KM) da izdvojim jos i za nadogradnju dimnjaka ne pada mi na pamet, neka se gospoda pobrinu pa nam rijese problem, cijelih 15 dana sam provela na raznim sastancima, institucijama, nema vrata gdje nisam pokucala, nema dimnjacara s kojim se nism posvadjala, a sve to zbog njih koji ne razmisljaju. Meni ne smeta sto je plin bio iskljucen, jer vise volim da je ziv komsija ljut na mene, nego da je mrtav pa kad se sretnemo na onom svijetu da mi kaze da sam bila u pravu. Ovo je ogroman problem gore navedenih naselja i neko se mora pobrinuti kako bi se on rijesio, jer svi mi koji tu zivimo smo u potencijalnoj opasnosti.
Nego vidi, izgleda da je moja tema jako citana

evo sad i mi imamo probleme sa strujom, nevjerovatne, zajednickom i zasebnom, neko je valjda zaposlen u elektroprivredi ili voli da se igra sa strujom pa nam pravi probleme i sve dok jednom neko ne nastrada nece prestati. Lift nam je pregorijevao u zadnjih 15 dana nekoliko puta, instalacija mu se zapalila, stubisni automati takodjer pregorijevaju, pocela sam ih sakupljati pa ako imas neki pregorjeli u spajzu posalji mi u OKI otici cu ja po to

kod mene u kuhinji ne mogu ukluciti rernu i kuhalo za vodu i isto vrijeme, izbaci mi osigurac, usisivac nov novcat u jednoj sobi radi u drugoj ne radi, poneki uredjaji uredno rade i onda se jednostavno iskljuce, komsije se takodjer zale na probleme sa strujom iako je komplet elektro-instalacija pregledana prije nekoliko mjeseci. Trenutno su mi dimnjaci daleko manji problem u usporedbi sa strujom. I da, u ulazu gotovo uvijek mogu osetiti blagi miris sagorijevanja, ili onaj ne znam kako bih objasnila, kad dodje do kratkog spoja takodjer ima neki specifican miris. Sramota me prijaviti problem bilo kome, a morat cu, pomislit ce majstori da zivim u dzungli, a ne na Grbavici. Moram prevariti sramotu jer su nam zivoti u pitanju. I onda kazem "nikada ne bih otisla iz svog Sarajeva" a oje Sarajevo se iz dana u dan pretvara u divlji zapad