Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
corsa

#1301 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Svaka cast! :thumbup:
Bekir_SA

#1302 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

necko_sa wrote:Evo, napokon kompletiran....za sada :lol:

Molim sugestije, komentare...

Setup mi se cini OK.... samo ovu pumpicu za zrak ugasi/izbaci, sa njom ponistavas djelovanje CO2, jer bukvalno ti ne treba imas dovoljno biljki da prave zrak za zivi svijet u akv... nabavi DropCheker kako bi znao kolicinu CO2 u akv... pomakni Difuzor u jedan cosak akvarijuma, obicno se stavlja tamo gdje pocinje strujanje vod kako bi ga nosila po citavom akv... :thumbup:
necko_sa

#1303 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Mislio sam izbaciti zracnu pumpu samo da malo zivne bilje jer ce onda ono proizvoditi dovoljno kiseonika za sve u akvariju.
Difuzor sam namjerno stavio tamo gdje jeste jer struja koja izlazi iz vodene pumpe iznad difuzora hvata baloncice i salje iz u kruzni tok oko cijelog akvarija. Potvrda tome je danasnje ispustanje kiseonika iz listova najudaljenih biljaka.
Taj mjerac moram nabaviti jer, istina, nemam predstavu o koliciti co2 u vodi.
Uglavnom kvasac-secer radi super....mada vec sada razmisljam ozbiljno o kompletiranju boce sa co2.

Sta uzeti u tu svrhu? Volio bih naci nesto sto je max visine 50-60cm...debljine ne vise od 1.5l pvc flase.
Koliko bi to moglo biti kg (ili litara) i da li je to dovoljno? Malo sam sa prostorom u minusu.

Jos nesto me interesuje...sta uzeti od dodataka za dohranu biljaka? Vidim ima onih Easy Life preparata, ali nisam siguran koji uzeti? Mozes li mi nesto preporuciti?
Bekir_SA

#1304 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Mozes uzeti Easy Life Carbo i Profito sadrže sve osnove mikro elemenata koje ti trebaju, deteljnija upustva o doziranju imas na pakovanjima...
Sto se tice boce za CO2 ja sam poceo sa malom od 1,5kg posle sam naletio na veoma povoljnu bocu od 3kg (sve je u tome koliko imas srece i koliko ces jeftino naletiti na bocu)
ono snovno sto bi ti trebalo za sisitem CO2 je naravno boca sa ventilom (veoma je bitno da bude livena a ne varena), treba ti ventil za bocu i trebao bi ti neki od ventila za fino podesavanje barem sa jednim barometrom... sva ta igranka ako budes imao srece moze te izaci oko cca 150KM...
O makro elementima vise na PP....
necko_sa

#1305 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Ok, znaci potraga za bocom pocinje. One preparate za dohranu cu takodjer narucit. Doduse, ne zuri mi se jer sam odmah u pocetku formirao dobru podlogu sa Tetra proizvodima. Substrat, gnojivo i neki dodatak u obliku bijelih kuglica za nesto, ne mogu se sjetiti tacno za sta.
Ono sto sam primjetio jeste da se na staklu formira neki sloj cudnih kao dlaka tankih, nazovi algica, smedjkaste boje koje daju efekat mutnog akvarija. Prije par dana sam ih ocistio magnetom i bilo je sve za 5, ali evo danas nesto gledam, opet se pocele formirati. Jel to ok ili nesto ne stima?
Bekir_SA

#1306 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

jedna, posle preuredjenja...
rotala jos malo koci ali ide, napravljeno jos prostora za cubu...

Image
necko_sa

#1307 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Dobra Bekire...

Koja ti je ovo biljka u prvom planu...ova niska, kao tepih? Kojom brzinom se siri to cudo?

I evo usput dobio sam nepozvanog gosta , pa ne znam da li da mu pruzim gostoprimstvo ili da ga udaljim iz akvarija?

Image
corsa

#1308 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Ja sam ih se jedva rijesio, bilo ih je milion! Botie su zakon! :D
holowey

#1309 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by holowey »

kod mene se u zadnje vrijeme opet pojavili Spuzevi...dvije botie plivuckaju ali nesto ne vidim da se broj puzeva smanjuje... botie sam ubacio prosle godine kada su mi se prvi put pojavili puzevi i potamanile su skoro sve puzeve... ne znam otkud su se sad pojavili ali ove moje dvije izgleda postale vegetarijanci... ima neko neki savjet?
manki

#1310 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by manki »

Možda glupo pitanje, ali kako vam se pojave puževi u akvariju? :shock:
Bekir_SA

#1311 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

puzevi ili ti ga barski puzevi su dvospolci i brzo se mnoze, ja ih imam na kamare, ne ubijam ih...
s vremena na vrijeme izbacim nekolicinu da nebi doslo do nekontrolisanog sirenja populacije...
ugl dobri su i postoje razlozi zbog kojih su u akv jedan od njih je alga...
izbacis puzeve eto alge, oni je kontrolisu koliko toliko, njom se hrane jbg jos neke stete na bilju ne vidim...
kako god moj savjet ne ubijajte ih sve izbacujte sedmicno 10-15 komada radi prevencije najezde...

biljka prednjeg plana je HC cuba, zahtjeva dobru rasvjetu, CO2 i gnojenje, sporo se siri...
H4v4t4R

#1312 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by H4v4t4R »

necko_sa wrote:Evo, napokon kompletiran....za sada :lol:

Molim sugestije, komentare...
super akvarijum. zanima me kako si napravio rasvjetu i koja ti je lampa ovo. daje jako ugodno svjetlo.
necko_sa

#1313 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Hvala na pozitivnim komentarima.

Akvarij je Juwel Rio 125 i rasvjeta je orginalna koja je dosla uz akvarij.
Evo sta osvjetljava akvarij:

http://www.juwel-aquarium.de/en/article ... atnr=46380

i reflektori koje sam naknadno ugradio:

http://www.juwel-aquarium.de/en/spezial ... oren60.htm

Planiram dodati jos ovoliko rasvjete...nasao sam na netu jednu od opcija nadogradnje.
BeckS

#1314 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by BeckS »

E pozz raja :)
Ja sam novi na forumu i drago mi je da ima tema posvecena akvaristici, iako bih volio da imamo sami svoje podrucje posto je tema fakat presiroka... :roll:

Zadnjih 5 mjeseci sa kolegom pokusavam da razmnozim zijamske borce... Nabavili smo dvije zenke koje su vec zrele za razmnozavanje... do sada smo pokusavali mozda 5 puta, ali samo smo u drugom putu imali "uspjeha", izasla s 4-5 mladih ali su nakon prvog uzimanja zraka i oni zaginuli :(
Promjenili smo 4 muzijaka (prva tri su umrla od "preforsiranja" :( )
Neznamo u cemu grijesimo, radimo sve po pravilima kako smo nasli na netu :S Je li imate vi kakav savjet za uspjesniju oplodnju i da li je tko od vas pokusao kada da razmnozi ovu vrstu?

Hvala unaprijed :D

P.S.
Ubrzo cu postaviti aBd slike svog malog svijeta :) (35 litara aq) :run:
doktor78

#1315 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

necko_sa wrote:Ok, znaci potraga za bocom pocinje. One preparate za dohranu cu takodjer narucit. Doduse, ne zuri mi se jer sam odmah u pocetku formirao dobru podlogu sa Tetra proizvodima. Substrat, gnojivo i neki dodatak u obliku bijelih kuglica za nesto, ne mogu se sjetiti tacno za sta.
Vjerovatno Tetra nitrate minus pearls, navodno za smanjenje nitrata u vodi. Meni se nisu pokazale Bog zna sta efikasne
corsa

#1316 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

BeckS wrote:E pozz raja :)
Ja sam novi na forumu i drago mi je da ima tema posvecena akvaristici, iako bih volio da imamo sami svoje podrucje posto je tema fakat presiroka... :roll:

Zadnjih 5 mjeseci sa kolegom pokusavam da razmnozim zijamske borce... Nabavili smo dvije zenke koje su vec zrele za razmnozavanje... do sada smo pokusavali mozda 5 puta, ali samo smo u drugom putu imali "uspjeha", izasla s 4-5 mladih ali su nakon prvog uzimanja zraka i oni zaginuli :(
Promjenili smo 4 muzijaka (prva tri su umrla od "preforsiranja" :( )
Neznamo u cemu grijesimo, radimo sve po pravilima kako smo nasli na netu :S Je li imate vi kakav savjet za uspjesniju oplodnju i da li je tko od vas pokusao kada da razmnozi ovu vrstu?

Hvala unaprijed :D

P.S.
Ubrzo cu postaviti aBd slike svog malog svijeta :) (35 litara aq) :run:
Prijatelju, ovo ti je tema Akvarijske biljke, ribe niko i ne spominje. Ja ti nisam bas imao iskustva sa borcima, pa ti nazalost ne mogu pomoci, a volio bih i ja da neko sta pametno napise i o ribama, da se sta nauci. Ovdje ces prije nauciti variti, koliko se bave ovim CO2! :mrgreen: :skoljka:
BeckS

#1317 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by BeckS »

corsa wrote: Prijatelju, ovo ti je tema Akvarijske biljke, ribe niko i ne spominje. Ja ti nisam bas imao iskustva sa borcima, pa ti nazalost ne mogu pomoci, a volio bih i ja da neko sta pametno napise i o ribama, da se sta nauci. Ovdje ces prije nauciti variti, koliko se bave ovim CO2! :mrgreen: :skoljka:

Joj... :? fkt sorry :( Mozda jednom prosirim hobi i na bilje :D Tada se vracam vamo :) :run:

Hvala ti :D
BeckS

#1318 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by BeckS »

Bekir_SA wrote:evo malo da osvjezimo, da se ne zapostavi tema ni na ovom forumu...
ugl ide raste, cupa se pa sadi, samo nek se nesto radi...

200L:

Image

pozzzzzzzzzzz :run:
Kako se naziva ova niska trava (bolje je prikazana na slici ispod Ramireza)? Fkt mi je zanimljiva i lijepo bi pasala u moj aq :D Te gdje je mogu nabaviti?
kmirsad

#1319 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by kmirsad »

S akvaristikom nisam nešto bog zna dobar... al' sam zato jako dobar sa žagom... pa reko da se javim...:lol: :kiss:
:roll: A nije da ne volim ribu... :D
H4v4t4R

#1320 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by H4v4t4R »

necko_sa wrote:Hvala na pozitivnim komentarima.

Akvarij je Juwel Rio 125 i rasvjeta je orginalna koja je dosla uz akvarij.
Evo sta osvjetljava akvarij:

http://www.juwel-aquarium.de/en/article ... atnr=46380

i reflektori koje sam naknadno ugradio:

http://www.juwel-aquarium.de/en/spezial ... oren60.htm

Planiram dodati jos ovoliko rasvjete...nasao sam na netu jednu od opcija nadogradnje.
ima li se to gdje u sarajevu naruciti?
necko_sa

#1321 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by necko_sa »

Ja sam kupio prije 2 mjeseca kod Armana , put prema Vracama. Ali sam skontao da Arman dosta toga uzima od firme Agricom, cije je sjediste u Hadzicima, ali imaju radnju nedaleko od autopraonice "Slon", na CW. Mozes otici kod njih jer dosta toga od Juwel-a imaju u ponudi. Ja sam bio prije nekih 15 dana i imali su juwel rasvjetu u ponudi...doduse, kaze prodavacica da trenutno nemaju dosta toga, ali imaju namjeru u maju mjesecu naruciti nove zalihe.
Nazovi i raspitaj se, jer imam osjecaja da kada im dodje nesto da ovi sto drze radnje akvaristicke opreme, dodju i sve sto valja pokupuju pa za 20-30% skuplje prodaju.

Eto nadam se da sam pomogao i tebi i drugima.

Da ne zaboravim, imas tipa na pik-u koji prodaje akvaristicku opremu pa ga kontaktiraj...ima dosta toga u ponudi
SPAHIC

#1322 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

pozz da li neko ima ovu ribicu ili zna gdje se ima da kupi evo naziv Hypancistrus zebra
Ringhio

#1323 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Ringhio »

Pozdravljam prisutne.

Intersuje me gdje mogu kupiti te ribice, pijesak, kakvu travu ili dekoraciju, pumpe i filtere, ovdje blizu oko Tuzle i u njoj a da nije neka basnoslovna cijena.

Djevojka mi uskoro ima rodjendan pa sam joj konto to kupiti, akvarij vec imam, odnosno imam prijatelja koji pravi iste, pa bih napravio akvarij kod njega, a ovo sve ostalo pokupovao i ubacio unutra.

Kako se krecu cijene ?
Bekir_SA

#1324 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

SPAHIC wrote:pozz da li neko ima ovu ribicu ili zna gdje se ima da kupi evo naziv Hypancistrus zebra
Porijeklom su iz Brazila Zebra pleco– L-046 n narastu veliki. Prosjecna velicina koju dosežu je od 7 do 10cm.
Po nasim shopovima nisam imao priliku da vidim ovu sortu...
Vole jako toplu vodu. Idealna temperatura za ovu vrstu je izmedu 26 i 30°5C. Idealan PH od 6 do 7,5.
Zbog neobične kombinacije boja na tijelu, ova riba dna se svrstava među veoma rijetke egzoticne ribe kojima se cijene krecu i do 800€...
Jem

#1325 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Jem »

Bekir_SA wrote:
amater1981 wrote:Ljudi pomoć,crijevni paraziti kod ribica ima li neko iskustvo oko ovoga kako ih riješiti??? Vidi u zadnje vrijeme sluzav izmet kod riba i nisu mi onako bucmaste nekako su tanke kao i kada ker ima gliste pa propada koliko god da jede :x :x :x
Pomoććććć.......
Otiđi u apoteku i kupi ljek "METROZOL 500mg" ne treba ti recept...
500 mg ide na 100L...
izmrvi tabletu u prah i ubaci u akv, podigni temperaturu vode da bi ubrzao metabolizam ribicama a samim tim i bakterijama...
Dodaji lijek 3 dana, posle 3 dana izmjeni 30% vode i prati rezultate, ako bude potrebno ponovi postupak...
Jesi li siguran da ga daju bez recepta? U drzavnim ili privatnim apotekama? Koja mu je cijena? :)
Post Reply