ime bebe
Moderator: anex
-
theTruePath
#1301 Re: ime bebe
Sureja po iranskoj princezi je takodjer lijepo
-
bizet
#1302 Re: ime bebe
@LolaLola, i meni je Carmen bas lijepo ime, nije tako rijetko u Dalmaciji, ali na ovim prostorima jeste
@KstarinaKosaca, ne zivim u Spaniji pa kad je dozovem da se 10-oro djece odazove, kad bi jos i na to pazila, a znacenje je lijepo...na latinskom carmen znaci pjesma, melodija, sto je prelijepo
jedina dilema je da nije ipak malo egzoticno ime za nase podneblje...ali meni se ova danasnja imena uopste ne dopadaju...razne Farah, Sarah, Emele i ko ce vise upratiti kako sve nas narod daje imena...ugl ne vidim se da moja djevojcica nosi jedno slicno ime, starinska muslimanska imena mi licno nisu losa, ali valja odabrati ime koje ce joj odgovarati kroz sve faze zivota, a to je izazov
neko je spomenuo ime Sena ranije, meni je lijepo, ima neku cvrstinu, ali isto nije za malu djevojcicu, shrugs
@KstarinaKosaca, ne zivim u Spaniji pa kad je dozovem da se 10-oro djece odazove, kad bi jos i na to pazila, a znacenje je lijepo...na latinskom carmen znaci pjesma, melodija, sto je prelijepo
jedina dilema je da nije ipak malo egzoticno ime za nase podneblje...ali meni se ova danasnja imena uopste ne dopadaju...razne Farah, Sarah, Emele i ko ce vise upratiti kako sve nas narod daje imena...ugl ne vidim se da moja djevojcica nosi jedno slicno ime, starinska muslimanska imena mi licno nisu losa, ali valja odabrati ime koje ce joj odgovarati kroz sve faze zivota, a to je izazov
neko je spomenuo ime Sena ranije, meni je lijepo, ima neku cvrstinu, ali isto nije za malu djevojcicu, shrugs
Last edited by bizet on 09/05/2013 20:25, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#1303 Re: ime bebe
Sta kazes na Ajsa? starinsko je a ujedno se danas daje djeci cesto.Ili recimo Mubina,Umihanabizet wrote:@LolaLola, i meni je Carmen bas lijepo ime, nije tako rijetko u Dalmaciji, ali na ovim prostorima jeste
jedina dilema je da nije ipak malo egzoticno ime za nade podneblje...ali meni se ova danasnja imena uopste ne dopadaju...razne Farah, Sarah, Emele i ko ce vise upratiti kako sve nas narod daje imena...ugl ne vidim se da moja djevojcica nosi jedno slicno ime, starinska muslimanska imena mi lucno nisu losa, ali valja odabrati ime koje ce joj odgovarati kroz sve faze zivota, a to je izazov
Meni je i Safija cool,ali nekako zamisljam nenu u dimijama kad cujem Safija
-
bizet
#1304 Re: ime bebe
@tTP, ni Ajsa nije ime za malu djevojcicu, misa mu...a ta druga dva posebno
u svakom slucaju hvala na idejama
u svakom slucaju hvala na idejama
- Herr Flick
#1305 Re: ime bebe
Joj imena bogo dragi,sve iz serija de nadi ime Esmeralda

- Macan Online
#1307 Re: ime bebe
S/H/B ?????
-
safran
#1309 Re: ime bebe
Zafrkancija ili stvarno postoji takvo ime? Čula sam za Đula i Đulesma ali za Đulbeharu nisam. Za ime Behara sam čula ali njega nosi jedna ponosna majka dva jareta.
-
theTruePath
#1310 Re: ime bebe
Ime postoji u Turskoj,ne znam imal ga u BIH
zapravo popularna su ta imena Djul Behara,Djul Esma,Djul Fatma itd
starinska imena
zapravo popularna su ta imena Djul Behara,Djul Esma,Djul Fatma itd
starinska imena
-
safran
#1311 Re: ime bebe
Đulesma mi uopšte nije loše ima ali uz njega mogu zamisliti samo jednu korpulentnu, glasnu, otresitu ženu (takvu sam jednu Đulesmu poznavala).
- beautyfool
#1312 `
Pa vjerovatno ti kao musliman znas da je Asja pokudjeno ime tako da necu komentarisati liketheTruePath wrote:Asjabizet wrote:Nina, Ella, Ema, Una, Asja, Dunja
od muskih mi se jedino dopadaju Benjamin i Malik, ali posto cekamo djevojcicu valja dumati
-
Lounge Act
#1313 Re: `
"Asja bint Muzahim ili Asja, žena faraonova (arapski: آسية), se u islamu smatra jednom od najplemenitijih žena u historiji čovječanstva. Jedna je od četiri žene žene za koje je poslanik Muhamed rekao da su upotpunile svoj iman (vjerovanje), te da će prve ući u dženet (raj).beautyfool wrote:Pa vjerovatno ti kao musliman znas da je Asja pokudjeno ime tako da necu komentarisati liketheTruePath wrote:Asjabizet wrote:Nina, Ella, Ema, Una, Asja, Dunja
od muskih mi se jedino dopadaju Benjamin i Malik, ali posto cekamo djevojcicu valja dumati
A onima koji vjeruju - Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: "Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!" (Kur'an - At'Tahrim, 11)"
Prema ovome Asja je veoma lijepo ime
- basicm
#1315 Re: ime bebe
Asja je bila zena faraona koja je spasila Musa a.s.
A to sto neko cita kao "neposlusna" je ili slaba informiranost ili namjerno dokazivanje da se zna malo i arapskog.
A to sto neko cita kao "neposlusna" je ili slaba informiranost ili namjerno dokazivanje da se zna malo i arapskog.
- Cherry-Cherry
#1316 Re: ime bebe
ina, ines, alma, selma, jasmina, amina, almina, almira, ena, tina, lana
kenan, edin, armin, eldar
kenan, edin, armin, eldar
-
theTruePath
#1317 Re: ime bebe
basicm wrote:Asja je bila zena faraona koja je spasila Musa a.s.
- LolaLola
#1318 Re: ime bebe
Dara je lijepo ime, ali da se brzo procita, a ne da se razvuce kao Daaaara.
- Joker88
#1319 Re: ime bebe
dijete jedva da ceka 18 da moze promijenitsafran wrote:Đulesma mi uopšte nije loše ima ali uz njega mogu zamisliti samo jednu korpulentnu, glasnu, otresitu ženu (takvu sam jednu Đulesmu poznavala).
-
theTruePath
#1320 Re: ime bebe
dara bubamaraLolaLola wrote:Dara je lijepo ime, ali da se brzo procita, a ne da se razvuce kao Daaaara.
-
theTruePath
#1321 Re: ime bebe
Esma Nur(znam jednu tako se zove)
-
Ambrozija
#1322 Re: ime bebe
Moja se prijateljica zove Asija. Inace oba imena su mi divnabasicm wrote:Asja je bila zena faraona koja je spasila Musa a.s.
- beautyfool
#1323 Re: `
Ja dobro znam ko je zena Faraona ali postoji ocita razlika u izgovaranju na arapskom i nasem, samim tim znacenja su drugacija.Lounge Act wrote: "Asja bint Muzahim ili Asja, žena faraonova (arapski: آسية), se u islamu smatra jednom od najplemenitijih žena u historiji čovječanstva. Jedna je od četiri žene žene za koje je poslanik Muhamed rekao da su upotpunile svoj iman (vjerovanje), te da će prve ući u dženet (raj).
A onima koji vjeruju - Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: "Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!" (Kur'an - At'Tahrim, 11)"
Prema ovome Asja je veoma lijepo ime
Pitanje
Esselamu alejkum!
Molim vas da mi pomognete u rješavanju dileme u vezi imena Asija. Znate hadis u kojem Muhammed s.a.w.s. mijenja ime jednoj ženi koja se zvala Asija (a piše da znači grješnica) nakon toga daje ime Džemila. Žena spomenuta u Kur'anu jeste Asija, žena faraonova koju Allah dž.š. navodi kao primjer. A čitam u knjigama muslimanskih imena ime Asija znači liječenica, ljekarka, stup, temelj. Ime moje prve kćerke je Sumeja, nama dobro poznata kao prva žena šehid u islamu pa eto i Asija je poznata u islamu, mada sam u nedoumici oko različitih značenja a sigurno je riječ u značenju harfova i izgovaranju samih njih.
Kod nas ne postoje dva slova "a" kako bi se mijenjalo značenje imena, ili predlažete da se ipak trebam kloniti sumnjivih stvari.
Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi!!!
Molim vas da mi što prije odgovorite kako bih mogao otpočeti sa akikom i davanjem imena.
Odgovor
Ukoliko još uvijek niste dali spomenuto ime Asija, preporučujemo Vam da djevojčici odaberete neko drugo ime zbog toga što se u našem jeziku ne pravi razlika između harfova "sad" u imenici 'asija (u značenju griješnica) i "sin" u imenu Asija. U našem jeziku je izgovor ove dvije riječi identičan. Ako ste se već opredijelili za spomenuto ime, nema smetnje.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=514
-
eman
#1324 Re: ime bebe
Niti je faranova zena bila arapkinja,niti se Asja i Asija izgovaraju isto(Asija se izgovara s duze i ?) meni je lijepo ime
i znam par arapkinja s tim imenom,ne primjetim da drugacije izgovaraju 
- beautyfool
#1325 Re: ime bebe
Pa pretpostavljam da znas da su Kuran i Hadisi pisani na arapskom jeziku tako da ne znam kakve veze ima dali je ona arapkinja ili ne.eman wrote:Niti je faranova zena bila arapkinja,niti se Asja i Asija izgovaraju isto(Asija se izgovara s duze i ?) meni je lijepo imei znam par arapkinja s tim imenom,ne primjetim da drugacije izgovaraju
A postavila sam tekst sa Rijaseta koji dovoljno govori o imenu tako da moje misljenje u ovom slucaju nije bitno.