Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

vratnik

#1301 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

istocnjak wrote:Odoh da ne smetam ... uživajte u skladu i harmoniji istih stavova ... i dalje napadajte i lažite na Arziju jer je pokrivena.
Pišite peticije jer što da ona bude pokrivena na funkciji ... neka se fino otkrije pa bi mogla svašta raditi a niko joj to ne bi zamjerio čak i da milion puta ukine djeda mraza, kao što se ne zamjera ni drugima ... jer ih pored svega opet postave na funkciju ...

Lazove. Ne idi. Cekamo da kazes gdje neko nju napade sto je pokrivena. Ali ne mozes to reci zato sto si lazov.
(i opet ces slagat)...
otherside

#1302 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by otherside »

istocnjak wrote:Odoh da ne smetam ... uživajte u skladu i harmoniji istih stavova ... i dalje napadajte i lažite na Arziju jer je pokrivena.
Pišite peticije jer što da ona bude pokrivena na funkciji ... neka se fino otkrije pa bi mogla svašta raditi a niko joj to ne bi zamjerio čak i da milion puta ukine djeda mraza, kao što se ne zamjera ni drugima ... jer ih pored svega opet postave na funkciju ...
haj' vala :D
zonbirile

#1303 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

kakva je malo se i pokrila.Ne sluti da se otkrije,a šta bi radila,plazala se niz štangu.Stani ,ne idi objsni nam.
I TITO je volio DM-a
vratnik

#1304 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

editovano
chuchumbamayumbe

#1305 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

travar wrote:quote="chuchumbamayumbe"]
harka wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Ma ja, imas veliko dijete pa te plaho ne sekira sto se raspravlja o ukidanju Djeda Mraza?
Izvrsno, sjajno, bravo, fantasticno...
sve bolje od boljeg.
:roll:

da li je to sve sto si uspjeo procitati u gore navedenom postu :roll:
kako se MI ''tolerantni'' za rijec hvatamo za vratove ako nije ponasem.
Rekao bih ti odjebi, ali necu, zadrzacu svoj dignitet i dostojanstvo.
8-)
Mislim da ti je to ispalo negdje oko 20-te stranice :D[/quote]
Nemoj previse misliti, zaboice te glava bezze.
:)
chuchumbamayumbe

#1306 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Nisi ni trebao dolaziti.
Ni ti ni Arzija.
istocnjak

#1307 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

chuchumbamayumbe wrote:Nisi ni trebao dolaziti.
Ni ti ni Arzija.
Pošto voliš peticije protiv pokrivenih žena - evo ti materijala za još jednu smjenu :lol: :
http://www.sarajevo-x.com/clanak/081205073
nosara

#1308 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by nosara »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
e jesi alcak...
zonbirile

#1309 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

istočnjak
pa zar nisi,otišao.Pazi se ,eto Djeda Mraza
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1310 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:
Ni ti ni Arzija.
Pošto voliš peticije protiv pokrivenih žena - evo ti materijala za još jednu smjenu :lol: :
tema je deda mraz, sarajevo i obdanista u sarajevu. Ovo ti je fakat posljednje upozorenje.
chuchumbamayumbe

#1311 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

istocnjak wrote:
Ni ti ni Arzija.
Sta ti je poenta linka, o cemu to ti?
Na kakvim li si ti ljutim drogama?!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1312 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

samo da ponovim
mIRCerka wrote:
istocnjak wrote:
Ni ti ni Arzija.
tema je deda mraz, sarajevo i obdanista u sarajevu. Ovo ti je fakat posljednje upozorenje.
JThomas

#1313 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

znači, ovako, poenta je u ovome...

na jednoj strani imamo jednu potpuno benignu pojavu, manifestaciju, priredbu, nazovite to kako hoćete, koja uključuje par sati u jednom danu u godini i desetak maraka po glavi privatnog lica, i koja može samo obradovati djecu, i koja se konstantno sprovodi zadnjih šezdesetak godina bez da se iko žali.

na drugoj strani imamo jednu mnogo ozbiljniju pojavu, ne kažem u startu negativnu, ali po svom karakteru neuporedivo ozbiljniju i dalekosežniju, koja osim toga uključuje i mnogo više dana u godini i veliki novac poreskih obveznika.

e pa gospodo, koji je to rezon da se ova prva pojava nakon toliko godina odjednom od ove godine više ne podrazumijeva, nego za nju treba privatna peticija i inicijativa, a bogme se i plaća iz privatnih džepova, a ova druga se uredno sprovede po službenoj dužnosti i od državnog novca? (a što kaže @vješticanametli i primjer njenog djeteta, izgleda da se vjeronauka za razliku od deda mraza i podrazumijeva ako je riječ o djeci "muslimanskih" imena)
sve demokratski i po zakonu, ali ipak, jedno se podrazumijeva, a drugo se ne podrazumijeva.

je li to jednak tretman, molim vas? šta je to ako nije svjesna i namjerna politika favoriziranja podobnog i marginaliziranja nepodobnog?

evo, branioci arzije mahmutović, navedite mi jedan jedini objektivan razlog za ovako različit tretman ove dvije pojave. evo čekam vas koliko god treba. čekam argumente, čekam da me demantujete.
Abacija

#1314 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

JThomas wrote:evo, branioci arzije mahmutović, navedite mi jedan jedini objektivan razlog za ovako različit tretman ove dvije pojave.
Neka i meni odgovore da li se slazu sa mojim prijedlogom da Djeda Mraza i novogodisnje paketice zamijenimo sa Vuckom i olimpijskim paketicima. Unaprijed hvala.
popajic

#1315 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by popajic »

beautyfool je napisao/la:
A jeli ja to mozda nesto nekome namecem, i dali mozda kroz moje postove mozes zakljuciti da ja nekome namecem svoje misljenje ili deda mraza ili vjeronauku ili sta ti ja znam sta ?
Ja uopste nisam protiv deda mraza, niti deda mraz me zanima ali mi se nesvidja to blacenje svega sto je islamsko samo da bi se opravdalo ono sto je neki novinar napisao da je deda mraz protjeran iz vrtica! Zar je deda mraz vrijedan da se prosipa mrznja, vrijedjanje i blacenje svega onog sto je tradicija muslimana? Ja bih shvatila da je tema otvorena da se rijesi neki problem ali ocito da je ova tema otvorena zbog nekih drugih razloga kao i tema vucko i slicno tome, zalosno je u koje stanje dovodimo nasu drzavu pa cak i u miru ratujemo jedno protiv drugog !
----

Ja mislim da si ti upravo zamjenio teze u mom postu ili nisi zelio da shvatis sta sam ustvari napisala gore.
Uopste se ne prepucavam niti smatram da me vrijedja deda mraz a to sam i navela u tom gornjem postu,svakom svoje,ono sto zelim reci da je jako ruzno od nasih sugradjana svadja i prepucavanje koje se odnosi i cime se prikazuje zaostalost razmisljanja muslimana i njihovih tradicija,mrznje, omalozavanja ne samo oko deda mraza vec bilo cega i nazivanje isti tih muslimana licemjerima i svim pogrdnim " i savremenim" nazivima koje su se doticni korisnici ovog foruma mogli sjetiti!
Ja sam navela da ako postoji problem oko deda mraza da se taj problem moze fino rijesiti a ne napadanjem i blacenje osoba koje ne razmisljaju isto !

Drugi put procitaj detaljno moj post, pa ako ne shvatis sta hocu da kazem a ti procitaj ponovo, nije lijepo zakljucke donositi tako brzo !

I tebi veliko Hvala sto me nazivas "Kvazi vjernikom" ;-)
Ugodne praznike ti zelim :)
Lijep pozdrav !
Jos na ovo da odgovorim pa kapak ! Potpuno je izlisno voditi ovakav "dijalog"
Eto,postiram ponovo tvoj citav post i ostajem pri tome da vrsis zamjenu teza.
Kako?
Pa,tako sto se stavljas u ulogu zrtve:blacenje muslimana,omalovazavanje muslimanske tradicije,zasto se zbog Deda Mraza prosipa mrznja...
A u stvari:ni slucajno nije otvorena tema protiv islama i muslimana (grozno da se to uopste mora reci) nego zbog odredjene zabrane u JAVNOJ djecijoj ustanovi,ukidanja duuugogodisnje tradicije i djecije radosti.
Zbog cega je doslo do zabrane? Ko ju je sproveo u djelo?
Ti i jos neki grcevito branite postupak,a pri tom se paradoksalno ponasate kao napadnuta strana.
Nimalo me ne interesuje jesi li pravi vjernik,kao sto ni tebe ne treba da interesuje jesam li ja.To su privatne stvari .
I da,posto sam u porodici imao istinskog vjernika,muslimana,imama pravo kad kazem da su danas masovno na sceni kvazi vjernici.
Ti najbolje znas gdje spadas...ja nisam bas toliko vidovit
Pozdrav i tebi
JThomas

#1316 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

moram te ispraviti, do zabrane nije došlo, prepametni su oni za to.

samo se odjednom za nešto što se dosad podrazumijevalo, što je savršeno bezopasno i što može samo usrećiti djecu - mora podnijeti inicijativa. a tu se vrlo perfidno računa na inertnost, a bogme i prezaposlenost prosječnog roditelja izdržavaoca familije.

manipulacija u svilenim rukavicama. guranje deda mraza u zapećak - a sve legalno i po propisu.
zagrebačka_cura

#1317 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zagrebačka_cura »

dragi moji sarajlije...kao prvo da nešto razjasnimo...Djed Mraz nije svetac nego jedan izmišljeni lik kojega su u najveću ruku ameri eksponiralinebi li što više trgovci ubrali u vrijeme božičnih i novogodišnjih blagdana...u drugu ruku taj simpatični starac uveseljava djecu diljem svijeta..i mislim da nema nikakve veze sa vjeroispovjesti...tako da ne vidim razloga zašto i sarajevske mališane ne bi i dalje uveseljavao...s druge strane Sveti Nikola je krščanski svetac koji je pomagao siromasima pa otuda i navika da uoći nikolinja dariva djecu sitnim poklončićima u čizmice...Znaći Djed Mraz i Seti Nikoola su sasvim različite osobe i u različito vrijeme darivaju djecu....stoga mi nije jasno zašto se ovdje stalno povezuju...možda Djed Mraz i jeste nastao na modelu svetoga Nikole ali definitivno to nije isti svetac...štoviše Djed Mraz uopće nije svetac...i tebao bi dolaziti svoj djeci svijeta...bez obzira na naciju,rasu,vjeroispovijest....osobno slabo poznajem islam i ne znam šta se u islamu slavi...ali poštujem svačiju vjeru i svačiji izbor...i stvarno ne vidim razloga za netrpeljivost i predrasude...pa zaboga ljudi...stolječimma živimo zajedno i tako će vjerojatno i ostati...pa nema smisla za ovakovim natezanjima...pozzz iz Zagreba
VjecitiStudent

#1318 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by VjecitiStudent »

I kod vas se zakuhalo sa sv.Nikolom.

Thompson djeci upropastio doček sv. Nikole na Stradunu
http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2 ... ,143942.jl
bosanska rijec

#1319 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by bosanska rijec »

Air Ramiz wrote:
Svako normalan je za sekularno drustvo. Ono sto kazem je da mi nemamo sekularno drustvo, odnosno da ga jedino imamo (u kakvo takvom obliku) jedino na 24% teritorija pod kontrolom nekadasnje Republike BiH. A zasto to naglasavam, pa zato jer se provlacila teza, da zivimo u sekularnom drustvu (dok se jos vjerovalo Vecernjem da je DM ukinut) i da niko nema pravo ukinut DM-a u Sarajevu. Mi niti imamo sekularno drustvo, a nit je DM ukinut, medjutim posto je nase drustvo postavljeno na konfliktnim osnovama jer 75% drzave ne priznaje tu nasu "sekularnu drzavu", onda je glupo reagovat na posljedicu takvog stanja, nego je potrebno reagovat na uzrok, ako hocemo da ova zemlja normalno krene. A posljedica takvog stanja je bilo koji clanak ili inicijativa koja ce nahuskat nekog protiv nekog ili teza o ugrozenosti ili teza o trotoarima itd. Takve stvari plasiraju u 90% slucajeva ljudi sa ovih 75% nesekularnih teritorija kako bi se i definitivno urusilo i ovo malo sto imamo Bosne, i kako bi se dokazala teza da smo svi svugdje isti, te da BiH nema smisla. Takvi ljudi su za mene lesinari koji su protiv Bosne, i ne zelim da na se nasankam na njihove inicijative. Taman je Vecernjaku ili Pincomu stalo do Deda Mraza u Sarajevu, pa oni bi platili da ga nema, dali bi sve da je neko u ratu srusio Katedralu kao sto su oni rusili dzamije, likovali bi da nema pravoslavnih crkava itd.
nazalost ali tako je :roll:
Abacija

#1320 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

zagrebačka_cura wrote:dragi moji sarajlije...kao prvo da nešto razjasnimo...Djed Mraz nije svetac nego jedan izmišljeni lik kojega su u najveću ruku ameri eksponiralinebi li što više trgovci ubrali u vrijeme božičnih i novogodišnjih blagdana...u drugu ruku taj simpatični starac uveseljava djecu diljem svijeta..i mislim da nema nikakve veze sa vjeroispovjesti...tako da ne vidim razloga zašto i sarajevske mališane ne bi i dalje uveseljavao...s druge strane Sveti Nikola je krščanski svetac koji je pomagao siromasima pa otuda i navika da uoći nikolinja dariva djecu sitnim poklončićima u čizmice...Znaći Djed Mraz i Seti Nikoola su sasvim različite osobe i u različito vrijeme darivaju djecu....stoga mi nije jasno zašto se ovdje stalno povezuju...možda Djed Mraz i jeste nastao na modelu svetoga Nikole ali definitivno to nije isti svetac...štoviše Djed Mraz uopće nije svetac...i tebao bi dolaziti svoj djeci svijeta...bez obzira na naciju,rasu,vjeroispovijest....osobno slabo poznajem islam i ne znam šta se u islamu slavi...ali poštujem svačiju vjeru i svačiji izbor...i stvarno ne vidim razloga za netrpeljivost i predrasude...pa zaboga ljudi...stolječimma živimo zajedno i tako će vjerojatno i ostati...pa nema smisla za ovakovim natezanjima...pozzz iz Zagreba
Iako je sve ovo sto si ti napisala vec postavljeno na ovoj temi, ipak sam odlucio da ti odgovorim...

Ko hoce da opravda svoje postupke (citaj: direktorica Mahmutovic), ta ce izmisliti neprijatelja da bi podigla tenzije i osjecaj ugrozenosti i time ostvari podrsku u pucanstvu. Znaci, mozes se ti popeti na glavu objasnjavajuci ko i sta je 'Djeda Mraz' ali dzaba ako neko zeli da bude paranoican.
strong69

#1321 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by strong69 »

Znam da sam k´o grom iz vedra neba banuo ovdje... Ali ne mogu se nacuditi da se od Djeda Mraza pravi neprijatelj :? :run:
Bolje im je da pozabave "dikama" iz njihovog kruzoka, Sajom, Bakirom I. i drugim inim intelektualcima i vjerskim dostojnicima i njihovim izjavama i glupostima i da gledaju da tim likovima zabrane pojavljivanje na TV jer oni daleko stetnije utjecu na djecu od Djeda Mraza.
istocnjak

#1322 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

chuchumbamayumbe wrote:
istocnjak wrote:
Ni ti ni Arzija.
Da li znate čitati?

Arzija Mahmutović
"Djeda Mraz nije otjeran iz vrtića"

Direktorica Javne ustanova "Djeca Sarajeva" Arzija Mahmutović gostujući sinoć u emisijia Federalne televizije "Pošteno" kazala je da nije istina da djeca u sarajevskim vrtićima neće imati Djeda Mraza. "Oni koji žele, mogu imati, a oni koji ne žele, ne moraju", bila je decidna.
Mahmutović je kazala kako ne želi da joj se inputiraju bilo kakve zabrane, te da sve što radi, 'radi u saglasnosti sa roditeljima'.

"Imala sam jedan slučaj kada su roditelji ispisali dijete iz vrtića, jer Djeda Mraz nije bio dio njihove tradicije", kazala je Mahmutović, priznavši da i sama ima slike sa Djeda Mrazom, kao i njena djeca.

Direktorica, koja se našla na udaru javnosti zbog uvođenje islamske vjeronauke u vrtiće, rekla je da pregovara sa Srpskom pravoslavom crkvom i Vrhbosanskom nadbiskupijom o uvođenju pravoslavne i katoličke vjeronauke. Do tada će djeca, koja ne idu na vjeronauku, pohađati redovan nastavni program.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081205003

Smeta vam što je žena pokrivena, pa ste zato i organizovali peticiju i ovo pisanje da je smjenite.
otherside

#1323 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by otherside »

jest, jest...sve je to jedna velika urota moj istocnjak.
deda mraz je samo izgovor za napad na islam...isto k'o i ramazan za napad na queer festival :D
cistim kucu pred bajram, spremam baklavu :oops:
Last edited by otherside on 06/12/2008 11:58, edited 1 time in total.
istocnjak

#1324 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

otherside wrote:jest, jest...sve je to jedna velika urota moj istocnjak.
deda mraz je samo izgovor za napad na islam...isto k'o i ramazan za napad na queer festival :D
Vidi nje ... :D što s' to tako rano ustala? :lol:
chuchumbamayumbe

#1325 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

istocnjak wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
istocnjak wrote:
Da li znate čitati?

Arzija Mahmutović
"Djeda Mraz nije otjeran iz vrtića"

Direktorica Javne ustanova "Djeca Sarajeva" Arzija Mahmutović gostujući sinoć u emisijia Federalne televizije "Pošteno" kazala je da nije istina da djeca u sarajevskim vrtićima neće imati Djeda Mraza. "Oni koji žele, mogu imati, a oni koji ne žele, ne moraju", bila je decidna.
Mahmutović je kazala kako ne želi da joj se inputiraju bilo kakve zabrane, te da sve što radi, 'radi u saglasnosti sa roditeljima'.

"Imala sam jedan slučaj kada su roditelji ispisali dijete iz vrtića, jer Djeda Mraz nije bio dio njihove tradicije", kazala je Mahmutović, priznavši da i sama ima slike sa Djeda Mrazom, kao i njena djeca.

Direktorica, koja se našla na udaru javnosti zbog uvođenje islamske vjeronauke u vrtiće, rekla je da pregovara sa Srpskom pravoslavom crkvom i Vrhbosanskom nadbiskupijom o uvođenju pravoslavne i katoličke vjeronauke. Do tada će djeca, koja ne idu na vjeronauku, pohađati redovan nastavni program.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081205003

Smeta vam što je žena pokrivena, pa ste zato i organizovali peticiju i ovo pisanje da je smjenite.
Sta je to ona pametno izjavila? :roll:
Oni koji žele, mogu imati, a oni koji ne žele, ne moraju", bila je decidna
Nesto tipa, mogu ilahije, a mogu i kaside, demokratija je?
Znaci, moje dijete zeli Djeda Mraza i imace ga?
OK, bas cemo da vidimo sta ce se desiti! Bas cemo da vidimo da li ce joj doci Djeda Mraz. Ja necu nista raditi, niti ga spominjati, a vidjecemo da li je dovoljna samo zelja da dijete "dobije" Djeda Mraza, pa da se to i ostvari.
btw, zna li ta spodoba koliko je djece ispisano iz obdanista zbog vjeronauke i slicnih nebuloza, a ona spominje jedan jedini slucaj da je dijete ispisano zbog Djeda Mraza (samo me interesuje kada se to desilo, jer me ne bi cudilo da je ovo jos jedna notorna laz u nisu podvala i neistina koje ovdje sire Arzija&co.)
Locked