http://www.orbico-maziva.hr/distributer ... ercegovinaamar1994 wrote:ko je uvoznik za shell i gdje ima uzet u Sa
Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#1301 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
- amar1994
#1302 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
hvala530i wrote:http://www.orbico-maziva.hr/distributer ... ercegovinaamar1994 wrote:ko je uvoznik za shell i gdje ima uzet u Sa
- ElRe
#1303 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Auto nije talijanskokonektovan wrote:
Nisam mislio na ulja, vec na auta.![]()
A ulje je bilo svakako precijenjeno, dok je bila i selenia.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1304 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
A ciji mu je motor?ElRe wrote:Auto nije talijanskokonektovan wrote:
Nisam mislio na ulja, vec na auta.![]()
A ulje je bilo svakako precijenjeno, dok je bila i selenia.
- golfiista
#1305 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kakvo je ulje na bazi gasa?
-
jefferson
#1306 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Do sada se extra pokazalo. SHell je vodeci i jedini koji je imao kompletiran tehnoloski proces do prije par mjeseci kada se Mobil1 ukljucio. Medjutim, po onome sto nudi novi Mobil1 0W40 koji je trenutno dostupan samo u SAD i Kanadi, Shell je u prednosti.golfiista wrote:Kakvo je ulje na bazi gasa?
Mobil1 odkako su presli na GTL (Gas to Liquid) nema vise BMW LL-01 odobrenje. Mislim da imaju problema ispuniti BMW-ove zahtjeve kada je VANOS u pitanju.
- amar1994
#1307 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
koju tehnologiju LM koristi
, nigdje ne pise, samo synthetic tehnology, imaju dosta dobre karakteristike pogotovo TopTec4400, 4600, Longtime High Tech, sva 5w30 
-
jefferson
#1308 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
LM je isto HC, samo se tu jos kombinuju aditivi. U biti nije bitno koja se tehnologija koristi kada su u pitanju bazna ulja ako je krajnji rezultat dobar.amar1994 wrote:koju tehnologiju LM koristi, nigdje ne pise, samo synthetic tehnology, imaju dosta dobre karakteristike pogotovo TopTec4400, 4600, Longtime High Tech, sva 5w30
Mobil1 u EU prodaje 0W40 ulje koje se isto dobija HC tehnologijom. Oni to zovu VISOM baza. Ali rezultat je vrhunski i osim par ulja (Castrol 0W30, 0W40, Shell Helix Ultra 5W40), slabo koje mu moze parirati.
LM je extra ulje, i ako ga koristis, zaboravi na ovu pricu. Ovo je sve trazenje dlake u jajetu ako pricamo u Shellu, Mobil1, Castrolu, LM, Motulu i slicno.
Medjutim, kada je Optima u pitanju, e to je vec druga prica.
- muha_sa
#1309 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jefferson
cjenjeno mišljenje o ovom ulju

cjenjeno mišljenje o ovom ulju

-
ado-šampion
#1310 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Je li to informacija od Tomica? 30 KM litar? Moze 30 hiljada bez problema?golfiista wrote:Kakvo je ulje na bazi gasa?
Synthetic technology je HC baza, kao sto Jefferson napisa. Vecina ulja za moderne dizele s filterima cestica danas je HC baza. LM ima nekoliko ulja Fully Synthetic, ljubicasta kantica (HighTec 5W-40), ja sam jednom koristio, u biti ona serija 4xxx u sivim kanticama je klasika, ima sirok opseg ulja koji ispunjavaju razlicite zahtjeve.
Ja koristim u starom autu 4100 5w-40, to je odlicno ulje za starije motore, atmosferske benzince, a da nije previse skupo. Mislim da dodje oko 13 maraka litar.
Najbolje njihovo za moderne dizele je 4200 5W-30. Ispunjava VW 507.00, MB 229.51, BMW LL04. Za motore koji imaju problematicne filtere cestica, rekao bih prije svega modeli s HDI motorima (koji usto imaju problema s kanalima do turbine u odredjenim instancama, famozno sito), vrlo vazno je da ulje ispunjava VW 507.00 jer je to mislim najstrozija norma kad su u pitanju produkti izgaranja i zastita filtera cestica.
Last edited by ado-šampion on 18/03/2016 09:39, edited 1 time in total.
- amar1994
#1311 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jefferson wrote:LM je isto HC, samo se tu jos kombinuju aditivi. U biti nije bitno koja se tehnologija koristi kada su u pitanju bazna ulja ako je krajnji rezultat dobar.amar1994 wrote:koju tehnologiju LM koristi, nigdje ne pise, samo synthetic tehnology, imaju dosta dobre karakteristike pogotovo TopTec4400, 4600, Longtime High Tech, sva 5w30
Mobil1 u EU prodaje 0W40 ulje koje se isto dobija HC tehnologijom. Oni to zovu VISOM baza. Ali rezultat je vrhunski i osim par ulja (Castrol 0W30, 0W40, Shell Helix Ultra 5W40), slabo koje mu moze parirati.
LM je extra ulje, i ako ga koristis, zaboravi na ovu pricu. Ovo je sve trazenje dlake u jajetu ako pricamo u Shellu, Mobil1, Castrolu, LM, Motulu i slicno.
Medjutim, kada je Optima u pitanju, e to je vec druga prica.
ispeglasmo te da valja
-
ado-šampion
#1312 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pisao sam prije koji dan o provjeri uvoznika odredjenih ulja... Uradio sam jos neke provjere. Ovlasteni uvoznik za Liqui Moly proizvode je firma Liqui Moly d.o.o, njihova stranica je http://www.liqui-moly.ba, imaju izlistani kao ovlasteni distributer na zvanicnoj stanici Liqui Moly a ima i link na stranicu na BA domeni.
Provjereno mjesto za kupnju Liqui Moly proizvoda je AS Hondas.
Eto informacija za sve koje zanima. Znaci LM je siguran koliko moze biti ovdje. Sigurniji i od Castrola, Mobila i Shella. Za Shell, nigdje na zvanicnoj prezentaciji Shell kompanije nema izlistan uvoznik za Hrvatsku Orbico koji dila ovim nasim distributerima.
Eto informacija za sve koje zanima. Znaci LM je siguran koliko moze biti ovdje. Sigurniji i od Castrola, Mobila i Shella. Za Shell, nigdje na zvanicnoj prezentaciji Shell kompanije nema izlistan uvoznik za Hrvatsku Orbico koji dila ovim nasim distributerima.
- amar1994
#1313 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ado-šampion wrote:Pisao sam prije koji dan o provjeri uvoznika odredjenih ulja... Uradio sam jos neke provjere. Ovlasteni uvoznik za Liqui Moly proizvode je firma Liqui Moly d.o.o, njihova stranica je http://www.liqui-moly.ba, imaju izlistani kao ovlasteni distributer na zvanicnoj stanici Liqui Moly a ima i link na stranicu na BA domeni.
btw.: U tvoj BMW moze TopTec 4600, ili Longtime High Tech 5w30, original bmw ulje je bacanje para
-
530i
#1314 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Orbico je velika firma da bi se zajebavali uvozeći ili dilajući kopirano ili falš ulje...
-
ado-šampion
#1315 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
@530i,
Ne kazem ni da jest ni da nije, jeste velika firma, tako da ne vjerujem da uvoze fals, samo je cinjenica da ih nema na zvanicnoj prezentaciji kao uvoznika za HR.
@Amar
Mislim da je bolje 4200 na nasim cestama zbog DPFa.
Ne kazem ni da jest ni da nije, jeste velika firma, tako da ne vjerujem da uvoze fals, samo je cinjenica da ih nema na zvanicnoj prezentaciji kao uvoznika za HR.
@Amar
- amar1994
#1316 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
moze i toado-šampion wrote: @Amar
-
530i
#1317 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Spominje se samo Slovenija i Shell Adria, pri tome imaju i neki brojevi telefona i za Bosnu i za Hrvatsku (i ostale ovdašnje zemlje)...sad u čemu je štos - ne znam. Ne sumnjam u Orbicu i ove firme kojima oni dalje distribuiraju. Viđao sam i Shell koji uvozi "autobat" iz Gruda, ako sam dobro zapamtio...to bih već zaobišao.ado-šampion wrote:@530i,
- rida1976
#1318 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Mišljenje o ovom ulju?
- golfiista
#1319 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ne odgovori ti meni, napisa svašta ja ništa ne skontah.ado-šampion wrote:Je li to informacija od Tomica? 30 KM litar? Moze 30 hiljada bez problema?golfiista wrote:Kakvo je ulje na bazi gasa?
Synthetic technology je HC baza, kao sto Jefferson napisa. Vecina ulja za moderne dizele s filterima cestica danas je HC baza. LM ima nekoliko ulja Fully Synthetic, ljubicasta kantica (HighTec 5W-40), ja sam jednom koristio, u biti ona serija 4xxx u sivim kanticama je klasika, ima sirok opseg ulja koji ispunjavaju razlicite zahtjeve.
Ja koristim u starom autu 4100 5w-40, to je odlicno ulje za starije motore, atmosferske benzince, a da nije previse skupo. Mislim da dodje oko 13 maraka litar.
Najbolje njihovo za moderne dizele je 4200 5W-30. Ispunjava VW 507.00, MB 229.51, BMW LL04. Za motore koji imaju problematicne filtere cestica, rekao bih prije svega modeli s HDI motorima (koji usto imaju problema s kanalima do turbine u odredjenim instancama, famozno sito), vrlo vazno je da ulje ispunjava VW 507.00 jer je to mislim najstrozija norma kad su u pitanju produkti izgaranja i zastita filtera cestica.
Jbg, "održavanje u ovlaštenom servisu " je vrijedno 50 KM skuplje 5l ulja za 2.g. Ili 30k km.
-
jefferson
#1320 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Odgovorio sam ti ranije ja kakva su GTL ulja.golfiista wrote:Ne odgovori ti meni, napisa svašta ja ništa ne skontah.ado-šampion wrote:Je li to informacija od Tomica? 30 KM litar? Moze 30 hiljada bez problema?golfiista wrote:Kakvo je ulje na bazi gasa?
Jbg, "održavanje u ovlaštenom servisu " je vrijedno 50 KM skuplje 5l ulja za 2.g. Ili 30k km.
-
probook
#1321 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Peugeot 307 2.0 hdi 66kw bez fap filtera 2002 godiste - sta sipati? Majstor je usuo Shell ulje 10w40?
-
ado-šampion
#1322 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Odgovorio ti je Jefferson.golfiista wrote:
Ne odgovori ti meni, napisa svašta ja ništa ne skontah.
Ja sam te samo pitao, samo prvi pasus je bio upucen tebi.
Elem, to ulje u uslovima kakvi su u BiH u motoru ne moze ostati 30 k km, sta god ti oni pricali. Max. je 20 k a idealno svakih 15 k. Nije da ne moze to ulje nego ne moze ni jedno. I to ce ti reci svako ko se imalo razumije.
Inace je to famozno ulje na bazi gasa prepakovani Shell Helix AM-L koji u prodavnici mozes naci za 20 KM litar.
Kod mene je to ulje u motoru 20 k km, od cega je 13 preslo vani a 7 po Bosni i sad ce ici napolje, iako CBS pokazuje da moze jos 6 k. Kakvih 30 k po Bosni ccc.
U biti bih se i slozio s tobom da ovlasteni vrijedi 50 KM vise cak i na godinu dana ili 15 k km. Ja bih dao toliko za pecat u knjizici Ali problem je sto na to ide filter ulja koji kosta citavih 57 KM. A identican taj filter od Hengsta, isti broj isto sve, osim sto nema BMW amblem, u DE kosta oko 10 eura, a kod nas slican filter od Manna ili Mahle-a, koji su isto dobavljaci za BMW, mozda 15 KM. I plus filter klime, a trebaju i filteri zraka i goriva. Saberi oduzmi to je +200 maraka. Skoro duplo.
- amar1994
#1323 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
preventivno na 10000km ako se po gradu vozaado-šampion wrote:Odgovorio ti je Jefferson.golfiista wrote:
Ne odgovori ti meni, napisa svašta ja ništa ne skontah.
Ja sam te samo pitao, samo prvi pasus je bio upucen tebi.Posto su istu pricu meni pricali.
Elem, to ulje u uslovima kakvi su u BiH u motoru ne moze ostati 30 k km, sta god ti oni pricali. Max. je 20 k a idealno svakih 15 k. Nije da ne moze to ulje nego ne moze ni jedno. I to ce ti reci svako ko se imalo razumije.
Inace je to famozno ulje na bazi gasa prepakovani Shell Helix AM-L koji u prodavnici mozes naci za 20 KM litar.
Kod mene je to ulje u motoru 20 k km, od cega je 13 preslo vani a 7 po Bosni i sad ce ici napolje, iako CBS pokazuje da moze jos 6 k. Kakvih 30 k po Bosni ccc.![]()
U biti bih se i slozio s tobom da ovlasteni vrijedi 50 KM vise cak i na godinu dana ili 15 k km. Ja bih dao toliko za pecat u knjizici Ali problem je sto na to ide filter ulja koji kosta citavih 57 KM. A identican taj filter od Hengsta, isti broj isto sve, osim sto nema BMW amblem, u DE kosta oko 10 eura, a kod nas slican filter od Manna ili Mahle-a, koji su isto dobavljaci za BMW, mozda 15 KM. I plus filter klime, a trebaju i filteri zraka i goriva. Saberi oduzmi to je +200 maraka. Skoro duplo.
- golfiista
#1324 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pa mijenjaš samo ulje sa filterom u ovlaštenom, zračni, klime i goriva zamijeniš sam.I plus filter klime, a trebaju i filteri zraka i goriva. Saberi oduzmi to je +200 maraka. Skoro duplo.
Ali evo, recimo, servis ulja i svih filtera u ovlaštenom je 720 KM, sto godišnje dođe 360 KM ( ja ne prelazim vise od 15k km godišnje ), tako da ne vidim da je to nešto skuplje od bilo kojeg drugog ovlaštenog servisa.
-
ado-šampion
#1325 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ok je to razmisljanje, ali ako zivis u Njemackoj, s njihovom infrastrukturom puteva, cestama i gorivom. Onda taj servis radis svake 2 godine 30 k. Ali ti kod nas taj servis moras uraditi svake godine, ili 15 k, sto znaci da je to 720 KM godisnje.
Sto nije skupo nego je strasno skupo za servis ulja i filtera za obicnog 4-cil. dizelasa.. Jbt ja sam mislio da je oko 500 KM sto je opet preskupo.
Recimo za slican Pezo je oko 300. Za BMW treba da bude nesto skuplje ali ne roliko skuplje. Ja imam serisni listing iz Luksemburga, koji je zemlja s mozda najboljim standardom u EU, tamo je taj servis oko 380 eura, znaci jedva da je skuplji nego kod nas.
Ja sam bio spreman kupiti to ulje kod njih po 30 KM za litar, hajde eto sirurno je original a radi se o 50 KM, pa zamijeniti drugdje, medhutim nece da prodaju nego usto bi i da mi prodaju i filter za 57 KM i ruke za 30. Neka hvala. Ne volim ja toliko pare, koliko necu da me neko maze ko puter.
Sto nije skupo nego je strasno skupo za servis ulja i filtera za obicnog 4-cil. dizelasa.. Jbt ja sam mislio da je oko 500 KM sto je opet preskupo.
Ja sam bio spreman kupiti to ulje kod njih po 30 KM za litar, hajde eto sirurno je original a radi se o 50 KM, pa zamijeniti drugdje, medhutim nece da prodaju nego usto bi i da mi prodaju i filter za 57 KM i ruke za 30. Neka hvala. Ne volim ja toliko pare, koliko necu da me neko maze ko puter.