Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mx

#1301 Re: Cijene stanova All about

Post by Mx »

zonbirile wrote:
valter.ba wrote:Trziste se strovalilo, lokacija novogradnje Nedjarici, cjena ako je tako nije losa ali ce ici jos dole ;-)
Smjesno je da je m2 na Grbavici 2000 KM ili cak 2500 koliko je bilo prije. Objektivno taj kvadrat bi trebao biti 800 KM, a ova novogradnja 1300 plafon! Sada je nadjelu zakon ponude i potraznje a cjene ce zato jos da tonuuuuuuu :D
----------------------------
gdje si ba expert,pričekaj još malo dijeliće ih đabe.
Komentar na ovo iznad boldirano. Nekad se nesto i daje đabe da bi se ljudi rjesili velikih kostanja. Objekat im stoji na lageru, cijena i kvalitet takvog objekta pada a troskovi se povecavaju pa taj objekat a vlasnik sa njim ide u minus. Jer kada se procjeni da su vec veca kostanja ili ce biti veca od kapitalnog dijela objekta onda se taj objekat poklanja besplatno da bi se covjek rjesio daljnjeg investiranja, problema i kostanja :lol:

Konkretno cijene stanova (kao i zgrada, kuca, vila) zavise od mnogo razlicitih faktora kao sto su kao primjer:

1. U kojem se gradu i drzavi stan (zgrada, kuca) nalazi? Naime nije ista cijena m2 u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Londonu itd. Znaci kao primjer ne moze se uporedjivati i biti ista cijena m2 recimo u Sarajevu i Londonu.

2. U kojoj se zoni nekog grada stan (zgrada, kuca) nalazi?
- Zona A
- Zona B
- Zona C
- Zona itd

3. U kakvom je stanju zgrada i kompletna infrastruktura u kojoj se aktuelni stan nalazi?
- Zgrada potpuno nova (Normalno da je cijena stana veca jer ne treba investirati u druge dijelove zgrade, znaci manja kostanja odrzavanja i slicno)
- Stan potpuno nov (Normalno da je cijena stana veca jer ne treba investirati u renoviranje, znaci manja kostanja odrzavanja i slicno)
- Zgrada stara (Zahtjeva veliko ulaganje u renoviranje zgrade i infrastrukturu)
- Stan star (Zahtjeva veliko ulaganje u renoviranje stana i infrastrukturu)

4. Kakav je standard same zgrade u kojoj se stan nalazi kao i standard samog stana?
- Ekskluzivan standard i zgrade i stana
- Obicni standard i zgrade i stana
- Los standard i zgrade i stana

5. Na kojem spratu je stan?

6. Da li ima balkon?

7. Kakav je raspored stana?

8. Kakav je pogled iz stana i gdje?

9. Ima li zgrada lift ili ne?

10. Ima li zgrada zeleni okolis ili je sve oko nje beton i asfalt?

11. Da li postoje dobre komunikacije (tramvaj, metro, autobus) putevi i slicno?

12. Da li u blizini zgrade i stana postoje: Bolnice, djeciji vrtici, skole, centri za kupovinu prehrambenih proizvoda i drugi sadrzaji za zabavu, sport i rekreaciju ili od ovoga svega nesto postoji djelimicno ili nikako?

13. Kakva je ekonomija u akteuelnoj drzavi, kantonu, opstini. Koliki je BNP te drzave. Koliko je drzava kreditno zaduzena da nebi bila situacija kao u Grckoj a onda ogromni pad vrijednosti nekretnina. Da li drzava ima dosta nezaposlenih. Da li je u drzavi visoka ili niska konjuktura, recesija i slicno. Kakvi su uslovi kreditiranja nekretnina. Kakve su kamate banaka; visoke, normalne niske. Ovaj segment zna da bude medju vaznijim pri procjeni vrijednosti objekata/nekretnina i investiranje kupaca u nekretnine.

Eto ovo je samo jedan dio faktora koji trebaju da uticu na cijene nekih objekata. Znaci sve cijene prodajno/kupovnih objekta se moraju tretirati individualno prema samom stanju u kojem se objekti nalaze i kakve zadate kriterije ispunjavaju.

Prodavci objekata/nekretnina: Izgleda da vecinu koji prodaju stanove ne interesuju ovi kriteriji nego slazu neke svoje amaterske proizvoljne cijene cesto puta bez ikakvog osnova i vjerujuci da ce im neki naivni kupac koji se ne razumije u stvari naletiti i platititi tu neku proizvoljnu cijenu. Zato im je cesto i tesko prodati takve stanove jer im cijene nisu precizno prilagodjene kvalitetu i stanju, zgrade, stana, standarda, i drugih kriterija koji za visoku cijenu moraju da ispunjavaju prema gore navedenim uslovima.

Kupci objekata/nekretnina:
Kupci sa svoje strane isto moraju da znaju da tacno procjene vrijednost jednog objekta/nekretnine ili da angazuju neku expertnu agenciju koja ce im na osnovu raznih kriterija tacno procjeniti prodajno/kupovnu cijenu objekta. Nije dobro da kupci isto tako amaterski bez ikakvih osnovnih znanja procjenjuju odredjene objekte i nekretnine.
Last edited by Mx on 08/06/2010 12:33, edited 7 times in total.
abdulazizsarajevo

#1302 Re: Cijene stanova All about

Post by abdulazizsarajevo »

@vozac

doduse malo je drugacije kad odes da gledas stanove...ali evo uzimam za primjer ovaj stan>

http://www.prostor.ba/nekretnina/grbavi ... ezervisano

grbavica extra lokacija extra osuncan..(poznajem lokaciju) jos manjih dimenzija..

ja uvjak kazem jedno je cijena stana a drugo je prodajna cijena stana..imas i dan danas onih koji su se probudili pa prodaju stan na dobrinji 2000KM/m2

opet tako se cini..ne znam mozda je fakat drugacije kad dodjes da pricas o kupovini..ja jos cekam..:)
Vozac

#1303 Re: Cijene stanova All about

Post by Vozac »

abdulazizsarajevo wrote:@vozac

doduse malo je drugacije kad odes da gledas stanove...ali evo uzimam za primjer ovaj stan>

grbavica extra lokacija extra osuncan..(poznajem lokaciju) jos manjih dimenzija..

ja uvjak kazem jedno je cijena stana a drugo je prodajna cijena stana..imas i dan danas onih koji su se probudili pa prodaju stan na dobrinji 2000KM/m2

opet tako se cini..ne znam mozda je fakat drugacije kad dodjes da pricas o kupovini..ja jos cekam..:)
slazem se sa tobom ...obilazim intenzivno u zadnje vrijeme i imam blisku familiju u nekim agencijama (oni su prvi na izvoru informacija).

Znaci kad gledas ovaj tvoj stan ...ovom stanu trebas sve raditi od kupatila, kuhine, podova, stolarije, ulazna vrata, instalacije ... znaci ovaj stan tebe dodje jos najmanje 3 ili 4 stoje po kvadratu da uselis... za mene je ovo rupa ... ne potcjenjujem nikoga niti kupovnu moc ljudi ali treba biti svjestan sta dobijas za ovu lovu ... plus ti sve sredis u stanu napucas, a ulaz ti smrdi i prljav i plus komsiji koji ne placa odrzavanje iznad curi voda i sl ... kupovina ovakvih stanova je veliki rizik ... moze ispasti i na dobro uz dosta srece
abdulazizsarajevo

#1304 Re: Cijene stanova All about

Post by abdulazizsarajevo »

to jeste rupa/rupa :) heheh

ali opet ovo je bas u centru..onda imas i malu kvadraturu u pitanju veca kvadratura od ove znaci ne smije biti skuplja..

slazem se za renoviranje je potrebno od 300 do 400KM/m2 da bi bilo super sredjeno..

tako da ti to dodje 2300KM/m2 na grbavici renoviran super sredjen..
...joj kad mi kaze renoviran stan a ono poliejpio plocice 2005 godine i laminat...hehehe vise stete napravio..:)

opet mislim da je sve vise od 1700KM/m2 za stan od 50+ kvadrata na relaciji grbavica u ovom momentu iluzorna cijena..dakle to je prodajna..(slazem se i sa uslovima/kriterijima prodaje clana koji je pobrojao od cega cijena zavisi..:))

Vozac wrote:
abdulazizsarajevo wrote:@vozac

slazem se sa tobom ...obilazim intenzivno u zadnje vrijeme i imam blisku familiju u nekim agencijama (oni su prvi na izvoru informacija).

Znaci kad gledas ovaj tvoj stan ...ovom stanu trebas sve raditi od kupatila, kuhine, podova, stolarije, ulazna vrata, instalacije ... znaci ovaj stan tebe dodje jos najmanje 3 ili 4 stoje po kvadratu da uselis... za mene je ovo rupa ... ne potcjenjujem nikoga niti kupovnu moc ljudi ali treba biti svjestan sta dobijas za ovu lovu ... plus ti sve sredis u stanu napucas, a ulaz ti smrdi i prljav i plus komsiji koji ne placa odrzavanje iznad curi voda i sl ... kupovina ovakvih stanova je veliki rizik ... moze ispasti i na dobro uz dosta srece
Vozac

#1305 Re: Cijene stanova All about

Post by Vozac »

[quote="abdulazizsarajevo"]to jeste rupa/rupa :) heheh

ali opet ovo je bas u centru..onda imas i malu kvadraturu u pitanju veca kvadratura od ove znaci ne smije biti skuplja..

slazem se za renoviranje je potrebno od 300 do 400KM/m2 da bi bilo super sredjeno..

tako da ti to dodje 2300KM/m2 na grbavici renoviran super sredjen..
...joj kad mi kaze renoviran stan a ono poliejpio plocice 2005 godine i laminat...hehehe vise stete napravio..:)

opet mislim da je sve vise od 1700KM/m2 za stan od 50+ kvadrata na relaciji grbavica u ovom momentu iluzorna cijena..dakle to je prodajna..(slazem se i sa uslovima/kriterijima prodaje clana koji je pobrojao od cega cijena zavisi..:))
....
da jos dodam 4. sprat bez lifta ... opsovat ces svaki put kad budes imao pune kese ... nisam vidio da li je zadnji sprat tj da li ti i krov moze biti problem (da li ima iznad nadogradnja?)..pored toga ova zgrada je veoma loseg tipa gradnje i pitanje je ako stavi PVC prozore oce li ti se pojaviti kondenz po zidovima radi izloacije ... slazem se da je iluzorno se nadati da mozes kupiti stan na grbavici ispod 2200 ... ljudi o nizim cijenama govore na onsovu par bombasticnih oglasa ... bil bi idealno da stanovi budu po 1000 po kvadratu ali to je bilo nekad i nikad vise ...treba biti ealan da se ne bih covjek mnogo razocarao ...ssretno svima koji kupuju/prodaju/mijenjaju
Haris.ba

#1306 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Vozac wrote:
iceman ze wrote:Na prvi pogled, meni sasvim solidno izgledaju. Nisam ti bas kompetentan, sto se tice procjene kvaliteta, ali moj drug je puno radio sa nekretninama, i cijenim njegovo misljenje. Mislim da cu kada budem uzimao svoj stan da cu njega konsultovati. On je pristao dakle na kupovinu, izabrao je super pogled prema gradu. Imaju 2 ulaza na sprat, takodjer imaju po 2 lifta, hodnici su siroki, sva vrata su ono na principu blindo ulaza, i svi su identicni.....dakle nema sarenila..... :D parket djeluje prilicno kvalitetan (moje skromno misljenje), kupatilo lijepo izglda (nisu kade, nego tus kabine)......ovaj njegov ima i balkon, tako da oni dolaze sa ugradjenom klimom (ove garsonjere nemaju klime niti balkona), a grijanje je plinsko na principu centralnog grijanja.... :-) Ovaj njegov ce biti gotov krajem godine, sto njemu licno odgovara......mi smo gledali i njegov nedovrseni stan i stanove koji su gotovi u prethodnom kompleksu zgrada, cisto da se uvjerimo u kvalitet izrade.... :-)
Znaci prem drugu i tebi Unipromet vrijedi love ...hm intersantno hvala na iskustvu ... evo sad bio na njihovoj stranici ... trosobni stanovi sa PDV-om su 2500
Ovo što on opisuje su stanovi koje pravi Tibra pored starog penzionerskog doma u Nedžarićima(zgrada/e na koju se nema ko nije posrao na ovoj temi, a rijetko je ko bio u njima, zato i pitam). A cijena unipromet stanova je ona koju sam napisao: 2100 sa pdv -om. Tih 2500 stoji od onda kada su cijene bile svakako ludilo i vrijedila je kada još zgrade nije ni bilo. Pa su valjda htjeli kad se završe stanovi da bude cijena 3000 kvadrat(e sada možete misliti koliko je "kajmak" na stanogradnji bio prije recesije). Ono je meni odlično naselje. Ima negativnih stvari, ali bolje tu kupiti nov stan nego "ko nov" izgrađen 1950 na grbavici za iste pare haman. Isto koštaju novi stanovi na Ilidži. Zato treba sada otići i vidjeti u čemu je zvrčka. Neka caka mora biti.
Došlo vrijeme da su novi stanovi nikada jeftiniji, a narod nikada manje para. Ne možeš dva dobra spojiti. 8-)

P.S.
Imam jarana, ne mogu ga nikako slomiti da kupi nov stan. Kaže do rata se gradilo, a sada se graducka. Sumnja u kvalitet izgradnje novih stanova. Đaba ja njemu objašnjavao kako je većina zgrada slabe izolacije, kako su novi materijali bolji - pa i kada se fušeri i štedi( a fušerilo se i prije rata). Ima i on prava, ali valja naći polovan stan da valja. Za početak barem nek stubište ima prozor, jer ne želim da znam šta je ko kuhao kada prolazim.
Vozac

#1307 Re: Cijene stanova All about

Post by Vozac »

Upravo zvao na telefon kontakt sa stranice http://www.nekretnine-unipromet.com/v1/?lang=bos
061 48 45 68. Javio se neki ciko malo stariji vrlo naprijatan i nezaintersovan za pricu. Rekao sam da me zanimaju trosobni stanovi ali ne na cosku zgrade sa kosim zidovima. Na sta je on skoro popizidio i poceo da vice: 'Ne zovete za ono sto vas ne zaznima. Sve cijene su javne. Ti stanovi vi pitate su 2500 sa pdvom''. ja mu se zahvalio
tahoma

#1308 Re: Cijene stanova All about

Post by tahoma »

Vozac wrote:Upravo zvao na telefon kontakt sa stranice http://www.nekretnine-unipromet.com/v1/?lang=bos
061 48 45 68. Javio se neki ciko malo stariji vrlo naprijatan i nezaintersovan za pricu. Rekao sam da me zanimaju trosobni stanovi ali ne na cosku zgrade sa kosim zidovima. Na sta je on skoro popizidio i poceo da vice: 'Ne zovete za ono sto vas ne zaznima. Sve cijene su javne. Ti stanovi vi pitate su 2500 sa pdvom''. ja mu se zahvalio
C c c Boze sacuvaj, i onda se ljudi cude sto ja necu nikad nikoga da zovem....
Bolan, ponasa se ko da ce ti dzaba dat taj stan sto pitas za njega, a ne da ces mu silne pare dat, uzas!
sarajevic

#1309 Re: Cijene stanova All about

Post by sarajevic »

Banned user for reason “Zabranjeno prikriveno provociranje na nacionalnoj osnovi, zabranjeno trollanje teme, zabranjeno vrijedjanje na nacionnalnoj osnovi”
» sarajevic
Mx

#1310 Re: Cijene stanova All about

Post by Mx »

tahoma wrote:
Vozac wrote:Upravo zvao na telefon kontakt sa stranice http://www.nekretnine-unipromet.com/v1/?lang=bos
C c c Boze sacuvaj, i onda se ljudi cude sto ja necu nikad nikoga da zovem....
Bolan, ponasa se ko da ce ti dzaba dat taj stan sto pitas za njega, a ne da ces mu silne pare dat, uzas![
/quote]

Taj sto tu radi i koji se javlja po telefonima sigurno sabotira i tu njegovu firmu i prodaju stanova. O njegovom ponasanju treba obavjestiti vlasnika firme i direktora prodaje stanova. Treba taj posao dati nekom sposobnom i prijatnom a njemu tako neprijatnom dati otkaz. Firma treba da snima telefonske razgovore njihovih zaposlenih sa klijentima kao dokaz zaposlenima za lose ponasanje i kao argument zbog cega dobijaju otkaz. Posaljite firmi i njenom vlasniku mail ili ga nazovite na telefon i objasnite kako se njihovi zaposleni ponasaju ili ako ne pomogne dajte oglas u novine gdje kritikujete osobe koje rade u toj firmi tako da firma izgubi sve eventualne kupce.
hamarma

#1311 Re: Cijene stanova All about

Post by hamarma »

Samo se nemojte izraditi kao ja, prije godinu i po dao avans za stan kod POROVIĆ GROUP doo Sarajevo za stan na Šipu, ni stana ni para. I nisam jedini! Prije dva dana angažovao advokata da ga tuži, sad mi je bitno samo izvući svoje pare!
Haris.ba

#1312 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

hamarma wrote:Samo se nemojte izraditi kao ja, prije godinu i po dao avans za stan kod POROVIĆ GROUP doo Sarajevo za stan na Šipu, ni stana ni para. I nisam jedini! Prije dva dana angažovao advokata da ga tuži, sad mi je bitno samo izvući svoje pare!
A šta bi sa onom temom o Porovićima? Imaš li kakvih novosti?
Mx wrote: Taj sto tu radi i koji se javlja po telefonima sigurno sabotira i tu njegovu firmu i prodaju stanova. O njegovom ponasanju treba obavjestiti vlasnika firme i direktora prodaje stanova. Treba taj posao dati nekom sposobnom i prijatnom a njemu tako neprijatnom dati otkaz.
Mislim da im je dovoljna "reklama" ovo pisanje. Puno ljudi ovo čita. :sad:
hamarma

#1313 Re: Cijene stanova All about

Post by hamarma »

Haris.ba wrote:
hamarma wrote:Samo se nemojte izraditi kao ja, prije godinu i po dao avans za stan kod POROVIĆ GROUP doo Sarajevo za stan na Šipu, ni stana ni para. I nisam jedini! Prije dva dana angažovao advokata da ga tuži, sad mi je bitno samo izvući svoje pare!

Na žalost Porović group doo ima blokirane sve račune kod svojih poslovnih banaka, to mi je provjerio advokat, pokušat ću se naplatiti nekako, još nemam pojma kako. Uglavnom, on radi preko svoje druge dvije firme ali ja se ne mogu naplatiti preko njih jer su registrovane na njegove uposlenike! Danas sam na e-kapija pročitao o njegovoj novoj investiciji (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/318784/1). Valjda to gradi od naših avansa koje je pokupio od stanova na Šipu :x
starii

#1314 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

hamarma wrote:
Haris.ba wrote:

Na žalost Porović group doo ima blokirane sve račune kod svojih poslovnih banaka, to mi je provjerio advokat, pokušat ću se naplatiti nekako, još nemam pojma kako. Uglavnom, on radi preko svoje druge dvije firme ali ja se ne mogu naplatiti preko njih jer su registrovane na njegove uposlenike! Danas sam na e-kapija pročitao o njegovoj novoj investiciji (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/318784/1). Valjda to gradi od naših avansa koje je pokupio od stanova na Šipu :x
nađi ti malo jače momke da njega malo pritisnu i da ti vrati pare.... i ubuduće ne daj pare dok ne vidiš sta uzimaš..havu ne mozes kupiti :)
jos malo pravnik

#1315 Re: Cijene stanova All about

Post by jos malo pravnik »

Morala sam se prijaviti na forum zbog ovoga. Kako ljudi imaju negativan stav, ja imam bas suprotno iskustvo sa istom firmom koju spominjes, a vjeruj mi razgovarala sam i isla gledala stanove sa dosta njih.

Covjek mi je objasnio zasto kasni sa radovima na Sip-u i sve dokumentovo u kancelariji, pa predlazem da i ti pogledas to isto.

A sto se tice para, pa nigdje nisam uspjela nac kvalitetnije izgradjen stan za manje para. Ako nije tajna, recite nam i Vi koliko ste placali m2, a mozete mi se javiti i na pp, jer veliki stanovi su na Sip-u prodati, pa moja sestra bi vrlo rado kupila od Vas stan, naravno po prihvatljivoj cijeni, ukoliko je isti 60 m2 i vise.
hamarma

#1316 Re: Cijene stanova All about

Post by hamarma »

jos malo pravnik wrote:

Morala sam se prijaviti na forum zbog ovoga. Kako ljudi imaju negativan stav, ja imam bas suprotno iskustvo sa istom firmom koju spominjes, a vjeruj mi razgovarala sam i isla gledala stanove sa dosta njih.

Covjek mi je objasnio zasto kasni sa radovima na Sip-u i sve dokumentovo u kancelariji, pa predlazem da i ti pogledas to isto.

A sto se tice para, pa nigdje nisam uspjela nac kvalitetnije izgradjen stan za manje para. Ako nije tajna, recite nam i Vi koliko ste placali m2, a mozete mi se javiti i na pp, jer veliki stanovi su na Sip-u prodati, pa moja sestra bi vrlo rado kupila od Vas stan, naravno po prihvatljivoj cijeni, ukoliko je isti 60 m2 i vise.

Drago mi je da postoji neko ko ima pozitivno iskustvo sa Porovićem, imali ste veliku sreću. Međutim, navod da ne postoje bolji stanovi za manje novca su diskutabilni. Vi znate da je gradnja pompozno na Šipu najavljena u julu 2007. godine i da su prve cijene bile 3000 KM + PDV i ja ću vas podsjetiti na to ako pročitate ovaj članak http://www.ekapija.ba/website/bih/page/115935 Nakon što prodaja nije išla kako je očekivao, cijene stanova je spustio na 2000 KM + PDV i ja sam stan dogovorio po toj cijeni i dao avans. E sad, malo mi je čudno kada kažete kako vam je "sve objasnio i dokumentovao", možda i nije ako ste finansijski u super situaciji pa možete čekati da se zgrada izgradi za recimo još dvije godine a da u isto vrijeme plaćate kredit i postanarsku kiriju. Ako je to vama normalno i ako vi imate mogućnost da čekate, ja vam čestitam. Mi ostali, koji smo u većini, teško da ćemo svariti da nam se "objasni i dokumentuje" kako ćemo na svoje stanove čekati još godinama!
neki

#1317 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

U uniprometu u jednoj lameli 16 spratova, 6 stanova po spratu..znaci 100i nesto stanova i samo jedan lift :shock: :run:

Ti od 2100+PDV su stanovi na nizim spratovima u cosku do postojece zgrade..gledaju pravo u zid. Ostali su puno skuplji.
Po meni bacanje para
neki

#1318 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

[quote="Haris.ba]
P.S.
Imam jarana, ne mogu ga nikako slomiti da kupi nov stan. Kaže do rata se gradilo, a sada se graducka. Sumnja u kvalitet izgradnje novih stanova. Đaba ja njemu objašnjavao kako je većina zgrada slabe izolacije, kako su novi materijali bolji - pa i kada se fušeri i štedi( a fušerilo se i prije rata). Ima i on prava, ali valja naći polovan stan da valja. Za početak barem nek stubište ima prozor, jer ne želim da znam šta je ko kuhao kada prolazim.[/quote]

Nazalost za ovo nisi u pravu..materijali koje se sada ugradjuju su katastrofa. Vise puta sam se uvjerio u to u samom toku gradnje. Stedi se na svemu, pa cak se i izbacuju neki slojevi koji su obavezni ali se na gotovom objektu ne vide. Ne postoje propisi i kontrola koji bi sprijecili to. Mi smo vrh u gradnji dosegnuli 80tih i tesko da cemo uskoro opet postici taj nivo. Na osnovu iskustva govorim da su najkvalitetniji stanovi uradjeni u sarajevu u drugoj polovini 80tih i to posebno oni koje je gradio vojni fond.
Haris.ba

#1319 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

neki wrote: Ti od 2100+PDV su stanovi na nizim spratovima u cosku do postojece zgrade..gledaju pravo u zid. Ostali su puno skuplji.
Po meni bacanje para
To oni istočni? Znao sam da ima neka caka.
neki wrote:
Nazalost za ovo nisi u pravu..materijali koje se sada ugradjuju su katastrofa. Vise puta sam se uvjerio u to u samom toku gradnje. Stedi se na svemu, pa cak se i izbacuju neki slojevi koji su obavezni ali se na gotovom objektu ne vide. Ne postoje propisi i kontrola koji bi sprijecili to. Mi smo vrh u gradnji dosegnuli 80tih i tesko da cemo uskoro opet postici taj nivo. Na osnovu iskustva govorim da su najkvalitetniji stanovi uradjeni u sarajevu u drugoj polovini 80tih i to posebno oni koje je gradio vojni fond.
Ne grade svi kao tibra. A ne može me niko ubijediti da polovni stanovi na koje sam ja mislio, (haman montažne zgrade npr. po Grbavici i Čvili) koje se tuše po 2 milje kvadrat, su bolji od novogradnje, pa čak i tibre.

Kad praviš kuću pa majstori meljaju i hoće ukrasti i materijala i na radu, a kamoli na zgradi.

P.S.
Znaš li kakav je džekos(valjda su oni pravili zgrade za kantonalni fond)? Hoće li "razrijediti" beton?
neki

#1320 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

Haris.ba wrote:
neki wrote: Ti od 2100+PDV su stanovi na nizim spratovima u cosku do postojece zgrade..gledaju pravo u zid. Ostali su puno skuplji.
Po meni bacanje para
To oni istočni? Znao sam da ima neka caka.
neki wrote:
Ne grade svi kao tibra. A ne može me niko ubijediti da polovni stanovi na koje sam ja mislio, (haman montažne zgrade npr. po Grbavici i Čvili) koje se tuše po 2 milje kvadrat, su bolji od novogradnje, pa čak i tibre.

Kad praviš kuću pa majstori meljaju i hoće ukrasti i materijala i na radu, a kamoli na zgradi.

P.S.
Znaš li kakav je džekos(valjda su oni pravili zgrade za kantonalni fond)? Hoće li "razrijediti" beton?
Zgrade koje finansira drzava su same po sebi katastrofa zbog glupog zakona o javnim nabavkama. Po njemu projektant ne smije definisati proizvodjaca materijala nego samo tip na sta se ponudjac radova zakaci sa niskom cijenom i nabavi i ugradi najgore materijale. Tako za termoizolaciju se smije reci samo ekspandirani poliuretan pa ugrade najgori gradacacki, a na nekim objektima se desava da izolaciju lijepe jeftinijim ljepilima, cesto i keramickim koji izjeda stiropor.
Kod nas raja kad kupuje iskljucivo gleda lokaciju i cijenu..sad svako postavi na web tlocrte stanova i orjentacije pa zar je tesko malo analizirat i vidjet sta kome odgovara..80 % stanova u tibrinim zgradama nece imati 5 minuta sunca ni usred ljeta..u vecina stanova u novogradnji u sarajevu uzasno puno kvadrature ode u hodnike, cisto bacanje para.
Za grbavicu se slazem da je losa i ko god kupuje stan mora bruku para baciti u renoviranje...i opet mu nema spasa jer su instalacije u zgradi stare 50 godina..
studentina1

#1321 Re: Cijene stanova All about

Post by studentina1 »

iceman ze wrote:
Haris.ba wrote:
Vozac wrote: Evo gledam 6 mjeseci stan ... trazim stan trosoban u kvalitetnijoj zgradi ... ja do sada nisam ni jedan ispod 2400 a i kod takvog imas radova prije nego sto uselis ... moj drug kupuje dvosoban stan i mjesecima vec trazi te stanove sto pricaju po 2000 po kvadratu ... ima stanova po spomenutim cijenmam ali su na losoj pociciji, losoj zgradi ili imaju neke nedostatke ... mozda malo zvucim pesimisticki ali takvo mi iskustvo
Jesi gledao unipromet kod merkatora na socijalnom? Mislim da je 2000 maraka kvadrat (sa pdv). Mislim da nikada neće biti jeftiniji novi stan na onoj lokaciji. Ja sam razgledao trosoban od 67 kvadrata. Jedino mi se ne sviđa orjentacija. Nema smisla kupovati polovne stanove često skuplje od novih na sličnoj lokaciji. Ali ako nađeš da se prodaje stan u žutoj zgradi pored uniprometa - javni. :D
A teško ćeš naći stan na prodaju u kojem se nema šta za raditi.

mogu li se pogledati ti stanovi Uniproimeta, danas sam bio s drugom kod Avazove grade, novogradnja, on je tamo uzeo 41 m2, po cijeni od 1700 km. Mene odavno zanima ova lokacija kod Merkatora, ali sam u dilemi s obzirom da sam cuo da idu cijene preko 2 hiljade.... :D
Evo neistine

Sve zgrade tibre slične,a svoje stanove daju od 1400-1650,ovisno od "položaja".Svi su nepoložajni.
Ovaj lik-agent obmanjuje
denis.istok

#1322 Re: Cijene stanova All about

Post by denis.istok »

Ako ikako mozete zaobici Tibra Pacific.
Nepolozajni (jedino ko ima helikopter) a kvalitet...no comment :D
hanumica82

#1323 Re: Cijene stanova All about

Post by hanumica82 »

Moze li mi iko reci koliko se krecu cijene po kvadratu za stanove na Mojmilu, tacnije ulice Olimpijska i Trg Barcelone?
Hvala
HAVANA

#1324 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Moj prijatelj prodao prije tri mjeseca u olimpijskoj top sredjen stan od 55m2 za 108000km
metar_drva

#1325 Re: Cijene stanova All about

Post by metar_drva »

dr.Smart wrote:
neki wrote:Zgrade koje finansira drzava su same po sebi katastrofa zbog glupog zakona o javnim nabavkama. Po njemu projektant ne smije definisati proizvodjaca materijala nego samo tip na sta se ponudjac radova zakaci sa niskom cijenom i nabavi i ugradi najgore materijale. Tako za termoizolaciju se smije reci samo ekspandirani poliuretan pa ugrade najgori gradacacki, a na nekim objektima se desava da izolaciju lijepe jeftinijim ljepilima, cesto i keramickim koji izjeda stiropor.
Kod nas raja kad kupuje iskljucivo gleda lokaciju i cijenu..sad svako postavi na web tlocrte stanova i orjentacije pa zar je tesko malo analizirat i vidjet sta kome odgovara..80 % stanova u tibrinim zgradama nece imati 5 minuta sunca ni usred ljeta..u vecina stanova u novogradnji u sarajevu uzasno puno kvadrature ode u hodnike, cisto bacanje para.
Za grbavicu se slazem da je losa i ko god kupuje stan mora bruku para baciti u renoviranje...i opet mu nema spasa jer su instalacije u zgradi stare 50 godina..
Uhh, baš si me zabrinuo sa ovim - ja aplicirao na Konkurs od Kantonalnog ministarstva (zgrade na Dobrinji). :sad:
Cijene su inače jako dobre (1610 KM/m2) i kontamo uz malo sreće da nećemo ni kredit morati dizati već na rate otplaćivati, tako da će nas stan izaći nekih 110 000 KM (kontali smo kupiti stan od 68 kvadrata), a kad se kredit digne to Boga mi ispadne i do 200 000 milja...
Elem nejse, mi smo planirali dakle stan koji ima minimalno 2 sobe (pored dnevnog boravka), a kako mi se čini, na ovom http://www.ksfs.ba/index.php?subaction= ... m=&ucat=1&, čini mi se da samo u lameli E3 imaju takvi stanovi http://www.ksfs.ba/news/data/upimages/E3_spratovi.jpg. Sad, pitanje je da li će biti osunčani, kako se meni čini, teško...
Imaš li još koju konkretniju zamjerku tim zgradama, eventualno neki savjet. Trebale bi navodno biti gotove do kraja 11 mjeseca ove godine, ali mi se čini da će biti kašnjenja...
išao ja gledat te stanove. ukratko, dođoh, vidjeh, pobjegoh. hodnik ogroman (a ništa se od njega ne može napravit, nit se može pregradit), dnevna i trpezarija minimalne. možda to nekome ne smeta, al meni je to fula žestoka.
edit* govorim o zgradi koja je već završena
Post Reply