fatamorgana wrote:
Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#1301 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#1302 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
fatamorgana wrote:Mala pauza,![]()
- fatamorgana
#1303 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Great Cornholio wrote:Ova se tema izgleda nikad neće zaključati, jer ovi budisti se ne znaju ni posvađat k'o ljudi![]()
- Teea
#1304 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
fatamorgana im vadi prosjekfatamorgana wrote:Great Cornholio wrote:Ova se tema izgleda nikad neće zaključati, jer ovi budisti se ne znaju ni posvađat k'o ljudi![]()
ma dobar si ti salim se ja malo
- fatamorgana
#1305 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Jel' ovo samo suosjećajni, budistiĆki poljubac il' nešto više,Teea wrote:fatamorgana im vadi prosjekfatamorgana wrote:Great Cornholio wrote:Ova se tema izgleda nikad neće zaključati, jer ovi budisti se ne znaju ni posvađat k'o ljudi![]()
ma dobar si ti salim se ja malo
-
Sati
#1306 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Savet
"Zbliži se sa sopstvenim životom."
Taizan Maezumi Roshi (1931-1995)

"Zbliži se sa sopstvenim životom."
Taizan Maezumi Roshi (1931-1995)

-
Sati
#1307 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Put preporađanja
Iz kontakta čula sa nekim objektom nastaje osećaj. Iz osećaja nastaje naša reakcija. To je ono što nas drži u krugu rađanja i umiranja. Naše reakcije na osećaje su naša karta za put preporađanja.
Ayya Khema: Being Nobody, Going Nowhere

Iz kontakta čula sa nekim objektom nastaje osećaj. Iz osećaja nastaje naša reakcija. To je ono što nas drži u krugu rađanja i umiranja. Naše reakcije na osećaje su naša karta za put preporađanja.
Ayya Khema: Being Nobody, Going Nowhere
-
Sati
#1308 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Dve tragedije
"Davno je rečeno da u životu postoje samo dve tragedije: ne dobiti ono što želimo i dobiti to."
Bhante Gunaratana: Eight Mindful Steps to Happiness

"Davno je rečeno da u životu postoje samo dve tragedije: ne dobiti ono što želimo i dobiti to."
Bhante Gunaratana: Eight Mindful Steps to Happiness

-
ime_kojeg_nema
#1309 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Bojim se da ne razumijem tacno na sta ciljas ovdje... ako moze primjerGreat Cornholio wrote: ali ipak postoji nešto što se npr miože formirati rano u mladosti a da se ne promijeni do kraja života, to su "snimci" iskustava koja se negdje pohranjuju pa se mogu pojaviti i nakon 50 godina,i to neizmjenjena.
Zanimljiva vam je ova temaGreat Cornholio wrote: Evo kako ja gledam na odnos duhovnog i materijalnog u nama, i kako zamišljam način na koji bi mogli ponovo oživjeti http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125
-
Great Cornholio
#1310 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pa ako je čovjek konstantna promjena, kako se onda u 70 -toj godini može prisjetiti nekog doživljaja koji se desio kad je imao 10 godina, a u tih 60 godina između nije ga se niti jednom prisjetio. Ako je čovjek konstantna promjena, aka je iz sekunde u sekundu novi čovjek, kako je moguće da je taj doživljaj ostao imun na promjenu, kako je ostao isti ako se čovjek konstantno mijenja.ime_kojeg_nema wrote:Bojim se da ne razumijem tacno na sta ciljas ovdje... ako moze primjerGreat Cornholio wrote: ali ipak postoji nešto što se npr miože formirati rano u mladosti a da se ne promijeni do kraja života, to su "snimci" iskustava koja se negdje pohranjuju pa se mogu pojaviti i nakon 50 godina,i to neizmjenjena.. Mozda mislis na utiske koji se u odredjenim okolnostima manifestiraju na tacno odredjeni nacin. Ako se radi o utisku onda bi se moglo zapitati da li je on kao takav podlozan promjeni. Ja bih rekao da jeste jer ga nadogradjuju uvijek nova zivotna iskustva, dodatno ga potvrdjuju ili slabe... ne znam, maglovito mi je to podrucje
Zanimljiva vam je ova temaGreat Cornholio wrote: Evo kako ja gledam na odnos duhovnog i materijalnog u nama, i kako zamišljam način na koji bi mogli ponovo oživjeti http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125. Kao sto sam i rekao ja o tim stvarima na prvom mjestu uvijek kazem da ne znam na sta to lici, mada neke opcije su mi blize nego neke druge. Evo naprimjer po tom pitanju imam neki osjecaj da mi svojim vjerovanjima za zivota kreiramo ono sto ce nam biti nakon smrti. Ako vjerujes u Boga, raj, pakao onda te vjerovatno ceka taj neki scenario, ako vjerujes u reinkarnaciju onda ces se reinkarnirati, ako vjerujes da nema nista onda nece biti nista itd.... to bi bile neke astralne forme koje za zivota kreiramo svojim emocijama i mentalnim slikama i u kojima onda zaglavimo. Kazem opet da ne znam i da samo nagadjam, ali jedan stav prema citavom tom neznanju mi se cini ispravan, a to je stav posmatraca koji ne prijanja ni za jednu tu ideju, koncept, iluziju, vec kroz praksu svjesnosti i oslobadjanja tezi uvidu u prirodu stvari.
Ja sam siguran da mi svojim vjerovanjima kreiramo ono što se dešava i šta će se dešavati u ovozemaljskom životu, ali ne u potpunosti, jer na ovom svijetu ne zavisi sve od nas, ono što smo mi sad i što ćemo biti ne zavisi samo od našeg vjerovanja i ponašanja u skladu s tim vjerovanjem nego i od vjerovanja i ponašanja drugih s kojima dolazimo u kontakt.
E sad da li će naše vjerovanje imati uticaja da li ćemo se reinkarnirati u mačku, čovjeka, slona itd. , da li ćemo završiti u raju, paklu, čistilištu ili ćemo završiti kao hrana i đubrivo, istinu o tome ćemo saznati kad se vidimo u raju
-
ime_kojeg_nema
#1311 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ne uvidjam vezu izmedju fakta da se covjek stalno mijenja i toga sto se moze prisjetiti nekog dozivljaja iz daleke proslosti. Nisi ti iz sekunde u sekundu potpuno novi covjek, postoji neki kontinuitet ipak. U nekim stvarima se potpuno mijenjamo dok u nekim drugim postoji taj vezivni faktor izmedju nas koji smo sada i koji smo bili. Sposobnost pamcenja je valjda jedan od tih faktora, a i on je podlozan promjeni, ali ocito ne toliko dramaticnoj da se prekine ta svjesnost onoga sto smo bili, mada ima i takvih slucajeva sto vec spada u sferu bolesti. Ako je istinita prica o reinkarnaciji onda recimo tu mozemo naci taj prekid u sjecanju mada i tu postoje izuzeci, opet ako je vjerovati u neka istrazivanja i price onih koji se sjecaju detalja iz tzv. proslih zivota.Great Cornholio wrote:Pa ako je čovjek konstantna promjena, kako se onda u 70 -toj godini može prisjetiti nekog doživljaja koji se desio kad je imao 10 godina, a u tih 60 godina između nije ga se niti jednom prisjetio. Ako je čovjek konstantna promjena, aka je iz sekunde u sekundu novi čovjek, kako je moguće da je taj doživljaj ostao imun na promjenu, kako je ostao isti ako se čovjek konstantno mijenja.
Ja kada kazem kako mislim da mi nasim vjerovanjima kreiramo ono sto se desava ne mislim tu na neke detalje ili sve sto nam se izdesavalo. Mislim ako te udari auto i ostanes invalid, ako ti opljackaju stan ili ako dobijes veliku lovu na lutriji, ne mora biti da smo to "zaradili" nekim nasim vjerovanjima ili stavom. Vjerujem da postoji dosta stvari koje se desavaju potpuno slucajno isto kao sto smo dosta nekih drugih okolnosti uzrokovali svojim akcijama. Sta znam, tako ja gledam na stvari, ne mora sve biti samo ovako ili samo onako, nije zivot popriste medjusobno iskljucujucih zakona. Ima svegaGreat Cornholio wrote:Ja sam siguran da mi svojim vjerovanjima kreiramo ono što se dešava i šta će se dešavati u ovozemaljskom životu, ali ne u potpunosti, jer na ovom svijetu ne zavisi sve od nas, ono što smo mi sad i što ćemo biti ne zavisi samo od našeg vjerovanja i ponašanja u skladu s tim vjerovanjem nego i od vjerovanja i ponašanja drugih s kojima dolazimo u kontakt.
E sad da li će naše vjerovanje imati uticaja da li ćemo se reinkarnirati u mačku, čovjeka, slona itd. , da li ćemo završiti u raju, paklu, čistilištu ili ćemo završiti kao hrana i đubrivo, istinu o tome ćemo saznati kad se vidimo u raju
- fatamorgana
#1312 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
U vezi gore rečenog, čini mi se(ovo po sjećanju, ispravite me slobodno) da kad su Sakjamunija pitali da li je voda koja protiče uvijek ista ili pak drugačija on je odgovorio da je ona u isto vrijeme i ista i drugačija .... 
-
ime_kojeg_nema
#1313 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Svaka mu je ko Njegosevafatamorgana wrote:U vezi gore rečenog, čini mi se(ovo po sjećanju, ispravite me slobodno) da kad su Sakjamunija pitali da li je voda koja protiče uvijek ista ili pak drugačija on je odgovorio da je ona u isto vrijeme i ista i drugačija ....
-
Sati
#1314 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Prelazak bujice
"Kažite mi, dragi gospodine, kako ste vi prešli preko ove bujice [života]?".
"Ja sam, prijatelju, preko ove bujice prešao ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred."
"Ali kako ste, dragi gospodine, prešli preko ove bujice ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred?"
"Kada sam se zaustavljao u mestu, tonuo sam, ali kada sam jurio suviše napred upadao sam u vrtlog. Tako sam prešao preko ove bujice. ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred."
Buda
Ogha sutta, SN I.1

"Kažite mi, dragi gospodine, kako ste vi prešli preko ove bujice [života]?".
"Ja sam, prijatelju, preko ove bujice prešao ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred."
"Ali kako ste, dragi gospodine, prešli preko ove bujice ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred?"
"Kada sam se zaustavljao u mestu, tonuo sam, ali kada sam jurio suviše napred upadao sam u vrtlog. Tako sam prešao preko ove bujice. ne zaustavljajući se u mestu i ne jureći suviše napred."
Buda
Ogha sutta, SN I.1

-
Sati
#1315 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Vrlina
Baš kao što je zora prethodnica, prvi nagovestaj rađanja sunca, isto tako je i ustaljenost u vrlini prethodnica, prvi nagoveštaj rađanja Plemenitog osmostrukog puta.
Buda
SN XLV.50

Baš kao što je zora prethodnica, prvi nagovestaj rađanja sunca, isto tako je i ustaljenost u vrlini prethodnica, prvi nagoveštaj rađanja Plemenitog osmostrukog puta.
Buda
SN XLV.50

-
Sati
#1316 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Stvari
Stvari nisu onakve kakve izgledaju -- ali nisu ni drugačije.
Lankavatara sutra

Stvari nisu onakve kakve izgledaju -- ali nisu ni drugačije.
Lankavatara sutra

-
Sati
#1317 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Budizam
Budizam ima obeležja kakva bi se mogla očekivati od jedne kosmičke religije budućnosti: on nadilazi ličnog Boga, izbegava
dogmu i teologiju; pokriva i materijalno i nematerijalno, a zasnovan je na religijskom osećanju koje, polazeći od iskustva svih stvari, prirodnih i duhovnih, stremi jednom sadržajnom jedinstvu.
Albert Einstein

Budizam ima obeležja kakva bi se mogla očekivati od jedne kosmičke religije budućnosti: on nadilazi ličnog Boga, izbegava
dogmu i teologiju; pokriva i materijalno i nematerijalno, a zasnovan je na religijskom osećanju koje, polazeći od iskustva svih stvari, prirodnih i duhovnih, stremi jednom sadržajnom jedinstvu.
Albert Einstein

-
Sati
#1318 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
MLAD MESEC - četvrtak, 22. mart 2012.
Ako neko pobedi u boju
hiljadu puta po hiljadu ljudi,
a drugi pobedi jedino samoga sebe,
taj je drugi nenadmašni pobednik.
Dhammapada strofa 103
Ova strofa nije odobravanje bilo kakve vrste nasilja. Ona govori o prepoznavanju onoga što je istinski vredno. Kad ego vidi sebe kao heroja, tu su i problemi. Dhamma kaže da nijedno od dostignuća ega nije važno. Ono što jeste bitno jeste zadatak odlaganja naših vezanosti za i identifikovanja sa tom mentalnom strukturom koju zovemo ego. No, ako u svojoj praksi demonizujemo taj ego, time stvari samo činimo još težim. Ovladavnju samim sobom ne doprinosimo time što samo kritikujemo svoje neugodno iskustvo ograničenog bića. Umesto toga, reč jo o istraživanju sve dok ne vidimo stvari kakve zapravo jesu. U svemu tome i ego ima svoje emsto. On je konvencija ili navika percepcije koja ima prirodnu funkciju. Ali greška koju pravimo je u tome da pretpostavljamo da je to ono ko i što mi zaista jesmo.
S ljubavlju
monah Munindo
Ako neko pobedi u boju
hiljadu puta po hiljadu ljudi,
a drugi pobedi jedino samoga sebe,
taj je drugi nenadmašni pobednik.
Dhammapada strofa 103
Ova strofa nije odobravanje bilo kakve vrste nasilja. Ona govori o prepoznavanju onoga što je istinski vredno. Kad ego vidi sebe kao heroja, tu su i problemi. Dhamma kaže da nijedno od dostignuća ega nije važno. Ono što jeste bitno jeste zadatak odlaganja naših vezanosti za i identifikovanja sa tom mentalnom strukturom koju zovemo ego. No, ako u svojoj praksi demonizujemo taj ego, time stvari samo činimo još težim. Ovladavnju samim sobom ne doprinosimo time što samo kritikujemo svoje neugodno iskustvo ograničenog bića. Umesto toga, reč jo o istraživanju sve dok ne vidimo stvari kakve zapravo jesu. U svemu tome i ego ima svoje emsto. On je konvencija ili navika percepcije koja ima prirodnu funkciju. Ali greška koju pravimo je u tome da pretpostavljamo da je to ono ko i što mi zaista jesmo.
S ljubavlju
monah Munindo
-
Sati
#1319 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Geometrija života
Ako hoćeš da budeš krug, prvo moraš da budeš kvadrat.
Suzuku Roshi

Ako hoćeš da budeš krug, prvo moraš da budeš kvadrat.
Suzuku Roshi

-
ime_kojeg_nema
#1320 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
zbog ovakvih stvari mi je theravada bliza 
-
Sati
#1321 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
U theravadi prvo budeš krug, pa tek onda kvadrat
---------------------------------------
Opraštanje
Opraštanje znači da druge ne smatramo odgovornima za svoja iskustva.
Gary Zukav: The Seat of the Soul

---------------------------------------
Opraštanje
Opraštanje znači da druge ne smatramo odgovornima za svoja iskustva.
Gary Zukav: The Seat of the Soul

-
ime_kojeg_nema
#1322 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Sati wrote:U theravadi prvo budeš krug, pa tek onda kvadrat![]()
Ma nije mi nesto pretjerano stalo do identificiranja ni sa jednom ni drugom tradicijom. Radi se samo o tome da kad sam poceo otkrivati budisticko ucenje citao sam i jedne i druge i ustanovio da mi theravada nacin izrazavanja vise lezi. Jasniji mi je, vise je u nekom stilu "budizam za pocetnike"
Sto se mene tice sve te razlike su mi nebitne, pa i sam budizam kao religija ili filozofija. Bitno je ucenje na koje gledam kao na niz korisnih gledista i savjeta koje bi valjalo usvojiti u zivotu kako bi bolje zivjeli. I kretali se ka slobodi
-
Sati
#1323 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Sunce i Mesec
U mraku našeg doba, ljubav i saosećanje blistaju poput Sunca i Meseca na nebu,
a njihov najopipljiviji izraz jesu velikodušnost i nesebično davanje.
Kim Behan

U mraku našeg doba, ljubav i saosećanje blistaju poput Sunca i Meseca na nebu,
a njihov najopipljiviji izraz jesu velikodušnost i nesebično davanje.
Kim Behan

-
Sati
#1324 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Naša dobra dela
Kao što se čovjeku koji je dugo bio odsutan, pa se sretno vrati iz daljine,
raduju rođaci i znanci dobrodošlicom na povratku -
isto tako i dobrotvora kad s ovog svijeta otiđe na drugi
dobra djela dočekuju prijateljski kao rođaci povratnika.
Buda,
Dhammapada, strofe 219-220

Kao što se čovjeku koji je dugo bio odsutan, pa se sretno vrati iz daljine,
raduju rođaci i znanci dobrodošlicom na povratku -
isto tako i dobrotvora kad s ovog svijeta otiđe na drugi
dobra djela dočekuju prijateljski kao rođaci povratnika.
Buda,
Dhammapada, strofe 219-220

-
Sati
#1325 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Budi dobronameran kad god je to moguće. Uvek je moguće.
Dalai Lama
Dalai Lama