BH fudbalski/nogometni talenti

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
poznanik

#1301 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by poznanik »

Nekad davno, u ranijoj državi na snazi je bio propis kojim je fudbalerima do 27. godine starosti bilo zabranjen angažman u inostranim klubovima. Ne znam da li je zbog toga, ali liga i igrački sastavi ekipa su tada bili mnogo jači nego danas, nego nakon prestanka tog propisa.

Da li je danas moguće sličan propis postaviti igračima fudbala u BiH?

Da se zapriječi igračima mlađim od npr. 24, 25 godina prelazak u inostrane klubove, a da se sličnim sportskim propisima mladi igrači i talenti afirmiraju na drugi način?

Da li bi BiH fudbal dobio na kvalitetu takvom zabranom, da li bi na utakmicama bilo više gledalaca, da li bi fudbalske ekipe imale bolje igre, rezultate, bolji učinak u evropskim takmičenjima, i samim time - i više novca u kasi, odnosno u boljoj mogućnosti da plaćaju fudbalere?
Baudelaire

#1302 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Baudelaire »

poznanik wrote:Nekad davno, u ranijoj državi na snazi je bio propis kojim je fudbalerima do 27. godine starosti bilo zabranjen angažman u inostranim klubovima. Ne znam da li je zbog toga, ali liga i igrački sastavi ekipa su tada bili mnogo jači nego danas, nego nakon prestanka tog propisa.

Da li je danas moguće sličan propis postaviti igračima fudbala u BiH?

Da se zapriječi igračima mlađim od npr. 24, 25 godina prelazak u inostrane klubove, a da se sličnim sportskim propisima mladi igrači i talenti afirmiraju na drugi način?

Da li bi BiH fudbal dobio na kvalitetu takvom zabranom, da li bi na utakmicama bilo više gledalaca, da li bi fudbalske ekipe imale bolje igre, rezultate, bolji učinak u evropskim takmičenjima, i samim time - i više novca u kasi, odnosno u boljoj mogućnosti da plaćaju fudbalere?
Kosi se sa zakonima Evropske unije, sa Bosmanovim pravilom, nema šanse da ovo prođe.
poznanik

#1303 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by poznanik »

Baudelaire wrote:Kosi se sa zakonima Evropske unije, sa Bosmanovim pravilom, nema šanse da ovo prođe.
Upoznaj nas sa "Bosmanovim pravilom"?
respo

#1304 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by respo »

1. Article 48 of the EEC Treaty precludes the application of rules laid down by sporting associations, under which a professional footballer who is a national of one Member State may not, on the expiration of his contract with a club, be employed by a club of another Member State unless the latter club has paid to the former club a transfer, training or development fee.

2. Article 48 of the EEC Treaty precludes the application of rules laid down by sporting associations under which, in matches in competitions which they organize, football clubs may field only a limited number of professional players who are nationals of other Member States.

3. The direct effect of Article 48 of the EEC Treaty cannot be relied upon in support of claims relating to a fee in respect of transfer, training or development which has already been paid on, or is still payable under an obligation which arose before, the date of this judgment, except by those who have brought court proceedings or raised an equivalent claim under the applicable national law before that date
respo

#1305 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by respo »

e sada posto mi nismo u eu moglo bi i proci e sada ako idemo prema toj eu onda bi imali problema u politickom smislu
sinuhe

#1306 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by sinuhe »

To u nijednoj varijanti ne bi moglo proci jer krsi ljudska prava. Da vidim vas u situaciji da ne mozete promijeniti radno mjesto :D
Baudelaire

#1307 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Baudelaire »

poznanik wrote:
Baudelaire wrote:Kosi se sa zakonima Evropske unije, sa Bosmanovim pravilom, nema šanse da ovo prođe.
Union Royale Belge des Sociétés de Football Association ASBL v Jean-Marc Bosman (1995) C-415/93 (known as the "Bosman ruling"[1]) is a 1995 European Court of Justice decision concerning freedom of movement for workers, freedom of association, and direct effect of article 39[2] (formerly 48) of the EC Treaty. The case was an important decision on the free movement of labour and had a profound effect on the transfers of football players within the EU. The case banned restrictions of foreign EU members within the national leagues and allowed professional football players in the European Union (EU) to move freely to another club at the end of their term of contract with their present team.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bosman_ruling

Imaš na linku nastavak. Neizvedivo je nešto tako jer krši ljudska prava. Inače, ovo Bosmanovo pravilo je ubilo smisao fudbala za sve one koji ne pripadaju u top 10 klubova Evrope :x
5okraka

#1308 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by 5okraka »

poznanik wrote:

Ne moze, to bi bila ''diktatura'', jer i mali bi tada mogli nesto uraditi znas. A to ne odgovara velikim nacijama. Ovako je bolje kapitalizam, sloboda govora (niko te ne slusa), sloboda kretanja ( :lol: ), folovi golovi....Bolje je ovako jer imamo sanse da budemo prvaci Evrope u kosarci, da nasi klubovi igraju polufinale Kupa Uefa, i da budemo domacini Olimpijskih igara....

Zivio kapitalizam, slobodni market, slobode kretanja i govora :run:
todd_smith

#1309 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by todd_smith »

pirmin

#1310 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by pirmin »

U rangu je sa Mravcem, dobar za veliku austrijsku ligu. :D

Otvoreno i potajno se nadao pozivu ÖFB-a, ovima ni na kraj pameti i eto sad je
kao patriota.

Izgleda da nam je sudjena uloga "Drugog izbora-ako bas mora" 8-)
BHF_Manijak

#1311 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by BHF_Manijak »

"Dvije godine sam maksimalno trenirao i podizao kvalitet svoje igre. Čekao sam poziv Austrije, ali ga nisam dobio."

Sto volim ovakve odlucne Bosance, ovakvih nam treba... :oops: :roll: Kad je vidio da se moze jebat a ne dobit poziv, onda lafo odlucio za koga ces igrat, fuj jada! Isti ko i Medunjanin, al' eto, brzo zaboravljamo...
bahonnen

#1312 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by bahonnen »

Sreća ne odlučuje on, nego selektor. :D
luckylaka

#1313 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by luckylaka »

BHF_Manijak wrote:"Dvije godine sam maksimalno trenirao i podizao kvalitet svoje igre. Čekao sam poziv Austrije, ali ga nisam dobio."

Sto volim ovakve odlucne Bosance, ovakvih nam treba... :oops: :roll: Kad je vidio da se moze jebat a ne dobit poziv, onda lafo odlucio za koga ces igrat, fuj jada! Isti ko i Medunjanin, al' eto, brzo zaboravljamo...
Hej ne diraj mi Medu,bio je jedan sto je kakio samo po Medi jedva ga se kotarisali.Dzes bolan usporediti Medu i ovog (ne znam ni kako se zove)Medo je meni car
BHF_Manijak

#1314 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by BHF_Manijak »

Ma medo je igracina, eno traza ge vec Englezi, jedan nam je od kljucinih igraca posto fakat, ali ja mu nikad ne mogu halalit onu zajebavanje sa U21 repkom hlonadije, hocu-necu se odazvat itd, kad je vidio da su ga odjebali, eh eto ga nazad nama...Neka njega tu gdje jest, ali takvi ljudi su mi bljak, dzaba!
Bosanski_kralj

#1315 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Bosanski_kralj »

Momak je dao izjavu austrijskim novinarima pa je i razumljivo da je na taj način to izjavio. Šta je trebao, odbrusiti im, te na taj način izgubiti mjesto i u svom klubu?
Corola

#1316 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Corola »

BHF_Manijak wrote:Ma medo je igracina, eno traza ge vec Englezi, jedan nam je od kljucinih igraca posto fakat, ali ja mu nikad ne mogu halalit onu zajebavanje sa U21 repkom hlonadije, hocu-necu se odazvat itd, kad je vidio da su ga odjebali, eh eto ga nazad nama...Neka njega tu gdje jest, ali takvi ljudi su mi bljak, dzaba!
Medo je dobio poziv BIH repke i odbio ga,pa tek onda kasnije kad nije imao sta traziti kod Holandzana pristao da igra za BIH repku.
Hadzic je nakon prvog kontakta sa Safetom prihvatio da igra za BIH repku,nije odbijao i vise mu prica lici na Misketovu nego na Medinu.To su potpuno razliciti pojmovi.
BHF_Manijak

#1317 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by BHF_Manijak »

Mozda je i kurtoazija ovo bila za austrijske medije, ne znam kazem ti, nagadjam, ali sudeci po izjavi ispalo je ono kao ceko sam vas i suvise dugo, vise necu, sad odoh igrati za BiH!
Sta je sa onim malim iz Newcastlea, jel igro ikako, ili je negdje posudjen, Vukcevic???
Corola

#1318 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Corola »

Nije kurtoazno vec ovi nasi debili nisu kako treba ni preveli intervju.
Mali je rekao da se BIH savez vise interesovao za njega,nego austrijski iako je konstantno igrao u toj ligi,kao i u mladjim repkama Austrije.
Ali djabe kad osim novinara imamo i slike i prilike koji jedva docekaju da proseru koju o buducim igracima,bez toga da se uopste provjeri istinitost ili sustina izjava.
BHF_Manijak

#1319 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by BHF_Manijak »

Corola wrote:Nije kurtoazno vec ovi nasi debili nisu kako treba ni preveli intervju.
Mali je rekao da se BIH savez vise interesovao za njega,nego austrijski iako je konstantno igrao u toj ligi,kao i u mladjim repkama Austrije.
Ali djabe kad osim novinara imamo i slike i prilike koji jedva docekaju da proseru koju o buducim igracima,bez toga da se uopste provjeri istinitost ili sustina izjava.

Cudi me to od njih! :lol: :lol: :roll: :mrgreen:

Sve u svemu, od viska glava ne boli, za to poziciju u skorijoj buducnosti ce ako Bog da konkurati dakle Besic, Zahirovic, Hadzic...Ima ima potencijala! 8-)
bahonnen

#1320 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by bahonnen »

To je ono što jako nervira.
Hajd' kad neko objavi neki tendeciozan člank, pa malo "diže" neke igrače. Kao ono preser... sa "Džeko ovo ili ono..." (Džeko je predobar i bez njihove "pomoći").
Ali ovako nešto ide na štetu igrača. Sutra će se neko sjetiti: "A to je onaj što ga je Austrija odbila, pa hoće kod nas".

I sam sam reagovao s podozrenjem:
bahonnen wrote:Sreća ne odlučuje on, nego selektor. :D
Obično istražim kad neko nešto navodi (nađem izvor na internetu). Ovaj put nisam.
Što je najgore, ovo je možda c/p sa nekog drugog portala.

Pa, majku mu, možemo li mi odavde poduzeti šta protiv takvih članaka?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1321 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Tomahawk11 »

BHF_Manijak wrote:Mozda je i kurtoazija ovo bila za austrijske medije, ne znam kazem ti, nagadjam, ali sudeci po izjavi ispalo je ono kao ceko sam vas i suvise dugo, vise necu, sad odoh igrati za BiH!
Sta je sa onim malim iz Newcastlea, jel igro ikako, ili je negdje posudjen, Vukcevic???
A sta je sa onim malim iz Liverpoola?! Ili je jos uvijek puno mali, pa ne dolazi u razmatranje?!
BHF_Manijak

#1322 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by BHF_Manijak »

Njegovo srce kuca za "lijepu nasu"! :roll: Radi se o Nikoli Saricu, ali od tog Liverpoola nema nista, eno ga "kali" se u Hajduku, tako da je to jos jedna u nizu pompi novinara, predodrede momku ogromnu karijeru a ovaj nije ni poceo...
Obuca9

#1323 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Obuca9 »

Ma kakve omladinske škole tih velikih klubova, pa koliko igrača iz tih omladinskih škola zaista i završi u prvom timu? Tako je i onaj Nail prošao školu Manchester Uniteda, pa završio na Grbavici.
Baudelaire

#1324 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by Baudelaire »

hz__semir wrote:Ma kakve omladinske škole tih velikih klubova, pa koliko igrača iz tih omladinskih škola zaista i završi u prvom timu? Tako je i onaj Nail prošao školu Manchester Uniteda, pa završio na Grbavici.
:thumbup: Barcelona rijetki izuzetak.
just principe

#1325 Re: BH fudbalski/nogometni talenti

Post by just principe »

evi i intervju Hadzica

http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet ... /111031177
Jeste li upoznati sa aktuelnom situacijom u našoj nacionalnoj vrsti?

Jesam. Znam sve do detalja i veže me dosta emotivnih trenutaka. Čitam portale, pratim dešavanja i bodrim bh. reprezentaciju. Ocjene su zaista pozitivne. No, slijedi ispit zrelosti na evropskoj pozornici.
Post Reply