Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bond_JaneBond wrote:Ljubav je bajka. Bajke su izmisljene. Prema tome ljubav je obicna izmisljotina kojom se ljudi tjese.
zao mi je sto mislis tako
jedna kletva...dobronamjerna
DaBogDa koliko sutra ti se dokazalo da ljubav nije bajka i da osjetis na svojoj kozi sve njene cari...i da potraje koliko i bajka...i zivjese sretno do kraja zivota
Bond_JaneBond wrote:Ljubav je bajka. Bajke su izmisljene. Prema tome ljubav je obicna izmisljotina kojom se ljudi tjese.
evo htjedoh napisati nesto lijepo i inspirativno kada me ova tvoj
post totalno demotivirao.
a tolko je ovih dijasporaca ovde od 30-40 godina koji su usamljeni i treba im
pravac i orjentacija. mozda uskoro upecas jednog kome ce upravo tvoja ljubav
dati orjentaciju i onda ces vidjeti da je ljubav vrlo realna stvar.
Neka mi neko pomogne, na vrh mi jezika a ne mogu da se sjetim ko je rekao, parafraziram, džaba što je ljubav svima na usnama kada se zadržava samo u ponekom srcu... Tako nešto! Den Vondel nešto, taj je rekao!
E tako i mi ovdje... Citiramo pjesmice, stihove, nabrajamo, a zapravo ni sami nismo sigurni! Uvjeravamo i sebe i druge da je ljubav upravo ono što mi imamo, ili smo imali, ono što mi osjećamo ili smo osjećali... Dižemo iz mrtvih neke iluzije o ljubavi koje smo gajili ili im još uvijek ne damo da presele na onaj drugi, kažu ljepši svijet! Čupamo iz ralja zaborava istu tu (ne)ljubav... Ali dobro je to, predpostavljam! Dobro je sve dok nas čini sretnima!
I ponekad pomislim da je dobro što svako od nas ima svoju definiciju ljubavi! Onda skontam da ljubav i jeste baš to, različitost! i osjećaj sreće
Krasno "latina"!!
Dakako,i biti kodiran po osjetilnom u genetskom.Oplemenjen razumom evolutivnog razvoja chovjeka. Bijegom iz opche misli koja degradiranjem ljubavi spusta chovjeka na nivo zivotinje i svoj pochetak dat prapochetkom identificira sa prazninom bez osjechaja i sa nagonima za sex.Tako se "latina" brani ljubav ma kog oblika ona bila.Ma kog vijeka trajanja i ma prema chemu ili komu bila ona egzistira sa kulturoloshkom sredinom srazmjerna spoznaji opchenitog i individualnog kroz opchenito.Nije samo plod sexa ili nastala po porivu za sex.Ona ,ljubav,je beskrajna i nije dato ROBU okovane dushe i tijela da je spozna.
Ljubiti same rijechi koje svojom uzvishenom misijom govore o osjechanjima ispod pojma LJUBAV je i sama ljubav .To se upravo kod tebe svjetlom nam daje.Ona nikako ,korjenita i genetski kodirana a razumom hranjena,ne moze nestati .U suprotnom je SODOMA i GOMORA
Svashta neshto rekoh a nisam dorekao.Propratio sam par tvojih postavki i evo...zakomplicirah.Bit sveukupnih osjechaja ljubavi mogu biti i ispod sljedece:
@bosniandizdar, zelim samo reci da ljubav ne smijemo komplicirati jer onda ona dobije ogranke koji kvare njen cisti smisao
i njenu iskonsku cistocu.U pravu si ona nije samo seks i poriv za seksom,mada je i to bitno,jako.Ljubav se mora manifestovati i pogledom i rijecima i tijelom
Gledaj Dzana...dakako da je umozavanje neizvjestan rezultat po nagonima i sama sraz etichnosti u nagonu zadovoljavanja istih po umnozavanju.Ne hrlim(ne hrlimo) istom ,vech kroz umnozeno trazim(trazimo) faktor umnozavanja da ga spoznamo i njime budemo kao chinilac doticnog rezultata sa predznakom minus da u ogradzenom dobijemo plus.Evo...jednostavnosti kroz stasalu svijest pripadnosti zemlje..ljubavi...drage ...uzdisaja i harmonije istih pojmova po mislenom.
P.S.Hvala zeni koja kroz isto meni chini oporuku
Sa_dy wrote:"....tijelo zemlji...dusa nebu...srce tebi...."
ljubav je kad te volim iskreno i lazljivo,djecije i odraslo,ljubav je i kad te mrzim...ljubav se zove imenom tvojim...
Imam osjechaj iskrenog vapaja!!!
Ev' neka ti dusha bude dugom nebeskog plavetnila a srce pri tebi i ja u njemu.Dugu,tvojom dushom danom, chu trenutkom bivanja trajno upiti ,sebe dugom nijansirati i tebi se vratiti da oreolom ti budem.Vazi??? Samo...ne "kompliciraj" po uputi "Djane"
Dok ne javish da postirem jednu ljubav datu i ispjevanu kroz jednu senzibilnu zenu ,dosta davnog vremena,a tako trajno reljefom ljubavi opredmeceno.
Dakle,Mediteran nam:
Ljubav...
to je kad prolaziš parkom, i mjerkaš lišće za jedan osobit herbar...
propinješ se na prste naočigled ljudi koji tuda prolaze ili sjede a imaš dovoljno godina da i oni malo odmjere tebe, ali ti ne mariš... pipkaš mekoću lišća, zagledaš da nije neki pocrnio s krajeva - te nećeš... pomalo proklinješ sebe što zatim trgaš jedan pa drugi, a još su zeleni, i živi... još bi rasli, još ostali na stablu... sve to znaš ali praviš se da ne čuješ, i polako, kao da je manja šteta ako otkineš samo list a sačuvaš grančicu... spremaš dva lista u torbicu i prolaziš kraj klupe gdje momci i cure piju pivo i ne gledaju te, a ni ti njih... prolaziš ispod trešnje, misliš... a možda bi trešnjin list isto bio zgodan... srećom, pa ti je smisao za kič isto tako razvijen kao i smisao za mjeru. Dva su dovoljna.
Sve preko toga, moglo bi se shvatiti kao da osobito tragično doživljavaš jedan najobičniji nestanak ljubavi.
Šeherzada wrote:Ljubav...
to je kad prolaziš parkom, i mjerkaš lišće za jedan osobit herbar...
propinješ se na prste naočigled ljudi koji tuda prolaze ili sjede a imaš dovoljno godina da i oni malo odmjere tebe, ali ti ne mariš... pipkaš mekoću lišća, zagledaš da nije neki pocrnio s krajeva - te nećeš... pomalo proklinješ sebe što zatim trgaš jedan pa drugi, a još su zeleni, i živi... još bi rasli, još ostali na stablu... sve to znaš ali praviš se da ne čuješ, i polako, kao da je manja šteta ako otkineš samo list a sačuvaš grančicu... spremaš dva lista u torbicu i prolaziš kraj klupe gdje momci i cure piju pivo i ne gledaju te, a ni ti njih... prolaziš ispod trešnje, misliš... a možda bi trešnjin list isto bio zgodan... srećom, pa ti je smisao za kič isto tako razvijen kao i smisao za mjeru. Dva su dovoljna.
Sve preko toga, moglo bi se shvatiti kao da osobito tragično doživljavaš jedan najobičniji nestanak ljubavi.
Eeeh...pa,kako ti uleti na temu "ljubav"????? Ziva ti meni bila ...okani se bespucha po duhovnosti!!! Nisi dana niti botanikom vech betonom.Ono...vlastito smeche kroz "pivske flashe" shutash i pri tome proklinjesh svijet (dunjaluk) shto ROBOM te licemjernim poima.Kad svhvatish da nismo svi isti i istim Bozijim arshinom mjereni ,tada chesh nachi smiraj dushi.Naravno,kroz iluzorno.
Zao mi te je NESRETNA DUSHO! Neka ti je Bog na pomochi u tvom lutanju mrakom a svjetlom bi htjela biti.Pokushaj "zguliti" sa sebe dogme i magareche samare i ne remeti drugima mir radi svog nemira.Mozesh li ovo skuziti??/Nisi kadra!!
bosniandizdar wrote:
Eeeh...pa,kako ti uleti na temu "ljubav"????? Ziva ti meni bila ...okani se bespucha po duhovnosti!!! Nisi dana niti botanikom vech betonom.Ono...vlastito smeche kroz "pivske flashe" shutash i pri tome proklinjesh svijet (dunjaluk) shto ROBOM te licemjernim poima.Kad svhvatish da nismo svi isti i istim Bozijim arshinom mjereni ,tada chesh nachi smiraj dushi.Naravno,kroz iluzorno.
Zao mi te je NESRETNA DUSHO! Neka ti je Bog na pomochi u tvom lutanju mrakom a svjetlom bi htjela biti.Pokushaj "zguliti" sa sebe dogme i magareche samare i ne remeti drugima mir radi svog nemira.Mozesh li ovo skuziti??/Nisi kadra!!
bosniandizdar wrote:
Uuuu sta rece
Ovo se zove dusa puna ljubavi
Skuzila si ljepoto moja!! Dakako,ispisah nesrechu po tebi i zal po tebi u sluchajnom mimoilazenju.I izgovorih: zao mi te je nesretna dusho!! Kakvu ljubav ,do ove,ochekujesh na forumu??? Kistovi i "kich" ne pomazu jer si to apsolvirala da tako stvarno djelujesh a i sam sam tom domenu nevichan.
Nastoj promatrati ,draga moja,odbacujuchi opchu spoznaju u tebi i ne hiti sarkazmu kroz hejbet rijechi.Neka prirodno jal' Bozije zazhivi kroz ljubav ovakvu jal' uzvisheniju.Samo..ljepoto moja..ironiju zatomi jer nisi dorasla tome a sama ironija je otklon od svijeta ljubavi.Et' ovo memoriraj!! Kako hochesh!!
Gledaj .."Sa_dy"...ovaj "smajlich" pored texta ti je za dushu ubiti!! Vjerujesh li u ovo??? Ma, svejedno...bilo vjerovanje ili ne ..ledena kisha je dala efekat na onom i onim shto su svjedoci iste...ledene kishe.
Nego...zamrla je tema !!! Tema 5000-godisnja kroz pisano i spjevano!! Autor topika je nezainteresiran za nadogradnju!!??? Dajte zivota pa makar to bio i revolt shto i sam nedavno priredih.Ev' mene iznova sa drugim i drugachijim da vas ne posipam svojim pepelom.Dakle:
Ljubav znaci:
ne mrziti nikoga
bez obzira na to
koliko loseg ti je ucinjeno...
Ako mozes nastaviti
voljeti i dalje
unatoc patnji i boli,
tada je to prava ljubav
Sve ovo kroz iznimnu zenu i rijechi joj...u prilog ljubavi...kao kap mora,otrgnutoj od preobilja, kojoj hrlimo ,nastojimo biti njom kroz chudi tog izvora od koje se kaplja otkinu tezechi svom rasplinjavanju.Dakle:
bosniandizdar wrote:Sve ovo kroz iznimnu zenu i rijechi joj...u prilog ljubavi...kao kap mora,otrgnutoj od preobilja, kojoj hrlimo ,nastojimo biti njom kroz chudi tog izvora od koje se kaplja otkinu tezechi svom rasplinjavanju.Dakle:
Bas nekad zanesen ljubavlju ili cim vec lupnes koju,onako bas lupnes @bosniandizdar
Ko je "kap mora" i iz kakvog preobilja otrgnuto ili otrgnuta?
Ni pjesma te ne moze izvuci ,ipak ona gore od E.Huseinbegovica je jako lijepa i emotivna.Da li se pronalazis u njoj,njenim rijecima ili te samo dira glas kroz one divne niti koje srce ispune i ljubavlju i bolom,dusa hoce da izadje,kako je lako umrijeti uz one rijeci.
Ljubav je onako lijepa pjesma,ne moze se izreci.
bosniandizdar wrote:Sve ovo kroz iznimnu zenu i rijechi joj...u prilog ljubavi...kao kap mora,otrgnutoj od preobilja, kojoj hrlimo ,nastojimo biti njom kroz chudi tog izvora od koje se kaplja otkinu tezechi svom rasplinjavanju.Dakle:
Bas nekad zanesen ljubavlju ili cim vec lupnes koju,onako bas lupnes @bosniandizdar
Ko je" kap mora" i iz kakvog preobilja otrgnuto ili otrgnuta?
Ni pjesma te ne moze izvuci ,ipak ona gore od E.Huseinbegovica je jako lijepa i emotivna.Da li se pronalazis u njoj,njenim rijecima ili te samo dira glas kroz one divne niti koje srce ispune i ljubavlju i bolom,dusa hoce da izadje,kako je lako umrijeti uz one rijeci.
Ljubav je onako lijepa pjesma,ne moze se izreci.
Drago mi je shto budim u tebi znatizelju,po meni,ma kog oblika bila.
"Ko je kap mora"..pitash se.Paaa..ljepoto moja...kap je to ,pojedinachne-izdvojene ljubavi i uzdisaja,od obilja sveukupnog NURA dat Bogom jal' Praskom covjekolikom bichu ..po inerciji jal' reprodukciji sopstvenog.Razumom se nije ,Bog jal' Prasak, potvrdio i reproduciro!Dakle,ostaje vjerovanje u njega i po njegovom NURU jer je nezamisliv opstanak tog roda,ljudskog,bez ljubavi.Josh jedanput:izdvojena sekvenca po dvoje zaljubljenih je nishta drugo do kap sveukupnosti MORA LJUBAVI data specifichnostima aktera i bashtinika otrgnute kapi koja nije zadana za uvijek i tezi svom rasplinjavanju.Samo je IZVOR i njegove chudi apsolutno.
Napominjem:Ukoliko ulazish u ove vode sa diskursom to ti onda radi sa razumom tezeci spoznaji i znachenju idioma.To ti mozesh ,naravno,ukoliko zelish.Pozdrav.
P.S.Po ulogovanoj pjesmi i autoru E,Huseinbegovichu!! Ha ja.....Dobio sam dojam da bi mogla biti autor novog opusa po tragediji ,nashe,HASANAGINICE.Kakav Hamlet...nishtavni Hasan-aga ...ludi Osman-aga(beg)!!! Sve su to trice i kuchine spram nashoj Heleni za "ljubav" , po nagonu ,spremna carstvo zatrti i narod satrti.Maaa...ovo su dubine tek kao uvertira za konachni sraz Hasanaginice!!
ljubav_aha wrote:ljubav je ... ... .... ... ... ... ... ... ... ... ... itd.
Trazish kod ljubavi ... ljepoto????
Dana si istim ....kodom ljuvbavi...a ego ti ponizen ??
Izdanak si ljubavi,ali,nisi shvachena datim okruzenjem???
Materijalno si opredmechena i zapostavljash osjetila koja vode ka ljubavi???
Nipodashtavash osjetilno svakog vida????
Tachkice tvog ...'ljubav je... ... ... ... "su tragovi sranja osjetljivih u hodu kroz zivot???
To ti je konachna spoznaja doli revolt u spoznaji na nepostojecheg po tvojim arshinima???
Neshto od ovog ili nerechenog mora biti.Slikoviti izrazaj kroz tachkice samo umnogostruchavaju problem i nerjeshivost mu...konachnu.
Ochekujem explicite!!!!!!!!!!
stavila sam red tackica,ali tri tackice,sa prostorim izmedju njih,halo ba,to znaci da nijedan nas komentar nije dovoljan da kazemo sto je ljubav,uvijek mozemo nesto dodati na osobit nacin,a nikad nije dovolljno,sto samo podzava kompleksnost znacenja ljubavi
nisma razocarana ljubavi,jer ljubav svih oblika i od svkagoa se iskazuje,daje i prima na razlicite nacine,a ako si mislio na ljubav i sex,eh tu opet nije u pitanju razocaranost,vec nesto drugo
Heheee.zanimljivo! Ove tri tachkice sa prekidima su standarddizirani jezik u Bosni????Velim 'halo ba''..oprosti na neznanju mi,ako je tako, i respekt inovatorima pojmova po chinu ljubavi.Drzim ti fige "hej ba'!!Zrachi ljubav iz svake tvoje zabiljeshke!! Kako za koga i to...kako za koga..."halo ba'
Za ljubav