Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#1301 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

vazi wrote:
Cholina_Lokica wrote:
vazi wrote:jos jedan receptic koji djeca vole

pola kg mljevenog, 3 kasike ulja, 2 kasike mlijeka, luk, 2 jaja i malo suhog hljeba , so biber po zelji persun, sve dobro ujediniti i oblikovati vece cufte, pritisnuti u sredini tj napraviti udubljenje za fil od pire krompira. Poredati u podmazan pleh, malo pouljiti po vrhu i peci 25min na 190°C

Za to vrijeme napraviti malo pirea, staviti ga lijepo u ono udubljenje na cuftama i vratiti jos 5 min u pekaru. Na tanjir staviti nekolika lista zelene salate , cufte i rucak kompletan.
Iliti ga cufte alla hasan pasa
nisam znala, super, znaci staro tradicionalno jelo
Sad mi se plaho jedu, moracu pravit kasnije :D
minjonja

#1302 Re: Recepti

Post by minjonja »

lokice od ceg ti pravis cufte?
Cholina_Lokica

#1303 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

minjonja wrote:lokice od ceg ti pravis cufte?
Od soje :D
minjonja

#1304 Re: Recepti

Post by minjonja »

pa valjal ista il bude ko stiropor? koliko kosta? imal kupit fasirane soje :D
Cholina_Lokica

#1305 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

minjonja wrote:pa valjal ista il bude ko stiropor? koliko kosta? imal kupit fasirane soje :D
Kod mene nista od soje ne bude k'o stiropor, vecina ljudi cak misli da jede meso, ni ne skontaju dok im ne kazem :D
Imaju soja ljuspice i od toga pravim ove "fasirane" zezancije :D
Pola kile ljuspica kosta oko 2-3KM
alica.k

#1306 Re: Recepti

Post by alica.k »

Cholina_Lokica wrote:
minjonja wrote:pa valjal ista il bude ko stiropor? koliko kosta? imal kupit fasirane soje :D
Kod mene nista od soje ne bude k'o stiropor, vecina ljudi cak misli da jede meso, ni ne skontaju dok im ne kazem :D
Imaju soja ljuspice i od toga pravim ove "fasirane" zezancije :D
Pola kile ljuspica kosta oko 2-3KM
ja sam nedavno bila ubjedjena da jedem pravo meso, a ono bile sojine cufte :D
Cholina_Lokica

#1307 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

alica.k wrote: ja sam nedavno bila ubjedjena da jedem pravo meso, a ono bile sojine cufte :D
To ti kazem :) Ako je kako treba spremljeno, ukus je isti... Ne samo sto se tice "fasiranog" dijela, nego i stejkova i slicnih zezancija
minjonja

#1308 Re: Recepti

Post by minjonja »

pa de mi ako nije frka samo objasni kako da napravim cufte od soje. hocu da pravim sad za bajram. imal neka caka? jer ono meni izgleda ko keks suho, kontam mozda treba u vodu malo stavit da nadodje, sta li. jednom sam uzela ta sojina cuda, isprzila sa lukom na tavi i bilo je ogavno :D
Cholina_Lokica

#1309 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

Koji sam kloc, zaboravih da je ovo tema recepti, pa poslah na pp :lol: :lol: :lol:
minjonja

#1310 Re: Recepti

Post by minjonja »

ma haj nema veze, bitan je nijet :D

bas cu probat napraviti ove hasan pasine od soje, da vidim na sta ce to licit :D zao mi jesti krave.

Image
Cholina_Lokica

#1311 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

Pokusaj da ti smjesa bude onako malo socnija, prilikom pecenja se isuse malo pa popucaju, sto se meni upravo desava, malo sam zajebala da prostite :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1312 Re: Recepti

Post by Toto »

minjonja wrote:ma haj nema veze, bitan je nijet :D

bas cu probat napraviti ove hasan pasine od soje, da vidim na sta ce to licit :D zao mi jesti krave.

Image
je li GMO soja
ta ima govedji gen u sebi pa se zato more podvalit ko cevap :D :mrgreen: :mrgreen: :run:
Digla_da_kreci

#1313 Re: Recepti

Post by Digla_da_kreci »

vjesticanametli wrote:hvalaaaaaaaaaaaaaa stavicu slike cim napravim.............ja imam recept kadaif sa pudingom i zaista je stvarno :D :-D cijeli dan mi je jucer tvoj kadaif bio na pameti :( :D :-D :lol:
:D :lol:
Superiska, pravi cim prije da te zelja mine :-D

@shambho, [email protected] svima :-D
kinderlada

#1314 Re: Recepti

Post by kinderlada »

Je li imate taj recept kako se prave te cuftice/snicle od soje? znaci umjesto fasiranog mesa ide soja kako sam shvatila?? Ja evo trazim na netu, ali ne mogu da nadjem :(
Cholina_Lokica

#1315 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

kinderlada wrote:Je li imate taj recept kako se prave te cuftice/snicle od soje? znaci umjesto fasiranog mesa ide soja kako sam shvatila?? Ja evo trazim na netu, ali ne mogu da nadjem :(
Uzmes ljuspice, stavis vode i ulja da prokuha i u to stavis soju i mjesas dok ne popije svu vodu. Sklonis naravno sa ploce Omjer ti ide 3dcl vode i 100gr soje onda unutra stavis jedno 2 jajeta, zacine kao u normalne cufte, narendas luk, i malkice brasna da se moze povezati. Samo soju moras vise posoliti nego inace jela jer je skroz neslana i bas treba vise soli. Mozes staviti i malo crvene paprike da bude tamnija, ili curry-a, kurkume ili nest slicno... I onda oblikuj, przi, peci, sta vec hoces
Ev ono sto poslah minjonji :lol:
kinderlada

#1316 Re: Recepti

Post by kinderlada »

A koliko cu ulja u vodu? Kasiku jednu? I jos jedno pitanjce, mogu li se pohovati kao prave snicle? :-D

PS: hvala ti puno!!!

Zvuci stvarno jednostavno, moram pokusati...
Cholina_Lokica

#1317 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

Pa et, jednu supenu kasiku... Ja to sve odokativno, pa i ne znam bas :mrgreen:

Ja nisam pohovala ove sojine ljuspice, ali jesam odreske, koji se najnormalnije pohuju. Od ljuspica pravim cufte, fasirane sniclje, pljeske i sl.
kinderlada

#1318 Re: Recepti

Post by kinderlada »

Ma da, samo malkice ulja, kontam. Pa za pocetak pokusat cu cuftice, pa se onda nadogradjivati :D
Cholina_Lokica

#1319 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

Najlakse ti je ya prvi put, napravis tu smjesu, napravis male kuglice, malkice ih u brasno uvaljas, u tavi malo proprzis, da ono kao porumene, i onda fino u serpu, i napravis klasika crveni ili bijeli sos po volji ti, i klasika ukuhas sve ono kao i obicne cufte. To je bas jednostavno, da se ne zezas prvi put sa necim komplikovanim
pustopoljina

#1320 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

@vazi:
pravila sam ono sa lososom, kruskama i sirom... nisam uzimala svjezi losos, jer nisam imala dobar noz kojim bih skinula kozu...kontala to se mora skinuti...mada sad kontam da i ne mora.
i nisam uzela bijeli budjavi, nego gorgonzolu...
ugl. meni je bilo njam njam! onda to napravim kod prijatelja i njima je bilo super i onda jedna njihova prijateljica sa nafakom dodje i ona proba i njoj se svidjelo...tako da je tvoj recept otisao na jos dvije adrese :)
........

jela sam chili sa sojom i svidio mi se. nisam bila prisutna dok se pravio, pa ne znam kako ide, ali je noc prije soja potopljena u vodu sa zacinima (chili i aleva paprika, biber, bijeli luk i cimet) i bila je stvarno ukusna.
pustopoljina

#1321 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

evo jednog recepta koji se moze napraviti dok perete ves, pomalo cistite kuhinju, a jesti se moze uz sax
-prokuhati u slanoj vodi cvjetice brokule (recimo, za 2 osobe-jedan brokuli) na jakoj vatri.
-uzeti meso ili tofu i isjeci na kocke, zaciniti sa soja sosom, korijanderom i curry-jem,
-isjeci crveni luk (po osobi oko pola glavice) na rezance i bijeli luk (cehna po osobi).
-procijediti brokoli i staviti na stranu.
- smanjiti jacinu na ringli gdje se kuhala brokula i staviti da kuha riza ili bulgur ili tjestenina (ja pravila bulgur).
-na jacoj vatri ugrijati ulje u tavi i staviti luk jedan i drugi da malo zastakle, na to ubaciti kocke mesa/tofu i prziti fino sa svih strana. da fino porumeni.
- brokulu iz cjedila prebaciti u tavu.
-dodati jos curryja i/ili korijandera, soli...onako- ako procijenite da treba. skroz smanjiti vatru ili iskljuciti.
-lagano izmijesati i zaliti sa decilitar, deci i pol slatkog vrhnja i ostaviti da krcka uz povremeno lagano mijesanje.
- rizu/bulgur/tjesteninu (procijediti) i primijesati povrcu (ako ima mjesta, ako nema- odvojeno servirati) i presuti u tanjir(e).
to je gotovo za 20 minuta, mozda i manje.

edit: dodala bih i mrkvu, ali nisam imala :skoljka:
wewa

#1322 Re: Recepti

Post by wewa »

da ne ostanem duzna recepte, a uglavnom su svi s coolinarike:

coko-raspucanci:
http://www.coolinarika.com/recept/788667/

medenjaci:
http://www.coolinarika.com/recept/788667/

integralni keksi (ja dodala kakao):
http://www.coolinarika.com/recept/cokol ... huljicama/

amaretti:
http://www.coolinarika.com/recept/8220t ... retti8230/
i na kraju, ovi obicni keksi koji se izrezuju kalupima - recept po sjecanju, jer ga imam negdje otprintanog:

oko pola kg brasna
1,5 margarin
150 gr secera u prahu
jedno jaje
pola praska za pecivo
jedan vanilin secer

umijesiti, pustiti da ostoji na hladnom, razvaljati i rezati, pa peci u unaprijed ugrijanoj rerni - ugrije se na 200 stepeni, pa se ukljuci samo gornji grijac. keksi su peceni za 5-7 min, ne smiju promijeniti boju. tople uvaljati u staub, a hladne spajati toplom marmeladom ili umakati u glazuru.
Last edited by wewa on 26/12/2011 10:05, edited 1 time in total.
nova_korisnica

#1323 Re: Recepti

Post by nova_korisnica »

Wewa :thumbup:
Samo su ti integralni i amareti isti recept...
Sad si me nagovorila da pravim ove integralne umjesto samo chocolate chip....zdraviji :mrgreen:
wewa

#1324 Re: Recepti

Post by wewa »

nova_korisnica wrote:Wewa :thumbup:
Samo su ti integralni i amareti isti recept...
Sad si me nagovorila da pravim ove integralne umjesto samo chocolate chip....zdraviji :mrgreen:
evo, izmijenila sam link ;-)

ovi integralni su stvarno dobri, samo cu sljedeci put staviti iskljucivo sitne pahuljice, razeve su mi mrvu prekrupne.
pocoyo

#1325 Re: Recepti

Post by pocoyo »

mogla si vala i recept za medenjake staviti :D
Post Reply