Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
m_l

#1301 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

Aharon wrote:
Dakle, prirodno-društvene zakonitosti, uz prisustvo sreće, određuju zbivanja. :)
Shvatam zasto tako razmisljas, tebi je od svih religija, ciju historiju poznajes, ostala samo ideja o Bogu. Zaboravio si da si dosao na temu o islamu. Kur'an je osim kao uputa i pouka ljudima. Na mnogo mjesta u Kur'anu se navode stradanja nekih naroda. Jasno su navedeni i uzroci i nacin stradanja. Za neke od njih postoje i arheloski nalazi. Kada u jednom trenu nestane jedan cijeli narod, cije ponasanje kao da je preslikano vec nekog navedenog u Kur'anu, ja ne samo da ne sumnjam, vec mi samo ucvrsti korake ka svijetlim putevima ... :wink:
fatamorgana

#1302 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

silm wrote:
vatrogasac wrote:
nasa wrote:Moze biti dio vjere kao sto nekim i jeste ali islam se zasniva na izvorima koji ne sugerisu direktno i bez dvojbe takvu mogucnost te je stav opcenito da nema osnove s islamskog stajalista za takva uvjerenja mada jesam citala i neke islamske stavove gdje se takva mogucnost ne iskljucuje....

Umro sam kao mineral i postao biljka, umro sam kao biljka i uzdigao se do zivotinje, umro sam kao zivotinja i postah covjekom. Zasto da se plasim? Kada sam bio manjim umiranjem? Rumi
U jednoj mojoj priči sa sufijama na drugom forumu kada sam u argumentaciji ponudio ove Rumijeve stihove sugerišući njima možda i teoriju evolucije oni su to iz prve odbili i bilo šta drugo osim da je riječ o stadijima duše koja se usavršava.
"U samom pocetku, covjek se pojavio u carstvu anorganskih stvari.
Zatim je presao u carstvo biljaka.
Godinama je zivio kao jedna biljka,
Ne sjecajući se gotovo nikako svoga
neorganskog stanja tako razlicitog;
I kad je presao iz biljnog stanja u zivotinjsko
stanje,
Nije se sjecao svoga stanja kao biljke,
izuzev naklonosti koju osjeca za svijet biljaka,
Naročito u vrijeme proljeća i slatkog cvijeća,
Kao naklonost male djece prema svojim majkama,
Koja ne znaju razlog šta je to što ih
privlači njihovim grudima.
Zatim veliki Stvoritelj kao sto vi znate,
Izvuce covjeka iz animalnog stanja da bi ga uveo
u ljudsko stanje.
Tako je covjek prelazio iz jednog prirodnog reda
u drugi,......."

Poznati islamski pjesnik i mistik Mevlana Dželaludin Rumi (1207-1273), citat iz knjige Muhameda Ikbala "Obnova vjerske misli u islamu"
http://www.youtube.com/watch?v=gG-TL0S3sN8

Smrću minerala pretvorih se u biljku
Kad sam umro kao biljka životinjom postah
Smrću životinje oživjeh u ljudskom liku
Pa, zašto strahovati, zar smrt nešto košta
I umrijeću opet, eto, zamislite sliku
Kako, melek, širim krila, sušta ljepota
Potom ću postati što melek ne može ni sniti
Ono što zamisliti ne možeš
To ću biti

Rumi, prepjev
Rumi, preteča Darwinove teorije evolucije ....
silm

#1303 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by silm »

Sletjela muha na sace od meda pa upljuvak ostavila.
SmokingMan

#1305 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by SmokingMan »

fatamorgana wrote:Rumi, preteča Darwinove teorije evolucije ....
:thumbup:

Nešto zanimljivo sa zapadne nam komšijiske strane.
Filozofija je čudo...
fatamorgana

#1306 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

SmokingMan wrote:
fatamorgana wrote:Rumi, preteča Darwinove teorije evolucije ....
:thumbup:

Nešto zanimljivo sa zapadne nam komšijiske strane.
Filozofija je čudo...
Na ovom pdf-u je svojevremeno pisao jedan forumaš pod nickom @vertical hair factor, vjernik musliman, imao je odlične postove, očito jako obrazovan čovjek, svašta se moglo naučiti od njega.
On je pisao da su u zlatno doba islamske kulture njihovi naučnici - polimati (što znači svestrani, multidisciplinarni, tj. jedna osoba je i filozof i astronom i ljekar ili inžinjer i sl. nešto kao Leonardo Da Vinci) bili mahom evolucionisti ne isključujući pri tom čin božje kreacije.
Kal El

#1307 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Kal El »

Za predane Allahu dž.š a ateisti većina ovdje...hajde modovi šta čekate?!
NIN

#1308 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by NIN »

Kal El wrote:Za predane Allahu dž.š a ateisti većina ovdje...hajde modovi šta čekate?!
Kakve to veze ima? Jesi li se isto ovako bunio kad su u velikom broju vjernici pisali na temi ateizam?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1309 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Nurudin »

O Allahu, daj mi snage,
srcem Salim moli Tebe,
da dusmane moje ljute
odbranim od samog sebe.
daj mi snage, O Allahu,
snage da sam kao zemlja,
da nadvladam samog sebe,
svog najveceg neprijatelja.

Prosvjetli me da progledam
da si Jedan, da si kadar.
Okom mojim ti me gledas
dok na sedzdu Salim pada.

I daj mojoj djeci mira,
mojoj braci i sestrama,
merhameta svim ljudima
pod sabahom, pod zvijezdama
.
O Allahu, daj mi snage,
srcem Salim moli Tebe,
da dusmane moje ljute
odbranim od samog sebe.
(Enes Kisevic)

fatamorgana

#1310 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

Nurko, šta znači ovo srcem Salim, jeli Salim lično ime ili nešto drugo?
klikerusa

#1311 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by klikerusa »

fatamorgana wrote:Nurko, šta znači ovo srcem Salim, jeli Salim lično ime ili nešto drugo?
"Molitva Salimova"...zanaci licno ime
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1312 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:Nurko, šta znači ovo srcem Salim, jeli Salim lično ime ili nešto drugo?
da, lično ime ...mislim nije mi poznato da ima neku simboliku, a to opet Kišević najbolje zna
silm

#1313 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by silm »

Izmedju prica

Okrenimo se sad od Okeana
prema kopnu.

Kad si sa djecom, pricaj o igrackama.
Malo-pomalo, ona od dragunlija stizu
do dublje mudrosti i bistrine. Vremenom
gube interesovanje za svoje igracke.

Ona vec imaju osecaj cjelovitosti u sebi.
Kada bi bila sasvim bezumna,
nikako se ne bi igrala.
Mevlana
fatamorgana

#1314 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
da, lično ime ...mislim nije mi poznato da ima neku simboliku, a to opet Kišević najbolje zna
Hvala na odgovoru oboma, ne stigoh prije, nisam bio siguran šta znači, u prvo vrijeme sam pomislio da nije neki vjerski termin ili sufijski pojam na arapskom i sl. jer nije pisao naziv poezije.
vazi

#1315 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

tradicija Bosnjaka...

http://fr.scribd.com/doc/221196208/Mjes ... e-Bosnjaka

Riječ tradicija potječe od latinske riječi traditio u značenju predaja. Pod tradicijom se označava sve ono što se s koljena na koljeno, s generacije na generciju prenosi kao pravilo, propis, običaj i sl. Tradicija je prisutna svim oblastima života, od materijalne prozvodnje, kulture i umjetnosti do religije. Zapravo, religije nema bez tradicije. U islamu se pod tradicijom prije svega podrazumijevaju osnovni izvori vjere !ur"an i #unnet. $osansko iskustvo islama ili islamska tradicija $ošnjaka uz ova dva temelji se na još minimalno četiri izvora tradiciji %ane&ijskog mez%eba, tradiciji sunijskog akaida, osmanlijskoj tradiciji 'pod ovom tradicijom podrazumijevam sklonost tesavu&u, te sedmične, mjesečne i godišnje vjerske obrede i svečanosti koje su $ošnjaci tokom stoljetnog života u okvirima osmanske države usvojili kao svoje( i predislamskoj tradiciji $ošnjaka. )a osnovu toga islamska tradicija $ošnjaka mogla bi se de&inisati kao vjerska predaja propisi, obredi i običaji, temeljeni na gornjim izvorima koju $ošnjaci s generacije na generaciju prenose do današnji% dana. Zanemarivanje ili zapostavljanje jednog od navedni% izvora znači zanemarivanje i odustajanje od islamske tradicije $ošnjaka kao takve. Protokom vremena tradicija se neprestano provjerava i vrednuje, a potom opstaje onakva kakva jest, ili se oboga*uje novim sadržajima, ili se, ako je prevazi+ena, odbacuje.  islamska tradicija $ošnjaka neprestano se nalazi pred izazovima savremenog promišljanja islama i njegovi% propisa. -anas se, moglo bi se re*i, više nego ikad ranije islamska tradicija $ošnjaka našla na udaru savremeni% gibanja koja teže uni&iciranju muslimanskog ummeta po modelu as%aba i prvi% generacija muslimana '
selefi-salih
(, zagovaraju*i u isto vrijeme raskid s %iljadugodišnjom tradicijom svi% narod koji su u islam ušli poslije as%aba i tabi"/na. )a našem lokalnom nivou to znači raskid s islamskom tradicijom $ošnjaka. # obzirom da je islamska tradicija $ošnjaka, uz zemlju $osnu i 0erceogivnu i bosanski jezik, temelj identita $ošnjaka, ovaj proces je veoma opasan jer vodi ka gubitku identiteta $ošnjaka.Tradiciju dakle treba čuvati, kada za to postoji potreba ponovo vrednovati, dati joj novi smisao i obu*i je u ljepše ru%o. #amo na takav način oplemenjena tradicija može posti*i svoj cilj u sadašnjosti i nastaviti davati plodove u budu*nosti. #ve odabrane mubarek no*i koje $ošnjaci tokom godine tradicionalno ve* stolje*ima obilježavaju, pa čak u nekim aspaktima i 1ejletul2kadr, poodavno su se našle na udaru neki% krugova koji i% proglašavaju novotarijama i zabludama. -a taj proces ne bi uzeo ma%a
Towelie

#1316 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Towelie »

13 OBAVEZA UMMETA PREMA ALLAHOVOM POSLANIKU SAWS

Prva obaveza: Da vjerujemo u njegovo, sallallahu alejhi ve sellem, poslanstvo, koje je pecat svih prethodnih objava.

Allah, dželle še'nuh, rekao je: "... zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova ..." (Prijevod znacenja, Et-Tegabun, 8)

I rekao je: "Muhammed nije roditelj nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov Poslanik i posljednji vjerovjesnik ..." (El-Ahzab, 40)

Druga obaveza: Da mu se pokoravamo, da ga slijedimo i da sudimo po njegovom vjerozakonu.

Allah, te'ala, rekao je: "I tako Mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore." (En-Nisa, 65)

I rekao je: "... ono što vam Poslanik da to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite." (El-Hašr, 7)

Treca obaveza: Da ga volimo više nego što volimo sami sebe, svoju djecu i svoje oceve.

Allah, Uzvišeni, rekao je: "Reci: 'Ako su vam ocevi vaši, i sinovi vaši, i braca vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovacka roba za koju strahujete da prode nece imati, i kuce vaše u kojima se prijatno osjecate – miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovom putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grešnicima nece ukazati na pravi put.'" (Et-Tevbe, 24)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Niko od vas nece potpuno vjerovati sve dok mu ne budem draži od njegovog oca, djeteta i svih ljudi." Muttefekun alejhi.

Cetvrta obaveza: Da ga ne velicamo preko njegovog stepena.

Allah, azze ve dželle, rekao je: "Od tebe ne zavisi da li ce On pokajanje njihovo primiti ili ce ih na muke staviti, jer oni su zaista nasilnici." (Alu Imran, 128)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Nemoj te me velicati kao što kršcani velicaju Isa'a sina Merjeminog, alejhis-selam" Muttefekun alejhi.

Peta obaveza: Da ga potpomognemo.

Allah, dželle še'nuh, rekao je: "Zato ce oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postici ono što budu željeli." (El-E'araf, 157)

Šesta obaveza: Da širimo njegovu da'vu (misiu) i pozivamo ljude u njegovu vjeru.

Allah, Uzvišeni, rekao je: "Reci: 'Ovo je put moj, ja pozivam ka Allahu, imajuci jasne dokaze, ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je hvaljen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.'" (Jusuf, 108)

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Prenesite od mene pa makar jedan ajet." Bilježi ga Buhari.

Sedma obaveza: Da ga poštujemo, velicamo i cijenimo.

Allah, azze ve dželle, rekao je: "Mi šaljemo tebe kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao onog koji treba da opominje da u Allaha i Poslanika Njegova vjerujete, i da vjeru Njegovu pomognete, i da ga velicate i da Ga ujutro i navece hvalite." (El-Feth, 8-9)

Osma obaveza: Da volimo njegovu porodicu, supruge i ashabe, i da ih poštujemo.

Allah, dželle dželaluh, rekao je: "Reci: 'Ne tražim za ovo nikakvu drugu nagradu od vas, osim pažnje rodbinske.'" (Eš-Šura, 23)

I rekao je: "Vjerovjesnik treba da bude preci vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su – kao majke njihove." (El-Ahzab, 6)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Nemojte psovati moje ashabe ..." Muttefekun alejhi.

I rekao je: "Ja sam, doista, medu vama ostavio dvije stvari, Allahovu knjigu i moju porodicu, i one se nece razdvojiti sve do Havda." Muttefekun alejhi.

Deveta obaveza: Da donosimo na njega salavat i selam kada god se spomene.

Allah, dželle še'nuh, rekao je: "Allah i meleki Njegovi donose salavat na Vjerovjesnika. O vjernici, donosite i vi salavat na njega i potpuno mu se pokorite!" (El-Ahzab, 56)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Prava škrtica je onaj pred kim se spomenem pa na mene ne donese salavat." Bilježe ga Ahmed i Tirmizi.

Deseta obaveza: Da prijateljujemo sa njegovim sljedbenicima a prezirmo njegove neprijatelje.

Allah, Uzvišeni, rekao je: "Ne treba da ljudi koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovu suprostavljaju ..." (El-Mudžadele, 22)

Jedanaesta obaveza: Da Allaha, dželle še'nuh, ne obožavamo osim onako kako nam je on propisao.

Allah, dželle še'nuh, rekao je: "A ako se u necemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allah i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše." (En-Nisa, 59)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Ko uradi djelo koje nije u skladu s našom vjerom bice mu odbaceno." Bilježi ga Muslim.

Dvanaesta obaveza: Da izucavamo njegovu siru (životopis) i da slijedimo njegovu uputu.

Allah, azze ve dželle, rekao je: "Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor ..." (El-Ahzab, 21)

Trinaesta obaveza: Da uvažavamo svetost njegove džamije i njegovog grada (Medine).

Allah, subhanehu ve te'ala, rekao je: "O vjernici, ne dižite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa i ne razgovarajte s njim glasno, kao što glasno jedan s drugim razgovarate ..." (El-Hudžurat, 2)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "... i doista sam ja ucinio Medinu svetom (haremom)." Muttefekun alejhi.
fatamorgana

#1317 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

vazi wrote:tradicija Bošnjaka...

http://fr.scribd.com/doc/221196208/Mjes ... e-BoŠnjaka

Riječ tradicija potječe od latinske riječi traditio u značenju predaja. Pod tradicijom se označava sve ono što se s koljena na koljeno, s generacije na generciju prenosi kao pravilo, propis, običaj i sl. Tradicija je prisutna svim oblastima života, od materijalne prozvodnje, kulture i umjetnosti do religije. Zapravo, religije nema bez tradicije. U islamu se pod tradicijom prije svega podrazumijevaju osnovni izvori vjere, Kur'an i sunnet. Bosansko iskustvo islama ili islamska tradicija Bošnjaka uz ova dva temelji se na još minimalno četiri izvora, tradiciji hanefijskog mezheba, tradiciji sunijskog akaida, osmanlijskoj tradiciji 'pod ovom tradicijom podrazumijevam sklonost tesavufu, te sedmične, mjesečne i godišnje vjerske obrede i svečanosti koje su Bošnjaci tokom stoljetnog života u okvirima osmanske države usvojili kao svoje( i predislamskoj tradiciji Bošnjaka. na osnovu toga islamska tradicija Bošnjaka mogla bi se definisati kao vjerska predaja, propisi, obredi i običaji, temeljeni na gornjim izvorima koju Bošnjaci s generacije na generaciju prenose do današnjih dana. Zanemarivanje ili zapostavljanje jednog od navednih izvora znači zanemarivanje i odustajanje od islamske tradicije Bošnjaka kao takve. Protokom vremena tradicija se neprestano provjerava i vrednuje, a potom opstaje onakva kakva jest, ili se obogaćuje novim sadržajima, ili se, ako je prevaziđena, odbacuje. A islamska tradicija Bošnjaka neprestano se nalazi pred izazovima savremenog promišljanja islama i njegovih propisa. danas se, moglo bi se reći, više nego ikad ranije islamska tradicija Bošnjaka našla na udaru savremenih gibanja koja teže unificiranju muslimanskog ummeta po modelu ashaba i prvih generacija muslimana 'selefi-salih zagovarajući u isto vrijeme raskid s hiljadugodišnjom tradicijom svih naroda koji su u islam ušli poslije ashaba i tabi"/na. (ovo nisam znao) Na našem lokalnom nivou to znači raskid s islamskom tradicijom Bošnjaka. S obzirom da je islamska tradicija Bošnjaka, uz zemlju Bosnu i Hercegovinu i bosanski jezik, temelj identita Bošnjaka, ovaj proces je veoma opasan jer vodi ka gubitku identiteta Bošnjaka.Tradiciju dakle treba čuvati, kada za to postoji potreba ponovo vrednovati, dati joj novi smisao i obući je u ljepše ruho. Samo na takav način oplemenjena tradicija može postići svoj cilj u sadašnjosti i nastaviti davati plodove u budućnosti. Ove odabrane mubarek noći koje Bošnjaci tokom godine tradicionalno već stoljećima obilježavaju, pa čak u nekim aspaktima i lejletul'kadr, poodavno su se našle na udaru nekih krugova koji ih proglašavaju novotarijama i zabludama. Da taj proces ne bi uzeo maha
mala korekcija, :)
m_l

#1318 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

"Budite nježni i blagi prema ženama, one su poput ptičica. Svaka bašta ima mirisno cvijeće, a mirisno cvijeće dunjaluka su žene. One su božuri čovjekovog života i majke koje uzgajaju generacije." (Aid el-Karni)
fatamorgana

#1320 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

m_l wrote:"Budite nježni i blagi prema ženama, one su poput ptičica. Svaka bašta ima mirisno cvijeće, a mirisno cvijeće dunjaluka su žene. One su božuri čovjekovog života i majke koje uzgajaju generacije." (Aid el-Karni)
Lijepo je ovo el-Karni rekao, kao da je iz božjih usta izašlo, šteta što ipak nije ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Aaidh_ibn_ ... h_al-Qarni
m_l

#1321 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

:mrgreen: znam za ta plagiranja, vec on potpisan, pa eto. Sto bi se reklo njemu na obraz. Nama nije bitno cije je, bilo bi dobro da se pisana rijec usvaja i provodi, je l'. :)
fatamorgana

#1322 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

m_l wrote::mrgreen: znam za ta plagiranja, vec on potpisan, pa eto. Sto bi se reklo njemu na obraz. Nama nije bitno cije je, bilo bi dobro da se pisana rijec usvaja i provodi, je l'. :)
Ma nije toliko bitno plagiranje, no citat je stvarno lijep, šteta što nije objavljen u kakvoj vjerkoj knjizi, objavi i sl. možda bi se ljudi više povodili za tim stihovima.
Towelie

#1323 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Towelie »

Poslednje pismo Nikole Tesle svojoj majci:

18.novembar:

Majko, pri pomisli na tebe osjećam se nekako teško i turobno, ne znam kako, ali osjećam da nisi dobro. Volio bih da sam kraj tebe sada i da ti prinesem vode. Sve ove godine moje službe čovečanstvu nisu mi donele ništa do uvreda i poniženja. Jutros sam ustao pre nego je svanulo, jer sam ponovo čuo nešto što već duže vrijeme kroz san čujem u svojoj sobi. Čuo sam glas koji poji i moli nekim maurskim jezikom, lijepu tužbalicu ili zov (ezan). Jutros sam otjerao san sa očiju i potvrdio da glas dolazi odasvud i da ne mogu odrediti da li je s vana ili iznutra.

Bojim se da nijesam razum izgubio. O ovome ne smem pričati Dr.Layonelu jer ni njemu više ne vjerujem. Čuo sam da je posjećivao gospodina Edisona pre dvije sedmice.

Četvrtak, 19.novembar:

Opet mislim na tebe majko. Opet imam onaj nemir i tugu u telu. Danas ću pisati u ured za patente da moj javni eksperiment pomjere za jednu sedmicu ranije, jer ja moram krenuti kući u domovinu, krenuti tebi. Znam sada sigurno da nisi dobro, jer onaj glas, onu tužbalicu ponovo sam čuo sasvim svjestan i budan. Još sam razuman.

Petak, 20.novembar:

Nisam pisao u ured za patente, došao je njihov agent da mi donese potvrde i rekao sam mu lično svoje naume. Rekao je da žali, ali da se termini ne mogu pomjerati, obzirom da su kongresmeni iz oko 20 saveznih zemalja jedva uskladili termin. Otišao sam do Vodopada i rekao svojim momcima da okrenu turbine i da čekaju na moj poziv sutra. Ja sam odlučio da čovečanstvu darujem ono što mu pripada i vraćam se u Evropu, tebi majko. Vlade zemalja su iste ovde kao i kod kuće. Shvatio sam sada na kraju da je čovečanstvo ovisno o vladama i da pojedinac ne može sam promeniti svet.

Ali onaj čudni glas me brine. Znam da nešto znači i da ima veze sa tobom, sa mojim eksperimentom, sa nečim transcendentalnim.

Subota, 21.novembar:

Majko, sjutra polazim za Yugoslaviju. Gospođica Nora je otišla po mome nalogu u lučku kapetaniju i obezbijedila mi kartu do Lisabona, odatle idem vozom do Ciriha, pa onda direktno do kuće. Računam da mi treba oko deset dana ili dve nedelje najviše.
Danas sam ušao u Kongresnu zgradu i na sednici Senatora zamolio za par minuta pažnje. Nije im bilo po volji, ali dozvolili su mi. Tražio sam telefon i da me spoje sa laboratorijom na Nijagarinim vodopadima. Momci su na moj nalog pustili turbine u pogon i Kongresna sala se obasjala mojom strujom, deset puta jačom od obične, upravo onako kako sam i najavio. Nisu me interesovale njihove reakcije uopšte. Izašao sam odmah napolje, jer nisam ovo radio za njih, već za čovječanstvo. Samo sam u momentu kada sam pogledao svetiljku i čekao da “moja” bežična struja dodje sa turbina, osjetio da nisam ja tvorac ovoga svega. Osetio sam da je neko ili nešto nosi od Nijagare do kongresne sale i da je u tom zakonu kojeg sam smatrao “mojim” otkrićem, nešto što je od uvek postojalo, a da je samo meni dato nadahnuće da to uokvirim i čovečanstvu objasnim. Umesto sreće i trijumfa, pojavila se neka praznina. Shvatio sam da sam nešto veliko u životu propustio. Nešto kao da sam izostavio, kao da nisam nešto ponudjeno spoznao. Neka je formula bila tako blizu moje spoznaje, a ja je nisam našao ili nisam hteo da je nadjem. To ima veze sa onom maurskom tužbalicom (ezan),siguran sam sada.

Nedelja, 22.novembar:

Ovo pismo nećeš nikada dobti majko. Ne znam zašto ga pišem tebi koja ga više nikada pročitati ne možeš. Neka ti je laka zemlja majko i oprosti mi što su me moji putevi odveli od tebe, pa ti ne mogu doći ni na sahranu. Čitam telegram sa vešcu o tvojoj smrti i prezirem ljude koji nisu bili spremni još pre dvije godine da shvate da struja može da se prenese i bez žica. Sada su, evo, vidjeli da može ali opet je neće znati stolećima koristiti, jer neko je spalio moju laboratoriju u centru grada do temelja, sa svim spisima i nacrtima. Rekli su mi da se sumnja na gospodina Edisona. Tako sam ravnodušan da ne prepoznajem sam sebe. Pre bih se možda i jadio, ali sada više ne, jer znam dobro da neko ionako sve to drži pod kontrolom i da je “moje” otkriće još prerano došlo za čovečanstvo. I, ustvari, ono uopšte nije “moje”. Znam da to neko nadzori sve i da ima plan pa sam zato možda i ravnodušan. Moj brod za Lisabon polazi u 11 sati. Kola me napolju čekaju. Ovo pismo ću položiti na tvoj grob, kad stignem u Milanovac, naše seosko groblje.

Sad vjerujem u ono što nikad nisam, da sam tamo negde još uvek “ti” i da tvoj život nije zauvek prestao. Sad mi je i žao što nisam htio nikad da se družim sa Turcima, jer su oni iste onakve tužbalice (ezan) pjevali kao ona iz mojih praskozorja. Sada se sjećam da su oni znali puno više nego ja o svim ovim stvarima koje tek sada spoznajem.

Zalud moje godine provedene u nauci, kad ona bješe jalova.

Moli tamo za mene majko ,ako mozes, tom maurskom tuzbalicom za izgubljenu dušu svoga sirotog neukog sina.
m_l

#1324 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

fatamorgana wrote:
Ma nije toliko bitno plagiranje, no citat je stvarno lijep, šteta što nije objavljen u kakvoj vjerkoj knjizi, objavi i sl. možda bi se ljudi više povodili za tim stihovima.
Aid el-Karni je objavio mnogo knjiga, valjda je neka i njegova, a ne plagijat :oops: , i obiluju upravo ovakvim mudrostima i savjetima. Potrazi neku, ima na netu u pdf-u. :)
fatamorgana

#1325 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

m_l wrote:
fatamorgana wrote:
Aid el-Karni je objavio mnogo knjiga, valjda je neka i njegova, a ne plagijat :oops: , i obiluju upravo ovakvim mudrostima i savjetima. Potrazi neku, ima na netu u pdf-u. :)
Šteta što je el- Karni "posudio" te lijepe stihove o ženi izgleda baš od jedne pjesnikinje žene:

Al-Qarni is best known for his self-help book La Tahzan (Don't Be Sad), which is aimed at Muslims and non-Muslims alike. Al Qarni was recently sued for plagiarism. After being found guilty of stealing the work of female writer Salwa Aededan, al Qarni's book La Tayass (Do not Despair) was banned and blacklisted by Saudi authorities. Another Saudi author has filed yet another plagiarism case against al Qarni, who responded that plagiarism is acceptable among religious scholars.[3]
Post Reply