Izvini sako sam fulio - jesi ili nisi probao teretanu?No_Ke wrote:Picim bazen-setanje svaki dan. Smrsao 2-3kile sigurno iako sam i onako bio taman. Poslije plivanja, ko beton osjecaj, mada onaj jutarnji bol i dalje isti, sa varijacijama. Jucer bas bolno, valjda promjena ili sam preforsirao.
U ponedjeljak na posao, za mjesec dana ako ne bude dobro, jer cu sad biti pod vecim opterecenjima.. Operacija mi slijedi, vjerovatno min invazivna kod Marka.. Cca oko 3.900e cijena, vec sam u komunikaciji s njim..
Ps divim se ljudima koji tako sa bolovima vecim uglavnom duraju godinama, ja ne mogu normalno funkcionisati,raditi,voziti auto itd..
Plivanje je OK, ali da bi se plivanjem postigla dovoljna masa i snaga misica oko oboljelog mjesta, potrebno je previse vremena. Bar 6-7 mjeseci aktivnih treninga.
U teretani ces za cca. 2 mjeseca postici bolje efekte. Bilderski proteini takodjer pomazu ovome, jer poenta vjezbanja jeste dobiti na masi i snazi misica oko kicme, kako bi oni stisnuli kicmu s bokova i ispravili je po vertikali, cime se onda stvara prostor za vracanje diska medju prsljenove i time oslobadjanje pritisnutog nerva.
Taj bol je zapravo grc misica kojima je mozak naredio da zastite napadnuti nerv. Posto je taj grc stalan, on se onda manifestuje kao bol.
Pokusaj svako jutro i navecer pred spavanje uraditi "nakostrijesenu macu", 5-10 ponavljanja.
Spustis se na pod na koljena i dlanove, ispravis ledja da budu ravna od glave prema guzovima, i onda izvijes polako sredinu ledja prema gore, uz spustanje glave prema prsima, zadrzis tako 3-5 sec., a zatim lagano vratis ledja u pocetni polozaj.
Udises kada se vracas dole, izdises kada izvijas gore.
Nakon vjezbe spustis se polako na pod, okrenes na ledja, ispruzis noge i dignes ruke ravno iznad glave, i tako se lagano protegnes koliko mozes, dok ne osjetis da se kicma "rastavlja", a zatim lagano vratis ruke na prsa, pa noge savijes do pola u koljenima i sa stopalima na podu, i tako opusteno odlezis 5-10 sec..
Nakon ovoga se okrenes na bok i polako ustanes s koljena.