discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#1301 Re: discus herniae

Post by Dozer »

No_Ke wrote:Picim bazen-setanje svaki dan. Smrsao 2-3kile sigurno iako sam i onako bio taman. Poslije plivanja, ko beton osjecaj, mada onaj jutarnji bol i dalje isti, sa varijacijama. Jucer bas bolno, valjda promjena ili sam preforsirao.
U ponedjeljak na posao, za mjesec dana ako ne bude dobro, jer cu sad biti pod vecim opterecenjima.. Operacija mi slijedi, vjerovatno min invazivna kod Marka.. Cca oko 3.900e cijena, vec sam u komunikaciji s njim..
Ps divim se ljudima koji tako sa bolovima vecim uglavnom duraju godinama, ja ne mogu normalno funkcionisati,raditi,voziti auto itd..
Izvini sako sam fulio - jesi ili nisi probao teretanu?
Plivanje je OK, ali da bi se plivanjem postigla dovoljna masa i snaga misica oko oboljelog mjesta, potrebno je previse vremena. Bar 6-7 mjeseci aktivnih treninga.

U teretani ces za cca. 2 mjeseca postici bolje efekte. Bilderski proteini takodjer pomazu ovome, jer poenta vjezbanja jeste dobiti na masi i snazi misica oko kicme, kako bi oni stisnuli kicmu s bokova i ispravili je po vertikali, cime se onda stvara prostor za vracanje diska medju prsljenove i time oslobadjanje pritisnutog nerva.

Taj bol je zapravo grc misica kojima je mozak naredio da zastite napadnuti nerv. Posto je taj grc stalan, on se onda manifestuje kao bol.
Pokusaj svako jutro i navecer pred spavanje uraditi "nakostrijesenu macu", 5-10 ponavljanja.
Spustis se na pod na koljena i dlanove, ispravis ledja da budu ravna od glave prema guzovima, i onda izvijes polako sredinu ledja prema gore, uz spustanje glave prema prsima, zadrzis tako 3-5 sec., a zatim lagano vratis ledja u pocetni polozaj.
Udises kada se vracas dole, izdises kada izvijas gore.

Nakon vjezbe spustis se polako na pod, okrenes na ledja, ispruzis noge i dignes ruke ravno iznad glave, i tako se lagano protegnes koliko mozes, dok ne osjetis da se kicma "rastavlja", a zatim lagano vratis ruke na prsa, pa noge savijes do pola u koljenima i sa stopalima na podu, i tako opusteno odlezis 5-10 sec..
Nakon ovoga se okrenes na bok i polako ustanes s koljena.
No_Ke

#1302 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

@Dozer
Plivanje nije ok, plivanje je top za svaki mišić i nebi se slozio da tako sporo izgradis misice sa plivanjem. Osim toga sanse da nesto pogresno uradiš su ravne nuli za razliku od teretne. Teretana ok al prvo da te neko nauci sve pravilno..
Nema nista od mojih vjezbanja očito jer mi se sve ponovo upalilo nakon prve radne sedmice. Stvarno sam pokusao i bio uporan za vjezbanje i plivanje svaki dan al dzaba. Mozda da me glupaca sa komisije nije vratila s bolovanja pa bi skroz i prošlo. Helem, ja se lagano psihicki pripremam za op. Moram cekati da mi se zena porodi pa idem zavrsavati to.. Ili ovdje burazerovic ili marko bg..
Dozer

#1303 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Plivanje je top za cijelo tijelo, slazemo se mi tu i nisam ja to ni sporio, ali vjeruj mi - neces plivanje za 2 mjeseca postici ni 10% mase i snage lumbalnih ledjnih, a i ostalih ledjnih misica, koliko ces za isto vrijeme postici u teretani.
11 godina se ja vec "bijem" s ovim, nema sta nisam probao, stopalo mi bilo pocelo padati, a sad sam super. Vec se skoro 4 godine nisam ukocio da ne mogu ustati i ispraviti se.
Ovdje su me, naravno, slali odmah na operaciju. Nije mi padalo na pamet jer sam znao koje su metode koristili prije 5 godina (ne znam da li su danas usvojili ista novije), kao sto je tada ovdje bilo 50/50 da ces sa stola ostati na svojim nogama, ili ces se zakotrljati na Michelinkama (poznajem troje koji su zavrsili na Michelinkama, i jos 10-ak koji su izasli na svojim nogama, ali se vecini DH opet pojavila na istom mjestu nakon 2-3 godine, pa su morali opet pod noz).
Glavnoj sestri na neurologiji su capnuli nerv, eno je i danas vuce nogu (ne sjecam se kako se zvala i da li je jos gore). A kolegica im...

Ne zelim te uopste prepadati s ovim sto pisem, ali meni je svaki moguci fizijatar, neurolog i neurohirurg s kojim sam pricao (osim ovih na KCUS, koji su me odmah htjeli na sto i pod noz) rekao da je operacija zadnja opcija, a da se prije toga mora pokusati sve drugo raspolozivo.

Meni su pomogle DTK (vratilo mi se stopalo), a zatim sam poslusao savjet dr. u ZG gdje sam i radio DTK, i vratio se vjezbanju nakon 20 godina pauze. I evo me. Hodam, ledja tu i tamo malo osjetim, uredno treniran 2-3x sedmicno (cesce 2 nego 3). A, znao sam ustati s glavom u visini steke na vratima, i ni gore, ni dole, a prije toga iz kreveta ustajao tako sto me zena okrene na bok, k'o palacinak, pa se nekako svucem na sve 4, i tek onda jedva u polozaj " ? " ... Odron.
No_Ke

#1304 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Ja se upalim poslije plivanja i poslije mjesec dana intenzivnog bazena. Ok, naravno da ciljanim vjezbama u teretani se moze brze dostici jaci misic ali trenutno nisam bas za nesto teze od plivanja a i to sam jedva na početku.
Sto se operisanih ljudi tice tu nam se razlikuju prilično. Ustvari ja ne znam nikoga ko je tako iskasapljen. Konkretno dosta primjera na poslu ljudi koji su operisani i svi kazu, da su bogdom ranije da se ne pate godinama. Trenutno dva friška primjera kolegica s posla i stari od druga oboje na kosevu operisani, microdiscectomia metodom 3cm rez i oboje prezadovoljni. Nekako mislim da ti recidivi za 2-3 godine više su krivi ljudi koji ne shvataju da im je disk i dalje loš pa nastavljaju sa istim načinom života, bez redovnog vjezbanja itd.. Rizik svakako postoji al jebo i ovakvu kvalitetu života.
Čitao sam tvoj slucaj iz predhodnih postova i ja ti se divim da nisi otišao na operaciju jer ja bas nisam imao takve tegobe, al opet ne mogu dan izgurati bez analgetika.
I da opet ponavljam do sada probao: DTK al Tawil (par dana mi olakšalo i to je to) fizioterapije institut i ambulanta, ćebić zavidovici, kum semizovac, vjezbanje i plivanje (to cu svakako nastaviti) i trenutno stanje je da mi je ok jedino kad mirujem i eventualno setnja do 40min. Mjesec dana svakako ne mogu na op al poslije toga necu razmisljati uopste ukoliko bude isto.. Živio ti meni :)
No_Ke

#1305 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Jos jedna stvar vezano za operisati, ne operisati. Nije pametno ni čekati pad stopala, probleme s mokrenjem itd. Jer u tom slučaju nerv može biti trajno oštećen pa ti ni op ne može pomoći i ostane dio nog bez osjeta.Znam i takvih primjera..
Naravno da niko nije fan operacije pa tako ni ja, ali ako se stanje ne mjenja i ako sve alternative probaš, ne znam sta ti drugo ostane. Jebavati se sa tabletama citav život? Nervoza po citav dan zbog bola? Ne znam, to je ipak samo moje mišljenje..
Dozer

#1306 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Sve to jesu rizici, naravno. Samo sam ti prenio svoja iskustva, a meni stopalo jeste vec bilo palo nekih 50%. Logicno, o svemu sam odlucujes. Da li si provjerio moze li ti pomoci DIscoGel tretman?
Ovdje su ga radili - http://www.arithera.hr
No_Ke

#1307 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Dozer wrote:Sve to jesu rizici, naravno. Samo sam ti prenio svoja iskustva, a meni stopalo jeste vec bilo palo nekih 50%. Logicno, o svemu sam odlucujes. Da li si provjerio moze li ti pomoci DIscoGel tretman?
Ovdje su ga radili - http://www.arithera.hr
Vidio sam ovo, mislim da mi ne moze pomoći jer je extruzija ne bas mala. A i nekako mi se cini privremeno rijesenje,a i citao sam da taj gel ne djeluje bas pozitivno na prsljenove i diskove za koje se vezuje.. Helem nije mi opcija.
Iskreno da imam pare odma bi otišao endoskopski riješiti problem iako je razlika jedino u oporavku, rizik da ce fuliti pa udariti na nerv je isti.
allem_77

#1308 Re: discus herniae

Post by allem_77 »

No_Ke wrote:Jos jedna stvar vezano za operisati, ne operisati. Nije pametno ni čekati pad stopala, probleme s mokrenjem itd. Jer u tom slučaju nerv može biti trajno oštećen pa ti ni op ne može pomoći i ostane dio nog bez osjeta.Znam i takvih primjera..
Naravno da niko nije fan operacije pa tako ni ja, ali ako se stanje ne mjenja i ako sve alternative probaš, ne znam sta ti drugo ostane. Jebavati se sa tabletama citav život? Nervoza po citav dan zbog bola? Ne znam, to je ipak samo moje mišljenje..
Prije nego se odlučiš na operaciju, ne bi bilo loše da konsultuješ infektologa. Bruceloza, tuberkuloza kičme... ima tu još i nekih drugih zaraznih bolesti? Prevencije radi.
U potpunosti te razumijem, bolovanje, posao... i ja imam slične probleme. Samo sreća u nesreći, potrefi me teren da radim, a krevet u blizini :D tako da sam više u krevetu, samo ne znam do kada će ova blagodat trajati? Inače mi neurohirurg, prije tri godine nije predložio operaciju. Prije par mjeseci ponovo privatno uradim MR, i radiolog (žena) mi napisala da konsultujem infektologa. Kaže, osim diskus hernija, vidi neku upalu, nije joj jasno? Uradio test brucelozu-negativan. A infektologu nisam išao. Mislim sve je to individualno, nekoga prođe bez operacije. Ali treba vremena, pokušaj barem dvije godine izdržati. Ja nisam išao ni u banje, ni plivanje, samo lagane vježbe istezanja. I stanje se popravilo 50%
A da nisam lijen, možda bi me do sada i prošlo?
huleboy

#1309 Re: discus herniae

Post by huleboy »

pozdrav
huleboy

#1310 Re: discus herniae

Post by huleboy »

Pozdrav za članove foruma
Ja bih da podijelim s vama svoje iskustvo u vezi diskus hernije.
Imam 39 godina. Ja sam često znao u zadnjih deset godina imati probleme sa lumbalnim dijelom kralježnice. To su bile bolne epizode koje bi trajale s par dana bolova i koje bih rješavao injekcijama i tabletama i nikada nisam tome pridavao pažnju. Moji žešći problemi su krenuli u januaru 2018 godine kada me nakon jutarnjeg buđenja zakočilo u leđima. Ponovo sam dobijao injekcije ali sada nije bilo poboljšanja. Nakon injekcija sam išao na masaže koristio tablete i gelove ali bezuspjesno. Bolovi su najgori bili ujutro i nakon dugog sjedenja. Tako je trajalo sve do maja mjeseca kada sam nakon fizikalnih terapija osjetio poboljsanje ali 15 maja počinju novi problemi tako što mi je počela boliti lijeva noga. Ujutro sam jedva ustajao iz kreveta nisam se mogao osloniti na lijevu nogu te nakon masaze bol bi popustila i ja citav dan vise nisam imao problema. Takvo stanje je trajalo mjesec dana i ja sam isao na posao i radio da bi se stanje naglo dodatno pogorsalo kada vise ni masiranje i tableta nisu djelovale. POnovo sam dobijao injekcije za bolove ali bez pomaka. Ja čitavo vrijeme trajanja navedenih bolova nisam znao da je ova bolest tako ozbiljnA sve dok jedno jutro nisam uvidio da ne mogu stajati na peti lijeve noge te sam uvidio i da su mi mišići potkoljenice počeli atrofirati. tada sam trazio od doktorice uputnicu i u bolnici su mi uradili CT koji je pokazao diskus herniju u nivou L4 L5 (moguće ekstruzija) s kompresijom duralne vreće čije je AP promjer 5 mm te kritično suženje spinalnog kanala a EMNG pokazao teža oštećenja korjenova živaca L4 L5.Napominjem da nisam mogao hodati ni 100 metara zbog jakih bolova u gluteusu i listu noge. Hirurg je indicirao operativni zahvat s obzirom na neurološki deficit. Ja sam bio u dilemi sta da radim ali sam upoznao jednog divnog doktora fizijatra koji me je ohrabrio i rekao da nikako ne idem na operaciju i da će se sve srediti fizikalnim terapijama. pristao sam na fizikalne na kojima su mi radili imulsne struje za oživljavanje živca i ja nakon 15 tretmana počinjem hvala Bogu da se oslanjam napetu lijeve noge a i bol je počela popuštati. Nakon mjesec dana korištenja fizikalnih tzerapija potpuno su bolovi prestali i normalno se oslanjam na lijevu petu. U ovom periodu sam koristio cajeve i mehleme od jednog fitoterapeuta. Od toga perioda do danas ja sam prevrnuo stranicu u svom životu tako da redovno šetam svaki dan prelazim po 6 kilometara i radim vježbe kombinacija Reganove i Mekenzijeve i za sada dobro funkcionišem. Jedini problem koji je ostao je ukočenost u lumbalnom dijelu koja je najizraženija ujutro i volio bih kada bi mi neko preporucio kako se rijesiti te ukocenosti. Napominjem i da ne radim teske poslove i da ne dizem nista tesko. ETO to je moje iskustvo nadam se da ce nekome pomoci. Pozdrav
jedna tamo

#1311 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Kako sam razočarana, malo je reći i ne mogu opisati...znači godinu i pol poslije operacije L4L5 uradim magnet jer me stalno tupo boli i trni noga, magnet pokaze recidiv ustvari sad je discus hernia L5S1 bas mi je zlo više, opet neurohirurgu ma katastrofa bez riječi sam ne mogu svariti nikako :sad:
No_Ke

#1312 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

jedna tamo wrote:Kako sam razočarana, malo je reći i ne mogu opisati...znači godinu i pol poslije operacije L4L5 uradim magnet jer me stalno tupo boli i trni noga, magnet pokaze recidiv ustvari sad je discus hernia L5S1 bas mi je zlo više, opet neurohirurgu ma katastrofa bez riječi sam ne mogu svariti nikako :sad:
To i nije recidiv ako je na drugom nivou dh. Znaci da ti je bio "loš" i taj L5 S1 samo sto se tek kasnije odrazilo na bolove.
Ja cu morati isto l5s1 operisati, sve sam pokušao, ne ide.. Po magnetnoj ostali diskovi su dobri, manja protruzija L1L2, al ne bi trebalo da imam s tim problema..
jedna tamo

#1313 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Ma to su oni na nalazu napisali recidiv, znam da nije kad su me operirali rekli su da mi je i taj nivo nacet, ma katastrofa noga trni , boli me donji dio ledja, vježbam svako jutro, Bukvalno gledam što manje tableta piti, ignorirati bol i raditi, al me psihički ubi, ovo je stvarno patnja
Sretno na operaciji pripremi se na dug oporavak i bas sve što ti kažu moraš poštovati, kao što su već ranije napisali ovdje drugi način života, sve je ok samo da ne ne boli i trni e to niko ne može da shvati osim onog kome se to dešava
No_Ke

#1314 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

jedna tamo wrote:Ma to su oni na nalazu napisali recidiv, znam da nije kad su me operirali rekli su da mi je i taj nivo nacet, ma katastrofa noga trni , boli me donji dio ledja, vježbam svako jutro, Bukvalno gledam što manje tableta piti, ignorirati bol i raditi, al me psihički ubi, ovo je stvarno patnja
Sretno na operaciji pripremi se na dug oporavak i bas sve što ti kažu moraš poštovati, kao što su već ranije napisali ovdje drugi način života, sve je ok samo da ne ne boli i trni e to niko ne može da shvati osim onog kome se to dešava
Ja sam to stanje relativno brzo svario. Nije bolest ili stanje od kojeg se umire ali sa kojim se umire :D
Nakon par misljenja neurohirurga moj savjet onima koji trpe dugorocno bolove je da ne odlazu operaciju. Ovako je meni Burazerovic (o njemu sam sa svih strana cuo bas sve najbolje), dakle da sacekam par mjeseci, pokušam sve moguce (fizikalne, vjezbe, plivanje itd) i da ako nakon toga ne budem normalno funkcionisao, operacija ce biti neophodna. Ja sam lik koji ipak cijeni misljenje struke a i primjeri oko mene su fakat pozitivni poslije op. Meni je proslo 4,5 mjeseca od pocetka bolova u nozi u kojima sam sve pokusao. Fizikalne, cudotvorce raznorazne, tablete, plivanje itd. Sve samo malo pomogne, ni blizu da prestane. Ono sto mi je vise njih reklo je da postoji šansa u prvih par mjeseci da se taj dio diska koji je iscurio odlomi od ostatka diska, pa se samim tim više ne "hrani" te da se ubrzo osuši i tjelo ga absorbuje. Dakle to je moguce ali u rijetkim slucajevima.
Ja sam vec promjenio način života, sto mislim da u mom slučaju podrazumjeva manje sjedenja (vožnje) i redovna tjelovježba. Kilaza mi je uvijek bila dobra za visinu, tako da poslije operacije bi trebalo biti ok, naravno ako uspije.
Sad me ubi ovo čekanje, jer dok se narucis pa dok te zakaze proci ce i 2 mjeseca..
Jos nesto. Ja se divim ljudima koji trpe tolike bolove i vuku nogu itd a nece na operaciju. Pa brate kakav je i to život ko poluinvalid. Valjda cekaju da se prekine nerv skroz..?
No_Ke

#1315 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

jedna tamo wrote:Ma to su oni na nalazu napisali recidiv, znam da nije kad su me operirali rekli su da mi je i taj nivo nacet, ma katastrofa noga trni , boli me donji dio ledja, vježbam svako jutro, Bukvalno gledam što manje tableta piti, ignorirati bol i raditi, al me psihički ubi, ovo je stvarno patnja
Bas mi je žao čuti da si ponovo u belaju. I sam prolazim kroz to. Nemam trnjenja jedino, nikad nisam ni imao, pijem konstantno B12, možda zato.. al zato ko da mi je sjekira u gluteus zabijena, grc lista i zadnje loze ko da me neko scepao.. Pokušaj sa fizikalnim i plivanjem, meni je to donekle smanjivalo upalu. DTK teško može pomoći ukoliko je u pitanju ektruzija (ako je iscurio disk), tako su mi rekli i u al tawilu i dr burazerovic. Tako da u tom slučaju bacanje para.
Zanima me poslije operacije gdje ici na fizikalne, kada se počinje sa laganim vjezbama, plivanjem? U plivanje sam se zaljubio, to je jedino pozitivno u ovom belaju :D
Ako moze više detalja tvog postoperativnog oporavka..?
I nedaj se psihički, to je najgore u ovom svemu izgurati.. Ja sam u svom belaju dobio i bebu pa sad zamisli osjećaja ne mozes je kako treba podici,srce puca..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1316 Re: discus herniae

Post by pici »

uhhh danaske me je bas bolilo, nisam spavao citavu noc i ujutro na biciklo lagano 15 min, uzmem bosaurin i nulid poslije i zaspem ko beba jedno dva tri sata... probudim se dobro je uhhhh samo sam, sam sebi turoban, stosem bi se zveknuo :mrgreen:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1317 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

huleboy wrote: Jedini problem koji je ostao je ukočenost u lumbalnom dijelu koja je najizraženija ujutro i volio bih kada bi mi neko preporucio kako se rijesiti te ukocenosti. Napominjem i da ne radim teske poslove i da ne dizem nista tesko. ETO to je moje iskustvo nadam se da ce nekome pomoci. Pozdrav
Jutarnja ukočenost je najviše vezana za degenerativne promjene u zglobovima.
Radi vježbe istezanja - fleksije, ekstenzije, trakcije i torzije! Počni dosta postepeno i polako u stilu yoge, ali kroz duži period zadaj sebi cilj da dođeš do toga da u potpunosti izvodiš te vježbe. Malo je teško u početku zbog upala, ali ne odustaj, nego se primiri dok popuste. Ako možeš, najbolje je to početi u bazenu. Tim vježbama pospješuješ cirkulaciju i pokretljivost u zglobovima, pa tako da ih obnavljaš.

Mišići su najveći prijatelj kičmi, ali kada su u spazmu, onda su najveći neprijatelj.

:?:
Nego da priupitam da li je neko imao problem s vratnom da mu je ukočen, stalno pucketa, zvoni u glavi i osjećaj mučnine povraćanja? Sad me to muči evo peti mjesec i ne mogu mu ništa. :-?
Taman na jednom mjestu zakrpim, izbije na drugom.
No_Ke

#1318 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

@stetoskop
Znalo se i meni desiti ta ukocenost i kao pucketanje vratnog dijela. Al sta znam prodje samo, doduše nisam imao te mucnine. Mislim da je meni to bilo najviše od napetosti, zgrcenosti..
Ono sto mi je jako pomagalo za taj gornji dio kicme generalno a pogotovo za vrat je masaža. Nadir TMP slijepi i slabovidni je doktor za to, bar meni.
jedna tamo

#1319 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

No_Ke wrote:
Bas mi je žao čuti da si ponovo u belaju. I sam prolazim kroz to. Nemam trnjenja jedino, nikad nisam ni imao, pijem konstantno B12, možda zato.. al zato ko da mi je sjekira u gluteus zabijena, grc lista i zadnje loze ko da me neko scepao.. Pokušaj sa fizikalnim i plivanjem, meni je to donekle smanjivalo upalu. DTK teško može pomoći ukoliko je u pitanju ektruzija (ako je iscurio disk), tako su mi rekli i u al tawilu i dr burazerovic. Tako da u tom slučaju bacanje para.
Zanima me poslije operacije gdje ici na fizikalne, kada se počinje sa laganim vjezbama, plivanjem? U plivanje sam se zaljubio, to je jedino pozitivno u ovom belaju :D
Ako moze više detalja tvog postoperativnog oporavka..?
I nedaj se psihički, to je najgore u ovom svemu izgurati.. Ja sam u svom belaju dobio i bebu pa sad zamisli osjećaja ne mozes je kako treba podici,srce puca..
Mene je Burazerovica radio, ja sam 3 godine bjezala od operacije, nista nije pomagalo, i ja sam imala taj grc i uzasne bolove pred operaciju, kad je dr pogledao magnet rekao odmah cu te raditi, potpuno crnilo L4L5, razumijem te za bebu u potpunosti žao mi je, moja curica je imala 2 I pol godine kad sam se operisala, al eto djetetu ništa ne možeš objasniti.
Što se tiče oporavka meni je najbolji a i najbliži mi je institut a ilidzi, tamo u aleju, imaju extra bazen i sve im je novo. Moraš imati preporuku neurohirurgu jer je to institut od kliničkog. Takodjer dobila sam 21 dan banju stadiona, to predas nakon operacije, ja sam dobila terme na ilidzi, tu sam naučila sve vježbe super su terapeuti, takodjer struje dobre, bazen je prljav arapi ulaze u robi katastrofa, čujem da tu najviše šalju teško je dobiti fojnicu a još teže olovo, mene Nikad više nije onako zabolilo al je prisutan tupi bol i trnjenje...
jedna tamo

#1320 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Fizikalne idu mjesec nakon operacije pa banja...uglavnom ja 2 mjeseca nisam sjela, sve polako ide...
No_Ke

#1321 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

jedna tamo wrote:Fizikalne idu mjesec nakon operacije pa banja...uglavnom ja 2 mjeseca nisam sjela, sve polako ide...
Kako sam shvatio ti sad imas tupu bol i trnjenje od L5S1 koji nisi operisala. Da su ti bogdom i taj završili kad su te vec otvorili, al vjerojatno nije bio iscurio tada.. Bas peh al sta ćeš, moras se boriti.
Ja nemam to trnjenje, nisam nikad ni imao. Samo tupa bol gluteus i grc lista i zadnje loze. Stopalo osjetim normalno, nemam ni neuroloske ispade. Mene ubi ova tupa bol i naravno sjediti skoro nikako ne mogu, tako da ne mogu ni na posao. Ma užas, promjeni ni život u sekundi.
Nakon 2 mjeseca se fakticki vracas polako u normalu? kod mene s posla ovi što su operisali za 3 mjeseca na posao se vratili..
Mali od ove žene operisao, sa 20godina, povreda, odbojku trenira.. I poslije operacije nastavio regularno sa odbojkom koja zahtjeva sve sto nebi smjeli mi sa ovim belajem..
Ma svaka DH je individualna to sam skontao i nema pravila.
Jesi ti poslije operacije nastavila sa vjezbama, plivanjem itd mislim poslije tih fizikalnih banja i svega ili si opet bila neaktivna?
jedna tamo

#1322 Re: discus herniae

Post by jedna tamo »

Upravo tako, svaka je individualna, evo imam u komsiluku dvojicu operiranih, nikad ih više nije zabolilo, a opet od kolegice muž opet operirao i sad u vojnoj, opet nije dobro, dzaba javile mu se priraslice, tako da je to sve od čovjeka do čovjeka
Ja svako jutro vježbam,slabo plivam ponekad, more mi najviše pomogne, prošle godine 10 dana po 5 puta plivanje nije mi nikako zabolilo, ja sam se vratila nakon 5 mjeseci s tim što sam bila mjesec prije operacije od bolova na bolovanju, komisije su bezobrazna ne drže dugo, ovo je njima rutinska operacija, stub čovjeka, znam da je prije bilo u zakonu 13 mjeseci bolovanje, kod nas je jako loše organiziran oporavak, zato se to ljudima vraća,ljudi se operisu i prestane ih boliti i onda još gore naprave, to bi trebalo biti 6 mjeseci stacioniran vježbati plivati al mi za to nemamo uslove nit je koga briga, kao što rekoh to je sad rutinski briga koga
No_Ke

#1323 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Tebi je najgore sto su ti dva bila loša nažalost, jedan kutarisala sad drugi zajebaje, plus jedan ispod drugog.. Znam kako ti je psiha je tu najgora.
Ma komisije su sto neko rece administracija najobičnija, kakvi doktori. Ima tacno propisano koliko ti da bolovanja za sta i cao. Katastrofa al je tako. Nit se pita pacijent tu sta nisi stanje u kojem je. Samo da nisi na teretu države, a doprinose kad placas najvece vjerovatno u europi, sve super.. Mah fuj..
Eh te priraslice su mescini lutrija. To mi je i receno 10-15% operisani ima s tim problema, al sta ces kad nema izlaza..
Sto se oporavka tice, taman da dam otkaz ne vracam se dok ne budem 200% fit i dok ne ojacam misice. Mislim da bi i ti plivanje trebala češće ići, ja sam bio zadao 6 dana sedmično i to mi je najviše pomoglo, dok me nije drugi put sasjeklo na nikakav potez, (sageo se 1% da uzmem račun).
Ništa, drži se i sretno. Ako imas jos kakav savjet vezan za postoperativno svakako je dobrodošao. U ponedjeljak idem kod Burazerovica privatno u Sanasu jer gore nebi došao na red za još 3 sedmice..
No_Ke

#1324 Re: discus herniae

Post by No_Ke »

Evo kutarisa se belaja. Jucer op bila, sve super prošlo, naravno rana boli, al nista noga ne zateze.. Sad oporavak slijedi..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1325 Re: discus herniae

Post by pici »

super nek je sa srecom... sad pamet u glavu, nema nosanja, trzanja, debljine itd... vjezbice, lagana ishrana, biciklo, setnja i bice ok... znam mnoge kojima se vratilo, misle ljudi to ko slijepo crijevo ostranis i gotovo... e nije
Post Reply