Citiram ovo jer su tacno ovako tekle moje misli prije odluke. I ja sam isao dan po dan. Nisam nikad rekao da 100% nikad vise necu pusiti jer to niko ne moze reci, jer si ipak ovisnik i to nisi u stanju tako lako ustvrditi. Ali dan po dan je bilo odlicno. Mnogo lakse prihvatiti ovisniku da postoji sansa da ce ipak zapaliti opet nekad za dan-dva. Ali uvijek karakter u tebi odluci da pokusa jos jedan dan. Nakon nekog vremena, ovisnik je sve slabiji i tisi, a ti pocinjes da vladas svojim tijelom. I sad sam znam da cu jednom zapaliti cigaru ali tek kad me izvedu pred streljacki stroj, ili prije nego asteroid sastavi po sred Balkana.učiteljica wrote: Moramo svi biti iskreni i reći da u ovoj priči i u ovim izgovorima vidimo sebe kad smo bili pušači - mali i nemoćni pred dimom cigare.
ne želim biti više ta osoba, to je nešto što želim zauvijek ostaviti iza sebe. Imam osjećaj da me je to pušenje degradiralo iz osobe u ovisnika. E pa dosta je zauvijek.
Ali rekoh već da sam jednom prestala i opet počela pušiti.Razloge neuspjeha dobro sam upamtila i trudim se da ih ne ponovim. Ne želim više nikada pušiti, ne želim cigaru, ali idem dan za danom i ne kažem kao prošli put nikada, nikada više.
Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
- quasar
#1301 Re: Cigarete, odvikavanje
-
učiteljica
#1302 Re: Cigarete, odvikavanje
Dan za danom, tako je najbolje. Zaista razumijevam da je prestanak cijela jedna filozofija misli, ideja i zaključaka koji moraju biti pravilno raspoređeni. Treba se pomno pripremiti na taj raspored, i stvari će nekako same od sebe ići. Ne uvijek glatko, ali hoće. Meni je muž sto puta rekao da sam ja tome prišla toliko dubiozno kao da pišem doktorat. Ali takva vrsta pripreme - ono što kažemo "sve je u glavi" (istina) - je stvarno neophodna.
- winnie
#1303 Re: Cigarete, odvikavanje
juce 2 cigare, danas jednu... inace najvise 10 dnevno
prestajem sigurno, samo je pitanje dana
prestajem sigurno, samo je pitanje dana
- kinu
#1304 Re: Cigarete, odvikavanje
Sigurno je tako , ne može svako prestati odjednom ,ja sam se npr. pripremao isto tako prvo psihički ,sam sam sebe jedno vrijeme morao ubjeđivati da je stvarno dosta ( inače pušio sam u zadnje vrijeme min. 3 kutije dnevno , a to je trajalo 19 godina ) obećavao sam i sebi i drugima 100 puta da ću prestati , jednom sam čak uspio prestati 3 mjeseca i čim sam jednu zapalio sve ponovoučiteljica wrote:Dan za danom, tako je najbolje. Zaista razumijevam da je prestanak cijela jedna filozofija misli, ideja i zaključaka koji moraju biti pravilno raspoređeni. Treba se pomno pripremiti na taj raspored, i stvari će nekako same od sebe ići. Ne uvijek glatko, ali hoće. Meni je muž sto puta rekao da sam ja tome prišla toliko dubiozno kao da pišem doktorat. Ali takva vrsta pripreme - ono što kažemo "sve je u glavi" (istina) - je stvarno neophodna.
I danas dan mi je teško kad vidim nekog da puši što znači da želja još nije nestala , na moju sreću na poslu su oko mene sve nepušači tako da mi je malo lakše. Nedavno mi je neko rekao , i smatram da je to istina : "dok god ti brojiš nije želja umrla".
Kad sam prestajao mnogo su mi pomogle nicorete žvake ( preporučujem ali treba se pravilno pridržavati , treba pročitati upute ,nisu klasične žvake, da sad ne dužim ).
-
učiteljica
#1305 Re: Cigarete, odvikavanje
Poznajem ljude koji godinama puše vikendom ili uz kafu. I zavidim im što ne mogu biti kao oni. Očito su neki od nas teeeeški slučajevi. Pod tim se podrazumijeva da ćemo brojali-ne brojali uvijek biti ovisnici koji, ako budemo snažne volje, će doživotno apstinirati. Za sebe znam da kad bi sad, za godinu ili deset godina povukla dim, da bi se bez obzira na dužinu proteklog perioda apstinencije ubrzo sve vratilo na staro. Neću da se lažem. S druge strane brojanje je dobra stvar, nama bivšim pušačima nerijetko znači dužinu trajanja pobjede jake volje nad nikotinom. I to je nešto 
- Partizzanka
#1306 Re: Cigarete, odvikavanje
e ti koji puse samo vikendom ili ono jednom sedmicno i to oni su najgori!
pazi ti tog zivota da cekas svaku subotu da zapalis ... to je veca zavisnost od pusenja svakog dana
uzmi i pusi sta cekas subotu, nedjelju ili kafu sa nekim
pazi ti tog zivota da cekas svaku subotu da zapalis ... to je veca zavisnost od pusenja svakog dana
- MedenoSrce
#1307 Re: Cigarete, odvikavanje
Na pauzi sam od 11. jula ove godine i nisam imala nikakvih strašnih kriza. Nemam problem da sjedim u društvu u kojem se puši. Nije mi problem da kod mene u stanu zapali ko god u goste navrati.
Samo sam se jedno jutro probudila i nije mi se pušilo, stoji mi i sad neotvorena kutija kupljena za taj dan.
Eto, ništa ne prodajem samo se hvalim.
Samo sam se jedno jutro probudila i nije mi se pušilo, stoji mi i sad neotvorena kutija kupljena za taj dan.
-
učiteljica
#1308 Re: Cigarete, odvikavanje
MedenoSrce wrote:Na pauzi sam od 11. jula ove godine i nisam imala nikakvih strašnih kriza. Nemam problem da sjedim u društvu u kojem se puši. Nije mi problem da kod mene u stanu zapali ko god u goste navrati.
Bravo, bravo!
Uglavnom, vidite da ima nade za sve nas da ćemo do kraja života sretno živjeti kao nepušači BEZ apstinencijskih i inih kriza.
Bravo još jednom, medeno srce!
- winnie
#1309 Re: Cigarete, odvikavanje
kod mene obratnoPartizzanka wrote:e ti koji puse samo vikendom ili ono jednom sedmicno i to oni su najgori!
vikendom skoro nikako a radnim danima samo uz kafe ili ako mi je neka frka... ovo radnim danima je kako sam skont'o samo ruzna navika koje cu da se rijesim cim prije. idealno bi bilo da nam na poslu zabrane pusenje, mislim da bi tada skroz prestao. a da je merak zapalit, merak je
- quasar
#1310 Re: Cigarete, odvikavanje
Doći ćeš ti do kutije u roku od nekoliko mjeseci. Nego de ti istestiraj sebe, možeš li 24 sata bez cigare. Pa ako ne možeš, nemoj tražiti izgovore, nego lijepo prihvati da si ovisnik, pa onda razmisli šta ćeš dalje. Ovisnost o duhanu se brzo stiče, a sporo i teško rješava.winnie wrote:kod mene obratnoPartizzanka wrote:e ti koji puse samo vikendom ili ono jednom sedmicno i to oni su najgori!
vikendom skoro nikako a radnim danima samo uz kafe ili ako mi je neka frka... ovo radnim danima je kako sam skont'o samo ruzna navika koje cu da se rijesim cim prije. idealno bi bilo da nam na poslu zabrane pusenje, mislim da bi tada skroz prestao. a da je merak zapalit, merak je... pogotovo kad se ne pusi kutija dnevno
- vaučer
#1311 Re: Cigarete, odvikavanje
Prestao prije skoro tri godine, odjednom, bez priprema i planova.
Sjećam se da je prvih nekoliko dana bilo teško, prvih nekoliko sedmica nezgodno a prva godina nije baš brzo prošla.
Ali je prošla.
Neki savjet onima koji prestaju?
Ne popuši foru koju ti mozak prodaje i nemoj zapaliti onu SAMO JEDNU.
Nikad nije samo jedna, nikad.
Hrabro, sretno i preuzmite svoje zdravlje u vlastite ruke.
Sjećam se da je prvih nekoliko dana bilo teško, prvih nekoliko sedmica nezgodno a prva godina nije baš brzo prošla.
Ali je prošla.
Neki savjet onima koji prestaju?
Ne popuši foru koju ti mozak prodaje i nemoj zapaliti onu SAMO JEDNU.
Nikad nije samo jedna, nikad.
Hrabro, sretno i preuzmite svoje zdravlje u vlastite ruke.
- winnie
#1312 Re: Cigarete, odvikavanje
testirao sam se prije par godina i moglo je. ponovicu opet test.quasar wrote:Doći ćeš ti do kutije u roku od nekoliko mjeseci. Nego de ti istestiraj sebe, možeš li 24 sata bez cigare. Pa ako ne možeš, nemoj tražiti izgovore, nego lijepo prihvati da si ovisnik, pa onda razmisli šta ćeš dalje. Ovisnost o duhanu se brzo stiče, a sporo i teško rješava.
a mislim da sam ovisnik cim mi uopste naumpadne da pusim i jednu cigaru. ovde sam vise da vidim iskustva drugih o odvikavanju jer to namjeravam. naravno, intersuje me najbezbolniji nacin jer ne zelim da budem tezak sebi i drugima. da li je to postepeno ili grubo odjednom, ne znam. interesuju me tudja iskustva jer najlakse se uci na tudjim greskama.
- vaučer
#1313 Re: Cigarete, odvikavanje
Uopće nemaš izbora.
Jedini način da prestaneš pušiti je da prestaneš pušiti.
Ne postoji 'nježan' ili postepen način, to je samo glorificirano zavravanje sebe.
Jedini način da prestaneš pušiti je da prestaneš pušiti.
Ne postoji 'nježan' ili postepen način, to je samo glorificirano zavravanje sebe.
- quasar
#1314 Re: Cigarete, odvikavanje
Najgluplja stvar je "smanjivati". To je u stvari bezgranicno produzena apstinencijska kriza. Ovako prestanes, patis se 2-3-4 dana. Budes musko pa podneses. Nakon toga ce ti biti lako. Mislices na cigare, ali neces imati taj jaki poriv, tako da ako ne zelis zapaliti - onda i neces.
- Pikaboo
#1315 Re: Cigarete, odvikavanje
Sto se duze oprastate sa cigaretom i pripremate za prestanak,sve je sladje zapaliti.E samo jos ovu...pa samo jos ovu...
Zguzvaj kutiju i bacaj! Kako dani prolaze,sve si ponosniji sam na sebe.Ima krize dok se ne nauci covjek kako piti kafu bez cigare,a i to je beznacajno u poredjenju sa osjecajem da si nesto postigao snagom svoje volje.
Zguzvaj kutiju i bacaj! Kako dani prolaze,sve si ponosniji sam na sebe.Ima krize dok se ne nauci covjek kako piti kafu bez cigare,a i to je beznacajno u poredjenju sa osjecajem da si nesto postigao snagom svoje volje.
-
učiteljica
#1316 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja samo jedem... ovo također nije zdravo, kao i nikotin. Ako me ne ubije jedno, drugo će 
- quasar
#1317 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja sam nabacio 8 kila, za godinu i po. Inace sam bio malo mrsaviji. Onda sam vidio da mi hlace pucaju na meni i da moram, ili obnoviti garderobu, sto je skupo, ili izgubiti bar 2-3 kile za pocetak. Malo sam pripazio kad i sta jedem, malo sam povecao aktivnost, i z apar mjeseci se prilicno skinulo. Sad sam na optimumu.učiteljica wrote:Ja samo jedem... ovo također nije zdravo, kao i nikotin. Ako me ne ubije jedno, drugo će
Kad si mogla baciti cigare, trebalo bi da mozes izaci na kraj sa hranom. To je neki fol sa nivoom glukogena u krvi kod apstinencije pa te tjera da jedes. Ne mogu sad da nadjem taj clanak. Uglavnom, bitno je da budes svjesna da to tvom tijelu ne treba. Pokusaj sa vocem, zitaricama i slicno da se zavaravas. Proci ce i to.
-
Gospoda Ministarka
#1318 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 12:17, edited 1 time in total.
- vazi
#1319 Re: Cigarete, odvikavanje
učiteljica wrote:Ja samo jedem... ovo također nije zdravo, kao i nikotin. Ako me ne ubije jedno, drugo će
nije to isto, cini mi se. Jedenje ce te proci, npr dovoljno je malo lijepog vremena da te izmami iz kuce i potakne na trosenje viska kalorija
duhan je zlo. obecah da cu prestati i nista jos od toga, kao smanjujem i sad sam na nekih 7-8 cigara dnevno, svjesna da to nema veze s prestankom i da trebam staviti tacku po kratkom postupku...Valjda cu nadoch
svi koji ste prestali , skidam vam kapu, samo hrabro dalje jer i mi koji razmisljamo o tome (ja npr) citam(o) vas i pokusavam(o) se motivirati vasim primjerom.
-
učiteljica
#1320 Re: Cigarete, odvikavanje
duhan je zlo. obecah da cu prestati i nista jos od toga, kao smanjujem i sad sam na nekih 7-8 cigara dnevno, svjesna da to nema veze s prestankom i da trebam staviti tacku po kratkom postupku...Valjda cu nadoch
svi koji ste prestali , skidam vam kapu, samo hrabro dalje jer i mi koji razmisljamo o tome (ja npr) citam(o) vas i pokusavam(o) se motivirati vasim primjerom.
Nema smanjivanja. To je tako loš sport, a osim toga kontraindikativan je za prestanak pušenja. Meni su se cigare prije prestanka pušenja smučile. A gdje i ne bi - kutija i pol dnevno - minimum, po 5-6 samo uz kafu. Na godišenjem sam probala smanjiti - more, šetnja i to, misleći da će mi navedene aktivnosti odvratiti pažnju - ma kakvi.
Mislim da smanjivanje samo povećava žal za cigarom i umanjuje naš osjećaj snage da se ikada uhvatimo u koštac sa vlastitom ovisnošću.
A može se... kod mene već danima stoji doduše neotvorena kutija cigara od komšinice....ne pada mi na pamet!!!!!
Nema smanjivanja. To je tako loš sport, a osim toga kontraindikativan je za prestanak pušenja. Meni su se cigare prije prestanka pušenja smučile. A gdje i ne bi - kutija i pol dnevno - minimum, po 5-6 samo uz kafu. Na godišenjem sam probala smanjiti - more, šetnja i to, misleći da će mi navedene aktivnosti odvratiti pažnju - ma kakvi.
Mislim da smanjivanje samo povećava žal za cigarom i umanjuje naš osjećaj snage da se ikada uhvatimo u koštac sa vlastitom ovisnošću.
A može se... kod mene već danima stoji doduše neotvorena kutija cigara od komšinice....ne pada mi na pamet!!!!!
Last edited by učiteljica on 09/11/2011 10:24, edited 2 times in total.
- Goldyna
#1321 Re: Cigarete, odvikavanje
ja se nadam da će i meni tako ujutro odjednom doći da prestanem, do sad mi još nije došlo. Mogu biti 1-2 dana bez cigara i opet zapalim 
- lara b.
#1322 Re: Cigarete, odvikavanje
moja mama pusi 30tak godina...imala je faze prekida...pa opet pocne jos vise i jace
uglavnom problem je da jako kaslje...cijele noci budi se i kaslje...hoda i pije vodu, malo spava opet ustaje i kaslje... budi sve redom
ujutro kada ustane kaslje jos vise...po pola sata je u kupatilu i kaslje...onako bas glasno... kada dise, jedva dise...ono cuje se kako svira uz pluca... uz stepenice kada se penje tada jos vise svira, jedva sebi dolazi
bila je zadnjih godina kod Dr. i snimali joj pluca, kazu sve ok, malo bronhitisa, katkad dobije antibiotik i to je to... kazu treba prestati pusiti, ali ona tada navali jos vise, uznerovozi se
dakle
pitanje za pusace...
jel se i vama ovakovo nesto desava, neki me uvjeravaju da je sve ok i normalno...ali meni se cini da je ovo katasrofa... vidim u domu zdravlja doktorica jedva sa njom i prica kada kaze da pusi...
...prestaju li ovi simptomi nakon pusenja...ili to i dalje traje...
jel znate privatno nekog doktora preporuciti...da joj pogleda ozbiljno pluca, da uradi ct ako treba...da vidimo sta je to... ja sam jako isfrustrirana cijelom situacijom i brinem...nekada pomisljam na najgore, ali zaista

uglavnom problem je da jako kaslje...cijele noci budi se i kaslje...hoda i pije vodu, malo spava opet ustaje i kaslje... budi sve redom
bila je zadnjih godina kod Dr. i snimali joj pluca, kazu sve ok, malo bronhitisa, katkad dobije antibiotik i to je to... kazu treba prestati pusiti, ali ona tada navali jos vise, uznerovozi se
dakle
pitanje za pusace...
jel se i vama ovakovo nesto desava, neki me uvjeravaju da je sve ok i normalno...ali meni se cini da je ovo katasrofa... vidim u domu zdravlja doktorica jedva sa njom i prica kada kaze da pusi...
...prestaju li ovi simptomi nakon pusenja...ili to i dalje traje...
jel znate privatno nekog doktora preporuciti...da joj pogleda ozbiljno pluca, da uradi ct ako treba...da vidimo sta je to... ja sam jako isfrustrirana cijelom situacijom i brinem...nekada pomisljam na najgore, ali zaista
- vazi
#1323 Re: Cigarete, odvikavanje
@lara.b, vjerovatno za sad i jeste tako kako Dr kaze, bronhitis, pusacki, mozda pojacan plucni crtez ali nista "strasno" malo astme i to je to...To zapuhivanje uz stepenice moze biti i od gojaznosti, nekretanja, mozda malih problemcica sa srcem, sa bubrezima i izmokravanjem ali nista "katastrofalno" kako ti kazes...
ja smanjim par dana i onda se ponovo opustim i nadoknadim sve ono sto sam bila smanjila...Cudna je droga duhan
ja smanjim par dana i onda se ponovo opustim i nadoknadim sve ono sto sam bila smanjila...Cudna je droga duhan
- quasar
#1324 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja sam zbog tog cestog kaslja, pogotovo jutarnjeg, prvi put ozbiljno poceo da razmisljam o prestanku, i trebalo mi je 2 godine da prelomim, tj. da shvatim da nema laganog nacina, vec samo jedan - nemoj vise zapaliti ni jednu. Kasalj je prestao vrlo brzo.
Pusaci su strasni egoisti, imaju 1001 razlog zasto bi trebali pusiti, a sve do jednog su bezvezni, a zaboravljaju jedan najvazniji, licno zdravlje.
Nije im bitno sto bi njihova bolest ili smrt ojadila cijelu familiju, vjerovatno i gurnula u socijalnu ugrozenost, jer valja porodici zivjeti sa jednim hraniteljem. Njima je vazno da oni imaju svoj ceif, jer kazu nista drugo nemaju.
Nazalost, tvoju mamu nece nista natjerati da prestane, ako vec sada nije shvatila da mora. Prestace kad tesko oboli, nazalost. Malo sam grub, ali to je tako.
Pusaci su strasni egoisti, imaju 1001 razlog zasto bi trebali pusiti, a sve do jednog su bezvezni, a zaboravljaju jedan najvazniji, licno zdravlje.
Nije im bitno sto bi njihova bolest ili smrt ojadila cijelu familiju, vjerovatno i gurnula u socijalnu ugrozenost, jer valja porodici zivjeti sa jednim hraniteljem. Njima je vazno da oni imaju svoj ceif, jer kazu nista drugo nemaju.
Nazalost, tvoju mamu nece nista natjerati da prestane, ako vec sada nije shvatila da mora. Prestace kad tesko oboli, nazalost. Malo sam grub, ali to je tako.
-
učiteljica
#1325 Re: Cigarete, odvikavanje
Čitam ovo sa kašljem, i usput potpisujem sve o pušačkom egoizmu, a za kašalj sam se htjela i ja javiti, ja s tim također imam žestokih problema. Naravno da većina pušača kašlje, naše nam tijelo signalizira u kojoj ga mjeri uništavamo, ali kod većine ljudi kako vidim nakon prestanka pušenja to spontano brzo prolazi. Ja i dalje užasno kašljem. Čini mi se da kašljem više sada nego kad sam pušila. Doduše, tjelesno sam aktivnija pa kontam možda potičem izlazak svog nagomilanog smeća iz sebe, ali kašljem nenormalno - posebno ujutro.
Inače, kašalj ne mora sam po sebi biti opasan, ali dosta pušača to shvati kao jedan od ozbiljnijih znakova da je krajnje vrijeme da se nešto drastično mijenja - jako puno ljudi je prestalo nakon iscrpljujućih epizoda kašljanja. Ako se tada ne slijede opomene koje nam šalje tijelo, moram se složiti da se dobro ne piše...sve obično počinje kašljem.
Ja ću za ovaj svoj sudeći po svemu morati doktoru.
Inače, kašalj ne mora sam po sebi biti opasan, ali dosta pušača to shvati kao jedan od ozbiljnijih znakova da je krajnje vrijeme da se nešto drastično mijenja - jako puno ljudi je prestalo nakon iscrpljujućih epizoda kašljanja. Ako se tada ne slijede opomene koje nam šalje tijelo, moram se složiti da se dobro ne piše...sve obično počinje kašljem.
Ja ću za ovaj svoj sudeći po svemu morati doktoru.