Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
edosman

Post by edosman »

Sensei wrote:Zaboravih link
http://en.wikipedia.org/wiki/Visocica
Znam ja vrlo dobro za taj link, a haman ti nemas pojma sta u njemu stoji ... evo da ti pomognem:

----------------------------
Criticism

Semir Osmanagić's claims, widely reported in the mass media, have been challenged by a number of experts, who have accused him of promoting pseudo-scientific notions and damaging archaeological sites with his excavations. Penn State University Professor Garrett Fagan is quoted as saying "They should not be allowed to destroy genuine sites in the pursuit of these delusions[...] It’s as if someone were given permission to bulldoze Stonehenge to find secret chambers of lost ancient wisdom underneath." [7]

Boston University's Curtis Runnels, an expert in prehistoric Greece and the Balkans states that, "Between 27,000 and 12,000 years ago, the Balkans were locked in the last Glacial maximum, a period of very cold and dry climate with glaciers in some of the mountain ranges. The only occupants were Upper Paleolithic hunters and gatherers who left behind open-air camp sites and traces of occupation in caves. These remains consist of simple stone tools, hearths, and remains of animals and plants that were consumed for food. These people did not have the tools or skills to engage in the construction of monumental architecture." [8]

Enver Imamovic of the University of Sarajevo, a former director of the National Museum of Sarajevo, concerned that the excavations will damage historic sites such as the medieval royal capital of Visoki, said that the excavations would "irreversibly destroy a national treasure". [9]

In a letter to the editor of The Times on 25 April 2006, Professor Anthony Harding, president of the European Association of Archaeologists, referred to Osmanagić's theories as "wacky" and "absurd" and expressed concern that insufficient safeguards were in place to protect Bosnia's "rich heritage" from "looting and unmonitored or unauthorised development". [10]
-------------------------------------
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sasomange wrote:Ljudi imam Zulj na nozi.
Puno ih je vise sa zuljevima na rukama...
Od krampa i lopate! :D
Sensei

Post by Sensei »

edosman wrote:
Znam ja vrlo dobro za taj link, a haman ti nemas pojma sta u njemu stoji ... evo da ti pomognem:

Criticism

Semir Osmanagić's claims, widely reported in the mass media, have been challenged by a number of experts, who have accused him of promoting pseudo-scientific notions and damaging archaeological sites with his excavations. Penn State University Professor Garrett Fagan is quoted as saying "They should not be allowed to destroy genuine sites in the pursuit of these delusions[...] It’s as if someone were given permission to bulldoze Stonehenge to find secret chambers of lost ancient wisdom underneath." [7]

Boston University's Curtis Runnels, an expert in prehistoric Greece and the Balkans states that, "Between 27,000 and 12,000 years ago, the Balkans were locked in the last Glacial maximum, a period of very cold and dry climate with glaciers in some of the mountain ranges. The only occupants were Upper Paleolithic hunters and gatherers who left behind open-air camp sites and traces of occupation in caves. These remains consist of simple stone tools, hearths, and remains of animals and plants that were consumed for food. These people did not have the tools or skills to engage in the construction of monumental architecture." [8]

Enver Imamovic of the University of Sarajevo, a former director of the National Museum of Sarajevo, concerned that the excavations will damage historic sites such as the medieval royal capital of Visoki, said that the excavations would "irreversibly destroy a national treasure". [9]

In a letter to the editor of The Times on 25 April 2006, Professor Anthony Harding, president of the European Association of Archaeologists, referred to Osmanagić's theories as "wacky" and "absurd" and expressed concern that insufficient safeguards were in place to protect Bosnia's "rich heritage" from "looting and unmonitored or unauthorised development". [10]
Kad citiraš, citiraj sve, haman ne vidiš dobro Image
edosman

Post by edosman »

Sensei wrote:
edosman wrote:

Criticism

Kad citiraš, citiraj sve, haman ne vidiš dobro Image
Kao sto sam vec dva puta rekao, bujrum, usudi se i napisi da je zaista ima i da vise nije spekulacija, pa cemo vidjeti, koliko dugo ce ta neistina u enciklopediji ostati.
Sensei

Post by Sensei »

Goran_35 wrote: ...Inace,diskusija je da prostis takva da mi se povraca...Acini mi se da je ovaj lik "edosman" u stvari lik poznat pod nick-om "znanje" samo sada u novom izdanju :oops:
Sve u svemu ja se povlacim iz ove "pljuvaonice" dok ne dodju kakvi malo umjereniji,kulturniji i manje isfrustrirani likovi...
Profil korisnika: edosman
Sve o edosman
Član od: 29 apr 2006
Ukupno komentara: 90
Image
max_power

Post by max_power »

Vodenjak wrote:
nobody wrote:
Vodenjak wrote:Odnos pojedinih prema arheolozima slikovito prikazuje kako se mi odnosimo prema nauci kao cjelini...

Uporedjivati Osmanagiceve "teze" sa do sada otkrivenim i dokazanim naucnim radovima, isto je kao porediti pehadze sa hodzama.
Pehadzin zapis pomaze i time je automatski bolji i od Kurana kojeg neki tamo efendija na minderu izucava...

:roll:
Dok se god arheolozi i historicari koncentrisu na Osmanagica umjesto na ono sto je Osmanagic pronasao na Visocici zasluzili su takav odnos.
"Doso on iz Amerike da nas uci..:"
Kako ih shvatiti za ozbiljno kad se tako ponasaju...?
Nemojmo se kaciti za pojedinacne izjave vec za sustinu problema!

Sustina problema je to da takve izjave nazalost nisu pojedinacne. Kako su ga sve nazivali preko medija, sarlatan, ubleha itd...
Taj sarlatan je nasao nesto sto bi ostalo jos stotinama godina sakriveno pod zemljom, da nije bilo njega. I opet je ubleha... iako je svima nama, a posebno njima arheolozima, ucinio veliku uslugu

Evo jedna paralela, arheolozi i historicari su vjerovali da je Homer izmislio Troju, dakle da ne postoji u stvarnosti, sve dok je jedan sarlatan (Schliemann) nije pronasao u Turskoj. Kada ju je pronasao, isti ti arheolozi su ga zestoko kritikovali da je ostetio pri iskopavanju zbog toga sto je amater, jer je trebao pustiti njih profesionalce da je otkrivaju :lol:
Dakle ako nisi u njihovom drustvu odabranih, nemozes nikad biti u pravu. :sad:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

nobody wrote:
Vodenjak wrote:
nobody wrote: Dok se god arheolozi i historicari koncentrisu na Osmanagica umjesto na ono sto je Osmanagic pronasao na Visocici zasluzili su takav odnos.
"Doso on iz Amerike da nas uci..:"
Kako ih shvatiti za ozbiljno kad se tako ponasaju...?
Nemojmo se kaciti za pojedinacne izjave vec za sustinu problema!

Sustina problema je to da takve izjave nazalost nisu pojedinacne. Kako su ga sve nazivali preko medija, sarlatan, ubleha itd...
Taj sarlatan je nasao nesto sto bi ostalo jos stotinama godina sakriveno pod zemljom, da nije bilo njega. I opet je ubleha... iako je svima nama, a posebno njima arheolozima, ucinio veliku uslugu

Evo jedna paralela, arheolozi i historicari su vjerovali da je Homer izmislio Troju, dakle da ne postoji u stvarnosti, sve dok je jedan sarlatan (Schliemann) nije pronasao u Turskoj. Kada ju je pronasao, isti ti arheolozi su ga zestoko kritikovali da je ostetio pri iskopavanju zbog toga sto je amater, jer je trebao pustiti njih profesionalce da je otkrivaju :lol:
Dakle ako nisi u njihovom drustvu odabranih, nemozes nikad biti u pravu. :sad:
Ma dobro..
Ipak mislim da su to pojedinacne izjave u cijelom ovom ludilu!
Uostalom, i Osmanagic je nazvao profesore i doktore "foteljasima" koji nista ne rade.
I on a i mnogi na forumu ih prozivaju sto se ne bace u marketing, ne skupe lovu i ne pocnu sa svojim otkopavanjima..
A svuda u svijetu, to bi barem bosanski Schliemann trebao da zna, drzava je ta koja finansira arheoloska iskopavanja posto se tu ipak radi samo o nacionalnom bogatstvu koje je iskljucivo pod patronatom drzave a ne lokalnih mocnika i profitera.
Korist od svega toga moze da bude turizam ali on dolazi kao posljedica otkrica a ne ulaganjem u iskopine kao u neku investiciju.
Tripwire

Post by Tripwire »

edosman wrote:
Tripwire wrote:edosmane, kako citam ove postove ovdje, prvo sam mislio da si ok, al poslije si pokazo pravo lice. ti il si glup il retardiran il imas 12 godina.
Sve u svemu bih ti preporucio da malo prvo razmislis o tome sto pises nemoj se blamirat djaba nisi dorasto za diskusije.
evo ti
http://www.badgirlsblog.com/index.php?pg=202
Idi lijeci frustracije.

Uzivaj
Meni kazes nesto pricas o blamazi a sam vrijedjas druge i pripisujes im da su retardirani.

Jakog mi diskutanta.

A i vidi se jasno, koje su web-stranice tebi najdraze.

Edo se izgleda malo zadevero sa linkom...
uzivash li ?
Tripwire

Post by Tripwire »

Ma dobro..
Uostalom, i Osmanagic je nazvao profesore i doktore "foteljasima" koji nista ne rade.
I on a i mnogi na forumu ih prozivaju sto se ne bace u marketing, ne skupe lovu i ne pocnu sa svojim otkopavanjima..
A svuda u svijetu, to bi barem bosanski Schliemann trebao da zna, drzava je ta koja finansira arheoloska iskopavanja posto se tu ipak radi samo o nacionalnom bogatstvu koje je iskljucivo pod patronatom drzave a ne lokalnih mocnika i profitera.
Korist od svega toga moze da bude turizam ali on dolazi kao posljedica otkrica a ne ulaganjem u iskopine kao u neku investiciju
eh da je semiru drzava dala pare za ovaj projekat tek tad bi mogo zamislit ovu temu na forumu kako bi izgledala. Bilo bi najmanje jedno 500 strana pljuvanja po njemu i optuzivanja da je samo obican bandit koji hoce da prevari i narod i drzavu i da se nabrzaka obogati.
Ovako cojek naso sponzore ulozio nesto svoje love podigo obican svijet, uzeli lopate i opleti po visocici.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tripwire wrote:
Ma dobro..
Korist od svega toga moze da bude turizam ali on dolazi kao posljedica otkrica a ne ulaganjem u iskopine kao u neku investiciju
eh da je semiru drzava dala pare za ovaj projekat tek tad bi mogo zamislit ovu temu na forumu kako bi izgledala. Bilo bi najmanje jedno 500 strana pljuvanja po njemu i optuzivanja da je samo obican bandit koji hoce da prevari i narod i drzavu i da se nabrzaka obogati.
Ovako cojek naso sponzore ulozio nesto svoje love podigo obican svijet, uzeli lopate i opleti po visocici.
A ko je rekao da je drzava trebala da da novac Semiru? :shock:
max_power

Post by max_power »

Vodenjak wrote:Ma dobro..
Korist od svega toga moze da bude turizam ali on dolazi kao posljedica otkrica a ne ulaganjem u iskopine kao u neku investiciju.
Ja bih volio da arheolozi iz zemaljskog muzeja vode iskopavanja ili da se makar ukljuce da nadgledaju ili sta ja znam...
Ali na pocetku su se zaletili sa uvredama na racun Osmanagica tako da mislim da je mala sansa da se to sada desi, osim ako ne isposluju zabranu za Osmanagica kao sto su najavili. A to je veoma nizak udarac, jer su tvrdili da tamo nema nista, da je sve istrazeno itd.
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

Tripwire wrote:eh da je semiru drzava dala pare za ovaj projekat tek tad bi mogo zamislit ovu temu na forumu kako bi izgledala. Bilo bi najmanje jedno 500 strana pljuvanja po njemu i optuzivanja da je samo obican bandit koji hoce da prevari i narod i drzavu i da se nabrzaka obogati.
Hajde da kazemo da Semir nije ni lopov, ni ublehas, ni sarlatan (to jos ne znamo). Ono sto znamo jeste da nije arheolog i da su teorije iznesene u njegovoj knjizi "Alternativna historija" cista fantazija (Atlantida, dolazak sa Plejada, posjete Marsu i Marsovskoj civilizaciji, Adolf Hitler koji je otisao da zivi na Antartik, vanzemaljci i sl.).

Sta znaci njegova zadnja izjava da piramida nikada nece biti potpuno otkrivena? Znaci da piramida "postoji" i da je vec unaprijed sve isplanirano. Ovo je vrlo lukavo. Jer ako se nikada ne iskopa u potpunosti, Semir moze da tvrdi da je Visocica piramida do Sudnjeg dana.
max_power

Post by max_power »

buzz lightyear wrote: Sta znaci njegova zadnja izjava da piramida nikada nece biti potpuno otkrivena? Znaci da piramida "postoji" i da je vec unaprijed sve isplanirano. Ovo je vrlo lukavo. Jer ako se nikada ne iskopa u potpunosti, Semir moze da tvrdi da je Visocica piramida do Sudnjeg dana.
Znaci da se zasticeni dio nece dirati, a to je vrh Visocice sa ostacima starog kraljevskog grada.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

nobody wrote:
buzz lightyear wrote: Sta znaci njegova zadnja izjava da piramida nikada nece biti potpuno otkrivena? Znaci da piramida "postoji" i da je vec unaprijed sve isplanirano. Ovo je vrlo lukavo. Jer ako se nikada ne iskopa u potpunosti, Semir moze da tvrdi da je Visocica piramida do Sudnjeg dana.
Znaci da se zasticeni dio nece dirati, a to je vrh Visocice sa ostacima starog kraljevskog grada.
Nobody, .... jos uvijek na vijestima SA-X-a stoji njegova izjava da to nece uraditi iz razloga "poplava", ... dakle ... ne sprijecavaju ga ostaci iskopina na vrhu, ... :-)
Shoshana

Post by Shoshana »

nobody wrote:
A sto bi, inace, izazvalo poplave :? :shock: :lol:

Uh, pretece me Pape :P
pape

Post by pape »

I sada se postavlja jos jedno logicno pitanje. Teorija o "poplavama" se pojavljuje tek sada, ... ranije se nigdje nije mogla cuti ni procitati. Nije li to malo cudno?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pape wrote:I sada se postavlja jos jedno logicno pitanje. Teorija o "poplavama" se pojavljuje tek sada, ... ranije se nigdje nije mogla cuti ni procitati. Nije li to malo cudno?
Pa nije...

Nije bilo kise ranije! :D
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

Odlican mu je fol:
Vidis ono brdo, to nije brdo vec piramida.
Hajde da je iskopamo?
Ne mozemo je nikada potpuno iskopati, jer prijeti opasnost od poplava.
Odakle znam da je onda piramida?
Vidis li kamenje ispod brda? To su zidovi piramide.

copyright Medjugorje
max_power

Post by max_power »

@pape, @Shoshana

To za poplave je novo, ali zar nisu cijelo vrijeme govorili da se zasticeni dio nece dirati? Ko je pratio desavanja na Visocici, znao je od ranije da se cijela piramida nece otkriti :)

A da saslusamo cijelu teoriju o poplavama prije nego pocnemo osudjivati i razradjivati konspiracije? :-)
pape

Post by pape »

nobody wrote:@pape, @Shoshana
A da saslusamo cijelu teoriju o poplavama prije nego pocnemo osudjivati i razradjivati konspiracije? :-)
:) Pa, ... moramo cekati, ... mislim ... malo duze. Covjek je na odmoru, ... :)
max_power

Post by max_power »

pape wrote:
:) Pa, ... moramo cekati, ... mislim ... malo duze. Covjek je na odmoru, ... :)
Zasluzio je covjek da malo odmori, naporno se penjati po brdima :)

Mozda se sa poplavama misli na donji dio brda, tuda protice rijeka ako se ne varam?
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

edosman wrote:

Sta ti ja mogu, kad si lijen pa neces da procitas moje starije postove.

Ali, hajde, evo ti razlozi, pa razmisli:

1.) prije 12.000 godina je Evropa bila pod ledom
dokaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Holocene

2.) prije 12.000 godina su ljudi bili zabavljeni mnogo jednostavnijim stvarima.
dokaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_extinction_event

3.) ljudi u to vrijeme nisu samo potrebavali alat, nego i matematicko znanje, a najranije civilizacije su stare oko 5 do 7.000 godina
dokaz: http://en.wikipedia.org/wiki/Civilisation
ovo su neoborivi argumenti za nepostojanje piramida....
jebo te, pa ti si bolji od imamovica koji rece da su ono stechci...
buzz lightyear

Post by buzz lightyear »

To za poplave je novo, ali zar nisu cijelo vrijeme govorili da se zasticeni dio nece dirati? Ko je pratio desavanja na Visocici, znao je od ranije da se cijela piramida nece otkriti :)

Sad je li to novo ili se znalo od ranije? Malo si kontradiktoran.
Sta je sa ovim planom:
"2007. Nastaviti sa iskopavanjem širih sekcija: 1. pristupnog platoa; 2. zidova piramide; 3. podzemnog kompleksa tunela." (http://www.piramidasunca.ba/indexbh.htm)

Ili nema nista od otkopavanja platoa? Mozda samo "zidovi piramide" ovdje i onde, da se zamazu oci?
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

tu je sakriveni ventil jos od doba nuha....jedan pogresan udarac krampom
i nespasi nas nuhova barka....
ode sve u helac
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja mislim da se ovo sa poplavama treba hitno zataskati :shock: - dok se susjedi nisu sjetili da bi Semirovo otkopavanje moglo biti uzrok poplavama -pa nas jos i tuziti :lol: :lol:
Locked