Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
Prozor

#1301 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

Image
Prozor

#1302 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

Napomena: svejedočanstva su napisana po izjavama svjedoka, bez ikakvih izmjena

KORIŠTENJE LOGORAŠA ZA ČIŠĆENJE MINSKIH POLJA

Broj dosjea:615
Logor:Rasadnik
Općina:Rogatica

Žrtve zločina u sva 4 logora su bili svi koji su dovedeni. Ja sam cijelo vrijeme boravka po logorima bio na prisilnom radu, tako da nisam u mogućnosti da tvrdim što je tamo bilo. Ranjen sam 09.05.1994 u Vražalicama. Pošli smo na prisilan rad i natjerao nas je ješić Mile na minsko polje. Tu su bili ranjeni Edin Konaković, Šahman Kahvedžić, Amir Kartal, Hasib Kartal i ja.Onda nas odvode u bolnicu u Rogaticu, a potom ja i Edin Konaković odlazimo, odnosno odvoze nas u Sokolac u bolnicu. Tamo sam operisan i nakon 2 dana vraćen ponovo u Rogaticu. Tu sam opet odveden u bolnicu i potom ponovo vna Sokolac gdje mi je izvršena operacija ruke i bivam zadržan na liječenju 9 dana. Vraćen sam ponovo u zatvor u rogaticu, a onda sam prebačen na Kulu gdje sam ostao do razmjene.
Ješić Mile lično nas je on natjerao na minsko polje.Bojić Vinko-Vili, i on je lično tukao zatvorenike. Rosić Milan, njih se sjećam zato što su se oni najviše isticali u fizičkom i psihičkom maltretiranju logoraša..
Prozor

#1303 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

ODSJECANJE DIJELOVA TIJELA (UDOVA) MOTORNOM PILOM

Broj dosjea: 982
Logor: Rasadnik
Općina: Rogatica

Žrtva zločina je bio gotovo svako ko je bio tu, od starih iznemoglih, do mlađih. Tukli su nas svim i svačim, čime su prije stizali. Gonili su nas na prisilan rad, silovali žene i djevojke. Bilo je nepodnošljivo što su nam radili. Nismo imali nikakvih uvjeta, hrana nikakva, spavali smo na paletama. Kad se upravnik napije, onda, koga prije stigne, odvodi na osljeđivanje. Vraćamo se svi modri i krvavi. Meni je lično upravnik zatvora, Vinko Bojić, izbio dva zuba. Kada su nas tukli psovali su nam balijsku majku i vrijeđali raznim pogrdnim riječima. To je bilo užasno za svakoga ko je bio tu. Najteže mi je bilo ubistvo Sejfe Mirvića...
U rasadniku su zaklani Sejfo Mirvić, Omerhodžić Alija iz Goražda i oni su zaklani. Omerhodžić Alija je isječen motornom pilom a Sejfo Mirvić isječen sa sjekirom.
Sejfo Mirvić je sahranjen a Alija bačen u propust od kanalizacije, to sam lično vidio i to nikada neću zaboraviti.
Vinko Bojić, lično je zlostavljao logoraše, Ljubinac iz Seljana (Kušić Rajko), Kanastravac Goran, Vuković Slaviša. Rajko Kušić je zaklao oko 20 muslimana. Lubarda Slavko i Lubarda Simo su zaklali moje amidžiće na kućnom pragu...
Prozor

#1304 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

PRISILNO POKRŠTAVANJE MUSLIMANA

Broj dosjea:3835
Logor: Školski centar (SŠC)
Općina: Rogatica

...Otjerali su nas u dvorište Crkvenog doma i strpali u jednu garažu, običnu daščaru bez patosa i betona- gola zemlja. Tad su došla dva domaća četnika i naredila da svi muškarci izađu. Donijeli su štrik, isjekli ga na komade i počeli vezivati muškarce, čak i jednog šnajdera bez noge i jednog mladića od 17 godina. Djece su počela vrištati za očevima, na što su oni rekli:"Ne bojte se, djeco, vaše tate će se vratiti.2 Međutim nijedan od njih se nije vratio. Poslije toga došao je Arkan pred nas i rekao:" Ne bojte se ništa, nismo mi koljači, a ovo što vam se događa to vam je vaš Alija kriv!" otišao je i više ga nismo vidjeli. Tu smo ostali četiri dana. Dva dana nismo ništa jeli i tek treći dan su nam donijeli ručak. U dvorištu smo imali samo jednu česmu sa vodom i ništa više. Za ta četiri dana svaku noć u jedan ili dva sata dolazio je četnik sa baterijom i probirao mlađe žene.3-4 žene su izvodili u Dom i tamo silovali. Bilo je žene koje su 3-4 puta za noć izlazile. Jedna mlada žena imala je dvoje male djece. Nju su najviše izvodili i jednom je zaplakala i molila da je ostave jer su joj djeca spavala u krilu. On se izderao na nju i rekao da da djecu drugim ženama. Četvrti dan je došao autobus i kombi i ja sam, srećom, sjela u kombi sa još petnaestak žena.
To su bili srbijanci-procjena po naglasku, rekli su da će nas samo prevesti do škole. Bili su komplet naoružani i među njima bili su najgori sa crnim šeširima putem su tukli sve muškarce. Tjerali su nas da se odreknemo svoje vjere i da pismeno pređemo na srpsku vjeru (pravoslavnu).
Napomena: uhapšena sam kao paraplegičar.
fukara_tz

#1305 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Ukop identifikovanih Vlaseničana najavljen za 25. april

Udruženje porodica Vlaseničana stradalih u ratu od '92. do '95. za 25. april ove godine najavljuje zajedničku dženazu na mezarju Rakita, za oko 30 identifikovanih osoba, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama.

Tu je od 2005. do danas ukopano 198 žrtava iz Vlasenice.

Neposredno, pred dženazu bit će organizovana manifestacija sjećanja na vlaseničke žrtve.

Povratak u prošlost neminovna je, kaže Sabaha Čakišić, koja je već u masovnoj grobnici pronašla, te ukopala oca, a sad je dobila potvrdu i o bratovoj smrti.

Zajednička sudbina Vlaseničane je raselila širom svijeta. Nerkiz Hajdarević nije stigao dalje od prognaničkog naselja Mihatovići kod Tuzle. Tu živi sa suprugom i dvoje djece. Zahvaljujući Udruženju porodica žrtava i on je saznao gdje su ubijene njegova majka i nena. Tijelo majke pronađeno je u Goraždu. Nena je ubijena u Vlasenici.

U Vlasenici je tokom rata stradalo dvije hiljade i devet stotina osoba. ''Preživjeli Vlaseničani, svjedoci su strašnih zločina'', kaže predsjednik Udruženja porodica žrtava Dževad Bektašević. Nedim Salaharević, imao je samo 13 godina kada ga je iz logora Sušica spasio jedan od Arkanovih vojnika. Njegov stariji brat i otac logor nisu preživjeli. U Vlasenicu se iz živiničkog sela Podgajevi, neće vratiti Hirka Ramić. Ona je započela život ispočetka, ali je 16 godina tragala za kćerkom Nedžadom. Kad je odvedena u logor Sušicu, imala je samo 17 godina. Ostaci njenog tijela pronađeni su u masovnoj grobnici Ogradice.

I Nedžada će biti pokopana 25. aprila. Ajka Smajlović se s mužem u Vlasenicu vratila prije osam godina. I ona je tek prije nekoliko dana dobila informacije o smrti članova njene porodice. Ukopat će majku. Zločinci su još na slobodi, kaže vlaseničanin Amir Topćić, koji nakon što su mu ubijena dva brata, a otac i majka nestali, sa sestrama živi u Tuzli. Amir je, zbog svega što se dogodilo njegovoj porodici jedan od najaktivnijih članova Udruženja porodica vlaseničkih žrtava. Koristiće to generacijama koje dolaze, kaže Hazim Mujčinović, glumac i medijski radnik koji nakon što je prognan iz Vlasenice konstantno govori o stradanjima ovdašnjih stanovnika.

Ovi momci zajedno će organizovati manifestaciju sjećanja na žrtve Vlasenice i pripremiti dženazu posmrtnih ostataka, za ukop 25. aprila ove godine.

(RTV TK)
fukara_tz

#1306 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

11.03.2009

Tuzla
Održan još jedan mirni protest Žena Srebrenice

Članice udruženja "Žene Srebrenice" organizovali su danas, kao i svakog 11-tog u mjesecu mirne proteste. Mmimohodu rodbine ubijenih i nestalih Srebreničana i ostalih podrinjskih mjesta danas su se pridružila i četiri razreda Srednje građevinsko geodetske škole iz Tuzle. Inače učenici ove škole su i do sada izlazili da podrže Žene Srbrenice.

Image

Uz poruku koju stalno ponavljaju, da žele kaznu i hapšenje zločincima i pravdu za svoje nestale, žene su šetnjom od Pinge do Gradske česme, sa jastučnicama na kojima su izvezena imena ubijenih, podsjećale na najveći genocid nad civilnim stanovništvom počinjenim u "Zaštičenoj zoni" 11.07.1995. godine.

Image

Hajra Ćatić rekla je danas da nevladine organizacije Srbije svakog 11. u mjesecu podsjećaju državne organe i javnost na inicijativu za obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, kako bi do 11. jula 2009. godine Narodna skupština republike Srbije donjela odluku o obilježavanju Dana sjećanja.

Image

Hajra je još istakla da treba razlikovati zločince od poštenih građana Srbije, i baš zbog toga i treba da se uradi sve da se uhapse odgovorni za zlodjela.

"Žene u crnom" zahtjevaju obilježavanje 11. jula

Nevladina organizacija "Žene u crnom" održala je danas skup "Stajanje povodom dana sjećanja na genocid u Srebrenici" sa kojeg je upućen zahtjev da se 11. juli u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na Srebrenicu.

- Nevladine organizacije će svakog 11. u mjesecu podsjećati državne organe i javnost na inicijativu za obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, kako bi do 11. jula 2009. godine Narodna skupština Srbije donijela odluku o obilježavanju Dana sjećanja - rečeno je u pismu pročitanom na skupu, koje je ranije upućeno predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Nevladine organizacije - pokretači ove inicijative - zatražile su od predsjednika da primi njihove predstavnike kako bi o toj inicijativi razgovarali.

Pismo su potpisale, pored "Žena u crnom" i Centar za unapređenje pravnih studija, YUKOM, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Dvadesetak aktivistkinja i aktivista "Žena u crnom" u polusatnom protestu održanom na platou između zgrada Predsjedništva i Skupštine grada nosilo je transparente "Odgovornost", "Žene u crnom za mir i pravdu", "Dan sjećanja na genocid u Srebrenici".

(Tanjug)

IBM

#1307 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Ubijanje muslimanskih intelektualaca u Visegrad '92

http://genocideinvisegrad.wordpress.com/

Here are some examples of elitocide in Visegrad:

1. Safet Zejnilovic - Doctor

2. Fejzo Šabanija - Secretary at Party of Democratic Action (Bosniak political party)

3. Zihnija Omerovic - leading member of the Territorial Defense

4. Himzo Demir - well- known Principal of Secondary School “Hamid Besirovic”.

5. Salko Suceska - Engineer

6. Halil Ahmedspahic - Engineer

7. Behija Zukic - well-known owner of several businesses. Milan Lukic murdered Behija and her husband, stole her red Passat and drove it over the next couple of years.

8. Tufo Tankovic - Principal of “Hasan Veletovac” School. This School would soon become a concentration camp.

9. Safet Efendija Karaman - Imam (Muslim religious priest) at a mosque in Visegrad.
IBM

#1308 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Svjedocenje H.M. ljekara u Domu zdravlja Visegrad.

H.M. Radio sam u Domu zdravlja u Visegradu sve do 17.juna1992godine,kad sam morao napustiti krvavi Visegrad.Bio sam svjedok svih dogadaja i onoga sta su cetnici radili u Visegradu
od muslimanskog stanovnistva.Za mene su svi Srbi okrvavili ruke puskom-metkom,nozem ili pokazivanjem prstom.To je zamene jedno te isto.Za vrijeme od Ramazanskog Bajrama 4.aprila do 17 juna 1992 godine,vidio sam strahovite zlocine na Drinskoj cupriji i Novom mostu u Visegradu. Na ova dva mjesta,vjerujem da je ubijeno oko 800 Muslimana,a na cijelom podrucju opcine Visegrad i nekoliko hiljada ljudi,zena,djece,i saraca.Posebno moram istaci ubistvo Hasana Brke. Dosao sam sa posla iz Doma zdravlja Visegrad oko 15 casova u svoj stan i otvorio balkonska vrata Virio sam iza zavjese na ulucu da vidim kao i obicno sta se dogada u gradu.Oko 16 casova vidim dva cetika gone cetiri Bosnjaka Muslimana.Kad su bili ispod mog balkona vidio sam da su bili krvavi i prepznao sam Hasana Brku rodenog 1932 godine u Nezucima od oca Rese.Gonili su ih Goran Zecevic i njegov bratic kom se imena nemogu sjetiti.Hasan Brko je u proslom ratu 41-45 dozivio masakar u svojoj familiji.Godine 1943 uspio je prezivjeti al nazalost ovoga puta nije. Kada su prosli dalje ispod mog balkona zagolicalo me je sta ce snjima uraditi pa sam pozurio napolje ,dotrcao do gimnazije i virio iza coska,direktno na Drinski Most.Na sredini Mosta su ih zaustvili i naredili da se okrenu prema zidu,ali Hasan nije htio nego ih je gledo pravo u oci krvnicima.Ubili su ga metkom u usta,a onu trojicu u potiljak.Njih su prebacili u Drinu preko kamene ograde a Hasana nisu mogli,jer je vagao 112kg Jos su dosla dvojica i njih cetvorica su ga prebacili preko ograde.Cuo sam kad govore ja teska vaska Turska.Hasan Brko je bio dobrovoljni davalac krvi i svoju krv dao je 165 puta a imao je vrlo rijetku krvnu grupu AB koja je davata svima kome je trebala.Srbima u Visegradu kao i u Srbiji,Uzicu,Kosjericu Valjevu,Zaovinama i drugim mjestima.Ni to mu nije bio argumenat da se spasi.
Radio sam jos 16 juna 1992 godine.Vracajuci se sa posla kuci na Drinskoj cupriji vidio sam strasan prizor.Nikada nisam vidio toliko krvi i razne obuce cipela,opanaka djecije obuce na jednom mjestu.Dolaskom kuci ponovo sam gledao kroz zavjesu sta se desava na ulici.U tom momentu sa suprotne strane iz svog stana name je pucala snajperom zena Mice Obradovica.Ali me nije pogodila, pogodila je orman.Iz starog hotela Panos su u to vrijeme izlazila dva cetnika Markovica. U tom hotelu su cetnici proslavljali svaki put kad bi pobili vecu skupinu Muslimana,20-50 pa nekad i vise.
I bas toga dana su proslavljali ubijanje Muslimana.
Pred tu dvojicu Markovica izasla je zena Mice Obradovica i rekla im za mene.“Eno vam ustase u kuci“.Ta dvojica Markovica posli su odmah prema mojoj kuci.Kuca je imala dva ulaza cim su oni posli na prednji ulaz ja sam,pobjegao na tavan.Trazili su me ali se nisu penjali na tavan.Kad je pala noc uspio sam se izvuci iz kuce.Dosao sam ispod robne kuce i ispred hotela Visegrad su me primjetili cetnici i pozvali da dodem do njih.
Dosao sam do te dvojice:legitimisali su me .Ja sam im pokazao legitimaciju udruzenje hjekara i rekao da sam posao u Dom zdravlja na dezurstvo.Oduzeli su mi sav novac i zlato.Bili su iz Uzica. Rekli su mi:“Idi sto prije za deset minuta dolaze tvoji Visegradani ako te vide zakace te.Presao sam preko mosta i dosao u Dom zdravlja i sakrijo se u kotlovnicu tamo gdje se izbacuje sljaka.

Negdje oko 15 casova sutri dan cuo sam medicinsku sestru Ivku gdje govori, dozvao sam je.Zamolio da kaze mom kolegi Sveti da mi donese nesto za jesti.Negdi oko 16 casova dosao je nas radnik vozac ,zet Miladina Andrica,koji ga je i doveo na posao u Dom zdravlja.Taj sofer mi veli „Doktore opkoljen si izlazi da ne bacam bombe.“Izasao sam i cetnici su me doveli do hitne pomoci.U tom momentu je naisao moj kolega dr Loncarevic.

Ja sam ga zamolio da nesto poduzme,a on se nasmijao,okrenuo glavu i otisao.Dok su me cetnici cuvali,dodose kola sa tri ranjena cetnika i nasta vika.Mene su popustili,a htjeli su me odvesti na Drinsku cupriju i ubiti.Neprimjetno sam se udaljio i dosao jednoj kuci 50m nize Doma zdravlja i podvukao se pod verandu.Vidio sam da se jos neko krije na tom mjestu,jer sam nasao neke stvari na tom mjestu i bilo je zastrto sa dvije najlonke.Na ovom mjestu sam ostao sve do 23.30 casova i ponovo se vratio u kotlovmicu.Sutradan oko 18 casova dosao je kuhar Doma zdravlja donio mi litar vode i nesto hljeba i rekao:“Doktore valjo si mi,moras bjezat odavde jer ce te ponovo traziti“.Obecao je da ce ponovo doci oko 21 cas da me izvede.Nisam ga smio cekati i cim je pao mrak ja sam izasao sa tog mjesta presao ulicu kod „Partizana“i dosao kuci Covrka,gdje sam naisao na Kemu Isica (koji je vodio punca)Dogovorili smo se da bjezimo u osojnicu i idemo na slobodnu teritoriju.U Osojnici sam naisao na nekoliko svjezih leseva.Osojnica je tada gorjela.Odatle sam presao na Povjestacu,pa na slobodnu teritoriju.

Gledao sam od kuce Muniba Hajdarevica kad je doktor Dervis Bajraktarevic dosao na Drinsku cupriju i kada su ga dva cetnika zaustavila.Doveli su ga do sofe i natjerali da skoci na glavu u vodu ,a oni su zatim pucali i ubili ga.Dervis je u proslom ratu izgubio roditelje;cetnici su mu ubili oca i ostale clanove njegove familije.Ja sam vise puta dolazio do Gimnazije i krijuci gledao kako cetnici ubijaju na cupriji.Imali su cetiri nacina ubijanja.

Svakog Muslimana kojeg su doveli na Drinsku cupriju pitali su:dali zna plivati.Onaj ko bi rekao da zna plivati,natjerali bi da skoci sa cuprijske sofe i oni bi onda pucali za njim.Onoga,koga nebi pogodili u padu ili ranili,taj bi nastavio da pliva,a sa obje strane Drine su bili cetnici sa kolima i oni bi pratili toga sto pliva.Kada bi prisao blize obali cetnici su pucali i ubijali ga.

Drugi nacin ubijanja:udarali bi covjeka nozem sa desne strane u vrat tako bi presjekli glavnu aortu.Zrtva bi kleknula i pala,onda bi mu pucali u usta ili celo.

Treci nacin ubijanja :Natjerali bi covjeka da se popne na ogradu cuprije,a ograda je siroka 60 cm i tada pucali u njega Covjek bi padao u Drinu.

Cetvrti nacin se najcesce primjenjivao na cupriji.Covjeka zenu ili dijete bi obarali na cupriju zakretali glavu i klali kao jagnjad.Kasnije bi dosao traktor i zarobljenici iz Uzamnice te bi zaklane pokupili i odvezli u tajne grobnice.

Dusko Drakulovic je bio glavni koji je odredivao cije kuce treba minirati od Muslimana i koga treba ubiti.On je osuden zbog kriminala negdi 1980 na vise godina zatvora.U Visegrad je dosao negdje iz Crne Gore i sa facifikovanim dokumentima zaposli se kao masinski inzinjer u skoli ucenika u privredi.Radio je vise godina dok nije bio otkriven,a imao je svjedocansvo bravara.U Skoli ucenika u privredi vecinom su bili Crnogorci,od kojih su postali zlikovci i ubice Muslimana u Visegradu.
Interesantno je istaci da se nijedan Srbin nije stavio u zastitu Muslimana,i zato iznosim da su svi Srbi u Visegradu okrvavili ruke kao ubice puskom i klanjem ili pokazivanjem prstom.
Zadnji smo ostali da radimo kao ljekari ja i doktor Dervis Bajraktarevic.
I nase kolege doktori (Srbi),nista nisu poduzeli da nas zastite,a Dervisa su i ubili.
Moj kolega Dragan Bukvic ljekar je pravi ubica Muslimana.
IBM

#1309 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Back in October 2004, the RS Srebrenica Commission, under pressure from the international community, released a report in which they acknowledged that Serbs had been responsible for killing thousands of Bosniak men and boys from Srebrenica in July 1995.

First Part - 69 names, published on 08/24/06

Goran (Rajko) Abazović, Neško (Vladimir) Aćimović, Dušan (Drago) Aćimović, Milan (Vladimir) Aćimović, Zoran (Petko) Aćimović, Mile (Miladin) Aćimović, Siniša (Milan) Aleksić, Aleksa (Predrag) Aleksić, Draško (Božo) Aleksić, Milenko (Dragoljub) Aleksić, Brano (Dušan) Aleksić, Marko (Vladimir) Aleksić, Dragomir (Risto) Alempić, Rajko (Ljubinko) Alempić, Žarko (Vlajko) Andrić, Drago (Ljubo) Andrić, Mirjana (Stojan) Andrić, Nenad (Žarko) Andrić, Milan (Đorđo) Ašćerić, Radislav (Diko) Ašćerić, Dragomir (Božidar) Ašćerić, Vojslav (Ljubomir) Ašćerić, Mirko (Savo) Ašćerić, Dragan (Stevo) Ašćerić, Dragomir (Petar) Ašonja, Sveto (Rajko) Avramović, Miroslav (Jovo) Babić, Goran (Ilija) Bačić, Perica (Dragan) Bajević, Momir (Stojan) Bakmaz, Miroslav (Branko) Baljak, Novka (Petar) Banjac, Risto (Gojko) Barač, Ranko (Rajko) Baračanin, Dana (Branko) Bartula, Rade (Anđelko) Bašić, Miroslav (Mirko) Batovac, Ljubiša (Kosta) Bećarević, Siniša (Vladimir) Bećarević, Bogoljub (Bogdan) Begović, Goran (Cvijetin) Bencun, Milo (Božo) Bjelić, Marko (Risto) Blagojević, Ranko (Milivoje) Blagojević, Radenko (Neđo) Blagojević, Dušan (Slobodan) Blagojević, Gordana (Milan) Blažanović, Mila (Luka) Bodirogić, Milan (Anđelka) Bogdanović, Luka (Miladin) Bogdanović, Radovan (Mitar) Bojanić, Sredoje (Velizar) Bojić, Slobodan (Ljubo) Bojić, Milenko (Mijat) Borić, Radenko (Radosava) Borić, Darko (Vojislava) Borovčanin, Danko (Rade) Borovčanin, Radoslav (Milovan) Bošković, Todor (Boško) Bošković, Željko (Risto) Bošnjak, Obren (Dušan) Božić, Radoslav (Neđo) Božić, Kirilo (Mitar) Božić, čedo (Blagoje) Božić, Goran (Petar) Božičković, Borislav (Ratko) Božović, Stevo (Rado) Bunijevac, Boro (Marko) Bunjevac, Mile (Novo) Burilo.

Second Part: - 59 names, published on 08/25/06

Simo (Petar) Čabrić, Diko (Radivoje) Čabrić, Dragan (Nikola) Čabrić, Mario (Jozo) Cakalin, Radenko (Nenad) Čakarević, Vjekoslav (Veljko) Čakarević, Aleksa (Milentije) Čanić, Mladen (Bogoljub) Čavić, Predrag (Miodrag) Čelić, Rado (Krsto) Čelić, Ljubiša (Ranko) Čelić, Novica (Petar) Čelić, Petko (Milan) Cinco, Luka (Božo) Cinco, Milenko (Zdravko) Ćirković, Dragan (Branislav) Čobić, Marko (Dragiša) Čojić, Siniša (Šćepana) Čorić, Nemanja (Nedeljko) Crnjak, Rajko (Aleksa) Čuturić, Nada (Aleksa) Cvijan, Miljan (Borislav) Cijetić, Miroslav (Bogoljub) Cvijetić, Ristan (Čedo) Cvijetinović, Branislav (Matija) Čvorić, Radoš (Bojo) Čvoro, Todor (Milorad) Damnjanović, Stojan (Damjan) Danilović, Branislav (Boško) Danilović, Slaviša (Janko) Danojević, Vitomir (Rade) Deležan, Goran (Bogdan) Delmić, Milisav (Milan) Dendić, Milomir (Aćim) Đerić, Nenad (Spasoje) Deronjić, Boško (Miloš) Dešić, Nikola (Stjepan) Deurić, Goran (Zoran) Deurić, Momir (Lazo) Deurić, Milimir (Vojin) Divčić, Božidar (Drago) Đokić, Mirjana (Radoslav) Đokić, Slaviša (Dobrisav) Đokić, Savo (Sretko) Domazetović, Vitomir (Slobodan) Draganić, Miladin (Mitar) Dragić, Relja (Rajko) Dragić, Radomir (Branislav) Dragutinović, Zoran (Milan) Drakulić, Zoran (Ljuban) Drakulić, Ranko (Đorđo) Drašković, Marinko (Dražo) Dražić, Željko (Slobodan) Drljača, Dragiša (Mihajlo) Drljić, Pavle (Dragan) Dubov, Ljubiša (Cvijo) Đurić, Siniša (Mirko) Duković, Radinko (Mirko) Duković, Timo (Ratko) Dukić.

Third Part - 100 names, published on 09/05/2006

Tomislav (Milorad) Dukić, Rajko (Ratko) Dukić, Aleksandar (Vaso) Dukić, Zoran (Dejan) Durmić, Mile (Arsena) Đukić, Dragan (Milorad) Đukić, Brano (Milan) Đurđević, Miladin (Trivko) Đurić, Bogoljub (Gojko) Đurić, Dragan (Nikola) Đurić, Miloš (Nikola) Đurić, Boro (Veljko) Đurić, Srđan (Dušan) Đurić, Rajko (Slavko) Đurić, Milenko (Dušan) Đuričić, Aleksandar (Petar) Đurčić, Zoran (Mladen) Džabić, Nikola (Branko) Džebić, Brano (Ratomir) Džinić, Ratomir (Vukašin) Džinkić, Slaviša (Radivoje) Džuović, Veselin (Neđo) Erdelić, Ljuban (Milan) Erdelić, Radiša (Svetozar) Erić, Miroslav (Petko) Erić, Sreten (Tripun) Erić, Milenko (Todor) Erić, Cvjetko (Risto) Erić, Marinko (Mitar) Erić, Mirko (Miloš) Erkić, Dražan (Petar) Erkić, Nenad (Uroš) Filipović, Radiša (Simo) Filipović, Milomir (Danilo) Furtula, Aleksandar (Nikola) Gačanin, Veljko (Ilija) Gajić, Zoran (Milan) Gajić, Željko (Ilija) Gajić, Vlado (Čedo) Gajić, Ljubomir (Vukašin) Gajić, Milan (Mićo) Gajić, Goran (Branislav) Garić, Vojislav (Ilija) Gašanović, Mirko (Drago) Gašević, Miroslav (Miloš) Gatarić, Mladen (Stanko) Gavrić, Mikajlo (Bogdan) Gavrić, Ranko (Danilo) Gavrilović, Vida (Velimir) Glamočić, Miladin (Anđelko) Gligić, Milka (Petar) Gligorić, Siniša (Savo) Glogovac, Pero (Bogdan) Gluvak, Luka (Milutin) Gojgolović, Zoran (Đorđe) Gojković, Božica (Ilija) Golić, Dragan (Rajko) Golić, Ljepomir (Milan) Golić, Boško (Nikola) Golijanin, Goran (Ranko) Gostić, Miladin (Vid) Gostimirović, Ljubinko (Vid) Gostimirović, Slaviša (Milovan) Grahovac, Mirko (Bogoljub) Grujić, Slavoljub (Slavko) Gužvić, Dragan (Borislav) Hajduković, Dragan (Milojko) Ignjić, Dragan (Dragomir) Ikonić, Vidoje (Branko) Ilić, Mladen (Momir) Ilić, Ivo (Dušan) Ilić, Rajko (Pantelije) Ilić, Jovan (Savo) Ilić, Dragan (Desimir) Ilić, Stevo (Dušan) Ilić, Zoran (Živko) Ilić, Milenija (Miloš) Ilić, Cvijeta (Mihajlo) Ilić, Mladen (Lazo) Iličić, Dragan (Desimir) Iljić, Risto (Gojko) Ivanović, Milenko (Radenko) Ivanović, Željko (Gojko) Ivanović, Diko (Milenko) Ivanović, Đorđe (Risto) Ivanović, Radivoje (Dragoslav) Ivanović, Goran (Sreten) Ivanović, Nedeljko (Tomo) Jaćimović, Krsto (Boško) Jakšić, Zoran (Ljubisav) Janjić, Milorad (Radislav) Janjić, Nenad (Petar) Janjić, Lenka (Jovan) Janjušić, Jovo (Marijan) Janković, Boro (Dragomir) Jelić, Zoran (Zdravko) Jeličić, Slaviša (Radovan) Jelisić, Nebojša (Slobodan) Jeremić, Mile (Veselin) Jerkić.
fakat

#1311 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fakat »

:bih:
fakat

#1312 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fakat »

:thumbup:
IBM

#1313 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Svaki zlocinac ima ime.
Svaki zlocinac ima sliku.

MARKO BOSKIC

Image

NEDJO IKONIC

Image
asstra

#1314 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by asstra »

zoom66 wrote:
20. mar. 2009. 19:45 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “provokator”
» bertinjo

trajni...:)
svi srbi i hrvati su bertinjo a ukazivanje na bošnjačke zločine je provokacija
Prozor

#1315 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

Uskoro optužnica za logor Batković
Završen i najveći dio istrage za silovanje više Bošnjakinja u Lipju kod Zvornika...
23.03.2009. 09:30
Odjel za ratne zločine Tužilaštva Tuzlanskog kantona privodi kraju nekoliko istraga za zločine počinjene uglavnom na području Podrinja 1992. i 1993. godine. Aktivnosti bi, kako se najavljuje, trebale do juna ove godine rezultirati podizanjem nekoliko optužnica.

- Pri samom kraju je istraga za zločine počinjene u logoru Batković. U završnoj fazi su i istrage za događaje u Vlasenici, ubistvo oko 80 ljudi u Lokanju kod Teočaka, te zločine u Koraju - kaže Dragan Radovanović, šef Odsjeka za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca TK.

On dodaje da je završen i najveći dio istrage za silovanja više Bošnjakinja u Lipju kod Zvornika. Predmet će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH i najvjerovatnije će upravo državni tužioci i podići optužnicu protiv više osoba. Prije godinu i po Tužilaštvo TK provelo je vjerovatno do sada najobimniju istragu u BiH za genocid u Zvorniku iz 1992. godine. Istragom je obuhvaćeno čak 170 osoba.

- Ovaj predmet upućen je na ocjenu Tužilaštvu BiH prije nekoliko mjeseci. Iz Sarajeva, međutim, još nemamo nikakvu povratnu informaciju - ističe Radovanović.

Iako su predmeti ratnih zločina izvorno u nadležnosti Tužilaštva BiH, tuzlanski tužioci su među najangažiranijima u BiH. Razlog tome je činjenica da se veliki broj zločina početkom agresije na BiH dogodio na prostoru sjeveroistočne BiH, te da se na ovom području desio i srebrenički genocid.

Ako bi se posmatralo administrativno, najveći dio masovnih grobnica nalazi se na teritoriji RS koje pokriva Okružno tužilaštvo Bijeljina. Međutim, napominje Radovanović, ekshumacije, prema odobrenju Suda BiH, obavlja Tužilaštvo TK.

Bez saradnje s Bijeljinom

I pored masovnih zločina na teritoriji za koju je nadležno mjesno, Bijeljinsko tužilaštvo gotovo da ne radi ništa na gonjenju osumnjičenih za ratne zločine srpske nacionalnosti. U većini predmeta za ratne zločine koji su formirani u Bijeljini, istražuju se isključivo Bošnjaci. Upitan da li postoji "podjela posla" prema kojoj se u Bijeljini istražuju Bošnjaci, a u Tuzli Srbi, Radovanović kaže da što se tiče Tuzlanskog tužilaštva takve podjele nema. No, Tuzlansko još nema aktivnu saradnju s Okružnim tužilaštvom u Bijeljini.

Autor: E. HUREMOVIĆ
stari grad Visegrad

#1316 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by stari grad Visegrad »

Zar ne treba sve zlocince protjerati iz zemlje kad odluze zatvosku kaznu?
upsala

#1317 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by upsala »

stari grad Visegrad wrote:Zar ne treba sve zlocince protjerati iz zemlje kad odluze zatvosku kaznu?
Bez obzira šta je neko uradio,odsluženjem svoje kazne postaje normalni član društva koji ima sva ustavom zagarantovana prava,tako da ta mogućnost ne postoji.Kod nekih krivičnih djela,nakon proteka određenog vremena dolazi do brisanja samog krivičnog djela iz evidencije,pa se smatra kao da ono nije ni učinjeno.
IBM

#1318 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

CyberCoban

#1319 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by CyberCoban »

Pročtah prije nekoliko dana knjigu Ericha Maria Remarquea "Iskra života" i zažalih što takvog djela nema u Bošnjaka da opiše i trajano zabilježi genocid koji je počinjen nad nama.
Koliko smo Bože naivni i glupi da smo prestali govoriti o onome što su nam uradili. Urodila je plodom izgleda četnička namjera da vrše pritisak na Bošnjake da prestanu govoriti o genocidu.

Mediji utihli. Asli nas je stid što su nas poklali? Kao da je genocid neka porodična sramota koju krijemo od svijeta a među sobom je ne spominjemo. Srebrenice se sjetimo samo 11. jula. Knjige ne pišemo, a poneki igrani film nam naprave stranci. A gdje su mnoga druga stratišta Bošnjaka. Ko se njih sjeća? Šta danas naša djeca znaju o onome šta nam se desilo?
ABAP

#1320 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by ABAP »

SRUŠENA NELEGALNO IZGRAĐENA CRKVA U DIVIČU

U jutarnjim satima 23. marta 2009. godine radnici jedne građevinske firme zadužene za uklanjanje crkve u Diviču koja je nelegalno sagrađena na temeljima džemije započeli su demontažu postojećeg objekta.Džamija u diviču srušena je 1992.godine, a na njenom mjestu je 1996. godine započeta gradnja crkve, a odlukom Skupštine opštine Zvornik i tako džamijsko zemljište dodijeljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.Islamska zajednica je vodila spor pred domom za ljudska prava koji je donio odluku u korist crkve. Islamska zajednica je dugo tražila mogućnost i rješenje ovog pitanja uz posredovanje međunarodne zajednice i domaćih vlasti. Tako da su se na kraju muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije dogovorili da se objekat postojeće crkve izmjesti na novu lokaciju uz finansiranje Islamske zajednice. U aprilu 2008. godine je potpisan ugovor o izmještanju crkve u Diviču.
Islamska zajednica je uz pomoć Vlade Tuzlanskog kantona, i Vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Vijeća ministara BiH obezbjedili 387.000,00 KM.
Skupština opštine Zvornik je 24.februara 2009. godine donijela Odluku o poništenju Odluke iz 1996. godine o dodjeli zemljišta Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time je džamijsko zemljište vraćeno Islamskoj zajednici.
Uklanjanjem postojećeg objekta (crkve) se ispunjavaju uvjeti da se u Diviču ponovo izgradi džamija gdje je i ranije bila.

Image
Image
Image
Image
Prozor

#1321 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Prozor »

ZLOČINI SRBIJANSKOG AGRESORA I DOMAĆIH KVISLINGA: ZATEKLI SMO LEŠEVE DJECE ZAVEZANE ZA PLAFON
Autor: Fena

Objavljeno: 03. April 2009. 06:04:43
Na Sudu BiH dva svjedoka Tužilaštva govorila su o dešavanjima na Kuli, gdje su bili zatočeni 1992. godine.

Suno Dupovac, svjedok Tužilaštva BiH, koji je rekao da je nešto manje od pola godine bio zatočen u zatvoru Kula, kazao je da je “preko naredbi koje su izdavali” primijetio da je optuženi Radoje Lalović bio upravnik, a Soniboj Škiljević njegov zamjenik.

“Ispočetka je Lalović bio upravnik, a Škiljević zamjenik. Kasnije je Škiljević bio upravnik. Za sve su se oni pitali. Nisam vidio pismene naredbe, ali sam čuo od stražara kako govore da je nešto naredio Lalović ili Škiljević. Većinom su to bile naredbe za odvoðenje na obavljanje radova”, kazao je Dupovac.

Tužilaštvo BiH tereti Lalovića i Škiljevića za učešće u zločinima počinjenim tokom 1992. godine u Kazneno-popravnom zavodu “Butmir” na Kuli, gdje je prvooptuženi bio, navodi se u optužnici, upravnik, a drugooptuženi njegov zamjenik. U Kuli su, navodi se dalje, u nečovječnim uvjetima boravili muškarci, žene i djeca.

Dupovac je, prije zatvaranja na Kuli, bio zatočen u Sportskom centru u Hadžićima, te u kasarni u Lukavici. Uhapšen je “22. ili 23. juna” 1992. godine u Hadžićima.

“Na Kulu sam doveden 24. ili 25. juna 1992. godine. Ispočetka nismo imali na čemu spavati, kasnije smo bili u sobi gdje su bili kreveti”, kazao je svjedok, dodavši da su “dobivali dva puta dnevno hranu”.

Prvobitno su “nuždu vršili u kantu”, a nakon dva mjeseca im je bilo dopušteno da koriste toalet. Svjedok je kazao da je išao i da obavlja radove, kako bi “dobio hranu”.

“Išao sam da obavljam radove i na lokalitetu Kijeva, zajedno s još dvojicom zatvorenika. Zatekli smo tri spaljena leša odraslih osoba i dva djece, koja su bila zavezana za plafon. Skinuli smo ih i morali zakopati. Našli smo i jednog čovjeka koji je bio spaljen na ražnju”, kazao je Dupovac.

Dupovac se prisjetio i kako je tokom zatočeništva “zatvorenike dva puta obilazio Radovan Karadžić”, koji trenutno čeka početak suðenja u Haškom tribunalu zbog zločina počinjenih u BiH. “Nakon posjeta Karadžića nisu se poboljšali uvjeti.

On je pitao jednog zatvorenika zašto je zatvoren u Kuli, a on mu je odgovorio – samo zato što je musliman. Karadžićevi tjelohranitelji su se tada malo uzvrtili”, kazao je Dupovac.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bila je Delka Jamaković, koja tvrdi da je sa svojom maloljetnom kćerkom bila zatočena u Kuli.

“Dočekao nas je neki čovjek s brkovima i uveo na drugi sprat. Ne poznajem ga. Spavali smo na krevetima. Hranu sam dobila dva puta za 15 dana jer sam vratila supu u kojoj je bilo svinjsko uho i onda mi nisu donosili više. Jednom sam samo uzela krišku hljeba kako bih dala djetetu da jede”, kazala je svjedokinja.

Svjedokinja je naglasila da nisu imali ni vode u sobama gdje su bili zatočeni, istaknuvši da je za 15 dana “dobila samo jednu čašu vode”. čovjeka s brkovima je ponovo vidjela, kaže, nakon 13 dana, kada joj je rekao da će biti osloboðena u razmjeni.

Nastavak suðenja zakazan je za 8. aprila, javio je BIRN - Justice Report.
IBM

#1322 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Srebrenica Genocide Blog

03 April, 2009
SREBRENICA HISTORICAL PROJECT - GENOCIDE DENIAL NGO LED BY STEFAN KARGANOVIC (STEPHEN KARGANOVIC)

PHOTO: Memorial Stone in Potocari commemorates the 1995 Srebrenica genocide that resulted in a mass scale ethnic cleansing and forcible deportations of more than 25000 people, as well as summary executions of at least 8372 men, boys, and elderly...

Response to discredited genocide denier Stephen Karganovic, aka: Stefan Karganovic - founder of the so called "Srebrenica Historical Project"

Reading time: appr. 15 minutes (HIGHLY RECOMMENDED)

Stephen Karganovic (aka: Stefan Karganovic), founder of the so called "Srebrenica Historical Project", is one of the most manipulative genocide deniers we've seen so far. As a man with questionable credibility, he praises anti-semitic extremists as credible sources to "prove" that genocide in Srebrenica had not happened. He served as a defence team's interpreter for a convicted war criminal Momcilo Krajisnik. Last year, Karganovic was the organizer of a genocide denial conference in Banja Luka that was attended by Rajko Kuzmanovic (President of Bosnian Serb entity known as Republika Srpska) and Milorad Dodik (Premier). Both of them offered their full political and financial support for Karganovic's "Srebrenica Historical Project" farce. Now, Karganovic's "Srebrenica Historical Project" is responsible for the propaganda stunt of filing a civil action with the court in an attempt to portray Serbs as the equal to the genocidal suffering of Bosniak population at Srebrenica under siege (1992-1995).

Is there a point in arguing with Karadzic's sympathizers, followers, and apologists? The Holocaust survivor, Elie Wiesel, answered this question point blank: "No point in arguing - the pigheaded Karadzic denied it all." But, let's examine some of Karganovic's allegations.

"WE WILL NEVER FORGET, AND WE WILL NEVER FORGIVE"

On his web site, Stephen Karganovic accuses this blog of being "Moslem-sponsored Srebrenica Genocide Blog." Karganovic tries to discredit one of our articles titled "We Will Never Forget and We Will Never Forgive." The question is: Why should we forget the Srebrenica genocide? Why should we offer our forgiveness to the genocidal criminals like Radovan Karadzic and Ratko Mladic who murdered at least 8,372 Bosniaks and forcibly expelled 25,000-30,000 people from the Enclave in a mass scale ethnic cleansing? Jewish people would certainly not "forgive-and-forget" the Holocaust, so why should Bosniaks forgive and forget the Srebrenica genocide? Stephen Karganovic accuses this blog of being "Moslem-sponsored Srebrenica Genocide Blog." The fact is that a founder of this blog is not Muslim, nor is this blog sponsored by anyone. The nationality of the blog's editor is none of Karganovic's business, especially because Karganovic associates himself with people who hate Jews.

UNQUALIFIED KARGANOVIC CHALLENGES FORENSIC SCIENCE

Stefan Karganovic's lack of respect for DNA science is appaling. On his genocide denial web site, conveniently titled "Srebrenica Historical Project," he alleges the following:

"Out of the 8000 victims who were allegedly shot by the army of the Republic of Srpska, there is no relevant expert evidence for even 10% to prove that. The material cited by the Moslem side as evidence would not pass muster with any professionally responsible crime lab, let alone a serious forensic examination in a court of law in the civilized world. We, on the other hand, speak only of Serbian civilian victims whose cases have been processed according to the highest internationally recognized standards of forensic medicine, so that no one can dispute them."

Karganovic's allegations are rather laughable. The forensic examinations and DNA identifications of Srebrenica genocide victims have been performed by the ICMP's most advanced DNA system in the world (see press release). The world renowned International Commission on Missing Persons (ICMP) is a scientific organization of the highest repute in its field. Currently, it has three forensic facilities in Bosnia-Herzegovina, two of which focus on human remains related to the fall of Srebrenica (Podrinje Identification Project and Lukavac Reassociation Centre). It employs a stuff of 170 scientists, forensic anthropologists, and researchers. The forensic examination data and DNA results from the ICMP have been extensively used as evidence at the UN-based International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) and the International Court of Justice (ICJ) [aka: the World Court]. The ICMP is also on record for assisting in the identification of September 11th terrorist attack victims in New York, Hurricane Katrina victims in Louisiana, Typhoon Frank victims in Philippines (on Interpol's request) and many other high profile cases.
Unqualified Karganovic distorts the facts behind forensic evidence, without providing any sources or evidence for his dubious claims. Here is what he said:

"If a public hearing on the merits of the resolution had been held, the parliamentary committee would undoubtedly have been informed that 8000 Muslims were not lined up and shot and that the utmost number of victims of the Srebrenica massacre in July of 1995 is around 3400, assuming that each forensic report is taken at its face value as proof of execution, something that is not even theoretically possible. That is because slightly over 50% of those post-mortem reports refer to body fragments, such as a jaw or a femur, which zealous ICTY forensic experts elevated to the status of 'cases' but from which no credible conclusions about the cause and manner of death can be drawn. In fact, in about 50% of the cases, ICTY forensic specialists themselves stated in their reports that they are unable to determine the cause and manner of death, notwithstanding their obvious motivation to present satisfactory results to the institution which hired them."

In reality, Karganovic's allegations are easily dismissible. According to Kathryne Bomberger, the director general of the International Commission on Missing Persons, DNA samples support the number of at least 8,000 Srebrenica genocide victims. "We can tell this based on the rate of blood-sample collection. You have to collect at least three different family members’ blood samples for every missing person.... In 1999 we had hit a brick wall in making identifications—if there was no body there was no crime. After [former U.S. secretary of State] Madeleine Albright said [the United States] had satellite photos showing mass graves, the perpetrators went out and dug the bodies and moved them. We found one body in four different locations 50km [30 miles] apart," she said. What kind of qualification does Karganovic have to challenge the science of DNA forensics? None.

Karganovic goes on to claim that "Serbian civilian victims... have been processed according to the highest internationally recognized standards," while forensic examinations of Bosniak victims "would not pass muster with any professionally responsible crime lab." Of course, his self-serving allegations are nonsense. Each exhumed victim of the Srebrenica genocide has gone through extensive forensic and DNA analysis by the world renowned ICMP labs with the most advanced DNA system in the World. On the other side, war-time Serb casualties from Bosnia and Croatia had been 'processed' and 'investigated' mostly by radical Serbian ultra-nationalists in Belgrade. For example, military pathologist Zoran Stankovic - a well known Serbian ultra-nationalist and a personal friend of indicted Serb war criminal Ratko Mladic. Stankovic's ultanationalist forensics were gratefully accepted by media outlets like Glas Javnosti and Politika - owned and operated by the members of a right-wing ultra-nationalist Serbian Radical Party. In 2007, Glas Javnosti misused photos of Srebrenica genocide mass graves and portrayed them as graveyards Serbs who died as a result of the so called "Muslim-Croat terror."

On his web site, Karganovic refers to "several thousands" Serb victims in villages around Srebrenica - a number that had been grossly inflated and found to be inaccurate by the UN-endorsed Research and Documentation Center, ICTY's Office of the Prosecutor, and Human Rights Watch. In reality, between 1992-1995, Serbs suffered 151 civilian casualties around Srebrenica (not "several thousands" as claimed by Karganovic) . During the same period, Bosniaks (Muslims) suffered approximately 1,000 victims as a result of the Bosnian Serb terror from militarized villages around Srebrenica - (no need to remind our readers that this mass scale murder of Muslim civilians in and around Srebrenica occurred well before the July 1995 genocide).

STEFAN KARGANOVIC'S ANTI-SEMITIC FRIEND

Image

On his "Srebrenica Historical Project" web site, Stefan Karganovic devoted a lengthy page to his activist-friend - Dmitar Stoyanov, Bulgarian EU parliament deputy - praising him of saving "the honor of the European Parliament" for his opposition to the Srebrenica Genocide Resolution. Stoyanov is better known as hater of Jewish people or anti-semite. According to IsralNetDaily, Stoyanov said that "Jews have too much media influence and exploit economic crises in poor countries."

Karganovic's associate, Dmitar Stoyanov, told Britain's Daily Telegraph that, "There are a lot of powerful Jews, with a lot of money, who are paying the media to form the social awareness of the people. They are also playing with economic crises in countries like Bulgaria and getting rich. These are the concrete realities." Stoyanov and his anti-semitic Attack Party are also known for their hatred of Bulgaria’s Roma, or Gypsy population, which they label as criminal and lazy. The Attack Party’s leader, Volen Siderov, who has made numerous anti-Jewish statements, finished second in the first round of Bulgarian presidential elections last October with 21.5 percent of the vote.
Karganovic is a man of many talents, a habitual liar of the highest caliber, and a man without credibility. For example, he praises Jewish people when he sees fit to exploit their suffering for his own political gain. He accuses those who stand up against genocide denial of performing, what he calls, "a pathetic attempt to hitch a ride on the coattails of Shoah." At the same time, he honors and associates himself with one of the worst anti-semites, like Dmitar Stoyanov. What a hypocrite!

The Jewish Anti-Defamation League (ADL), describes Stoyanov as "the youngest member of the European Parliament – [who] used the occasion of ITS's foundation to launch a bitter attack on what he called the 'Jewish establishment.'" ADL reported on its web site that "Stoyanov has also refused to retract comments in which he railed against 'powerful Jews.'"

EQUALIZATION OF VICTIMS AND CRIMES

In his carefully crafted argument, he presents sugar-coated version of the Srebrenica genocide denial by evoking emotions of Serb casualties to introduce - what he calls - the 'positive aspect' of his motivations:

"What we wish to achieve - and now we pass on to the positive aspect of our answer - is to ensure that victims from around Srebrenica during the three year period, 1992-1995, receive the same notice and the same recognition as Moslem victims from Srebrenica during the three day period in July of 1995. Period. That is all. Has anyone anything to say against this?"

First of all, Karganovic's attempt to label 151 civilian Serb casualties in villages around Srebrenica as victims of genocide is unacceptable and factually wrong. Karganovic's case for giving them the "same recognition" is based on deliberate and motivated misrepresentations promoted by his own genocide denial "Srebrenica Historical Project" farce. Second of all, there can never be any equivalence or comparison between the individual war crimes and the monstrous crime of genocide. The extreme gravity of genocide makes it the crime of all crimes. Third of all, isn't it time for Karganovic to recognize genocide at Srebrenica and stop lecturing us what we should and should not do? If Karganovic wants to be taken more seriously (which is impossible considering his public denials of Srebrenica genocide), then why doesn't he acknowledge that Serbs around Srebrenica slaughtered approximately 1,000 Bosniaks between 1992 and 1995? And we are talking about events before the 1995 Srebrenica genocide.

People like Karganovic are more than willing to accept the version of history that suites their pre-conceived conclusions. This version of 'history' is exessively promoted by the Serbian Radical Party establishment. According to Human Rights Watch findings published on July 11, 2006:

"The ultra-nationalist Serbian Radical Party launched an aggressive campaign to prove that Muslims had committed crimes against thousands of Serbs in the area. The campaign was intended to diminish the significance of the July 1995 crime, and many in Serbia were willing to accept that version of history.

But as the Oric judgment makes clear, the facts do not support the equivalence thesis. Take the events in the village of Kravica, on the Serb Orthodox Christmas on January 7, 1993, for example. The alleged killing of scores of Serbs and destruction of their houses in the village is frequently cited in Serbia as the key example of the heinous crimes committed by the Muslim forces around Srebrenica. In fact, the Oric judgment confirms that there were Bosnian Serb military forces present in the village at the time of attack."

Commenting on the allegations of Serb victims around Srebrenica, the Office of the Prosecutor within the U.N.-based International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia cautioned that Serb casualties around Srebrenica cannot be counted as victims in the same way as victims of the Srebrenica genocide:

"Military or Police casualties from combat should not be considered victims in a criminal investigation context, in the same way people are victims from war crimes, such as summary executions. Before speaking about the whole area of Podrinja, including at least the municipalities of Srebrenica, Bratunac, Vlasenica and Skelani, I would comment on the various figures circulating around the Kravica attack of January 1993. The figures circulating of hundreds of victims or claiming that all 353 inhabitants were 'virtually completely destroyedv do not reflect the reality."

A CASE OF RETALIATION FOR "EARLIER CRIMES"?

Stefan Karganovic's logic is based on a false assumption that Srebrenica massacre was a result of the so called Serb 'retaliation' for "earlier crimes" that Bosniaks allegedly committed against the 'demilitarized' Serbs around Srebrenica. At least, that's how Karganovic sees his own version of history, based on his own opinion - not facts. But, the reality is different.

What Karganovic refuses to mention is the fact that Serbs stationed in villages around Srebrenica never demilitarized, even though they were required to demilitarize as per the demilitarization agreement. Militarized Serb-held villages around Srebrenica served as the bases from which Serbs launched military attacks on the Enclave - killing Bosnian Muslim civilians at will. For example, in 1993, Serbs from militarized villages around Srebrenica massacred 62 Bosniak children in Srebrenica, and wounded 152 (video link). In a period between 1992 and 1995 (and these events preceded genocide), Serbs in villages around Srebrenica killed approximately 1,000 Bosniak (Bosnian Muslim) civilians, torched all Muslim villages in the area, and committed mass scale ethnic cleansing, rapes and murders in the Podrinje region.

In response to Karganovic's allegation, here is a short excerpt from United Nations' General Assembly Resolution 53/35, quote:

"A third accusation leveled at the Bosniak defenders of Srebrenica is that they provoked the Serb offensive by attacking out of that safe area. Even though this accusation is often repeated by international sources, there is no credible evidence to support it. Dutchbat personnel on the ground at the time assessed that the few 'raids' the Bosniaks mounted out of Srebrenica were of little or no military significance. These raids were often organized in order to gather food, as the Serbs had refused access for humanitarian convoys into the enclave. Even Serb sources approached in the context of this report acknowledged that the Bosniak forces in Srebrenica posed no significant military threat to them. The biggest attack the Bosniaks launched out of Srebrenica during the more than two years which is was designated a safe area appears to have been the raid on the village of Visnjica, on 26 June 1995, in which several houses were burned, up to four Serbs were killed and approximately 100 sheep were stolen. In contrast, the Serbs overran the enclave two weeks later, driving tens of thousands from their homes, and summarily executing thousands of men and boys. The Serbs repeatedly exaggerated the extent of the raids out of Srebrenica as a pretext for the prosecution of a central war aim: to create geographically contiguous and ethnically pure territory along the Drina, while freeing their troops to fight in other parts of the country. The extent to which this pretext was accepted at face value by international actors and observers reflected the prism of “moral equivalency” through which the conflict in Bosnia was viewed by too many for too long."

PRAISING DENIERS, CONDEMNING HUMAN RIGHTS ACTIVISTS

Throughout his genocide denial web site, Karganovic re-publishes outdated and already discredited diatribes written by science-fiction experts advocating Srebrenica genocide denial. No new names here. It's an old circle of deniers that quote themselves. To name a few: Christopher James - Slobodan Milosevic apologist; Tara McCormack - writer for SPIKED, the successors of Revolutionary Communist Party's LM/Living Marxism that participated in denial of existence of Serb-operated Concentration Camps in Bosnia (see photos of Bosniak and Croat civilians in Concentration Camps); Lewis MacKenzie - alleged concentration camp rapist who was never at Srebrenica and therefore not someone who argues on the basis of an adequately informed position (MacKenzie's Srebrenica genocide denial debate is based on a wilful disregard of ICTY deliberations). On Karganovic's web site, we also find a group of other heavily unreliable sources, like George Bogdanich, Diana Johnstone, Phillip Corwin, Carl Savich, Michael Parenti, Edward Herman, Jonathan Rooper, and other revisionists and apologists for war crimes and genocide.

Karganovic refers to Srebrenica genocide as "the phony Srebrenica narrative,"and labels Serbian human rights activists as "Self-Hating Serbs." The target of Karganovic's rage is projected toward respected Serbian human rights activists with an international repute, namely Natasa Kandic, Biljana Kovacevic-Vuco, and Sonja Biserko. He also targets other respected Serb journalists, like Svetlana Lukic and Svetlana Vukovic. Vojvodina political activist Nenad Canak, who argued in support of a change in Serbia’s criminal code to make genocide denial a criminal offense, can also find himself on Karganovic's "Self-Hating Serbs" list.

Furthermore, Karganovic goes on to condemn legal findings of the Srebrenica genocide handed down by the two highest World Courts (ICJ and ICTY), arguing in his own stupidity that "the truth needs no laws to support it." His version of the "truth" is, of course, manufactured and promoted by the Serbian ultra-nationalist circles. Karganovic's "truth" is based on unsubstianted personal opinions, a cricle of sources with no credibility (we already mentioned some of them above), manipulations, fallacies, and distortions used in Srebrenica genocide denial purposes. In other words, his version of the "truth" is a bold faced lie.

KARGANOVIC'S PHOTOS OF SERB GRAVESTONES

Stefan Karganovic published a gallery of Serb gravestones he claims to be located in Srebrenica. He labeled all photos with one word: Srebrenica. In fact, these gravestones are located at a Serb Military Cemetery in a nearby ethnically cleansed town of Bratunac (bordering Srebrenica municipality). The cemetery contains gravestones of Serb soldiers (Chetniks), most of whom died attacking "safe haven" area of Sarajevo. They died under the leadership of two Bosnian Serb terrorists, namely Gen. Stanislav Galic and Gen. Dragoljub Milosevic.

The Bosnian Serb Gen. Stanislav Galic had been convicted on terrorist charges for his involvement in terrorizing citizens of Sarajevo during the longest siege in the modern European history. Galic was sentenced to life imprisonment by the U.N. based court at the Hague. Another Serb General, Dragoljub Milosevic, had also been convicted on terror charges and sentenced to 33 years in jail for his involvement in Sarajevo terror campaign.

According to the Research and Documentation Center in Sarajevo (research data certified by the experts from the U.N.-based International Criminal Tribunal):

"Under the Dayton Peace Accords, the suburbs of Sarajevo held by the VRS [Bosnian Serb Army] were to be re-integrated into the city of Sarajevo . The then leadership of the RS called on the local Serb population to leave Sarajevo and even take the graves of their loved ones with them. In fact, such a large majority followed the instructions that parts of the city of Sarajevo remained deserted for months. The remnants of their loved ones have been buried in Bratunac after the war, but their deaths are presented as the result of actions taken by the Bosnian Army units from Srebrenica."

WHY KARGANOVIC CHOSE LOCAL CIVIL COURT?

Karganovic's goal is to make grossly inflated numbers of Serb casualties around Srebrenica "the subject of an official finding by a foreign court," namely a local Dutch civil court which is unqualified to pass judgments of international importance, especially judgments that concern grave violations of war crimes in another country. Only the UN-sponsored International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia can deliberate serious issues of war crimes in the Former Yugoslavia and make factual verdicts based on the international law. The local Dutch court that Karganovic filed his lawsuit with is the same local court that dismissed the case filed by Mothers of Srebrenica Association against the Netherlands for the failure to prevent Srebrenica genocide in 1995. Karganovic's case will also likely be dissmissed - and he knows it - but he will use bits and pieces of information from the trial transcripts to support his discredited claims and continue misinforming the public.

AND THE LAST POINT, BUT NOT LEAST

To prove his point about the Serbian 'victimhood' in Bosnia-Herzegovina, Stephen Karganovic uses the so called "UN Document" titled "Memorandum on War Crimes and Crimes of Genocide in Eastern Bosnia (communes of Bratunac, Skelani and Srebrenica) committed against the Serbian population from April 1992 to April 1993." This document, filed under "A/46/171 and S/25635", does NOT contain any official U.N. conclusions. The copy of this document is used on many Srebrenica genocide denial web sites, one of them being "Emperor's Clothes" (web site run by Jared Israel, long-time Milosevic's apologist and disgraced Srebrenica Genocide denier). The document had been carefully drafted by Slobodan Milosevic's "Yugoslav State Commission for War Crimes and Genocide" and submitted to the U.N. on June 2 1993 by Serbian ambassador Dragomir Djokic. At the time, Djokic had worked in concert with then-Bosnian Serb "Iron Lady" Biljana Plavsic, professor of biology whose 'scientific research' included such genetic discoveries as her theory that "Muslims are genetically deformed".
Pravi sportista

#1323 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Pravi sportista »

Mendeljev Djuric je kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RS ucestvovao u odvajanju muskaraca u Potocarima. Cak je i svjedocio u Haagu, a mozete pogledati dole i kako je svjedocio

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 9591&kat=6

Danas je Mendeljev Djuric Mane ugledni odbojkaski radnik i clan je Takmicarske komisije (to je prakticno najvaznija komisija saveza) Odbojkaskog saveza BiH. Odbojkaski savez BiH sve to zna, ali toj mafiji ne pada na pamet da ga razrjesi. Ovo je stvarno sramota.
fukara_tz

#1324 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

08.04.2009

U Komemorativnom centru u Tuzli identifikacija ubijenih u Bratuncu 1992. godine

U Komemorativnom centru u Tuzli obavljena je konacna potvrda identifikacije za još 5 žrtava ubijenih u Bratuncu 1992. godine. Identifikacije ce biti nastavljene, a iz Udruženja Žene Podrinja kažu da bi 12. maja, na još jednoj kolektivnoj dženazi u Bratuncu, moglo biti ukopano od 35 do 40 ubijenih. Takoðer, preživjeli Bratuncani upozoravaju da su nezadovoljni dosadašnjim procesom identifikacije pošto je identificirana tek trecina žrtava.
IBM

#1325 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by IBM »

Pravi sportista wrote:Mendeljev Djuric je kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RS ucestvovao u odvajanju muskaraca u Potocarima. Cak je i svjedocio u Haagu, a mozete pogledati dole i kako je svjedocio

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 9591&kat=6

Danas je Mendeljev Djuric Mane ugledni odbojkaski radnik i clan je Takmicarske komisije (to je prakticno najvaznija komisija saveza) Odbojkaskog saveza BiH. Odbojkaski savez BiH sve to zna, ali toj mafiji ne pada na pamet da ga razrjesi. Ovo je stvarno sramota.
Ne zaboravi sliku...

Image

preporucujem da javis [email protected] uredniku Srebrenica Genocide Bloga(http://srebrenica-genocide.blogspot.com/) za ovo. Konatktirajte i Majke/Zene Srebrenice.
Post Reply