Dalje nisam cito....zato sto ne mozemo razgoavati, mislim mozemo ali, ti ako nemas djecu ne mozes nikad razumjeti roditelja, bez obzira koiko djece imas u rodbini to nisu tvoja djeca i nije isto niti ce kad bit isto......ne vezano za temu
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
mali_balon
#1301 Re: COVID i škola?
- red evil
#1302 Re: COVID i škola?
To i jest najveći problem što se vodimo predrasudama, on nema djece i šta on zna o odgoju, dobijanjem djeteta ne postaješ doktor nauka u odgoju djece. Hoćeš reći ako neko nema djece ne zna kako se može online nastava izvoditi? Kako bi se mogao ta sistem postaviti sa informatičke strane?mali_balon wrote: ↑17/09/2020 14:16Dalje nisam cito....zato sto ne mozemo razgoavati, mislim mozemo ali, ti ako nemas djecu ne mozes nikad razumjeti roditelja, bez obzira koiko djece imas u rodbini to nisu tvoja djeca i nije isto niti ce kad bit isto......ne vezano za temu
-
sumirprimus
#1303 Re: COVID i škola?
fakat, jebte kako razgovarat i raspravljat o ovoj temi, kad nemas djecu u skoli? ne razumijes problematiku najblaze receno.
ne more te isti ili slicni problemi, ni blizu nije ko znam ja ljude koji imaju il imam i ja u familiji, nije to ni blizu ko tvoje rodjeno dijete, i nikad i nece bit.
s jedne strane izostanak reedovne i koliko toliko kvalitetnije nastave, s druge stane virus koij ti moze ukucane kostat glave, i sta radit po tom pitanju, jednostavno ne razumijete, nemojte se ni trudit da razumijete.
naravno da steti djeci, neredovna nastava ,sad se vec nabire i pola godine kako djeca nemaju redovnu nastavu. rupa postaje ko generacieje 92ge, pa cak i te 92ge se islo u skolu i nije se pravila ovolika pauza.
gubitak je sve veci.
ne more te isti ili slicni problemi, ni blizu nije ko znam ja ljude koji imaju il imam i ja u familiji, nije to ni blizu ko tvoje rodjeno dijete, i nikad i nece bit.
s jedne strane izostanak reedovne i koliko toliko kvalitetnije nastave, s druge stane virus koij ti moze ukucane kostat glave, i sta radit po tom pitanju, jednostavno ne razumijete, nemojte se ni trudit da razumijete.
naravno da steti djeci, neredovna nastava ,sad se vec nabire i pola godine kako djeca nemaju redovnu nastavu. rupa postaje ko generacieje 92ge, pa cak i te 92ge se islo u skolu i nije se pravila ovolika pauza.
gubitak je sve veci.
- red evil
#1304 Re: COVID i škola?
Hoćeš reći da osoba koja je dječiji psiholog a nema djecu ne može govoriti o djeci i šta je dobro za njihovu psihu a druga osoba koja ima jedva završenu srednju školu i ima djecu može da govori?sumirprimus wrote: ↑17/09/2020 14:30 fakat, jebte kako razgovarat i raspravljat o ovoj temi, kad nemas djecu u skoli? ne razumijes problematiku najblaze receno.
gubitak je sve veci.
- P308
#1305 Re: COVID i škola?
Nije to lose. Ja znam par njih gdje ucitelji iz produzenog boravka rade s djecom ono sto je bilo na online nastavi pa onda rade zadace, imaju dupli posao.Horke wrote: ↑17/09/2020 13:55Neke skole su dozvolile djeci koja idu u produzeni da pohadjaju stalno redovno (OS Hasan Kikic, Malta...).
Po odluci Ministarstva ako odjeljenje broji do 15 ucenika (recimo ostalo ih toliko nakon sto su se neki izjasnili da nece na redovnu) mogu organizovati stalno nastavu.
-
mali_balon
#1306 Re: COVID i škola?
NIsu to predrasude, to ti je isto ti se npr polomi, sjebes se i ja kazem uh zanam kako je, ne znam nisam dozivo tu bol, ja mogu suosjecati s tobom ali te nikad ne mogu razumjeti....red evil wrote: ↑17/09/2020 14:29To i jest najveći problem što se vodimo predrasudama, on nema djece i šta on zna o odgoju, dobijanjem djeteta ne postaješ doktor nauka u odgoju djece. Hoćeš reći ako neko nema djece ne zna kako se može online nastava izvoditi? Kako bi se mogao ta sistem postaviti sa informatičke strane?mali_balon wrote: ↑17/09/2020 14:16Dalje nisam cito....zato sto ne mozemo razgoavati, mislim mozemo ali, ti ako nemas djecu ne mozes nikad razumjeti roditelja, bez obzira koiko djece imas u rodbini to nisu tvoja djeca i nije isto niti ce kad bit isto......ne vezano za temu
-
mali_balon
#1307 Re: COVID i škola?
Sto bi reko herr zika drkas pojmove, nauka je nesta drugo, nauka treba da je odvojena od osjecaja ali iste da uzme u obzir.....red evil wrote: ↑17/09/2020 14:38Hoćeš reći da osoba koja je dječiji psiholog a nema djecu ne može govoriti o djeci i šta je dobro za njihovu psihu a druga osoba koja ima jedva završenu srednju školu i ima djecu može da govori?sumirprimus wrote: ↑17/09/2020 14:30 fakat, jebte kako razgovarat i raspravljat o ovoj temi, kad nemas djecu u skoli? ne razumijes problematiku najblaze receno.
gubitak je sve veci.
-
sumirprimus
#1308 Re: COVID i škola?
neuporedivo no,red evil wrote: ↑17/09/2020 14:38Hoćeš reći da osoba koja je dječiji psiholog a nema djecu ne može govoriti o djeci i šta je dobro za njihovu psihu a druga osoba koja ima jedva završenu srednju školu i ima djecu može da govori?sumirprimus wrote: ↑17/09/2020 14:30 fakat, jebte kako razgovarat i raspravljat o ovoj temi, kad nemas djecu u skoli? ne razumijes problematiku najblaze receno.
gubitak je sve veci.
ja pricam u svoje ime
i da nema tog djecijeg psihologa ako nema dijete da zna sta je bolje za moje dijete od mene i od ostalih roditelja.
izuzetaka uvijek ima. nismo svi isti naravno
- red evil
#1309 Re: COVID i škola?
Ja sam ipak mišljenja da taj argument nije uopšte dobar jer nema nikakvog smisla. To što neko nema djece ne znači da nema pojma o čemu govori, da ne razumije problematiku sistema... Niko nikome ne može govoriti šta je dobro za njega jer svako zna svoj život i on odlučuje šta je dobro ali neko općenito mišljenje o nećemu može svako da ima i da treba prvo saslušati o čemu ta osoba govori pa tek onda suditi da li je to mišljenje dobro.
-
palermo
#1310 Re: COVID i škola?
Bogami je iuuzetaka puno. Jer da nije roliko izuzetaka valjda bi nam i driustvo bolje bilo ako vec roditellji tako dobro znaju sta je najbolje za njihovu djecu.sumirprimus wrote: ↑17/09/2020 14:45 [
neuporedivo no,
ja pricam u svoje ime![]()
i da nema tog djecijeg psihologa ako nema dijete da zna sta je bolje za moje dijete od mene i od ostalih roditelja.
izuzetaka uvijek ima. nismo svi isti naravno![]()
-
Horke
#1311 Re: COVID i škola?
Zasto da djeca sa posebnim potrebama pohadjaju online nastavu? Ona vise nego druga trebaju socijalizaciju i redovnu skolu.red evil wrote: ↑17/09/2020 14:09 Nije mi jasno zašto se u raspravi o školi odmah poteže pitanje da li ti imaš djecu. Kao da je to bitno jer ako neko nema svoju djecu onda ima u porodici ljude koji imaju djecu i vide šta se dešava i kako ide školovanje. A na kraju krajeva i ta osoba ili ide još u školu (srednja ili fax) ili završila školu.
Maska i distanca neće ništa lošeg djeci donjeti. Tih 2-3 sata što provedu tako im neće značiti ništa a nekima život može spasiti. Neki stariji ljudi nemaju mogućnost da se distanciraju od djece/unuka jer žive u istoj kući ili iz bilo kojih drugih razloga... Nakon korone će sigurno u svijetu (ako već nije do sad) doći do modernnizacije školstva. Uvođenje online nastave u situacijama kad nije moguće da bude redovni proces nastave. Što nije loše, ukoliko bude moguć neki vid livestream-a jer u toj situaciji djeca sa posebnim potrebama, djeca kad su bolesna će moći da prate nastavu tih par dana iz svog doma i neće zaostajati sa gradivom. Nije ovo niti pretjerano teško a ni skupo.
Toliko se ulaze u inkluziju u citavom svijetu i onda bi ih odmah izolovao i nek se ne mijesaju sa drugom djecom. Uzas.
- red evil
#1312 Re: COVID i škola?
Ja sam osoba sa posebnim potrebama i znam vrlo dobro o čemu govorim. Nekad se ne može doći u školu, online nastava može pomoći da na normalan način može pratiti nastavu... Sam način pisanja na času je za tu djecu vrlo problematičan pa na online način bi to mnogo toga olakšalo.Horke wrote: ↑17/09/2020 15:49Zasto da djeca sa posebnim potrebama pohadjaju online nastavu? Ona vise nego druga trebaju socijalizaciju i redovnu skolu.red evil wrote: ↑17/09/2020 14:09 Nije mi jasno zašto se u raspravi o školi odmah poteže pitanje da li ti imaš djecu. Kao da je to bitno jer ako neko nema svoju djecu onda ima u porodici ljude koji imaju djecu i vide šta se dešava i kako ide školovanje. A na kraju krajeva i ta osoba ili ide još u školu (srednja ili fax) ili završila školu.
Maska i distanca neće ništa lošeg djeci donjeti. Tih 2-3 sata što provedu tako im neće značiti ništa a nekima život može spasiti. Neki stariji ljudi nemaju mogućnost da se distanciraju od djece/unuka jer žive u istoj kući ili iz bilo kojih drugih razloga... Nakon korone će sigurno u svijetu (ako već nije do sad) doći do modernnizacije školstva. Uvođenje online nastave u situacijama kad nije moguće da bude redovni proces nastave. Što nije loše, ukoliko bude moguć neki vid livestream-a jer u toj situaciji djeca sa posebnim potrebama, djeca kad su bolesna će moći da prate nastavu tih par dana iz svog doma i neće zaostajati sa gradivom. Nije ovo niti pretjerano teško a ni skupo.
Toliko se ulaze u inkluziju u citavom svijetu i onda bi ih odmah izolovao i nek se ne mijesaju sa drugom djecom. Uzas.
-
Horke
#1313 Re: COVID i škola?
I mislite da je ok iskljuciti Vas iz kolektiva? Zato postoje IPP-i, asistenti u nastavi. Nikako nije opcija djecu sa poteskocama u razvoju ostaviti kuci, jer ne mogu da prate nastavu.red evil wrote: ↑17/09/2020 15:58Ja sam osoba sa posebnim potrebama i znam vrlo dobro o čemu govorim. Nekad se ne može doći u školu, online nastava može pomoći da na normalan način može pratiti nastavu... Sam način pisanja na času je za tu djecu vrlo problematičan pa na online način bi to mnogo toga olakšalo.Horke wrote: ↑17/09/2020 15:49Zasto da djeca sa posebnim potrebama pohadjaju online nastavu? Ona vise nego druga trebaju socijalizaciju i redovnu skolu.red evil wrote: ↑17/09/2020 14:09 Nije mi jasno zašto se u raspravi o školi odmah poteže pitanje da li ti imaš djecu. Kao da je to bitno jer ako neko nema svoju djecu onda ima u porodici ljude koji imaju djecu i vide šta se dešava i kako ide školovanje. A na kraju krajeva i ta osoba ili ide još u školu (srednja ili fax) ili završila školu.
- red evil
#1314 Re: COVID i škola?
Apsolutno da se ne može i ne smije takve osobe iz kolektiva isključiti. Online nastava ne treba biti glavni dio već pomoćni dio jer takva djeca često ne mogu doći do škole, ukoliko npr. imaju el. kolica i takva se kolica ne mogu prevoziti do škole bez odgovarajućeg auta i nekad se desi da ne mogu doći do škole jer osoba koja ih dovlači do škole ne može ih taj dan. Često se dese napadi spazma i takve slične stvari, tad bi nastava online bila odlična. A da ne govorimo za fax, kad takva djeca ne mogu otići van svog doma da bi studirali (među kojima sam i ja bio) i tad bi online nastava bila odlična. Generalno online nastava treba da bude tu kao pomoćni dio a ne da zamjeni radovni nastavni proces.
-
biglebovski
#1315 Re: COVID i škola?
Online nastava za manju djecu, kako ja vidim, ti radi na principu - dobar roditelj koji ima mogućnost i želju i volju i vrijeme da se posveti djetetu - dobra i online nastava - koliko je takvih? Čast svakome ko može. I ne kažem da nema loših roditelja, ali teško je bilo kome ko nema dijete, ko nije to pronosao, nahranio, oblačio, prao, uživao i strepio nad malcem, pričati o roditeljstvu i odgoju. To baš trebaš biti doktor, što kažeš, ili pričati iz iskustva.red evil wrote: ↑17/09/2020 15:58Ja sam osoba sa posebnim potrebama i znam vrlo dobro o čemu govorim. Nekad se ne može doći u školu, online nastava može pomoći da na normalan način može pratiti nastavu... Sam način pisanja na času je za tu djecu vrlo problematičan pa na online način bi to mnogo toga olakšalo.Horke wrote: ↑17/09/2020 15:49Zasto da djeca sa posebnim potrebama pohadjaju online nastavu? Ona vise nego druga trebaju socijalizaciju i redovnu skolu.red evil wrote: ↑17/09/2020 14:09 Nije mi jasno zašto se u raspravi o školi odmah poteže pitanje da li ti imaš djecu. Kao da je to bitno jer ako neko nema svoju djecu onda ima u porodici ljude koji imaju djecu i vide šta se dešava i kako ide školovanje. A na kraju krajeva i ta osoba ili ide još u školu (srednja ili fax) ili završila školu.
-
Horke
#1316 Re: COVID i škola?
Da, ali je autor posta napisao u kontekstu da je super da ima online nastava tako da mogu djeca sa poteskocama u razvoju pratiti, sto insinuira da djeca sa poteskocama u razvoju ne trebaju ici na redovnu nastavu, jer ne mogu da je prate.red evil wrote: ↑17/09/2020 16:13Apsolutno da se ne može i ne smije takve osobe iz kolektiva isključiti. Online nastava ne treba biti glavni dio već pomoćni dio jer takva djeca često ne mogu doći do škole, ukoliko npr. imaju el. kolica i takva se kolica ne mogu prevoziti do škole bez odgovarajućeg auta i nekad se desi da ne mogu doći do škole jer osoba koja ih dovlači do škole ne može ih taj dan. Često se dese napadi spazma i takve slične stvari, tad bi nastava online bila odlična. A da ne govorimo za fax, kad takva djeca ne mogu otići van svog doma da bi studirali (među kojima sam i ja bio) i tad bi online nastava bila odlična. Generalno online nastava treba da bude tu kao pomoćni dio a ne da zamjeni radovni nastavni proces.
Potpuno je nepotrebno to naglasavati jer sve sto ste naveli moze i da bude problem djeci bez poteskoca. Dovoljno je reci u slucaju sprijecenosti djeteta da prisustvuje nastavi zbog bolesti ili nekog drugog razloga dobra je alternativa online nastava. Ovako je ispalo bolesni i djeca sa posebnim potrebama da prate online nastavu.
Last edited by Horke on 17/09/2020 19:58, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#1317 Re: COVID i škola?
Mala u razredu ima Down sindrom. Pola razreda ide redovno, pola online, smjenjuju se sedmično.
Mala s Downom ide svaki dan jer naprosto traži društvo i osjeća se mnogo bolje sa drugarima u klupi nego kući ispred kompjutera. Dijete plakalo, baš imali problema sa njom tokom karantina i prvobitne online nastave.
Kako je ponovo krenula došla sebi.
I drugari se poželjeli male.
Ne znam šta drugo reći?!

Mala s Downom ide svaki dan jer naprosto traži društvo i osjeća se mnogo bolje sa drugarima u klupi nego kući ispred kompjutera. Dijete plakalo, baš imali problema sa njom tokom karantina i prvobitne online nastave.
Kako je ponovo krenula došla sebi.
I drugari se poželjeli male.
Ne znam šta drugo reći?!
-
daddy-kool
#1318 Re: COVID i škola?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ica-590926
Cijeli razred u izolaciji: Zaražen učenik i učiteljica
Jedno odjeljenje učenika trećeg razreda u banjalučkoj osnovnoj školi "Branko Radićević" na Starčevici, kao i učiteljica ovog odjeljenja, nalaze se u izolaciji, potvrdio je direktor škole Siniša Rendić.
Prema njegovim riječima, prvo je ustanovljeno da je jedan učenik zaražen koronavirusom.
- Kod učenika je virus potvrđen 11. septembra. Svi učenici koji su bili u istoj grupi s tim đakom su poslati u izolaciju. Ubrzo nakon toga je i učiteljica osjetila simptome i onda je i druga grupa đaka iz predostrožnosti poslata u izolaciju.
Sada su svi kod kuće i što je najvažnije, svi se dobro osjećaju i sa svojom učiteljicom imaju nastavu onlajn, kazao je Rendić i dodao da ne zna kako se zarazila učiteljica, prenose Nezavisne.
-Svi imamo privatne živote i prije i poslije škole, rekao je Rendić i naglasio da osim jednog učenika i učiteljice niko drugi u tom odjeljenju nije pozitivan, te da ostali đaci nemaju simptome.
Napomenuo je da je urađena dodatna dezinfekcija kabineta u kojem je boravilo to odjeljenje: -Ta učionica je sada prazna i čeka da se odjeljenje vrati iz izolacije.
-
Naslovnica
#1319 Re: COVID i škola?
Nadam se da će svi biti dobro.daddy-kool wrote: ↑18/09/2020 13:56https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ica-590926
Cijeli razred u izolaciji: Zaražen učenik i učiteljica
Jedno odjeljenje učenika trećeg razreda u banjalučkoj osnovnoj školi "Branko Radićević" na Starčevici, kao i učiteljica ovog odjeljenja, nalaze se u izolaciji, potvrdio je direktor škole Siniša Rendić.
Prema njegovim riječima, prvo je ustanovljeno da je jedan učenik zaražen koronavirusom.
- Kod učenika je virus potvrđen 11. septembra. Svi učenici koji su bili u istoj grupi s tim đakom su poslati u izolaciju. Ubrzo nakon toga je i učiteljica osjetila simptome i onda je i druga grupa đaka iz predostrožnosti poslata u izolaciju.
Sada su svi kod kuće i što je najvažnije, svi se dobro osjećaju i sa svojom učiteljicom imaju nastavu onlajn, kazao je Rendić i dodao da ne zna kako se zarazila učiteljica, prenose Nezavisne.
-Svi imamo privatne živote i prije i poslije škole, rekao je Rendić i naglasio da osim jednog učenika i učiteljice niko drugi u tom odjeljenju nije pozitivan, te da ostali đaci nemaju simptome.
Napomenuo je da je urađena dodatna dezinfekcija kabineta u kojem je boravilo to odjeljenje: -Ta učionica je sada prazna i čeka da se odjeljenje vrati iz izolacije.
Idemo dalje.
Klinci su se uveliko vratili u školske klupe, nadam se da će uskoro prestati i ovo pola online/pola učionica, i da će svi biti tamo gdje im je i mjesto, ispred table!
-
daddy-kool
#1320 Re: COVID i škola?
Svakako da svi budu dobro.Naslovnica wrote: ↑18/09/2020 14:01Nadam se da će svi biti dobro.daddy-kool wrote: ↑18/09/2020 13:56
![]()
Idemo dalje.
Klinci su se uveliko vratili u školske klupe, nadam se da će uskoro prestati i ovo pola online/pola učionica, i da će svi biti tamo gdje im je i mjesto, ispred table!![]()
Meni nije jasno zašto su odbacili mogućnost da se učiteljica zarazila od učenika?
-
Naslovnica
#1321 Re: COVID i škola?
Ako je nosila masku i držala distancu, šanse su veoma male.daddy-kool wrote: ↑18/09/2020 14:04Svakako da svi budu dobro.Naslovnica wrote: ↑18/09/2020 14:01Nadam se da će svi biti dobro.daddy-kool wrote: ↑18/09/2020 13:56
![]()
Idemo dalje.
Klinci su se uveliko vratili u školske klupe, nadam se da će uskoro prestati i ovo pola online/pola učionica, i da će svi biti tamo gdje im je i mjesto, ispred table!![]()
Meni nije jasno zašto su odbacili mogućnost da se učiteljica zarazila od učenika?
U drugu ruku, ako se nije toga pridržavala, mali rasadnici COVID-19 bi joj mogli doći glave!
- holowey
#1323 Re: COVID i škola?
birtije placaju porez, prodaju akciznu robu, njihove gazde podmazuju gdje treba pa je i logicno da im se popusta... s druge strane skole su teret, samo trose i trose i trose
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1324 Re: COVID i škola?
Sa druge strane kasu BL pune ugostiteljski objekti 80%. Ako to zatvoriš sječeš granu na kojoj sjediš....
- GAU8
#1325 Re: COVID i škola?
Nisi razumio suštinu. Nije spominjao poznavanje odgoja djece i poznavanje teorije odgoja djece. Na stranu to što svaka teorija odgoja djece uglavnom pada u vodu i opet na kraju sve se svodi na iskustvo.red evil wrote: ↑17/09/2020 14:29To i jest najveći problem što se vodimo predrasudama, on nema djece i šta on zna o odgoju, dobijanjem djeteta ne postaješ doktor nauka u odgoju djece. Hoćeš reći ako neko nema djece ne zna kako se može online nastava izvoditi? Kako bi se mogao ta sistem postaviti sa informatičke strane?mali_balon wrote: ↑17/09/2020 14:16Dalje nisam cito....zato sto ne mozemo razgoavati, mislim mozemo ali, ti ako nemas djecu ne mozes nikad razumjeti roditelja, bez obzira koiko djece imas u rodbini to nisu tvoja djeca i nije isto niti ce kad bit isto......ne vezano za temu
Mislim da je mislio na sam trenutak postanka roditelja. Na to se ne može pripremiti. Od tada nisi osoba koja je dovoljna sama sebi, već prvi put iskusiš odgovornost i nesebičnost.