Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Kikibombona
#1301 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Zasto niko od ovih kojima smeta cumur ne presele na selo?
Cist zrak, ljepota...
Pricaju mi ovi Slovenci iz firme, ne bi zivjeli u Ljubljani nema sanse, smrdi i zagadjeno. Sef slovenacke podruznice, sa visokom platom, zivi 15 kilometara od Ljubljane. Dvoriste, vocnjak, cist zrak - ljepota. Kazu mi da je kod Slovenaca trend izvlacenje iz gradskog smoga.
Mozete stanove u Sarajevu prodati za ogromnu lovu i za te pare kupiti hacijednu na selu.
Cist zrak, ljepota...
Pricaju mi ovi Slovenci iz firme, ne bi zivjeli u Ljubljani nema sanse, smrdi i zagadjeno. Sef slovenacke podruznice, sa visokom platom, zivi 15 kilometara od Ljubljane. Dvoriste, vocnjak, cist zrak - ljepota. Kazu mi da je kod Slovenaca trend izvlacenje iz gradskog smoga.
Mozete stanove u Sarajevu prodati za ogromnu lovu i za te pare kupiti hacijednu na selu.
- Prpa.ba
#1302 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ako jos jednom procitam komentar sa ranije spominjanim muskim imenom, dobit cu nervni slom.
Cekanje da mitska "drzava" pocne raditi nesto u korist javnog dobra, a bez pritiska i nadzora relevantnih interesnih grupa je cekanje Godoa. Konkretno, tu mozemo govoriti o neradu koji ide od nivoa ljenosti, preko koruptivnih radnji pa do nivoa postojanja politickih instrukcija da se nesto radi ili ne radi.
Npr. evo interesantnog zastupnickog pitanja za forumase iz redova Skupstine Kantona Sarajevo. Koliko je KUIP zaprimio prijava na konto zagadjenja zraka od strane industrijskih i individualnih lozista tokom prosle zime i koliko je mjera poduzeto na osnovu toga? Tako mozemo dobiti odgovor na pitanje da li je u pitanju ljenost KUIP-a da kaznjava lozace guma, da li je u pitanju koruptivna radnja ili nedorecen zakon, ili imamo politicku instrukciju da se ne dira jedan sloj drustva u prijestupu.
Ista stvar je i sa prijestupima pri parkiranju. To je slobodna varijabla koja pojeftinjuje cijenu posjedovanja i eksploatacije osobnih vozila (uz tehnicki pregled mozda i najznacajnija). Koliko je MUP podijelio kazni za parkiranje po ulicama u KS? Koliko je poziva zaprimio? Da li dispeceri lansiraju odjeb gradjanima? Ili nema dovoljno policajaca da popisu? Ili je vrijeme reagovanja predugacko? Mozda bi trebalo dati nadleznost komunalcima da pisu te kazne, ili formirati poseban odjel u MUP-u za ovaj vid prijestupa? Mozda na osnovu pametnijeg i konkretnijeg sankcionisanja parking prijestupa mozemo smanjiti broj automobila na cestama za par procenata jer se vise ne isplati - parking skup, a kazne visoke i redovne?
Cekanje da mitska "drzava" pocne raditi nesto u korist javnog dobra, a bez pritiska i nadzora relevantnih interesnih grupa je cekanje Godoa. Konkretno, tu mozemo govoriti o neradu koji ide od nivoa ljenosti, preko koruptivnih radnji pa do nivoa postojanja politickih instrukcija da se nesto radi ili ne radi.
Npr. evo interesantnog zastupnickog pitanja za forumase iz redova Skupstine Kantona Sarajevo. Koliko je KUIP zaprimio prijava na konto zagadjenja zraka od strane industrijskih i individualnih lozista tokom prosle zime i koliko je mjera poduzeto na osnovu toga? Tako mozemo dobiti odgovor na pitanje da li je u pitanju ljenost KUIP-a da kaznjava lozace guma, da li je u pitanju koruptivna radnja ili nedorecen zakon, ili imamo politicku instrukciju da se ne dira jedan sloj drustva u prijestupu.
Ista stvar je i sa prijestupima pri parkiranju. To je slobodna varijabla koja pojeftinjuje cijenu posjedovanja i eksploatacije osobnih vozila (uz tehnicki pregled mozda i najznacajnija). Koliko je MUP podijelio kazni za parkiranje po ulicama u KS? Koliko je poziva zaprimio? Da li dispeceri lansiraju odjeb gradjanima? Ili nema dovoljno policajaca da popisu? Ili je vrijeme reagovanja predugacko? Mozda bi trebalo dati nadleznost komunalcima da pisu te kazne, ili formirati poseban odjel u MUP-u za ovaj vid prijestupa? Mozda na osnovu pametnijeg i konkretnijeg sankcionisanja parking prijestupa mozemo smanjiti broj automobila na cestama za par procenata jer se vise ne isplati - parking skup, a kazne visoke i redovne?
-
Niemand
#1303 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vala sto se zagadjenja zraka tice, kolko je do hame tolko je i do nazor urbane sorte koja odrzavajuci nekakav svoj filmski lajfstajl i ne odstupajuci od komformizma prosto ne shvata kolko je i sama ko taj hamo kojem se smije.
Pa tako recimo na grbavici, iako je planirano u vrh glave po jedno parking mjesto po stanu, imas u dvosobnim stanovima cetveroclanu porodicu i cetiri auta, otac, mati i dvoje djece. Citava jedna traka je pretvorena u parking i opet se nema gdje parkirati.
Na kafu se ide autom, do granapa se ide autom, najmanja udaljenost ono pali auto. I najsmijesnije, svake zime ti isti hladno-jebem te drzavo, de rasceraj ovaj zrak malo. I naravno, i njima je hamin golf vise kriv nego njihova cetiri auta. Jer su jel, novija i skuplja.
Cinjenica je da ovdje ljudi imaju haman nekakav fetis sa autima, davno je to prevazislo puke potrebe i te trice.
To je sebi umislilo da tako zive nekakvi tamo civilizovani i fensi ljudi u nekom tamo civilizovanom i fensi svijetu. Srecom po njih, imaju hamu i njegov golf za upirati prstom.
Druga stvar, proslih godina je bilo kojekakvih tekstova o praznim stanovima u sarajevu, tj procjene koliko je stanova prazno. Samo sto niko od njih nije napisao koliko otprilike tih stanova je na toplanama. Mi uopste ne znamo koliko energije nako rasipamo bezveze, a nije ni bitno dokle god se placa, jel.
Grijemo prazne stanove, vozaju se mozda novija auta al za totalno besmislene udaljenosti i njihov broj je uz to povecan, koriste se susilice, klima uredjaji i ostali hepeci. A sve ovo ne radi hamo koji nema para vec ona sorta koja ima.
I hamo i oni koji vicu hamo, vidi ti glave su istog levela svijesti, samo u drugacijoj izvedbi. Uz to, hamo neke stvari i sam zna, al slegne ramenima i kaze da nema para pa ga stoga briga. Ovoj drugoj sorti kad pokusas objasniti da to nije normalno, prosto odgovore da bi i fukara tako da ima.
Treba mijenjati svijest ljudima. I da, moze se.
Pa tako recimo na grbavici, iako je planirano u vrh glave po jedno parking mjesto po stanu, imas u dvosobnim stanovima cetveroclanu porodicu i cetiri auta, otac, mati i dvoje djece. Citava jedna traka je pretvorena u parking i opet se nema gdje parkirati.
Na kafu se ide autom, do granapa se ide autom, najmanja udaljenost ono pali auto. I najsmijesnije, svake zime ti isti hladno-jebem te drzavo, de rasceraj ovaj zrak malo. I naravno, i njima je hamin golf vise kriv nego njihova cetiri auta. Jer su jel, novija i skuplja.
Cinjenica je da ovdje ljudi imaju haman nekakav fetis sa autima, davno je to prevazislo puke potrebe i te trice.
To je sebi umislilo da tako zive nekakvi tamo civilizovani i fensi ljudi u nekom tamo civilizovanom i fensi svijetu. Srecom po njih, imaju hamu i njegov golf za upirati prstom.
Druga stvar, proslih godina je bilo kojekakvih tekstova o praznim stanovima u sarajevu, tj procjene koliko je stanova prazno. Samo sto niko od njih nije napisao koliko otprilike tih stanova je na toplanama. Mi uopste ne znamo koliko energije nako rasipamo bezveze, a nije ni bitno dokle god se placa, jel.
Grijemo prazne stanove, vozaju se mozda novija auta al za totalno besmislene udaljenosti i njihov broj je uz to povecan, koriste se susilice, klima uredjaji i ostali hepeci. A sve ovo ne radi hamo koji nema para vec ona sorta koja ima.
I hamo i oni koji vicu hamo, vidi ti glave su istog levela svijesti, samo u drugacijoj izvedbi. Uz to, hamo neke stvari i sam zna, al slegne ramenima i kaze da nema para pa ga stoga briga. Ovoj drugoj sorti kad pokusas objasniti da to nije normalno, prosto odgovore da bi i fukara tako da ima.
-
Hakiz
#1304 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kada sam dolazio kući, palo mi je na pamet da bi mogla tako odgovriti, da to šta neki ljudi rade ne može se porediti sa tim ta drugi ljudi rade. Da ostoji gradacija prekršaja, manje i veće zlo.Styling wrote:To ako ja pretrcim ulicu gdje nema pjesackog se apsolutno ne moze porediti sa svim prekrsajima koje cini Hamo. Moji prekrsaji ne ugrozavaju zdravlje drugih uredno platim kaznu ako stigne i ja ne zloupotrebljavam sistem. Meni odgoj i moralni postulati ne dozvoljavaju da se ponasam kao da sam jedina na svijetu i da me boli djon za sve oko mene. Mi, koji zivimo po pravilima, koja ne moraju uvijek biti napisana ali su sastavni dio opste kulture i odgoja i postujemo odredjene drustvene i moralne uzuse smo protivteza sitnosopstvenickom razmisljanju Hame kojeg boli djon sto cemo mi u kotlini oboliti zbog njegovih guma koje lozi i g2 kojeg vozi.Hakiz wrote:Ne postoji osoba koja 100% poštuje zakone.
Svi mi u najmanju ruku barem ponekada pređemo ulicu na crveno ili mimo pješačkog prelaza, ne prijavimo robu koju unosimo iz inostranstva, ostaklimo balkone bez dozvola, bacimo opušak na stanicu kada naiđe tramvaj i činimo masu takvih sitnih prekršaja. Ili i krupnih. Neko ih pravi manje, neko više, ali svi ih radimo.
I ti neke od njih sigurno radiš, Styling.
Kao što legenda kaže "Neka prvi kamen baci onaj koji je bez grijeha".
I kada se pogleda na prvu, to je apsolutno tačno.
Ali ima tu jedan problem. Ako počnemo praviti kompromise, gdje ćemo stati? Na primjer ti bi prešla ulicu na crveno, ali ne bi napravila neki prekršaj za koji misliš da bi bio pretjeran, dok ja mislim da taj prekršaj nije ništa gori od tvog prelaženja na crveno. I sada, ni ti ni ja nismo jedinica mjere po kojoj se sve ravna, pa ko je od nas dvoje u pravu, čija se pika?
Tako da u teoriji ne može se ni jedan prekršaj smatrati malim i svaki mora biti kažnjen. Pa je potpuno isto kada ti pređeš ulicu na crveno sa tim da ja ne isplatim plate svojim radnicima i ostavim ih da gladuju ili ne uplatim doprinose pa se ne mogu liječiti.
U praksi je to potpuno drugačije...
E, da, ovo:
Stvar je u tome da mi ne znamo da li bi se Hamo ponašao tako da mu je situacija drugačija. Da Hamo ima 100.000 KM da sebi plati uvođenje state-of-the-art sistema centralnog grijanja u kombinaciji sa solarnim sistemom, sigurno da ne bi ložio gume.Mi, koji zivimo po pravilima, koja ne moraju uvijek biti napisana ali su sastavni dio opste kulture i odgoja i postujemo odredjene drustvene i moralne uzuse smo protivteza sitnosopstvenickom razmisljanju Hame kojeg boli djon sto cemo mi u kotlini oboliti zbog njegovih guma koje lozi i g2 kojeg vozi.
Ali Hamo radi za 600 KM, žena mu ne radi, i ima dvoje djece u osnovnoj školi i roditelje čija penzija im ne može bti ni za hranu, a da ne pričamo za lijekove i plaćanje računa.
Tada Hamo nema izbora nego ložiti gume...
Od Hame je gori lik koji vozi Audija od 80.000 KM a nije radnicima uplatio doprinose godinu, i svaki mjesec im za koji dan produžuje isplatu plate.
I Vlada Kantona koja tog lika ostavlja na miru.
- Styling
#1305 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Da mi nije mrsko horvat po kuci, sad bih trazila racun da ti pokazem.un1ted wrote:Majstor u kući ne izdaje fiskalni, dobiješ nota račun.Styling wrote:Za krecenje sam angazovala firmu koju sam pronasla online “Majstor u kuci 24sata” Ili slicno, sada se ne mogu tacno sjetiti imena ali imaju web stranicu, i uredno sam platila fakturu i dobila fiskalni. Njih angazujem i za sve ostale manje popravke, prosto de se imam kome kasnije zaliti ako nesto ne urade dobro. Ja smatram da ako angazujem nekoga na crno nemam se kome zaliti i reklamirati. Vjeruj ako hoces, do tebe je. Djeca su odrasla a cuvali su ih nana i dedo.un1ted wrote:
Nesto ti ne vjerujem, možeš li postaviti račune krecenja, čuvanja djece (ako nije vrtić) ili neke druge radove majstora?
Oni koji to rade, imaju nekoga da za njih tipka i na forumu
- Styling
#1306 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nisu svi prekrsaji isti ne mogu se isto gradirati. Necu te pustiti da relativiziras stvari. Nije isto da ja pretrcim gdje nema pjesackog i za to uredno platim kaznu i da gazda ne placa radnike. Nema sanse.Hakiz wrote:Kada sam dolazio kući, palo mi je na pamet da bi mogla tako odgovriti, da to šta neki ljudi rade ne može se porediti sa tim ta drugi ljudi rade. Da ostoji gradacija prekršaja, manje i veće zlo.Styling wrote:To ako ja pretrcim ulicu gdje nema pjesackog se apsolutno ne moze porediti sa svim prekrsajima koje cini Hamo. Moji prekrsaji ne ugrozavaju zdravlje drugih uredno platim kaznu ako stigne i ja ne zloupotrebljavam sistem. Meni odgoj i moralni postulati ne dozvoljavaju da se ponasam kao da sam jedina na svijetu i da me boli djon za sve oko mene. Mi, koji zivimo po pravilima, koja ne moraju uvijek biti napisana ali su sastavni dio opste kulture i odgoja i postujemo odredjene drustvene i moralne uzuse smo protivteza sitnosopstvenickom razmisljanju Hame kojeg boli djon sto cemo mi u kotlini oboliti zbog njegovih guma koje lozi i g2 kojeg vozi.Hakiz wrote:Ne postoji osoba koja 100% poštuje zakone.
Svi mi u najmanju ruku barem ponekada pređemo ulicu na crveno ili mimo pješačkog prelaza, ne prijavimo robu koju unosimo iz inostranstva, ostaklimo balkone bez dozvola, bacimo opušak na stanicu kada naiđe tramvaj i činimo masu takvih sitnih prekršaja. Ili i krupnih. Neko ih pravi manje, neko više, ali svi ih radimo.
I ti neke od njih sigurno radiš, Styling.
Kao što legenda kaže "Neka prvi kamen baci onaj koji je bez grijeha".
I kada se pogleda na prvu, to je apsolutno tačno.
Ali ima tu jedan problem. Ako počnemo praviti kompromise, gdje ćemo stati? Na primjer ti bi prešla ulicu na crveno, ali ne bi napravila neki prekršaj za koji misliš da bi bio pretjeran, dok ja mislim da taj prekršaj nije ništa gori od tvog prelaženja na crveno. I sada, ni ti ni ja nismo jedinica mjere po kojoj se sve ravna, pa ko je od nas dvoje u pravu, čija se pika?
Tako da u teoriji ne može se ni jedan prekršaj smatrati malim i svaki mora biti kažnjen. Pa je potpuno isto kada ti pređeš ulicu na crveno sa tim da ja ne isplatim plate svojim radnicima i ostavim ih da gladuju ili ne uplatim doprinose pa se ne mogu liječiti.
U praksi je to potpuno drugačije...
E, da, ovo:
Stvar je u tome da mi ne znamo da li bi se Hamo ponašao tako da mu je situacija drugačija. Da Hamo ima 100.000 KM da sebi plati uvođenje state-of-the-art sistema centralnog grijanja u kombinaciji sa solarnim sistemom, sigurno da ne bi ložio gume.Mi, koji zivimo po pravilima, koja ne moraju uvijek biti napisana ali su sastavni dio opste kulture i odgoja i postujemo odredjene drustvene i moralne uzuse smo protivteza sitnosopstvenickom razmisljanju Hame kojeg boli djon sto cemo mi u kotlini oboliti zbog njegovih guma koje lozi i g2 kojeg vozi.
Ali Hamo radi za 600 KM, žena mu ne radi, i ima dvoje djece u osnovnoj školi i roditelje čija penzija im ne može bti ni za hranu, a da ne pričamo za lijekove i plaćanje računa.
Tada Hamo nema izbora nego ložiti gume...
Od Hame je gori lik koji vozi Audija od 80.000 KM a nije radnicima uplatio doprinose godinu, i svaki mjesec im za koji dan produžuje isplatu plate.
I Vlada Kantona koja tog lika ostavlja na miru.
Hamin problem je njegov mentalni sklop koji se moze korigovati samo primjenom zakona i sankcijom. Nisu svi na zapadu disciplinovano zbog toga sto su kulturni nego sto se boje sankcije. Sankcija bi Hamu dovela u red. Hamin mentalni sklop je takav da ima ne znam ti koliko par ponasao bi se isto.
Ti sada zagovaras da mi treba da tolerisemo Hamu i njegovo trovanje svih nas jer Hamo ima 600KM plate, zenu i dvoje djece. Apsolutno ne.
- kmirsad
#1307 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kikibombona wrote:Neka kaze, tu ne smije biti popustanja. Tako se pokazuje politicka hrabrost. I tako se disciplinuje narod.JThomas wrote:i taj otpad da krene neko će reći pa kud sve po sirotinji, što ne hvataju prave kriminalce. jer se tim "argumentom" može na sve i svakoga. on se može neograničeno širiti.
Opusak ili papiric na ulici = 100km
Parkiranje na zelenu povrsinu = 200km
Kesa u rijeku ili prirodu = 500km
Odlaganje otpada u prirodu = 1 000km i vise
Zapusteno dvoriste = 200km
...
Ubijati kaznama dok narod ne dodje pameti. I sve to vezati za licnu kartu, vozacku i sl., da bi naplativost bila 100%.
...
Niko ne mora baciti opusak na ulicu i kesu i rijeku. Cisti primitivizam koji se mora iskorijeniti.
- VladaFBiH
#1308 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
cijela rasprava o tome da li Hamo treba da truje cijeli grad će se završiti kada ovi što brane Hamu (ili neki član njihove porodice) dobiju rak pluća ili neku sličnu bolest povezanu sa zagađenjem.
ČIST ZRAK NEMA ALTERNATIVU!
- JThomas
#1309 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
onda će hamo postati fašista.
-
kakonako
#1310 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
I da se Hamo potjera iz Sarajeva kao Ekrem iz kuhinje.
- geralt
#1311 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jest jest, susilice i klima uredjaji zagadjuju Sarajevo. Plus sto svaka druga porodica ima po 4 auta.Niemand wrote:Vala sto se zagadjenja zraka tice, kolko je do hame tolko je i do nazor urbane sorte koja odrzavajuci nekakav svoj filmski lajfstajl i ne odstupajuci od komformizma prosto ne shvata kolko je i sama ko taj hamo kojem se smije.
- VladaFBiH
#1312 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
apsolutno ne, samo Hamo treba da nauči da živi u gradu a ako je Hamo socijalni slučaj Država/Kanton treba da mu pomogne oko plaćanja razlike u računima koja će se pojaviti prelaskom na ekološki prihvatljivo grijanje + da dobije beskamatni kredit koji će dijelom biti subvencioniran (upravo sada subvencioniraju čini mi se 45% troškova) za utopljavanje kuće gdje se automatski količina ogrjeva smanjuje za 30-70%kakonako wrote:I da se Hamo potjera iz Sarajeva kao Ekrem iz kuhinje.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1313 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Dje si Hamo.VladaFBiH wrote:cijela rasprava o tome da li Hamo treba da truje cijeli grad će se završiti kada ovi što brane Hamu (ili neki član njihove porodice) dobiju rak pluća ili neku sličnu bolest povezanu sa zagađenjem.
Bez odgovornosti i informacija: Poznato ko su najveći zagađivači zraka u BiH
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bez-odg ... /190617037Ove sedmice, ekolozi su objavili listu najgorih, a ujedno i najvećih zagađivača u Bosni i Hercegovini. U prvih deset dominiraju ArcelorMittal Zenica, Termoelektrana Tuzla i hemijska industrija u Lukavcu.
Kada "skinete" ove Hame, onda se javite da idemo skupa tući i male Hame, zbog kojih nas napada rak.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1314 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Svi smo mi Hame!!!
- VladaFBiH
#1315 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ovo što si napisao bi imalo smisla kada bi se tema zvala "Vlada Ze-Do Kantona" ili "Vlada Tuzlanskog Kantona" a ovako je samo trolanje pa se vrati u okvire Kantona Sarajevo i onoga na što može kantonalna vlada da utičeun1ted wrote:Dje si Hamo.VladaFBiH wrote:cijela rasprava o tome da li Hamo treba da truje cijeli grad će se završiti kada ovi što brane Hamu (ili neki član njihove porodice) dobiju rak pluća ili neku sličnu bolest povezanu sa zagađenjem.
Bez odgovornosti i informacija: Poznato ko su najveći zagađivači zraka u BiH
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bez-odg ... /190617037Ove sedmice, ekolozi su objavili listu najgorih, a ujedno i najvećih zagađivača u Bosni i Hercegovini. U prvih deset dominiraju ArcelorMittal Zenica, Termoelektrana Tuzla i hemijska industrija u Lukavcu.
Kada "skinete" ove Hame, onda se javite da idemo skupa tući i male Hame, zbog kojih nas napada rak.
nhf.
Edit: Hami treba pomoći ako je već socijalni slučaj i zasita nema novca (tačno se zna koliko ljudi prima socijalnu pomoć, dječiji dodatak i sl.) dok za Hame koji prave kuće na 3 sprata bez fasade i dozvole nemam baš neke empatije i tom Hami treba pomoći tako što ćeš mu djecu obrazovati i omogućiti im da završe školu jer je njega jako teško promijeniti
- Thorgerson
#1316 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Što se tiče ove akcije "Čistimo kanton". Naravno da je podržavam, međutim primjećujem da je to ipak pišanje uz vjetar.
Mora se napraviti sistem. Pa šta sad, nećemo uvijek imati dodatnih 500 ljudi na ugovor na djelu da čiste? Pa to nema smisla. I to je bacanje novca.
Kod mene oko zgrade samo sto su ocistili, naredno jutro opet vise smeca na ulici nego u kontejnerima. Zasto? Pa zato jer su jedni kontejneri otvoreni. Dodje sakljupac metala, malo rasceprka, dodje onaj kartone sto skuplja, malo i on. Dodju onda vrane, ptice. Dodju djukele, lutalice, malo vjetar puhne i eto u roku od 8-10h smeca na ulici kolko hoces. Pa nema te firme na svijetu koja ce to pocistiti i tih radnika.
Stoga vlada kantona bi trebala pozabaviti se tim i rijestii to sistematski, a ne da mi sad placamo svake godine dodatnih 500 ljudi da cistimo, da bi se u roku od 5 dana opet sve isprljalo.
- Zamjeniti sve kontejnere u gradu sa podzemnim. Ti kontejneri vec su postavljeni na vise mjesta u gradu i pun su pogodak! Prvo, raja reciklira . Drugo, zatvoreni su - nema smeća okolo. Treće, nemoguće je čeprkati po njima jer su duboki po 3 metra. Nema smrada, 10x čišće. I mislim da su i jeftiniji od onih metalnih. Da ne govorim koliko ljepše izgledaju. Dakle, višestruka korist.
Mora se napraviti sistem. Pa šta sad, nećemo uvijek imati dodatnih 500 ljudi na ugovor na djelu da čiste? Pa to nema smisla. I to je bacanje novca.
Kod mene oko zgrade samo sto su ocistili, naredno jutro opet vise smeca na ulici nego u kontejnerima. Zasto? Pa zato jer su jedni kontejneri otvoreni. Dodje sakljupac metala, malo rasceprka, dodje onaj kartone sto skuplja, malo i on. Dodju onda vrane, ptice. Dodju djukele, lutalice, malo vjetar puhne i eto u roku od 8-10h smeca na ulici kolko hoces. Pa nema te firme na svijetu koja ce to pocistiti i tih radnika.
Stoga vlada kantona bi trebala pozabaviti se tim i rijestii to sistematski, a ne da mi sad placamo svake godine dodatnih 500 ljudi da cistimo, da bi se u roku od 5 dana opet sve isprljalo.
- Zamjeniti sve kontejnere u gradu sa podzemnim. Ti kontejneri vec su postavljeni na vise mjesta u gradu i pun su pogodak! Prvo, raja reciklira . Drugo, zatvoreni su - nema smeća okolo. Treće, nemoguće je čeprkati po njima jer su duboki po 3 metra. Nema smrada, 10x čišće. I mislim da su i jeftiniji od onih metalnih. Da ne govorim koliko ljepše izgledaju. Dakle, višestruka korist.
- Lakat Jebić
#1317 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa nek rade u IT sektoru. Il drugim rijecima, nek jedu kolace.un1ted wrote:Totalno si van realnosti. Zakupiti sto i plaćati obrt. Znaš li procentualno da ni 10% ne može to uraditi, a barem bi 80% to uradilo? Znaš li komplikaciju otvaranja obrta i održavanja? Znaš li kakve probleme imaju pri uvozu robe i registraciji? Znaš li da im dobavljači 10% traže na račun a 90% na ruke, da bi platili manji porez? Ako ne pritisne, nema robe.Styling wrote:Zakupiti sto na pijaci, registrovati obrt pa prodavati povrce i drzavi placati dadzbine.bunk wrote:Po zakonu i pravilima?
Moze primjer.
Parkirati na legalnom parkingu i platiti parking,
Legalizovati bespravno izgradjenu kucu i platiti prekljucenje na infrastrukturu a ne uzrokovati kliziste time sto nije prikljucen na kanalizaciju koja ide kroz komsijinu livadu.
Ne uzimati lovu od drzave kao nezaposleni borac a raditi na crno.
Itd....
Ja znam jer se susrećem s takvim ljudima i nije mi problem staviti se u njegovu poziciju.
Eto ostalo ne moram komentarisati.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1318 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
VladaFBiH wrote: ovo što si napisao bi imalo smisla kada bi se tema zvala "Vlada Ze-Do Kantona" ili "Vlada Tuzlanskog Kantona" a ovako je samo trolanje pa se vrati u okvire Kantona Sarajevo i onoga na što može kantonalna vlada da utiče
i
https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov. ... a_2015.pdf
Obratiti pažnju i na3.4. Uzroci postojećeg stanja kvaliteta zraka
Na kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo djeluju emisije zagađujućih supstanci iz industrijskog,
stambenog sektora i saobraćaja. Pored toga, kvalitet zraka ovisi od niza drugih faktora, kao što su:
orološke karakteristike područja, stepen izgrađenosti prostora, meteorološki parametri, prisustvo
zelenila itd. Inače, emisija je ispuštanje određenih materija iz izvora u atmosferu, koje u određenim
koncentracijama mogu biti štetne za ljude i prirodu.
U javnom sektoru i industriji nastaju emisije sagorijevanjem goriva za potrebe grijanja, a u taj
sektor se svrstavaju toplane, individualne kotlovnice za proizvodnju energije za grijanje i
tehnološke potrebe.
Najčešći uzroci emisija iz ovog sektora su:
- niska energetska intenzivnost,
- slabo održavanje energetskih i industrijskih postrojenja, posebno one opreme od koje zavisi
emisija zagađujućih supstanci,
- korištenje neadekvatnih goriva,
- neusaglašenost korištenja goriva sa tipovima ložišta,
- sporo uvođenje principa „čišće proizvodnje“ u vođenju pogona ili postrojenja, kao i
tehnološkog unaprijeđenja.
U novonastaloj situaciji, povećanjem cijene prirodnog gasa, kao i nesigurnosti kontinuiranog dotoka
dovoljnih količina, vrši se zamjena prirodnog gasa sa čvrstim ili tečnim gorivima. To se dešava i sa
privrednim pogonima i postrojenjima, ali je daleko izraženiji trend u domaćinstvima, odnosno
stambenom sektoru.
S tim u vezi najčešči uzroci prekomjernih emisija iz stambenog sektora su:
- visoki toplotni gubici i rastrošni objekti u smislu potrošnje energije,
- neodgovarajuće konstrukcije ložišta, sobne peći i kotlovi male snage, uglavnom pravljeni po
zapadno-evropskim licencama (konstruirani za druge vrste uglja) onemogućavaju efikasno i
malo zagađujuće sagorijevanje domaćeg uglja,
- nepostojanje oplemenjenog uglja ili pogodnih oblika biomase za potrebe malih ložišta.
Značajniji utjecaj na kvalitet zraka u Kantonu ima saobraćajni sektor. Razlozi povećenog zagađenja
zraka iz saobraćaja su:
- veliki broj vozila,
- nedovoljno strogi propisi za kontrolu automobila,
- neodgovarajuće održavanje vozila,
- nekvalitetne provjere emisija na tehničkim pregledima vozila,
- neizgrađena infrastruktura,
- izostanak efikasnijeg regulisanja saobraćaja na postojećim saobraćajnicama, jer se zastojima
u saobraćaju emituje veća količina zagađujućih materija,
- neadekvatan javni gradski prijevoz,
- nedostatak parking mjesta,
- nekvalitetna goriva.
4. PREDUZETE MJERE
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo vrši različite aktivnosti na
sprječavanju i smanjenju zagađenja zraka s ciljem zaštite zdravlja ljudi, prirodnog i materijalnog
naslijeđa.
12
Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka, utvrđena je obaveza upravljanja kvalitetom zraka,
koja podrazumijeva uključivanje svih nadležnih organa Kantona, Grada i općina, kao i drugih
pravnih lica u sistem, definisanje planskih, upravno-administrativnih i tehničko-tehnoloških mjera,
praćenje i prognoziranje kvaliteta zraka, ograničenje i nadzor nad emisijama, uključivanje
parametara od kojih zavisi kvalitet zraka u proceduri izdavanja dozvola, obavještavanje javnosti o
stanju kvaliteta zraka itd.
Pošto je upravljanje kvalitetom zraka veoma širok koncept koji traži ispunjavanje nadležnosti
brojnih subjekata, od velike je važnosti integralni pristup protoka informacija i podataka i
umreženost institucija, a posebno odgovorno postupanje svih u tom lancu.
Tri su glavna cilja koja se žele postići, a koji su ujedno utvrđeni strateškim dokumentima Federacije
i Kantona u ovoj oblasti. To su ograničenja emisija iz izvora (stacionarnih i mobilnih), upravljanje
kvalitetom zraka kao sastavnom komponentom prostornog i urbanističkog planiranja je planiranje
privrednih aktivnosti, u prvom redu energetskih postrojenja i unaprjeđenje korištenja energije
povećanjem energetske efikasnosti.
Mjere za očuvanje kvaliteta zraka, koje pokreće Ministarstvo se mogu r
Sto se tiče tvoje opaske za kanton, nije BIH samo KS, niti je "Hamo" samo iz Sarajeva.4.1 UPRAVNO - ADMINISTRATIVNE MJERE
Ima pametnijh ljudi i od tebe i mene, koji ponude adekvatna rješenja, a ne samo "jebi hami mater".
- VladaFBiH
#1319 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
heheheh tek sad vidjeh kome odgovorihun1ted wrote:
Sto se tiče tvoje opaske za kanton, nije BIH samo KS, niti je "Hamo" samo iz Sarajeva.
Ima pametnijh ljudi i od tebe i mene, koji ponude adekvatna rješenja, a ne samo "jebi hami mater".
- Ja_Ja
#1320 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Slazem se s ovim 100%, narod se mora uredovati. Nije normalno da neko svjesno baca papir na trotoar, ili bilo gdje osim za to predvidjeno mjesto, nije normalno samo zato sto nema parking mjesta pred tvojim najdrazim granapom da se popnes na zelenu povrsinu do njega a ne odvezes se 100-200 metara dalje na prazno parking mjesto, nije normalno otici na izletiste i ostaviti smece iza sebe. To nije normalno, i dok ne budemo tretirali tu anomalijau i kaznjavali je sa paprenim kaznama, nista se nece promjenuti. A naravno sve se mora uvezati u neki sistem (maticni broj npr.) i kada odes da izvadis licnu- ne moze, pasos - ne moze, dok ne poplacas sve te kazne. A kaznama finansiraj dalje uredjene i odrzavanje tih porvrsina, odvoz smeca, nove kante i kontejnere.Nije to nuklearna fizika ni za implementirati samo da ima volje.Kikibombona wrote:Neka kaze, tu ne smije biti popustanja. Tako se pokazuje politicka hrabrost. I tako se disciplinuje narod.JThomas wrote:i taj otpad da krene neko će reći pa kud sve po sirotinji, što ne hvataju prave kriminalce. jer se tim "argumentom" može na sve i svakoga. on se može neograničeno širiti.
Opusak ili papiric na ulici = 100km
Parkiranje na zelenu povrsinu = 200km
Kesa u rijeku ili prirodu = 500km
Odlaganje otpada u prirodu = 1 000km i vise
Zapusteno dvoriste = 200km
...
Ubijati kaznama dok narod ne dodje pameti. I sve to vezati za licnu kartu, vozacku i sl., da bi naplativost bila 100%.
...
Niko ne mora baciti opusak na ulicu i kesu i rijeku. Cisti primitivizam koji se mora iskorijeniti.
- agent_zero
#1321 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
https://www.klix.ba/vijesti/bih/palmer- ... /190617084
SDA balijska zatucana zelena gamad na aparatima!
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1322 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
i sHa sad kako ce SBB i DF prevagnut su rukicama da rumenko bidne premijer... PUUU pokvarisHe pederi sveagent_zero wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/palmer- ... /190617084
-
Hakiz
#1323 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja zagovaram to da, iako je Hamino trovanje okoline jer se grije na gume, Hamo nije moralno niži, od tebe zato što je tvoj prekršaj "samo" prelazak na crveno. DOduše, ako te mala djeca gledaju kako prelaziš na crveno pa im daješ loš primjer, onda i ti činiš ne samo lično nego i društveno neodgovorn djelo, pa ni tvoj prekršaj više nije "samo".Styling wrote:
Nisu svi prekrsaji isti ne mogu se isto gradirati. Necu te pustiti da relativiziras stvari. Nije isto da ja pretrcim gdje nema pjesackog i za to uredno platim kaznu i da gazda ne placa radnike. Nema sanse.
Hamin problem je njegov mentalni sklop koji se moze korigovati samo primjenom zakona i sankcijom. Nisu svi na zapadu disciplinovano zbog toga sto su kulturni nego sto se boje sankcije. Sankcija bi Hamu dovela u red. Hamin mentalni sklop je takav da ima ne znam ti koliko par ponasao bi se isto.
Ti sada zagovaras da mi treba da tolerisemo Hamu i njegovo trovanje svih nas jer Hamo ima 600KM plate, zenu i dvoje djece. Apsolutno ne.
Niko ko napravi i najmanji prekršaj ne može se staviti u situaciju moralne superiprnosti i dijeljenja lekcija onima koji naprave teži prekršaj.
Može se staviti u poziciju praktičnosti i interesa, ali ne u moralnu superiornost.
Dakle zamisli da ti samo prelaziš na crveno. I da sam ti ja poslodavac i ne uplaćujem ti doprinose. Tvoj prekršaj je po posljedicama monogo manji nego moj. Ali to ne znači da si moralno superiornija i da smiješ govoriti u stilu "on je nula od čovjeka jer mi ne uplaćuje doprinose". To jeste, smiješto reći, ali samo ako ti ne pređeš ulicu na crveno ili ako se ja pokušavam predstavljati javnosti kao visokomoralna osoba.
Naravno, ti možeš da me prijavljuješ inspekcijama i tužiš zbog mog prekršaja, iako i ti praviš neki drugi prekršaj. Ali, to je već svar interesa, da dobiješ svoje, a ne morala.
Tako da je moja poenta da niko ko pravi bilo kakav prekršaj ne smije ljude koji prave druge prekršaje posmatrati kao gore od njih samih. Iako su rekršaji i njihove posljedice različite.
A ko će biti uhvaćen i kažnjen je već stvar institucija i korupcije u njima.
- Dr. Kuca
#1324 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Najazde zohara, pacova, zmija. Sta mislite uraditi po tom pitanju g.premijeru forto i g. nadpremijeru konakovic?
-
Hakiz
#1325 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
agent_zero wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/palmer- ... /190617084
Polako. Imati potencijala ništa ne znači.
I Adolf je imao potencijala kao slikar i umjetnik.
Pa je završilo drugačije.
Da vidimo mi kako će to sve na kraju ispasti.