Haris.ba wrote:Streptokok wrote:madner wrote:To je trend svuda u svijetu, pa i Minchenu je cijena kvadrata prosjecno 3 puta veca od mjesecne neto zarade.
znači ako je i u minhenu tako onda je ok? ako u africi umiru od gladi onda je ok da i mi umiremo jer to je sada trend, nema hrane za sve? ako u kini nemaju pitke vode ok je da i mi nemamo jer je sada trend da je sve zagađeno? Zar moramo kopirati sve negativnosti i proagirati ih kao nešto sasvim dobro i poželjno? možemo li u nečemu biti bolji od drugih?
Probali smo biti bolji. I onda smo spektakularno propali. Probali smo kao društvo svima obezbjediti stan - pa smo se sami sa sobom počeli šprdati.
I u tom "jednakosti" opet su neki dobijali stanove po Ciglanama, a neki po Blažuju.
Probali smo svima obezbjediti posao - pa godinama je još ostala kod nekih (mnogih) ideja da "neko" treba doći i sve srediti.
Stvar je što u Minhenu gdje naši hrle vlada kapitalizam. Tamo u Kini dok nije zavladao kapitalizam imali su ekonomiju manju od Španije.
Na koga ćemo se ugledati? Evo, ja prvi bih rekao da nećemo kapitalizam kakav je u Angoli. Gdje je najskuplji grad Afrike po metru kvadratnom stana, skuplji i od mnogih zemalja Evrope.
Valjda narod zna gdje je bolje? Ako narod hoće u Minhen, a šanse da u centru Minhena (što odgovara kotlini koju zauzima Sarajevo) kupi stan su minimalne, u čemu je fazon?
Ja dok sam bio tinejdjer i tek kretao na fakultet oduvijek sam bio za Socijalizam i slobode narodu (liberalista), medjutim kako sam prosao svasta, svakavke poslove bio, svugdje bio, tada sam shvatio da je socijalizam, komunizam, itd. nerealna ideja cije se uporiste nalazi u snazi kolektiva koji to podrzava (narodne mase), dok je kapitalizam zapravo slika i prilika ljudske prirode.
Kapitalci hoce samo za sebe i ljude ce platiti po najnizoj mogucoj cijeni. I tako i treba. To je princip slobodnog trzista. Kome se ne svidja nek se unaprijedi, specijalizira u nekoj bransi, da moze on da diktira cijenu.
Kapitalizam daje i gura onoga ko hoce, onoga ko je poduzetan, ko je spreman da se bori, a ne onoga ko bi kao sto neko rece "da jebe, a da mu ne udje". Otprilike onoga koga je opisao @Havana u zadnjem postu.
Ljudi imaju tacno ono sta zasluzuju, odnosno jos tacniji i bitnije, ono za sta su se borili. I to je prava istina. A to je upravo slika kapitalizma.
Kapitalizam u tom smislu ne bira nacin na koji je neko nesto dobio, odnosno izborio se za to, tj. ne bira sredstva. Samo nagradjuje uspjeh, bez obzira na sredstava koristena za njega. Sto jeste brutalno, ali kao sto sam vec rekao, to je ljudska priroda.
Mi kao ljudi volimo i zelimo pomoci drugima, ali takodjer volimo i zelimo pomoci sebi i da nama bude dobro. Sta od toga dvoje vise volimo? Pa jasno, ovo drugo. Zato i jeste kapitalizam svugdje zavladao, jer nagraduje trud, rad, zrtvu, rizik, a kaznjava laganicu, mediokritet, rahatuluk(cenje), itd.