Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Rugafet

#1301 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Rugafet »

MaxPayne wrote:Sve je to lijepo u teoriji,ali ko će kada nema državne strategije?Nana,dedo,student u Bingu mora kupiti srpski ili bugarski proizvod jer je jeftiniji barem 20-30 pf.I dijaspora se jagmi za bajaderama i cedevitom,domaći proizvod se smatra za nešto nazadno i ispod nivoa.
Ne smatra se nazadnim i ispod nivoa nego je skuplji (od srpskih) ili nije kvalitetan (kao hrvatski) proizvod. I onda iduci nekom logikom, kad vec domaci genijalci nece ili ne znaju napraviti nesto kvalitetno i formirati cijenu sukladnu nasem standardu ja onda radije kupujem hrvatske proizvode. Pisao sam vec, kojom logikom je milijeko iz Tuzle skuplje od mlijeka iz Zagreba u toj istoj Tuzli? I sto bi ja onda kupovao domace ako mi je skuplje i time nepovoljnije za moj kucni budzet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1302 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by _BataZiv_0809 »

Osim toga ako kupujes nesto SAMO zato sto je domace, bez obzira na kvalitet, zapravo dugorocno mu ne pomazes.

Jedini opravdan izuzetak je bila Dita kad su se vadili iz govana, ali evo sad je Bingo kupio, spasili su se i 3D vise ne kupujem jer je stvarno los....Arix, IDA, DEON, Softly i onaj njihov sapun za ruke na litar su odlicni i to cu uvijek kupiti prije Faksa.
MaxPayne

#1303 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MaxPayne »

Rugafet wrote:
Ne smatra se nazadnim i ispod nivoa nego je skuplji (od srpskih) ili nije kvalitetan (kao hrvatski) proizvod. I onda iduci nekom logikom, kad vec domaci genijalci nece ili ne znaju napraviti nesto kvalitetno i formirati cijenu sukladnu nasem standardu ja onda radije kupujem hrvatske proizvode. Pisao sam vec, kojom logikom je milijeko iz Tuzle skuplje od mlijeka iz Zagreba u toj istoj Tuzli? I sto bi ja onda kupovao domace ako mi je skuplje i time nepovoljnije za moj kucni budzet.
Naš proizvod je skuplji jer nema poticaja kao npr.hrvatski,a i pola države kupuje srpske i hrvatske proizvode jer ih smatraju kao "domaće".Još uvijek se na Podravku,Cedevitu,Plazmu gleda kroz jugonostalgičarsku prizmu,šta misliš,da bauštelac na pauzi razmazuje našu ili švabsku paštetu koja je barem za 10% jeftinija?Naravno trči da kupi Podravkinu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1304 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by _BataZiv_0809 »

Jedem kroz jugonostalgicarsku prizmu :lol:

De reci da se zajebavas ili bar da pises iz Norveske. :lol:
Rugafet

#1305 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Rugafet »

Nemam ja kao musterija poticaja e ne nema proizvod poticaja. Eto neka stave domace mlijeko npr da kosta 90kf necu pogledat u hrvatsko ili bilo koje drugo. Od podravke sve sto uzmem je top kvalitet ni malo ne zalim to kupit, najvise volim stomak, nasih proizvoda ekvivalentnih podravkinim i nemas, a ako i imas nisu im ni do koljena.
MaxPayne

#1306 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MaxPayne »

_BataZiv_0809 wrote:Jedem kroz jugonostalgicarsku prizmu :lol:

De reci da se zajebavas ili bar da pises iz Norveske. :lol:
što je najgore nije zajebancija,svojim očima vidio
MaxPayne

#1307 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MaxPayne »

Rugafet wrote:Od podravke sve sto uzmem je top kvalitet ni malo ne zalim to kupit, najvise volim stomak, nasih proizvoda ekvivalentnih podravkinim i nemas, a ako i imas nisu im ni do koljena.
Sve ti je to slično smeće ali npr.Ovako košta 90 feninga dok Podravka košta 1.20.Pogledaj sastav,hidrolizirane bjelančevine,biljna mast i ostale divote.Mlijeko izbjegavam bilo kakvo osim na pijaci.
Nivelacija

#1308 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Nivelacija »

Rugafet wrote:Nemam ja kao musterija poticaja e ne nema proizvod poticaja. Eto neka stave domace mlijeko npr da kosta 90kf necu pogledat u hrvatsko ili bilo koje drugo. Od podravke sve sto uzmem je top kvalitet ni malo ne zalim to kupit, najvise volim stomak, nasih proizvoda ekvivalentnih podravkinim i nemas, a ako i imas nisu im ni do koljena.
Mozes li navesti jedan primjer top kvaliteta?
Bodkin

#1309 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bodkin »

Ramzess Veliki wrote:
Bodkin wrote: Problem je sto ih “hdz” drzi. Kladionice bi bile puno ko god da ih drzi ali ovako hrvati uzimaju pare bosnjacima i to ne moze.
Uzimaju pare naivcima kojima matematika nije isla u skoli.
Imali smo jednom iz teorije vjerovatnoce vjezbu na temu model za dobivanje na kladionicama, profesor nam demonstrirao matematicki model I kad smo obradili podatke, svaki student koji je isao u kladionicu se sjeb'o I rekao nikad vise.
:D pa jebiga, ljudi znaju vjerovatnocu da dobiju na lotu pa i dalje igraju. A vjerujem da ovi tako i vrijeme uvijaju
Bodkin

#1310 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bodkin »

MaxPayne wrote:
Rugafet wrote:
Naš proizvod je skuplji jer nema poticaja kao npr.hrvatski,a i pola države kupuje srpske i hrvatske proizvode jer ih smatraju kao "domaće".Još uvijek se na Podravku,Cedevitu,Plazmu gleda kroz jugonostalgičarsku prizmu,šta misliš,da bauštelac na pauzi razmazuje našu ili švabsku paštetu koja je barem za 10% jeftinija?Naravno trči da kupi Podravkinu.
Koji proizvodi imaju poticaj?
Skuplji su jer domaci bizMismen plati malom iz zgrade stoju da mu u paintu napravi ambalazu, hoce da playi 500km ljude sa visokim obrazovanjem i zaposli familiju na rukovodeca mjesta. Da, ima toga i u okruzenju ali kod nas je to ubjedljivo najvise izrazeno, to umanjivanje vrijednosti obrazovanja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1311 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mk ultra »

Rugafet wrote:Nemam ja kao musterija poticaja e ne nema proizvod poticaja. Eto neka stave domace mlijeko npr da kosta 90kf necu pogledat u hrvatsko ili bilo koje drugo. Od podravke sve sto uzmem je top kvalitet ni malo ne zalim to kupit, najvise volim stomak, nasih proizvoda ekvivalentnih podravkinim i nemas, a ako i imas nisu im ni do koljena.
zato odeš u italiju pa nema drugih žvaka od nekih lijevih domaćih od 4€...
tako i sa 80% ostalih prehrambenih proizvoda

Image
CAD dolari :mrgreen:

naravno da treba raditi na kvaliteti ali treba i kupovati proizvode iz BiH. kako sam već pisao, mi nemamo domaćeg soka na policama, osim par nekih pokušaja TO, vitalis i sl. ali slabo

takvo nam je tržište i sve da baš i nemamo kapaciteta ni ljudi za neke stvari, ali ako se nastavi kupovati strano, ubijaš domaću proizvodnju. čak i ako je skuplje treba se domaće kupovati jer to dovodi do jačanja svega ostalog i na kraju opet se ti novci vrate
kvalitet ne bih komentarisao, ali je činjenica da se naši proizvodi nameću nižom cijenom što dovodi i do smanjenog kvaliteta. treba biti skuplje i treba biti kvalitetnije.
insomnia78

#1312 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by insomnia78 »

Nivelacija wrote:
:lol:
uglavnomja

#1313 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by uglavnomja »

[quote="_BataZiv_0809"]Jedem kroz jugonostalgicarsku prizmu :lol:

De reci da se zajebavas ili bar da pises iz Norveske. :lol:[/quot

ex jugovici iz norveske idu u svedsku da kupuju u jugonostalgicarsku radnju koju drzi kosovski albanac i u kojoj ima svega :P jugonostalgicarskog :lol: ili tacnije ukusa na koji su nepce i stomak navikli

jedino se meso i mesne preradjevine prave u eu, pod nazivom brajlovic i slicno

albanac je razvaljivao dok se veliki svedski lanci nisu sjetili da i oni pocnu uvoziti argetu, vegetu, gavrilovic, kiselinu, ptuj piletinu ... pa sad ima i kod njih
od kad je hrvatska u eu i mesovine, pik

a u norveskoj :roll: nicega (generalno samo po jedan domaci proizvodjac :-? ) ... osim po turskim radnjama vegeta, argeta i fructal sokovi. bila je i tuzlanska so, poodavno, bude i bosna kafe u kartonu ... jos po nesto ... recimo ulete makedonske paprike

vegetu kupuju ne samo rusi, poljaci i sl. nego i turci, arapi ... :lol:
shake69

#1314 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by shake69 »

Vala i nasi znaju preCerati! Poletio onomad kupovati Oazu, jer ko biva pio je i Clinton, ali kad sam vidio da je skuplja haman 50% od svih odustao! Kako a iz Tesnja?
Jamnica i ostali susjedi mi odavno ne ulaze u kucu pored bh.proizvoda.
MarlboroGold

#1315 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MarlboroGold »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote: Pa jbg, ako legalizujes narkomaniju, vrlo brzo ce vecina poceti da se drogira, to tako hoda.
Zato valjda imas neki sistem i one koji bi trebali djelovati da se sranja ne desavaju. Placeni su za to.
Al u kurcu. Eno u Portugalu sve legalizovano. Nije ovdje problem u kladionicama..problem je sto ih Hrvati drze...
Itekako je problem u kladionicama bez obzira što većinu drže Hrvati. Jednostavno nije normalno da imaju otvorenih objekata koliko i Bingo, ako ne i više. Gdje god se okreneš neka kladionica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1316 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by _BataZiv_0809 »

MarlboroGold wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote: Pa jbg, ako legalizujes narkomaniju, vrlo brzo ce vecina poceti da se drogira, to tako hoda.
Zato valjda imas neki sistem i one koji bi trebali djelovati da se sranja ne desavaju. Placeni su za to.
Al u kurcu. Eno u Portugalu sve legalizovano. Nije ovdje problem u kladionicama..problem je sto ih Hrvati drze...
Itekako je problem u kladionicama bez obzira što većinu drže Hrvati. Jednostavno nije normalno da imaju otvorenih objekata koliko i Bingo, ako ne i više. Gdje god se okreneš neka kladionica.
Pa neko se kladi ocigledno. Puno.
Rugafet

#1317 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Rugafet »

Nivelacija wrote:
Ne mogu. Sve nas je kvalitetnije i cjenovno povoljnije, nego ja to onako iz inata necu da kupujem domace nego preferiram strano.
animals

#1318 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by animals »

MarlboroGold wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Potraznja i ponuda..
jednostavan recept..
da ljudi ne igraju ne bi ih ni bilo..
MarlboroGold

#1319 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by MarlboroGold »

_BataZiv_0809 wrote: Pa neko se kladi ocigledno. Puno.
Da, a ukidanjem im samo možeš pomoći jer očigledno nisu sposobni pomoći sebi htjeli oni to priznati ili ne. Ovo što govorim nije s vjerske strane (ateista sam), međutim kladionice su zlo.
Makar neka ukinu one utrke pasa, bingo i slično... na to prokockaše kuće, a neka ostave klađenje na utakmice. Usput trebaju zabraniti klađenje onima ispod 18. godina i uvijek tražiti ličnu ako je neko mlađi. Sve se da srediti - samo trebaju postojati dobre ideje.
Bodkin

#1320 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Bodkin »

Ima smisla forsirati domace ako je iole ok u odbosu na uvozno. Ali pozivati na kupovinu proizvoda koji se uvoze preko distributora iz hercegovine :lol: ono moze i uvozno ali ako nije preko hercegovine doslo
Thorgerson

#1321 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Thorgerson »

_BataZiv_0809 wrote:Al u kurcu. Eno u Portugalu sve legalizovano. Nije ovdje problem u kladionicama..problem je sto ih Hrvati drze...
Problem je sto su im porezi smijesni. Dobijanje dozvola za otvaranje novih poslovnica isto tako smijesno. Uzme prostor za 500-600 KM, malo ga opremi u vrh glave ne potrosi 5-6k za sve. To vrati za jedan dan.

Putovao sam, ali nigdje ovoliko kladionica nisam vidio.

A rjesenje je jednostavno;
- Jos dodatno ih oporezovati. Pa radije tu uzimaj, a ne na gorivu. Na gorivu drzava na 40-50kf nabavne, uzme jos tri puta toliko. A koliko na kladionicama? Dakle, porezi i samim tim troskovi za kladionice su zalosni.

- Odrediti pravila gdje se moze otvoriti kladionica. Nikako ne smije biti prostor okrenut prema setalistu. Ne smije biti blizu skole. Blizu vjerskih objekata itd. Uvedes fino tako 10 pravila. Pa nek onda traze mjesto gdje ce ih otvoriti. Zabraniti pusenje unutra. Itd itd.

Rijesilo bi se to itekako. I sto je najzalosnije, to svaki kanton, pa i opstina moze uraditi. Jer imaju te ovlasti, al niko to ne radi. Stavise ucinjeni su im nevjerovatni ustupci, npr. zabranjeno online kladjenje u inostranim kladionicama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1322 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Al u kurcu. Eno u Portugalu sve legalizovano. Nije ovdje problem u kladionicama..problem je sto ih Hrvati drze...
Problem je sto su im porezi smijesni. Dobijanje dozvola za otvaranje novih poslovnica isto tako smijesno. Uzme prostor za 500-600 KM, malo ga opremi u vrh glave ne potrosi 5-6k za sve. To vrati za jedan dan.

Putovao sam, ali nigdje ovoliko kladionica nisam vidio.

A rjesenje je jednostavno;
- Jos dodatno ih oporezovati. Pa radije tu uzimaj, a ne na gorivu. Na gorivu drzava na 40-50kf nabavne, uzme jos tri puta toliko. A koliko na kladionicama? Dakle, porezi i samim tim troskovi za kladionice su zalosni.

- Odrediti pravila gdje se moze otvoriti kladionica. Nikako ne smije biti prostor okrenut prema setalistu. Ne smije biti blizu skole. Blizu vjerskih objekata itd. Uvedes fino tako 10 pravila. Pa nek onda traze mjesto gdje ce ih otvoriti. Zabraniti pusenje unutra. Itd itd.

Rijesilo bi se to itekako. I sto je najzalosnije, to svaki kanton, pa i opstina moze uraditi. Jer imaju te ovlasti, al niko to ne radi. Stavise ucinjeni su im nevjerovatni ustupci, npr. zabranjeno online kladjenje u inostranim kladionicama.
Pokusao je to Fuad Kasumovic u Zenici pa se digao i kunto i panto...SDA premijer kantona podnio apelaciju Ustavnom sudu :-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1323 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by mk ultra »

kako neće jbt ostvarili 1.6 milijardi KM prometa (prijavljenog)... jači od države
Nivelacija

#1324 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by Nivelacija »

Rugafet wrote:
Nivelacija wrote:
Ne mogu. Sve nas je kvalitetnije i cjenovno povoljnije, nego ja to onako iz inata necu da kupujem domace nego preferiram strano.
pa znam da ne mozes, nego samo sam te citirao da ovakve gluposti ne prolaze neopazeno ;-)
CPT

#1325 Re: Idemo bojkotovati proizvode hrvatskih firmi u BiH/iz HR i hrvatske distributere svjetskih "brendova" u BiH!

Post by CPT »

Rugafet wrote:Pisao sam vec, kojom logikom je milijeko iz Tuzle skuplje od mlijeka iz Zagreba u toj istoj Tuzli? I sto bi ja onda kupovao domace ako mi je skuplje i time nepovoljnije za moj kucni budzet.
Logika price je da ti nisi cuo za subvencije.
Locked