Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
LBVIEW

#1301 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by LBVIEW »

ultima_palabra wrote:Kako ce je braniti kad je nije vanjski neprijatelj napao?
Ti sto su je kao trebali braniti su je i rusili. Ili mozda nisu, samo su se pokusali rijesiti nepozeljnih?
Znas ono, ti Mujo stavi bijelu traku oko ruke, necemo ti nista, a Mujo ni do danas nije pronadjen. :oops:
A sve pripremljeno, od spiskova za odstrijel, pa do logora par godina ranije - "izvodjac radova" "narodna" Armija. :oops:
Ah, da promijenise sapke da se Turci ne dosjete.
LBVIEW

#1302 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:S felugama na dubajevicevom kamionu ne pricam dok se ne oglasi visoki prezident i razjasni neke okolnosti.
Ukoliko je dozvoljeno uzvratiti istom mjerom, ocekuj start djonom u bubrege. :D
Imaj razumijevanja, ipak je pao na glavu. :D
insomnia78

#1303 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Narod je rekao sve, narod nece podjele
Mi smo Jugosloveni, mi smo Jugosloveni
HAVANA

#1304 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by HAVANA »

Bilo,proslo.Lijepo je bilo i cao.A ove gluposti o imenima ne treba ni komentarisati.Postotak je smijesan.A i sta koga boli kurac kako se ko zove i koja imena nadijeva.Eto ja sam djordje.Sta fali djordju? Kome se svidja nek da dzevad.Sta fali dzevadu?
hAZNADAR

#1305 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Samo rusim mit da je ekonomski, obrazovni, demografski,... rast Bosnjaka u SFRJ bio moguc samo zahvaljujuci SFRJ. Svi narodi u Evropi bez obzira na sistem su imali i tako bi bilo i sa nama bez obzira ko nas uzjahao 45-te.

A vidimo i danas gdje je nekadasnja istocna Evropa u odnosu na nas, najgori period u tranziciji prosli,... sta je sa nama? Trebam li iznijeti bitne razlike izmedju istocnoevropljana i nas?
Cime rusis mit? Iato kao ja da napisem “haznadar je dusevni bolesnik” i kazem da ima dijagnoza za tebe. Ni jedan validan argument nemas za svoje tvrdnje.

Skoro svi smo u evropi imali skoro istu pocetnu tacku. 1990 smo bili miljama ispred pola evrope. Toliko o tome da nije bitno ko je vodio drzavu
Fino argumentima, ne izdvojenim vec u grupi - ... znam biti i naporan ponavljajuci ih. A ti stavove bez argumenata, logike, i pricas vise o meni nego o temi.
Miljama ispred pola Evrope? Kojih to zemalja? Ako ne racunamo evroazijski SSSR - Varsavski pakt je imao oko 115 miliona ljudi(nabrzaka izracunato sa kojim milionom gore ili dole). Ostatak Evrope - 6 puta vise ljudi. Ako izracunas i povrsinu - nije ni frtalj Evrope.

A izvan Varsavskog pakta mozes samo naci par zemalja juzne Evrope gdje smo imali priblizan standard ali daleko od toga da smo bili miljama ispred njih.

Kakvu istu pocetnu tacku skoro svi? Kada, u praistoriji mozda ili u vrijeme kada su milioni Jugoslovena baustelali po zapadu? Jedino sto smo imali vise od komunistickih zemalja je luksuz. I oni su imali posao, industriju, plate, penzije, skolstvo, demografski rast, sigurnost,.... i to nabrojano je jedini argument jugonostalgicara gdje se uglavnom to spominje. Imali smo vise luksuza i slobode ali to nije miljama ispred.

I gdje su sad oni a gdje mi? Kod njih je tranzicija ili zavrsena ili ima silaznu putanju, prosli najgore. Iako nije sjajno - daleko su svi uspjesniji od nas po pitanju organizacije, uredjenja, funkcionisanja zajednice. Zasto? Zato sto su pad komunizma docekali kao zreo narod, homogen, svjestan svog identiteta. Za razliku od nas koji jos definisemo sami sebe i u identietu osciliramo izmedju islamskog u reziji SDA koji je naslijedio isti komunisticki sablon ideoloskog busanja i dokazivanja podobnosti - samo drugacije upakovao. I eha minulih standarda u reziji vjecitih podanika, fgr, najveceg cijela ljevice,... gdje se kroz glumu multietnicnosti i kosmopolitizma samo i dalje gaje iste predrasude i klasifikacija odranije. A to je samo zato sto nismo imali isti put. Bivse fukare u Evropi jesu bili siromasniji od nas - ali nisu imali istog tutora kao mi. Njihovi tutori jesu bili i stroziji i zahebaniji,... ali nisu pravili perverzije sa statusima i imenima naroda niti razlicite arsine u odnosu prema narodima i vjerama.

Pa kada te Cesi danas gledaju sa visoka na Jadranu kao mi nekada njih - nije ti za to kriva ni SDA, ni Bookir, ni MZ, ni Dodik,... kriva je nasa nezrelost. Tragikomicno je da svi mi dzuture znamo da nema povratka na staro - a malo ko je okrenuo novi list.

Raspisa se ja opet - iako rekog sebi na necu i sto znam da ces na ovo lupiti glupost, sliku da nasmijes raju, spocitati sta, izvuci iz konteksta i povrsno samo registrovati ugh ne voli YU - garant nacionalsita i ekstremna emigracija. Opleti sad kako imas obicaj i ti i kompanjoni.
Last edited by hAZNADAR on 01/06/2018 07:53, edited 1 time in total.
kiligonzales

#1306 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

BHCluster wrote:
kiligonzales wrote:
BHCluster wrote:
Pa ovi sto se sebe nazivaju Jugoslovenima
Ne znam koliki je broj Jugoslovena bilo na zadnjem jugoslovenskom popisu :)

Pito sam te za BiH, Jugoslavija je proslo, ko bi nju sutra branio kad bi Bosnjaci odlucili da je razjebu :D
Znaci Jugosloveni sjebali SFRJ. :thumbup:
Ti mi reci koliki broj se ljudi izjasnio Jugoslovenima? :)

Pustimo se hitrih zaključaka... Eto reci mi koliki broj se Muslimana ili danas Bošnjaka izglasilo da su Jugosloveni 91?

I opet mi ne odgovori na bitno pitanje...
cyprus

#1307 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:...I gdje su sad oni a gdje mi? Kod njih je tranzicija ili zavrsena ili ima silaznu putanju, prosli najgore. Iako nije sjajno - daleko su svi uspjesniji od nas po pitanju organizacije, uredjenja, funkcionisanja zajednice. Zasto? Zato sto su pad komunizma docekali kao zreo narod, homogen, svjestan svog identiteta...
Šta ti je reć - argument :D

Države o kojima govoriš su vjerovatno najksenofobniji komad ove planete... I ti znači upravo tu ksenofobiju prepoznaješ kao razlog njihovog prosperiteta? :D
mishic

#1308 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by mishic »

Diskusije "pro and contra" su izlišne. Niko nikoga neće razuvjeriti u ranije formirana stajališta.
Treba jednostavno reći odnos uloženog i dobijenog kod Bošnjaka u poređenju sa drugim narodima u toj famoznoj Jugi bio je daleko ispod realnog.
Dakle, od 41-45 dali puno i to i BiH i Bošnjaci, onda zbog toga žestoko kažnjeni, nakon toga kasnih šezdesetih počeli se ponovo boriti, ranih sedamdesetih ponešto izborili, i sada neko od toga pravi kapital koji je "dat" Bošnjacima. Dakle oni su po toj logici trebali ostati kao zamrznuta santa leda dok prolaze decenije i svijet napreduje. A zapravo ponovo su zatrebali ili zafalili kao vezivno tkivo u raspukloj Jugi i tada su donekle ispravljene nepravde učinjene im ranije. I to je to!!!
torotan

#1309 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by torotan »

Jel se ovo još o Jugoslaviji raspreda ovdje? Ono po sistemu ' ja koja su sranja u Ruandi bila'.
hAZNADAR

#1310 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:...I gdje su sad oni a gdje mi? Kod njih je tranzicija ili zavrsena ili ima silaznu putanju, prosli najgore. Iako nije sjajno - daleko su svi uspjesniji od nas po pitanju organizacije, uredjenja, funkcionisanja zajednice. Zasto? Zato sto su pad komunizma docekali kao zreo narod, homogen, svjestan svog identiteta...

Države o kojima govoriš su vjerovatno najksenofobniji komad ove planete... I ti znači upravo tu ksenofobiju prepoznaješ kao razlog njihovog prosperiteta? :D
Ksenofobija, nacionalizam, desnica,... su samo nusprodukti, faze,... kad imas ono osnovno sto svi imaju. To su svi u Evropi prosli. A mi cemo naravno tjesiti se kako smo mi bolji u glavi iako siromasniji. Kao pametniji od njih nebi trebali ni kukati zar ne?
hAZNADAR

#1311 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

torotan wrote:Jel se ovo još o Jugoslaviji raspreda ovdje? Ono po sistemu ' ja koja su sranja u Ruandi bila'.
Nije to zavrsena prica

Jugoslavija je jedan veliki balast, kocnica,.. dan danas i razlog sto je tranzicija ubitacno teska i jos ce dugo trajati. Mnogi standardi su opstali u originalnom ili konvertovanom obliku.

- Predrasude o Islamu i muslimanima, stereotipi zaostalih, zaguljenih i stranaca sa stranom kulturom. Urbana elita, fgr, najveci dio ljevice jos gaji takvu sliku. Zato ljevica danas lose prolazi a kada ljevica pada na izborima - znas ko pobijedi.

- Sama SDA i IZ - konvertivali jugoslovenske standarde gdje se vjera politizuje. Nekad bilo podobno biti ateista a vjernik stigmatiziran - danas obrnuto - ista greska samo konvertovana. Umjesto da je vjera privatna stvar - danas se potencira kao politicka podobnost. Sto je nista drugo no dijametralna suprotna krajnost. SDA je takodjer preuzela greske komunista gdje se predstavlja kao jedini dusebriznik i izdajnik ko je protiv. Pa se tu nerjetko rijec islamofobija zloupotrebljava za mnogo toga sto nije. Slucaj Busaladzic najbolje pokazuje jugoslovenski atavizam - javnost trosi vrijeme i energiju dokazujuci njegov nacizam ili obrnuto a malo ko je obratio paznju na to da je lik skoro nepoznat i ustvari stranacki junak a ne narodni. Imali smo skole po komunistickim mucenicima, spanskim borcima, sekretarima SKOJ-a... nismo znali nista o tim likovima ali Partija izabrala po svom kriteriju. Slucaj Busaladzic je ista stvar.

- Drzava da gradi fabrike i nalazi posao ljudima? Silne demonstracije, blokade, paljevine,... sa takvim zahtjevima su samo pokazali da ljudi nisu prerasli taj Jugo standard ekomije i trzista. Juga nas je istrenirala da smo poslusnici kojima treba tutor da se brine o njima - pa se slabo snalazimo kada se treba brinuti sam o sebi.

- Ljevica osim ogradjivanja od vjere ima jos par Jugo gresaka. Jednostavno ne funkcionise bez jakog harizmaticnog lidera koji ce postrojiti sve i narediti sta i kako. Pa gledamo samo kako se osnivaju nove stranke gdje ne mogu naci zajednicki jezik i nastup. Totalno odsustvo tolerancije medju samim ljevicarima, kompromisa,... sve se svodi na suceljene grupacije bez ikakvog plana, cilja, strategije.

- Budzetlije, grebanje o drzavu, nastojanje da se nakaci na budzet, jami,... je isto naslijedjen odnos odranije. Zaboravlja se samo da BiH nije visemilionska drzava sa mnogo vecim budetom kao YU.

- Korupcija nije pocela poslije rata.
cyprus

#1312 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:

Ksenofobija, nacionalizam, desnica,... su samo nusprodukti, faze,... kad imas ono osnovno sto svi imaju. To su svi u Evropi prosli. A mi cemo naravno tjesiti se kako smo mi bolji u glavi iako siromasniji. Kao pametniji od njih nebi trebali ni kukati zar ne?
Ma otkud ti to da se tješim da smo bolji od njih u glavi... Od nas nema gorih po toj stavci... Bar ne u Evropi... Samo što naš problem nije manjak identitluka, nego višak... A Poljaci, Česi, Slovaci, Mađari i još neki nisu napredovali brže od nas zahvaljujući desničarskom sentimentu, kojeg ti zagovaraš (afirmacija homogenosti :oops: ), nego usprkos njemu... Njima je progres donijelo otvaranje u kontekstu evropskih integracija, a ne zatvaranje u uske identitetske okvire... Dakle, upravo ono protiv čega laju u zadnje vrijeme...

Btw ksenofobija, nacionalizam i desnica nisu proizvodi imanja, nego nemanja...
Last edited by cyprus on 01/06/2018 08:42, edited 2 times in total.
Bodkin

#1313 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote: Fino argumentima, ne izdvojenim vec u grupi - ... znam biti i naporan ponavljajuci ih. A ti stavove bez argumenata, logike, i pricas vise o meni nego o temi.
Miljama ispred pola Evrope? Kojih to zemalja? Ako ne racunamo evroazijski SSSR - Varsavski pakt je imao oko 115 miliona ljudi(nabrzaka izracunato sa kojim milionom gore ili dole). Ostatak Evrope - 6 puta vise ljudi. Ako izracunas i povrsinu - nije ni frtalj Evrope.

A izvan Varsavskog pakta mozes samo naci par zemalja juzne Evrope gdje smo imali priblizan standard ali daleko od toga da smo bili miljama ispred njih.

Kakvu istu pocetnu tacku skoro svi? Kada, u praistoriji mozda ili u vrijeme kada su milioni Jugoslovena baustelali po zapadu? Jedino sto smo imali vise od komunistickih zemalja je luksuz. I oni su imali posao, industriju, plate, penzije, skolstvo, demografski rast, sigurnost,.... i to nabrojano je jedini argument jugonostalgicara gdje se uglavnom to spominje. Imali smo vise luksuza i slobode ali to nije miljama ispred.

I gdje su sad oni a gdje mi? Kod njih je tranzicija ili zavrsena ili ima silaznu putanju, prosli najgore. Iako nije sjajno - daleko su svi uspjesniji od nas po pitanju organizacije, uredjenja, funkcionisanja zajednice. Zasto? Zato sto su pad komunizma docekali kao zreo narod, homogen, svjestan svog identiteta. Za razliku od nas koji jos definisemo sami sebe i u identietu osciliramo izmedju islamskog u reziji SDA koji je naslijedio isti komunisticki sablon ideoloskog busanja i dokazivanja podobnosti - samo drugacije upakovao. I eha minulih standarda u reziji vjecitih podanika, fgr, najveceg cijela ljevice,... gdje se kroz glumu multietnicnosti i kosmopolitizma samo i dalje gaje iste predrasude i klasifikacija odranije. A to je samo zato sto nismo imali isti put. Bivse fukare u Evropi jesu bili siromasniji od nas - ali nisu imali istog tutora kao mi. Njihovi tutori jesu bili i stroziji i zahebaniji,... ali nisu pravili perverzije sa statusima i imenima naroda niti razlicite arsine u odnosu prema narodima i vjerama.

Pa kada te Cesi danas gledaju sa visoka na Jadranu kao mi nekada njih - nije ti za to kriva ni SDA, ni Bookir, ni MZ, ni Dodik,... kriva je nasa nezrelost. Tragikomicno je da svi mi dzuture znamo da nema povratka na staro - a malo ko je okrenuo novi list.

Raspisa se ja opet - iako rekog sebi na necu i sto znam da ces na ovo lupiti glupost, sliku da nasmijes raju, spocitati sta, izvuci iz konteksta i povrsno samo registrovati ugh ne voli YU - garant nacionalsita i ekstremna emigracija. Opleti sad kako imas obicaj i ti i kompanjoni.
Kojim bolan argumentima? Ovaj post je jos pokazatelj tvojih argumenata.
Veci standard od cijele istocne evrope i priblizan nekim zemljama jugoistocne i juzne. “Samo 115 miliona ljudi”. Jesi ti svjestan da si napisao da nije bitno ko je pobijedio u ww2 i da bi se rast desio i ljudi te ovdje isprosipali upravo iz razloga sto se taj rast poredi sa drugima. U ovom slucaju sa zemljama u evropi i eto ti koliko ti je jak argument.

I oni su imali plte i penzije...Ti stvarno ili jesi trol ili toliko nemas samopostovanja da ovakve gluposti valjas o kojima apsolutno nemas pojma mada ne ovo vise problem rezonovanja.

I ne bi bio tvoj post bez malo demagogije o naciji. Gdje je srbija danas, a docekala je pad komunizma sa dovoljno nacionalizma da ga izvozi? Gdje je crna gora? Albanija? Sto kosovo ne cvjeta sad? Makedonija? Jesi ikad otisao u istocnu madjarsku ili centralnu bugarsku? Koliko miliona poljaka, rumuna, bugara ili slovaka danas radi po zapadu?

Najgori oblik demagogije. Prica o bivsem sistemu neko ko ima toliko slobodnog vremena iz svecke
Novak20

#1314 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Novak20 »

Bodkin wrote:
Najgori oblik demagogije. Prica o bivsem sistemu neko ko ima toliko slobodnog vremena iz svecke
:lol:

Bolje pred izbore pisati o bivšem sistemu i državi nego o ovim banditima što nas pljačkaju svakodnevno dvadeset i kusur godina. :D
torotan

#1315 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by torotan »

hAZNADAR wrote:
torotan wrote:Jel se ovo još o Jugoslaviji raspreda ovdje? Ono po sistemu ' ja koja su sranja u Ruandi bila'.
Nije to zavrsena prica

Jugoslavija je jedan veliki balast, kocnica,.. dan danas i razlog sto je tranzicija ubitacno teska i jos ce dugo trajati. Mnogi standardi su opstali u originalnom ili konvertovanom obliku.

- Predrasude o Islamu i muslimanima, stereotipi zaostalih, zaguljenih i stranaca sa stranom kulturom. Urbana elita, fgr, najveci dio ljevice jos gaji takvu sliku. Zato ljevica danas lose prolazi a kada ljevica pada na izborima - znas ko pobijedi.

- Sama SDA i IZ - konvertivali jugoslovenske standarde gdje se vjera politizuje. Nekad bilo podobno biti ateista a vjernik stigmatiziran - danas obrnuto - ista greska samo konvertovana. Umjesto da je vjera privatna stvar - danas se potencira kao politicka podobnost. Sto je nista drugo no dijametralna suprotna krajnost. SDA je takodjer preuzela greske komunista gdje se predstavlja kao jedini dusebriznik i izdajnik ko je protiv. Pa se tu nerjetko rijec islamofobija zloupotrebljava za mnogo toga sto nije. Slucaj Busaladzic najbolje pokazuje jugoslovenski atavizam - javnost trosi vrijeme i energiju dokazujuci njegov nacizam ili obrnuto a malo ko je obratio paznju na to da je lik skoro nepoznat i ustvari stranacki junak a ne narodni. Imali smo skole po komunistickim mucenicima, spanskim borcima, sekretarima SKOJ-a... nismo znali nista o tim likovima ali Partija izabrala po svom kriteriju. Slucaj Busaladzic je ista stvar.

- Drzava da gradi fabrike i nalazi posao ljudima? Silne demonstracije, blokade, paljevine,... sa takvim zahtjevima su samo pokazali da ljudi nisu prerasli taj Jugo standard ekomije i trzista. Juga nas je istrenirala da smo poslusnici kojima treba tutor da se brine o njima - pa se slabo snalazimo kada se treba brinuti sam o sebi.

- Ljevica osim ogradjivanja od vjere ima jos par Jugo gresaka. Jednostavno ne funkcionise bez jakog harizmaticnog lidera koji ce postrojiti sve i narediti sta i kako. Pa gledamo samo kako se osnivaju nove stranke gdje ne mogu naci zajednicki jezik i nastup. Totalno odsustvo tolerancije medju samim ljevicarima, kompromisa,... sve se svodi na suceljene grupacije bez ikakvog plana, cilja, strategije.

- Budzetlije, grebanje o drzavu, nastojanje da se nakaci na budzet, jami,... je isto naslijedjen odnos odranije. Zaboravlja se samo da BiH nije visemilionska drzava sa mnogo vecim budetom kao YU.

Šta sve ovaj omladinac dovede u uzročno posljedičnu vezu sa Jugoslavijom :shock: Pa drug ne treba ti Jugoslavija u tom kontekstu. Lakše je reć da smo mi takvi. Bilo je ovdje raznih oblika drzavnog i društvenog uredjenja. I Carstava, i Kraljevina, i Banovima i Pašaluka i Komunista i Fašista a rezultati su vazda isti.
Glup i zatucan narod. Lakše mu ućerat metar u guzicu nego cenat u glavu. Ali, ako je vama za sve problem lakše optuzit Jugoslaviju nego istinu u oči pogledat, e onda ništa.
Bodkin

#1316 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

40 godina drzave jace od 1000 godina historije. A u pm. Bas me zanima koliko treba da izadje tih 40 godina iz krvi. Evo 25 vec proslo
GeeTnT

#1317 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

Bodkin wrote:40 godina drzave jace od 1000 godina historije. A u pm. Bas me zanima koliko treba da izadje tih 40 godina iz krvi. Evo 25 vec proslo
Naravno da je jace jer u ovih 40 godina mozemo jedan drugom u lice kazati misljenje, a u proslosti je sve gurano pod tepih i stalno se culo ono „suti, cuce te“, a nagomilani problemi su postajali sve veci i jednom je moralo puknuti..sve to haznadar u svojim postovima prilicno dobro objasnjava, ali problem je u shvatanju onih koji kad im se suprostavis u misljenju automatski te okarakterisu kao nacionalistu..
kiligonzales

#1318 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

Bodkin wrote:40 godina drzave jace od 1000 godina historije. A u pm. Bas me zanima koliko treba da izadje tih 40 godina iz krvi. Evo 25 vec proslo
Ma hajte molim vas, pitanje bi bilo da li su stanovnici BiH u tih 1000 godina ikad bili svijesniji sebe.

Evo i sad neki nazivaju sebe po nekoj majčici oko Bosfora i Dardanela.
Hajvan

#1319 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Hajvan »

mishic wrote:Diskusije "pro and contra" su izlišne. Niko nikoga neće razuvjeriti u ranije formirana stajališta.
Treba jednostavno reći odnos uloženog i dobijenog kod Bošnjaka u poređenju sa drugim narodima u toj famoznoj Jugi bio je daleko ispod realnog.
Dakle, od 41-45 dali puno i to i BiH i Bošnjaci, onda zbog toga žestoko kažnjeni, nakon toga kasnih šezdesetih počeli se ponovo boriti, ranih sedamdesetih ponešto izborili, i sada neko od toga pravi kapital koji je "dat" Bošnjacima. Dakle oni su po toj logici trebali ostati kao zamrznuta santa leda dok prolaze decenije i svijet napreduje. A zapravo ponovo su zatrebali ili zafalili kao vezivno tkivo u raspukloj Jugi i tada su donekle ispravljene nepravde učinjene im ranije. I to je to!!!
:thumbup:
cyprus wrote: A Poljaci, Česi, Slovaci, Mađari i još neki nisu napredovali brže od nas zahvaljujući desničarskom sentimentu, kojeg ti zagovaraš (afirmacija homogenosti :oops: ), nego usprkos njemu...
svi nabrojani su imali znatno veci BNP od SFRJ i prije ulaska u tranzicijsko doba.
GeeTnT

#1320 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

_BataZiv_0809 wrote:I ovih sto su im puna usta Bosne i Bosnjaka pun Malme 1993.
Vise je klubova, sportskih udruzenja, firmi sa imenom Jugo ili Yu ili Jugoslavija po DIJASPORI nego sto ce to ikada vise imati bilo koja exrepublika...vise se jugoslavija u pozitivnom smislu spominje u dijaspori nego od Vardara do Triglava...Vise ljudi u dijaspori razumiju mane i vrline proslog sistema nego sto ce to shvatiti bilo ko sa ovih prostora...pogotovo u Srbiji i manjem entitetu BiH..
Danas je druzenje historicara na temi o Jugoslaviji u Sarajevu, a uvodnicar je historicarka iz Minhena...
cyprus

#1321 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by cyprus »

Hajvan wrote:
cyprus wrote: A Poljaci, Česi, Slovaci, Mađari i još neki nisu napredovali brže od nas zahvaljujući desničarskom sentimentu, kojeg ti zagovaraš (afirmacija homogenosti :oops: ), nego usprkos njemu...
svi nabrojani su imali znatno veci BNP od SFRJ i prije ulaska u tranzicijsko doba.
Imaš li neke pokazatelje o tome?

Čehoslovačka (zapravo češki dio) sigurno jeste imala jaču ekonomiju... Poljska i Mađarska možda, ali sumnjam da se to može okarakterisati kao "znatno veću"... U mojoj percepciji je to bilo negdje u pet deka (ali može biti da griješim)... Rumunija i Bugarska nisu sigurno (doduše, nisam ih prethodno ni spomenuo)...

Međutim, nemam baš pokazatelje pred sobom, pa bih bio zahvalan ako bi ih ti predočio (ako imaš naravno)...
Bodkin

#1323 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

GeeTnT wrote:
Naravno da je jace jer u ovih 40 godina mozemo jedan drugom u lice kazati misljenje, a u proslosti je sve gurano pod tepih i stalno se culo ono „suti, cuce te“, a nagomilani problemi su postajali sve veci i jednom je moralo puknuti..sve to haznadar u svojim postovima prilicno dobro objasnjava, ali problem je u shvatanju onih koji kad im se suprostavis u misljenju automatski te okarakterisu kao nacionalistu..
Citaj post. 40 godina sfrj historije. Njegov argument je da je tih 49 godina krivo za danasnji mentalitet
BHCluster

#1324 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

kiligonzales wrote:
BHCluster wrote:
kiligonzales wrote:
Ne znam koliki je broj Jugoslovena bilo na zadnjem jugoslovenskom popisu :)

Pito sam te za BiH, Jugoslavija je proslo, ko bi nju sutra branio kad bi Bosnjaci odlucili da je razjebu :D
Znaci Jugosloveni sjebali SFRJ. :thumbup:
Ti mi reci koliki broj se ljudi izjasnio Jugoslovenima? :)

Pustimo se hitrih zaključaka... Eto reci mi koliki broj se Muslimana ili danas Bošnjaka izglasilo da su Jugosloveni 91?

I opet mi ne odgovori na bitno pitanje...
Ovo ti je pitanje malo glupo iz razloga ako si Musliman/Jugosloven/Srbin/itd tako ces se izjasniti. Zar ne? Ili pak i Jugoslovene dijelite na podobne i Muslimane? Na popisu u BiH se skoro 1/4 miliona ljudi izjasnilo kao Jugosloveni. Kad je Tito krenuo u rat imao je manje. :wink:
hAZNADAR

#1325 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

torotan wrote:
hAZNADAR wrote:

Nije to zavrsena prica

Šta sve ovaj omladinac dovede u uzročno posljedičnu vezu sa Jugoslavijom :shock: Pa drug ne treba ti Jugoslavija u tom kontekstu. Lakše je reć da smo mi takvi. Bilo je ovdje raznih oblika drzavnog i društvenog uredjenja. I Carstava, i Kraljevina, i Banovima i Pašaluka i Komunista i Fašista a rezultati su vazda isti.
Glup i zatucan narod. Lakše mu ućerat metar u guzicu nego cenat u glavu. Ali, ako je vama za sve problem lakše optuzit Jugoslaviju nego istinu u oči pogledat, e onda ništa.
Samo navedi bilo koju uzročno posljedičnu vezu pa ce ti omladinac u pedesetim fino argumentovati. Pusti ti raniju historiju kada nije ni bilo nacija ni demokratije ni nezavisnosti ni politicke zrelosti. Danasnje uspjesne nacije i drzave su rezultat politicke zrelosti formirane u novom dobu. Nema tu genetike, nasljedne zatucanosti ili pameti, rasnih teorija,....nasi ljudi se savrseno dobro uklope i funkcionisu u sva danasnja moderna drustva u svijetu. Sve zavisi od toga u kakvim standardima zivis, sta ucis u skoli, i da li ti se usadi osjecaj kolektiva i zajednicke svojine, normalnih nacela morala, kriticke svijesti,.... a to je moguce kada neko zna Sta je, Sta hoce, Cemu tezi, ima Cilj, ima Granicu, ima normalno shvatanje postenja i morala.
Duga je lista naroda koji su se prije par decenija oslobodili diktature i usli u demokratiju i otvoreno trziste,... pa su se sporo i tesko navikavali na demokratiju, slobodno trziste, da nema tutora koji ti daje osnovno pod uslovom da slusas, slobodu govora,... Svi oni pa i bivsi YU su se imali na sta nakaciti, pronaci svoj identitet u necemu sto su stalno imali i gajili, oformiti svoj kolektiv i organizovati se jer bez svjetonazora nema ni organizacije a bez organizacije nema ni uspjesne zajecnice, drzave,.. Naravno da se neki jos pate i kaskaju,.. ali su svi dzuture u boljoj situaciji od nas i sa boljim izgledima.
Samo jedan narod je usao u avanturu totalno nepripremljen, nejasan samom sebi, nedefinisan samom sebi, bez cilja, bez svjetonazora,.. i danas oscilira izmedju vjerskog identieta i eha propale jugo multikulti.

Mozda su nam stari Bosnjani bogumili ostavili u amanet to prokletstvo da nikada nismo po volji drugih, ispravni po mjeri drugih i vjecito izopceni.
Mozda nam je Turska ostavila u amanet animozitet prema selu i sto pravimo klasne razlike ko je blize ili dalje centru grada, ko ima veci pedigre, ko je dingospo a ko papak pa ne mozemo naci zajednicko.
Mozda nam je Austrija ostavila u amanet klasicnu evropsku islamofobiju ili predrasude pa otud ubjedjenja da je islam zaostaliji.

Ali je definitivno Jugo naslijedje sve sto sam nabrojao i to je glavni razlog svih danasnjih nevolja i spoticanja.
Post Reply