PeppermintSA wrote:CPT wrote:insomnia78 wrote:Pa sta i da su?
Rade sve sto rade i izbjeglice danas. Na srecu tada fasizam tad nije bio tako "in" pa nisu protjerani. Nesto mi tukne ne kominaciju fasizma i rasizma sve skupa.
A hajmo onda ovako postaviti stvari:
Zar građani jedne zemlje nemaju pravo biti ideološki ksenofobi?
Dakle, raščlanimo stvari - nasilje na jednu stranu, a stavove na drugu.
Zar građani Mađarske nemaju pravo jasno i glasno reći mi ne želimo ove/one/pete/desete u svojoj zemlji? Meni se možda to ne sviđa, mogu misliti da su fašisti, nacisti, rasisti, ali ko sam ja da kažem stanovništvu jedne zemlje koga će primiti u tu zemlju?
Ta zemlja je isključivo vlasništvo ljudi koji u njoj žive, isto kao što je moj stan isključivo moje vlasništvo. Ako ja, svojom voljom, želim da primim 100 izbjegličkih porodica u svoj stan onda ću ih primiti, pokazati svima da sam dobar insan i pomoći tim ljudima. Ako pak ne želim ne može me niko natjerati.
Zašto nisu organizovani referendumi po pitanju primanja migranata? Zašto, recimo, nije organizovan referendum u Austriji da pitaju stanovništvo Austrije - kako građane Austrije, tako i strane građane koji imaju legalno boravište u toj zemlji šta misle o dolasku migranata?
Evo, naše ljude su istjerali iz Njemačke kad je rat stao. Naše ljude mnoge zemlje nisu primale tokom rata ovdje. Mi možemo reći da je narod tih zemalja odvratan, grozan, fašistički i sve to može biti istina, no mora biti isključivo njihova odluka da li nekoga žele primiti, koliko će određenih ljudi primiti, na koliki vremenski period itd.
Stanovništvo Evrope mora imati pravo da samo odluči da li želi ljude sa Bliskog Istoka. Ako demokratskim putem pokaže dobru volju i humanost, tim bolje. A ako ne pokaže, izvini, ali vozdra.