Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

sekerbay

#1301 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Pitanje nisam razumila
Pitam jesi li u potpunosti okrenula leđa vjeri, il samo ovoj omejadskoj iliti umejevićkoj?
Ako si u potpunosti prestala vjerovati kao ovaj gore koji je obećao da će napustit forum, pa slago, onda bih volio da podijeliš iskustva o samom životu nakon vjere.
kerima1

#1302 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

sekerbay wrote:
kerima1 wrote:Pitanje nisam razumila
Pitam jesi li u potpunosti okrenula leđa vjeri, il samo ovoj omejadskoj iliti umejevićkoj?
Ako si u potpunosti prestala vjerovati kao ovaj gore koji je obećao da će napustit forum, pa slago, onda bih volio da podijeliš iskustva o samom životu nakon vjere.
Sve kroz sta si prosao ostavi trag na nama ako si dobronamjeran uzmes iz proslosti ono sto je imala dobrog za ponuditi i ides dalje u nova ucenja, iskustva.
Koji je obecao napusiti forum pa slagao?
Iskustvo je takvo da si prekinuo lance ili okove, receptore za svoje misljenje sada imas u potpunosti, Boga imas u sebi sve po zelji mozes ga i odbaciti, ja sam istog ostavila al po mom ga dozivljavam onako kako mislim da je najpravednije da Bog jeste.i vas tj vjernike ne smatram nista manje vrijednim nego ostale iako znate i sami da nema mjesta u islamu svojoj misli nego sljedba vec recenog vjerskog.
znaci iskustva su pozitivna, isto mogu biti negativna ako covjek na ono sto ne vidi vise kao svoej gleda mracnim pogledom i to je znak da se nije pomaknuo sa mjesta samo se promijenilo nacin zivljenja.
Idemedosumom

#1303 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Kako nema mjesta, zar u Kur'anu ne stoji da treba razmišljati?
sekerbay

#1304 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:Koji je obecao napusiti forum pa slagao?
Pa ovaj ekavičar toveli il kak već bi.

Super što si otvorena za razgovor, jer ja haman uvijek imam nekih pitanja :mrgreen:
Ako sam dobro upratio, ti si baš bila muslimanka praktikant, išla u džamiju, klanjala i to.
Kakve su bile reakcije u porodici kada si rekla da prestajes biti muslimanka?
kerima1 wrote:iako znate i sami da nema mjesta u islamu svojoj misli nego sljedba vec recenog vjerskog.
Djelomično si u pravu. U islamu kojeg je donio poslanik, itekako ima mjesta za svoju misao, ali u ovim režimskim, teško da ima.
kerima1

#1305 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Idemedosumom wrote:Kako nema mjesta, zar u Kur'anu ne stoji da treba razmišljati?
Daa,al vi ne smijete :lol: :lol: :lol:
kerima1

#1306 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

sekerbay wrote:
kerima1 wrote:Koji je obecao napusiti forum pa slagao?
Pa ovaj ekavičar toveli il kak već bi.

Super što si otvorena za razgovor, jer ja haman uvijek imam nekih pitanja :mrgreen:
Ako sam dobro upratio, ti si baš bila muslimanka praktikant, išla u džamiju, klanjala i to.
Kakve su bile reakcije u porodici kada si rekla da prestajes biti muslimanka?
kerima1 wrote:iako znate i sami da nema mjesta u islamu svojoj misli nego sljedba vec recenog vjerskog.
Djelomično si u pravu. U islamu kojeg je donio poslanik, itekako ima mjesta za svoju misao, ali u ovim režimskim, teško da ima.
A on jedan iskreni covjek i dok je bio vjernik govorio je samo istinu, sada pogotovo jer nema onih barijera oko izlaganja svog misljenja. :-D
Njegovo prisustvo vam smeta upravo iz tog razloga jer ce otvoreno reci da je neko ko spava sa djetotom po danasnjim normama pedofil.sta cu vam ja kad ne volite istinu.
Da takva sam bila,a reakcije porodice su izostale jer su nereligiozni ili u tragovima pa to njima nista ne znaci.
Svidja mi se sto ne prihvatas ovaj danasnji ortodoksni islam zasnovan na tudjem misljenju.pokusaj izgradit neki svoj iako ako si iskren zapitat ces se kod puno stvari suprotne nasoj logici.govorim za mushaf.
Idemedosumom

#1307 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

kerima1 wrote:
Idemedosumom wrote:Kako nema mjesta, zar u Kur'anu ne stoji da treba razmišljati?
Onda je do "nas", nije do Kur'ana časnog :)
kerima1

#1308 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Idemedosumom wrote:
kerima1 wrote:
Onda je do "nas", nije do Kur'ana časnog :)
Mushaf vam i govori da je poslan bolesnima kao lijek. Svaki zdrav covjek razmislja pogotovo o onome sta smatra kao zivotna smjernica i put.
Towelie

#1309 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Nije smiješno. Zapravo, veliki islamski autoritet Ali kaze nije bitno ko govori, već sta govori. Jos kaze da se ljudi poznaju po istini, a ne istina po ljudima. Ako ne verujete meni, poverujte njemu. :mrgreen:

Ovaj covek iz videa gore jeste hrišćanski apologeta, ali u videu citira priznate islamske izvore - Kur'an i hadise.
Smrcak15

#1310 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Nije smiješno. Zapravo, veliki islamski autoritet Ali kaze nije bitno ko govori, već sta govori. Jos kaze da se ljudi poznaju po istini, a ne istina po ljudima. Ako ne verujete meni, poverujte njemu. :mrgreen:

Ovaj covek iz videa gore jeste hrišćanski apologeta, ali u videu citira priznate islamske izvore - Kur'an i hadise.
znaci gleda se David Wood i od njega kupe infomracije.....eee moj towelie :-)

evo ti tvoj David Wood , da vidis kako mu ide kad ga neko ucen pritisne sa pitanjima, kao Mensur u Hyde parku u Londonu.
Towelie

#1311 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Nije smiješno. Zapravo, veliki islamski autoritet Ali kaze nije bitno ko govori, već sta govori. Jos kaze da se ljudi poznaju po istini, a ne istina po ljudima. Ako ne verujete meni, poverujte njemu. :mrgreen:

znaci gleda se David Wood i od njega kupe infomracije.....eee moj towelie :-)

evo ti tvoj David Wood , da vidis kako mu ide kad ga neko ucen pritisne sa pitanjima, kao Mensur u Hyde parku u Londonu.
Smrle ja za njega znam već tri godine, kad sam pisao post "slučajno" mi naleti na youtube-u njegov video u predlozima za gledanje. Ono što tvrdi vezano za polozaj zena u islamu je sama istina, potkrepljena iz islamskih izvora, a ne hrišćanskih. Položaj zene u islamu i jeste nasa tema, a ne jel bolji hrišćanin ili musliman u debatama. Mene to ne interesuje, nisam ni jedno ni drugo. :P

Smrle, koristis ad hominem, a njega u Kur'anu koriste isključivo nevernici. :wink:
Smrcak15

#1312 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote: Smrle ja za njega znam već tri godine, kad sam pisao post "slučajno" mi naleti na youtube-u njegov video u predlozima za gledanje. Ono što tvrdi vezano za polozaj zena u islamu je sama istina, potkrepljena iz islamskih izvora, a ne hrišćanskih. Položaj zene u islamu i jeste nasa tema, a ne jel bolji hrišćanin ili musliman u debatama. Mene to ne interesuje, nisam ni jedno ni drugo. :P

Smrle, koristis ad hominem, a njega u Kur'anu koriste isključivo nevernici. :wink:
da cujem, sta ima da kaze??
Towelie

#1313 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote: Smrle ja za njega znam već tri godine, kad sam pisao post "slučajno" mi naleti na youtube-u njegov video u predlozima za gledanje. Ono što tvrdi vezano za polozaj zena u islamu je sama istina, potkrepljena iz islamskih izvora, a ne hrišćanskih. Položaj zene u islamu i jeste nasa tema, a ne jel bolji hrišćanin ili musliman u debatama. Mene to ne interesuje, nisam ni jedno ni drugo. :P

da cujem, sta ima da kaze??
Pogledaj video, citira ajete i hadise. Jesi se to zaleteo da komentarises coveka bez da pogledaš sta priča, moj hazreti Smrle? :P
Idemedosumom

#1314 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Naravno, ovo što sam rekao ne obara "činjenice" koje on iznosi, ali govori dosta o njemu kao osobi :)

Zašto je Allah odredio da kada su finansijske transakcije u pitanju, da je muški svjedok bolji od ženskog, ne znam, ali to žene ne čini poniženim, po meni.

Žene i muškarci nisu 100% jednaki, ni fizički ni psihički, današnje feministkinje mogu crknuti od muke, ali tako je.
kerima1

#1315 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Žene i muškarci nisu 100% jednaki, ni fizički ni psihički
Istina, fizicki ste jaci,al' smo zato mi psihicki. :wink:
Towelie

#1316 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Idemedosumom wrote:

Naravno, ovo što sam rekao ne obara "činjenice" koje on iznosi, ali govori dosta o njemu kao osobi :)

Zašto je Allah odredio da kada su finansijske transakcije u pitanju, da je muški svjedok bolji od ženskog, ne znam, ali to žene ne čini poniženim, po meni.

Žene i muškarci nisu 100% jednaki, ni fizički ni psihički, današnje feministkinje mogu crknuti od muke, ali tako je.
Naravno da nisu jednaki, fizicki i psihicki, postavljao sam studije o tome na jednoj drugoj temi.

Ali (a.s.) :P valjda jesu i treba da budu ravnopravni. A kako ce to biti ako zensko kao svedok vredi upola manje, ako ne moze biti vladar ili poslanik, ako se u sahih hadisu kaze da su zene manjkave pameti i vere, ako se u ajetu 4:34 kaze da je Allax "odlikovao" muškarce jednim stepenom iznad žena i da oni vode brigu o njima?

To nije ravnopravnost, vec drugotnost zene u islamu.
Idemedosumom

#1317 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Aiša r.a. je predvodila vojsku protiv Ali-a a.s, dakle, mogu biti vojskovođe :P

Hadise su pisali ljudi, da hoćemo taj dio apsolvirati već jednom :-D
Towelie

#1318 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Idemedosumom wrote:Aiša r.a. je predvodila vojsku protiv Ali-a a.s, dakle, mogu biti vojskovođe :P

Hadise su pisali ljudi, da hoćemo taj dio apsolvirati već jednom :-D
To sto je Ajsa uradila uopšte nije bio mudar potez, kasnije se ta bitka nazvala prvom fitnom u islamu. U samom Kur'anu se poručuje vjerovjesnikovim ženama da u kućama svojim borave, Aisa se oglusila o taj ajet i eto ti belaja. Vazda zene nece da slusaju, kratka pamet, sta ćeš. :-D

Jesu hadise pisali ljudi, ali isto i za Kur'an vazi. Ako je Kur'an božansko nadahnuće, a Muhamed medijum, onda to vazi i za hadise, jer se u nekoliko ajeta tvrdi da ko se pokorava Poslaniku, pokorava se Allaxu, itd.
Idemedosumom

#1319 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Ne sporim ja važnost Poslanikove s.a.v.a. prakse, samo ističem da je većina hadisa zapisana 200 i kusur godina nakon Poslanikove smrti. A u tih 200 i kusur godina se svašta izdogađalo.
sekerbay

#1320 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

kerima1 wrote:A on jedan iskreni covjek i dok je bio vjernik govorio je samo istinu, sada pogotovo jer nema onih barijera oko izlaganja svog misljenja.
Ne poznajem ga niti imam želju da ga upoznam.
Kao i svaki insan, i on će završit svoj "poso" i umrijet.
Ako mi budemo u pravu, zna se šta ga sljeduje.
A ako on bude u pravu, opet zna šta ga sljeduje.
Jedino što mogu jeste to da na osnovu upisa koje ostavljate iznesem vlastito mišljenje.
Helem, što se tiče mene, on i recimo onaj koji je izabrao nik lucifer su klasični primjeri šta se desi kad čovjek izabere zvlastiti nefs za boga
Da njemu više puta nije objašnjeno pa bi insan reko da ne zna. Ali, objašnjenja ne gode njegovom nefsu i logično je da ih odbacuje.
Mislim, nebitan lik. Da je dosljedan, ne bi se vraćao na forum. Al et, kad ga već spominješ, red je da iznesem mišljenje.
Što se tebe tiče, pala si na klasično šejtansko zavođenje: dio po dio, mic po mic. Kako je bilo fino kada te doveo dotle da namaz objaviš na našem jeziku iako je gotovo nemoguće da "pogodiš" stvarno značenje.
Jer, recimo, ja nisam nešto plaho učen, ali ću ti sad iz glave dati barem 3 il 4 različita prijevoda za korijen jedne riječi iz fatihe (srt), a kamoli za nešto drugo.
Kada to radi onaj koji ne zna, onda nije problem.
Ovako, u tvom slučaju, došlo je do klasičnog postepenog udaljavanja.
kerima1 wrote:pokusaj izgradit neki svoj
Istina je jedna! Iako je često okružena lažima, ipak će izaći na vidjelo jer je poput zvijezde u noći.
OK, slijepi je ne može vidjeti, slažem se.
kerima1 wrote:ako si iskren
Nifak ne ide uz din. Vjernik, nevjernik ili munafik.
kerima1 wrote:zapitat ces se kod puno stvari suprotne nasoj logici.govorim za mushaf.
Prešao sam ga što se kaže uzduž i poprijeko ali ne nađoh to o čemu govoriš. Ispravi me ako griješim, možda sam previdio :)
Nego, kad se već prozivaš na ljudsku logiku, onda je bilo najpreče da prije religije ostaviš nauke, jer su iste često u koliziji sa, kako je ti nazva, našom logikom.
kerima1

#1321 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Prešao sam ga što se kaže uzduž i poprijeko ali ne nađoh to o čemu govoriš. Ispravi me ako griješim, možda sam previdio :)
Nego, kad se već prozivaš na ljudsku logiku, onda je bilo najpreče da prije religije ostaviš nauke, jer su iste često u koliziji sa, kako je ti nazva, našom logikom.
Pisalo je se na temi 'drugaciji pogledi na religiju' drugo je sto ti kao vjernik moras sve drugacije protumaceno uzeti kao rezerva jer moras vjerovati u ajete i dovesti se u sumnju.Ako ti je ok to da ce neko radi sto nije mogao prihvaiti postojanje Boga do u beskonacnost patiti u paklu onda.. taj Bog nema ni 0,1% milosti nego vjerujes u zlo.po tome mi ljudi smo daleko bolji od Allaha jer ne bi imali srca gledati takvu patnju.
To za nauku ne zelim komentarisati poznato mi da se kosi sa islamskim cudima i inace svemu vjerskom pa da ne odbacite reliigju morali ste nauku.

Za namaz valjda ja kao bivsi prakticar znam kako je monotona molitva gdje se izgovaraju nerazumljivim jezikom i moguce je prevesti po smisli na svaki jezik da bi eto vjernici osjecali trenutke molitve,a ne samo izvrsenje forme.
Ti se vjerovatno dobro osjecas kao vjernik i neka te takvog, samo pokusajte razumjeti da ima zivota i izvan religije..ti ces uvijek morati odbaciti od nauke gdje ti se ucini skakljivo za vjerovanje, te barijere ce te pratiti i usporavati kod intelekta.
Hvala nisi me puno naruzio kao Toweliea, mada i ja iznosim svoje poglede i nisu uvijek blage. :D
Towelie

#1322 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Towelie »

Sto laže ovaj seker da sam obecao da cu zauvjek napustit forum? Mozda to jeste njegova i arzina želja, jedno su želje, a drugo realnost. :-D
Idemedosumom

#1323 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Idemedosumom »

Idemedosumom wrote:Image

Svi su oni uvezani :)
kažem ti ja :lol:
kerima1

#1324 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Towelie wrote:Sto laže ovaj seker da sam obecao da cu zauvjek napustit forum? Mozda to jeste njegova i arzina želja, jedno su želje, a drugo realnost. :-D
:lol:
Jezik govori sta je bila zelja.
arzuhal

#1325 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote:Aiša r.a. je predvodila vojsku protiv Ali-a a.s, dakle, mogu biti vojskovođe :P
Baš predvodila vojsku? Koje je naredbe izdala vojsci?
Post Reply