lijepa rijec gvozdena vrata otvara...stisni play...Connaisseur Karlin wrote: kako vriedjanjenapisi svoje stav o yt emisji, da vidim kako funkcionira tvoj brlijantni um
Ateizam vs. Religija
- HardcoreMX
#1301 Re: Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#1302 Re: Ateizam vs. Religija
aposlutno nema rupa u toj teoriji o testiranju, to je najbolja teorija po mom misljenju, najlogicnijaNurudin wrote: znači NE ZNAŠ , nemaš pojma, samo VJERUJEŠ da je tako jer ti je izgledalo kao da paše to sa nekim testiranjem.
međutim, na primjeru djece , a pogotovu patnje djece , se vidi da to uopće nema logike .
da bi neka teorija bila podržana zdravim razumom, ne smije imati nikakvu rupu u sebi, jer ako ima i JEDAN primjer
da teorija ne funkcioniše, ona se odbacuje.
ti dakle samo vjeruješ, a to u šta ti vjeruješ, nije podržano logikom i nema nikakvog uporišta u racionalnom
kapiš?
a to sto Allah daje da djeca ulaze u Raj je iz njegove milosti , jer sa smrcu djeteta iskusani su bliznji dok dijete ide na bolji svijet.
- Sara03
#1303 Re: Ateizam vs. Religija
Da, baš sadizam.Smrcak15 wrote:
cuj sadizam, sadizam je kad covjek covjeku salje na onaj svijet bespravno
A Allah daje zivot Allah ga i uzima, i on najbolje zna zasto ga oduzima nekome ranije nekome kasnije....
Allah očigledno uživa u bolu djece, to je patnja i muka kroz koju prolaze ne bi li završili u njegovom bijednom Džennetu.
Onda se moli da što više djece umre. Jerbo, najbolja teorija, hvala dragom Allahu i njegovoj milosti...Smrcak15 wrote:
aposlutno nema rupa u toj teoriji o testiranju, to je najbolja teorija po mom misljenju, najlogicnija
a to sto Allah daje da djeca ulaze u Raj je iz njegove milosti, jer sa smrcu djeteta iskusani su bliznji dok dijete ide na bolji svijet.
- medvjed23
- Smrcak15
#1306 Re: Ateizam vs. Religija
Sara03 wrote:Da, baš sadizam.Smrcak15 wrote:
cuj sadizam, sadizam je kad covjek covjeku salje na onaj svijet bespravno
A Allah daje zivot Allah ga i uzima, i on najbolje zna zasto ga oduzima nekome ranije nekome kasnije....
Allah očigledno uživa u bolu djece, to je patnja i muka kroz koju prolaze ne bi li završili u njegovom bijednom Džennetu.
Onda se moli da što više djece umre. Jerbo, najbolja teorija, hvala dragom Allahu i njegovoj milosti...Smrcak15 wrote:
aposlutno nema rupa u toj teoriji o testiranju, to je najbolja teorija po mom misljenju, najlogicnija
a to sto Allah daje da djeca ulaze u Raj je iz njegove milosti, jer sa smrcu djeteta iskusani su bliznji dok dijete ide na bolji svijet.
ne uzivaAllah očigledno uživa u bolu djece, to je patnja i muka kroz koju prolaze ne bi li završili u njegovom bijednom Džennetu.
patnja i muka koja se dese djetetu je samo naplata od Boga ako umre mlado.
a sto je bijedno de nam recine bi li završili u njegovom bijednom Džennetu.
a ti bi prodala svoju rodjenu majku i oca, i dijete i sve sto je na zemlji samo da udjes u taj bijedni Dzennet ako su dvije opcije
ili dzehennem ili dzennet
za to se ne treba molitiOnda se moli da što više djece umre. Jerbo, najbolja teorija, hvala dragom Allahu i njegovoj milosti.
- Sara03
#1307 Re: Ateizam vs. Religija
Ranije u krevet, čeka te uranak i spremanje za vrtić.Idemedosumom wrote:.
Tvoj Allah, njegov raj i ti.Smrcak15 wrote:a sto je bijedno de nam reci???
Pa zar ne želiš da i tvoje dijete završi u Džennetu?Smrcak15 wrote:za to se ne treba moliti
Eto fine prilike, moli se, daće Allah nešto.
- Idemedosumom
#1308 Re: Ateizam vs. Religija
Bona Serka, ça suffit.
- Sara03
#1309 Re: Ateizam vs. Religija
Biće dosta, kad budeš sposoban sastaviti više od jedne rečenice. Sudeći po postovima, baš ti teško ide.
Upri, šta drugo da ti kažem.
Upri, šta drugo da ti kažem.
- Idemedosumom
#1310 Re: Ateizam vs. Religija
Ne vrijedi s tobom više, pokušao sam na nekoj temi o homoseksualcima i usvajanju nedavno, ali poenta vazda nekako mimo tebe 
- Bloo
- Globalna šefica
#1311 Re: Ateizam vs. Religija
Pokusao sta?Idemedosumom wrote:Ne vrijedi s tobom više, pokušao sam na nekoj temi o homoseksualcima i usvajanju nedavno, ali poenta vazda nekako mimo tebe
Utjerat u suru?
Komunicirati na nacin da uvazavas i njeno misljenje?
Ukazivati na pogresnost njenih stavova?
Sta tacno?
- Sara03
#1312 Re: Ateizam vs. Religija
Da, nažalost, još uvijek se sjećam tvojih nebuloza (tipično indoktrinirano promašenih) i mog crtanja. 
- Sara03
#1313 Re: Ateizam vs. Religija
Objasniti i dokazati kako su homoseksualci predodređeni za pedofiliju, te im iz tog razloga ne treba dozvoliti usvajanje.Bloo wrote:Pokusao sta?Idemedosumom wrote:Ne vrijedi s tobom više, pokušao sam na nekoj temi o homoseksualcima i usvajanju nedavno, ali poenta vazda nekako mimo tebe
Utjerat u suru?
Komunicirati na nacin da uvazavas i njeno misljenje?
Ukazivati na pogresnost njenih stavova?
Sta tacno?
Eto, bolje da nisi ni pitala.
- Idemedosumom
#1314 Re: Ateizam vs. Religija
Pokušava me sada diskreditovati jer odgovaram lakonski.Bloo wrote:
A kada smo prvi put raspravljali, pisao sam kilometarske postove uzalud, ja jedno ona drugo. Helem, ispalo je da sam se provukao kroz osnovnu školu, jer nisam naučio koje vrste intervjua postoje. I da mi je engleski potanak, bez obzira što sam 4, 5, 6. i 7. razred te osnovne škole u SAD-u završio.
Ovu sam slikicu često morao koristiti

No, nećemo dalje u off.
- Bloo
- Globalna šefica
#1315 Re: Ateizam vs. Religija
Pa onda ne komunicirajte jedno sa drugim.
nakon tih neugodnih iskustava.
Odnosno ona prica ili barem pokusava da diskutuje sa Smrckom ako je to uopste moguce, ti postavljas meme
Ona tebe salje u krpe, ti njoj.govoris da je dosta..pretpostavljam dosta price i njenih izjava u relaciji sa Smrckovim navodima.
Anyway, ako ne namjeravas da.diskutujes sa njom, a glede i unatoc historije koju imate, nemoj onda se ni ubacivati sa memeovima, jer ce ti se obratiti
Odnosno ona prica ili barem pokusava da diskutuje sa Smrckom ako je to uopste moguce, ti postavljas meme
Ona tebe salje u krpe, ti njoj.govoris da je dosta..pretpostavljam dosta price i njenih izjava u relaciji sa Smrckovim navodima.
Anyway, ako ne namjeravas da.diskutujes sa njom, a glede i unatoc historije koju imate, nemoj onda se ni ubacivati sa memeovima, jer ce ti se obratiti
- Sara03
#1316 Re: Ateizam vs. Religija
Mislila sam da bolje crtaju u jaslicama.
Ja ti uopće ne trebam, ti sam sebe iznova diskreditiraš. Nego, imaš li šta na posljednju diskusiju osim jednorečeničnih upada i gifova?
Ja ti uopće ne trebam, ti sam sebe iznova diskreditiraš. Nego, imaš li šta na posljednju diskusiju osim jednorečeničnih upada i gifova?
- Idemedosumom
#1317 Re: Ateizam vs. Religija
Pa zbog iskustva dosadašnjeg i nemam namjeru ulaziti u rasprave sa Serkom, ali povremeno troluckanje je nešto sasvim drugo a ne smatra se nužno forumskim haramomBloo wrote:Pa onda ne komunicirajte jedno sa drugim.nakon tih neugodnih iskustava.
Odnosno ona prica ili barem pokusava da diskutuje sa Smrckom ako je to uopste moguce, ti postavljas meme![]()
Naravno, ako uočim kakav gaf kod nje, s velikom radošću ću to istaći, podebljati
- Bloo
- Globalna šefica
#1318 Re: Ateizam vs. Religija
Pokusajte barem zadrzati neko elementarno forumsko dostojanstvo.
Laka noc
May the odds be ever in your favour.
Laka noc
May the odds be ever in your favour.
- Sara03
#1319 Re: Ateizam vs. Religija
Jest vala, jesam i ja neka, on se ubi raspravom i kilometarskim postovima sa drugim forumašima, a ja podhebavam.
Izvini Bloo, halali Medo, laku noć i svaka čast svima.
Izvini Bloo, halali Medo, laku noć i svaka čast svima.
- Idemedosumom
#1320 Re: Ateizam vs. Religija
Halal olsun. Au revoir.
- Gojeni H
#1321 Re: Ateizam vs. Religija
Dakle, pokusavas da diskreditujes islamskog Boga.Nurudin wrote:znači NE ZNAŠ , nemaš pojma, samo VJERUJEŠ da je tako jer ti je izgledalo kao da paše to sa nekim testiranjem.Smrcak15 wrote:
ti hoces da ja udjem u razum boziji i vidim sto ono radi to sto radi i zbog cega radi sta radi....
neke stvari su van dometa covjekovog razuma.
međutim, na primjeru djece , a pogotovu patnje djece , se vidi da to uopće nema logike .
da bi neka teorija bila podržana zdravim razumom, ne smije imati nikakvu rupu u sebi, jer ako ima i JEDAN primjer
ti dakle samo vjeruješ, a to u šta ti vjeruješ, nije podržano logikom i nema nikakvog uporišta u racionalnom
kapiš?
Zasto nam ne kazes logiku kojom je tvoj bog stvorio bolest, poplave, zemljotrese, itd.? Mislim da bi bilo fer.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1322 Re: Ateizam vs. Religija
Imaš RUPETINU , a to što si žmuriš kao dijete i odbijaš da je priznaš, je samo stvar tvog iracionalnog ponašanja.Smrcak15 wrote:aposlutno nema rupa u toj teoriji o testiranju, to je najbolja teorija po mom misljenju, najlogicnijaNurudin wrote: znači NE ZNAŠ , nemaš pojma, samo VJERUJEŠ da je tako jer ti je izgledalo kao da paše to sa nekim testiranjem.
kapiš?
a to sto Allah daje da djeca ulaze u Raj je iz njegove milosti , jer sa smrcu djeteta iskusani su bliznji dok dijete ide na bolji svijet.
nemam ja ništa protiv da ti VJERUJEŠ da je bog stvorio ljude radi nekog testa, u kojem će onda oni koji prođu u raj, a oni
koji ne, idu na mučenje u pakao. osim što je i ta postavka vrlo nepravedna, kad se uzme da se tom bogu dodaju epiteti
sveznanja , pa tako on kao već zna unaprijed ko će u raj a ko ne, ali eto kao radi nas, da se uvjerimo moramo proći test.
to je kao da proizvođač automobila napravi auto koje ide max 100 na sat, a onda ga stavi na test, da ako ne ide 130, ide pod
mač bato ....sama ta ideja o sveznajućem stvoritelju koji te stvara , a već kao zna hoćeš li proći ili nećeš, ali te eto pusta
ko biva da se i sam uvjeriš da ćeš proći ili pasti test, je izuzetno glupa , kao što se vidi iz primjera auta.
Naravno, ti nisi izglda u stanju to da razumiješ, pa ću insistirati na ovom najjednostavnijem primjeru da neka teorija mora
da se pokaže tačnom u sve i jednom primjeru, da bi se priznala kao teorija koja funkcioniše.
dakle, ponavljam 20. put i još ću 20 , jer si dobar primjer sa tim svojim odbijanjem očiglednog i svima jasnog, kako funkcioniše
um prosječnog vjernika, pa je zanimljivo i poučno posmatrati te kako se koprcaš.
dakle, tvoja teorija o testu, ne da ne funkcioniše u jednom primjeru ljudskog života, nego je tu riječ o milijardama
djece koja su do sad pomrla , a da nisu uopšte prolazila test.
nisu prolazila tvoj test, tvoja teorija je odbačena .
to što ti ponavljaš "oni će u džennet" , pravi tvog boga još većim apsurdom i sadistom, jer ispada da ih je doveo na svijet samo
da se pate od neke bolesti 2-3 godine i onda idu u dženet.
ispada da se u njihovom slučaju ponaša u skladu sa svojim sveznanjem i odlučuje ih patiti jer zna da će biti griješnici, pa eto
kao da ne prolaze sve to , cijeli život, ide se po kratkom postupku. zašto u njihovom slučaju im nije dopustio da se uvijere u svoje
griješenje, kao ostalim ljudima ? a to njihoov "griuješno" ponašanje je određeno samim činom stvaranja, dakle bog ga je odredio.
taj bog o kojem ti pričaš je niđe veze., jednako kao i tvoja teza o testu
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1323 Re: Ateizam vs. Religija
puno puta sam to pisao ali ti , pa nikako da razumiješ.Gojeni H wrote:Dakle, pokusavas da diskreditujes islamskog Boga.Nurudin wrote:znači NE ZNAŠ , nemaš pojma, samo VJERUJEŠ da je tako jer ti je izgledalo kao da paše to sa nekim testiranjem.Smrcak15 wrote:
ti hoces da ja udjem u razum boziji i vidim sto ono radi to sto radi i zbog cega radi sta radi....
neke stvari su van dometa covjekovog razuma.
kapiš?
Zasto nam ne kazes logiku kojom je tvoj bog stvorio bolest, poplave, zemljotrese, itd.? Mislim da bi bilo fer.
teološki bog ne postoji, u njega ne vjerujuju čak ni oni koji su ga propagirali, tj poslanici , nego je to njihova priča
za široke i plitke mase, koje su nekad trebale boga sa mrkvom i štapom.
to se vidi ako se bolje i bez smrčkanog uma, pogledaju tekstovi tzv svetih spisa, npr kur'an , u kojem se vidi koliko hoćeš
kontradikcija i nelogičnosti, od samog opisa boga pa do drugih stvari , i to vrlo lako je za primjetiti. pa onda tu piše
"a zašto vi ne razmislite o ovom govoru ? da nije od boga vi bi našli puno kontradikcija?!".
i ti razmisliš i vidiš kontradikcije . u stvari je to kao neka poruka da skontaš "vidi, ova priča s bogom mrkvašem i batinašem je
za one koji ne razmisle".
riječ "bog" , za mene označava sveukupnost postojanja. sve što postoji je dakle bog, ne ovaj teistički izmišljen za svrhe
strašenja raje, već bog kao sveukupnost .
sve što postoji je povezano, čini Jednu cijelinu, koja ima različite stepene svijesti o sebi samoj. kao što odlično kaže ibn Arebi :
"Allah spava u kamenu, sanja u biljci, komeša se u hajvanu, a budi u insanu" .
ti stepeni svijesti daju privid da je nešto u toj Cjelini, odvojeni entitet , a najsvijesniji uviđa da ne postoji odvojenost, to je
onaj koji je "probuđen u bogu" , a to je moguće samo u čovjeku , kao zadnjem manifestu evolucije.
tako se ova priča o dječijoj ili bilo čijoj patnji , bilo čijoj, razriješava na način da uvijek pati Jedan.
kao u priči o Isusovom raspeću i patnji "za sviju" , još je ljepše i jednostavnije objašnjeno u hadisu o tome kako bog
pita čovjeka zašto ga nije obišao kad je bio bolestan, nahranio kad je bio gladan .
pa se čovjek začudi i pita "kako da te nahranim a ti gospodar svega, kako to ti bog a bolestan?!"
pa mu se kaže : da si došao i pomogao tom bolesniku, nahranio tog i tog , Ja sam bio s njima tu i u toj patnji i gladi, Ja sam patio".
Ja je samo Jedno , isto u svima , samo uzima različite uloge na različitim stepenima svijesnosti o sebi .
- Euridika
- Globalna šefica
#1324 Re: Ateizam vs. Religija
Zašto 'ovaj' Bog nije ujedno i teološki Bog?Nurudin wrote:tako se ova priča o dječijoj ili bilo čijoj patnji , bilo čijoj, razriješava na način da uvijek pati Jedan.
kao u priči o Isusovom raspeću i patnji "za sviju" , još je ljepše i jednostavnije objašnjeno u hadisu o tome kako bog
pita čovjeka zašto ga nije obišao kad je bio bolestan, nahranio kad je bio gladan .
pa se čovjek začudi i pita "kako da te nahranim a ti gospodar svega, kako to ti bog a bolestan?!"
pa mu se kaže : da si došao i pomogao tom bolesniku, nahranio tog i tog , Ja sam bio s njima tu i u toj patnji i gladi, Ja sam patio".
Ja je samo Jedno , isto u svima , samo uzima različite uloge na različitim stepenima svijesnosti o sebi .
- Nurudin
#1325 Re: Ateizam vs. Religija
što pitaš, sviđa ti se ?Euridika wrote:Zašto 'ovaj' Bog nije ujedno i teološki Bog?Nurudin wrote:tako se ova priča o dječijoj ili bilo čijoj patnji , bilo čijoj, razriješava na način da uvijek pati Jedan.
proširi pitanje, ne znam šta konkretno pitaš . da li pitaš za moje mišljenje zašto npr islamski teolozi mogu da prihvate
samo smrčkovog allaha ?