Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Travnički Noćni Šetač
#1301 Re: Crna hronika BH cesta
Pa ne smije se koristiti mobitel u vožnji... čak ni za muziku... jednostavno ne smije biti u ruci...
-
tempuser
#1302 Re: Crna hronika BH cesta
U SWE je kazna ako ti mob nadju na sjedalu ili bilo gdje na dohvat ruke, jedino na drzacu na vidljivom mjestu.Travnički Noćni Šetač wrote:Pa ne smije se koristiti mobitel u vožnji... čak ni za muziku... jednostavno ne smije biti u ruci...
- Dope_Man
#1303 Re: Crna hronika BH cesta
Ja koristim mob za muziku i GPS uvijek, za pozive nikad jer i nema kartica u tom. Stoji na drzacu, na dohvat ruke, i jedan potez lijevo/desno je dovoljan da prebacim na sljedecu pjesmu. Funkcionalno gledano to je isto kao i da imam neki noviji auto sa touchscreenom umjesto klasicnog radija s puljkama.
Ja bas cekam da vidim kako ce se zakoni prilagoditi touchscreenovima, pogotovo kod elektricnih auta gdje ubacuju ogromne ekrane i prakticno sve funkcije su tu. Realno gledano to je potencijalno i veci rizik nego covjek koji drzi mobitel na uhu.
Ja bas cekam da vidim kako ce se zakoni prilagoditi touchscreenovima, pogotovo kod elektricnih auta gdje ubacuju ogromne ekrane i prakticno sve funkcije su tu. Realno gledano to je potencijalno i veci rizik nego covjek koji drzi mobitel na uhu.
-
vauvau
#1304 Re: Crna hronika BH cesta
To za švecku nije točno. Posjedovanje mobilnih uređaja nije kažnjivo.tempuser wrote:U SWE je kazna ako ti mob nadju na sjedalu ili bilo gdje na dohvat ruke, jedino na drzacu na vidljivom mjestu.Travnički Noćni Šetač wrote:Pa ne smije se koristiti mobitel u vožnji... čak ni za muziku... jednostavno ne smije biti u ruci...
- Travnički Noćni Šetač
#1305 Re: Crna hronika BH cesta
Noviji automobili imaju komande radija na volanu... no stvar je u tome da Zakon zabranjuje korištenje mobitela u toku vožnje, osim ako je vozilo opremljeno uređajima da se mobitel moze koristiti bez ruku.... potpuno je nebitno da li na mobitelu zoveš nekoga, mijenjas pjesme ili koristis navigaciju... Sudeći prema gornjem slučaju zakon je u pravu...
- amar1994
#1306 Re: Crna hronika BH cesta
ja bi volio da se auta prilagode zakonima pa da zabrane touchscreenDope_Man wrote:Ja koristim mob za muziku i GPS uvijek, za pozive nikad jer i nema kartica u tom. Stoji na drzacu, na dohvat ruke, i jedan potez lijevo/desno je dovoljan da prebacim na sljedecu pjesmu. Funkcionalno gledano to je isto kao i da imam neki noviji auto sa touchscreenom umjesto klasicnog radija s puljkama.
rjesenje koje mi se dopada kod npr. bmw-a i mazde je da ne mozes koristiti touch u voznji , nego imas tockic pored mjenjaca i tako kontrolises display.
debilane PSA , renaulta , audija od nedavno i slicno ne bi komentarisao
- Dope_Man
#1307 Re: Crna hronika BH cesta
Ja se slazem sa tim. Definitivno mislim da su touchscreen opasniji nego i drzanje mobitela na uhu. Pogotovo kad gledam po youtube nekih milion opcija u novim autima, ulazaka u menije i podmenije za neke stvare koje su inace na dodir jedne puljke udaljene u dosadasnjim autima.
- Travnički Noćni Šetač
#1308 Re: Crna hronika BH cesta
Kod mene je to fino rijeseno ...
-Imam touchscreen...
-a pored toga za svaku funkciju ima i puljka...
- a ima i komande na volanu za sve osim klime...
- a ima i voice control...
-Imam touchscreen...
- Dope_Man
#1309 Re: Crna hronika BH cesta
Imam komande na volanu, ali kad je mobitel u pitanju one pojacavaju/smanjuju i to je to. Za bilo sta vise bi morao lemiti zice auta na mobite.. nije vrijedno toga.Travnički Noćni Šetač wrote:Noviji automobili imaju komande radija na volanu... no stvar je u tome da Zakon zabranjuje korištenje mobitela u toku vožnje, osim ako je vozilo opremljeno uređajima da se mobitel moze koristiti bez ruku.... potpuno je nebitno da li na mobitelu zoveš nekoga, mijenjas pjesme ili koristis navigaciju... Sudeći prema gornjem slučaju zakon je u pravu...
Nego, nisam uopste upoznat sa zakonskom regulativom ovog dijela dalje od ''ne koristi mobitel dok vozis'' pa me zanima sta ovo tacno znaci u mom slucaju (a dosta je slicnih, recimo kod taksista pogotovo sve cesce vidim tablete il mobitele kod obicne raje). Dakle ako stoji na drzacu, i ja ne moram drzati mobitel u ruci, je li to znaci da je moje auto ''opremljeno uredjanijma da se mobitel moze koristiti bez ruku''? Jedino dalje od ovoga je da ga kontrolisem glasom, sto sam i testirao al mi nije bio bas full pouzdan, pravi se englez
- Travnički Noćni Šetač
#1310 Re: Crna hronika BH cesta
Ovako ti je otprilike priča oko toga... smiješ koristiti mobitel sve dok ne moraš staviti ruke na njega... pod uredjajima se podrazumijeva bluetoth modul , tako da pozivanje možeš izvršiti sa tipki na volanu...
...
U suštini nije zabranjeno razgovarati na mobitel dok voziš, ali je zabranjeno koristiti ruke da nazoveš, da držiš telefon na uhu, a pošto zakon tretira termin "korištenje" mobitela a ne pozivanje , to vrijedi i za muziku i za navigaciju i za sve funkcije koje mobitel može raditi...
...
U suštini nije zabranjeno razgovarati na mobitel dok voziš, ali je zabranjeno koristiti ruke da nazoveš, da držiš telefon na uhu, a pošto zakon tretira termin "korištenje" mobitela a ne pozivanje , to vrijedi i za muziku i za navigaciju i za sve funkcije koje mobitel može raditi...
- amar1994
#1311 Re: Crna hronika BH cesta
ja ga u kasetu gurnem da me ne bi zajebavo gospn. policajacDope_Man wrote:Imam komande na volanu, ali kad je mobitel u pitanju one pojacavaju/smanjuju i to je to. Za bilo sta vise bi morao lemiti zice auta na mobite.. nije vrijedno toga.Travnički Noćni Šetač wrote:Noviji automobili imaju komande radija na volanu... no stvar je u tome da Zakon zabranjuje korištenje mobitela u toku vožnje, osim ako je vozilo opremljeno uređajima da se mobitel moze koristiti bez ruku.... potpuno je nebitno da li na mobitelu zoveš nekoga, mijenjas pjesme ili koristis navigaciju... Sudeći prema gornjem slučaju zakon je u pravu...
Nego, nisam uopste upoznat sa zakonskom regulativom ovog dijela dalje od ''ne koristi mobitel dok vozis'' pa me zanima sta ovo tacno znaci u mom slucaju (a dosta je slicnih, recimo kod taksista pogotovo sve cesce vidim tablete il mobitele kod obicne raje). Dakle ako stoji na drzacu, i ja ne moram drzati mobitel u ruci, je li to znaci da je moje auto ''opremljeno uredjanijma da se mobitel moze koristiti bez ruku''? Jedino dalje od ovoga je da ga kontrolisem glasom, sto sam i testirao al mi nije bio bas full pouzdan, pravi se englez
- Dope_Man
#1312 Re: Crna hronika BH cesta
E onda tehnicki ja grijesim i mogli bi me kazniti jer ''koristim'' mobitel. Rekoh vec nema karticu, nit se drzi na uhu, ali eto moram ga prstom caknuti da promijenim na sljedecu pjesmuTravnički Noćni Šetač wrote:Ovako ti je otprilike priča oko toga... smiješ koristiti mobitel sve dok ne moraš staviti ruke na njega... pod uredjajima se podrazumijeva bluetoth modul , tako da pozivanje možeš izvršiti sa tipki na volanu...
...
Mada su me zaustavili rutinski dosta puta otkako imam auto, a skoro od samog pocetka imam i drzac i tako vozim, jasno vidljiv tu ispred i nisu do sad prigovarali nista.
- Travnički Noćni Šetač
#1313 Re: Crna hronika BH cesta
Ma to je sad drugo... Ni mene nikad nisu zezali kad koristim mobitel u držaču kao navigaciju pa nekada moraš čačnuti kad predlaže drugačiju rutu ili slično... al zakonski je zabranjeno...
- nepass1
#1314 Re: Crna hronika BH cesta
Da, ima i kod mene. Kucanje broja u displej je gore nego koristenje mobitela.Travnički Noćni Šetač wrote:Kod mene je to fino rijeseno ...
-Imam touchscreen...
Ove "dublje" funkcije kod mene rade samo kad je rucna povucena
- nepass1
#1315 Re: Crna hronika BH cesta
Tako ja skopcao preko bluetootha mob, dodje sms kad poce teta da prica, preznojio se u sekundiamar1994 wrote:ja ga u kasetu gurnem da me ne bi zajebavo gospn. policajacDope_Man wrote:Imam komande na volanu, ali kad je mobitel u pitanju one pojacavaju/smanjuju i to je to. Za bilo sta vise bi morao lemiti zice auta na mobite.. nije vrijedno toga.Travnički Noćni Šetač wrote:Noviji automobili imaju komande radija na volanu... no stvar je u tome da Zakon zabranjuje korištenje mobitela u toku vožnje, osim ako je vozilo opremljeno uređajima da se mobitel moze koristiti bez ruku.... potpuno je nebitno da li na mobitelu zoveš nekoga, mijenjas pjesme ili koristis navigaciju... Sudeći prema gornjem slučaju zakon je u pravu...
Nego, nisam uopste upoznat sa zakonskom regulativom ovog dijela dalje od ''ne koristi mobitel dok vozis'' pa me zanima sta ovo tacno znaci u mom slucaju (a dosta je slicnih, recimo kod taksista pogotovo sve cesce vidim tablete il mobitele kod obicne raje). Dakle ako stoji na drzacu, i ja ne moram drzati mobitel u ruci, je li to znaci da je moje auto ''opremljeno uredjanijma da se mobitel moze koristiti bez ruku''? Jedino dalje od ovoga je da ga kontrolisem glasom, sto sam i testirao al mi nije bio bas full pouzdan, pravi se englez, preko BT-a sve ima , muzika sama se ukljuci , mijenjane pjesama na volanu , cak mi govori i koliko baterije imam
- Travnički Noćni Šetač
#1316 Re: Crna hronika BH cesta
Ne kucam nikada broj u displej... imam dugme na volanu za pretragu imenika koji mi se pojavi kod brzinomjera na tabli ispred očiju... ili kažem ime koga da zovem u "voice" control....nepass1 wrote:Da, ima i kod mene. Kucanje broja u displej je gore nego koristenje mobitela.Travnički Noćni Šetač wrote:Kod mene je to fino rijeseno ...
-Imam touchscreen...
...
Kucanje broja na displeju je uzasno komplikovano...
- Travnički Noćni Šetač
#1317 Re: Crna hronika BH cesta
nepass1 wrote:Tako ja skopcao preko bluetootha mob, dodje sms kad poce teta da prica, preznojio se u sekundi
- nepass1
#1318 Re: Crna hronika BH cesta
Moja mana je sto mi je imenik slabo popunjen, pogotovo 033 brojevi. A voice control u vitari i nije bas neko rijesenje, mozda je i do mog engleskogTravnički Noćni Šetač wrote:Ne kucam nikada broj u displej... imam dugme na volanu za pretragu imenika koji mi se pojavi kod brzinomjera na tabli ispred očiju... ili kažem ime koga da zovem u "voice" control....nepass1 wrote:Da, ima i kod mene. Kucanje broja u displej je gore nego koristenje mobitela.Travnički Noćni Šetač wrote:Kod mene je to fino rijeseno ...
-Imam touchscreen...
...
Kucanje broja na displeju je uzasno komplikovano...
- nepass1
#1319 Re: Crna hronika BH cesta
A kad sam preuzimao auto kaze prodavacica znate mobitel mozete skopcati, telefon, navigacija itd itd. Dosta starijih kupaca zamoli da mi to uradimo za njih, ali dodju nakon par dana i prave problem jer im je zena cula razgovore koje ne bi trebala da cujeTravnički Noćni Šetač wrote:nepass1 wrote:Tako ja skopcao preko bluetootha mob, dodje sms kad poce teta da prica, preznojio se u sekundi![]()
![]()
![]()
![]()
Pa budite oprezni
- Travnički Noćni Šetač
- Dope_Man
#1321 Re: Crna hronika BH cesta
Zato najbolje zeni kupit drugo auto i nek se vozi izanepass1 wrote:A kad sam preuzimao auto kaze prodavacica znate mobitel mozete skopcati, telefon, navigacija itd itd. Dosta starijih kupaca zamoli da mi to uradimo za njih, ali dodju nakon par dana i prave problem jer im je zena cula razgovore koje ne bi trebala da cujeTravnički Noćni Šetač wrote:nepass1 wrote:Tako ja skopcao preko bluetootha mob, dodje sms kad poce teta da prica, preznojio se u sekundi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pa budite oprezni
- amar1994
#1322 Re: Crna hronika BH cesta
nepass1 wrote: Tako ja skopcao preko bluetootha mob, dodje sms kad poce teta da prica, preznojio se u sekundi
- O'zone
- Globalni moderator
- O'zone
- Globalni moderator
-
L u c i f e r
#1325 Re: Crna hronika BH cesta
Kakvi su to mozgovi da pretice u tunelu preko duple pune?