Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dope_Man

#1301 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

mk ultra wrote:Vozi li se ko magistralnim putem Sarajevo - Zenica :mrgreen:
Ako mislis na ovaj preko Kaknja i Visokog, vozim ja cesto dio Zenica - Kakanj. Cesta odlicna za 90tak na sat velikim dijelom. U sustini to je sve nova cesta do zadnjeg dijela na prilazu Kaknju pa je zato tako dobra.

Naredni dio Kakanj - Visoko ima losih dijelova mada je i dalje prilicno upotrebljiv. Od losih stvari izdvojio bih pruzni prelaz nakon Kaknja i par rupa koje nocu, ili po kisi, mogu da iznenade.

Dalje od Visokog preko Ilijasa sam mozda dva puta prosao, tu vec ima jos 5-6 pruznih prelaza, uglavnom losih, ali i znatno vise guzve na cesti, pa ne vrijedi nikako ici tim dijelom kad je AP 2 KM.
Last edited by Dope_Man on 28/05/2019 09:15, edited 1 time in total.
Dope_Man

#1302 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

palermo wrote:
Dope_Man wrote:Jednom prosao tim putem Nevesinje - Mostar prosle godine... nikad vise. Bukvalno razlika izmedju ceste s jedne i druge strane entitetske granice je nebo i zemlja. U FBiH dijelu odlicna cesta, a oko Nevesinja katastrofa.
pa dobro, nije baš toliko loša....ono za nikad više :D . Al istina je da je baš razlika između dijelova puta koji su u Federaciji i koji su u RS-u odnosno opštini Nevesinje.

Nego, mene interesuje šta bi se dobilo ovim tunelom.....ne vidim ja tu neku značajnu razliku u kilometraži....nekom haman skraćenju puta....
Ne znam nazive mjesta tu (jednom prosao), ali ako je taj prevoj Grebak dio ceste odmah na izlazu iz Nevesinja, onda tunel tu ima smisla da rijesi prilicno lose penjanje uz planinu (i usput jako losu cestu). Iz tog ugla bi imalo smisla jer nije nimalo uzivancija pentrati se tom cestom.
palermo

#1303 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by palermo »

Dope_Man wrote:
Ne znam nazive mjesta tu (jednom prosao), ali ako je taj prevoj Grebak dio ceste odmah na izlazu iz Nevesinja, onda tunel tu ima smisla da rijesi prilicno lose penjanje uz planinu (i usput jako losu cestu). Iz tog ugla bi imalo smisla jer nije nimalo uzivancija pentrati se tom cestom.
jeste to je taj dio, i naravno da bi nešto poboljšao....ali mi nešto prevelika investicija za malu dobit......ja ovo baš laički :D
So What!

#1304 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Radovi na cesti Neum – Stolac u punom jeku: Tunel Žaba dobija oblik
Image

Radovi na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac, u dijelu koji pripada općini Neum, a koji bi ovaj jedini bosanskohercegovački grad trebali povezati s unutrašnjošću, u punom su jeku.

Završeni su radovi na poddionici Stari Neum – Babin Do u dužini od 5,3 kilometra, Babin Do – Oštrovac dugoj 1,7 kilometra, tunel Oštrovac dug 190 metara, te poddionica Oštrovac – Broćanac dugačkoj oko pet kilometara.

Trenutno se radi na eksproprijaciji zemljišta Hutovo – Cerovica, te se sklapaju sporazumi za poddionicu Broćanac – Prapratnica. Eksproprijacija, tj. plaćanje zemljišta se financira iz vlastitih sredstava Javnog Poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

Izgradnja tunela Žaba

Najveći pothvat na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba dugačkog čak 975 metara, koji počinje na lokaciji naseljenog mjesta Prapratnica, a završava u blizini naseljenog mjesta Hutovo na području općine Neum. Vrijedost radova je 23.057.197,66 KM, a izvode ih Euro – Asfalt i HP Investing.

Tunel Žaba spada u zahtjevniju kategoriju tunela, i podijeljen je u tri faze. Prva obuhvaća iskop i primarnu oblogu, druga betoniranje tunela i sekundarnu oblogu, a treća su završni radovi (elektrovodovi, ventilacija i sl.).Uz glavni tunel, istodobno se radi i na pomoćnom dužine 730 m, koji je isključivo namjenjen za evakuaciju ljudi i za interventna vozila u slučaju nekih nezgoda.

Pri gradnji ovog tunela korišten je električni sustav miniranja, a važno je istaknuti da su na ovoj građevini projektirane i izvedene tri poprečne veze sa pomoćnom cijevi. Zbog nepristupačnosti terena rad se odvija samo s jedne strane tunela. Rok za završetak radova predviđen je za listopad 2020.godine.

Izgradnja tunela Žaba predstavlja još jedan korak k realizaciji dugogodišnjeg projekta i približavanju Neuma i Stoca.

Mogućnost za razvoj poljoprivrede i turizma

Načelnik Neuma Živko Matuško tvrdi da se na izgradnji ceste Neum – Stolac radi punim intezitetom te se nada kako će radovi biti završeni prije ulaska Hrvatske u Schengen, što bi u suprotnom moglo stvoriti probleme za stanovnike Neuma. Ističe kako se izgradnjom ove ceste, osim pristupa obali i priobalnom prostoru, otvara i velika mogućnost za razvoj poljoprivrede i turizma na ovim prostorima.

Ova prometna dionica podjeljena je na dva lota. Izvođač radova na LOT 1 je Integral Inžinjering a.d. Laktaši,a a vrijednost radova je 6.027.207,03 KM, dok je izvođač radova na LOT 2 JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude čija je vrijednost radova 5.924.253,83 KM.

Sredstva za izgradnju ceste Neum – Stolac dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH , a financiranje ovog važnog prometnog pravca je omogućeno kreditom Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.
Image

Image

Image

Image
Akta
Dope_Man

#1305 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Dope_Man »

Je li ovo sto je do sad izgradjeno upotrebljivo? Moze li se u Brocancu otici na tu cestu i voziti do Neuma?
So What!

#1306 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

mk ultra wrote:Ima li ko informaciju kad se zavrsava most preko bosne, Drivusa (ukljucenje na AC) - Sarajevska ulica
Prolazim prosle sedmice, pripremljen novi dalekovodni stub za izmjestanje, EA izvodi
Da je sve kako treba, ovaj je davno treba biti završen, a mi smo trebali u ovo vrijeme pratiti završetak izgradnje drugog mosta, onog od M-17 prema Banlozima, ali šta je tu je.

Tom mostu fali jedan stub u vodi, koji kako primjetim se počeo raditi, dalekovod se izmješta, rekao bih da bi sve moglo biti gotovo do kraja godine, ali jedno veliko "moglo", jer po običaju vjerovatno se razvuče do lokalnih izbora sljedeće godine.

Što se tiče Zenice, sa završetkom obilaznice i nova dva mosta preko rijeke Bosne kao i vangradske obilaznice, koja će vezati grad na M-17 i A1, ovaj grad će postati nacionalni gigant kada je saobraćaj u smislu. Grad ima bezbroj kružnih tokova, izvrsnu gradsku magistralu, pothodnike na mjestima, odličnu denivelisanu magistralu kroz grad, više petlji i uključenja i iznimno mnogo kvalitetnih mostova preko rijeke Bosne.

Ovaj grad će imati saobraćajno rješenje za dugo dugo vremena. Pravednije bi vjerovatno bilo da je Tuzla na mjestu Zenice, s obzirom na veličinu i značaj, ali nažalost u ovako kreiranom poretku stvari, situacija se može samo posmatrati i komentarisati.
Dope_Man wrote:Je li ovo sto je do sad izgradjeno upotrebljivo? Moze li se u Brocancu otici na tu cestu i voziti do Neuma?
Nije još zvanično pušteno u saobraćaj, jer nije sve završeno, ali sigurno će biti do početka turističke sezone, i da, naravno, moći će se odmah uključivati na novu trasu kod Broćanca.

Neće napraviti neku ogromnu razliku, ali će svakako napraviti značajan pomak, jer to je sada 12 kilometara fenomenalne ceste, od Broćanca do Neuma i taj dio će se prelaziti za desetak minuta ugodne vožnje, nakon drndanja preko Svitave.
Last edited by So What! on 29/05/2019 03:27, edited 1 time in total.
thekupus

#1307 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by thekupus »

Koja će to biti ljepota kad se skroz završi. Oni predjeli izgledaju nestvarno. Kad iz Stoca odem ujutro na kupanje u Neum, pa se poslijepodne vratim da odmaram pored Bregave s rajom... :-D
Laertes

#1308 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

Može li savjet od onih koji znaju? Trebam iz Tz za Brčko sljedeće sedmice, a u životu nisam tamo išao :sad:
Kojim putem vi idete? Michelin i GM izbacuju preko Gornje Tuzle i Lopara jedan, a preko Doknja drugi. Oba regionalni i puno krivina, a vozim 4 ženska čeljadeta :mrgreen:
Je li mi bolje jednim od tih ili da idem preko Srebrenika pa prije Arizone desno?
Fala ko pomogne :-D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1309 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mk ultra »

taj na gornju tuzlu i lopare može za čišćenje želuca i kamena u bubregu i žuči :mrgreen:
čelić - brčko je dobra dionica, ovo ostalo nije baš za 5 osoba u autu

Idi na Srebrenik - Dubrave
jeste kraće ovim lokalnim, ali vremenski nećeš puno dobiti (jedino ako si sam i ako ti nije žao auta može za 50tak minuta preko lopara)
DrugaGimnazija

#1310 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by DrugaGimnazija »

Laertes wrote:Može li savjet od onih koji znaju? Trebam iz Tz za Brčko sljedeće sedmice, a u životu nisam tamo išao :sad:
Kojim putem vi idete? Michelin i GM izbacuju preko Gornje Tuzle i Lopara jedan, a preko Doknja drugi. Oba regionalni i puno krivina, a vozim 4 ženska čeljadeta :mrgreen:
Je li mi bolje jednim od tih ili da idem preko Srebrenika pa prije Arizone desno?
Fala ko pomogne :-D
Svakako se drzi magistrale prema Srebreniku:
https://www.waze.com/livemap?ll=44.5374 ... 276&at=now
Laertes

#1311 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Laertes »

Hvala mk i druga gimnazija, to mi je trebalo da čujem.
drug_profi

#1312 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Fin svijet ovi Tuzlaci, kad ih malo upoznaš.... :mrgreen:

šala, šala, vizavi regionalnih animoziteta
So What!

#1313 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Završetak radova na prevoju Karaula 31. jula
Image

Radovi treće faze na dionici Kladanj - Podpaklenik na prevoju Karaula su u finalnoj fazi, a planirani završetak radova je 31. jula 2019., potvrđeno je Feni iz JU Ceste Federacije BiH.

Radovi su počeli u junu 2018., a prvobitno je bilo planirano da budu završeni u martu 2019. Uslijed vremenskih neprilika tokom zime i u proljetnom periodu, izvođaču je odobreno produženje roka.

Betonski radovi na mostu M14 su završeni. U narednim danima očekuje se betoniranje zadnjeg raspona mosta M13 nakon čega će se raditi uređenje i završni radovi gornjeg stroja kolovozne konstrukcije na cijeloj dionici.

U prvoj fazi su izgrađeni mostovi M11 (140 m) i trasa ispred i iza tunela (1.195 m). Ukupna dužina te faze, zajedno s tunelom, iznosi 2.055 m. Radovi su završeni 2014., a izvođač je bio Hering, Široki Brijeg.

Radovi na probijanju tunela Karaula počeli su u augustu 2014., a tunel je otvoren u septembru 2016. Izvođač je bio Strabag AG, Austrija.

Treća faza predstavlja kompletiranje dionice u jednu cjelinu i radovi podrazumijevaju izgradnju dodatnog dijela trase (1.506 m), te mostova M13 (280 m) i M14 (120 m).

Kompletiranjem treće faze radova, ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se moderna saobraćajnica dužine 4,5 km koja će imati tri trake, od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila.

Izgradnjom tunela Karaula put između Tuzle i Sarajeva na cesti M-18 skraćen je za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spuštena je za 100 metara.

SA-C
Alfons Kauders

#1314 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

JP "Ljubo Pravdić" opet laže. Prvobitni rok nije bio mart, već februar kako i stoji na tabli, a kašnjenje nema veze s vremenskim neprilikama - to što oni nazivaju vremenskim neprilikama mi nazivamo "zima"... I zimi se može ponešto raditi, ali meni laiku se čini da je još bolje planirati tako da se mostovi ne moraju betonirati po debelom minusu u decembru i januaru, na 900 metara nadmorske.

Zato im se i smijem svo vrijeme, jer je već prošle godine bilo jasno da od tog roka nema ništa. Za nadati se da će JP Ceste nakon ovog konačno naučiti da se mostovi po bosanskim planinama ne trebaju i ne mogu praviti u po zime.

Ako već insistiraju da ih tad prave, jebi ga, neka pokušaju projektovati objekte od čelika ili bukovine... Ili bilo kog materijala osim betona, jer s njim nije lako raditi na -10C, u 30cm snijega...
escobar__

#1315 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by escobar__ »

Šta vele, radovi počeli 2018. godine... A ono počeli kad ono, 2014.? :lol:
Alfons Kauders

#1316 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Šta vele, radovi počeli 2018. godine... A ono počeli kad ono, 2014.? :lol:
I ranije. Onaj prvi most sa sjeverne strane je urađen prije desetak godina... Zaboravio sam kad tačno. Oni računaju od početka izgradnje tunela u ljeto 2014, ali započeli su nekoliko godina prije toga.
So What!

#1317 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

escobar__ wrote:Šta vele, radovi počeli 2018. godine... A ono počeli kad ono, 2014.? :lol:
Novinari prečesto bombaju i ne ispitaju temu dovoljno, nekad ih ne osuđujem, valjda nisu strastveni ko mi forumaši.

Izgradnja treće pod-dionice je počela 2018. godine, to je istina, ali izgradnja nove ceste na prijevoju Karaula je počela mnogo ranije i čak s ovom dionicom to još uvijek nije kraj.

Dakle sve dok ne bude treće trake do Montane, za mene to nije gotova rekonstrukcija, već parcijalna, u najboljem slučaju, najneophodnija moguća.

Na M18 između Sarajeva i Tuzle smo nedavno pobrojali, šta bi sve trebalo, da bi se izvukao maksimum.
The BEN10

#1318 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

So What! wrote:Dakle sve dok ne bude treće trake do Montane, za mene to nije gotova rekonstrukcija, već parcijalna, u najboljem slučaju, najneophodnija moguća.

Na M18 između Sarajeva i Tuzle smo nedavno pobrojali, šta bi sve trebalo, da bi se izvukao maksimum.
Koliko bi to koštalo, možemo li bubnuti cifru od npr 200 miliona KM?
Alfons Kauders

#1319 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Novinari prečesto bombaju i ne ispitaju temu dovoljno, nekad ih ne osuđujem, valjda nisu strastveni ko mi forumaši.

Izgradnja treće pod-dionice je počela 2018. godine, to je istina, ali izgradnja nove ceste na prijevoju Karaula je počela mnogo ranije i čak s ovom dionicom to još uvijek nije kraj.

Dakle sve dok ne bude treće trake do Montane, za mene to nije gotova rekonstrukcija, već parcijalna, u najboljem slučaju, najneophodnija moguća.

Dio posla na toj poddionici je urađen 2014-2016, tj. iskrčena šuma, urađen dio zemljanih radova i nešto malo oko mostova.
Alfons Kauders

#1320 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
So What! wrote:Dakle sve dok ne bude treće trake do Montane, za mene to nije gotova rekonstrukcija, već parcijalna, u najboljem slučaju, najneophodnija moguća.

Koliko bi to koštalo, možemo li bubnuti cifru od npr 200 miliona KM?
E ovo je zanimljivo pitanje. Nikad se nije pričalo o ukupnim iznosima jer se nikad nije ni napravio sveobuhvatan plan. Sjećam se da se prije 15-20 godina razbacivalo ciframa od 500-600 miliona, ali nisam siguran šta je sve spadalo u to (a i cifra bi danas bila veća zbog inflacije itd.)

Mogli bi odokativno... Recimo još jedan tunel sjeverno od Kladnja, računajmo iste gabarite i cijenu kao za Karaulu - recimo 120-160 miliona. Ako bi se bušilo i na Stuparima, to bi bio još jedan kraći tunel, recimo 300-400m, znači bez dvije cijevi kao Karaula. Recimo da bi to dvoje ofrlje koštalo 200 miliona.

Koliko bi koštala traka za preticanje s obje strane Nišića? Recimo konzervativno 50 miliona, mada vjerovatno i više. Nisam gledao projekte zaobilaznice oko Kladnja, mada su i tu nešto projektovali i gledali, ali znajući teren, ne vjerujem da bi bila jeftina, tj. bila bi preko 100 miliona.

Ako bi se radila zaobilaznica oko npr Živinica ili Živinica i Đurđevika, tu bi bilo više jeftinijih kilometara, ali skuplja eksproprijacija jer bi se moralo rušiti kuća i ići kroz privatne posjede.

Ukratko, od tog nema ništa jer bi bilo preskupo. Za 200 miliona se može uraditi dosta, ali ne sve, vjerovatno ni pola. Ako se ikad išta bude radilo, sigurno se neće raditi sve, što je razumljivo s takvim ciframa... Problem je što se godinama ne radi ništa, jer se evo 10 godina priča o trakama za preticanje, a ni danas ne znamo gdje bi ih tačno radili ni koliko bi to koštalo.
mijonja

#1321 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mijonja »

Mislim da je cijena tunela Karaula bila oko 24 - 25 miliona maraka. Generalno za 200 miliona bi se sigurno moglo puuuno uraditi
Alfons Kauders

#1322 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

mijonja wrote:Mislim da je cijena tunela Karaula bila oko 24 - 25 miliona maraka. Generalno za 200 miliona bi se sigurno moglo puuuno uraditi
Bila je originalno, pa su onda rekli da je nerealna i na kraju je plaćeno više, preko 30 miliona... A nisam siguran šta sve ulazi u tu cifru, jer očito nisu ulazili vijadukti i ovaj dio koji sad rade. Ne znam koliko ćemo na kraju platiti za cijela 3.5 kilometra, ali kad se sve sabere, bojim se da će biti nekoliko puta više od 25 miliona...
mijonja

#1323 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by mijonja »

Alfons Kauders wrote:
mijonja wrote:Mislim da je cijena tunela Karaula bila oko 24 - 25 miliona maraka. Generalno za 200 miliona bi se sigurno moglo puuuno uraditi
Bila je originalno, pa su onda rekli da je nerealna i na kraju je plaćeno više, preko 30 miliona... A nisam siguran šta sve ulazi u tu cifru, jer očito nisu ulazili vijadukti i ovaj dio koji sad rade. Ne znam koliko ćemo na kraju platiti za cijela 3.5 kilometra, ali kad se sve sabere, bojim se da će biti nekoliko puta više od 25 miliona...
Cijena samog tunela je ugovorena po cijeni 24,3 mil. km https://www.klix.ba/biznis/privreda/poc ... /140813056 , a cijena cijele dionice tada puštene sa tunelom, pripadajućim mostovima i trasom je 31 mil. km https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /160927094
Cijena ove zadnje dionice je oko 10 mil. km
Dakle kompletna dionica od 4,5 - 5 km otprilike 41 mil. km.
drug_profi

#1324 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

Nekad su se autoputevi pravili za 5-10 miliona po kilometru.
So What!

#1325 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Treća traka na Nišićima i još usponskih traka na drugim mjestima, par tunela, par obilaznica i vjerovatno neka složena obilaznica oko Živinica i jedan pristojniji ulaz u Tuzlu bi koštali vjerovatno i do pola milijarde.
Post Reply