AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#1301 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:
Možeš li mi navesti nekih 5 islamskih alima otprilike koji su, ne znam, na tebe najviše uticali, ili ih najviše voliš, najviše ih čitaš i od njih uzimaš znanje, ili ih smatraš najznačajnijim iz nekih razloga. Mislim na generacije poslije ashaba do danas.
ako si citao knjigu Temeljne istine vjere, gdje je reis Kavazovic pisao predgovor, od Ebul Izza studenta Ebu Hanife, komentar na tahvijsku akida

eh to je moja akida, ako citas tu knjigu citas fakticki sta ja vjerujem i kako vjerujem. na tome sam.
Čitao sam neke dijelove i upoznat sam sa sporenjem oko djela i lika samog Ebu-l-'Izze, njegovim djelovanjem i njegovim mišljenjem. Tahavijeva poslanica je jedna od najvrednijih i najčuvenijih djela o akaidu ehli-sunneta, ali samo mišljenje i stavovi Ebu-l-Izze nisu baš najvredniji i najčuveniji :mrgreen:

Ja bih na ovo tvoje rekao da sam ja na komentaru našeg Hasana Kafije Pruščaka :mrgreen:

No, ipak nisi odgovorio na moje pitanje, nisam bez razloga pitao da mi navedeš nekih 5 alima...Recimo Ebu Hanife, Ahmed ibn Hanbel, imam Džafer Sadik, ibn Hadžer el-Askalani, Sujuti, Nevevi, Gazali, ibn Tejmije, Mulla Sadra Širazi...tajanam... :mrgreen:
Ebu Hanife, Ahmed ibn Hanbel,shafija, malik, Sujuti, Nevevi, ibn tejmije, Ibn kajjim, buhari, muslim , da ne nabrajam vise

ali ali vazna napomena, nesmtram da su oni nepogrijesivi i da se sve sto kazu moze uzeti 100% da je sve ispravno, svako moze da pogrijesi osim poslanika u vjeri.
arzuhal

#1302 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:
Čitao sam neke dijelove i upoznat sam sa sporenjem oko djela i lika samog Ebu-l-'Izze, njegovim djelovanjem i njegovim mišljenjem. Tahavijeva poslanica je jedna od najvrednijih i najčuvenijih djela o akaidu ehli-sunneta, ali samo mišljenje i stavovi Ebu-l-Izze nisu baš najvredniji i najčuveniji :mrgreen:

Ja bih na ovo tvoje rekao da sam ja na komentaru našeg Hasana Kafije Pruščaka :mrgreen:

No, ipak nisi odgovorio na moje pitanje, nisam bez razloga pitao da mi navedeš nekih 5 alima...Recimo Ebu Hanife, Ahmed ibn Hanbel, imam Džafer Sadik, ibn Hadžer el-Askalani, Sujuti, Nevevi, Gazali, ibn Tejmije, Mulla Sadra Širazi...tajanam... :mrgreen:
Ebu Hanife, Ahmed ibn Hanbel,shafija, malik, Sujuti, Nevevi, ibn tejmije, Ibn kajjim, buhari, muslim , da ne nabrajam vise

ali ali vazna napomena, nesmtram da su oni nepogrijesivi i da se sve sto kazu moze uzeti 100% da je sve ispravno, svako moze da pogrijesi osim poslanika u vjeri.
Hvala na odgovoru. Uticaj ibn Tejmije te siguno svrstava na radikalniju selefističku stranu :mrgreen:
Smrcak15

#1303 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:

Hvala na odgovoru. Uticaj ibn Tejmije te siguno svrstava na radikalniju selefističku stranu :mrgreen:
sta uopste znaci biti radikalan?? :D definisi to pa da znam jesam li ili nisam

jeli radikalizam, vjeru bazirati na prve generacije, ashabe, i tabine?

valjda je logicno da se vjera uzima sa izvora a ne za njegovog kraja.

sta mislis moj arzo da neko uzme ovu danasnju bibliju i sudi starim biblijskim manuskriptima, valjda je original manuskript a ovo zadnje je moze biti pomuceno a i nemora zavisno dali je ko sta cackao.
Towelie

#1304 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

druga stvar, pitanje ko je stvorio Boga nije na mjestu, jer sta mislis da ja Tebe pitam ovo

Evo upravo mi se porodio moj najbolji drug Haso, haj pogodi jeli musko ili zensko rodio? :D da cujem
Jao, pa ovo je preodlican skec. :-D Secam se kad ga je Zakir Naik upotrebio protiv naivnog ateiste i totalno ga razoruzao argumentima. Kazes kako ti se drug porodio i da pogodis pol deteta a on musko ne moze roditi eheheh :lol: :lol: :lol: Jes lud Smrcak, vazda neka komedija s njim. :thumbup:
Smrcak15

#1305 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
druga stvar, pitanje ko je stvorio Boga nije na mjestu, jer sta mislis da ja Tebe pitam ovo

Evo upravo mi se porodio moj najbolji drug Haso, haj pogodi jeli musko ili zensko rodio? :D da cujem
Jao, pa ovo je preodlican skec. :-D Secam se kad ga je Zakir Naik upotrebio protiv naivnog ateiste i totalno ga razoruzao argumentima. Kazes kako ti se drug porodio i da pogodis pol deteta a on musko ne moze roditi eheheh :lol: :lol: :lol: Jes lud Smrcak, vazda neka komedija s njim. :thumbup:
upravo tako, pitanje uopste nije na mjestu, jeli musko ili zensko dijete kad je muskarac u pitanju koji navodno treba da se porodi

isto tako nije na mjestu pitati ko je stvorio Boga kad je on neprouzrokovani uzrocnik svega, jer da ga je nesto stvorilo to znaci nije BOg nego stvorenje.

Sa pitanjem ko je stvorio BOga se Bogu pokusava oduzeti njegova bozanstvenost, jer je njegovo svojstvo, oduvijek i zauvijek i nema pocetka ni kraja. to je karakteristika absolutnog BOga.
arzuhal

#1306 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote: sta uopste znaci biti radikalan?? :D definisi to pa da znam jesam li ili nisam

sta mislis moj arzo da neko uzme ovu danasnju bibliju i sudi starim biblijskim manuskriptima, valjda je original manuskript a ovo zadnje je moze biti pomuceno a i nemora zavisno dali je ko sta cackao.
Ne, nego sam govorio o selefijskom radikalizmu, ne o samom selefu, ne o samim ashabima. Poslanika i ashabe slijede pripadnici ehli-sunneta. Ibn Ebu-l-Izze je više naginjao antropomorfizmu (svjesno i namjerno pišem italikom ovo) kojeg je predstavljao i ibn Tejmije u svom dobu. A taj antropormofizam se javio u bukvalizmu/literalizmu koji se kao pravac u mišljenju javio, sasvim logično, kao posljedica mutezilijskog obezličavanja Boga, njihovom problematiziranju božanskih sifata/svostava i Njegove jednoće/tevhida... A i mutezilije su to, opet, počeli da rade kada su se muslimani prvi put sreli s razvijenom filozofskom misli kod kršćana Nestorijanaca (inače odbačenih kao hereza) u Šamu koji su bili pod uticajem grčke filozofije...Pa je mutezilijama to bio nijet: odbrana islamskog učenja i odbrana monoteizma...

I tako dalje, da ne dužim sad...Kad pogledaš: svi žele isto, svi imaju isti nijet - da zaštite ispravno učenje, ispravno vjerovanje :mrgreen:

A današnji nasljednici te bukvalističke interpretacije vjere su selefije ili vehabije.
asurbanipal

#1307 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote: Jao, pa ovo je preodlican skec. :-D Secam se kad ga je Zakir Naik upotrebio protiv naivnog ateiste i totalno ga razoruzao argumentima. Kazes kako ti se drug porodio i da pogodis pol deteta a on musko ne moze roditi eheheh :lol: :lol: :lol: Jes lud Smrcak, vazda neka komedija s njim. :thumbup:
upravo tako, pitanje uopste nije na mjestu, jeli musko ili zensko dijete kad je muskarac u pitanju koji navodno treba da se porodi

isto tako nije na mjestu pitati ko je stvorio Boga kad je on neprouzrokovani uzrocnik svega, jer da ga je nesto stvorilo to znaci nije BOg nego stvorenje.

S druge strane, u mnogim kulurama i tradicijama si imao muške bogove plodnosti

Jedan od njih je i Tangaroa, iz Maorske mitologije. U Maorskoj mitologiji on je veliki bog mora, stvoritelj i otac svih morskih stvorenja, dok u zapadnoj Polineziji ima status vrhovnog boga stvoritelja...

Image Image
Smrcak15

#1308 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:
Smrcak15 wrote: sta uopste znaci biti radikalan?? :D definisi to pa da znam jesam li ili nisam

Ne, nego sam govorio o selefijskom radikalizmu, ne o samom selefu, ne o samim ashabima. Poslanika i ashabe slijede pripadnici ehli-sunneta. Ibn Ebu-l-Izze je više naginjao antropomorfizmu (svjesno i namjerno pišem italikom ovo) kojeg je predstavljao i ibn Tejmije u svom dobu. A taj antropormofizam se javio u bukvalizmu/literalizmu koji se kao pravac u mišljenju javio, sasvim logično, kao posljedica mutezilijskog obezličavanja Boga, njihovom problematiziranju božanskih sifata/svostava i Njegove jednoće/tevhida... A i mutezilije su to, opet, počeli da rade kada su se muslimani prvi put sreli s razvijenom filozofskom misli kod kršćana Nestorijanaca (inače odbačenih kao hereza) u Šamu koji su bili pod uticajem grčke filozofije...Pa je mutezilijama to bio nijet: odbrana islamskog učenja i odbrana monoteizma...

I tako dalje, da ne dužim sad...Kad pogledaš: svi žele isto, svi imaju isti nijet - da zaštite ispravno učenje, ispravno vjerovanje :mrgreen:

A današnji nasljednici te bukvalističke interpretacije vjere su selefije ili vehabije.
se javio u bukvalizmu/literalizmu
Ovako, ako Bog kaze ruka, mi cemo reci ruka, ali nesmijemo ni pomisliti da lici na nesto o njegovih stvorenja

zamisli se Ovako, ja kazem beduinu iz pustinje prije 2000 Godina, ja mu kaze u buducnosti ce letjeti zeljezne ptice koje ce imati duga krila koliko je dugo da postavis 2 ili 3 kuce

sta mislis kako bi ovaj beudin shvatio to, dali bi njemu misli otisle na ovo
Image
Image

sta mislis dali mu moze na pamet ovo pasti, moze li ovo pojmiti iz tog gore opisa, ako sam rekao krilo ce mu biti dugo kao 3 kuce
Image

tako isto mi nemozemo se upustati u kakvocu nego samo uzet tu rijec, i uopste nerazmisljati kakva je.
arzuhal

#1309 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Dakle prema vjerovanju ehli-sunneta, mi ne poričemo ono što je Allah sam za Sebe i o Sebi rekao opisujući Se, ali to ne poredimo ni sa čim nama poznatim niti prispodobljavamo to bilo čemu što se tiče stvorenja jer ništa nije kao On.

Jedno od vjerovanja i djelovanja koje podvlači Tahavija u čuvenoj Poslanici, rahimehullahu te'ala, je i to da se ne ulazi (puno ili previše, odnosno ikako) u raspravljanje o Allahu jer porivi za to ne leže u srcima vjernika nego nekim drugim, tamnijim stvarima...Zato ne treba podlijegati tome i pristajati na to.

Ispravno je, veli Tahavija, sustezanje od bilo kakvog tumačenja Allahovog svojstva razumom - budući da razum nije mjera stvari i istine za Allaha i on to nije kadar, to nije njegovo polje djelovanja - nego predavanje i vjerovanje.
Smrcak15

#1310 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Smrcak15 »

arzuhal wrote:Dakle prema vjerovanju ehli-sunneta, mi ne poričemo ono što je Allah sam za Sebe i o Sebi rekao opisujući Se, ali to ne poredimo ni sa čim nama poznatim niti prispodobljavamo to bilo čemu što se tiče stvorenja jer ništa nije kao On.

Jedno od vjerovanja i djelovanja koje podvlači Tahavija u čuvenoj Poslanici, rahimehullahu te'ala, je i to da se ne ulazi (puno ili previše, odnosno ikako) u raspravljanje o Allahu jer porivi za to ne leže u srcima vjernika nego nekim drugim, tamnijim stvarima...Zato ne treba podlijegati tome i pristajati na to.

Ispravno je, veli Tahavija, sustezanje od bilo kakvog tumačenja Allahovog svojstva razumom - budući da razum nije mjera stvari i istine za Allaha i on to nije kadar, to nije njegovo polje djelovanja - nego predavanje i vjerovanje.
tacno ali sta kaze te povucu za jezik ovi sa foruma, gdje tvrde allah ovisan o svojim rukama a to je kufr kazu :-) onda moras uci u tu temu jer te izazivaju.
Connaisseur Karlin

#1311 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

Smrcak15 wrote: zamisli se Ovako, ja kazem beduinu iz pustinje prije 2000 Godina, ja mu kaze u buducnosti ce letjeti zeljezne ptice koje ce imati duga krila koliko je dugo da postavis 2 ili 3 kuce

sta mislis kako bi ovaj beudin shvatio to, dali bi njemu misli otisle na ovo
pa ako je bio pismen beduin i putovao drugim dijelovima bliskihij kontienata, mogao je imati priliku cuti razne price, mitove, legdne, amozda i price o eksprimantlanim letenjima, tj. raznim pokusaijima letanja, jer ideja letenja postoji od kad ljudi bukvalno posmtaraju u prirode sve zivotinje koje su u mogucnosti letjeti :)

Perzija, Indija Kina su jako bogate pricama o pokusajima letenja, a psotoje i tekstovi o relanim pkusajim letenja, ali , moram obavzno dodati:
u starim civilizacijama, svaki ozbiljniji ekspreiment, ako je bio uspjesan je dozivljen kao Bozansko , znaci, nesto sto se desilo iskljucovo zahavljujuci Bozijoj sili :) nauka je bazirna na pokusajima, ali je tad bilo tsko objansiti, zasto su pojedini eksprimenti bili uspjesni :) Cesto puta je postojao stav da se ne treba dalje pokusavati sa letenjem covjeka, jer je letenje rezrivarno za Bozanstvo :)
salik79

#1312 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote: ...i gdje sam ja to rekao da sam sija?!
Ne znam jesi li ikada rekao da si šiija (da li si ti ili neko drugi ovo ili ono, to mene posebno i ne inetresuje niti od toga pravim bilo šta, pa ni problem, da se razumijemo, samo volim biti načistu ponekad pa pričam s ljudima, pitam ih ponekad iz zantiželje a ponekad jer budem zbunjen nekim kontardiktornostima, itd :mrgreen: ), ali kad već to spominješ, da te pitam: jesi li sunija? Pretpostavljam pozitivan odgovor, a ovo te ustvari pitam zbog narednog pitanja, kojeg možda možeš i pretpostaviti, ako mi prvo odgovoriš na ovo prvo :mrgreen:
Bosanski sunit, Hanefijskog mezheba, sufija (tzv. oglavacka skola), zaljubljenik casnog Ehli-Bejta a.s., sejh Salihov murid...Ne pretpostavljam, pitaj? :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1313 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

Da vas pitam, zasto su vam potrebni sejhovi ?
arzuhal

#1314 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
arzuhal wrote:
salik79 wrote: ...i gdje sam ja to rekao da sam sija?!
Ne znam jesi li ikada rekao da si šiija (da li si ti ili neko drugi ovo ili ono, to mene posebno i ne inetresuje niti od toga pravim bilo šta, pa ni problem, da se razumijemo, samo volim biti načistu ponekad pa pričam s ljudima, pitam ih ponekad iz zantiželje a ponekad jer budem zbunjen nekim kontardiktornostima, itd :mrgreen: ), ali kad već to spominješ, da te pitam: jesi li sunija? Pretpostavljam pozitivan odgovor, a ovo te ustvari pitam zbog narednog pitanja, kojeg možda možeš i pretpostaviti, ako mi prvo odgovoriš na ovo prvo :mrgreen:
Bosanski sunit, Hanefijskog mezheba, sufija (tzv. oglavacka skola), zaljubljenik casnog Ehli-Bejta a.s., sejh Salihov murid...Ne pretpostavljam, pitaj? :mrgreen:
Onda me to raduje, iskreno. Prije nego postavim pitanje, hoću nešto da napomenem, da ti budu jasniji neki moji stavovi, viđenja, onako generalno, pa i u našim međumuslimanskim slučajevima...

Naime, ja se - na temelju što vlastitog iskustva i upotrebe vlastitog zdravog razuma, što onog tuđeg isksutva što sam čuo ili pročitao - zalažem za (što veću) slobodu da svaki pojedinac može da živi svoj identitet, da ga iskaže, da mu se ne brani to, itd. Toliko sam puta čuo od naših ljudi, nevezano za etničku ili vjersku pripadnost, kako nisu smjeli ovo ili ono, kako su morali kriti nešto, kako se istina mela pod tepih, moralo se šutit o nečemu ili nešto prešutkivati zarad nekog "višeg dobra" (a to ili ti prigovori se nekako najviše tiču komunističkog razdoblja, ali i inače, od Osmanske carevine, preko AU monarhije ili Karađorđevića, pa do danas - uvijek imaš nekog ko se žali na neki period i uskraćivanje slobode da bude to što jest) da se u meni organski razvila potreba da se borim za to, da to postane jedno od mojih načela u mišljenju i djelovanju: daj nek čovjek bude Bošnjak ili Bosanac, ma šta god on mislio pod tim, neka bude Srbin i Hrvat, musliman, katolik, vegeterijanac, ne znam...Nek ljudi pričaju srpski, hrvatski, bosanski, daj odmah vamo ćirilicu ako je neko brani!

Ja sam na strani Vladimira Arsenijevića koji kaže kako naše međuetničko, međunacionalno zbližavanje, novo upoznavanje, pomirenje i sve ostalo mora i može ići samo onda kada jedni drugima dozvolimo da budemo to što jesmo ili želimo biti do kraja, a ne da se ide do tog istog pomirenja na način da se namjerno zanemaruju naše različitosti, da ih se potiskuje već se stalno neko (neka ideologija, neka politička misao) upinje da nas odmah "izjednači" na način da oguli s nas te naše različitosti kao kada oguliš koru banane kako bismo bili što jednakiji jedni drugima - Arsenijević ovdje navodi kao kontra primjer stavove Ivana Lovrenovića koji se baš nekako zalaže za tu ideju.
I Arsenijević to smatra pogrešnim jer mi opet ponavljanom istu grešku 8onu na koju se narod žalio vazda, kroz historiju): hoćemo nekako da ljudima "oduzmemo" njihove različitosti jer, eto, želimo da ih što prije pomirimo, da ih zbližimo, da im ukažemo na ono što ih spaja a ne ono što ih razdvaja.

Koliko god to naprvu djelovalo paradoksalno, ja, kako rekoh, podržavam stav Arsenijevića koji smatra da tek kada pustimo ljudima slobodu da se razmašu s različitostima svojih identiteta, kada imaju slobodu da u punini žive svoj idnetitet i nemaju nikakav pritisak zbog toga, imat ćemo šansu da se ljudi međusobno zbližavaju i upoznaju, da se mire i pomiruju. Na kraju (ili na početku) i Kur'an baš ukazuje da te različistosti i ejsu razlog i početak međusbnog upoznavnja različitih plemena, naroda, rasa, to je prednost ako se imalo ima pameti, a ne razlog razdora i sukoba.

Dakle evo jednog primejra o čemu mislim i o čemu govorim (u svoje ime, dakako): smatram da je daleko bolje, korisnije, potrebnije, ljekovitije za neko društvo i međubno razvijanje povjerenja i dobrih odnosa kada (naprimjer) neki Srbin, pravoslavac, čovjek koji redovno ide u crkvu, posti, moli se, pobožan je, itd. ustane u zaštitu nekog muslimana ili muslimanskih vrijednsoti i običaja, nego kada to učini neki Srbin koji nema dodira ni sa kakvom vjerom pa ni pravoslavljem s kojim je tradicionalno vezan. Ja time ne želim da umanjim vrijednost zalaganja nekog Srbina-ateiste samo zato što nije vjernik, nego hoću da ukažem na naša iskustva a ona su takva da je veoma važno da neko iz "suprotne ekipe" ustane u zaštitu onih vrijednosti koje i sam za sebe želi.
Ovo vrijedi i na relacijiama vjernici - ateisti, također.
Tek tada, kada krenemo tim putem da se, istovremeno, (1) povezujemo na onom nivou gdje dijelimo istosti, a (2) uvažavamo i poštujemo različitosti, možemo očekivati slobodnija i sretnija društva i bolju budućnost.
Ja se uvijek zalažem za ovu opciju, barem pri trenutnoj pameti. A onome ko ima nešto protiv mene jer ne podnosi različitost koju ja živim ili koju zastupam, nimalo ne bježim da mu stanem na crtu...

E, sad, kada pričamo o odnosu sunija i šiija (u ovom kontekstu kojeg sam izložio prethodno): mene uopće ne interesuje kada neki sunija brani ehli-sunnet ili kada neki šiija brani i zastupa vjerovanje šiizma, to je tako očekivano i dosadno...Kao što me ne privlači i nije mi interesantno kada neki Bošnjak brani prava Bošnjaka, ili kada Srbin brani prava Srba, itd. Ali me itekako zanima ako vidim da neko ko vjeruje, živi, radi na način neke grupe (vjerske, etničke, političke, nebitno) ustaje u odbranu prava i vrijednosti neke druge grupe. Tako me zanima i čini mi se veoma vrijednim kada neki sunija nastoji da zaštiti prava šije ili šija ustane da zaštiti prava sunije, i tako dalje.

Ali šta je ovdje bitno: da taj koji ustaje da ukaže vrijednosti neke drukčije ili druge grupe, da zaštiti neka prava te druge strane, živi različitost od te grupe, ali suštinsku različitost u onome što ih razdvaja, ali ipak želi da radi na zbližavanju. Ima ljudi koji misle da bismo mi u BiH, recimo, svi trebali biti ateisti da bismo mogli konačno da zajedno živimo u miru, da su religije generatori mržnje i sukoba, itd. Ja taj stav smatram beznačajnim.

Ti kažeš da si bosanski sunija i pripadnik hanefijskog mezheba. To onda znači da ti slijediš sunijsku akidu, a ta akida je izražena u djelima kao što je Ebu Hanifin Fikhul-ekber ili Tahavijina Poslanica, u djelima i učenjima imama Maturidije ili imama Eš'arija, Nesefija, sve do danas, doneseno i do nas u Bosni i objašnjeno, preko djela naših alima poput Hasana Kafije Pruščaka, Šejha Juje ili Mehmeda Handžića, ili mnogih drugih, nespomenutih...

Prema (toj) sunijskoj akidi nedvosmisleno se vjeruje da su vrijednosti četvorice najvećih ashaba Pejgambera, alejhi-selam, poredani istim redom kako su oni vršili vlast poslije njega: najvredniji ashab je hazreti Ebu Bekr, pa onda hazreti Omer, pa onda hazreti Osman, pa onda hazreti Alija, radijallahu anhum. Jel ti prihvataš ovakav poredak i ovakvo vjerovanje u vrijednosti ashaba? Ljubav prema nekom konkretnom ashabu, recimo prema hazreti Aliji, ne umanjuje i ne mijenja ovu stvar ukoliko se ona takvom prihvata. Znači može čovjek reći da smatra Ebu Bekra vrijednijim ashabom, ali da mu je srcu bliži Alija.

Ovo je jedno od par pitanja zbog kojih i postoje sunije i šiije i podjela među njima (druga su pitanje imameta i sl. koja proističu iz ovog prvotnog pitanja). također, u korpsu ovih pitanje dolazi i stav prema ashabima generalno.

Da li, dakle, smatraš i vjeruješ da su, evo, Ebu Bekr i Omer ispred Alije ili ne?
salik79

#1315 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote:....
Stvarno nemam zivaca cjepkati vec, s tvoje strane, iscjepkane upise, pogotovo jer pisem sa tableta...Dobio si knjigu, ne postavljaj pitanja, dok ne iscitas odgovore na ta pitanja. A za sve sto si izdvojio iz knjige pistoji u njoj i objasnjenje. Samo ako zelis citati.

Pitas me zasto ih branim, ako nisam sija...Pa, branim ih jer su moja braca i jer ih volim u ime Allaha. A, da ne spominjem sto su bili uz nas kada niko nije ni htio ni smio. Brani ih i Sejhu-l-Azhar, kao i mnogobrojna druga ulema. Branim ih kao sto ih je i sejh Ahmed Didat r.a. branio i kao sto ih je moj sejh branio i brani... Branim ih jer vam je laz (tekfir-gojimima) iskrivila usta.

Sto se Tejmije tice, izgooglaj malo...Sta biljezii Ibn Batuta, zasto je Tejmije bio osudjivan i zatvaran od strane tadasnje najuglednije (sunijske) uleme itd, itd...
salik79

#1316 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

arzuhal wrote: Da li, dakle, smatraš i vjeruješ da su, evo, Ebu Bekr i Omer ispred Alije ili ne?
Za uvodni tekst :thumbup:

Naravno da ne, ali time ne umanjujem njihovu vrijednost. Kako sejh Salih kaze, kritikujuci stavove nekih sija prema prvoj trojici halifa (parafraziram): "Postovanje prema prvoj trojici halifa ne umanjuje stepen i vrijednost hazreti Alije. Jer, kao sto je i Muhammed a.s. bio posljednji u plejadi Bozijih poslanika, a najodabraniji, tako je i hazreti Alija bio cetvrti halifa, a najodabraniji.".

Ovo je, inace, stav svih sufijskih pravaca, cija silsila ide preko hazreti Alije a.s..
salik79

#1317 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

salik79 wrote:
arzuhal wrote: Da li, dakle, smatraš i vjeruješ da su, evo, Ebu Bekr i Omer ispred Alije ili ne?
Za uvodni tekst :thumbup:

Naravno da ne, ali time ne umanjujem njihovu vrijednost. Kako sejh Salih kaze, kritikujuci stavove nekih sija prema prvoj trojici halifa (parafraziram): "Postovanje prema prvoj trojici halifa ne umanjuje stepen i vrijednost hazreti Alije. Jer, kao sto je i Muhammed a.s. bio posljednji u plejadi Bozijih poslanika, a najodabraniji, tako je i hazreti Alija bio cetvrti halifa, a najodabraniji.".

Ovo je, inace, stav svih sufijskih pravaca, cija silsila ide preko hazreti Alije a.s..

Posto se sjetih da ovo sto sam citirao ima u sejhovoj "Risali" zapisano, pronadjoh, pa cu citirati:

Dobro je primjetio sejh Ismail Hakkija u svom komentaru Kur'ana, kada kaze:
"Nije manje vrijedan h. Alija time sto se je pojavio kao cetvrti halifa, niti se po tome mjeri vrijednost hilafeta, jer je i nas Poslanik dosao zadnji medju poslanicima, a ipak znamo da je najodabraniji.".
arzuhal

#1318 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
Dobro, ovdje (ovakvim odgovorom) odstupaš od sunijskog vjerovanja ali "polovično" jer govoriš o vrijednosti. Da bi skroz odstupio od sunijskog a potvrdio šiitsko vjerovanje, trebao bi pozitivno odgovoriti na pitanje: da li smatraš da je hazreti Alija trebao biti halifa nakon preseljenja Pejgambera, alejhi-selam, a ne Ebu Bekr, odnosno Omer ili Osman (odnosno da li je nepravda učinjena hazreti Aliji)?
Nije tačno. Hazreti Alija jeste u silsili svih tarikata osim nakšibendijskog, ali to je zbog njegove vrste posebnosti (iluma i odgoja) a ne zato što je vredniji od Ebu Bekra.
salik79

#1319 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

Da se nadovezem na onaj citat sejh Ismaila Hakkija:

Insan koji ima daleko vece znanje o svemu ovome, i od tebe i od mene, sejh Midhat ef. Celebic. :kiss:
arzuhal

#1320 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote:Da se nadovezem na onaj citat sejh Ismaila Hakkija:

Insan koji ima daleko vece znanje o svemu ovome, i od tebe i od mene, sejh Midhat ef. Celebic. :kiss:
Poznati su meni, donekle, stavovi Midhata ef. Čelebića (ne mislim pri tome na vrijednosti hazreti Alije o kojima govori), ali ja te ne pitam za njegove stavove ili bilo čije. Mogao sam te pitati i za stavove veće uleme, recimo šehida Motaharija, ali ga znam, imam haman sve prevedene knjige od njega. Pitam tebe osobno o hilafetu.
salik79

#1321 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:Da se nadovezem na onaj citat sejh Ismaila Hakkija:

Poznati su meni, donekle, stavovi Midhata ef. Čelebića (ne mislim pri tome na vrijednosti hazreti Alije o kojima govori), ali ja te ne pitam za njegove stavove ili bilo čije. Mogao sam te pitati i za stavove veće uleme, recimo šehida Motaharija, ali ga znam, imam haman sve prevedene knjige od njega. Pitam tebe osobno o hilafetu.
Potpuno isti kao i sejh Midhatov. A, da si poslusao predavanje, cuo bi da je govorio i o tome.
arzuhal

#1322 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote:
Potpuno isti kao i sejh Midhatov. A, da si poslusao predavanje, cuo bi da je govorio i o tome.
Nisam jer me ne interesuje nečija predavanja ovdje, interesuje me samo tvoj osobni stav kojeg ćeš izraziti svojom rečenicom, samo tvoje vjerovanje da li je hazreti Alija trebao biti (ne pitam te zašto jeste tako trebalo biti ili nije trebalo, ne pitam te da mi objašnjavaš razloge jer sam ih uglavnom sve već čuo, itd.) halifa i vođa muslimana nakon preseljenja Poslanika, alejhi-selam, i da li su Ebu Bekr, Omer i donekle Osman učinili nepravdu spram Alije po tom pitanju.

Ja sam sunija, vjerujem kako vjeruje ehli-sunnet po ovom pitanju (zajedno i sa svim sufijama koji pripadaju ehli-sunnetu), smatram i vjerujem da nije nikakva nepravda učinjena hazreti Aliji time što nije bio prvi halifa niti mislim i vjerujem da je on morao biti prvi halifa jer je bolji ili odabraniji od Ebu Bekra ili Omera. Evo, ne navodim ti nikakva predavanja ili pojašnjavanja, jasno, kratko i direktno ti izražavam svoje vjerovanje.

Haj sa' ti. U jednoj, dvije rečenice.
salik79

#1323 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:
Nisam jer me ne interesuje nečija predavanja ovdje, interesuje me samo tvoj osobni stav kojeg ćeš izraziti svojom rečenicom, samo tvoje vjerovanje da li je hazreti Alija trebao biti (ne pitam te zašto jeste tako trebalo biti ili nije trebalo, ne pitam te da mi objašnjavaš razloge jer sam ih uglavnom sve već čuo, itd.) halifa i vođa muslimana nakon preseljenja Poslanika, alejhi-selam, i da li su Ebu Bekr, Omer i donekle Osman učinili nepravdu spram Alije po tom pitanju.

Ja sam sunija, vjerujem kako vjeruje ehli-sunnet po ovom pitanju (zajedno i sa svim sufijama koji pripadaju ehli-sunnetu), smatram i vjerujem da nije nikakva nepravda učinjena hazreti Aliji time što nije bio prvi halifa niti mislim i vjerujem da je on morao biti prvi halifa jer je bolji ili odabraniji od Ebu Bekra ili Omera. Evo, ne navodim ti nikakva predavanja ili pojašnjavanja, jasno, kratko i direktno ti izražavam svoje vjerovanje.

Obzirom da je hazreti Alija bio Resulullahu s.a.v.a.v.s. ono sto je Harun bio Musau (na stupnju Haruna spram Musaa), te da je bio jedini/onaj kojega su Allah i Resulallah odabrali na danu Hajbera (iako su se svi potajno nadali toj pocasti) da donese pobjedu ummetu, te da je Poslanik a.s. na Gadir Humu (na povratku s oprosnog hadza) rekao da kome je on do tada bio Mevla da mu je od sada Ali Mevla (vodja, zastitnik), da je Alija od Poslanika, a Poslanik od Alije i da je Alija kapija grada znanja kojeg personificira Poslanik, ....smatram da je hazreti Alija trebao biti prvi halifa, s tim da ne umanjujem vrijednost prethodne trojice halifa, niti im spocitavam krivicu zbog toga sto nije.

MoLeR 'vako?
Towelie

#1324 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:

Mene interesuje sto covek mora da se objasnjava tebi ko je i sta je, ko da si serijatska policija. :-D Oh, wait..pa ti i jesi forumska policija.
salik79

#1325 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

Inace, tekija Mesudija dan Gadir Huma obiljezava kao "Dan tekije".

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5421592274
Post Reply