Problem pasa lutalica vol 2

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#1301 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kikibombona wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: ja stoka nisam

kako ne zelim da nema kriminala u drzavi tako isto ne zelim da i nema kerova lutalica po ulicama jer im tu nije mjesto dok hodam sa djetetom,svakoj drzavi je lakse rijesiti se kerova lutalica nego kriminalaca,pa nek krenu od kerova lutalica kojima nije mjesto na ulicama
U svakom slucaju, zivis sa stokom, stoka je na vlasti. I ta stoka sada kao treba rijesiti pitanje lutalica tako sto ce iste ubijati, bez da donese zakon koji ce problem istinski rijesiti. Prica mi drug da je covjeku napusteni staford za vrijeme dzogiranja pokidao misic. Ko je kriv za to? Sta ako tebe ili mene sutra napadne napusteni pit i rastrga nam nogu. Ko ce biti kriv? I ne samo to, ja sam se vec jednom suocio sa napadom psa kojeg je vlasnik pustio sa lanca i koji nije imao brnjicu. Parkovima i setalistima kerovi bezbrizno trce, a vlasnici se deru i porucuju 'ne boj se, nece ti nista'. :D Da ti iskreno kazem, posto cesto trcim, vise me strah tih pitova, staforda, doga i drugih 'brendiranih' pasa nego lutalica.

Al' evo, SDA ce rijesiti problem tako sto ce pobiti 70-80% lutalica. I mirni smo onda, pravo. :D

što se mene tice,nek ih maknu sa ulica,tu im nije mjesto,a da li ce ih ubiti,sve staviti u azil,poslati na mjesec,meni je svejedno,samo nek mogu normalno hodati gradom
Nepass

#1302 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Nepass »

Nije ni svedno, drzava nema za porodilje pare, sportisti ne mogu na natjecanja jer im fali 2-3k KM a treba izdvojiti lovu da pascad na miru zive? Ne moze i ne smije biti tako.
Kome je zao zivotinja nek placa iz svog novcanika.
Cherry-Cherry

#1303 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Cherry-Cherry »

Nepass wrote:Nije ni svedno, drzava nema za porodilje pare, sportisti ne mogu na natjecanja jer im fali 2-3k KM a treba izdvojiti lovu da pascad na miru zive? Ne moze i ne smije biti tako.
Po toj logici, nek porodilje ne šire noge, ako nemaju sredstava da izdržavaju djecu.

Najlakše je pobiti. Kad se napravi problem - pobij.
Šta će nam zakon, koji bi zaista riješio problem. Samo pobij.
huxley

#1304 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

Cherry-Cherry wrote:
Nepass wrote:Nije ni svedno, drzava nema za porodilje pare, sportisti ne mogu na natjecanja jer im fali 2-3k KM a treba izdvojiti lovu da pascad na miru zive? Ne moze i ne smije biti tako.
Po toj logici, nek porodilje ne šire noge, ako nemaju sredstava da izdržavaju djecu.

Kako bi ti riješio/la, bez eutanazije, i ako ti nije teško, ubaci koji broj u prijedlog?
pepeljara

#1305 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by pepeljara »

Cherry-Cherry wrote:

Da su psi problem jesu,
Da su i ljudi problem jesu sto pokazuje svakodnevna sranja.
generalno imamo problema pun k, samo sto se trazi sada nesto da bude IN sto nece uzvratiti udarac jer boze idu izbori, daj ljudima rijesi problem koji ce se najmanje bunit :D

tako ja to vidim :D
Nek me ospori neko ako nisam upravu :D ne znam da su ista drugo rijesili :D
pakica_

#1306 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by pakica_ »

huxley wrote:Evo počelo je pušenje kuraca na temi. Tješi da se psi lutalice postepeno uklanjaju. A ovi cukoljupci da su kakvi karakteri, uzeli bi slobodan dan i podržali svog lidera Turalićku, a ne bi krivili kišu i radni dan. Lako je prdit ovdje.

Realno, zar nije bolje ovako, nego da svijet kupuje Actaru u poljoapotekama i pravi ćufteta sa njom?
Imas ti cukoljubaca koji amelu ne mogu nacrtanu (evo ja prva)
Neko ko je cukoljubac, ne moze sjebat' kerove u Praci koliko je ona sjebala.. Dakle ima kes aktivista metar.. Ali isto tako ima onih koji vode kerove kuci, evo opet kazem trenutno ih kod mene zivi 8 komada. Od toga dva pita i staford.. Napusteni.. Ja ih cuvam dok im ne nadjem dom. Normalan. I ta tri psa nece ujest nikoga, a mogli su. Mogli su straftat ulicom i zgovnat x ljudi jer kombinacija pitovog mozga i pune slobode na ulici i instikta za prezivljavanje.. Moglo je biti gadno.
Nedavno kod doma armije red nose pit. Uhvate ga sintori. Ker od stajaznam koliko eura NEMA CIP.. I pojavi se satro vlasnik i duri se sto mu je ker kastriran.. Cici, tako to ide.. Iskasljes kes za kera, cipuj i cuvaj. Inace ces hajrovat govno od parenja jer ce ti veterinari oduzet pascetu mogucnost reprodukcije.
E tako bih ja voljela da svi koji uzmu psa, kastriraju istog. Neces? Placaj porez kao da si uzgajivac, nebitno sto imas dodza.. Ali jok, dje ce bosnjo keru muda odrezat. Pa ker dodije i haj' ti cuko svojim putem.. Jos ga sveze bokte, pa ker ne moze sam ni hrane/vode naci..
Ja licno minimalno 10 pasa uzela iz prace. Na svoju brigu
Drzavu ne kostam marke.. Ne valjam, jbg.. Znam dvoje koji stvarno ubise pare.. Ljudi imaju 96 pasa na ledjima. Svih 96 pasa je veterinarski obradjeno, sklonjeno sa ulice i ceka domove.. Nek uzmu sebi milion, ako ce 96 pasa biti namireno, a hoce. Nije niko vama kriv pa ne trazite i vi, niko meni nije kriv pa ne znam, niko strendzerima nije kriv pa vjeruju i salju i sakom i kapom. Valjda to tako hoda :)
pakica_

#1307 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by pakica_ »

Cherry-Cherry wrote:

Izvin'te sto cu biti odvratna, ali kad smo kod ove djece bez sredstava, sta cemo s onima koji ih naprave 10ero i onda kukaju kako nemaju sta da jedu, a 99% ih ima cigaru u ustima dok ih snima "ispuni mi zelju".. Odoh daleko od teme s ovim pitanjem, ali meni licno je zao tih 10 maksuma koji su tu samo jer im je roditeljima dosadno, pa se .... k'o stuke
Nepass

#1308 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Nepass »

Cherry-Cherry wrote:

zena, dijete = ljudsko bice, cuko, pacov, bubasvaba = zivotinja
zar je toliko tesko shvatiti
10 dana azil ako niko ne usvaja eutanazija
KB9

#1309 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by KB9 »

pakica_ wrote:
KB9 wrote:
znaci ako psi nisu jedini problem onda ne treba obracat paznju na to jer postoje drugi problemi?

:lol:

boli me zub i slomim nogu, necu ic doktoru da mi stavi nogu u gips jer me vec prije toga bolio zub

svaka cast, dobro si ti to skontala
Gdje si vidio da kazem da problem pasa treba ignorisati?
spominjanjem drugih problema na temi o ovom jednom

spinovi i skroz lose rezonovanje pogurano uzasnom logikom
Nepass

#1310 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Nepass »

pakica_ wrote:
huxley wrote:Evo počelo je pušenje kuraca na temi. Tješi da se psi lutalice postepeno uklanjaju. A ovi cukoljupci da su kakvi karakteri, uzeli bi slobodan dan i podržali svog lidera Turalićku, a ne bi krivili kišu i radni dan. Lako je prdit ovdje.

Realno, zar nije bolje ovako, nego da svijet kupuje Actaru u poljoapotekama i pravi ćufteta sa njom?
Imas ti cukoljubaca koji amelu ne mogu nacrtanu (evo ja prva)
Neko ko je cukoljubac, ne moze sjebat' kerove u Praci koliko je ona sjebala.. Dakle ima kes aktivista metar.. Ali isto tako ima onih koji vode kerove kuci, evo opet kazem trenutno ih kod mene zivi 8 komada. Od toga dva pita i staford.. Napusteni.. Ja ih cuvam dok im ne nadjem dom. Normalan. I ta tri psa nece ujest nikoga, a mogli su. Mogli su straftat ulicom i zgovnat x ljudi jer kombinacija pitovog mozga i pune slobode na ulici i instikta za prezivljavanje.. Moglo je biti gadno.
Nedavno kod doma armije red nose pit. Uhvate ga sintori. Ker od stajaznam koliko eura NEMA CIP.. I pojavi se satro vlasnik i duri se sto mu je ker kastriran.. Cici, tako to ide.. Iskasljes kes za kera, cipuj i cuvaj. Inace ces hajrovat govno od parenja jer ce ti veterinari oduzet pascetu mogucnost reprodukcije.
E tako bih ja voljela da svi koji uzmu psa, kastriraju istog. Neces? Placaj porez kao da si uzgajivac, nebitno sto imas dodza.. Ali jok, dje ce bosnjo keru muda odrezat. Pa ker dodije i haj' ti cuko svojim putem.. Jos ga sveze bokte, pa ker ne moze sam ni hrane/vode naci..
Ja licno minimalno 10 pasa uzela iz prace. Na svoju brigu
Drzavu ne kostam marke.. Ne valjam, jbg.. Znam dvoje koji stvarno ubise pare.. Ljudi imaju 96 pasa na ledjima. Svih 96 pasa je veterinarski obradjeno, sklonjeno sa ulice i ceka domove.. Nek uzmu sebi milion, ako ce 96 pasa biti namireno, a hoce. Nije niko vama kriv pa ne trazite i vi, niko meni nije kriv pa ne znam, niko strendzerima nije kriv pa vjeruju i salju i sakom i kapom. Valjda to tako hoda :)
nemoj se uvrijediti ali mi je bolesno da neko drzi 8-10 cuka u kuci, realno sagledaj. dok sam zivio u gradacackoj bila je neka baba sa 6 cuka u stanu, jedan od njih argentinska doga. i samo otvori vrata da izadju napolje. ako se nadjes na stepenicama pregaze te bukvalno.

gledao sam udruzenja u njemackoj, imaju svoj azil, pomoc sami prikupljaju, veterinar radi volonterski kad treba, azil odrzavaju volonteri.
sto se tako ne radi? nije neizvodivo ako vec postoji tolika zelja da se pomogne cukima.
imao sam i ja cuka 7 godina opcenito volim zivotinje, ali kad ja moram put do posla promjeniti jer me dva puta cuki napadnu, krenem u granap napadne me copor kraj kojeg sam 100x prosao be incidenta, pa se iz granapa vracam sa kamenjem u rukama zajebi ti to. imao sam pet napada licno na mene, kad te u nadmlinima uz one stepenice u 7h ujutro opkoli copor vjeruj da nije svedno. sreca pa me nije strah pa sam se uspio nekako nogama odbraniti da me ne ujedu. zvao sve moguce institucije i udruzenja da ih sklone svi kazu nije njihova nadleznost. ako nije njihovo onda se sam moram pobrinuti za problem.
gledam na kosevu preko puta kuka copor cuka baba im kroz prozor baci zivo pile, makljaza nastane. ne smije ih niko dirati jer su kao njeni. na grbavici trolejbuska prije stadiona uvijek copor ceka donaciju sa prozora. isti taj copor sa grbavice je ganjao dijete mozda 2-3 osnovne, mali bjezi prema cesti, auto ispred mene stane izadje covjek da ih rastjera. da su dohvatili malca boga pitaj sta bi sa njim bilo. pa zamisli da ja sad kokoske pred zgradom pustim, komsija koze nabavi i da ih niko ne smije dirati?
i sad imamo pred zgradom "naseg" cuka, ja ga ne hranim ali komsiluk da. pitom ne dira nikog, ne benda nikog. ali sutra da je deset cuka pred zgradom moralo bi se nesta poduzeti.
supercali

#1311 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by supercali »

Niemand wrote:Pa onda se ni ti posteni aktivsti pretpostavljam ne bune na lokum?
Vjerovatno ne pozivaju na nasilje nad sintorima al se vrlo vjerovatno u sebi bune sto se moraju ubiti psi i gledaju da to drugacije rijese al grad ne moze cekati toliko
Nepass

#1312 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Nepass »

pakica_ wrote:
Cherry-Cherry wrote:

Izvin'te sto cu biti odvratna, ali kad smo kod ove djece bez sredstava, sta cemo s onima koji ih naprave 10ero i onda kukaju kako nemaju sta da jedu, a 99% ih ima cigaru u ustima dok ih snima "ispuni mi zelju".. Odoh daleko od teme s ovim pitanjem, ali meni licno je zao tih 10 maksuma koji su tu samo jer im je roditeljima dosadno, pa se .... k'o stuke
ne mozete izjednaciti cuka i dijete. kanton jedno vrijeme nije imao da finansira porodiljska bolovanja, a trazi se da izdvoje 150km za pasce mjesecno. nerealni su zahtjevi udruzenja prema drzavi. nema se toliko para.
meni bi draze bilo da prosire esencijalnu listu nego da se izdvaja za zivotinje.

naravno da zakon treba o vlasnistvu zivotinja, ako postoji onda treba provoditi.
sad imamo situaciju koja se ne moze kontrolisati i treba brzo i efikasno rijesiti.
kao sto ima npr australija sa kamilama, kojih ima sad milion pa onda krenu u odstrijel mada one cak i ne zalaze u gradove nego skacu po pustinji.

jedino sto mi se ne svidja kod ovog rijesenja jeste da ce ga konakovic i sda lafo rijesiti i pobrati sve zahvale
KB9

#1313 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by KB9 »

zato sto nije cilj pomoc psima nego je cilj zaradit preko pomoci psima

zasto se vi koji fakat volite pse ne odvojite od ovih sto na njima pokusavaju okretat paru? zasto ne izadjete uz izjave kojima cete se ogradit od njih? zasto se ne skupite (ako vas je vise) i postanete vecina koja ce onda i hijerarhiji izmedju sebe promjenit stvari i istjerat te interesdzije iz svojih krugova?

sve se to moze da bi vas neko uzeo za ozbiljno i jos bi plus imali para da se bavite fakat psima lutalicama, oni bi bolje zivili, ne bi copori bolesnih i opasnih lutalica hodali po ulicama i jos mali milion stvari

ali ne, tesko je to, problem je to, bolje se svi zajedno borit da copori hodaju po ulicama ravnopravno uz ljude :thumbup:
pakica_

#1314 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by pakica_ »

Nepass wrote: nemoj se uvrijediti ali mi je bolesno da neko drzi 8-10 cuka u kuci, realno sagledaj. dok sam zivio u gradacackoj bila je neka baba sa 6 cuka u stanu, jedan od njih argentinska doga. i samo otvori vrata da izadju napolje. ako se nadjes na stepenicama pregaze te bukvalno.

gledao sam udruzenja u njemackoj, imaju svoj azil, pomoc sami prikupljaju, veterinar radi volonterski kad treba, azil odrzavaju volonteri.
sto se tako ne radi? nije neizvodivo ako vec postoji tolika zelja da se pomogne cukima.
imao sam i ja cuka 7 godina opcenito volim zivotinje, ali kad ja moram put do posla promjeniti jer me dva puta cuki napadnu, krenem u granap napadne me copor kraj kojeg sam 100x prosao be incidenta, pa se iz granapa vracam sa kamenjem u rukama zajebi ti to. imao sam pet napada licno na mene, kad te u nadmlinima uz one stepenice u 7h ujutro opkoli copor vjeruj da nije svedno. sreca pa me nije strah pa sam se uspio nekako nogama odbraniti da me ne ujedu. zvao sve moguce institucije i udruzenja da ih sklone svi kazu nije njihova nadleznost. ako nije njihovo onda se sam moram pobrinuti za problem.
gledam na kosevu preko puta kuka copor cuka baba im kroz prozor baci zivo pile, makljaza nastane. ne smije ih niko dirati jer su kao njeni. na grbavici trolejbuska prije stadiona uvijek copor ceka donaciju sa prozora. isti taj copor sa grbavice je ganjao dijete mozda 2-3 osnovne, mali bjezi prema cesti, auto ispred mene stane izadje covjek da ih rastjera. da su dohvatili malca boga pitaj sta bi sa njim bilo. pa zamisli da ja sad kokoske pred zgradom pustim, komsija koze nabavi i da ih niko ne smije dirati?
i sad imamo pred zgradom "naseg" cuka, ja ga ne hranim ali komsiluk da. pitom ne dira nikog, ne benda nikog. ali sutra da je deset cuka pred zgradom moralo bi se nesta poduzeti.
Nemam se sta uvrijedit.. Njih 8 (od toga moja dva, tako da 6 jbg) ce zivjeti kod mene dok im ne nadjem nesto gdje ce biti hepi forever
3 su bebe, a ostalih pet redovno trci po avliji, seta, idu da mnom na kafu (ne svi odjednom, naravno, ali radim na socijalizaciji), upoznaju svijet kakav moze biti, zvukove, mirise, ljude..
Jedna pitica je tri dana rezala na sve i svakoga.. Sad je to potpuno drugi pas.. I bilo to nekome bolesno ili ne, ja tako funkcionisem i doprinosim rjesenju na taj nacin.. Smatram da je to 3-6-15 pasa manje na ulici i samim tim za isti broj manje problema
I da, ako si citao moje dosadasnje komentare, mogao si vidjeti da je sad u ned bilo 20 ljudi u praci. Od toga dva veterinara. Volonterski.. Cuke nahranjene, ociscene, data terapija onima kojima to treba. Nije nama ni to mrsko :)
supercali

#1315 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by supercali »

Kikibombona wrote:
Warhead wrote:Vidim da je glavna teorija i argument ovih sto su protiv eutanazije to da je za sve krivo napustanje pasa od strane vlasnika. Kao, psi su tu jer ih ljudi izbacuju na ulicu i sl. Teorija je po mom misljenju obicna glupost, kao da kazes da rode donose djecu i pri tome u to zaista vjerujes. Ali eto, obzirom da to tvrde, imaju li neki brojevi, procjene, analize i sl. koje mogu podastrijeti u prilog toj svojoj teoriji?
Daleko najveci problem su ljudi sa sela koji u gradove donose male kucice.

Sta sa njima?

Isto tako, problem su neodgovorni vlasnici koji pustaju svoje ljubimce da oplodjuju avlijanerke...

Onda na red dolazi napustanje psa.

Pa prosle godine je covjek iz kombija u nasoj mahali istovario ogromnog sarplaninca. Sa prozora gledam. Izbaci ga i gas. Ker kao planina, dva dana se nije pomjerao sa mjesta, ocekujuci da ce vlasnik doci po njega. Kada je vidio da je prepusten sam sebi, zaputio se prema centru. :D

Za ovakve slucajeva niko nikad nije odgovarao.
A jesi ti prijavio tog iz kombija? Zapamtio tablice ili sl
Jbt koje glumatanje zelis zakone klince palce a ne pokusavas nista uraditi da se to sprovede
I da ima zakon kako mislis da bi tog iz kombija uhvatili?
Altsa

#1316 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Altsa »

Ne obracati paznju na ova udruzenja i sve pse pohvatati. Staviti u azil i dati 10-15 dana da se udome ako se to ne uradi eutanazija. Kazne udarati vlasnicima pasa koji se ne brinu o svojim dzukelama, ljudima koji u stanovima stambenih zgrada drze po 5,6 ili vise pascadi (nije mi jasno kako mogu u tom smradu uopste da zive) udarati teske kazne. I ako mi se povraca na sda podrzavam namjere konakovica da rijesi ovaj problem.
Dr. Kuca

#1317 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Dr. Kuca »

Kad ima volje, sve se moze rijesiti. Jos jedan dokaz da su kod nas politicari lijeni.
lijepa u dusi

#1318 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by lijepa u dusi »

Skup ispred bbi centra se razisao.

Iskreno me zanima odakle novac za onolike majice, ko sve to obezbjedjuje i od kojih para? Mogli su bar 10 cuka nahranit pa da ne budu agresivni.
Bullet Tooth Tony

#1319 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Bullet Tooth Tony »

Svi govore , staviti u azil i dati 15 dana da se udome ....

Jel mi se cini ili svi fulaju ono glavno ... Kako napraviti proces udomljavanja , ko ce raditi na selekciji ljudi koji udomljavaju , treba sve to cipirat , konstantno pratiti da li je neki pas opet postao lutalica ... Ogroman je to proces narucito kada je ova situacija oko lutalica izmakla kontroli svih, od ljudi koji podrzavaju do ljudi koji kritikuju ...

Mislim i to se sve moze ali ...
huxley

#1320 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

Jedino rjesenje je eutanazija.

Prosjek zadrzavanja u EU je 12 dana (pragmaticni Irci ih drze 7 dana). Neka kod nas bude 15. Nakon toga eutanazija.

Svi ovi sto laprdaju 'ja nisam za ubijanje', 'politicari su krivi', itd, ne razmisljaju glavom, nego necim drugim, tako da tu nekog dijaloga nema. Stav ogromne vecine normalnog svijeta je da lutalice treba skloniti sa ulica, kako god da su zavrsili tu (a 90% ih se i okotilo na ulici).

Para za azile nema niti ce biti. Trosak dozivotnog izdrzavanja lutalice, u zemlji gdje je djeciji dodatak 30 KM (Zenica), i 40% nezaposlenost je budalastina. Recimo da je to za azil od 100 pasa (ovo je dosta konzervativno za pojedine stavke):

Jednokratni troskovi:
- Trosak hvatanja psa (plate, gorivo, oprema) 10 KM
- Amortizacija opreme, uklj.vozila 10 KM
- Prevoz do azila 5 KM
- Sterilizacija 50 KM
----------------------------------------------------------------------
Ukupno 75 KM

Tekuci troskovi:
- Hrana, mjesecno 30 KM
- Veterinarski troskovi 10 KM
- Struja, voda, odvoz otpada, kom. takse 10 KM
- 3 Plate + doprinosi 45 KM
- Amortizacija objekta i zemljista, 10g (300k KM) 25 KM
- Tekuce odrzavanje objekta 10 KM
-----------------------------------------------------------------------
Ukupno 130 KM

Tako da, uz rotaciju od 30% pasa mjesecno, trosak azila za 100 pasa je 15,250 KM mjesecno. Dakle godisnje, ovaj azil bi kostao 183,000 KM. Al Jazeera je navodila da je u Sarajevu 14,000 pasa lutalica. Neka je 11,000. Dakle, to bi gradjane, poreske obveznike, godisnje kostalo 20,130,000 KM.

Prije nego neko kaze 'odakle ti ova cifra...' za neku od stavki, to je to mozda nekih +/- 10%, ili neka napravi svoju kalkulaciju.

Ukratko - ko god je protiv eutanazije, a da se psi sklone sa ulica, bi istovremeno trebao da ima i prijedlog kako da se nadje ovih 20 miliona maraka za finansiranje pansiona lutalicama, pored svih drugih prioriteta - penzionera, nezaposlenosti, obrazovanja, puteva, rasvjete...

I opet, eutanazija nakon 15 dana zadrzavanja u azilu je jedino rjesenje.
lijepa u dusi

#1321 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by lijepa u dusi »

huxley wrote:Jedino rjesenje je eutanazija.

Prosjek zadrzavanja u EU je 12 dana (pragmaticni Irci ih drze 7 dana). Neka kod nas bude 15. Nakon toga eutanazija.

Svi ovi sto laprdaju 'ja nisam za ubijanje', 'politicari su krivi', itd, ne razmisljaju glavom, nego necim drugim, tako da tu nekog dijaloga nema. Stav ogromne vecine normalnog svijeta je da lutalice treba skloniti sa ulica, kako god da su zavrsili tu (a 90% ih se i okotilo na ulici).

Para za azile nema niti ce biti. Trosak dozivotnog izdrzavanja lutalice, u zemlji gdje je djeciji dodatak 30 KM (Zenica), i 40% nezaposlenost je budalastina. Recimo da je to za azil od 100 pasa (ovo je dosta konzervativno za pojedine stavke):

Jednokratni troskovi:
- Prevoz do azila 5 KM
- Sterilizacija 50 KM
Ukupno 75 KM

Tekuci troskovi:
- Hrana, mjesecno 30 KM
Ukupno 130 KM

Tako da, uz rotaciju od 30% pasa mjesecno, trosak azila za 100 pasa je 15,250 KM mjesecno. Dakle godisnje, ovaj azil bi kostao 183,000 KM. Al Jazeera je navodila da je u Sarajevu 14,000 pasa lutalica. Neka je 11,000. Dakle, to bi gradjane, poreske obveznike, godisnje kostalo 20,130,000 KM.

Prije nego neko kaze 'odakle ti ova cifra...' za neku od stavki, to je to mozda nekih +/- 10%, ili neka napravi svoju kalkulaciju.

Ukratko - ko god je protiv eutanazije, a da se psi sklone sa ulica, bi istovremeno trebao da ima i prijedlog kako da se nadje ovih 20 miliona maraka za finansiranje pansiona lutalicama, pored svih drugih prioriteta - penzionera, nezaposlenosti, obrazovanja, puteva, rasvjete...

:thumbup:
Naci ce oni opet argumente u rangu "vidi ti glooove", to je takva kategorija. Malo je istinskih ljubitelja zivotinja koji u kuci imaju jednog ili vise pasa pokupljenih s ulice kojima su pruzili dom. Najcesce su to hanume s pudlicama, pekinezerima i ostalim pasminama, a pokrenute kukumakanjem onih koji zive od cuka. I to samo onih s ulice.
uglavnomja

#1322 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by uglavnomja »

izbaci amortizaciju :-)
kakavdanakneiskustvu

#1323 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by kakavdanakneiskustvu »

Jednokratni troskovi:
- Prevoz do azila 5 KM
- Sterilizacija 50 KM
Ukupno 75 KM

Tekuci troskovi:
- Hrana, mjesecno 30 KM
Ukupno 130 KM

:thumbup: :thumbup:
L u c i f e r

#1324 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by L u c i f e r »

Jednokratni troskovi:
- Prevoz do azila 5 KM
- Sterilizacija 50 KM
Ukupno 75 KM

Tekuci troskovi:
- Hrana, mjesecno 30 KM
Ukupno 130 KM

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1325 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by japin_mutapi »

ovi čopori poludivljih životinja, pasa lutalica, zaraženih i prljavih, su štetočine u rangu sa pacovima i žoharima

nema im mjesta na ulicama, parkovima, dječijim igralištima, školskim dvorištima, niti je normalno da rove po kontejnerima i razvlače smeće unaokolo, i svojim izmetom zagađuju okolinu dovodeći u opasnost od zaraze sve nas, a djecu pogotovo(teške bolesti su u pitanju, situacija je vrlo ozbiljna)

nije dozvoljeno ni vlasničkim psima, zdravima i socijaliziranma, bez brnjice i povodca tj. kontrole i nadzora vlasnika, da se šetaju kuda hoće, a ove životinje imaju puni pristup i sva prava, samo što u kuće ne počnu ulaziti
Post Reply