Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
sumirprimus
#1301 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
da nisu toliko strasljive ckepi za svoje stolice jasan je potez koji bi morali poduzeti koliko juce. 
- Janjicar
#1302 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Što se sikirate sad ćer par-nepar, on sve rješava 
- madner
#1303 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Naravno da je manjina. Govorimo o privatnim korisnicima koji se griju na ugalj i automobilima sa najnizim eko standardima. Dakle 10 do 20%.Kikibombona wrote:Materijalni problemi manjine?madner wrote:Zdravlje vecine > materijalni problemi manjine.
Hvala SDA.
-
detroit-mercy
#1304 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ok, ali postoji i zajednicko dobro. Ovako nezdrav zrak je nesto na cemu svi gube. I ujedno ultimativni dokaz nesposobnosti onih sto su na vlasti. Cesto se prica o dirigovanim haosima, znaju sebi, oni ce se izvuc itd.Od ovoga se ne mogu izvuc, i oni ga disu, ako su i napravili kucu na Poljinama tesko da ce im se djeca vrtit po livadama oko kuce, odgovaralo bi i njima da se ovo rjesi ali ne znaju kako.stakasa wrote:Sve se svodi na koliko para toliko muzikedetroit-mercy wrote:
Ovo bi vjerovatno pomoglo da se Aneks 7 ubrzaja bi uradio ovo, ja bi uradio ono fercera u drustvima gdje ima love. Penzioner sa 350kmova plate ili onaj sto radi u Bingu za 500kmova ce naloziti sto mu stigne pod ruku.
Nemoj da se zavaravamo, projsek zarad kod nas je oko 880kmova, sta ocekivati.
Rjesenje je skupo ali se od necega treba pocet. A ne pocinje se. I tu nema velike razlike izmedu vlasti i gradana. Sada da puhne vjetar i sedmicu grane sunce ova bi tema zamrla[/quote]
Sve ja to razumijem i sve si u pravu ali godine nerada i losih ekonomskih odluka, korupcije, partiokratije i slicnih sranja su nas dovele dovdje gdje smo sad. Jedna od najsalbijih evropskih ekonomija i sad hajd ti provodi neke mjere koje opet idu po dzepu ionako gologuzog naroda.
Da smo imali ekonomski rast kakav smo trebali imati, da nam je prosjecna placa 1700kmova lakse bi bilo postepeno uvoditi odredjene norme i regulacije i govoriti o opstem drustvenom dobru. Ovako, reci ti jednom penzioneru ili onom iz Binga, Hoseta ili slicnih giganata koji imaju problem kako da se skrpe od kraja do kraja mjeseca da nesmiju lozit ugalj jer opste drustveno dobro zahtijeva plin
-
mishic
#1305 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne trenutno, niti danima i mjesecima, pa i godinama za ovako krupan problem, nemože se nači rješenje.mishic wrote:Cijena plina je natjerala brojne potrošaće da nakon što su uveli plin i debelo platili instalaciju, projekte i sve ostalo, nakon toga odustanu od grijanja na plin. Kupili su peći u kojima pored otpada svih vrsta komotno lože gumu i plastiku. Cijene plina koje su i onako bile previsoke opterećene su i kojekakvim ratnim dugovima. Ono što sigurno znam je desetak takvih domaćinstava i na osnovu toga sigurno je da ih je na hiljade takvih u Sarajevu. Postalo je uobičajeno da se kaže da je lud ko se grije na plin. Dakle ne postoje trenutačna i ad hok rješenja ali postoje strateška opredjeljenja da se recimo cijenom plina, kontrolom ogreva i sl. na duge staze traži rješenje. Tu je i kvalitet javnog gradskog prevoza koji bi hiljade automobila ostavio u garaži i to ne samo u vrijeme ovih kriza nego tokom cijele godine. Sve to je ono što naši stratezi i planeri zaboravljaju da ukalkulišu kada donose odluke o cijenama plina, o javnom prevozu, zelenim površinama, građevinskim dozvolama i dr.
Ono što smo zaboravili uračunati i uplanirati u to sada ćemo dati kroz bolovanja, za lijekove, liječenja i trajno narušeno zdravlje...
Vizionarski, nema šta!!!
Rješenje se traži dugoročnom strategijom, planiranjem, investicijama... Umjesto toga mi i ono što ide u korist rješenju upropastimo.
Cijena plina je najbolji pokazatelj. Umjesto plina pored čumura najgore kvalitete, gore gume, plastika i svaka druga vrsta otpada i smeća. Istina to u nekoj mjeri rasterećuje ove što odvoze smeće. Na stotine porodica tokom cijele godine iz kontejnera nose sve što može goriti i lageruju kao ogrev za zimu. Ima kućnih ložišta koja zagađuju kao fabrički dimnjaci. Ali mi ni za to nemamo rješenje.
Naše rješenje je dodatno investiranje u bolničke kapacitete. I proširenje grobalja. Jedino tu ja vidim pravi izlaz.
- MMM1977
#1306 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.
Automobili isto, sve ispod euro 4 zabraniti u gradovima a eko takse podići do nebesa.
Boli me više kurac šta ko misli, zakoni ima da se poštuju. Mnogi od nas rade i plaćaju razne doprinose, poreze, prireze i ine pičke materine da bi živjeli normalno a treba da nas truju oni što na silu hoće da imaju kuću i auto.
Za mobitel, original nike, kladionice, kafe se ima.
Automobili isto, sve ispod euro 4 zabraniti u gradovima a eko takse podići do nebesa.
Boli me više kurac šta ko misli, zakoni ima da se poštuju. Mnogi od nas rade i plaćaju razne doprinose, poreze, prireze i ine pičke materine da bi živjeli normalno a treba da nas truju oni što na silu hoće da imaju kuću i auto.
- Kikibombona
#1307 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Onda je nama prilicno dobro. Nije SDA losa kako se govori. Sarajevo je prije 25 godina bilo pod opsadom a vec sada je standard gradjana relativno dobar. Bivsi premijer Mujezinovic je rekao da je u BiH siromastvo producirano od strane zlonamjernih medija, a da narod zapravo ima para, da se voze nova auta, da su restorani puni, da su prodavnice i soping centri puni ljudi koji kupuju itd.madner wrote:Naravno da je manjina. Govorimo o privatnim korisnicima koji se griju na ugalj i automobilima sa najnizim eko standardima. Dakle 10 do 20%.Kikibombona wrote:Materijalni problemi manjine?madner wrote:Zdravlje vecine > materijalni problemi manjine.
Hvala SDA.
A sirotinje ima svugdje, od Amerike pa nadalje. Nametnuti zabrane odmah i zavrsena prica.
Inace, drva su veci zagadjivac od uglja. Mali procenat se grije na ugalj, velika vecina na drva.
-
sumirprimus
#1308 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Kikibombona
#1309 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pusti snovi.MMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.
BiH je siromasna zemlja i siromasni su ovdje vecina. Nema tog mudonje koji ce donijeti ovakve odluke.
A kome je do cistog zraka neka ide u Svedsku.
Kada elita nije sposobna osigurati bolje plate i penzije svome narodu onda neka sa svojim narodom udise otrov. Posteno da postenije ne moze biti.
Gazda placa radnika 600km i onda kuka na zrak. Crkni.
- Hajvan
- edo_79
#1311 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Radim i ja jarane, i plaćam i dajem i sve, a to što tebe zaboli neka stvar ... doktoru fino i liječi to ... đesi ti to meto kako si to šta si ne zanima me pa te boliMMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.
- MMM1977
#1312 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kikibombona wrote:Pusti snovi.MMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.
BiH je siromasna zemlja i siromasni su ovdje vecina. Nema tog mudonje koji ce donijeti ovakve odluke.
A kome je do cistog zraka neka ide u Svedsku.
Kada elita nije sposobna osigurati bolje plate i penzije svome narodu onda neka sa svojim narodom udise otrov. Posteno da postenije ne moze biti.
Placa radnika 600km i onda kuka na zrak. Crkni.
Isto me zaboli za elitu. Ili neka puste da radi ko sta hoce, sto onda ja moram poštovati zakone? Ili neka svi poštuju sve ili niko nista.
Svakako vlast ovdje nikad nema vecinu, a ti glupsoni koji loze gume, opanke, losi cumur i slicno i dalje aliju traze kad glasaju na bilo kojim izborima.
- MMM1977
#1313 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako si fukara, sto moras voziti te trulje? Mozes koristiti i biciklo ili tabane.edo_79 wrote:Radim i ja jarane, i plaćam i dajem i sve, a to što tebe zaboli neka stvar ... doktoru fino i liječi to ... đesi ti to meto kako si to šta si ne zanima me pa te boliMMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.
Za mobitel, original nike, kladionice, kafe se ima.![]()
![]()
-
sumirprimus
#1314 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ok teska situacija, nema se novaca, energenti su skupi. ali lijecenje je jos skuplje onaj ko nema jos ce se vise zavalit? gdje je tu logika?ko prvi najebe nego isti ti koji nemaju.
- edo_79
#1315 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Oh ... oprosti biznismene nisam te poznao .... baj d vej moja trulja je benzinac tako daMMM1977 wrote:Ako si fukara, sto moras voziti te trulje? Mozes koristiti i biciklo ili tabane.
-
Nero Histrion
#1316 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ovi sto imaju da se lijece gdje i kad pozele, njih i nije briga za stanje obicnog naroda. Samo se prodaju suplje price. Vidimo se naredne godine na ovoj istoj temi, ako ko prezivi do tad.sumirprimus wrote:ok teska situacija, nema se novaca, energenti su skupi. ali lijecenje je jos skuplje onaj ko nema jos ce se vise zavalit? gdje je tu logika?ko prvi najebe nego isti ti koji nemaju.
- madner
#1317 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Velika je razlika izmedju novog auta i auta od 20+ godina. To je vecina.Kikibombona wrote:Onda je nama prilicno dobro. Nije SDA losa kako se govori. Sarajevo je prije 25 godina bilo pod opsadom a vec sada je standard gradjana relativno dobar. Bivsi premijer Mujezinovic je rekao da je u BiH siromastvo producirano od strane zlonamjernih medija, a da narod zapravo ima para, da se voze nova auta, da su restorani puni, da su prodavnice i soping centri puni ljudi koji kupuju itd.madner wrote:Naravno da je manjina. Govorimo o privatnim korisnicima koji se griju na ugalj i automobilima sa najnizim eko standardima. Dakle 10 do 20%.Kikibombona wrote: Materijalni problemi manjine?
Hvala SDA.
A sirotinje ima svugdje, od Amerike pa nadalje. Nametnuti zabrane odmah i zavrsena prica.
Inace, drva su veci zagadjivac od uglja. Mali procenat se grije na ugalj, velika vecina na drva.
- MMM1977
#1318 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Oprosteno. Onda ne seruckaj o necemu što te se ne tičeedo_79 wrote:Oh ... oprosti biznismene nisam te poznao .... baj d vej moja trulja je benzinac tako daMMM1977 wrote:Ako si fukara, sto moras voziti te trulje? Mozes koristiti i biciklo ili tabane.
-
Seyfo
#1319 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Oni što lože obuću i vozaju G2D su najosjetljivija i najbitnija kategorija. Glasačka mašinerija SDA, a i najmanje im fali da se dignu i naprave pariški scenarij ako im kažeš "nema više vozati ispod EURO 4 ili nema ložiti ovčiju balegu i ugalj". Pa ti stisni jajane
- edo_79
#1320 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja bih te samo zamolio da pripaziš malo na izražavanje, ja tebe ničim uvrijedio nisam, niti omalovažavam bilo šta što je vezano za tebe, pa očekujem od tebe isto. HvalaMMM1977 wrote:Oprosteno. Onda ne seruckaj o necemu što te se ne tičeedo_79 wrote:Oh ... oprosti biznismene nisam te poznao .... baj d vej moja trulja je benzinac tako daMMM1977 wrote:Ako si fukara, sto moras voziti te trulje? Mozes koristiti i biciklo ili tabane.
- Hajvan
#1321 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Teske frustracije… 
- MMM1977
#1322 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa evo sad prilike, nece biti sda u ks, mogu se donijeti mnoge mjere. A te sto bi da krse zakon naustrb svih drugih samo palijom po bubrezima.Seyfo wrote:Oni što lože obuću i vozaju G2D su najosjetljivija i najbitnija kategorija. Glasačka mašinerija SDA, a i najmanje im fali da se dignu i naprave pariški scenarij ako im kažeš "nema više vozati ispod EURO 4 ili nema ložiti ovčiju balegu i ugalj". Pa ti stisni jajane
- Dosadno mii
#1323 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Svaka je na mjestuMMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.
- VladaFBiH
#1324 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa zdravstvo ide iz budžeta kantona (sve hemoterapije, rezuckanja i sl) tako da na kraju sve kanton plati a što se tiče droge i uglja mislim da je par tona uglja malo teže sakriti od par kg narkotikaHaris.ba wrote:Pare u zdravstveni fond kapaju svejedno prevenirali ili ne. Nigdje ne piše da moraju efikasno liječiti. Malo te pošalju na biopsiju na Podhrastove. Naprave sistem da moraš ganjati štelu da bi imao dobar tretman dok te rezuckaju.VladaFBiH wrote:ma samo treba da bace na papir koliko košta liječenje raka pluća i sličnih bolesti uzrokovanih zagađenjem (kanton svakako mora plaćati liječenje ) i da skontaju da je jeftinije spriječiti nego liječiti
Pa onda te vodaju po klinikama dok skontaju šta ti je.
Što više bolesnih - to je bolje.
Direktoru bolnice nije u cilju imati manje posla.![]()
Kako će kontrolisati ulazak ćumura? Ne smije se na granici entiteta postaviti patrola. Mi imamo dvaipo tržišna inspektora u kantonu. Ne mogu zabraniti nelegalnu prodaju pored pijaca, a da ugalj uganjaju.VladaFBiH wrote:npr. 100KM taksa na čumur (samo određene vrste) koji se prodaje u Sa uz strogu kontrolu ulaska istog u grad - odmah nije više interesantan
Pa mi imamo uvoz droge u grad u iznosu 100 miliona godišnje vrijednosti. Kako ugalj da zabranimo?
-
Ci-Nick
#1325 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da, sve dobro rečeno,.. to su oni isti što krezavi hodaju jer nemaju para da poprave zube ali za cigarete se nađe.Dosadno mii wrote:Svaka je na mjestuMMM1977 wrote:Vječito iste dileme, trebamo se svi trovati zato što neko neće/ne može da finansira utopljavanje objekta, normalno grijanje i sl. Pa braco/seko, fino u podstanare, ko kaže da moraš imati kuću ako je ne možeš normalno opremiti.