Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
zg1911

#1301 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dale cooper wrote:
zg1911 wrote:radiohead su bend koji ne igra na prvu loptu vec trazi malo paznje tako da se ne brinem. na proslom albumu mi je ipak malo falilo jakih pjesama. svidjelo mi se poigravanjem s ritmom al opet... nakon in rainbows sam htio in rainbows 2, totalno antirejdiohedovski :D

btw radiohead su zbilja turbo eklektican bend. al pari beatlesima i clashu
Imam osjećaj da su na zadnjem albumu previše htjeli da budu bliski sa tadašnjim trendovima u elektronskoj
muzici (Burial ili Flying Lotus posebice) Njima ne leži imitiranje i ganjanje trendova. Oni su najbolji kada
te uticaje stope sa svojom muzikom. Čini mi se sa ove dvije pjesme da su Radiohead ponovo "samo" Radiohead,
a takvi su najbolji. Ostali su jedan od rijetkih bendova u potpunoj kontroli nad svojom umjetnošću i muzikom
i porukom koju žele odaslati. A takvih nam bendova treba više posebice sa odlaskom Bowie i nedavno Princea.
slazem se. slusah burial i flying lotus i ondasnji njihovi albumi (da ne guglam imena, ima 5-6 godina... untrue cini mi se i dalje se ne sijecam) su mi bili cak i bolji od king od limbs. a opet ni blizu in rainbowsu koji mi je definitivno u top 5 albuma 00ih
dale cooper

#1302 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:
dale cooper wrote:
zg1911 wrote:radiohead su bend koji ne igra na prvu loptu vec trazi malo paznje tako da se ne brinem. na proslom albumu mi je ipak malo falilo jakih pjesama. svidjelo mi se poigravanjem s ritmom al opet... nakon in rainbows sam htio in rainbows 2, totalno antirejdiohedovski :D

btw radiohead su zbilja turbo eklektican bend. al pari beatlesima i clashu
Imam osjećaj da su na zadnjem albumu previše htjeli da budu bliski sa tadašnjim trendovima u elektronskoj
muzici (Burial ili Flying Lotus posebice) Njima ne leži imitiranje i ganjanje trendova. Oni su najbolji kada
te uticaje stope sa svojom muzikom. Čini mi se sa ove dvije pjesme da su Radiohead ponovo "samo" Radiohead,
a takvi su najbolji. Ostali su jedan od rijetkih bendova u potpunoj kontroli nad svojom umjetnošću i muzikom
i porukom koju žele odaslati. A takvih nam bendova treba više posebice sa odlaskom Bowie i nedavno Princea.
slazem se. slusah burial i flying lotus i ondasnji njihovi albumi (da ne guglam imena, ima 5-6 godina... untrue cini mi se i dalje se ne sijecam) su mi bili cak i bolji od king od limbs. a opet ni blizu in rainbowsu koji mi je definitivno u top 5 albuma 00ih
Da, Untrue od Buriala i Cosmogramma od Flying Lotusa. Dva odlična albuma.
Ommadawn

#1303 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:

Konačno malo dobrih vijesti iz svijeta muzike u ovoj mračnoj i smrti ispunjenoj 2016.
Povratak majstora i najava novog albuma. I video je super, svojevrstan animacijski homage kultnom
Britanskom filmu Wicker Man.
Svidja mi se i pjesma a i video! Bas nekako sam uzivao slusajuci.
Ommadawn

#1304 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Prosli vikend odrzavala se neka mala manifestacija u mjestu gdje sam preselio. Bilo je tu izlozba kluba auta (ove godine Mazda Miata Club of Sweden), dijelio se neki kolac od sira zajedno s kafom, radnje su imale neke ponude. Ja sam onako lunjao okolo i udjem u prodavnicu audio-uredjaja (ne neki elektro-lanac, nego gdje se prodaje malo ekskluzivnija roba). Prodavali su se DVD-ovi i CD-ovi sa popustom do 70%, ruku na srce, nista sto bi mene zanimalo ali upitah da nemaju sta na vinilskom izdanju, s obzirom da su izlozili i par finih gramofona.
Trgovac mi izvadi svezanj novih izdanja koji je stao u njegovu ruku, gotovo se izvinjavajuci sto je toliko malo, ali osmijeh mu s lica nije otisao. Dok sam pregledao sta ima, on mi isprica da zeli da na mjestu montera gdje stoje DVD-ovi hoce da instalira monter gdje ce drzati vinile, kako nova izdanja tako i polovna. Brinuo se samo da ce se omoti izlizati prilikom pregledanja ali sam mu dao ideju - najnovija izdanja printira na karton, postavi na zid iznad tek da sluze kao oglas a vinile postavi u lager. S obzirom da najnoviji vinili dolaze vecinom upakovani u celofan, nece biti pricinjena ogromna steta omotu. Caskali smo tako neko vrijeme, ponudio mi je par savjeta oko gramofona iako sam prizna da drugi trgovac ima jos bolje znanje i iskustvo oko toga te ce biti dobro ako navratim drugi put (i naravno malo cesce) u radnju.

Izabrah Joe Bonamassa "Blues Deluxe", prosetah do stana, izvadih plocu, stavih na gramofon, nasuh pivo i predah se uzivanju do maksimale.
dale cooper

#1305 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:Prosli vikend odrzavala se neka mala manifestacija u mjestu gdje sam preselio. Bilo je tu izlozba kluba auta (ove godine Mazda Miata Club of Sweden), dijelio se neki kolac od sira zajedno s kafom, radnje su imale neke ponude. Ja sam onako lunjao okolo i udjem u prodavnicu audio-uredjaja (ne neki elektro-lanac, nego gdje se prodaje malo ekskluzivnija roba). Prodavali su se DVD-ovi i CD-ovi sa popustom do 70%, ruku na srce, nista sto bi mene zanimalo ali upitah da nemaju sta na vinilskom izdanju, s obzirom da su izlozili i par finih gramofona.
Trgovac mi izvadi svezanj novih izdanja koji je stao u njegovu ruku, gotovo se izvinjavajuci sto je toliko malo, ali osmijeh mu s lica nije otisao. Dok sam pregledao sta ima, on mi isprica da zeli da na mjestu montera gdje stoje DVD-ovi hoce da instalira monter gdje ce drzati vinile, kako nova izdanja tako i polovna. Brinuo se samo da ce se omoti izlizati prilikom pregledanja ali sam mu dao ideju - najnovija izdanja printira na karton, postavi na zid iznad tek da sluze kao oglas a vinile postavi u lager. S obzirom da najnoviji vinili dolaze vecinom upakovani u celofan, nece biti pricinjena ogromna steta omotu. Caskali smo tako neko vrijeme, ponudio mi je par savjeta oko gramofona iako sam prizna da drugi trgovac ima jos bolje znanje i iskustvo oko toga te ce biti dobro ako navratim drugi put (i naravno malo cesce) u radnju.

Izabrah Joe Bonamassa "Blues Deluxe", prosetah do stana, izvadih plocu, stavih na gramofon, nasuh pivo i predah se uzivanju do maksimale.
Zvuči mi kao da je bio dobar vikend! :-D
Ommadawn

#1306 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:Prosli vikend odrzavala se neka mala manifestacija u mjestu gdje sam preselio. Bilo je tu izlozba kluba auta (ove godine Mazda Miata Club of Sweden), dijelio se neki kolac od sira zajedno s kafom, radnje su imale neke ponude. Ja sam onako lunjao okolo i udjem u prodavnicu audio-uredjaja (ne neki elektro-lanac, nego gdje se prodaje malo ekskluzivnija roba). Prodavali su se DVD-ovi i CD-ovi sa popustom do 70%, ruku na srce, nista sto bi mene zanimalo ali upitah da nemaju sta na vinilskom izdanju, s obzirom da su izlozili i par finih gramofona.

Zvuči mi kao da je bio dobar vikend! :-D
A ako ti kazem da imam komsiju Svedjanina koji evo vec drugi dan derneci sa rajom (sve Svedjani) i pusta turbo-folk - neces mi vjerovati. I ja nisam vjerovao kad mi je zena poslala sms dok sam bio na poslu, kontam zajebava me. Sad zamisli ti, ja dolazim s posla, parkiram bas blizu njegove terase, u autu grmi Audioslave "Show me how to live", njih nekoliko momaka sjedi za stolom, cugaju i grmi neki narodnjak (nisam uspio identifikovati ko je) a oni ocekuju moju reakciju na to sve. Paradoks jarane, znas koji!
dale cooper

#1307 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
A ako ti kazem da imam komsiju Svedjanina koji evo vec drugi dan derneci sa rajom (sve Svedjani) i pusta turbo-folk - neces mi vjerovati. I ja nisam vjerovao kad mi je zena poslala sms dok sam bio na poslu, kontam zajebava me. Sad zamisli ti, ja dolazim s posla, parkiram bas blizu njegove terase, u autu grmi Audioslave "Show me how to live", njih nekoliko momaka sjedi za stolom, cugaju i grmi neki narodnjak (nisam uspio identifikovati ko je) a oni ocekuju moju reakciju na to sve. Paradoks jarane, znas koji!
:lol: Oni su za noža jarane. :evil: :mrgreen:
Ommadawn

#1308 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:
Pa to je vec malkice brutalno - momci su ono okej, pozdrave fino ali su sumnjivo drustvo. Za jednog znam da je kriminalan, ostale ne poznajem, novi sam tu.
dale cooper

#1309 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:
Pa to je vec malkice brutalno - momci su ono okej, pozdrave fino ali su sumnjivo drustvo. Za jednog znam da je kriminalan, ostale ne poznajem, novi sam tu.
Da se ne druže sa nekim našim krimosima? Morali su to pokupiti od nekoga sa ovih prostora. :mrgreen:
Ommadawn

#1310 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Pa moguce je. Upoznao sam jednu bosansku familiju ovdje, onako fini ljudi skroz, nista kriminalno nego sve kako treba i cini mi se da su spomenuli da poznaju nekoga ko zivi ovdje.
dale cooper

#1311 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Novi Radioheadov album je strašan, slušam ga čitav dan. Neubičajen za njih, gotovo u potpunosti
u sporijem tempu, strašno atmosferičan, pun raznih detalja i slojeva koji se otkrivaju u svakom
novom slušanju. Sve je dio jedne neraskidive cjeline. Dobro došli natrag, majstori. :thumbup:
zg1911

#1312 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

vec je postalo sasma normalno da radiohead svakim novim albumom iznenadjuju. sire podrucje borbe. poslusah danas 2 puta album. album je spor, a ja sam punker i volim brzo. albumom dominira klavir a ja sam gitarofasist. no svidja mi se. suzdrzat cu se jos neko vrijeme od ocijene. jedna stvar je neupitna - radiohead su najveci i najbitniji bend jos otkako se pojavise na sceni, a ima tome preko 20 godina. svaka cast nirvani, wilcou i white stripesima ili mojim mezincima tipa pearl jam i the national, al rh su level up. strasan bend...
dale cooper

#1313 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

zg1911 wrote:vec je postalo sasma normalno da radiohead svakim novim albumom iznenadjuju. sire podrucje borbe. poslusah danas 2 puta album. album je spor, a ja sam punker i volim brzo. albumom dominira klavir a ja sam gitarofasist. no svidja mi se. suzdrzat cu se jos neko vrijeme od ocijene. jedna stvar je neupitna - radiohead su najveci i najbitniji bend jos otkako se pojavise na sceni, a ima tome preko 20 godina. svaka cast nirvani, wilcou i white stripesima ili mojim mezincima tipa pearl jam i the national, al rh su level up. strasan bend...
:thumbup:
zg1911

#1314 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

osvrnut ću se još kasnije na radiohead, no sad nešto drugo. kako sam ovaj tjedan na g.o. tako preslušavam neke albume koje sam preskočio zadnjih par godina. već na prvo slušanje me oduševio album iz 2014. benda the war on drugs naziva lost in dream. pjesme su podugačke (10 pjesama traje nešto više od sat vremena) ali to se uopće ne primijeti. zvuk vuče na 80e, ima tu cold wavea, dream popa, sonic youtha, springsteena. sjajan album! preporuka tko nije slušao...
dale cooper

#1315 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

medvjed23

#1316 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

druga polovina maja je natrpana meni zanimljivim, da ne kažem značajnim datumima.. kad je muzika u pitanju, vrijedi izdvojiti rođenje trenta reznora i smrt iana curtisa.. stoga je prigodno postavljanje ove, po mom mišljenju, jako dobre obrade:

ako neko, kome muzika đoj divizije nije mrska, nije gledao ovaj dokumentarac, neka ga pogleda :D

zanimljiva stvar, poprilično..

a ni igrani film nije loš

glede gore spomenutih datuma, jednog 17. maja, dakle na trentov rođendan, sam se vraćao iz grada, nakon što sam proživio nešto poprilično potresno i negdje u vilsonovom mi se muzički plejer na mobitelu, koji je bio u džepu, sam od sebe upalio.. i zasvirala je pjesma hurt :D

eto, jedna koincidencija koja je u duhu teme, valjda..
Ommadawn

#1317 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Control je meni prilicno dobar film.

Inace pjesmom "Love will tear us apart" sam lijecio ljubavne rane u mladim danima :D
Ommadawn

#1318 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

And now something completely different...sto bi rekli Mont Pajtonovci :)

Prenosim vam pricu iz dokumentarca koji se svojevremeno zavrtio na svedskom drzavnom radiju. Radi se o najcudnijoj ploci ikada izdatoj u Svedskoj. Ploca je danas pravi raritet, trojica diskofila su se javila da je posjeduju, jedan je platio na nekoj aukciji oko 500 Eura.
Prica pocinje s jednim diskofilom koji je godinama trazio tu plocu. Pretrazivao antikvarnice, staretinarnice, sajmove ploca i sta sve ne bez ikakvog rezultata. A onda mu se desila nesreca u kuci, pukao mu akumulator za vodu i preplavio podrum gdje je drzao neke svoje ploce i dok je desperatno pokusavao da ih spasi, medju plivajucim plocama pojavila se i ta koju je trazio. Gdje i kada je kupio - nije mu poznato, sto i nije cudo.

Leif Andersson - singl "Kind mot kind" (obraz uz obraz) / "Med andra ord" (Drugim rijecima) iz 1974. Obje pjesme su obrade Frank Sinatre, tekst preveden na svedski jezik. Plocu je izdala tadasnja diskografska kuca September koja se orijentisala na amatere koji su htjeli da sami snime svoju plocu, obicno i samofinansirani. A da bi vam dao predstavu kako to zvuci:

Danas ga smatraju avantgardistom, umjetnikom, genijem, necim novim. Ali ko je bio Leif Andersson? Pa, samo prezime Andersson je toliko uobicajeno da je potraga ista kao i za iglom u sijenu, a da ne govorimo o imenu. Doslo se najdalje do snimatelja i producenta ali niko nije imao nikakvih podataka. Ono sto se snimatelj sjeca je da je dirigent orkestra pokusao s Leifom da pronadje tonalitet ali to je bila misija nemoguceg. Leif nije odustajao od svoje namjere nego je odlucio da pjeva acapella, dakle bez ikakve instrumentalne pratnje.
U pola snimanja, ton-majstor je gotovo na koljenima izasao iz studija drzeci se za stomak smijuci se. Kada je snimanje obje pjesme zavrseno, Leif je pozvan da poslusa rezultat i bio je zadovoljan. Na sugestiju da bi mozda trebao otpjevati jos jednom jer se neke rijeci ne cuju, Leif je rekao "Ne ne, neka ostane ovako". Ploca se ostampala u nekoliko primjeraka. Sam omot ploce i ne govori mnogo toga. Na njemu crno-bijeli foto, kakav je vjerovatno bio predvidjen za pasos, na kojem smrtno-ozbiljni Leif. Ime prezime i naziv pjesama sa strane u zutoj pozadini. Nista posebno.
Ton-majstor se sjeca da je bio obican mladic, 25 godina, sasvim normalan, prijatan, nicim se nije isticao od vecine ljudi, sve dok eto nije zapjevao. Nije sasvim siguran ali misli da je radio kao nocni cuvar u to vrijeme.

Krenulo se u potragu dalje. Profesori lingvistike na Uppsala univerzitetu (jednom od najboljih u Skandinaviji) su dosli do zakljucka da bi naglasak mogao biti negdje sa sjevera Svedske, sto i nije cudo jer je u to vrijeme dobar dio ljudi emigrirao sa Sjevera u Stockholm. Racunajuci na njegove godine te eventualno porijeklo, pronasli su oko pet ljudi pod tim imenom i prezimenom, te ih kontaktirali - sve i jedan je porekao bilo kakvu vezu sa tom plocom, koja je vec poprimila kultni status i nerijetko se, u digitalizovanoj formi, pustala na privatnim dernecima, neki DJ-evi su uveliko radili i mixove s njom.
Nije neuobicajena pojava da se neki ljudi stide stvari koje su ucinili u zivotu, ne zele da se vracaju u proslost pa se tako dolazi do teorije da bi isti slucaj mogao biti i sa Leifom Anderssonom. Covjek jednostavno zeli da zakopa svoju proslost, stideci se tog svog malog neslavnog projekta i to bi bilo to.

Dokumentarac je bio jedan od najslusanijih podcastova, ljudi su se javljali i pokazivali fascinaciju, neki se i sami predstavljali kao Leif Andersson, sto se na kraju pokazalo da nije istina no jedan mail koji je stigao na adresu bio je malo drugaciji.... (nastavice se, ukoliko bude zainteresovanih)
Bloo
Globalna šefica

#1319 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

:kontrabas:

dale cooper

#1320 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

@ Ommadawn

Ove Leifove pjesme zvuče kao druidske inkantacije. :mrgreen: Zanimljivo.

Kad smo već kod Švedske, jesi li slušao Träd, Gräs & Stenar? Nedavno sam ih otkrio, a kažu da su bili jedni
od najboljih Švedskih prog/psych rock bendova. Nastupali su i pod imenima Pärson Sound i International Harvester.
Nedavno je objavljenja trostruka kolekcija/box set na kojem su skupljena prva tri albuma. Ima poprilično
dobre improvizacijske psihodelije i jamminga. Nešto kao Švedski odgovor na Grateful Dead ili Hawkwind.

Bloo
Globalna šefica

#1321 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Ommadawn wrote:
Dokumentarac je bio jedan od najslusanijih podcastova, ljudi su se javljali i pokazivali fascinaciju, neki se i sami predstavljali kao Leif Andersson, sto se na kraju pokazalo da nije istina no jedan mail koji je stigao na adresu bio je malo drugaciji.... (nastavice se, ukoliko bude zainteresovanih)

:mrgreen:

imaaaaa
dale cooper

#1322 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Đesi ba Bloo? :mrgreen: :kakoste:
Bloo
Globalna šefica

#1323 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Đesi ba Bloo? :mrgreen: :kakoste:
:pasamoj:

išla da zraknem mural bowiea :D

dale cooper

#1324 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Đesi ba Bloo? :mrgreen: :kakoste:
:pasamoj:

išla da zraknem mural bowiea :D

Lijepa gesta i posveta Sarajeva i Sarajlija velikom magu. Za svaku pohvalu :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1325 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Lijepa gesta i posveta Sarajeva i Sarajlija velikom magu. Za svaku pohvalu :thumbup:
hoćeš vamo vrnut da se slikaš :D
Post Reply