Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

asurbanipal

#1301 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

cuj to, a de mi ti onda reci koja je to knjiga?

Nije knjiga.
r_faruk

#1302 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

usadio nam privlacnost prema njima, i mi to nemozemo odsijeci iz sebe da to odstranimo.
a zivota ti sto onda stvori gay populaciju........
Smrcak15

#1303 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
usadio nam privlacnost prema njima, i mi to nemozemo odsijeci iz sebe da to odstranimo.
a zivota ti sto onda stvori gay populaciju........
ne Bog ih ne natjerava da budu gay, sami su izabraju taj put.

ja ako bi bio gay, i imao tu nastranost prema muskarcima, ali da znam da je to zabranjeno od Boga, ja sam automaski pod iskusenjem, hocu li slijediti svoje strasti ili naredjenje Boga, ako bi se odupreo iskusenju naravno da bi me ako bog da cekale velike nagrade kod Boga , jer dajem njemu prednost nad svojim strastima, takvim ljudi zasluzuju ogromne stepene/nivoe u raju.
r_faruk

#1304 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

kada nesto "ne valja", onda smo sami krivi,
kada je nesto dobro, izveo nas bog na pravi put...........

kada si ti utvrdio da nisi gey, odnosno kada si utvrdio da si hetero?
Smrcak15

#1305 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:kada nesto "ne valja", onda smo sami krivi,

da

nece te Bog natjerati na nesto pa da ti to radis pa da te on kazni, znaci natjerate na nesto a ti to radis , ja jos nisam vidio slucaj da Bog natjera covjeka na nesto pa da ga kazni zbog toga.

nego jednostavno

Bog te jedino moze prepustiti tvojim zeljama i strastima ako okrenes glavu od njega, pa se ti odas tome i onda te kazni na kraju. Bog te samo prepustio a ti si sam svojim licnim izborom izabrao put kojim ces ici.
Ci-Nick

#1306 Re: Svijet bez religija

Post by Ci-Nick »

Smrcak15 wrote:

da

nece te Bog natjerati na nesto pa da ti to radis pa da te on kazni, znaci natjerate na nesto a ti to radis , ja jos nisam vidio slucaj da Bog natjera covjeka na nesto pa da ga kazni zbog toga.

nego jednostavno

Bog te jedino moze prepustiti tvojim zeljama i strastima ako okrenes glavu od njega, pa se ti odas tome i onda te kazni na kraju. Bog te samo prepustio a ti si sam svojim licnim izborom izabrao put kojim ces ici.
Često se spominje kažnjavanje na ovom i na onom svijetu, ja ne primjećujem da ima selektivnog nagrađivanja i kažnjavanja na ovom svijetu.
Eto Šveđani kao najlošiji vjernici imaju najkvalitetniji život na ovom svijetu.
Ima li ikakvih dokaza da postoji božja kazna na ovom svijetu i da li je onda zabranjeno čovjeku vjerniku pomoći nekom bolesnom, siromašnom, hendikepiranom,.. čovjeku u nevolji, ako je to možda kazna božja.
Možda nam političari kao dobri vjernici upravo iz tog razloga ne žele pomoći jer vjeruju da je ovo što imamo kazna božja za glasove koje smo im dali na izborima. :lol:
Smrcak15

#1307 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Ci-Nick wrote:
Smrcak15 wrote:

da

nego jednostavno

Često se spominje kažnjavanje na ovom i na onom svijetu, ja ne primjećujem da ima selektivnog nagrađivanja i kažnjavanja na ovom svijetu.
Ima li ikakvih dokaza da postoji božja kazna na ovom svijetu i da li je onda zabranjeno čovjeku vjerniku pomoći nekom bolesnom, siromašnom, hendikepiranom,.. čovjeku u nevolji, ako je to možda kazna božja.
Možda nam političari kao dobri vjernici upravo iz tog razloga ne žele pomoći jer vjeruju da je ovo što imamo kazna božja za glasove koje smo im dali na izborima. :lol:
to je relativna stvar na ovom svijetu, dok na onom ce biti cisto selektivno kaznjavanje i nagradjivanje

dok ovdje naprimjer ista nevolja i nad vjernikom i nevjernikom se drukcije gleda

naprimjer, vjernika kad ubode trn ti sa vana kad gledas kontas kazna nekakva, a ono njemu ciscenje od grijeha i povecanje stepena u Raju

dok kad nevjernika ista nevolja snadje, njemu je to kazna jer nema nikakve naknade za to kukao ili trpio svejedno mu je

zato sto su pravedan narod, a tamo gdje je Pravda i Bog pomaze

Jedan od islamskih ucenjaka je rekao "Allah će pomoći pravednog vladara pa makar bio nevjernik, a kazniće zulumćara(nepravednog) makar on bio musliman“

Ima li ikakvih dokaza da postoji božja kazna na ovom svijetu
nemozes tacno znati jer je relativna stvar, isto kao noz ili koristis se sa njim ili se ubijes sa njim ili obrezes
ista stavr moze donijeti korist a i patnju, tako isto sa nevoljama moze donijeti korist a i patnju

i da li je onda zabranjeno čovjeku vjerniku pomoći nekom bolesnom, siromašnom, hendikepiranom,.. čovjeku u nevolji, ako je to možda kazna božja.
ne, nije zabranjeno cak sta vise naredjeno ti je da mu pomozes u nevolji jer ce i tebi Allah pomoci kad zatreba, a mozda je njemu ili iskusenje ili kazna, mi to neznamo, ali na nama je da pomoazemo.
jasko_ba

#1308 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote: Neko je postavio dobar primjer koji je cak mnogo fascinantiniji od svih primjer koje si ti dosada postirao:
Image

New York City

The Pentagon

dodaju se "the", pa onda dodajes malo i drugu rijec "city" samo da bi se to uklopilo i dobilo 11 slova

zasto ne samo

New York 7 slova

Pentagon 8 slova

:-)
Pa ovo ti isto radis. A ovaj gore primjer je cak i logicniji od onih nebuloza sto ti ovdje postavljas. :lol: :-)
Ci-Nick

#1309 Re: Svijet bez religija

Post by Ci-Nick »

Smrcak15 wrote:
to je relativna stvar na ovom svijetu, dok na onom ce biti cisto selektivno kaznjavanje i nagradjivanje

dok ovdje naprimjer ista nevolja i nad vjernikom i nevjernikom se drukcije gleda

naprimjer, vjernika kad ubode trn ti sa vana kad gledas kontas kazna nekakva, a ono njemu ciscenje od grijeha i povecanje stepena u Raju

dok kad nevjernika ista nevolja snadje, njemu je to kazna jer nema nikakve naknade za to kukao ili trpio svejedno mu je

zato sto su pravedan narod, a tamo gdje je Pravda i Bog pomaze

Jedan od islamskih ucenjaka je rekao "Allah će pomoći pravednog vladara pa makar bio nevjernik, a kazniće zulumćara(nepravednog) makar on bio musliman“

Ima li ikakvih dokaza da postoji božja kazna na ovom svijetu
nemozes tacno znati jer je relativna stvar, isto kao noz ili koristis se sa njim ili se ubijes sa njim ili obrezes
ista stavr moze donijeti korist a i patnju, tako isto sa nevoljama moze donijeti korist a i patnju

i da li je onda zabranjeno čovjeku vjerniku pomoći nekom bolesnom, siromašnom, hendikepiranom,.. čovjeku u nevolji, ako je to možda kazna božja.
ne, nije zabranjeno cak sta vise naredjeno ti je da mu pomozes u nevolji jer ce i tebi Allah pomoci kad zatreba, a mozda je njemu ili iskusenje ili kazna, mi to neznamo, ali na nama je da pomoazemo.
Tako znači,... vjernik sve što se desi okreće u svoju korist,...slično dobrom političaru.
Kad ga čovjek pljune on kaže: " Počinje kiša da pada" !
Dakle "strašna božja" kazna na ovom svijetu nije dokaziva ali se "sigurno" zna da nas čeka na onom svijetu. :run:
Smrcak15

#1310 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Ci-Nick wrote: Tako znači,... vjernik sve što se desi okreće u svoju korist,...slično dobrom političaru.
Kad ga čovjek pljune on kaže: " Počinje kiša da pada" !
Dakle "strašna božja" kazna na ovom svijetu nije dokaziva ali se "sigurno" zna da nas čeka na onom svijetu. :run:
Tako znači,... vjernik sve što se desi okreće u svoju korist,...slično dobrom političaru.
tako nas naucio poslanik

Suhejb,r.a.,pripovijeda od Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,da je rekao:

„Čudno je stanje vjernika,zaista je za njega uvijek dobro,a to nema niko osim vjernik.Ako ga zadesi nešto lijepo,zahvali se Allahu pa bude dobro,a ako ga zadesi nekakva nedaća,on se strpi pa mu opet bude dobro.“[1]
[1] Hadise je hasen,a zabilježili su ga:Tirmizi 6/606 (2419) u Kitabuz-zuhdu,Ibn Madže,Malik i Ahmed.
Dakle "strašna božja" kazna na ovom svijetu nije dokaziva ali se "sigurno" zna da nas čeka na onom svijetu
nije da je nema nego je tesko definisati¨

isto kao kad bi ja Tebe pitao, jeli noz dobar?

ti mozda kazes jeste, koristi mi dobro u kuhinji, a ja kazem, kako ce biti kad mozes se obreazti, mozes oduzeti zivot nekome, djeca se mogu obreazti ako dodju do njega itd.

znaci pitanje o nozu je relativna stvar, kako kome, tako isto i nevolja je relativna stvar, nekome je kazna nekome je ciscenje od grijeha i povecanje nagrade na sudnjem danu
Ci-Nick

#1311 Re: Svijet bez religija

Post by Ci-Nick »

Smrcak15 wrote:
Dakle "strašna božja" kazna na ovom svijetu nije dokaziva ali se "sigurno" zna da nas čeka na onom svijetu

isto kao kad bi ja Tebe pitao, jeli noz dobar
?

ti mozda kazes jeste, koristi mi dobro u kuhinji, a ja kazem, kako ce biti kad mozes se obreazti, mozes oduzeti zivot nekome, djeca se mogu obreazti ako dodju do njega itd.

znaci pitanje o nozu je relativna stvar, kako kome, tako isto i nevolja je relativna stvar, nekome je kazna nekome je ciscenje od grijeha i povecanje nagrade na sudnjem danu
Da,.. ali glad, bolest, smrt u porodici, nisu relativne stvari.
Negdje se kaže: " Nikom Bog neće dati breme koje ne može ponijeti" ! A onda se ipak ispostavi da je za mnoge ljude previše,.. umru od bola,.. od tuge, tereta.
Kušnja može trajati sekundu, minutu, dan,.. ali ne može trajati četiri godine, nije kušnja ako ljudi u Sarajevu gladuju četiri godine i svakodnevno preživljavaju granatiranje. To se može nazvati samo kaznom. A opet da li je moguće da je 300.000 jednog grada zaslužilo takvu kaznu ? Naravno da nije.
Znam,.. sad ćeš ti meni opet kako je to za nekog kazna a za nekog kušnja i tako možemo do sudnjeg dana.
Lavabo

#1312 Re: Svijet bez religija

Post by Lavabo »

Ne čitate smrčkove postove, on je već naveo više puta da kad učestvuje u nekoj debati da se dobro pripremi, analizira itd, i unatoč tome što je "moguće" da on nije upravu, dakle da dobije dobre argumente za nešto što ne ide u njegovu korist, on to neće prihvatit iako je svjestan da je tako.
Dakle ovdje se radi o nekoj vrsti satisfakcije u kojoj smrčak uživa, jer u njegovom pogledu bit svake njegove debate je da ne ostane "potučen do nogu", a da ne bi došlo do toga on uključuje gluposti van svake pameti, kao što su uvjerenost da čovjek može da lebdi, mislim stvarno ovo su priče za malu djecu.
Lopov-eliminator

#1313 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Lavabo wrote:Ne čitate smrčkove postove, on je već naveo više puta da kad učestvuje u nekoj debati da se dobro pripremi, analizira itd, i unatoč tome što je "moguće" da on nije upravu, dakle da dobije dobre argumente za nešto što ne ide u njegovu korist, on to neće prihvatit iako je svjestan da je tako.
Dakle ovdje se radi o nekoj vrsti satisfakcije u kojoj smrčak uživa, jer u njegovom pogledu bit svake njegove debate je da ne ostane "potučen do nogu", a da ne bi došlo do toga on uključuje gluposti van svake pameti, kao što su uvjerenost da čovjek može da lebdi, mislim stvarno ovo su priče za malu djecu.
Covjek dobije kontraargumente, budu mu postavljena neugodna pitanja i sve ih hladno izignorise, pravi se da kao odgovara na sve dok ujedno u quoteu brise dijelove tudjih postova koje mu cine problem u koncepciji. Kad sve to potone na prethodne strane teme onda opet sve po starom kao da niko nikad nista nije rekao. Samo u raspravama sa mnom se na mnogo pitanja ucutao, da bi nakon nekog vremena nastavio sa istim stvarima koje su prije bile razmontirane.

Njegova priprema zasniva se na tome kako "pobijediti oponenta" a ne kako nesto dokazati, iako mu ni ovo prvo ne ide. Doticni neistomisljenike vidi kao oponente. Njemu je u interesu da svoje progura pa makar glavom kroz zid, bez obzira na kontraargumente. To fercera po onoj da sto puta ponovljena laz postaje istina.
mousstapha

#1314 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Mene on iskreno vise nasmijava, nego da ga dozivljavam ozbiljno. Cudi me kako vjernici na ovim temama ignorisu kada daje neka stura objasnjenja kuranskih ajeta. Radi se o bukvalnom skrnavljenju svete knjige.
Towelie

#1315 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

mousstapha wrote:Mene on iskreno vise nasmijava, nego da ga dozivljavam ozbiljno. Cudi me kako vjernici na ovim temama ignorisu kada daje neka stura objasnjenja kuranskih ajeta. Radi se o bukvalnom skrnavljenju svete knjige.
Sto te cudi? Ne mozemo da mu zabranimo da pise. Druga je stvar ima li to smisla. I vec mu je ukazivano da ono sto on nudi nisu dokazi. Pogadjas, nastavio je po svome.
Connaisseur Karlin

#1316 Re: Svijet bez religija

Post by Connaisseur Karlin »

Towelie wrote:
mousstapha wrote:Mene on iskreno vise nasmijava, nego da ga dozivljavam ozbiljno. Cudi me kako vjernici na ovim temama ignorisu kada daje neka stura objasnjenja kuranskih ajeta. Radi se o bukvalnom skrnavljenju svete knjige.
Sto te cudi? Ne mozemo da mu zabranimo da pise. Druga je stvar ima li to smisla. I vec mu je ukazivano da ono sto on nudi nisu dokazi. Pogadjas, nastavio je po svome.
Pa vi ste gori od njega,jer mu odgovorate na postove.
shbc

#1317 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Towelie wrote:
E meni je ovo samo fascinantno. Haj sto sa nama ide glavom kroz zid, pa i sa Patriotom (koji je doduse krscanska verzija istog lika i djela). Jebiga suprotan tor. Ali kada mu nije dovoljan dokaz sto ga i vi ismijavate... Definitivno izgubljen slucaj.
jasko_ba

#1318 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Ma da je bar zajebancija ovo sve. Znam ovakvih likova kao on najmanje dvadeset, svi imaju oko 30-ak godina, a do prije 3-4 godine svi bili super raja, moglo se i popiti fino. Sad odjednom kontra prica. Statusi po fejsbuku samo copy-paste ajeti, hadisi, pljuvanje po mrskim pederima, cafirima, jevrejima, dijele se statusi i klipovi od raznih velica, pezica i slicnih, apsolutno isti stil pisanja i razmisljanja kao ovaj smrcak/cackalica/chagalj. Svi prate bosnjaci.agency, saff.ba, akos.ba i slicne stranice, fatmir alispahic je idol, boris dezulovic je neprijatelj nacije. Mogu ovako cijeli dan, smijesno kakve su to nebuloze. Zalosno!
Towelie

#1319 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

shbc wrote:
Towelie wrote:
E meni je ovo samo fascinantno. Haj sto sa nama ide glavom kroz zid, pa i sa Patriotom (koji je doduse krscanska verzija istog lika i djela). Jebiga suprotan tor. Ali kada mu nije dovoljan dokaz sto ga i vi ismijavate... Definitivno izgubljen slucaj.
Ne ismijavamo, makar ne ja. Ja sam mu na lep nacin ukazao da to sto radi nec impresionirati vas ateiste, cak ce izazvati suprotan efekat. Kad sam video da on nastavlja po svome, pustio sam ga.
Towelie

#1320 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Connaisseur Karlin wrote:
Towelie wrote:
Pa vi ste gori od njega,jer mu odgovorate na postove.
Nije da mu neko nesto posebno odgovara na nacin kako se patriot raspravlja s njim. Doduse, asur ga bocka pomalo kad iznosi pseudodokaze. :D
Smrcak15

#1321 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Ci-Nick wrote:
Smrcak15 wrote:

isto kao kad bi ja Tebe pitao, jeli noz dobar
?

Negdje se kaže: " Nikom Bog neće dati breme koje ne može ponijeti" ! A onda se ipak ispostavi da je za mnoge ljude previše,.. umru od bola,.. od tuge, tereta.
Kušnja može trajati sekundu, minutu, dan,.. ali ne može trajati četiri godine, nije kušnja ako ljudi u Sarajevu gladuju četiri godine i svakodnevno preživljavaju granatiranje. To se može nazvati samo kaznom. A opet da li je moguće da je 300.000 jednog grada zaslužilo takvu kaznu ? Naravno da nije.
Znam,.. sad ćeš ti meni opet kako je to za nekog kazna a za nekog kušnja i tako možemo do sudnjeg dana.
jesu relativne stvari

ako je vjernik a dijete mu umre dijete ce ga za ruku uzeti na sudnjem danu i sa njim uci u Raj, ako je recimo oduzet mu vid, to mu je kratki put do Raja ako se strpi jer nagrada za to je Raj, ako je bio siromasan, lakse ce racun poloziti na sudnjem danu i daleko prije vjernika bogatasa ce uci u Raj

a isto tako, ako je covjek nevjernik,nema nikakve nadoknada za ove nevolje sa ovog svijeta to automatski postaje kazna, cim nemas nagradu za to.
Jer na sudnjem danu ce ljudi pozeljeti da su im kidali meso od kostiju klijestima kad vide kakve ce nagrade dobiti oni koji su prosli svasta na ovom svijetu a strpljivi bili i jos vjernici.
Kušnja može trajati sekundu, minutu, dan,.. ali ne može trajati četiri godine,
kusnja traje cijeli zivot kroz razne forme a ne 4 godine,
To se može nazvati samo kaznom. A opet da li je moguće da je 300.000 jednog grada zaslužilo takvu kaznu ?
kazem ti to je relativna stvar, nekome je kusnja, nekome kazna nekome ciscenje ogrijeha i nagrada ako umre kao sehid jer su ogromne nagrade za to.
Smrcak15

#1322 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lavabo wrote:Ne čitate smrčkove postove, on je već naveo više puta da kad učestvuje u nekoj debati da se dobro pripremi, analizira itd, i unatoč tome što je "moguće" da on nije upravu, dakle da dobije dobre argumente za nešto što ne ide u njegovu korist, on to neće prihvatit iako je svjestan da je tako.
on uključuje gluposti van svake pameti,
dosta za svoje tvrdnje izlaze dokaze
kao što su uvjerenost da čovjek može da lebdi, mislim stvarno ovo su priče za malu djecu.
covjek nemoze da lebdi svojom moci i znanjem, nego moraju mu Dzinni asistirati, a prvo mora u kontrakt sa njima uci da bi oni dali svoju uslugu pri izvodjenju ovakvih stvari.

objasni kako moze uraditi ovo jedan budisticki monah ako ne kao sto sam objasnio?
Smrcak15

#1323 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote: Covjek dobije kontraargumente, budu mu postavljena neugodna pitanja i sve ih hladno izignorise, pravi se da kao odgovara na sve dok ujedno u quoteu brise dijelove tudjih postova koje mu cine problem u koncepciji. Kad sve to potone na prethodne strane teme onda opet sve po starom kao da niko nikad nista nije rekao. Samo u raspravama sa mnom se na mnogo pitanja ucutao, da bi nakon nekog vremena nastavio sa istim stvarima koje su prije bile razmontirane.

Njegova priprema zasniva se na tome kako "pobijediti oponenta" a ne kako nesto dokazati, iako mu ni ovo prvo ne ide. Doticni neistomisljenike vidi kao oponente. Njemu je u interesu da svoje progura pa makar glavom kroz zid, bez obzira na kontraargumente. To fercera po onoj da sto puta ponovljena laz postaje istina.
Covjek dobije kontraargumente, budu mu postavljena neugodna pitanja i sve ih hladno izignorise,
ne ignorisem nista nego ako neznam odgovoriti preustim a ne napamet samo odgoavrati narodu bez ikakva pokrica
Njegova priprema zasniva se na tome kako "pobijediti oponenta" a ne kako nesto dokazati, iako mu ni ovo prvo ne ide. Doticni neistomisljenike vidi kao oponente. Njemu je u interesu da svoje progura pa makar glavom kroz zid, bez obzira na kontraargumente. To fercera po onoj da sto puta ponovljena laz postaje istina
ne, nisam dosao na ovaj forum sa tim ciljem d apbjedjuje oponente, nego da diskutujem o raznim temama koje mene inetresuju, jer ja na taj nacin radim brainstorming sa vama, da se filtrira nesto ,jer zelim da napada moju tezu svako ko moze, da vidim koliko je odrziva, ima li rupa u sebi i tako.

A sustina moga dolaska na forumu jeste pozivanje u vjeru islam, jer je to Allah naredio nama u Kur'anu, da se dijeli znanje i necuva samo za sebe, jer ce se odgovarati i za to. Zelim da osjetite onu slast vjerovanja koju ja osjetim, da osjetite te cari koje se mogu samo kroz vjeru da osjete.
Smrcak15

#1324 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

na koji nacin ja to skranvljujem svetu knjigu molim te?

donesi dokaz
Smrcak15

#1325 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
dokazi kako kome, jer i to je relativna stvar, nekome je jedan ajet dokaz, a nekome ni andjeli kad bi ih vidio svojim ocima i mrtvi mu progovorili opet nebi vjerovali u Boga

cak sta vise Bog poznaje psihu ljudi i zna sta bi ljudi rekli kad bi vidjeli cuda ispred sebe, pa nam kaze da bi rekli : "mi to samo haluciniramo/pricinjava nam se, nije stvarno"
Locked