Okupatorske zastave na Bobovcu
- SEYOboy
#1301 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
ja turskih zastava nisam vidio. o kakvim okupatorima govorite. hrvati su svoji na svome u hrvatskom kraljevskom gradu bobovcu 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1302 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
dobro je
od subote do četvrtka...
prebrzo reagiranje
prošo brzi voz otišle zastave hrvatske komponente OS bih u vojarne
od subote do četvrtka...
prebrzo reagiranje
prošo brzi voz otišle zastave hrvatske komponente OS bih u vojarne
- tandmand
#1303 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
A Stolac je pripao partizanima.Banksy wrote:Izgleda da je prešutno dogovoreno šta je čije kroz povijest i šta će ko obilježavati. Jedni obilaze jedno, drugi drugo, bez miješanja, i niko se nikome ne petlja u posao. Ova kota je očito pripala Hrvatima.
- ¤ jelena ¤
#1304 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pretpostavljam da u uvodnom postu ima naka slika, al ja je ne vidim....
Ko nas je to okupiro, de objasnite...
Ko nas je to okupiro, de objasnite...
- Truba
#1305 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
trol pokrenuo provokatorsku temu pa obrisan
drugi post je prvi sada
niko te nije okupirao nego se namjerno brka zastava republike hrvatske kao toboznji agresor 1993.
i zastava hrvatskog naroda u bih i hrvatske komponente oruzanih snaga
drugi post je prvi sada
niko te nije okupirao nego se namjerno brka zastava republike hrvatske kao toboznji agresor 1993.
- ¤ jelena ¤
#1307 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Hvala na objašnjenju.Black swan wrote:trol pokrenuo provokatorsku temu pa obrisan
drugi post je prvi sada
Znači, ako sam dobro shvatila, pokretač teme Hrvate iz Bosne smatra agresorima i okupatorima...
OK, slijedeći tu logiku onda je i Bosanac u Bosni okupator i agresor. Dakle, apsurd i ćorsokak u procesu mišljenja.
A čemu to vodi i na čemu je zasnovan takav stav...nema svrhe objašnjavati onima koji tako misle.
- Truba
#1308 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
mislim da njje tako...
vjerojatno sve sto nisu ljiljani smatra stranim...ne priznaje vakuum od 500 godina niti da su se u medjuvremenu nacije formirale te da bojovnici hvo imaju normalno federalne mirovine a da je hrvatska veliki partner
ne znam tocno ali nije bolest sve sto boli
vjerojatno sve sto nisu ljiljani smatra stranim...ne priznaje vakuum od 500 godina niti da su se u medjuvremenu nacije formirale te da bojovnici hvo imaju normalno federalne mirovine a da je hrvatska veliki partner
-
Budjav_lebac
#1309 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
I kakve veze ti vojnici HVO-a na kraju imaju sa Katarinom ?Black swan wrote:mislim da njje tako...
- Josip321
#1310 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne da mi se listati da vidim da li je tko pisao. Samo da kazem svima koji na povjest gledaju crno-bijelo. Katarina nije bila posljednja Bosanska kraljica. Umrla je sa titulom kao "majka kraljica", tako nekako. Umrla kao katolkinja. Rodjena kao pravoslavka, ili kristjanka. Ne znam tocno.
-
Budjav_lebac
#1311 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ma nije ni umrla, njena smrt je lazirana.Josip321 wrote:Ne da mi se listati da vidim da li je tko pisao. Samo da kazem svima koji na povjest gledaju crno-bijelo. Katarina nije bila posljednja Bosanska kraljica. Umrla je sa titulom kao "majka kraljica", tako nekako. Umrla kao katolkinja. Rodjena kao pravoslavka, ili kristjanka. Ne znam tocno.
Ali ovo majka-kraljica
- Truba
#1312 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
kakve veze ima kukuruz sa bosnjakom i hrvatom?Budjav_lebac wrote:I kakve veze ti vojnici HVO-a na kraju imaju sa Katarinom ?Black swan wrote:mislim da njje tako...
kazu da dijele 95% istog genetskog materijala
- Truba
#1313 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
znamo da nije posljednjaJosip321 wrote:Ne da mi se listati da vidim da li je tko pisao. Samo da kazem svima koji na povjest gledaju crno-bijelo. Katarina nije bila posljednja Bosanska kraljica. Umrla je sa titulom kao "majka kraljica", tako nekako. Umrla kao katolkinja. Rodjena kao pravoslavka, ili kristjanka. Ne znam tocno.
isto kako znamo da zeljo nije šampion
a stalno slusamo zeljo sampion
-
Budjav_lebac
#1314 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pa dijele zato sto su svi Bosnjaci. Napisao sam to u jednom postu.Black swan wrote:kakve veze ima kukuruz sa bosnjakom i hrvatom?Budjav_lebac wrote:I kakve veze ti vojnici HVO-a na kraju imaju sa Katarinom ?Black swan wrote:mislim da njje tako...
kazu da dijele 95% istog genetskog materijala
-
hAZNADAR
#1315 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Takodjer nema svrhe objasnjavat ionima koji pogresno kontaju.¤ jelena ¤ wrote:Hvala na objašnjenju.Black swan wrote:trol pokrenuo provokatorsku temu pa obrisan
drugi post je prvi sada
Znači, ako sam dobro shvatila, pokretač teme Hrvate iz Bosne smatra agresorima i okupatorima...
OK, slijedeći tu logiku onda je i Bosanac u Bosni okupator i agresor. Dakle, apsurd i ćorsokak u procesu mišljenja.
A čemu to vodi i na čemu je zasnovan takav stav...nema svrhe objašnjavati onima koji tako misle.
Naslov je jasan - okupatorske zastave a ne okupatorski narodi.
Pitanje je samo koliko se sahovnice, orlovi,.. mogu tumaciti kao okupatorski simboli.
ALi jedno je sigurno. Sahovnica nema nista sa historijom Bosne osim kao susjed, okupator, saveznik,.. to nije domaci simbol i nema nista sa bosanskim srednovjekovljem. Bosnjani, podanici bosanskih kraljeva nisu imali sahovnice niti su se poistovjecivali sa simbolima susjednih drzava. Mahanje sahovnicom na Bobovcu je kao mahati ljiljanom na kninskoj tvrdjavi.
Jedina poveznica bosanskih vladara sa sahovnicom je katolicizam. I tu se ocituje najveci balkanski primitivizam sto od nas i cini crnu rupu i ruglo. Poistovjecivanje danasnjih danasnjih kriterija vjere-nacije sa srednjovjekovljem. U cemu se po pravilu odaju laici i totalne neznalice. Ali ipak imaju stav. Kao babe na pijaci sto u zivotu nisu nista procitale ali "znaju" historiju.
Sahovnica na Bobovcu je prisutna iz samo dva razloga:
- prvi je vec spomenuti balkanski primitivizam gdje se kroz vjeru nastoje kroatizirati bosanski vladari. Isti se u grobu okrecu kada vide da ih prisvajaju isti oni koji slave hrvatske vladare.
- drugi je pasivnost bosnjacke elite proslog vijeka koja je vise bila zabavljena vjerom negoli nacijom pa su vakum iskoristili hrvatski nacionalisti.
Apsurdno ili suludo u svemu ovome je sljedece. Jednostavnom logikom oni koji slave Katarinu i dolaze na Bobovac istovremeno postuju drzavnoprevnu tradiciju bosanske drzave i cjelovitost BiH. Ali jasno je da ovi sto masu saharama Bobovcu bi sa merakom zatrli drzavnopravnu tradiciju Bosne i svaki spomen na Bosnjane, povijest Bosne,... Da ih sve redom poredane na Bobovcu pitas jeli Bosna bila samostalna slavna drzava sa svojim Bosnjanima ili tek hrvatska pokrajina sa Hrvatima - znamo jako dobro sta bi odgovorili. Pa nastavi o apsurdima i corsokacima mislenja.
- Grean
#1316 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ova danasnja tri konstutivna naroda kroz istoriju su uglavnom imali razlicite interese pa su po tom i podrzavali razlicite okupatore, muslimani Turke, katolici Austrougare a pravoslavci Srbiju ili kraljevinu SHS.
A sad o zastavi, to sto je neko konstutivan narod ne daje mu za pravo da mase zastavom susjednih zemalja ili paravojnih jedinica.
A sad o zastavi, to sto je neko konstutivan narod ne daje mu za pravo da mase zastavom susjednih zemalja ili paravojnih jedinica.
- sinuhe
#1317 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Jajce nudi bolju srednjevijekovnu scenografiju pa ne vidim da se obiljezava bilo sta. A kao da je nekoga i briga.
- Truba
#1318 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Kakve veze ima britanska kraljica s britanijom
Kad su ih dovukli iz njemacke
Bosnjaci mozda jesmo
Ali isto kao sto su danasnji egipcani faraoni
Kad su ih dovukli iz njemacke
Bosnjaci mozda jesmo
Ali isto kao sto su danasnji egipcani faraoni
- Connaisseur Karlin
#1319 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
pemanapemani wrote:Bobovac je trebao biti nešto kao Oltar domovine u Hrvatskoj.
Međutim, koga briga za državotvornost BiH.
Bošnjačka politička i religijska elita marginalizira predosmanski period zbog prisutnosti kršćanstva u vladajućim dinastijama.
Srbi podvode bosansko Kraljevstvo pod dio srpskog i boli ih ku.ac za Bosnu.
Hrvati na Bobovcu slave kraljicu Katarinu, jer je bila katolkinja, izbjegla u Vatikan i zadužila papu da brine o Bosni.
Pod parolom -svi katolici Hrvati- kraljica postade Hrvatica.
Kako nikog nije briga za BiH, njenu kulturu i nasljeđe, sasvim je legitimno da se na Bobovcu održavaju hrvatsko katoličke parade kiča.
Jednom sam na Bobovcu jeo janjetinu posluženu u novinama. Vjerovatno sam se otrovao olovom.
- ¤ jelena ¤
#1320 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ček...ovo što si boldao to je kao nešto bitno...neka poenta...hAZNADAR wrote:Takodjer nema svrhe objasnjavat ionima koji pogresno kontaju.¤ jelena ¤ wrote:Hvala na objašnjenju.Black swan wrote:trol pokrenuo provokatorsku temu pa obrisan
drugi post je prvi sada
Pitanje je samo koliko se sahovnice, orlovi,.. mogu tumaciti kao okupatorski simboli.
ALi jedno je sigurno. Sahovnica nema nista sa historijom Bosne osim kao susjed, okupator, saveznik,.. to nije domaci simbol i nema nista sa bosanskim srednovjekovljem. Bosnjani, podanici bosanskih kraljeva nisu imali sahovnice niti su se poistovjecivali sa simbolima susjednih drzava. Mahanje sahovnicom na Bobovcu je kao mahati ljiljanom na kninskoj tvrdjavi.
Jedina poveznica bosanskih vladara sa sahovnicom je katolicizam. I tu se ocituje najveci balkanski primitivizam sto od nas i cini crnu rupu i ruglo. Poistovjecivanje danasnjih danasnjih kriterija vjere-nacije sa srednjovjekovljem. U cemu se po pravilu odaju laici i totalne neznalice. Ali ipak imaju stav. Kao babe na pijaci sto u zivotu nisu nista procitale ali "znaju" historiju.
- prvi je vec spomenuti balkanski primitivizam gdje se kroz vjeru nastoje kroatizirati bosanski vladari. Isti se u grobu okrecu kada vide da ih prisvajaju isti oni koji slave hrvatske vladare.
- drugi je pasivnost bosnjacke elite proslog vijeka koja je vise bila zabavljena vjerom negoli nacijom pa su vakum iskoristili hrvatski nacionalisti.
Apsurdno ili suludo u svemu ovome je sljedece. Jednostavnom logikom oni koji slave Katarinu i dolaze na Bobovac istovremeno postuju drzavnoprevnu tradiciju bosanske drzave i cjelovitost BiH. Ali jasno je da ovi sto masu saharama Bobovcu bi sa merakom zatrli drzavnopravnu tradiciju Bosne i svaki spomen na Bosnjane, povijest Bosne,... Da ih sve redom poredane na Bobovcu pitas jeli Bosna bila samostalna slavna drzava sa svojim Bosnjanima ili tek hrvatska pokrajina sa Hrvatima - znamo jako dobro sta bi odgovorili. Pa nastavi o apsurdima i corsokacima mislenja.
Bolan ne bio da sutra odeš tamo i mahneš im ljiljanima, niko normalan ti ne bi posvetio ni minut svoje pažnje i dragocjenog vremena, a kamoli tvoje simbole proglasio okupatorskim ili tebe okupatorom koji bi da im zatre državnopravnu tradiciju.
Ne smeta svima tvoje, kao što tebi smeta tuđe.
Pogotovo ne ovako... maštovito.
- Truba
#1321 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
hm da
bosnjaci mole za 55% srbi za raspad
bosnjaci mole za 55% srbi za raspad
-
hAZNADAR
#1322 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne smeta meni sahovnica kao simbol. Inace nebih dolazio svake godine u Hrvatsku, u opcine u BiH gdje dominira, u kuce prijatelja gdje stoji na zidu,polici,....¤ jelena ¤ wrote:Ček...ovo što si boldao to je kao nešto bitno...neka poenta...hAZNADAR wrote:Takodjer nema svrhe objasnjavat ionima koji pogresno kontaju.¤ jelena ¤ wrote:
Hvala na objašnjenju.
Bolan ne bio da sutra odeš tamo i mahneš im ljiljanima, niko normalan ti ne bi posvetio ni minut svoje pažnje i dragocjenog vremena, a kamoli tvoje simbole proglasio okupatorskim ili tebe okupatorom koji bi da im zatre državnopravnu tradiciju.![]()
Ne smeta svima tvoje, kao što tebi smeta tuđe.
Pogotovo ne ovako... maštovito.
Ali mi smeta politika i ideologija koja stoji iza sahovnice na Bobovcu.
Naravno da bi malo kome zasmetalo moje mahanje ljiljanima u Kninu. Zato sto ne postoji bosnjacka politika ili ideologija koja bosnjaci hrvatske vladare, negira hrvatsku povijest i kulturu, tumaci Hrvatsku kao bosansku pokrajinu, i napose tumaci Hrvate bivsim Bosnjanima. Iako Bosnjaci imaju svojih mana napretek, nemaju ih na isti nacin kao susjedi.
Ali da neko postavi srpsku trobojku u Karlobagu sa simbolikom oznacavanja granice Srbije - to bi itekako smetalo. Jer predstavlja jednu politiku i ideologiju.
Nije bitna simbolika vec sta u kojem kontekstu gdje predstavlja. Ne mozes slaviti Trpimirovice, Subice, Frankopane kao svoje a istovremeno u taj kontekst ubacivati Kotromanice i Katarinu. Postujem identiet Hrvata u BiH i simboliku kojom se kite - ali po defaultu nemaju nista sa bosanskim srednjovjekovljem i kulturnom bastinom Bosne. Jer su se opredjelili za susjednu historiju, i na Bobovcu mogu samo provocirati ili izigravati tipicne balkanske nacionalisticke idiote.
Kao sto rekoh u ranijem postu - nema svrhe objasnjavati stvarima onima koji ne kontaju.Ček...ovo što si boldao to je kao nešto bitno...neka poenta...
- animals
#1323 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Cuj, sta ce sahovnica u Bosni..naroda koji zivi u Bosni..
a ne pitate se sta ce zastave Turske i Arapski zemalja..
koje licemjereje..
ko o cemu...
a ne pitate se sta ce zastave Turske i Arapski zemalja..
koje licemjereje..
ko o cemu...
- ¤ jelena ¤
#1324 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Gle@hAZNADAR, ako znaš da nešto nema svrhe, onda to ne radiš. Nisi blesav da gubiš dragocjeno vrijeme na nekog ko te ne razumije.
Možda ti je pametnije prvo sa sobom raščistiti šta je to što ti smeta, a šta bi želio da vidiš na Bobovcu umjesto tih ''tuđih simbola''?
A kad odgovoriš sebi na ova pitanja, onda se stavi u kožu jednog katolika, Hrvata iz Bosne pa kroz tu prizmu preispitaj i te svoje želje i ove svoje paralele sa srpskom trobojkom u Karlobagu...
Za sve ovo ti moji postovi i moja nesposobnost razumijevanja tvojih stavova uopšte nisu potrebni.
Možda ti je pametnije prvo sa sobom raščistiti šta je to što ti smeta, a šta bi želio da vidiš na Bobovcu umjesto tih ''tuđih simbola''?
A kad odgovoriš sebi na ova pitanja, onda se stavi u kožu jednog katolika, Hrvata iz Bosne pa kroz tu prizmu preispitaj i te svoje želje i ove svoje paralele sa srpskom trobojkom u Karlobagu...
Za sve ovo ti moji postovi i moja nesposobnost razumijevanja tvojih stavova uopšte nisu potrebni.
- SkyLimit
#1325 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Al kad dođu u onim svečanim vojnim odijelima koje uopće nisu karakteristične za BiH i zasigurno ih niko nikad ovdje nije nosio. Ima smisla kao da su došli obučeni kao mušketiri.