Tako nekako...Dozer wrote:S jendim djetetom oko 2.500. S dvoje ili troje djece oko 3.000.
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1301 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- Dozer
#1302 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Laertes wrote:(r) ti je respo, popušio ban, pa koristi nick od jedine jadnice koja je pristala na kafu...Dozer wrote:...
Hoce li mi ko reci sta vam je ovo (r)?
A vezano za ovo sta je bolje - rentirati ili kupiti, i mene sad zanima da vidim koji su to ekonomski genijalci ovo konstatovali...
Valjda iz tog razloga sav normalan svijet pokusava kupiti i imati svoje cim je u mogucnosti...
- Laertes
#1303 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma i to zavisi od uzrasta djece... Što su starija, skuplja su._BataZiv_0809 wrote:Tako nekako...Dozer wrote:S jendim djetetom oko 2.500. S dvoje ili troje djece oko 3.000.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1304 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ima dosta varijabli, zavisi sta ko podrazumjeva pod dobar zivot.Laertes wrote: Ma i to zavisi od uzrasta djece... Što su starija, skuplja su.
Ali mislim da se vecina nas barem okvirno moze naci na istim stvarima.
- Dozer
#1305 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mjesto za zivljenje
Dovoljno za regularnu klopu.
Godisnj odmor.
Auto.
Garderoba (pristojna i normalna, ne kojekakvi Hilfigeri slicna napuhana sranja).
Povremeni izlasci, izleti.
Nepostojanje dugova koji zahtijevaju dodatna zaduzenja.
Mislim da se svi mozemo sloziti da su ovo osnovni elementi dobrog zivota. Sve preko je bonus, sve ispod vodi crnjaku.
Dovoljno za regularnu klopu.
Godisnj odmor.
Auto.
Garderoba (pristojna i normalna, ne kojekakvi Hilfigeri slicna napuhana sranja).
Povremeni izlasci, izleti.
Nepostojanje dugova koji zahtijevaju dodatna zaduzenja.
Mislim da se svi mozemo sloziti da su ovo osnovni elementi dobrog zivota. Sve preko je bonus, sve ispod vodi crnjaku.
- sheilak
#1306 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Al sam vam nabio komplekse pa sve koje su izasle sa mnom zovete jadnice (r)Laertes wrote:(r) ti je respo, popušio ban, pa koristi nick od jedine jadnice koja je pristala na kafu...Dozer wrote:...
Hoce li mi ko reci sta vam je ovo (r)?
A vezano za ovo sta je bolje - rentirati ili kupiti, i mene sad zanima da vidim koji su to ekonomski genijalci ovo konstatovali...
Valjda iz tog razloga sav normalan svijet pokusava kupiti i imati svoje cim je u mogucnosti...
- Dozer
#1307 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Vala, meni nisi. Samo upitah sta je (r). Eto koliko pratim s kim izlazis

- sheilak
#1308 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma nije se na tebe odnosilo neko na nekolicinu drugih na forumu (r)Dozer wrote:Vala, meni nisi. Samo upitah sta je (r). Eto koliko pratim s kim izlazis![]()
![]()
- mirsek
#1309 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa sta sad, otici ces u duplo manji stan da bi imao stek od 100 000 KM al ste onda stisnuti kao sardine. Ili neces, ali onda tvoj stan za 10-20 godina mozda ne bude vrijedio 210 000 KM nego npr. 160 000 KM. Rizikujes na procjeni buduce vrijednosti nekrentnine a bio si pod opterecenjem kredita 20 godina.Dozer wrote:Pa upravo u ovome i jeste poenta. I pricamo o ovome - koliko je potrebno za normalan/dobar zivot, zar ne?sheilak wrote:A sta cemo sa onima koji imaju primanja 700?
Kako oni da kupe stan?
Jebi ga ovdje smo malo licemjerni
Posto se ovdje prosjecno skuplja raja koja je da kazem imucnija stvara se slika da se relativno lako zivi ovdje dok je to u stvarnosti mozda manjina neke srednje klase (r)
Ukratko, i gledajuci ekonomsku situaciju u BiH, gdje je 40% od ukupno zaposleih zaposleno na budzetima, dakle parazitiraju, a od ostalih 60% oko 80% radi za prosjecnu ili ispodprosjecnu platu, tesko je pricati o dobrom i normalnom zivotu.
Sarajevo nije mjerilo, to je jasno svima, jer Sarajevo je nekakav centar svega i u njemu se vrti najvise love. Sljedece koliko-toliko normalne sredine su Banja Luka, Tuzla, Mozstar i Bihac, i to je to. Treba pogledati ostatak drzave. Jad i bijeda. Zivotarenje.
Sto se tice mog konkretnog slucaja i stana placenog 130.000 prije 17 godina, od cega je kredit pokrio oko 70%, danas ga mogu glat prodati za 210.000. Cak imao i takvu ponudu.
Jednostavno si se kockao, isao na rizik i to je OK jer kupovina stana ljudima sa osrednjim primanjima je stres i velika kocka u BiH.
Ponavljam kako ja racunam za sebe, da zaradjujemo u domacinstvu oboje kroz privatni sektor 4000-5000 KM mjesecno ustedio bih sebi za 3-4 godine 75000-100000 KM i eventualno za doplatu uzeo kratkorocni kredit i kupio sebi stan. Da radimo oboje na budzetu uzeo bih stan odmah bez ikakve stednje i kad bi imali samo 3000 KM ukupnih primanja jer mi je onda manji stres od moguceg gubitka posla.
Da oboje radimo u privatnom sektoru za ukupno 2500-3000 KM ne bih sebi kupio stan vec bih ga rentao.
- sheilak
#1310 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Problem je sto ovdje ljudi gledaju stan kao investiciju a znaju da nece je nikad koristiti tako posebno sto vecina ne zna kretanja na tom polju pa se onda hvataju za glavu kao za svicarce (r)
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1311 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Da je plata, makar bi meni to bilo enough, makar sa ove tačke gledište kad sam zadnju marku zaradio prijegodinu i par mjeseci_BataZiv_0809 wrote:Da ti je milja plata ili da ti milja ostane nakon sto platis rezije?Jimmy McNulty wrote:Sa 1000 u Zenici možeš živjet ko insan ako si samac koji živi sa roditeljima ili ima riješeno stambeno pitanje. Sve ostalo je po meni loše, ako želiš živjeti životom dostojnog čovjeka, a to je ono što je nabrojao Dozer u svom prvom postu.
- Dozer
#1312 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pogresna ti postavka. Nisam kupio stan da bih ga prodao, nego da zivim u njemu.mirsek wrote:Pa sta sad, otici ces u duplo manji stan da bi imao stek od 100 000 KM al ste onda stisnuti kao sardine. Ili neces, ali onda tvoj stan za 10-20 godina mozda ne bude vrijedio 210 000 KM nego npr. 160 000 KM. Rizikujes na procjeni buduce vrijednosti nekrentnine a bio si pod opterecenjem kredita 20 godina.
Jednostavno si se kockao, isao na rizik i to je OK jer kupovina stana ljudima sa osrednjim primanjima je stres i velika kocka u BiH.
Ponavljam kako ja racunam za sebe, da zaradjujemo u domacinstvu oboje kroz privatni sektor 4000-5000 KM mjesecno ustedio bih sebi za 3-4 godine 75000-100000 KM i eventualno za doplatu uzeo kratkorocni kredit i kupio sebi stan. Da radimo oboje na budzetu uzeo bih stan odmah bez ikakve stednje i kad bi imali samo 3000 KM ukupnih primanja jer mi je onda manji stres od moguceg gubitka posla.
Da oboje radimo u privatnom sektoru za ukupno 2500-3000 KM ne bih sebi kupio stan vec bih ga rentao.
Ta kalkulacija je bila samo primjer vezan za onu pricu o rentiranju, steku od 100 K na osnovu te razlike, i sta nakon 20 godina.
U svakom slucaju, jos malo i djeca ce se polako poceti razilaziti, a nas dvoje za 5-10 godina necemo imati sta traziti u ovolikom stanu. Besmisleno je placati toliko rezija za nas dvoje, tako da ce stan tada vjerovatno na bubanj. Mozda se pomogne djeci, a mozda budu dovoljno samostalni pa za to ne bude potrebe. U svakom slucaju stan je kapital s raznim mogucnostima.
- 512MB
#1313 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ovo i kad to pretvorim u eure ne mogu dobacit ni do 15og u dijaspori... nije ni skup zivot u rajvosa, dalo bi se penzijonisatDozer wrote:S jednim djetetom oko 2.300 - 2.500. S dvoje ili troje djece oko 2.800 - 3.000.
Last edited by 512MB on 10/07/2018 00:17, edited 2 times in total.
- dječak sa šibicama
#1314 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Izgleda forumasi zive u nekom paralelnom svijetu, ovdje se nekim hiljadama razbacuju
a masa raje radi za 500-600 maraka.
- 512MB
#1315 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja isto uvjek kaem zemi sto mu rentam stan "rentanje ba najbolje, jebo nekretninu"HAVANA wrote:Nekretnina je Tito.Rentanje je rinaka.Osim ako ti nekom ne rentas.
- HAVANA
#1316 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kakva kretanja? Sve se krece ,i zivot i posao su skup rizika,odluka,truda i rada da ostvaris ono sto si zamislio.Nekad malo i srece...Nekretnina je investicija,prva i najvaznija kao osnovno sredstvo za zivot.Neko renta,neko kupi...Ostale su investicija,ulaganje u buducnost ili biznis koji i trenutno vraca novac.Sve je dobro sto papir trpi a kad podvuces crtu daje plus.Neke ce imati povrat investicije od 20 godina,vecinom stambene...a ima ih i sa manje.Jednostavno prihod-rashod= ? A ima i ono zlatno pravilo ,povrat investicije od 7 do 10 godina kupuj odma,kako znas i umijes.sheilak wrote:Problem je sto ovdje ljudi gledaju stan kao investiciju a znaju da nece je nikad koristiti tako posebno sto vecina ne zna kretanja na tom polju pa se onda hvataju za glavu kao za svicarce (r)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1317 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Robija, kakav će bitisheilak wrote: A kakav je zivot uz vracanje kredita?
Lagodan normalan ili se negdje i ustezes potrositi da bi sastavio sa prvim? (r)
Ne sastavljam ništa, ljudi imaju pogrešnu predstavu o stambenim, ali i kreditima uopšte.
Ne kupujem jahte, helikoptere ili ferarije, ali mogu i bez toga.
Živim sasvim normalno.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1318 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Vidim, zakuhalo se opasno na prethodnim stranicama.
Ja se ne bih miješao u stvari o kojima nemam pojma.
Recimo, politika mi je, niti me zanima niti pratim dešavanja na političkoj sceni, pa se ni ne miješam u te diskusije. Jedino se šegam na Dodinoj temi.
Nemam pojma ni o elektrotehnici, struji i tako tim stvarima. Ni tu se ne petljam.
Ali, vidim masu kvaziekonomista, tj. elementarno neznanje izbija. Ljudi,ako već hoćete da pričate o nečemu o čemu nemate pojma, ima Google, pa fino malo sam sebe edukuješ, a ne lupati...čuj nekretnina ne vrijedi, koji q ću ja uzimati kredit, cash je Tito
Jašta, natrpati gutu para u prednji džep košulje i
Recimo, politika mi je, niti me zanima niti pratim dešavanja na političkoj sceni, pa se ni ne miješam u te diskusije. Jedino se šegam na Dodinoj temi.
Nemam pojma ni o elektrotehnici, struji i tako tim stvarima. Ni tu se ne petljam.
Ali, vidim masu kvaziekonomista, tj. elementarno neznanje izbija. Ljudi,ako već hoćete da pričate o nečemu o čemu nemate pojma, ima Google, pa fino malo sam sebe edukuješ, a ne lupati...čuj nekretnina ne vrijedi, koji q ću ja uzimati kredit, cash je Tito
- HAVANA
#1319 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Izvini ali ja ne znam nikoga da radi za te pare a da zna raditi nesto konkretno,rukama ili mozgom.Znam da ima ali ja ih ne vidim jer su oko mene vecinom ljudi,zanatlije,majstori svog posla,onda usluzne djelatnosti koje uredno naplacuju svoj rad, pa do poslovnih ljudi,trgovaca a onda bankara,vss itd.Sve vise ovi sa kraja spiska zavise od ovih sa pocetka spiska i sve ih vise placaju.I treba da ih placaju ako dobro rade svoj posao.Tu je i prilika za one koji rade za 500 km da se bore i uce,rade kako bi postigli vise.Nikakva vise pamet nije imati 800 do 1000 km platu,ko hoce raditi,i po meni to bi i trebao biti neki minimum.Dalje po zaslugama.Znas stvoriti novu vrijednost,hoces da radis za drugog a ne za sebe...Ok,stvaraj.Rovi,kopaj,izmisljaj...Stvori.Al radi.Nemoj doci na posao nako,eto ja doso.Takav je skup i 500. Te od 500 vecinom koriste i izrabljuju ovi giganti...Nece moci jos dugo ali uvijek ce to biti najslabije placeni poslovi.Vecina nas je radila i pocinjala od tih poslova ali uci,gledaj,napreduj,bori se...dječak sa šibicama wrote:Izgleda forumasi zive u nekom paralelnom svijetu, ovdje se nekim hiljadama razbacujua masa raje radi za 500-600 maraka.
- HAVANA
#1320 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kes koji stoji je zlo.I naopako.Cisti gubitak.Tomahawk11 wrote:Vidim, zakuhalo se opasno na prethodnim stranicama.
Ali, vidim masu kvaziekonomista, tj. elementarno neznanje izbija. Ljudi,ako već hoćete da pričate o nečemu o čemu nemate pojma, ima Google, pa fino malo sam sebe edukuješ, a ne lupati...čuj nekretnina ne vrijedi, koji q ću ja uzimati kredit, cash je Tito![]()
- sheilak
#1321 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Odvajaa za kredit 600 marak ili nebitnoTomahawk11 wrote:Robija, kakav će bitisheilak wrote: A kakav je zivot uz vracanje kredita?
Lagodan normalan ili se negdje i ustezes potrositi da bi sastavio sa prvim? (r)![]()
Ne sastavljam ništa, ljudi imaju pogrešnu predstavu o stambenim, ali i kreditima uopšte.
Ne kupujem jahte, helikoptere ili ferarije, ali mogu i bez toga.
Živim sasvim normalno.
Kakav bi ti zivot bio sa tih dodatnih 600 da ne moras vracati? (r)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1322 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Kakav bi mi život bio da ne moram jesti?sheilak wrote: Odvajaa za kredit 600 marak ili nebitno
Ili da ne moram odjeću kupovati?
Ne kupuje se stan iz nekog hira.
Više mi treba stan nego tih 600 KM dodatno na budžetu.
- sheilak
#1323 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pitam te kakav bi ti zivot bio sa tih 600 dodatnih da ne moras placati stan?Tomahawk11 wrote:Kakav bi mi život bio da ne moram jesti?sheilak wrote: Odvajaa za kredit 600 marak ili nebitno
Ili da ne moram odjeću kupovati?
Ne kupuje se stan iz nekog hira.
Više mi treba stan nego tih 600 KM dodatno na budžetu.
Jesti se uvijek mora nemoj ici u krajnosti (r)
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#1324 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Znaš li šta je ovo?sheilak wrote: Pitam te kakav bi ti zivot bio sa tih 600 dodatnih da ne moras placati stan?
Jesti se uvijek mora nemoj ici u krajnosti (r)

Inače, podjela je na 5 osnovnih struktura: fiziološke, potrebe za sigurošću, potreba za ljubavlju, poštovanje, samoostvarenje.
Na ovoj piramidi je malo podobnije objašnjeno, pa sam njom ilustrirao.
- sheilak
#1325 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ja te jedno pitam ti odes na deseto nesto (r)