Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
zateznistub

#1301 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

Ali Kemal wrote:Papina posjeta je jos jedno izvrsno zajebavanje naroda i spin na nivou. Narod misli da je Papa dosao zbog njih, ne znajuci da je Papa dosao u stvari da podrzi vlast, koja je jedina profitirala u svemu tome, a i sam Papa je uzivao u svom show programu.
Gradjani Sarajeva, a i sire, su usput jos malo popljackani, a da toga nisu ni svjesni, uzeti ko levati. Sav taj cirkus je kostao i neko je ponovo uzeo lovu, a zna se ko je platio.
Naivnijeg puka do bosanskohercegovackog rijetko gdje da ima :oops:
A ja se pitam gdje si ti na ovoj temi ... :-)
Ali Kemal

#1302 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

Ti znas moj stav da se religija potpuno odvoji od drzave. Razmisli malo, Papa kaze kako ga boli sto casne sestre voze nova auta i kao brine se za siromasne koje reketira vec 2000 godina iz Vatikana u zlatu.
Bio je Papa u Sarajevu i 1997, pa nista, mozda je sada raja ocajnija, i u vecoj euforiji, jer misle da ce doci neki milioni, a u stvari od njih su uzeti milioni za ovaj posjet.
emmir1

#1303 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by emmir1 »

Mnogi su razočarani posjetom Pape, odnosno razočarani što je sve proteklo u redu.

Pa tako Nino Raspudić piše kolumnu kako je Sarajevo inače prljav grad, valjda razočaran što je vidio čisto i lijepo Sarajevo na televiziji.

Dalje piše kako je Papa loše informiran da je Sarajevo etnički očišćen grad, kako su Bošnjaci glumili taj dan dobrodošlicu.

Poskok samo izbacuje nove autore koji pišu protiv Bošnjaka i Sarajeva, jako su ljuti i razočarani što nije bilo incidenata te pokušavaju se uhvatiti za bilo šta

Dodik podivljao bukvalno, zelena transfezala, islamska deklaracija, protjerani svi hrišćani iz Sarajeva
Danguba

#1304 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

zateznistub wrote:
Ali Kemal wrote:Papina posjeta je jos jedno izvrsno zajebavanje naroda i spin na nivou. Narod misli da je Papa dosao zbog njih, ne znajuci da je Papa dosao u stvari da podrzi vlast, koja je jedina profitirala u svemu tome, a i sam Papa je uzivao u svom show programu.
Gradjani Sarajeva, a i sire, su usput jos malo popljackani, a da toga nisu ni svjesni, uzeti ko levati. Sav taj cirkus je kostao i neko je ponovo uzeo lovu, a zna se ko je platio.
evo ga...sav razocaran. :D
Danguba

#1305 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

Jolpaz wrote:Zapostavise laktasenka i odmah reaguje kao uvredjena mlada, gdje ces mene u drugi red :D
drzava
entiteti
kantoni
...

a sto je on predsjednik necega ne znaci da treba u prvi saf. :D
Ali Kemal

#1306 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote:
zateznistub wrote:
evo ga...sav razocaran. :D
Pokusaj da mislis :oops:
Za pocetak, ko je to sve platio i odakle pare :wink:
Ali Kemal

#1307 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

mirsek wrote:
Ali Kemal wrote:
Kamenjarci sigurno nisu jer su alergicni na placanje PDV tako da je Rvatski puk postedjen papine pljacke ove siromasne zemlje.
Otuzno je kako neki katolici iz BIH pokusavaju i posjet prvog u katolika ocrniti jer nije ispunio i podrzao njihove hajducijske i torovske pretenzije i ideje vec sirio toplinu, ljudskost i sloznost.
Pa ko je platio, a ko je zaradio?
mO k3

#1308 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by mO k3 »

mirsek wrote:
Ali Kemal wrote:
Kamenjarci sigurno nisu jer su alergicni na placanje PDV tako da je Rvatski puk postedjen papine pljacke ove siromasne zemlje.
Otuzno je kako neki katolici iz BIH pokusavaju i posjet prvog u katolika ocrniti jer nije ispunio i podrzao njihove hajducijske i torovske pretenzije i ideje vec sirio toplinu, ljudskost i sloznost.
ne zaboravi medjugorje....
agnostic_front

#1309 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by agnostic_front »

Ali Kemal wrote:Pa ko je platio, a ko je zaradio?
Pa hajde napiši ti. Ti tvrdiš da znaš troškove.
Molim te, napiši nam tačno koliko je ko potrošio, a koliko ko zaradio, ako možeš i sa računima, jer vidim da raspolažeš sa informacijama.
Dozer

#1310 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Dozer »

Al', lijepo je bilo cuti kako svi horski za BiH ponavljaju "moja domovina" i sl :D
razonoda

#1311 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

agnostic_front wrote:
Molim te, napiši nam tačno koliko je ko potrošio, a koliko ko zaradio, ako možeš i sa računima, jer vidim da raspolažeš sa informacijama.
:lol: kako rekose Bosanci ---ne budalite , sve se zna. ;-)
Ali Kemal

#1312 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

agnostic_front wrote:
Platili su gradjani, a tvoje pitanje ko je sve zaradio sa racunima je glupo. Uglavnom ja ne vidim nikakve koristi od toga i taj novac se mogao potrositi na korisnije stvari, npr da proradi Zemaljski muzej.
Da ponovim, Papa je bio i 1997, pa da li se rjesio bilo koji problem zbog toga. Pazi, prije 18 godina, znaci eto opet Pape tamo negdje oko 2030 i opet ce izaci muslimanska djeca da ga pozdrave ne znajuci ni sama zasto, mediji ce izvjestavati, vlast spinovati i tako u krug.

Sto je najgore troskovi ove posjete se nece nikada ni saznati, raja misli to je sve dzaba :D
hizo ramidovic

#1313 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hizo ramidovic »

Ali Kemal wrote: Platili su gradjani, a tvoje pitanje ko je sve zaradio sa racunima je glupo. Uglavnom ja ne vidim nikakve koristi od toga i taj novac se mogao potrositi na korisnije stvari, npr da proradi Zemaljski muzej.
Da ponovim, Papa je bio i 1997, pa da li se rjesio bilo koji problem zbog toga. Pazi, prije 18 godina, znaci eto opet Pape tamo negdje oko 2030 i opet ce izaci muslimanska djeca da ga pozdrave ne znajuci ni sama zasto, mediji ce izvjestavati, vlast spinovati i tako u krug.

Sto je najgore troskovi ove posjete se nece nikada ni saznati, raja misli to je sve dzaba :D
'aj ne kenjaj.
papa je na promociji bih samo za jedan dan uradio 100 puta vise nego ijedan bh diplomata za svojih 4 godine mandata. sad preracunaj koliko kosta jedan takav uhljebljeni parazit - diplomata (npr pecanac) a koliko je kostao dolazak pape. uracunaj tu i zaradu koju su imali bh trgovci, hotelijeri itd..
Ali Kemal

#1314 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ali Kemal »

hizo ramidovic wrote:'aj ne kenjaj.
papa je na promociji bih samo za jedan dan uradio 100 puta vise nego ijedan bh diplomata za svojih 4 godine mandata.
A sta je to promovisao i kako ce to pozitivno da utice na zivot gradjana, konkretno?
hizo ramidovic

#1315 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hizo ramidovic »

Ali Kemal wrote:
hizo ramidovic wrote:'aj ne kenjaj.
papa je na promociji bih samo za jedan dan uradio 100 puta vise nego ijedan bh diplomata za svojih 4 godine mandata.
A sta je to promovisao i kako ce to pozitivno da utice na zivot gradjana, konkretno?
pa nije papa dosao da rjesava konkretna pitanja rada federalne vlade ili probleme radnika dite.
jos jednom procitaj njegove poruke o drzavi bih pa ces valjda nesto i skontat'.
agnostic_front

#1316 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by agnostic_front »

Ali Kemal wrote: Platili su gradjani, a tvoje pitanje ko je sve zaradio sa racunima je glupo. Uglavnom ja ne vidim nikakve koristi od toga i taj novac se mogao potrositi na korisnije stvari, npr da proradi Zemaljski muzej.

Jeste, moglo se na Zemaljski muzej, a moglo se i za kakvu vikendicu za vođe.

A mi ako ne možemo dočekati četvrtu najmoćniju osobu na svijetu (prema Forbesu) kako treba, onda se ne trebamo zvati državom, što nekima i jeste cilj.

I hajde napiši troškove više, eto ne moraš račune, nego onako neke grube troškove.
razonoda

#1317 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

svi se zahvaljuju Covicu na org. on bi trebao dati odgovor.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1318 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hrasno38 »

Ali Kemal wrote:Ti znas moj stav da se religija potpuno odvoji od drzave. Razmisli malo, Papa kaze kako ga boli sto casne sestre voze nova auta i kao brine se za siromasne koje reketira vec 2000 godina iz Vatikana u zlatu.
Bio je Papa u Sarajevu i 1997, pa nista, mozda je sada raja ocajnija, i u vecoj euforiji, jer misle da ce doci neki milioni, a u stvari od njih su uzeti milioni za ovaj posjet.
I ja sam za to da se religija odvoji totalno od drzave samo sto je Papa Franjo izmedju ostalog i "predsjednik" jedne veoma bitne i veoma vazne drzave pa cak mozda i reci predsjednik koji ima iza sebe ubjedljivo najvecu populaciju na svijetu. Da tacno je da se konkretno ne vidi to sto je Franjo donio ali zato ono sto se ne vidi je i te kako bitno i vazno. BiH je zemlja koja trenutacno veoma veoma lose kotira u svijetu po pitanju terorizma i islamskog fundamentalizma ne zato sto ova zemlja to u vecini podrzava nego zato sto se uvijek od muhe pravio medjed. Dovoljno je da sad u ovom trenutku imas u ISIL-u 10 BH gradjana i BiH ce biti na ruznom glasu.
Papina posjeta je izmedju ostalog pokazala svijetu da ova zemlja nije takva i da se ovdje ne ubija po pravilu zato sto si drukciji nego su to iznimke kao i u cijelom svijetu sto postoje. Drugo posjeta ovako velikog vjerskog vodje iskljucivo glavnom gradu BiH je zestoka samarcina onima koji svojataju i Papu i Vatikan kao iskljucivo nesto sto se njih tice. Dalje Franjina posjeta je pokazala Dodiku koliko je nebitan, drugi red je mjesto koje i jeste za njega. Ne mozemo svaku posjetu gledati kroz prizmu koliko nam je ko para donio umjeto da napokon pare pocnemo praviti sami.
Da remiziramo priznanje Vatikana u najtezim vremenima je bilo toliko vazno i bitno da je to neopisivo tako da svaka posjeta Pape je isto tako neopisvo bitna koliko za katolike BiH koji nisu pali sa neba na ove prostore toliko i za sve narode jer ovo je drzavnik rame uz rame sa najjacim drzavnicima zemaljske kugle. I da ako hoces da budes drzava onda moras i trositi pare na njenu promociju a ovo je rijetko kad dobro utrosena para.
and

#1319 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by and »

hAZNADAR wrote:Odlican tekst i treba se procitati

Katolicki-pastir-medu-coporom-vukova-bosanskohercegovacke-politike

http://www.tportal.hr/vijesti/384554/Ka ... itike.html

citat:
To se najbolje moglo vidjeti po tome što su se tisuće hodočasnika nakon svečane mise na Koševu, mnogi od njih crveni od sunca koje je nemilosrdno pržilo cijeli dan (pa čak i kad je poslijepodne na pola sata počela pada slabašna ljetna kiša), razmiljele po Baščaršiji u potrazi za ručkom. Dočekani su s gostoprimstvom, uključujući i one koji su nosili šalove s verzijom hrvatskog grba koja počinje s bijelim poljem, a više od tisuću novinara koji su 6. lipnja bili u Sarajevu, nije zabilježilo ijedan incident ili neugodnost vrijednu spomena.

Na Baščaršiji su se mogli kupiti i razni suveniri s likom pape Franje (odmah uz one s Titovim likom!) pa nema sumnje da je njegov dolazak bio i prilika da se zaradi, ali su cijene bile daleko povoljnije nego one u Međugorju. A Baščaršijom su hodali brojni hodočasnici, od kojih je većina očito bila iz Hrvatske (što se vidjelo po hrvatskim zastavama i majicama na kojima je znalo pisati iz koje župe dolaze), ali i iz Srbije, Crne Gore, no i udaljenijih država poput Albanije i Ukrajine. Ionako šareno Sarajevo se 6. lipnja obogatilo i bojama, primjerice, šokačkih narodnih nošnji, pa se na Baščaršiji nakon koševske mise moglo vidjeti i snaše u punoj opremi kako traže dobre ćevape.
dobar tekst :thumbup:
and

#1320 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by and »

swanfilter wrote:
and wrote:
arslanbey wrote:zasto bosnjaci toliko lude za tim da i drugi vole BIH :?
pa zato što je to jedini način da se ,sto bi papa rekao,grade mostovi a ne zidovi i da bude nade da će ovdje nekad biti suživota i mira.
Ja ne ludim jer za tim nema potrebe. Zasto? Mi, koji volimo drzavu BiH, smo jos uvijek u vecini. Ostali mogu na koljena i neka se prave budale dok im covjek lijepo kaze gdje im je mjesto. Oni to jednosavno ignoriraju, a kmece kako ih je sve manje i manje ...
kada budemo većina u gradovima duž granica bih onda ćeš moći reći da nismo na koljenima.
:zzzz:
uglavnomja

#1321 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by uglavnomja »

and wrote:
hAZNADAR wrote:Odlican tekst i treba se procitati

Katolicki-pastir-medu-coporom-vukova-bosanskohercegovacke-politike

http://www.tportal.hr/vijesti/384554/Ka ... itike.html

citat:
To se najbolje moglo vidjeti po tome što su se tisuće hodočasnika nakon svečane mise na Koševu, mnogi od njih crveni od sunca koje je nemilosrdno pržilo cijeli dan (pa čak i kad je poslijepodne na pola sata počela pada slabašna ljetna kiša), razmiljele po Baščaršiji u potrazi za ručkom. Dočekani su s gostoprimstvom, uključujući i one koji su nosili šalove s verzijom hrvatskog grba koja počinje s bijelim poljem, a više od tisuću novinara koji su 6. lipnja bili u Sarajevu, nije zabilježilo ijedan incident ili neugodnost vrijednu spomena.

Na Baščaršiji su se mogli kupiti i razni suveniri s likom pape Franje (odmah uz one s Titovim likom!) pa nema sumnje da je njegov dolazak bio i prilika da se zaradi, ali su cijene bile daleko povoljnije nego one u Međugorju. A Baščaršijom su hodali brojni hodočasnici, od kojih je većina očito bila iz Hrvatske (što se vidjelo po hrvatskim zastavama i majicama na kojima je znalo pisati iz koje župe dolaze), ali i iz Srbije, Crne Gore, no i udaljenijih država poput Albanije i Ukrajine. Ionako šareno Sarajevo se 6. lipnja obogatilo i bojama, primjerice, šokačkih narodnih nošnji, pa se na Baščaršiji nakon koševske mise moglo vidjeti i snaše u punoj opremi kako traže dobre ćevape.
dobar tekst :thumbup:
:thumbup:
insomnia78

#1322 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Pridajete previse vaznosti Vatikanu
Priznanje BiH od strane Vatikana nije sprjecilo pokusaj odcjepljenja Herceg Bosne i rat sa Hrvatima, nije sprjecilo Hrvatske ambicije prema podjeli BiH, nije nam plaho ni pomoglo kod vecinom katolickih zemalja iz SB

Papine poruke iz 97-e takodje nisu donjele nikakve promjene
megaman4

#1323 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by megaman4 »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja sam pod dojmom ove posjete još.

I bilo je divno što je Papa u jučerašnjem Angelusu na Trgu Sv. Petra rekao divne riječi o BiH. Tačno se vidi da nije, za razliku od političara iz vana, došao da nas tretira kao mala, divlja plemena koja treba prevaspitati, već kao neko ko je došao da od nas uči, a i da i mi nešto od njega naučimo. I drago mi je da je prepoznao izvjesne napore u cilju pomirenja u našem društvu. I pohvalio nas :thumbup:

Što se Angele Merkel tiče, njena posjeta je u strogo političkom smislu vrlo ozbiljan i važan događaj. Angela Merkel ne dolazi da prošeta Sarajevom. Budite sigurni. Njemačka inicijativa je već trebala da daje rezultate. Umjesto toga, oni koji su je trebali provoditi se vjenačavaju i razvode. Sigurno će u rasporedu biti jedan sastanak sa bh. političarima, možda čak iza zatvorenih vrata, sa ponudom - Uzmi ili ostavi, i vrlo ozbiljnom i snažnom porukom.
Angela Merkel nije svako. Moćnija je od Obame. Budi siguran da Dodiku i sličnima nije nimalo drago što ona baš dolazi u ovo vrijeme. Prvo Papa, sada ona. BiH je opet ozbiljno u fokusu Evrope i Svijeta a to našima ne odgovara. Kod nje nema labavo, jer Merkel želi rezultate, i budi siguran, ona će pomno sve pratiti, i ako ne bude pomaka sa ovom inicijativom, mijenjat će se politički akteri, pa makar i Crni Petar došao na vlast. Vidimo svi kako šaltaju Grčku, koja je pod pritiskom EU morala popustiti, jer će na kraju biti onako kako hoće Njemačka odnosno Merkel, koja defacto vlada EU..
limeni

#1324 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by limeni »

megaman4 wrote:

I bilo je divno što je Papa u jučerašnjem Angelusu na Trgu Sv. Petra rekao divne riječi o BiH. Tačno se vidi da nije, za razliku od političara iz vana, došao da nas tretira kao mala, divlja plemena koja treba prevaspitati, već kao neko ko je došao da od nas uči, a i da i mi nešto od njega naučimo. I drago mi je da je prepoznao izvjesne napore u cilju pomirenja u našem društvu. I pohvalio nas :thumbup:

Što se Angele Merkel tiče, njena posjeta je u strogo političkom smislu vrlo ozbiljan i važan događaj. Angela Merkel ne dolazi da prošeta Sarajevom. Budite sigurni. Njemačka inicijativa je već trebala da daje rezultate. Umjesto toga, oni koji su je trebali provoditi se vjenačavaju i razvode. Sigurno će u rasporedu biti jedan sastanak sa bh. političarima, možda čak iza zatvorenih vrata, sa ponudom - Uzmi ili ostavi, i vrlo ozbiljnom i snažnom porukom.
Angela Merkel nije svako. Moćnija je od Obame. Budi siguran da Dodiku i sličnima nije nimalo drago što ona baš dolazi u ovo vrijeme. Prvo Papa, sada ona. BiH je opet ozbiljno u fokusu Evrope i Svijeta a to našima ne odgovara. Kod nje nema labavo, jer Merkel želi rezultate, i budi siguran, ona će pomno sve pratiti, i ako ne bude pomaka sa ovom inicijativom, mijenjat će se politički akteri, pa makar i Crni Petar došao na vlast. Vidimo svi kako šaltaju Grčku, koja je pod pritiskom EU morala popustiti, jer će na kraju biti onako kako hoće Njemačka odnosno Merkel, koja defacto vlada EU..
Nama koji zelimo dobro ovoj drzavi samo moze biti u interesu dolazak velikih politicara.
Eu i SAD su dugo vremena zapustili ovaj region i tako je jacao proruski seperatizam koji zeli progutati region u rusku sferu, to su skontali sad i zapadnjaci i siguran sam da ce se malo brze krenuti reformama i integracijama u eu.
Imam i ja simpatije za tursku ali realno ona trenutno nema kapacitet da poklopi ovaj region kad bi se takmicili sa rusima tako da ce ovaj region prije ili kasnije zavrsiti u evropskoj uniji i da ce se faktori nestabilnosti kao dodik sklanjati sa puta.
megaman4

#1325 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by megaman4 »

limeni wrote:
megaman4 wrote:

Nama koji zelimo dobro ovoj drzavi samo moze biti u interesu dolazak velikih politicara.
Eu i SAD su dugo vremena zapustili ovaj region i tako je jacao proruski seperatizam koji zeli progutati region u rusku sferu, to su skontali sad i zapadnjaci i siguran sam da ce se malo brze krenuti reformama i integracijama u eu.
Imam i ja simpatije za tursku ali realno ona trenutno nema kapacitet da poklopi ovaj region kad bi se takmicili sa rusima tako da ce ovaj region prije ili kasnije zavrsiti u evropskoj uniji i da ce se faktori nestabilnosti kao dodik sklanjati sa puta.
:thumbup: Potvrdio si moje riječi...
Post Reply