Cybernetic wrote:Alfons Kauders wrote:Cybernetic wrote:Dobro, nemaju svi sluganski mentalitet kao prosjecni Bosnjo. Da li je moguce da nigdje u Evropi ljudi ne puse ovu neoliberalnu demagogiju o grckim ljencugama koji se samo suncaju i jedu fetu dok Svabe rade za cijelu Evropu? Kome smeta 13 plata? U Austriji primamo cak 14 i sindikat se bori da tako ostane. U Bosni mjesecima ne prime platu i dalje sute podvijenog repa. Ako se desi strajk, to je tesko za povjerovati. Nije cudo da sluganski mentalitet cesto spasitelja trazi u nekom vanjskom Mesiji, npr. Erdoganu i "investitorima". Koja bijeda. Njemacka cijelu Evropu vodi u propast. Grcka je tek samo pocetak. Ovo ponizavanje Grka treba poslati poruku ostalima ukoliko im slucajno naumpadnu alternative neoliberalnom diktatu. Troika nema pravo da kaznjava citav grcki narod za promasaje korumpiranih kompradorskih vlada iz proslosti, samo da bi recimo Njemacka odrzala svoj izvozni visak koji je nedavno oborio sve povijesne rekorde. Pritisci koji stizu iz Berlina i Brisela dokazuju da se demokracija ovdje nalazi u fazi odumiranja. Stvorena je ogromna propagandna masinerija koja se sluzi starim stereotipima o neproduktivnim nacijama, parazitima i "socijalistickim mentalitetima". Uspjeh te propagande se osjeti iz govora prosjecne bijede koja zivi od 900 Eura mjesecno i misli da je to normalno i da ne predstavlja nikakav problem, jer problem su grcki lezihljebovici koji "nam kradu nas novac". Konzorcij njemacke oligarhije i njihovne produzne ruke u politici, odnosno njemacka drzava, je prvo satrala svoje radnistvo. Nakon ekonomskog pustosenja istocne Njemacke su udarili na cjelokupno radnistvo. Danas u Njemackoj mozes biti sretan ako dobijes kolektivni ugovor, jer se samo 60% zaposlenih tamo moze na to pohvaliti.
U EU odavno vlada neoliberalna desnica koja ne dopusta skretanje sa tog kursa. Stranke sa mainstream ljevice, socijaldemokratske i zelene, su davno dovedene "u red". To se uostalom nedavno culo iz govora sefa njemackog SPD-a Sigmara Gabriela koji je za stanje u Grckoj poceo optuzivati komuniste, da bi valjda dokazao svoju lojalnost. Ulazak u EU ne znaci nista vise nego sirenje supka. Otvori trziste, rasprodaj sve sto mozes i rasiri noge. Ovakva politika, zajedno sa ratnim huskanjem u slucaju ukrajinske krize, ce Evropu odvesti u jos jednu katastrofu. Onog momenta kada oligarhija neke od mocnih EU clanica svoje interese pocne smatrati ugrozenim, ulazimo u novu i ozbiljniju fazu krize. Cim u Evropi dodje do veceg ekonomskog i politickog zemljotresa, prvo ce popusiti male nebitne kvazi-drzave kao BiH, Srbija itd.
Cipras je referendum najavio iz cistog ocaja, jer nema nikakve podrske u Evropi sto je takodjer zabrinjavajuce. Svi sute i puse. Svako pristajanje grcke vlade na neke od uslova je zavrsilo nametanjem novih ili modifikacijom prihvacenih. Troika je prvo trazila povecanje poreza na dodatnu vrijednost za 0,7%. Nakon sto su Grci pristali, EU zahtjev povecala na 1%. Grcki prijedlog za vece oporezivanje korporacija i bogatasa je odmah odbijen. Ako Grcka definitivno pokori, to je put u katastrofu. Njihova ekonomija nije u stanju da izdrzi zahtjeve stednje koje se od njih ocekuju. Ali tko jebe Grke, te pravoslavne ljencuge. Ajmo im se dalje smijati k'o budale. To se ne moze desiti Bosnjakistanu 23%, jer tu su Naser Oric i sultan Erdogan.

Ako ti se ne svidja ta neoliberalna tiranija, zasto iz Austrije fino ne emigriras u Bjelorusiju ili Venecuelu?
Ne moze jare i pare.
Uostalom zaboli me chuna da li je u Grckoj na vlasti Syriza, Zlatna Zora ili nesto izmedju. Svi su se izredali, od ljevice, preko centra, do desnice. Isto ko i kod nas. Niko nije uradio nista na reformama, vec je cak spojio na drzavnu sisu jos vise ljudi. Isto kao i kod nas.
A ako se to desi Bosnjakistanu (i nije 23%, prestani citat hercegsrbske forume), onda ce uzroci biti uhljebljavanje desetina hiljada idiota koje ljudi poput mene (a ne tebe) hrane iz mjeseca u mjesec. Isto kao i kod Grka.
I zivo ce mi pucat kurac jel tad na vlasti desnica ili ljevica, jer su po ovom pitanju i jedni i drugi, i kod nas i kod Grka, potpuno jebeno isti.
Ja mislim da tebe generalno zaboli chuna i da sam ne znas sto hoces, a jos manje o cemu pricas, bas u duhu svog nadimka. Jedino iz tebe ne izvire ovaj mahalski sovinizam bosnjackih desnicara iz dijaspore.
Gojeni H wrote:Bla, bla, Marks, Engels i kapital ... Je l' ugrozba? Eto neka prekinu taj lanac zlog bankarstva i politike i neka ih sve odjebu.
Bolesno bi se bilo radovati onome sto ceka grcki narod, ali ako se jedna pametna iz ovoga moze izvuci to je da na ku.cu NEMA meda, i da naplata dolazi kad tad.
Ali, nastavi se sekirati za ugrozenu radnicku klasu ... iz Austrije. Skoro kao Lenjin iz Svice.
Naplata ce doci svima, kad tad. Nego, imal' investicija?
Aaaa, ti dakle nisi dijasporashki sovinista, vec ljevicar?

How sweet

Ono kao protiv-teza sovinistima, gospon 23%
E pa ja nisam ni ljevicar ni desnicar, jer i jedni i drugi ponekad imaju dobre ideje. Zato ti se mozda cini da me generalno zaboli chuna, ali nije tako. Primjera radi, za razliku od tebe, ja sam i dalje u domovini, radim i borim se da nam bude bolje, a bio sam tu i u ratu.
Boli me chuna da li ce vladati desnica ili ljevica dok god ima nekog napretka (a uvjerili smo se da ga nema ni pod jednim ni pod drugim). Tebi je ocito vaznija ideologija od dobrobiti drustva. Meni nije. Samo daj para, posla i razvoja - boli me krasna kita hoce li zemljom vladati ljevicarski, marksisticki populista, ili neoliberalni majkoshevac.
Ko sto rekoh zaboli me chuna. Svako ko u nasoj situaciji stavlja ideologiju ispred blagostanja je u najmanju ruku neozbiljan. Ah da, pa ti nisi u nasoj situaciji, ti si u poganoj, kapitalistickoj Austriji.

Lahko je sinko tudjim kurcem gloginje mlatit