Iracki siiti su domicilni narod Iraka, zasto bi ih bilo ko protjerivao u Iran? Osim toga, oni su bili siiti stoljecima prije nego su Iranci masovno prihvatili siitski nauk. Zasto li me te vizije kako odlaze u Iran podsjecaju na cetnicke i ustaske koncepte? Ono sanja da ljudi napustaju svoje domove, prostore na kojima zive stoljecima unatrag, i sve to samo zato sto se njemu ne svidja njihova interpretacija vjere. Aferim!
Irak
-
zvizdan
#1301 Re: ISIS zauzeo Mosul
hoćeš da kažeš da slijedi traktorijada za Iran ?
[/quote]
Iracki siiti su domicilni narod Iraka, zasto bi ih bilo ko protjerivao u Iran? Osim toga, oni su bili siiti stoljecima prije nego su Iranci masovno prihvatili siitski nauk. Zasto li me te vizije kako odlaze u Iran podsjecaju na cetnicke i ustaske koncepte? Ono sanja da ljudi napustaju svoje domove, prostore na kojima zive stoljecima unatrag, i sve to samo zato sto se njemu ne svidja njihova interpretacija vjere. Aferim!
- amoninan
#1302 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pa i ne baš. Selektivno ti to. Jug je npr šitoiziran u 19.stoljeću, dok je bio pod upravom British Indian Companyzvizdan wrote:
Last edited by amoninan on 18/06/2014 12:48, edited 1 time in total.
- jon_jovi
#1304 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zapad je jedno vrijeme tolerirao supremaciju sunita nad šitima, i Kurdima, zatim okrenuo ploču pa onda sklopio savez sa Kurdima i šitima, sadašnja slika je da ne podržavaju ni jedne, ni druge, ni treće. Zapadna podrška je nešto jako upitno i relevantno. Konstantno podržavaju samo Izrael.energy star wrote:jon_jovi wrote: Ti si svojim stavovima potvrdio moje navode. I Zapad smatra da su Arapi mentalno u 17. stoljeću i da je najbolje da tamo ostanu. Sa racionalnim Arapima sto puta bi teže izlazili na kraj nego sa ovim gaćonjama. I oni smatraju da su za Arape kamile a ne Toyote, šatori a ne kuće od čvrstog materijala. Nafta je bila omogućila Arapima i te kakv napredak, sada to valja poništiti.
Imaju oni i plan - B.
Veliki Izrael do Eufrata i Tigrisa u kojemu bi Arapi bili u položaju Palestinaca iz Z. Obale i Gaze. Imaju oni i Biblijska proročanstva pa ih nastoje ubrzati na prostoru Bliskog Istoka.
Najveća opasnost u ovom regionu za planove Zapada jesu Kurdi, bar kada je u pitanju zaglupljivanje Arapa. Zato su Kurdi meta režima u Ankari, a bili su nagovorili i Saddama da ih napada bojnim otrovima. Kurdi su opasni jer su racionalni i teže napretku.
Zapad svojom vojnom podrškom arapskim monarsima spriječava napredak arapskog naroda. S time se slažem. Podrškom monarsima spriječavaju da prihodi od nafte dođu širim narodskim masama a ovako koncetriraju te prihode u ruke par bogatih šeiskih obitelji.
Ali ovo što se sad događa u Iraku nije Zapad kriv.
Malikijeva osveta i teror nad sunitima je kriv Maliki a ne Zapad.
POvukao bih paralelu.
Iračke sunite bih usporedio sa Hrvatima a Šijite sa Srbima.
I irački suniti i šijiti su Arapi. Srbi i Hrvati su Slaveni.
I Irački suniti i šijiti su muslimani. I Srbi i Hrvati su kršćani.
Ali su Srvi pravoslavci a Hrvati katolici.
Ova monstruozna strijeljanja šijita od strane ISIL-a me podsjećaju na monstruozna strijeljanja ljudi od strane ustaša 1941.
Kao osveta za srpski političko-ekonomsko ugnjetavanje Hrvata u Kraljevini Jugoslaviji 1918-1941.
Sve to oni rade da postignu svoj cilj. Arapi su naivni i njih je lahko navest kao što ih i navode
-
zvizdan
#1305 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pa i ne baš. Selektivno ti to. Jug je npr šitoiziran u 19.stoljeću, dok je bio pod upravom British Indian Company
[/quote]
Nemoj me zezati?! E onda ih stvarno treba na traktore pa u Iran! Mada bi ipak bilo bolje poklati to, ko zna, mozda ce imati ambicije da se nekad vrate... Kakvi pacenici...
Nemoj me zezati?! E onda ih stvarno treba na traktore pa u Iran! Mada bi ipak bilo bolje poklati to, ko zna, mozda ce imati ambicije da se nekad vrate... Kakvi pacenici...
- Challenger__
#1306 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Dao Bog da bude tako, ali čisto sumnjam. Mnoštvo kredibilnih autora tvrde da iza ovog haosa stoje SAD, na prvom mjestu, te KSA i Turska (kao što sam sam ustvrdio u svojim prvim komentarima).mirsek wrote:Ali taj kurs direktno ide protiv turskih pa pomalo i sirijskih i iranskih interesa.
Ovo moze pribliziti tursku iranu i siriji u slamanju kurdskih pretenzija za stvaranjem svoje drzave od teritorija ovih drzava..
- primjer, Christof Lehmann
- primjer, Robert Fisk
- Ne računajući lucidnog Abdul Fataha, te saradnike Bašara el-Assada, sav sunitski svijet se pokazuje kao apsolutna ovca nedorasla izazovima.
Na žalost.
- Opetja033
#1307 Re: ISIS zauzeo Mosul
Je li @anominan spominjao to? Odgovorio je na tvoju tvrdnju da je Irak siitski i prije nego su Safavidi silom uveli siizam kao zvanicnu vjeru u Iran. Umjesto da se povuces i kazes "ok, nisam znao" pocinjes spinovati. Svasta.zvizdan wrote: Nemoj me zezati?! E onda ih stvarno treba na traktore pa u Iran! Mada bi ipak bilo bolje poklati to, ko zna, mozda ce imati ambicije da se nekad vrate... Kakvi pacenici...
Last edited by Opetja033 on 18/06/2014 12:57, edited 1 time in total.
- amoninan
#1308 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nemoj me zezati? E onda ih stvarno treba na traktore pa u Iran! Mada bi ipak bilo bolje poklati to, ko zna, mozda ce imati ambicije da se nekad vrate... Kakvi pacenici...[/quote]zvizdan wrote:Pa i ne baš. Selektivno ti to. Jug je npr šitoiziran u 19.stoljeću, dok je bio pod upravom British Indian Company
-
energy star
#1309 Re: ISIS zauzeo Mosul
Da li tunižanski arapin može razumjeti saudijskog arapina?
Ako je to jedan jezik onda je velika mogućnost da je to i jedan narod.
Pan-Arabizam!
http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-Arabis ... States.png
I koliko sam shvatio religijska sunitsko-šijitska komponenta je jedna od najvećih prepreka tom projektu.
Najveća prepreka bi bile kraljevske kuće, kojima napamet ne pada napuštati feudalno-rojalistički način vladavine!
Pan-Arabizam!
http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-Arabis ... States.png
I koliko sam shvatio religijska sunitsko-šijitska komponenta je jedna od najvećih prepreka tom projektu.
Najveća prepreka bi bile kraljevske kuće, kojima napamet ne pada napuštati feudalno-rojalistički način vladavine!
- amoninan
#1310 Re: ISIS zauzeo Mosul
Prepreka pan-arabizmu su prije svega bili pan-arabisti, odnosno njihovi lideri. Sveijedan htio da on baš bude taj, kralj svih arapa. Najbolji primjer ti je Arapska Republika, i kako završi. I tako...odoše u smeće historije kao luzeri svi skupa.energy star wrote:Da li tunižanski arapin može razumjeti saudijskog arapina?
Pan-Arabizam!
- mirsek
#1311 Re: ISIS zauzeo Mosul
Onda najvise iraka ide pod direktni iranski uticaj i kontrolu.Jedino ce biti problem konekcija sa sirijom al moze se dok je ovaj dernek u toku vojno zauzeti neki siri koridor prema siriji i to drzati do konacnog dogovora oko teritorija.Challenger__ wrote:- Dao Bog da bude tako, ali čisto sumnjam. Mnoštvo kredibilnih autora tvrde da iza ovog haosa stoje SAD, na prvom mjestu, te KSA i Turska (kao što sam sam ustvrdio u svojim prvim komentarima).mirsek wrote:Ali taj kurs direktno ide protiv turskih pa pomalo i sirijskih i iranskih interesa.
Ovo moze pribliziti tursku iranu i siriji u slamanju kurdskih pretenzija za stvaranjem svoje drzave od teritorija ovih drzava..
- primjer, Robert Fisk
- Ne računajući lucidnog Abdul Fataha, te saradnike Bašara el-Assada, sav sunitski svijet se pokazuje kao apsolutna ovca nedorasla izazovima.
Na žalost.
- asurbanipal
#1312 Re: ISIS zauzeo Mosul
Opetja033 wrote:Je li @anominan spominjao to? Odgovorio je na tvoju tvrdnju da je Irak siitski i prije nego su Safavidi silom uveli siizam kao zvanicnu vjeru u Iran. Umjesto da se povuces i kazes "ok, nisam znao" pocinjes spinovati. Svasta.zvizdan wrote: Nemoj me zezati?! E onda ih stvarno treba na traktore pa u Iran! Mada bi ipak bilo bolje poklati to, ko zna, mozda ce imati ambicije da se nekad vrate... Kakvi pacenici...
I tebi i @amonimnom bi trebalo zavaliti keca iz historije. Bilo je ši'ija u Iraku i mnogo vremena prije Safavida. Jedino što je tačno rekao je da se broj ši'ita u Iraku povećao tokom XIX. vijeka, a uzroka je bilo više...
- dječak sa šibicama
#1313 Re: ISIS zauzeo Mosul
Sjajna.
Vice news je uvijek na licu mjesta, i svaki prilog im je u istom tonu, "zlocinacke siije i revolucionarni suniti". Sve lijepo upakirano u celofan.
Jos od reportaze o "hrabrim libijskim revolcuionarima iz Londona" jasno je ko su i sta su.
- Challenger__
#1314 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Najbitnije je da je Irak bude svoj, a ako je svoj onda je svih, a ako je svih onda je sasvim logično da je prijatelj Teheranu, Damasku, Bejrutu. E u tom i jeste problem i zato je invadiran od anglo-cionističkih skakavaca. Ono što sada Bagdad treba da uradi je:mirsek wrote:Onda najvise iraka ide pod direktni iranski uticaj i kontrolu.Jedino ce biti problem konekcija sa sirijom al moze se dok je ovaj dernek u toku vojno zauzeti neki siri koridor prema siriji i to drzati do konacnog dogovora oko teritorija.
1. da uprkos konfliktu traži subjekte među sunitima i stvara koalicione kapacitete za budućnost;
2. da ne upadne u zamku sektaške osvete, i
3. ne pristane na ponudu cionističke ("I am a zionist") zmije i psihopate Joa Bidena koji dolazi u Irak sa ideojom o podjeli zemlje. Autonomija - da, podjela - ne.
Last edited by Challenger__ on 18/06/2014 13:18, edited 1 time in total.
- asurbanipal
#1315 Re: ISIS zauzeo Mosul
energy star wrote:Da li tunižanski arapin može razumjeti saudijskog arapina?
Treba napraviti distinkciju između Arapa sa poluotoka i ostalih "Arapa". Razlike su negdje manje, negdje više izražene, kako u lingvističkom i dijalektskom pogledu, tako i etničkom, kulturološkom i tradicijskom.
- Opetja033
#1316 Re: ISIS zauzeo Mosul
Naravno da je bilo, mnogo mnogo prije Safavida. Jesam li ja rekao da nije? Napisao sam da Irak nije bio sitski. Nemoj letiti, zurba je od Sejtana. Udahni duboko, procitaj par puta ako je potrebno pa onda odgovori.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote:Je li @anominan spominjao to? Odgovorio je na tvoju tvrdnju da je Irak siitski i prije nego su Safavidi silom uveli siizam kao zvanicnu vjeru u Iran. Umjesto da se povuces i kazes "ok, nisam znao" pocinjes spinovati. Svasta.zvizdan wrote: Nemoj me zezati?! E onda ih stvarno treba na traktore pa u Iran! Mada bi ipak bilo bolje poklati to, ko zna, mozda ce imati ambicije da se nekad vrate... Kakvi pacenici...
I tebi i @amonimnom bi trebalo zavaliti keca iz historije. Bilo je ši'ija u Iraku i mnogo vremena prije Safavida. Jedino što je tačno rekao je da se broj ši'ita u Iraku povećao tokom XIX. vijeka, a uzroka je bilo više...
- asurbanipal
#1317 Re: ISIS zauzeo Mosul
Opetja033 wrote: Naravno da je bilo, mnogo mnogo prije Safavida. Jesam li ja rekao da nije? Napisao sam da Irak nije bio sitski. Nemoj letiti, zurba je od Sejtana. Udahni duboko, procitaj par puta ako je potrebno pa onda odgovori.
Sorry, ti jesi napisao, ali @amonimni nije.
-
moke_31
#1318 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ti si fakat nenadmašan, i dalje si na nekim svojim tripovimaChallenger__ wrote:- Dao Bog da bude tako, ali čisto sumnjam. Mnoštvo kredibilnih autora tvrde da iza ovog haosa stoje SAD, na prvom mjestu, te KSA i Turska (kao što sam sam ustvrdio u svojim prvim komentarima).mirsek wrote:Ali taj kurs direktno ide protiv turskih pa pomalo i sirijskih i iranskih interesa.
- primjer, Robert Fisk
Na žalost.
- amoninan
#1319 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nisam ni tvrdio suprotno. Samo dodao "detaljčić" koji je autor zaboravio spomenuti i tako to. Selektivno i ti to. Helem..asurbanipal wrote:Opetja033 wrote: Naravno da je bilo, mnogo mnogo prije Safavida. Jesam li ja rekao da nije? Napisao sam da Irak nije bio sitski. Nemoj letiti, zurba je od Sejtana. Udahni duboko, procitaj par puta ako je potrebno pa onda odgovori.
--------
Iraq crisis needs a proper response from this region
http://www.thenational.ae/thenationalco ... his-region
- Opetja033
#1320 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pa ne bih da mu glumim advokata, ali ja ne vidim gdje tvrdi da siija nije bilo u Iraku prije 19. stoljeca. Ko iole bolje poznaje historiju Islama zna da ih je u Iraku uvijek bilo poprilicno. Koliko sam ga ja shvatio tvrdi da Arapi u onome sto je danas Irak nisu bili vecina sve do 19. stoljeca. I tu je u pravu.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote: Naravno da je bilo, mnogo mnogo prije Safavida. Jesam li ja rekao da nije? Napisao sam da Irak nije bio sitski. Nemoj letiti, zurba je od Sejtana. Udahni duboko, procitaj par puta ako je potrebno pa onda odgovori.
Medjutim ako gledamo cisto vjersku pripadnost, tesko da je Irak vecinski siijski uzimajuci u obzir da su medju Kurdima u apsolutnoj vecini suniti.
- madner
#1321 Re: ISIS zauzeo Mosul
Realno, da Ataturk nije bio Bosnjo, sada bi to bilo dio Turske. No nije htio da ima posla sa njima.
-
zvizdan
#1322 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zemljak, ne vrijedi ulaziti u te vrste rasprava s ovakvim likovima. Skrenuo sam paznju na to da je uzas da covjek zaziva nekakvu traktorijadu irackih siita ka Iranu, da je stravicno da neko ko se smatra muslimanom moze i pomisliti na to da neki ljudi, zene, djeca, starci... trebaju napustati prostore gdje im korijeni sezu stoljecima unatrag, i to zato sto im je vizija vjere drugacija od tvoje. Pa ako to nije cetnicko-ustaski dozivljaj svijeta, ne znam onda sta jeste...asurbanipal wrote:Opetja033 wrote: Naravno da je bilo, mnogo mnogo prije Safavida. Jesam li ja rekao da nije? Napisao sam da Irak nije bio sitski. Nemoj letiti, zurba je od Sejtana. Udahni duboko, procitaj par puta ako je potrebno pa onda odgovori.
Ali onda se jave ovi koji bi da prebace temu i da raspravljaju o tome kad se siizam siri na jugu Iraka. Sto je inace jako vazno pitanje kad je rijec o ludilom obojenim snovima lika koji ima nick Crna zastava. To ce kao objasniti zelje takvih maloumnika, opravdati ih, sta li...? Nema svrhe raspravljati s takvim ljudima. Ne treba podilaziti njihovim potrebama da pravdaju svoj izopaceni dozivljaj svijeta. I Karadzic i Seselj, kako smo mogli vidjeti, imaju sta reci u svoju odbranu, i oni se hvataju Turaka, bitke na Kosovu, haraca i bune protiv spahija kao nekakvih opravdanja za Srebrenicu, Keraterm, spaljivanje zivih ljudi po kucama i slicno. Hele nejse...
- amoninan
#1323 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma ne bi mu ni dali.madner wrote:Realno, da Ataturk nije bio Bosnjo, sada bi to bilo dio Turske. No nije htio da ima posla sa njima.
- Challenger__
#1324 Re: ISIS zauzeo Mosul
To je tekfirijski mentalitet, kuga kraja 20. i početka 21. stoljeća i na njegovom ohrabrivanju, snaženju i naoružavanju se zasniva neoimperijalna manipulacija.zvizdan wrote:Skrenuo sam paznju na to da je uzas da covjek zaziva nekakvu traktorijadu irackih siita ka Iranu, da je stravicno da neko ko se smatra muslimanom moze i pomisliti na to da neki ljudi, zene, djeca, starci... trebaju napustati prostore gdje im korijeni sezu stoljecima unatrag, i to zato sto im je vizija vjere drugacija od tvoje. Pa ako to nije cetnicko-ustaski dozivljaj svijeta, ne znam onda sta jeste...
- amoninan
#1325 Re: ISIS zauzeo Mosul
moke_31 wrote:Challenger__ wrote:- Dao Bog da bude tako, ali čisto sumnjam. Mnoštvo kredibilnih autora tvrde da iza ovog haosa stoje SAD, na prvom mjestu, te KSA i Turska (kao što sam sam ustvrdio u svojim prvim komentarima).mirsek wrote:Ali taj kurs direktno ide protiv turskih pa pomalo i sirijskih i iranskih interesa.
- primjer, Robert Fisk
Na žalost.
Ti si fakat nenadmašan, i dalje si na nekim svojim tripovima![]()
![]()
profesor Michael Neumann objasnio fenomen i levate koji ga puše, preporučujem:
http://www.amazon.com/Whats-Left-Radica ... 0921149220