tacno tako sad hidro elektrane piceZeljo_do_groba wrote:Ljudi, ne pricajte laicki o onome sto ne znate. Elektrana jeste u opasnosti i veceras dolazi puno ljudi da osiguraju POMOCNA postrojenja koja su u opasnosti da poplave. ALI i da poplave, i da se mora iskljuciti postrojenje, to nema nikakve veze sa tim kome oni daju energiju, niti je oni daju nekome odredjenom. El. energija se salje u mrezu, ako se npr. postrojenje iskljuci zbog nekog vanrednog razloga, ili da se desi neka havarija na elektrani koja nije vezana za ove poplave, onda postoji trziste el. energije i struja se kupi a to se radi putem dispecera koji tacno znaju u kojem trenutku koliko gdje fali ili ima viska struje. Desavalo se koliko hoces puta u 2013 godini npr. da niti jedan blok ne radi, a opet svi imaju struje...
A koliko god da je ta elektrana u Tuzli u opasnosti, jos je gore sa TE Kakanj i sa hidroelektranama koje sa ovakvim vodostajima i ne mogu uglavnom raditi... Ali sve se to namiri kupovinom...
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
Tkanton
#1301 Re: Poplave u cijeloj BiH
- Pitarrr82
#1302 Re: Poplave u cijeloj BiH
kakavdanakneiskustvu wrote:Pitarrr82 wrote:U Semberiji Drina i dalje u porastu, cujem da je CZ Bijeljine odustala od pomoci Janji (sto li me to ne cudi)![]()
čuj odustala od pomoći,e da i to čujem
Samo su danas pojedine pacijente izvukli a onda je nacelnik trazio da se prebace u Bn i pokusaju spasiti grad, ljudi se pokusavaju sami snaci s camcima kojih je naravno premalo...
- Janjicar
#1303 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa sto se ne javis odmah da objasnis a ne pustis nas da diskutujemoZeljo_do_groba wrote:Ljudi, ne pricajte laicki o onome sto ne znate. Elektrana jeste u opasnosti i veceras dolazi puno ljudi da osiguraju POMOCNA postrojenja koja su u opasnosti da poplave. ALI i da poplave, i da se mora iskljuciti postrojenje, to nema nikakve veze sa tim kome oni daju energiju, niti je oni daju nekome odredjenom. El. energija se salje u mrezu, ako se npr. postrojenje iskljuci zbog nekog vanrednog razloga, ili da se desi neka havarija na elektrani koja nije vezana za ove poplave, onda postoji trziste el. energije i struja se kupi a to se radi putem dispecera koji tacno znaju u kojem trenutku koliko gdje fali ili ima viska struje. Desavalo se koliko hoces puta u 2013 godini npr. da niti jedan blok ne radi, a opet svi imaju struje...
A koliko god da je ta elektrana u Tuzli u opasnosti, jos je gore sa TE Kakanj i sa hidroelektranama koje sa ovakvim vodostajima i ne mogu uglavnom raditi... Ali sve se to namiri kupovinom...
-
axe22
#1304 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zeljo_do_groba wrote:Ljudi, ne pricajte laicki o onome sto ne znate. Elektrana jeste u opasnosti i veceras dolazi puno ljudi da osiguraju POMOCNA postrojenja koja su u opasnosti da poplave. ALI i da poplave, i da se mora iskljuciti postrojenje, to nema nikakve veze sa tim kome oni daju energiju, niti je oni daju nekome odredjenom. El. energija se salje u mrezu, ako se npr. postrojenje iskljuci zbog nekog vanrednog razloga, ili da se desi neka havarija na elektrani koja nije vezana za ove poplave, onda postoji trziste el. energije i struja se kupi a to se radi putem dispecera koji tacno znaju u kojem trenutku koliko gdje fali ili ima viska struje. Desavalo se koliko hoces puta u 2013 godini npr. da niti jedan blok ne radi, a opet svi imaju struje...
odakle tebi te informacije? bas me interesuje
neki ovdje imaju familije zaposlene u TE i valjda dobiju informacije iz prve ruke
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1305 Re: Poplave u cijeloj BiH
sve hidroelektrane nemaju snage kao jedna termoelektrana ,ako TE tuzla ispadne iz sistema bit ce veselo....Tkanton wrote: tacno tako sad hidro elektrane pice
-
kakavdanakneiskustvu
#1306 Re: Poplave u cijeloj BiH
ima li ko iz zenice,kakvo je stanje na bulevaru?
-
Heller
#1307 Re: Poplave u cijeloj BiH
Voda mora dooooooobro izlit i preplavit TE da bi stali s proizvodnjom, vise od metar visine bi voda trebala bitescobar__ wrote:Haha nema, sklonili levati, garant ih neko slag'o.Janjicar wrote:de link molimescobar__ wrote:Piše portal 'Tuzlanski' da je poplavljena i TE Tuzla pa bi moglo bit problema i sa strujom za čitav TK.
-
omar little
#1308 Re: Poplave u cijeloj BiH
kad poljubi bebu onaj covjek sto je izvukao to me je dotuklo. uh.diason wrote:Suze mi krenuše kad su bebu izvukli.Da okrene na dobro i za ostale ljude ...veze s vezom wrote:sha_ba wrote:danak u Maglaju....
-
axe22
#1309 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zeljo_do_groba wrote:
Isti sam takav, i poznajem ljude a i vlastito radno iskustvo... Elektrana moze i prestati sa radom a opet svi imaju struje...
Svaka elektrana moze prestati sa radom svakog momenta, ali te u Tuzli nije ugrozena JOS od poplave .
Da se ne sire pogresne informacije.
- nOrMaLaC
#1310 Re: Poplave u cijeloj BiH
Rusi poslali Iljusin i 60 spasilaca u Nis, dajte ljudi moze li se ista traziti od Ruske ambasade da se i nama pomogne??? 
- It_is_a_Leclerc
#1311 Re: Poplave u cijeloj BiH
Samo da ne izda TE Tuzla. To bi bila havarija neslućenih razmjera.
- O'zone
- Globalni moderator
#1312 Re: Poplave u cijeloj BiH
Imali iko informaciju šta je sa klizištem u Bogatićima-opština Trnovo?
Jedino što mogu da nađem je da je zatvoren putni pravac M-18 Bogatići -Trnovo
Jedino što mogu da nađem je da je zatvoren putni pravac M-18 Bogatići -Trnovo
- O'zone
- Globalni moderator
#1313 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dok se sutra sastane vijeće ministara pa zvanično će da zatraže pomoćnOrMaLaC wrote:Rusi poslali Iljusin i 60 spasilaca u Nis, dajte ljudi moze li se ista traziti od Ruske ambasade da se i nama pomogne???
- Janjicar
#1314 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kao i uobicajno klix je zavrsio s izvejstavanjem... koji su to mozgovi cccc
- It_is_a_Leclerc
#1315 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ako bi se ugasili svi pogoni, cijela sjeveroistočna Bosna bi ostala bez struje. Bez struje bismo vrlo brzo ostali bez vode, jer pumpe rade na struju. Bez čiste vode, moguća je zaraza.Zeljo_do_groba wrote:Nije tacno! Nista se ne bi desilo...It_is_a_Leclerc wrote:Samo da ne izda TE Tuzla. To bi bila havarija neslućenih razmjera.
Ne bas... Postoje postrojenja koja su krucijalna za rad elektrane i ona koja bas i nisu. Npr. neke pumpe, pomocna postrojenja gdje se skladisti azot, vodonik i sl. Kompresori, itd.Heller wrote: Voda mora dooooooobro izlit i preplavit TE da bi stali s proizvodnjom, vise od metar visine bi voda trebala bit
- O'zone
- Globalni moderator
#1316 Re: Poplave u cijeloj BiH
APELI ZA POMOĆ
Na Vlašiću životno ugrožena i dvomjesečna beba!
15 May 14 - 21:14:57
Tufo Puško, ovčar s Vlašića u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da je stanje na ovoj planini kritično, a da ima i djece koja su životno ugrožena. Podsjećamo da je za NAP Nikica Stipinović, direktor Uprave za civilnu zaštitu SBK kazao da se ekipe pokušavaju probiti do reona Kraljice gdje je zatočeno nekoliko ovčara.
- Meni je dobro, jer imam kuću, ali tamo ispod Durmitora na reonu Kraljice drugim ljudima hitno treba pomoć. Faktički je nemoguće doći do njih, jer puše veliki vjetar i snijeg nanosi na tu stranu. Ljudi su smješteni u imporvizirane kolibe. Problem je što jedan ovčar ima troje male djece, a jednom je samo dva mjeseca. Hladno je i bojim se šta će biti s njima, ali u ovom trenutku im je nemoguće prići – kaže Puško za NAP nadajući se da će već ujutru pomoć stići.
On je dalje dodao da ove porodice inače ne žive tu, već da s ovcama početkom maja dolaze na ispašu.
- Ja ovo nisam zapamtio. Neopisiva je situacija kao usred zime. Jak vjetar puše i pravi sniježne smetove – dodao je Puško.
Snijeg na Vlašiću i dalje pada, a danas je izmjerena visina od 60 centimetara snijega.
-
groove
#1317 Re: Poplave u cijeloj BiH
evo sad na njemackim vijestima bio izjvjestaj o poplavama u bosni.
- O'zone
- Globalni moderator
#1318 Re: Poplave u cijeloj BiH
E JBG-a ŠBKB.It_is_a_Leclerc wrote:Ako bi se ugasili svi pogoni, cijela sjeveroistočna Bosna bi ostala bez struje. Bez struje bismo vrlo brzo ostali bez vode, jer pumpe rade na struju. Bez čiste vode, moguća je zaraza.Zeljo_do_groba wrote:Nije tacno! Nista se ne bi desilo...It_is_a_Leclerc wrote:Samo da ne izda TE Tuzla. To bi bila havarija neslućenih razmjera.
Ne bas... Postoje postrojenja koja su krucijalna za rad elektrane i ona koja bas i nisu. Npr. neke pumpe, pomocna postrojenja gdje se skladisti azot, vodonik i sl. Kompresori, itd.Heller wrote: Voda mora dooooooobro izlit i preplavit TE da bi stali s proizvodnjom, vise od metar visine bi voda trebala bit
Manite se toga! Sranje je i onako
-
kakavdanakneiskustvu
#1319 Re: Poplave u cijeloj BiH
kad poljubi bebu onaj covjek sto je izvukao to me je dotuklo. uh.[/quote]omar little wrote:Suze mi krenuše kad su bebu izvukli.Da okrene na dobro i za ostale ljude ...veze s vezom wrote:sha_ba wrote:danak u Maglaju....
oj bože dragi,bože dragi
- O'zone
- Globalni moderator
#1320 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nivo Drine u opadanju
- ilkbahar
#1321 Re: Poplave u cijeloj BiH
It_is_a_Leclerc wrote:Ako bi se ugasili svi pogoni, cijela sjeveroistočna Bosna bi ostala bez struje. Bez struje bismo vrlo brzo ostali bez vode, jer pumpe rade na struju. Bez čiste vode, moguća je zaraza.Zeljo_do_groba wrote:Nije tacno! Nista se ne bi desilo...It_is_a_Leclerc wrote:Samo da ne izda TE Tuzla. To bi bila havarija neslućenih razmjera.
eh dokazali smo u ratu da smo snalazljivi pa se nismo zarazili, jak smo mi narod. jebo struju i vodu, za sada je bitno spasavati ljudske zivote. Sta ste se prepali za struju da necete moci da forumate.
- O'zone
- Globalni moderator
#1322 Re: Poplave u cijeloj BiH
Todor Butina
3 mins · Zenica ·
Hitno, hitno!!! Ulazimo u noc. Civilnu zastitu ne mogu dobiti ni na jedan br sto su mi dali sa 121. Br.su 032 242 542, 032 245 646, 032 243 128 Moji su u skoli mjesnoj nadomak bistricaka. Ze do kanton. Baterije su im prazne. Pored sestre djece tu su i lokalni ljudi. Ne moze im se pristupiti iz pravca nemile - zenica. Niti iz Serica. Moze samo iz kolica i bistrice.. telefoni ne rade. Baterije su im prazne. Gladni su, nemaju hrane. Apelirajte na stanovnike Smajica, Kolica i Bistrice da odnesu u skolu u kolicima hranu SAMO IM ONI MOGU PRISTUPITI. Molim vas podijelite. Tu mi je sestra sa djecom. Niko im ne moze prici od klizista sem stanovnici ovih sela. Djeca su tu sa odraslim. Moj br je 064 437 65 64 Ako ima ko da poznaje koga iz ovih mjesta, neka kontaktira, molim vas
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1323 Re: Poplave u cijeloj BiH
sve elektrane su uvezane u tzv ''prsten'' 400Kv i njima upravlja republicki dispecerski centar koji po potrebi vrsi aktiviranje neke od elektrana ako zafali energije.ako iznenada dodje do gasenja ,moze se desiti ''raspad sistema'' koji ce se vrlo brzo vratiti u funkciju ali ako nemamo dovoljno snage u sistemu ,moracemo kupovati od drugih,sto bas i nije najsjajnije rjesenje u ovoj situaciji...It_is_a_Leclerc wrote:
Ako bi se ugasili svi pogoni, cijela sjeveroistočna Bosna bi ostala bez struje. Bez struje bismo vrlo brzo ostali bez vode, jer pumpe rade na struju. Bez čiste vode, moguća je zaraza.
-
Warsame
#1324 Re: Poplave u cijeloj BiH
O'zone wrote:Todor Butina
3 mins · Zenica ·
Hitno, hitno!!! Ulazimo u noc. Civilnu zastitu ne mogu dobiti ni na jedan br sto su mi dali sa 121. Br.su 032 242 542, 032 245 646, 032 243 128 Moji su u skoli mjesnoj nadomak bistricaka. Ze do kanton. Baterije su im prazne. Pored sestre djece tu su i lokalni ljudi. Ne moze im se pristupiti iz pravca nemile - zenica. Niti iz Serica. Moze samo iz kolica i bistrice.. telefoni ne rade. Baterije su im prazne. Gladni su, nemaju hrane. Apelirajte na stanovnike Smajica, Kolica i Bistrice da odnesu u skolu u kolicima hranu SAMO IM ONI MOGU PRISTUPITI. Molim vas podijelite. Tu mi je sestra sa djecom. Niko im ne moze prici od klizista sem stanovnici ovih sela. Djeca su tu sa odraslim. Moj br je 064 437 65 64 Ako ima ko da poznaje koga iz ovih mjesta, neka kontaktira, molim vas
-
Heller
#1325 Re: Poplave u cijeloj BiH
Tacno al sve je to iznad nivoa rijeke, minimalno metar mora poplavit da ugrozi nesto kriticno da bi morala stat TEZeljo_do_groba wrote:Nije tacno! Nista se ne bi desilo...It_is_a_Leclerc wrote:Samo da ne izda TE Tuzla. To bi bila havarija neslućenih razmjera.
Ne bas... Postoje postrojenja koja su krucijalna za rad elektrane i ona koja bas i nisu. Npr. neke pumpe, pomocna postrojenja gdje se skladisti azot, vodonik i sl. Kompresori, itd. Neka su vec poplavila zbog obilnih kisa i vode koja se sljeva... Sad za sad ona nisu u opasnosti tolikoj a i vcrs ce biti pojacano ljudstvo pa ne bi trebalo biti problema...Heller wrote: Voda mora dooooooobro izlit i preplavit TE da bi stali s proizvodnjom, vise od metar visine bi voda trebala bit