Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Googlerica

#1301 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Edin H. wrote:
Googlerica wrote:
jeza u ledja wrote:Znaci ako je bilo nesto "drz, nedaj, povuci, potegni" u kokpitu u trenutku kad su mijenjali kurs necemo nikad saznati. Ono nesto tipa "shit, prosuo sam kolu po uredjaju" ili "kus na me sa tim nozem".
tacno,CVR snima svakih 30 minuta,sortira i tako se "ponavlja" ciklus ,znaci ako CVR memorise 2 sata,akanije se brisu,sto znaci ako je let trajao 6 sati ,na CVR imamo memorisana zadnja dva sata , tacno

ali FDR moze pomoci definitivno
Znaci nece imati informacije onoga momenta kada je nesto naopako :( , nego mogu nagadjati na osnovu onoga sto se desavalo dva nekoliko sati poslije :?
mozda nece biti zabiljezeno kako je pocelo,ali definitivno se zabiljezi zavrsni dio konverzacije,no FDR je ( meni ,licno) vazniji ,a CVR je za psihiologe ( masa psihologa upravo analiziraju doticne konverzacije)

inace,u klasicnim avio nesrecema,kad nesto krene napoako,dva sata su vise nego dovoljno,jer obicno,kriticni momenti se desavaju brzo
jeza u ledja

#1302 Re: Avionske nesrece

Post by jeza u ledja »

Ne znam jel to jedan od ovih linkova, vjerovatno jeste, bas sam ih htio postaviti. Ovdje su na dva linka dva moguca scenarija kako i sta:

Ovaj prvi govori ma mora da su teroristi , ovaj drugi, ma mora da je neki kvar:

http://www.cnn.com/2014/03/24/opinion/g ... ?hpt=hp_t1
http://www.cnn.com/2014/03/24/opinion/a ... ?hpt=hp_t1

PS: Isti je prvi link, al eto nema veze. :)
jeza u ledja

#1303 Re: Avionske nesrece

Post by jeza u ledja »

Googlerica wrote:
u clanku je spomenuta masa opcija,i svaka opcija je doslovno blokirana jer nema dovoljno infmoracija

ti si uzela dio o nestanku goriva,ali moraju biti razlozi o losoj procjeni nestanka goriva ,plus,u takvim situacijama ( koje sam analizirala u radovima) piloti obicno traze pomoc kontrolora leta da ih usmjer ka najblizem aerodormu,stoga prica nije logicna ( uotalom u cijelom slucaju nema pono logicnih elementa,jer nema infomracija
\

Link koji je ona postavila na kraju zakljucuje:
This means it's hard, though not impossible, to explain the disappearance as being the result of a mechanical or electrical failure.
i ovdje:
While it's horrific to imagine, a botched hijacking or failed pilot commandeering of the airplane are still the most likely scenarios.
Znaci hoce rec krivi su ljudi.
Googlerica

#1304 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

jeza u ledja wrote:Ne znam jel to jedan od ovih linkova, vjerovatno jeste, bas sam ih htio postaviti. Ovdje su na dva linka dva moguca scenarija kako i sta:

Ovaj prvi govori ma mora da su teroristi , ovaj drugi, ma mora da je neki kvar:

http://www.cnn.com/2014/03/24/opinion/g ... ?hpt=hp_t1
http://www.cnn.com/2014/03/24/opinion/a ... ?hpt=hp_t1

PS: Isti je prvi link, al eto nema veze. :)
uh,procitah :D oba scenarija nisu dovoljno "jasna"

kad sma ja pisala o pozaru,ima ihhahaha stranica ,ali je problem u prici u clanku da su gorile masine i elktornika,eh ako su masine gorile,nsima sigurna kako su i da li uspjesno poslale signal
Rolls Royce uses Engine Health Management (EHM) to track the health of thousands of engines operating worldwide, using onboard sensors and live satellite feeds.

i opet postavljam vec svoje staro pitanje,d ali je satelit uopste uvatio infomracije o masini

opet ja o R&R :skoljka:
rex1990

#1305 Re: Avionske nesrece

Post by rex1990 »

Googlerica wrote:
JanuaryJones wrote:
JanuaryJones wrote:http://edition.cnn.com/2014/03/24/opini ... ?hpt=hp_c1

Djeluje kao da je pilot/kopilot okrenuo avion u pravcu južnog indijskog okeana i pustio ga da padne, nakon što je ostao bez goriva. E sad, kako to izvesti? Najlogičnije je da je rokno sebe i kolegu i ostavio avion bez kontrole tj. na autopilotu (pod pretpostavkom da su vrata kokpita bila zaključana i niko ih izvana nije mogao otvoriti). Moguće?

Sent from my iPad using Tapatalk
Googlerice jel moguć ovakav scenario?

u clanku je spomenuta masa opcija,i svaka opcija je doslovno blokirana jer nema dovoljno infmoracija

ti si uzela dio o nestanku goriva,ali moraju biti razlozi o losoj procjeni nestanka goriva ,plus,u takvim situacijama ( koje sam analizirala u radovima) piloti obicno traze pomoc kontrolora leta da ih usmjer ka najblizem aerodormu,stoga prica nije logicna ( uotalom u cijelom slucaju nema pono logicnih elementa,jer nema infomracija
Nema logicnih informacija jer je nemoguce istinu zaobici logicno a istina se mora sacuvati po svaku cijenu!
Objektivni navijac

#1306 Re: Avionske nesrece

Post by Objektivni navijac »

jeza u ledja wrote:
apsidejzi wrote:
Objektivni navijac wrote:Sjecam se rusenja korejskoga aviona od strane Rusa i iranskoga od strane US. Oba su priznali odmah ili ubrzo. Ne moze vojska kriti takve stvari,jer ako procuri a procurilo bi,tek onda su u nevolji. Osim toga ako su sve izveli po protokolu,upozorili ga da sleti ili promjeni rutu a ovaj odbio,onda imaju i zakonsko uporiste da ga ruse. Ali zasto bi avion uopste otisao sa rute i zasto ne bi poslusao naredjenja vojske :?
Nema to veze sa navigacijom i kursevima navigacije,pa nijedan odrastao covjek ne moze letiti 5-6 sati na suprotnu stranu svijeta a da to ne primjeti. Osim toga oni su trebali letiti iznad otoka sa morskim tjesnacima,pa onda iznad kopna a oni su se vozili iznad okeana satima. :-) Cak ja kao putnik,znam raspoznati predjel ispod sebe. Rijeke,planine,objekte,ostrva i slicno a kamoli nece pilot,koji je tu relaciju preletio nekoliko stotina puta :shock:
Ne znam s kim i s cim si ti putovao ali na vecini mojih letova vidis samo oblake. Zemlji ni traga. Tek kad pocne slijetati udje u oblake i ja sam ubjedjen da ni piloti ni putnici nista ne vide nego se oslanjaju na radare i opremu.

Treba uzeti u obzir da ako ne vidis kopno zbog oblaka i ako ti otkaze oprema onda je malkice rizicno spustati se u oblake na predjelu u blizini Himalaja gdje imas planinske vrhove 5000m + Udjes u oblak i bubnes u planinu.
Ovisi kad i gdje letis, ali na vecini letova barem jednim dijelom se vidi "dno", pogotovo ako je neko tropsko podrucje poput ovog, a ne, ne znam Vankuver usred zime. Iz mog iskustva je otprilike pola-pola oblaci-kopno, a kad je let imalo duzi nema sanse da bar malo neces vidjeti ispod. Kad je noc, jos se lakse razaznaje jer su svjetla gradova i cesta na dnu vrlo jasna. Nema sanse da putnici u avionu to nisu mogli skontati, ako su bili zivi i svjesni svo ovo vrijeme.
Pa ako su oblaci,naravno da vidis samo oblake :-) :-) A inace,naravno da se vidi,sto se ne bi vidjelo,posebno je lako razlikovati more od kopna. A ako trazis navigaciju,ako pokusavas skontati gdje si,onda bi se vec i spustio koliko treba da mozes vizuelno raspoznati gdje si. Poenta toga sto sam htio reci ,da nije problem do navigacije,nego da su piloti svjesno letili u nista. Ne moze se nekoliko sati letiti u pogresnom pravcu,preko okeana i ne biti toga svjestan. Pitanje je zasto su to uradili. Ako se radi o samoubistvu pilota,vrlo lako moguce da je ostavio poruku. To samoubice cesto rade. Posto je samoubistvo ,orginalno,avionsko,vjerovatno je i poruka orginalna na crnoj kutiji. Medjutim,danas nismo nista blize nalasku aviona,nego sto smo bili prvi dan.
JanuaryJones

#1307 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

Pilot nestalog malezijskog aviona Zahari Ahmad Šah nije bio u stanju letjeti. Netom prije polaska saznao je kako mu se otuđena supruga seli iz zajedničke kuće, otkrio je njegov bliski prijatelj, a prenosi Daily Mail. Iako je Šah bio u vezi s drugom, strašno ga je potresla ta odluka.
- On je jedan od najboljih pilota. Nisam medicinski stručnjak, ali uz sve što mu se događalo, uvjeren sam da nije bio u stanju letjeti - rekao je dugogodišnji prijatelj, koji je, također, pilot. Dodao je kako je njegov život bio u rasulu.
Tvrdi kako postoji mogućnost da je Šah namjerno srušio avion, a posada nije shvatila dok nije bilo prekasno.
Ove tvrdnje pojavile su se nakon što se otkrilo kako je pilot naglo popeo avion na preko 13.000 metara prije nego što je nestao s radara. Na toj visini ostao je 23 minute, ali stručnjak je objasnio kako je kisika nestalo nakon 12 minuta zbog čega su putnici i posada pali u nesvijest.
Stručnjaci objašnjavaju kako je avion letio dok nije ostao bez goriva.
Iako je Šah bio u vezi s drugom, strašno ga je potresla ta odluka. ova konstatacija mi je vrh!

Ma.Le.Na

#1308 Re: Avionske nesrece

Post by Ma.Le.Na »

Poslije incidenta sa SMS porukama, kojim je malezijska avio kompanija javila rodbini o smrti putnika nestalog boinga, nova provokacija uznemirila je duhove. Na Facebook profilu malezijskog ministrstva saobraćaja osvanuo je problematičan tekst

Pravu buru negodovanja u komentarima izazvao je jučerašnji status na Facebooku malezijskog Ministarstva saobraćaja, piše BBC.

"Dragi Indijski okeane, zaštiti ih, ugrij ih, grli ih, odagnaj im sve strahove i dobro se brini za MH370 dok mi ne dođemo i odvedemo ih kući", pisalo je u statusu malezijskog Ministarstva saobraćaja koji su, nakon što isu ih komentatori "napali", uklonili sa svojeg Facebook profila.

"Najgluplja stvar koju sam dosad pročitao", "Ovo kao da je pisano u sarkastičnom tonu, to je odvratno", "Ovo zvuči kao neprimjerena šala", "Smatram poruku vrlo neprikladnom i kao šamar porodicama", samo su neki od komentara koje je izazvala ova objava na Facebooku.

Australijska uprava pomorske sigurnosti izvijestila je juče da zbog lošeg vremena obustavlja potragu za nestalim Boingom 777, te da će je nastaviti danas.
:shock:
drndalo

#1309 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

Nedavno je bila press konferencija, gdje su saopstili nesto sto bi konacno moglo biti mjesto pada, pomjereno za kretanje morskih struja... Najzad se cini da se radi o onome sto bilo ocekivano za raspad aviona pri udarcu u more, polje krhotina/ostataka... Sa > 100 kom. necega sto bi mogli biti plutajuci ostaci...

Image
Googlerica

#1310 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

rex1990 wrote:
Googlerica wrote: u clanku je spomenuta masa opcija,i svaka opcija je doslovno blokirana jer nema dovoljno infmoracija

Nema logicnih informacija jer je nemoguce istinu zaobici logicno a istina se mora sacuvati po svaku cijenu!
ih,a mediji su opasno zapaprili u potrazi za istinom :skoljka:
Googlerica

#1311 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Reports produced on the crash of Malaysia Airlines flight MH370 will be sent to the International Civil Aviation Authority (ICAO), which will be used to implement measures to prevent a re-occurrence of the incident.

"They will study the report and study what happened and come up with whatever follow-up measures are necessary to ensure that such accidents do not happen in the future. This is the usual practice and I feel they are interested in the report that will be produced," said Department of Civil Aviation director-general Datuk Azharuddin Abdul Rahman.
erlajns

#1312 Re: Avionske nesrece

Post by erlajns »

odavno pratim desavanja oko ovog aviona, i samo zbog ove teme sam se reg na forum
po meni moguća su samo 2 scenarija, ostalo mi nije toliko logično.
1. avion je otet i sakriven na tajnoj lokaciji, Bog zna šta je sa putnicima, ali istina se krije od očiju javnosti
2. u jednom momentu je u avionu doslo do dekompresije, putnici i piloti su izgubili svijest, avion je nastavio da leti dok je bilo goriva (onih 6-7 sati sto se spominje) i u pao je u more ili neko drugo mjesto za koje niko nikada ne bi pomsilio da bi avion mogao da se tamo nalazi i da nema nikakvih indikacija da je nastavio da se kreće u tom smjeru.

više vjerujem u ovo prvo..
Last edited by erlajns on 26/03/2014 18:34, edited 1 time in total.
JanuaryJones

#1313 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

erlajns wrote:odavno pratim desavanja oko ovog aviona, i samo zbog ove teme sam se reg na forum
1. avion je otet i sakriven na tajnoj lokaciji, Bog zna šta je sa putnicima, ali istina se krije od očiju javnosti
2. u jednom momentu je u avionu doslo do dekompresije, putnici i piloti su izgubili svijest, avion je nastavio da leti dok je bilo goriva (onih 6-7 sati sto se spominje) i u pao je u more ili neko drugo mjesto za koje niko nikada ne bi pomsilio da bi avion mogao da se tamo nalazi i da nema nikakvih indikacija da je nastavio da se kreće u tom smjeru.
A ko ga je okrenuo u suprotnom pravcu?

erlajns

#1314 Re: Avionske nesrece

Post by erlajns »

JanuaryJones wrote:
erlajns wrote:odavno pratim desavanja oko ovog aviona, i samo zbog ove teme sam se reg na forum

eh to je pitanje, i baš zbog tog detalja najviše vjerujem u otmicu (i onog kod isključenih transpondera manuelno, u 14 minuta)
Jack Be Nimble

#1315 Re: Avionske nesrece

Post by Jack Be Nimble »

JanuaryJones wrote:

Sigurno pilot jer je pokusao da stigne sto brze do najblize piste na koju moze da se spusti. Okrenuo ga u tom pravcu jer mu je taj aerodrom bio blizu na vrhu otoka nego od sa kojeg je poletio. Takodjer da bi dosao nazad odakle je krenuo treba je ici preko planina a planina nema na gornjem dijelu otoka. Ako je istina da ga je naglo spustio na nisku visinu to onda govori da je mozda doslo do vatre/dekompresije jer se to obicno uradi u tim situacijama. Izgubili svijesti i avion otisao svojim putem.

Ako je bila otmica do sada bi se avion nasao. Nema sanse da je parkiran negdje na tlu a da ga sateliti ne nadju. Moze sada teorija zavjere da su ga CIA, INTERPOL, KGB nasli parkiranog u Turkmekistanu npr. vec drugi dan, ali nece nista da kazu jer su vanzemaljci umijesani.
erlajns

#1316 Re: Avionske nesrece

Post by erlajns »

ovo o vanzemaljcima je u najmanju ruku smiješno

@Jack Be Nimble - sve to stoji, ali kume šta ćemo sa transponderima, oni su manuelno isključeni, nije moguće da se oba ugase u razmaku 14 minuta, da je bio neki problem mislim da bi sve oba istovremeno ugasila (mozda grijesim)
erlajns

#1317 Re: Avionske nesrece

Post by erlajns »

ovo o vanzemaljcima je u najmanju ruku smiješno

@Jack Be Nimble - sve to stoji, ali kume šta ćemo sa transponderima, oni su manuelno isključeni, nije moguće da se oba ugase u razmaku 14 minuta, da je bio neki problem mislim da bi sve oba istovremeno ugasila (ispravite me ako grijesim)
Last edited by erlajns on 26/03/2014 19:26, edited 2 times in total.
Jack Be Nimble

#1318 Re: Avionske nesrece

Post by Jack Be Nimble »

Sto se tice transpondera problem je u tome sto Malezija promjene pricu svakih deset minuta. Te bili iskljuceni prije zadnjeg javljanja, pa onda poslije, pa avion otisao na 42000FT (sto je nemoguce za 777 i ako jeste to bi bio prvi razlog zasto bi i pao), promjena leta bila programirana prije zadnjeg javljanja pa sada govore da se to ipak desilo poslije itd itd. Poenta ne znamo citavu pricu jer je mijenjaju kako njima pase.

Iskljucio ne iskljucio nema veze jer ga radar stalno prati i pratio ga je do 2:40 ujutro. Tako ako je neko oteo avion nista puno nije postigao sa tim iskljucenjem. Sve u svemu prica vodi da su piloti imali veliki problem, da su uradili sve po knjizi sta su trebali uraditi da spuste avion sto nize moguce i sto brze, stavili ga na pravac najblizem aerodromu, al jebiga nisu imali srece.
Googlerica

#1319 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Jack Be Nimble wrote:Sve u svemu prica vodi da su piloti imali veliki problem, da su uradili sve po knjizi sta su trebali uraditi da spuste avion sto nize moguce i sto brze, stavili ga na pravac najblizem aerodromu, al jebiga nisu imali srece.
ovi jesu imali srece

Image

http://www.consumertraveler.com/columns ... -accident/

http://www.independent.co.uk/news/world ... 77787.html

Cabin Decompression and Hypoxia

http://www.theairlinepilots.com/medical ... ypoxia.htm
Zijad-Zijo

#1320 Re: Avionske nesrece

Post by Zijad-Zijo »

Procitajte moju analizu nestanka malezijskog boinga i recite mi sta mislite.Hvala!

http://sisiczijad.wordpress.com/2014/03 ... tu-mh-370/
Nothing

#1321 Re: Avionske nesrece

Post by Nothing »

fatality

#1322 Re: AW: Avionske nesrece

Post by fatality »

Nothing wrote:https://www.youtube.com/watch?v=wQCtNHKvDjI
Zajebano je ovo : :roll: :roll:
Ovo je izgleda normala. Prije dan dva lufthansa isto ovako sletila, samo je bio boeing neki u pitanju. Nosa ga vjetar lijevo desno i spusti ga lola nekako. Kasnije pitaju pilota kao jel bilo sta neobicno tokom slijetanja, kaze on nije nista sve normala, a kad gledas video kladio bi se da nece sletit lik. Kasnije prerovili avion i neke stvari se pohabala prilikom slijetanja jer je jako udario u pistu (al bas sr zakucao), ali veli sve normala :)

sa fontela
Jack Be Nimble

#1323 Re: Avionske nesrece

Post by Jack Be Nimble »

fatality wrote:
Nothing wrote:https://www.youtube.com/watch?v=wQCtNHKvDjI
Zajebano je ovo : :roll: :roll:
Ovo je izgleda normala. Prije dan dva lufthansa isto ovako sletila, samo je bio boeing neki u pitanju. Nosa ga vjetar lijevo desno i spusti ga lola nekako. Kasnije pitaju pilota kao jel bilo sta neobicno tokom slijetanja, kaze on nije nista sve normala, a kad gledas video kladio bi se da nece sletit lik. Kasnije prerovili avion i neke stvari se pohabala prilikom slijetanja jer je jako udario u pistu (al bas sr zakucao), ali veli sve normala :)

sa fontela
Kada sam sletao u Boston pilot je rekao da se pripremimo na tako nesto medjutim bilo je sve OK, nismo nista osjetili. Bilo sasvim normalno sljetanje u jednom trenutku osjetilo se da nas je malo zabacilo ka desnoj strani. Kao da je neko ufatio zadnjio dio aviona i zarotirao. Avionima/pilotima je tio dio puta/letenja/sletanja/podizanja i kao trubelenca nema se cega bojati.

Sve je do iskustva pilota, ako pilot nije siguran ili posada koja leti nisu sigurni sami u sebe onda mogu kruziti okolo da A) prodje vjetar B) gorivo potrose.
erlajns

#1324 Re: Avionske nesrece

Post by erlajns »

ma postoji previseee mnogo sumnivih stvari u vezi ovog leta i za koje lično ja mislim da nisu slučajne...
sumnjivo do Boga

btw. odlicna analiza Zijade :thumbup:
drndalo

#1325 Re: Avionske nesrece

Post by drndalo »

više vjerujem u ovo prvo..
Vala nisi se ni morao registrovati zbog ove prve solucije... Dzaba truda...

Jest' u sadasnjem vaktu gdje svaka budala ima "pametni" telefon s kamerom (osim kod Kim YongUn-a), i gdje svaka budala na FB stavlja i sta treba i sta ne treba, vec 3 sedmice niko nista nije "procurio" sa "tajne lokacije", iako bi mjesto gdje bi takav avion mogao bez rizika sletjeti moralo biti odlicno vidljivo, poznato, izbetonirano sa barem 3 km 60m siroke piste... Sa barem nekoliko desetaka ako ne i stotina ljudi koji to opsluzuju... I svi cuvaju tajnost otimanja vec 3 sedmice...

Jedino da je otet u Sj. Koreju, pa se veliki Vodja steli u letenju aviona na koje nema pravo zbog sankcija, ili je u Area 51 skrenut...
Post Reply