Hriscani su podeljeni na puno vise od 73 grupe. Samo u americi ih ima stotine, ako ne i hiljade.kritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
Jevreji su se podijelili na 71 ili 72 skupine; kršćani su se podijelili na 71 ili 72 skupine. Moj Ummet će se podijeliti na 73 skupine (firka)!
Islam - pitanja i odgovori
- AleksoMKD
#1301 Re: Islam - pitanja i odgovori
- GAU8
#1302 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije nikakva umjetnost reći "znali smo" NAKON što se nešto dogodi.kritichar wrote:Razlika je kod islama ta što smo mi oduvijek znali da ćemo se podijeliti
Jevreji su se podijelili na 71 ili 72 skupine; kršćani su se podijelili na 71 ili 72 skupine. Moj Ummet će se podijeliti na 73 skupine (firka)!
Onda su i Nadrealisti pogodili sve u bobu, hajmo se klanjati Đuri Neletu i Zenitu
Odakle se samo izvlače ove cifre da mi je znati..
- Towelie
#1303 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako za koga. Secam se da je NIN jednom pitao da li mogu hurije biti sekretarice u Dzenetu. Rekoh moze, sta god te lozi.prenosnik wrote:ma ja, dzennet je onosvjetska verzija ovosvjetske javne kuce, samo sto je besplatnoTowelie wrote: Heh..pa nisu samo to razlozi. Mada stoji i ovo za hurije. Samo sto ce kondicije trebati vise nama muskima.
Jesi citao Ogled o metafori Dzenet?
-
statixx
#1304 Re: Islam - pitanja i odgovori
Parazitiranje najobicnije. Samo lezi, pij, uzivaj u materijalnim (
) blagodatima. Ma nesto kao sex & drugs & rock 'n' roll. Ocito da je utemeljeno na zeljama ugrozenih, nikakve duhovne kreativnosti.
- GAU8
#1305 Re: Islam - pitanja i odgovori
Šta je sa ženama kada umru i odu u džennet?prenosnik wrote:ma ja, dzennet je onosvjetska verzija ovosvjetske javne kuce, samo sto je besplatnoTowelie wrote: Heh..pa nisu samo to razlozi. Mada stoji i ovo za hurije. Samo sto ce kondicije trebati vise nama muskima.
Da li njih čeka ekvivalent od 70 i kusur frajera - djevaca, naravno
Ima li tu ljubomore, šta je s oženjenim tj. muževima itd. itd.
Mnogo je nedosljednih i nedorečenih stvari. Ima li iko na temi da zna više?
-
5 0 5
#1306 Re: Islam - pitanja i odgovori
to ce ti kroksica odgovoriti.GAU8 wrote: Šta je sa ženama kada umru i odu u džennet?
- irac300
#1307 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako god okreneš, koja god tema je u pitanju, bilo na podforumu filozofije ili religije, stalno jedne te iste stvari. I daj, otključajte nam temu Ateizam, eno i onaj na filozofiji još zaključan. Nema smisla stvarno, samo se teme o ateizmu zaključavaju.
-
5 0 5
#1308 Re: Islam - pitanja i odgovori
ja mislim da je to zato sto se urednistvo boji muslimana. drugim rijecima, da im neko ne baci bombu. dok se ateista niko ne boji, pa ih se moze gurati u zapecak. ali eto, i to govori nesto i o danasnjim muslimanima i o ateistima. a i o urednistvu klixa.irac300 wrote:Kako god okreneš, koja god tema je u pitanju, bilo na podforumu filozofije ili religije, stalno jedne te iste stvari. I daj, otključajte nam temu Ateizam, eno i onaj na filozofiji još zaključan. Nema smisla stvarno, samo se teme o ateizmu zaključavaju.
- irac300
#1310 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne znam koji su razlozi u pitanju, OK, nekada se znalo zakuhati, ali i na drugim temama isto tako bude, pa nakon što se glave ohlade tema bude otključana. Samo teme o Ateizmu se trajno zaključavaju i svrstavaju u isti koš kao spam ili provokatorske teme.5 0 5 wrote:ja mislim da je to zato sto se urednistvo boji muslimana. drugim rijecima, da im neko ne baci bombu. dok se ateista niko ne boji, pa ih se moze gurati u zapecak. ali eto, i to govori nesto i o danasnjim muslimanima i o ateistima. a i o urednistvu klixa.irac300 wrote:Kako god okreneš, koja god tema je u pitanju, bilo na podforumu filozofije ili religije, stalno jedne te iste stvari. I daj, otključajte nam temu Ateizam, eno i onaj na filozofiji još zaključan. Nema smisla stvarno, samo se teme o ateizmu zaključavaju.
- zagortenej
#1311 Re: Islam - pitanja i odgovori
i halalprenosnik wrote:ma ja, dzennet je onosvjetska verzija ovosvjetske javne kuce, samo sto je besplatnoTowelie wrote: Heh..pa nisu samo to razlozi. Mada stoji i ovo za hurije. Samo sto ce kondicije trebati vise nama muskima.
-
statixx
#1312 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako objasnjavate razlike izmedju Isusa i Muhameda? Promjena "taktike"? 
-
5 0 5
#1313 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne znam. najboje je pitati moderaciju. ako se tema razumije kao provokatorska, onda se zna ko provocira. ja mislim da je ipak politika. u danasnje vrijeme muslimani su toliko agresivni i spremni na svakakvu vrstu zlocina. niko ne zeli rizikovati da im zbog pisljivog komentara na forumu neko izmasakrira radnike. i to razumijem. iako ne opravdavam. na temi o siriji imas grupu ljudi koji pod jednim imenom sire najprljaviju propagandu sa ciljem regrutovanja novih supljoglavaca u teroriste, ali ih niko ne dira. jer navodno postuju pravila foruma.irac300 wrote: Ne znam koji su razlozi u pitanju, OK, nekada se znalo zakuhati, ali i na drugim temama isto tako bude, pa nakon što se glave ohlade tema bude otključana. Samo teme o Ateizmu se trajno zaključavaju i svrstavaju u isti koš kao spam ili provokatorske teme.
sto je najsmijesnije. o temi na ateizmu najvise se prica o islamu i muhamedu. naravno, najaktivniji su muslimani. kada se malo zakuha, onda se tema zakljuca i to je to. umejsto da se trolovi sklone i tako uvede red. no, ko sam ja da uredjujem klix forum.
- GAU8
#1314 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nakon prozivke NIN-a od SAFF-a, skontali su na klix-u da je vrag odnio šalu.irac300 wrote:Ne znam koji su razlozi u pitanju, OK, nekada se znalo zakuhati, ali i na drugim temama isto tako bude, pa nakon što se glave ohlade tema bude otključana. Samo teme o Ateizmu se trajno zaključavaju i svrstavaju u isti koš kao spam ili provokatorske teme.5 0 5 wrote:ja mislim da je to zato sto se urednistvo boji muslimana. drugim rijecima, da im neko ne baci bombu. dok se ateista niko ne boji, pa ih se moze gurati u zapecak. ali eto, i to govori nesto i o danasnjim muslimanima i o ateistima. a i o urednistvu klixa.irac300 wrote:Kako god okreneš, koja god tema je u pitanju, bilo na podforumu filozofije ili religije, stalno jedne te iste stvari. I daj, otključajte nam temu Ateizam, eno i onaj na filozofiji još zaključan. Nema smisla stvarno, samo se teme o ateizmu zaključavaju.
-
5 0 5
#1315 Re: Islam - pitanja i odgovori
i prije. mozda od kad je musliman digao policijsku stanicu u zrak. ili kada je musliman pucao nasumice po narodu kod americke ambasade. ili kada je musliman zaklao svoju majku. ili kada je musliman ubio oca djevocice koju nije dao manijakalnom vjerniku za zenu.GAU8 wrote: Nakon prozivke NIN-a od SAFF-a, skontali su na klix-u da je vrag odnio šalu.
ne mozes reci da nema opravdanja za strah (ili opreznost). jebes slobodu govora.
- zagortenej
#1316 Re: Islam - pitanja i odgovori
što neko reče, tumačili su te stvari oko dzenneta na osnovu svojih preokupacija i fantazija. kao produkt takvih tumacenja dobijes ovakvu sliku posjecenosti jednog islamskog portala:GAU8 wrote:Šta je sa ženama kada umru i odu u džennet?prenosnik wrote:ma ja, dzennet je onosvjetska verzija ovosvjetske javne kuce, samo sto je besplatnoTowelie wrote: Heh..pa nisu samo to razlozi. Mada stoji i ovo za hurije. Samo sto ce kondicije trebati vise nama muskima.

- GAU8
#1317 Re: Islam - pitanja i odgovori
što neko reče, tumačili su te stvari oko dzenneta na osnovu svojih preokupacija i fantazija. kao produkt takvih tumacenja dobijes ovakvu sliku posjecenosti jednog islamskog portala:zagortenej wrote:
[/quote]Porazno je što su ovo sve pitanja koja se odnose na samu formu - ritual. Kojim redoslijedom obaviti koje radnje. Ili smije li se ili ne smije nešto.
Nigdje suštine.
U principu svaki čuvjek zreo i zdrav, zdravog razuma, zna suštinske odgovore na sva ova pitanja.
-
prenosnik
#1318 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije nikakva umjetnost reći "znali smo" NAKON što se nešto dogodi.
Onda su i Nadrealisti pogodili sve u bobu, hajmo se klanjati Đuri Neletu i Zenitu
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:43, edited 1 time in total.
- Towelie
#1319 Re: Islam - pitanja i odgovori
Palo mi je na pamet da hurija moze imati metaforicko znacenje, ali mi se ne svidja. Ja da se igram sam sa sobom mogu i na Dunjaluku. 
- Towelie
#1320 Re: Islam - pitanja i odgovori
Naravno. Posle statusa dzenetlije sve je ostalo manje bitno.prenosnik wrote:ih, svidja ti se hurija, a ne svidja njeno metaforicko znacenje...Towelie wrote:Palo mi je na pamet da hurija moze imati metaforicko znacenje, ali mi se ne svidja. Ja da se igram sam sa sobom mogu i na Dunjaluku.
pa ne bi se igrao sam sa sobom, igrao bi se sa dzennetlijama, tj. oni sa tobom...ali, i ti bi u tom slucaju bio dzennetlija, a to je ono sto za cim ceznes, zar ne?
-
zvizdan
#1321 Re: Islam - pitanja i odgovori
Imam ja jedno pitanje: kako to da o Poslanikovom zivotu prije 40 godine znamo tako malo, skoro nista. Sve se svodi na podatke tipa: ostao siroce, bio ko djecarac kod beduina, ima ona predaja o obnovi Kabe i njegovom rjesenju oko ugradnje crnog kamena, ono kad ga je svecenik prepoznao na putovanju kao buduceg Bozijeg poslanika, i to je to. Definitivno vise nego premalo za zivot do 40 godine. Kako ne znamo sta je radio kad je bio mali, kakvo je dijete bio, jel imao raje, jel se igrao s drugom djecom i cega, jel se ikad pomarisao, ako jeste - s kim i zasto. Jos zanimljivije, kako ne znamo kakav je bio u momackim godinama, s kim se druzio, o cemu su pricali, jel imao simpatiju
, kako je komentarisao svijet i drustvo oko sebe... Zar to nisu jako bitne stvari?
Ako cemo pravo, i prve godine po Objavi su sture po pitanju hadisa. kad bi ih izdvojili iz ukupnog korpusa hadisa, ne znam bi li to bilo 3%. Da bi odjednom imali pravu poplavu predaja o svemu i svacemu, cesto i pravih trivijalnosti (posebno dragih nekima). Razumijem ja da se tada povecao broj muslimana, sirenje islama i ostale procese, ali kako nam onda ti novoobraceni nisu pricali nesto o Poslaniku iz vremena koje sam naprijed spomenuo. Hoce se 40 godina zivota
I zar to nisu vazne stvari za muslimane, stvari prema kojima bismo mogli sklopiti cjelovitu sliku njegove licnosti? Kako ih to nije zanimalo, kako se nisu bavili svakim detaljem zivota Poslanika svjetovima? Meni to nikako ne ide u glavu.
Ako cemo pravo, i prve godine po Objavi su sture po pitanju hadisa. kad bi ih izdvojili iz ukupnog korpusa hadisa, ne znam bi li to bilo 3%. Da bi odjednom imali pravu poplavu predaja o svemu i svacemu, cesto i pravih trivijalnosti (posebno dragih nekima). Razumijem ja da se tada povecao broj muslimana, sirenje islama i ostale procese, ali kako nam onda ti novoobraceni nisu pricali nesto o Poslaniku iz vremena koje sam naprijed spomenuo. Hoce se 40 godina zivota
-
prenosnik
#1322 Re: Islam - pitanja i odgovori
ma ja, tipicno razmisljanje jedne hurijeTowelie wrote: Naravno. Posle statusa dzenetlije sve je ostalo manje bitno.
- Towelie
#1323 Re: Islam - pitanja i odgovori
Osim, naravno, blagodati gledanja u Allaha.prenosnik wrote:ma ja, tipicno razmisljanje jedne hurijeTowelie wrote: Naravno. Posle statusa dzenetlije sve je ostalo manje bitno.
- asurbanipal
#1324 Re: Islam - pitanja i odgovori
prenosnik wrote:
pa fino ti ajet kaze da je bio u gafletu...ne moram ti iznositi pikanterije koje su implicirane u bivanju u gafletu u predislamskoj arabiji...nije ni cudo sto se o tome ne pise...
Netačno. Knjigu u ruke, što bi rekao @NIN...
-
zvizdan
#1325 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma naravno da je netacno, ali to je posebna tema. Mene vise zanima sta ljudi misle glede onog pitanja.asurbanipal wrote:prenosnik wrote:
pa fino ti ajet kaze da je bio u gafletu...ne moram ti iznositi pikanterije koje su implicirane u bivanju u gafletu u predislamskoj arabiji...nije ni cudo sto se o tome ne pise...
Netačno. Knjigu u ruke, što bi rekao @NIN...