eh udrch ......da nije izravnih kontakta sa ponekim ljudima iz sarajevske kotline počeo bih i ja generalizirati a sa mnom i kamara mojih prijatelja.Ponekad u razgovorima sa poznanicima,prijateljima dođemo do zaključka da je 20 - 30 % pripadnika petog i sedmog korpusa napustilo BiH i voljenu krajinu trbuhom za kruhom i to ,bit će vjerovatno mnogi iznenađeni,nakon mira dejtonskog.Onako izvan sarajevske perspektive, pitam se u koju kategoriju dijasporaca bi njih trebali svrstati?udrch wrote:neki dan se nakon utakmice sa SAD-om ponovo otvorila ova rasprava oko dijaspore..Postao/la Korisničkoime
Međutim nisu svi dijasporci kukavice koje su utekle kada je bilo najteže to je mislim čista glupost i može reći samo neko ko u to vrijeme 92 nije upratio šta se događa a za to bi se moralo biti ili dijete ili budala.
tamo jedan lik nema šta nije rekao o njima..moglo bi se zaokružiti u par stvari: "pobjegulje kada je trebalo braniti Bosnu, seljaci koji su se vratili sa lovom, došli zadnji na utakmicu, otišli čim su Ameri poveli"..
a recimo sa mnom je bio čovjek (ratni vierzant) koji je sa 20-tak ljudi deset dana bez ikakve mogućnosti da im se dostavi bilo šta ili ih se zamjeni držao kotu Ilino brdo, koja je padom označila i pad enklave Cerska-Konević polje..zadnjeg dana prije nego su im ostavili malu mogućnost da se izmrcvareni povuku je ostao bez 9cm kosti u nozi i nakon 7,8 godina liječenja i pokušaja u BiH da se dovede u zadovoljavajuće stanje je pravu pomoć našao tek u Lyonu..
prije odlaska na liječenje nije propustio nijednu utakmicu..sad je ušao sa mnom bar dva sata ranije, a ostali smo među zadnjim..
i onda se nađe neki pišonja koji je rat proveo u pelenama da mu psuje i vrijeđa ga..
sve se kod nas svodi na zavist..
I da onako čisto informativno.Peti i sedmi korpus su u toku rata bili na strani ABiH