DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lidera

Post Reply
LipeCvat

#1301 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by LipeCvat »

udrch wrote:
Postao/la Korisničkoime
Međutim nisu svi dijasporci kukavice koje su utekle kada je bilo najteže to je mislim čista glupost i može reći samo neko ko u to vrijeme 92 nije upratio šta se događa a za to bi se moralo biti ili dijete ili budala.
neki dan se nakon utakmice sa SAD-om ponovo otvorila ova rasprava oko dijaspore..
tamo jedan lik nema šta nije rekao o njima..moglo bi se zaokružiti u par stvari: "pobjegulje kada je trebalo braniti Bosnu, seljaci koji su se vratili sa lovom, došli zadnji na utakmicu, otišli čim su Ameri poveli"..

a recimo sa mnom je bio čovjek (ratni vierzant) koji je sa 20-tak ljudi deset dana bez ikakve mogućnosti da im se dostavi bilo šta ili ih se zamjeni držao kotu Ilino brdo, koja je padom označila i pad enklave Cerska-Konević polje..zadnjeg dana prije nego su im ostavili malu mogućnost da se izmrcvareni povuku je ostao bez 9cm kosti u nozi i nakon 7,8 godina liječenja i pokušaja u BiH da se dovede u zadovoljavajuće stanje je pravu pomoć našao tek u Lyonu..
prije odlaska na liječenje nije propustio nijednu utakmicu..sad je ušao sa mnom bar dva sata ranije, a ostali smo među zadnjim..
i onda se nađe neki pišonja koji je rat proveo u pelenama da mu psuje i vrijeđa ga..

sve se kod nas svodi na zavist..
eh udrch ......da nije izravnih kontakta sa ponekim ljudima iz sarajevske kotline počeo bih i ja generalizirati a sa mnom i kamara mojih prijatelja.Ponekad u razgovorima sa poznanicima,prijateljima dođemo do zaključka da je 20 - 30 % pripadnika petog i sedmog korpusa napustilo BiH i voljenu krajinu trbuhom za kruhom i to ,bit će vjerovatno mnogi iznenađeni,nakon mira dejtonskog.Onako izvan sarajevske perspektive, pitam se u koju kategoriju dijasporaca bi njih trebali svrstati?
I da onako čisto informativno.Peti i sedmi korpus su u toku rata bili na strani ABiH :roll: i oslobađali su tamo neke teritorije koje su vjerovatno za večinu stanovnika trokutistana ostale nevidljive.
Mister Yes

#1302 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

LipeCvat wrote:eh udrch ......da nije izravnih kontakta sa ponekim ljudima iz sarajevske kotline počeo bih i ja generalizirati a sa mnom i kamara mojih prijatelja.Ponekad u razgovorima sa poznanicima,prijateljima dođemo do zaključka da je 20 - 30 % pripadnika petog i sedmog korpusa napustilo BiH i voljenu krajinu trbuhom za kruhom i to ,bit će vjerovatno mnogi iznenađeni,nakon mira dejtonskog.Onako izvan sarajevske perspektive, pitam se u koju kategoriju dijasporaca bi njih trebali svrstati?
I da onako čisto informativno.Peti i sedmi korpus su u toku rata bili na strani ABiH :roll: i oslobađali su tamo neke teritorije koje su vjerovatno za večinu stanovnika trokutistana ostale nevidljive.
Sve ok, ali ako se ne misliš vraćati ubrzo (a 99% ne misli) onda nemoj brate ovdje podgrijavat tenzije i pričat o nekom patriotizmu. Nemoj meni koji sam također ratovao a još uvijek sam ovdje. I posebno nemoj mene optuživati za defetizam a ti otišao iz BiH što je praktično najveći mogući vid defetizma. Nekulturno i ružno brate.
LipeCvat

#1303 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by LipeCvat »

Mister Yes wrote:
LipeCvat wrote:eh udrch ......da nije izravnih kontakta sa ponekim ljudima iz sarajevske kotline počeo bih i ja generalizirati a sa mnom i kamara mojih prijatelja.Ponekad u razgovorima sa poznanicima,prijateljima dođemo do zaključka da je 20 - 30 % pripadnika petog i sedmog korpusa napustilo BiH i voljenu krajinu trbuhom za kruhom i to ,bit će vjerovatno mnogi iznenađeni,nakon mira dejtonskog.Onako izvan sarajevske perspektive, pitam se u koju kategoriju dijasporaca bi njih trebali svrstati?
Sve ok, ali ako se ne misliš vraćati ubrzo (a 99% ne misli) onda nemoj brate ovdje podgrijavat tenzije i pričat o nekom patriotizmu. Nemoj meni koji sam također ratovao a još uvijek sam ovdje. I posebno nemoj mene optuživati za defetizam a ti otišao iz BiH što je praktično najveći mogući vid defetizma. Nekulturno i ružno brate.
De probaj malo nunsirati kad se meni obračaš.Ja iznosim samo svoje stavove.Od kad je patriotizam samo privilegija onih koji su ostali u trokutistanu? I po kojim kritrijima ja širim defetizam? Svi oni borci petog i sedmog korpusa koji napustiše krajinu nakon rata i povratka u RS su trebali doći u Sarajevo i tu potražiti perspektivu za njih i njihovu djecu i onda bi shodno tvom mišljenu imali privilegiju da budu patrioti?????Hoćemo li dalje o definiciji šta je nekulturno??
Sabahom kad djeca ustanu i traže mlika i kruha za doručak prije odlaska u školu a babo sputava suzu jer ni mlika ni kruha nema je ono zbog čega je patriotizam samo priča punih želudaca.Bio u takvoj situaciji?Uostalom i ne spadam u kategoriju boraca i nigdje to i ne navedoh.Svakodnevno su oko mene takve gazije bosanske,ostavljene na nemilost.Dijaspora koja sad nikome nije potrebna a koju porede sa onim klincima koji po Sarajevu voze BMW 200 km/h.Nekulturno i ružno brate da ružnije ne more biti.
_mufljuz_

#1304 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by _mufljuz_ »

a tek deklarisanih ratnika :mrgreen: - " i ja sam ratovo "
i deklarisanih "zrtava" rata "meni sve pobijeno i protjerano".... :mrgreen:

Image
_mufljuz_

#1305 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by _mufljuz_ »

koliko ja vidim rat je intenzivan medju sadakistancima i dajasporancima :zzzz:
Mister Yes

#1306 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

LipeCvat wrote:
Mister Yes wrote:
De probaj malo nunsirati kad se meni obračaš.Ja iznosim samo svoje stavove.Od kad je patriotizam samo privilegija onih koji su ostali u trokutistanu? I po kojim kritrijima ja širim defetizam? Svi oni borci petog i sedmog korpusa koji napustiše krajinu nakon rata i povratka u RS su trebali doći u Sarajevo i tu potražiti perspektivu za njih i njihovu djecu i onda bi shodno tvom mišljenu imali privilegiju da budu patrioti?????Hoćemo li dalje o definiciji šta je nekulturno??
Sabahom kad djeca ustanu i traže mlika i kruha za doručak prije odlaska u školu a babo sputava suzu jer ni mlika ni kruha nema je ono zbog čega je patriotizam samo priča punih želudaca.Bio u takvoj situaciji?Uostalom i ne spadam u kategoriju boraca i nigdje to i ne navedoh.Svakodnevno su oko mene takve gazije bosanske,ostavljene na nemilost.Dijaspora koja sad nikome nije potrebna a koju porede sa onim klincima koji po Sarajevu voze BMW 200 km/h.Nekulturno i ružno brate da ružnije ne more biti.
Nisam se obraćao tebi lično već generalno dijasporcima sa posebnim osvrtom na onog što je lupio da ja širim defetizam. Izrazito cjenim sve koji su u dijaspori. Ili su tamo zato što su žrtve ili zato što su pametni. U oba slučaja skidam kapu. I neka ih na forumu jer doprinose raznolikosti i temama.
Ali je nekulturno da od tamo mene napada da nisam patriota i da širim defetizam. Jer otići iz svoje zemlje, bez obzira na razlog, znači dići ruke od borbe u svojoj zemlji. Opravdan ili ne to je krajnji vid defetizma/predaje. Bez obzira na ranije zasluge.
tesanj

#1307 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by tesanj »

Nema puno dijasporaca koji su nabrali iz bih prije i u toku rata. Sto se tice mog kraj Tesanj i Jelah, masa ih je otisla poslije rata. Dobojlije i teslicani su uglavnom protjerani u toku rata, jako puno ih je otislo poslije rata imali su i svoje brigade na tesanjskoj teritoriji. Tako da govoriti o njima i njihovoj djeci u nekakvom losem kontekstu je bruka i sramota, pa masi tih dijasporaca vecina ovih forumasi nisu dostojni cipele obrisat. Ovdje(na forum) vecina ja obrazovana sto se vidi iz pisanja po raznim temama. Iz mog iskustva pravi borci su uglavnom bili polupismeni i nepismeni, oni koji su skloniji peru uglavnom su bili ligistika i komanda.
zlajaBHF

#1308 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by zlajaBHF »

Volio bi nesto poruciti ovim koji se javljaju iz dijaspore u ime dijaspore :-) Ali znam da cu onda dobiti ban.....

Isto tako bi volio poruciti nesto ovima koji imaju nesto protiv nas dijasporaca......vjerujem da se radi o ljudima koji su prozivili 5% u ratu od onog sto sam recimo ja prozvio.....ali ako i ovima porucim, morat cu za Banovice :D

Iskreno, najradije bi vas podavio ko zeceve, samo da na mene negdje nabasate sa tom pricom :lol:

Dijaaspora nije neka homogena grupa. Ima nas ovdje svakakvih. Znaci generalizirati je ne pogresno, nego jednostavno glupo...
Mister Yes

#1309 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

Koji likovi Tito dragi :-) On bi najradije podavio ako nabasa ko na njega a otišao tako da se ne može nabasati na njega. :lol:
TRENT

#1310 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by TRENT »

Mister Yes wrote:Koji likovi Tito dragi :-) On bi najradije podavio ako nabasa ko na njega a otišao tako da se ne može nabasati na njega. :lol:
To ti je taj dijaspora efekat. :lol:
dudlov

#1311 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by dudlov »

tesanj wrote:Nema puno dijasporaca koji su nabrali iz bih prije i u toku rata. Sto se tice mog kraj Tesanj i Jelah, masa ih je otisla poslije rata. Dobojlije i teslicani su uglavnom protjerani u toku rata, jako puno ih je otislo poslije rata imali su i svoje brigade na tesanjskoj teritoriji. Tako da govoriti o njima i njihovoj djeci u nekakvom losem kontekstu je bruka i sramota, pa masi tih dijasporaca vecina ovih forumasi nisu dostojni cipele obrisat. Ovdje(na forum) vecina ja obrazovana sto se vidi iz pisanja po raznim temama. Iz mog iskustva pravi borci su uglavnom bili polupismeni i nepismeni, oni koji su skloniji peru uglavnom su bili ligistika i komanda.
Upravo tako. u mom odjeljenju većina je uživala knjige za potpalu da koristi. Inteligentan čovjek je onaj koji brzo misli i cilj vidi na početku, a takvi su se sklonili u hladovinu.

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
muzicar_iz_parka

#1312 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by muzicar_iz_parka »

A jel se ikako može sačekati sa tim dok prođe ovaj mjesec, ostati će mi grožđe neobrano neću imati ništa vina za zimu koje pravim od njega.
Mister Yes

#1313 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

muzicar_iz_parka wrote:A jel se ikako može sačekati sa tim dok prođe ovaj mjesec, ostati će mi grožđe neobrano neću imati ništa vina za zimu koje pravim od njega.
Ništa usmeno. Pismeno podnesi Zahtjev za odgodu pa budemo vidjeli šta se može uraditi. :oops:
zlajaBHF

#1314 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by zlajaBHF »

Mister Yes wrote:Koji likovi Tito dragi :-) On bi najradije podavio ako nabasa ko na njega a otišao tako da se ne može nabasati na njega. :lol:
Vidi ovog....Malo sam se nasalio i odmah si zapjenio....

Eto vas tamo
sumirprimus

#1315 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by sumirprimus »

TRENT wrote:Svjesni ste da ste gore niko i nista pa ovdje nesto glumatate .Ma ne jebe vas niko 5 posto jer vas drze u rangu Somalije i ostalih "prosperitetnih " zemalja.Nasa dijaspora i Srbi u Skandinaviji,kazu jebo Cosa Nostru sta radite Svedjanima.

I ne jedem se ja uopste,vi ste meni toliko komicni likovi,pogotovo kad ljeto dodje kad cujem "Belkisa komm zuruck" ili "babo bitte wasser" :lol: .Vise sam ja u Bosni svojim znanjem i trudom postigao nego sto ces ti kurcenjem po SveCkoj.Izlijecite vi vase bolesne narcisoidne komplekse ,znas ono kad dodjete preko ljeta u Bosnu pa sve nas ovdje gledate ko zadnje fukare.

:bih: iz tvoje rodne domovine
za nekoga ko sam za sebe voli reci da je pametan i obrazovan,imas isuvise ogranicen pogled na problematiku,vrvi ti prica generalizacijama...
TRENT

#1316 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by TRENT »

sumirprimus wrote:
TRENT wrote:Svjesni ste da ste gore niko i nista pa ovdje nesto glumatate .Ma ne jebe vas niko 5 posto jer vas drze u rangu Somalije i ostalih "prosperitetnih " zemalja.Nasa dijaspora i Srbi u Skandinaviji,kazu jebo Cosa Nostru sta radite Svedjanima.

I ne jedem se ja uopste,vi ste meni toliko komicni likovi,pogotovo kad ljeto dodje kad cujem "Belkisa komm zuruck" ili "babo bitte wasser" :lol: .Vise sam ja u Bosni svojim znanjem i trudom postigao nego sto ces ti kurcenjem po SveCkoj.Izlijecite vi vase bolesne narcisoidne komplekse ,znas ono kad dodjete preko ljeta u Bosnu pa sve nas ovdje gledate ko zadnje fukare.

:bih: iz tvoje rodne domovine
za nekoga ko sam za sebe voli reci da je pametan i obrazovan,imas isuvise ogranicen pogled na problematiku,vrvi ti prica generalizacijama...
A da nije malo bezobrazno da neko ko zivi vani,da pametuje nama ovdje sta treba da radimo a sta ne ?
Paranoid

#1317 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

TRENT wrote: A da nije malo bezobrazno da neko ko zivi vani,da pametuje nama ovdje sta treba da radimo a sta ne ?
Pa šta se čudiš...to ti je tako od rodjenja. Iz vana ti se kroji sve.
Danguba

#1318 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Danguba »

Hocete li vise prestati srati po dijaspori tako vam Boga. Sto sesnaest vrsta dijaspore postoji od one prijeratne do ove zadnje francuske i svedske.
Da nije cjelokupne dijaspore koja je upumpala toliko para(poslije rata) u tu drzavu, odavno bi se korjenje jelo.
Mister Yes

#1319 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Mister Yes »

Danguba wrote: Da nije cjelokupne dijaspore koja je upumpala toliko para(poslije rata) u tu drzavu, odavno bi se korjenje jelo.
Nisu upumpali radi države već radi svojih kojima šalju. I ne bi se korijenje jelo već bi ovi kojima se šalje zasukali rukave pa sami zarađivali. Ovako nemaju potrebe kad kaplje iz vana.
sumirprimus

#1320 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by sumirprimus »

TRENT wrote:
A da nije malo bezobrazno da neko ko zivi vani,da pametuje nama ovdje sta treba da radimo a sta ne ?
ne kazem da nije, nego...
generalizacija ne valja,povezat vecinu ljudi koji zive i rade vani u negativnom kontekstu,zarad par likova,nije ok...
hornet

#1321 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by hornet »

zlajaBHF wrote:Volio bi nesto poruciti ovim koji se javljaju iz dijaspore u ime dijaspore :-) Ali znam da cu onda dobiti ban.....

Isto tako bi volio poruciti nesto ovima koji imaju nesto protiv nas dijasporaca......vjerujem da se radi o ljudima koji su prozivili 5% u ratu od onog sto sam recimo ja prozvio.....ali ako i ovima porucim, morat cu za Banovice :D

Iskreno, najradije bi vas podavio ko zeceve, samo da na mene negdje nabasate sa tom pricom :lol:

Dijaaspora nije neka homogena grupa. Ima nas ovdje svakakvih. Znaci generalizirati je ne pogresno, nego jednostavno glupo...
Kako ne shvatate, ne radi se o tome da su ljudi u dijaspori ovakvi, a ovi sto su ostali su onakvi pa se nesto ne mogu. Kad bi sad zamjenili uloge, da se sva dijaspora vrati, a ovi iz BiH odu van zemlje opet bi ista prica bila. Sve zavisi iz koje pozicije govoris, tj. jest jesi li ovdje ili gore negdje. I ta dijaspora je nasa, produkt naseg mentaliteta. Poenta price, ljudi vi ste gradjani drugih zemalja, ne zivite u Bosni, ne djelite svakodnevnicu, niste rezidenti. Kako se ono, kaze, daleko od ociju daleko od srca. Ovdje, ljudi zive, rade, raduju se, tuguju, djele svakodnevnicu, sve to dijaspora radi, ali u drugim zemljama. Uostalom, ako ste tolike patriote, pa vratite se, nije ni ovdje sve poharano. Dosta vise licemjerja. Vecinom imate pasose drugih zemalja, bosansko drzavljanstvo imate zato sto se moze, a kad ne bi moglo, i tamo gdje ne moze, odricete se bosanskog pasosa da bi zadrzali to strano. Takvi ljudi su nista drugo, do emigranti. Za vas Bosna nije, jedna i jedina. Rezervna domovina. To je gola istina. Nije da vam zamjeram, al nemojte se onda busati patriotizmom.
Paranoid

#1322 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Paranoid »

Danguba wrote:Hocete li vise prestati srati po dijaspori tako vam Boga. Sto sesnaest vrsta dijaspore postoji od one prijeratne do ove zadnje francuske i svedske.
Da nije cjelokupne dijaspore koja je upumpala toliko para(poslije rata) u tu drzavu, odavno bi se korjenje jelo.
:thumbup:
Bodkin

#1323 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Bodkin »

sve je dobro dok ne pozivaju na neke nove ratove i "konacna rjesenja" iz dijaspore. neka pametuju jer zive u sredjenijim drustvima i rade ( ako rade) u najboljim firmama. samoovo prvo da ne spominju, ali nekako niko to ni ne spominje nego samo zveckanje oruzjem
Danguba

#1324 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:
Danguba wrote: Da nije cjelokupne dijaspore koja je upumpala toliko para(poslije rata) u tu drzavu, odavno bi se korjenje jelo.
Nisu upumpali radi države već radi svojih kojima šalju. I ne bi se korijenje jelo već bi ovi kojima se šalje zasukali rukave pa sami zarađivali. Ovako nemaju potrebe kad kaplje iz vana.
A gdje da rade? U tvornicama kojih nema, njivama iz kojih nemaju kome proizvod prodati...nema za hljeba a da privatni biznis pokrene.
I nisam mislio na rodbinu nego na velika ulaganja u objekte a indirektno mnogi od toga zive. Od fizickog radnika preko majstora do proizvodjaca gradjevinskog i drugog materijala...ali tesko je to shvatiti onome ko se prikljucio na drzavnu sisu i ceka slijedecu ratu MMf kredita.
RVP

#1325 Re: DA LI JE MOGUC NÖVI RAT - sepåratisticke izjave BH lide

Post by RVP »

Tito ti si peder bio .
Post Reply