hrvatska-more

Post Reply
Warashii

#1301 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Hmmm Oslobodjenje kontra "Dejli Avaz"

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... skoj-uniji
madner

#1302 Re: hrvatska-more

Post by madner »

Alfons Kauders wrote: gdje si dobio 3.86 ovdje? mislim znam da bude reklamiran takav kurs, ali dok se plati provizija i sve, dobije se manje od 3.8, vazda je tako bilo, barem u bankama gdje sam ja najcesce mijenjao (raif, unicredit, zagrebacka prije)
Intesa
opremdobro30

#1303 Re: hrvatska-more

Post by opremdobro30 »

Rijeka 3.80 kupovni, 3.90 prodajni vec mjesec dana.Provizija 0%

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
perfect_guy

#1304 Re: hrvatska-more

Post by perfect_guy »

perfect_guy wrote:koja je tačna lokacija GP Bijača i koji je pristup sa M17? I kakav je pravac kretanja u Hrvatskoj, da li se veže na onaj put iz Ljubuškog što izlazi kod Ploča ili neki drugi?
Smajic.smajo

#1305 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

perfect_guy wrote:
perfect_guy wrote:koja je tačna lokacija GP Bijača i koji je pristup sa M17? I kakav je pravac kretanja u Hrvatskoj, da li se veže na onaj put iz Ljubuškog što izlazi kod Ploča ili neki drugi?
imas mapu na klix :D
perfect_guy

#1306 Re: hrvatska-more

Post by perfect_guy »

Smajic.smajo wrote:
perfect_guy wrote:
imas mapu na klix :D
dobro, a šta s druge strane granice?
video

#1307 Re: hrvatska-more

Post by video »

@Alfonse druze, sve ti zavisi od sluchaja do sluchaja. Navest cu ti dva primjera:
Primjer prvi - Polovina Juna (znachi, josh je "samostalna" HR) kolega krenuo u Trpanj na par dana, granicu preshao regularno, malo chekao, sve pet, da bi ga na ulazu pred Ploche (poslije onoga mosta)zaustavio polocajac na motoru i prerovio ga do "gola" sve izbacio iz auta, zaplijenio sve shta je smatrao da treba( da ne nabrajam, sve same gluposti, par desetaka maraka) nalijepio ga njega i zenu i hajd voz. Ostao na cesti ko kakav kriminalac nije sebi doshao pO sata, skochilo mu na nos i odmor i sve.
Primjer drugi: Par dana po ulasku u EU, Otac sa sinom i kcerkom se zaputili u Makarsku gdje imaju kucu/vikendicu nije bitno, na granici sve regulara, da bi ih do odredishta policijske patrole 2 (dva) puta zaustavljale i prerovile auto od "glave do pete", sve su morali vani izbacivati, nishta nisu oduzeli i ni izvinjenje uputili :run: :run: :run:

Ja ishao, na granici bio drugi po redu, policajac na granici ljubazan (chak se i malo nashalili), niko ne zaustavljao nije, al vjeruj da mi nije bilo lako, znajuci za ovaj prvi slučaj(drugi se josh nije bio ni desio) kao da prenosim pet kila koke :( a regolaran 100%

Meni je bash ovako bolje, guzve su manje (mada sam primjetio puuuno vishe čeha) a i vishe volim tishinu nego galamu.

Btw, banalni primjer stanja u gradicu na Makarskoj rivijeri - djevojka shto prodaje kukuruze (znamo se vec odavno, dole sam vec stalni) mi kaze da je prije uvjek prodavala pun frizider dok predje sa kraja do na kraj plaze a sada jedva 2 (rachunajuci i mene) :shock:

Niko se nece osjecati dobro dokle god te zaustavljaju po cesti ko kakve kriminalce ili ti zadnje "fukare" a onda od tebe ochekivati da kazesh kako je sve uredu, kako tako treba i kojekakve gluposti. Ko god krene ko turista bio sa porodiciom il drushtvom nije bitno, na ljetovanje sedmicu il dvije da se odmori i naravno tada potroshiti lijepu sumu novca, njemu ni za zivu glavu ne trebaju ponizenja koju sam naveo u ova dva primjera gore. Dokle god bude ta i takva presija nad gradjanima BiH plaze ce u HR(bar ovaj dio Makarske rivijere) zjapit poluprazne il ce bit napunjene chesima, slovacima i tim slichnim drzavama koji i chachkalicu ponesu sa sobom da nebi shta potroshili.
Smajic.smajo

#1308 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

Ljudi moji... svi mogu biti prekopani, svi i svugdje, il u hrvackoj il u njemackoj, to je standardna procedura. Mada nikad nisam cuo da je neko na puu zaustavljen. Mene su na granici 4 puta prekopavali i vodili na razgovor, 2 puta hrvati 2 puta nasi, jbg ne izgledam ko prosjecan momak, uglavnom traze drogu, al to nije zato jer sam bosanac pobogu i zato sto mrze bosance.
uglavnomja

#1309 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

ti sto na cesti kopaju to rade po dojavi :-)

i mene su jednom, malo polsije rata, povratak s mora, samo ja u autu, i pafff zaustavise me u civilnom autu drotovi u uniformi. pocela vadiona onaj poljak peglao 60 na sat, a pravac pukao, ogranicenje 80 ... i pita drot mogu li s tobom do granice. i sta cu, mozete :D naravno, malo se vozio, ispregledao auto, vizuelno iznutra, nasao pola sendvica, sok, cokoladu, malo price koje mjesto, koliko dana... :)

i nakon par minuta vidim taj isti civilni auto ceka, stanite, izasao covjek, i pitam: sta bi :? i kaze lik fino> DOJAVA! sretan vam put, prijatno blabla...

cuj 2 puta u 20 km da ga prerove :D
Smajic.smajo

#1310 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

uglavnomja wrote:ti sto na cesti kopaju to rade po dojavi :-)

i mene su jednom, malo polsije rata, povratak s mora, samo ja u autu, i pafff zaustavise me u civilnom autu drotovi u uniformi. pocela vadiona onaj poljak peglao 60 na sat, a pravac pukao, ogranicenje 80 ... i pita drot mogu li s tobom do granice. i sta cu, mozete :D naravno, malo se vozio, ispregledao auto, vizuelno iznutra, nasao pola sendvica, sok, cokoladu, malo price koje mjesto, koliko dana... :)

i nakon par minuta vidim taj isti civilni auto ceka, stanite, izasao covjek, i pitam: sta bi :? i kaze lik fino> DOJAVA! sretan vam put, prijatno blabla...

cuj 2 puta u 20 km da ga prerove :D
mah...

:D
video

#1311 Re: hrvatska-more

Post by video »

Ma ne granichi Hr sa Kolumbijom vec sa BiH :skoljka:

A to za 2 puta je bilo 100%, zena ostala u SA, nije mogla zbog posla a inache je makaranka porijeklom, .ebavala sve redom i policiju i drzavu i josh kaze da je bila u autu pobila bi se sa murijom :lol:
Smajic.smajo

#1312 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

perfect_guy wrote:
Smajic.smajo wrote:
perfect_guy wrote: imas mapu na klix :D
dobro, a šta s druge strane granice?
Ne znam majjke mi, to ti rekoh zato sto su na klixu stavili losu mapu a ja bi google maps probao...
perfect_guy

#1313 Re: hrvatska-more

Post by perfect_guy »

Smajic.smajo wrote: Ne znam majjke mi, to ti rekoh zato sto su na klixu stavili losu mapu a ja bi google maps probao...
još uvijek su starije mape, nema vidljivo ništa što liči na autoput i da izlazi na južnu granicu
Alfons Kauders

#1314 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

video wrote:@Alfonse druze, sve ti zavisi od sluchaja do sluchaja. Navest cu ti dva primjera:
Primjer prvi - Polovina Juna (znachi, josh je "samostalna" HR) kolega krenuo u Trpanj na par dana, granicu preshao regularno, malo chekao, sve pet, da bi ga na ulazu pred Ploche (poslije onoga mosta)zaustavio polocajac na motoru i prerovio ga do "gola" sve izbacio iz auta, zaplijenio sve shta je smatrao da treba( da ne nabrajam, sve same gluposti, par desetaka maraka) nalijepio ga njega i zenu i hajd voz. Ostao na cesti ko kakav kriminalac nije sebi doshao pO sata, skochilo mu na nos i odmor i sve.
Primjer drugi: Par dana po ulasku u EU, Otac sa sinom i kcerkom se zaputili u Makarsku gdje imaju kucu/vikendicu nije bitno, na granici sve regulara, da bi ih do odredishta policijske patrole 2 (dva) puta zaustavljale i prerovile auto od "glave do pete", sve su morali vani izbacivati, nishta nisu oduzeli i ni izvinjenje uputili :run: :run: :run:

Ja ishao, na granici bio drugi po redu, policajac na granici ljubazan (chak se i malo nashalili), niko ne zaustavljao nije, al vjeruj da mi nije bilo lako, znajuci za ovaj prvi slučaj(drugi se josh nije bio ni desio) kao da prenosim pet kila koke :( a regolaran 100%

Meni je bash ovako bolje, guzve su manje (mada sam primjetio puuuno vishe čeha) a i vishe volim tishinu nego galamu.

Btw, banalni primjer stanja u gradicu na Makarskoj rivijeri - djevojka shto prodaje kukuruze (znamo se vec odavno, dole sam vec stalni) mi kaze da je prije uvjek prodavala pun frizider dok predje sa kraja do na kraj plaze a sada jedva 2 (rachunajuci i mene) :shock:

Niko se nece osjecati dobro dokle god te zaustavljaju po cesti ko kakve kriminalce ili ti zadnje "fukare" a onda od tebe ochekivati da kazesh kako je sve uredu, kako tako treba i kojekakve gluposti. Ko god krene ko turista bio sa porodiciom il drushtvom nije bitno, na ljetovanje sedmicu il dvije da se odmori i naravno tada potroshiti lijepu sumu novca, njemu ni za zivu glavu ne trebaju ponizenja koju sam naveo u ova dva primjera gore. Dokle god bude ta i takva presija nad gradjanima BiH plaze ce u HR(bar ovaj dio Makarske rivijere) zjapit poluprazne il ce bit napunjene chesima, slovacima i tim slichnim drzavama koji i chachkalicu ponesu sa sobom da nebi shta potroshili.
sorry, ali mene kad bi neki drot fakticki lisio slobode i prerovio mi stvari u autu ili apartmanu bez naloga, ja bih angazovao advokata iste sekunde...

jedno je granica, a jedno je prometna policija... oni nemaju pravo roviti po torbama kada te zaustave, ili razvaljivati auto, skidati ljude do gola... smiju izvrsiti pregled, a ne pretres

da meni nesto slicno naprave, ja bih trazio da me iste sekunde privedu u stanicu i da me formalno lise slobode... ako imaju muda, a garantujem da ne bi imali... jer to mogu raditi bez naloga samo ako sumnjaju na neko krivicno djelo - a ako sumnjaju bujrum neka me uhapse, pa se vidimo na sudu... sljedece godine bi ja opet na more, a taj drot bi brisao wc u mojoj kafani...

problem je sto ljudi ne znaju svoja prava, ne samo kad su u hrvatskoj vec i kod kuce... jos vlada komunisticki mentalitet, da te neko u uniformi moze jebavat u zdrav mozak... moze, dok ne naleti na nekog ko ce mu sloziti prijavu i poslati ga na biro
Smajic.smajo

#1315 Re: hrvatska-more

Post by Smajic.smajo »

Alfons Kauders wrote:
video wrote:@Alfonse druze, sve ti zavisi od sluchaja do sluchaja. Navest cu ti dva primjera:

sorry, ali mene kad bi neki drot fakticki lisio slobode i prerovio mi stvari u autu ili apartmanu bez naloga, ja bih angazovao advokata iste sekunde...

jedno je granica, a jedno je prometna policija... oni nemaju pravo roviti po torbama kada te zaustave, ili razvaljivati auto, skidati ljude do gola... smiju izvrsiti pregled, a ne pretres

da meni nesto slicno naprave, ja bih trazio da me iste sekunde privedu u stanicu i da me formalno lise slobode... ako imaju muda, a garantujem da ne bi imali... jer to mogu raditi bez naloga samo ako sumnjaju na neko krivicno djelo - a ako sumnjaju bujrum neka me uhapse, pa se vidimo na sudu... sljedece godine bi ja opet na more, a taj drot bi brisao wc u mojoj kafani...

problem je sto ljudi ne znaju svoja prava, ne samo kad su u hrvatskoj vec i kod kuce... jos vlada komunisticki mentalitet, da te neko u uniformi moze jebavat u zdrav mozak... moze, dok ne naleti na nekog ko ce mu sloziti prijavu i poslati ga na biro
Zato ja i sumnjam da se to tako desilo al eto.
NeenaSa

#1316 Re: hrvatska-more

Post by NeenaSa »

Alfons Kauders wrote:
NeenaSa wrote:Dajte, bez pretjerivanja, pregledi, kao i uvijek.
Mediji, a ... znam(o) koji :D se priFatili.
iskreno, ja da sam hrvatski ministar turizma ili neki faktor u turistickoj zajednici makarska raspitao bih se malo o mogucnosti podizanja tuzbe protiv odredjenih medija u bih... jer ocito ovo nisu bila cista posla... zadnjih nekoliko mjeseci gledamo jebenu kampanju protiv odlaska u hrvatsku, koja je proizvedena iz nicega

e sad kome je bilo u interesu da dezinformisu ljude, da prizivaju incidente, da lazu i klevecu... pojma nemam... neko ko voli zavjere rekao bi da tu to odradili djetici, ali ja ne vjerujem... mislim da su to samo nasi novinari na djelu, bolje jednostavno ne znaju, to im dodje prirodno... skola avaz i ftv, hajka, panika i vika...
Osobno, izgleda da je dovoljan jedan tekst u Havazu da se digne hajka, a cita ih pozamas broj i et'.
Edin H.

#1317 Re: hrvatska-more

Post by Edin H. »

400 tisuca manje ulazaka nego prosle sezone do sada :roll:

Djevojka sa kukuruzima je bila u pravu :oops:
šrilančananin

#1318 Re: hrvatska-more

Post by šrilančananin »

Osobno, izgleda da je dovoljan jedan tekst u Havazu da se digne hajka, a cita ih pozamas broj i et'.
Meni je čudno što ljudi koji su Bošnjaci ili Bosanci, kako god, uopće i čitaju Avaz, taj list ne izlazi na njihovom jeziku, to po vuku pisano, zar nije smiješna rasprava o tome ?
A_A_AKCIJA

#1319 Re: hrvatska-more

Post by A_A_AKCIJA »

Volim Hrvatsko more, više puta godišnje sam tamo, najviše zbog činjenice da u petak poslije posla mogu stići na kupanje. Jednostavno, Bosancima je to najbliže more i tako će uvijek biti.

Međutim, isto tako, u Hrvatskoj sam do sada doživio i neprijatnosti koje nigdje do sada nisam doživio. Uhapšen sam zbog neprijavljivanja. Čitav vikend sam proveo u policijskoj stanici i sudu za prekršaje. Najgore od svega je što uopće nije bilo zakonskog osnova za navedeno, jer sam u mjesto u kojem sam ljetovao (otok), stigao sinoć, da bi me oni priveli sutra oko 10-11 (bukvalno me probudili). Priveo me policajac koji me zna imenom i prezimenom jer sam tu dolazio godinama. Na navedeni otok se nisam godinama vraćao poslije. Poslije par godina me na totalno drugom mjestu zaustavio policajac (isto, ničim izazvan) i pitao me za moj prekršaj od prije par godina (poslije provjere mog imena preko radio veze)! Dakle, ne da su me uhapsili, nego i sad postoji moj dosije u njihovom MUP-u. Za šta? Za neprijavljivanje da me tretiraju kao kriminalca? Trebam li napominjati da mi je to jedini put u životu da sam priveden od policije, a kamoli uhapšen?

Tako se ne gradi turistička država. Ljudima je u puno slučajeva pun kofer takvih sitnica i stvarno, odlaze drugdje čim im se pruži prilika. Znam desetak ljudi sa sličnim pričama. Prijatelji su mi isto tako noćivali po policijskim stanicama, isključivo zbog neprijavljivanja.

Tome dodajem da je sve mimo mora i sunca, bezobrazno skupo. Na tom istom otoku, skuter sat vremena košta 200 kuna, tj planiraju da ga otplate za nekih 54 sati, ako uzmemo da je u pitanju neki kineski od cca 3000 KM. Nešto jeftiniji je čamac (plastični sa 4ks motorom), koji dnevno (8 sati) košta 100-150 KM. Dakle, kao vozilo D segmenta u rent-a car agenciji koje za ovu lovu dobijate na 24 sata, iako košta nekih 10 puta više. Ovakvih primjera je bezbroj, da ne spominjem porcije lignji za 90 kuna (za 25 KM u Sarajevu jedete biftek) isl.

I na kraju, očekivanje lokalaca da mogu od 40-50 dana sezone živjeti ostatak godine. Za prvi maj na Pelješcu nisam mogao popiti kafu u mjestu koje inače ima 3-4 kafane. U tom istom periodu pored mene je gostovao klub ronilaca iz Sarajeva (nekih 100njak duša) i nikome od lokalnih gazdi nije palo na pamet da otvori kafanu!!! Nevjerovatna činjenica koju sam doživio desetine puta. Jednostavno, ključ u bravu se stavlja van perioda 15 juni-kraj Avgusta.

Jednostavno, u Hrvatskoj globalizacija uzima svoj danak. Svako može provjeriti cijene aranžmana u roku od pola sata za svaku rupu na svijetu. Ako ja dođem svojim autom, na granici me tretiraju ko da iz Tijuane prelazim u USA i imam peace nacrtan na haubi, boravim u apartmanu u kojem se klima dodatno naplaćuje, a gazde me stalno obilaze, za ručak jedem norvešku skušu ili patagonsku lignju, a ako hoću bolje ribe onda je 450-600 kuna po kili, a sve vrijeme mi nad glavom visi potencijalno hapšenje jer ne znam jesam li prijavljen, u pitanju je jako čudan turizam. Za to vrijeme, moj drug sa ženom ode u Tursku charter letom, ostane 12-15 dana, plati sve 100-1200 KM po osobi za all inclusive i za ručak jede filete od sabljarke koja visi u kuhinji i koja je ulovljena taj dan... ne treba mi puno da se opametim.
Havatar

#1320 Re: hrvatska-more

Post by Havatar »

Hrvatsko sunce je najskuplje sunce
Pasiflora

#1321 Re: hrvatska-more

Post by Pasiflora »

video wrote:Primjer prvi - Polovina Juna (znachi, josh je "samostalna" HR) kolega krenuo u Trpanj na par dana, granicu preshao regularno, malo chekao, sve pet, da bi ga na ulazu pred Ploche (poslije onoga mosta)zaustavio polocajac na motoru i prerovio ga do "gola" sve izbacio iz auta, zaplijenio sve shta je smatrao da treba( da ne nabrajam, sve same gluposti, par desetaka maraka) nalijepio ga njega i zenu i hajd voz. Ostao na cesti ko kakav kriminalac nije sebi doshao pO sata, skochilo mu na nos i odmor i sve.
A_A_AKCIJA wrote:Međutim, isto tako, u Hrvatskoj sam do sada doživio i neprijatnosti koje nigdje do sada nisam doživio. Uhapšen sam zbog neprijavljivanja. Čitav vikend sam proveo u policijskoj stanici i sudu za prekršaje. Najgore od svega je što uopće nije bilo zakonskog osnova za navedeno, jer sam u mjesto u kojem sam ljetovao (otok), stigao sinoć, da bi me oni priveli sutra oko 10-11 (bukvalno me probudili). Priveo me policajac koji me zna imenom i prezimenom jer sam tu dolazio godinama. Na navedeni otok se nisam godinama vraćao poslije. Poslije par godina me na totalno drugom mjestu zaustavio policajac (isto, ničim izazvan) i pitao me za moj prekršaj od prije par godina (poslije provjere mog imena preko radio veze)! Dakle, ne da su me uhapsili, nego i sad postoji moj dosije u njihovom MUP-u. Za šta? Za neprijavljivanje da me tretiraju kao kriminalca? Trebam li napominjati da mi je to jedini put u životu da sam priveden od policije, a kamoli uhapšen?
Vrlo lose "izmisljanje" istine - da ne kazem da lazete. Pa jbt, niste bili u Zanzibaru! Dzaba vam trud - Hrvati vole bosance, pogotovo one koji im ostavljaju lovu i nema sanse da bi im ovo priustili. Uostalom - kada vec imate takva "gadna" iskustva, koga vraga idete uopce u RH? Sta ste vas dvojica mazohisti?!?
doktor78

#1322 Re: hrvatska-more

Post by doktor78 »

video wrote:
Ako je istina da je kukuruz 13 kuna, dobro proda i ta dva
doktor78

#1323 Re: hrvatska-more

Post by doktor78 »

Da ne bude da samo Avaz siri negativu oko hrvatskog Jadrana:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/tko- ... 89052.aspx
dražen

#1324 Re: hrvatska-more

Post by dražen »

Zdravo
Zamolio bih,ako neko zna,da li je potrebna međunarodna punomoć za ulazak tuđim vozilom u CRO?Da li je neko išao ,sad u zadnje vrijeme,tuđim vozilom, I da li je bilo nekih suvišnih pitanja I problema?
Hvala
mO k3

#1325 Re: hrvatska-more

Post by mO k3 »

Nekidan sam nazvao jednoga koji drzi apartmane u makarskoj, taku arogantnost i naljubaznost nisam odavno dozivjeo ,zato necu sada iz pricnipa ici dole .

Oticu u tursku platicu mozda 500 euro vise ,ali brate imacu all inklusive ,prevoz ,ljubaznost i neko ko ce mi sobu praviti svaki dan .....

Imacu odmor ....
Post Reply