Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1301 Re: Istočno Sarajevo

Post by pici »

karanana wrote:pa njima je istocno sarajevo i ravna romanija. sokolac, han pijesak pa cak i rogatica i dole milici. to je povrsinski najveci grad na svijetu.

pa upravo i ja o tome zborim...brez zajebancije...umjesto da muĆnu glavom i definišHu gradske opŠĆine oni zami sebe pošprdavaju su šHumama, rijekama, planinama i dolinama...u bajkama to je divno...u stvarnosti :mrgreen:
falcon_iv

#1302 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Black swan wrote:uvijek sam se pitao kakva je ono nedovršena karina između toma i yiska/simpa
Prodajno servisni cenatr Mercedes za BiH.

Image
cyprus

#1303 Re: Istočno Sarajevo

Post by cyprus »

karanana wrote:pa njima je istocno sarajevo i ravna romanija. sokolac, han pijesak pa cak i rogatica i dole milici. to je povrsinski najveci grad na svijetu.
Han Pijesak, Rogatica (više) i Milići nisu :mrgreen: Nećemo pretjerivat :mrgreen:
karanana

#1304 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

pici wrote:

pa upravo i ja o tome zborim...brez zajebancije...umjesto da muĆnu glavom i definišHu gradske opŠĆine oni zami sebe pošprdavaju su šHumama, rijekama, planinama i dolinama...u bajkama to je divno...u stvarnosti :mrgreen:
ne znam zasto to rade, valjda da gradove prikazu vecim nego sto jesu, ali na mnogo mjesta u njih imas table gdje pise "podrucje grada......pa onda ime mjesta tipa derventa, mrkonjic.....". a ta tabla recimo 5-6 kilometara prije "centra" tog mjesta.
falcon_iv

#1305 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Kupci su uglavnom Srbi koji napustaju sarajevski kanton, izbjegli Srbi (uglavnom izbjegli devedesetih ne istok drzave) koji se vracaju i raja sa podrucja Sarajevsko-romanijske regije. Ima i kupaca medju ljudima koji su dosli iz drugih krajeva Republike Srpske da rade u zajednickim institucijama.
radostan dan

#1306 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Ras Al Ghul wrote:
:lol: :lol: Jesi ti ikad bio u enklavi koja nosi naziv I.S ?Šta će oni razrađivati, kakve nekretnine :lol:
upravo mi je razjašnjeno šta je is, a šta lukavica...

dakle, mislim na onaj dio od vraca do simpa, i dole od toma do dobrinje.
sve je stvar navike i ukusa...radije bih živio tu nego na m. dvoru.
živio sam i u većim gradovima od sarajeva. kao što reče z. radmilović u predstavi radovan treći - ja bih ljudima koji žive u ovom gradu (beogradu), priznavao duple godine života-...

opet o razradi...ne o razradi lukavice, nego je riječ o ličnoj razradi...kolega je kupio stan u zgradi koja se naslanja na tuš, stavio oglas na pik-u, poslije 2 sata našao podstanare. evo treću godinu mu uredno isplaćuju ratu kredita za taj stan - 3 i po ili 4 joje.

takođe, ne nebitno za priču, stan su iznajmili - bošnjaci.
Ras Al Ghul

#1307 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

radostan dan wrote:
Ras Al Ghul wrote:
:lol: :lol: Jesi ti ikad bio u enklavi koja nosi naziv I.S ?Šta će oni razrađivati, kakve nekretnine :lol:

živio sam i u većim gradovima od sarajeva. kao što reče z. radmilović u predstavi radovan treći - ja bih ljudima koji žive u ovom gradu (beogradu), priznavao duple godine života-...

opet o razradi...ne o razradi lukavice, nego je riječ o ličnoj razradi...kolega je kupio stan u zgradi koja se naslanja na tuš, stavio oglas na pik-u, poslije 2 sata našao podstanare. evo treću godinu mu uredno isplaćuju ratu kredita za taj stan - 3 i po ili 4 joje.

Shvatam ja vas Srbe, Srbuj makar slamu jeo :wink: To da bi radije živio u tom djelu enklave nego na M.Dvoru :cry: A gdje ćeš na posao :wink: Vidi znam ja da će se sad javiti padobranci sa pričom da niko od Srba ne radi u Sarajevu osim onih u državnim institucijama, niti da su ikad čuli da neko od Srba radi u Sarajevu!Da nema Sarajeva, umrli bi od gladi da se ne lažemo, ili bi svi bili farmeri, pa bi opet to prodavali u Sarajevu, dakle bez Sarajeva nema života :wink: To što većina Istočnih Sarajlija poredi Istočno Sarajevo sa Dobrinjom ili Stupom to je njihov mentalni sklop, to su samo naselja, zašto Istočno Sarajevo ne porede sa Gradom Sarajevom, ja se većih gluposti nisam načitao nego na ovoj temi, još o fakultetima da su bolji u Istočnom nego u Sarajevu :lol: srednje škole , osnovne :lol: Znam za doktoricu koja iz Rogatice :cry: dolazi na posao u Sarajevo, radi kod Karabega u privatnoj ordinaciji, konobara, novinara, fizikanera da ne nabrajam više :-) Ja za gluplji par podstanara nisam čuo, za te pare mogu u Novom Sarajevu naći beton stan, još je to najpoželjnija opština za živjeti u Sarajevu!
Creasy

#1308 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Ras Al Ghul wrote:

Shvatam ja vas Srbe, Srbuj makar slamu jeo :wink: To da bi radije živio u tom djelu enklave nego na M.Dvoru :cry: A gdje ćeš na posao :wink: Vidi znam ja da će se sad javiti padobranci sa pričom da niko od Srba ne radi u Sarajevu osim onih u državnim institucijama, niti da su ikad čuli da neko od Srba radi u Sarajevu!Da nema Sarajeva, umrli bi od gladi da se ne lažemo, ili bi svi bili farmeri, pa bi opet to prodavali u Sarajevu, dakle bez Sarajeva nema života :wink: To što većina Istočnih Sarajlija poredi Istočno Sarajevo sa Dobrinjom ili Stupom to je njihov mentalni sklop, to su samo naselja, zašto Istočno Sarajevo ne porede sa Gradom Sarajevom, ja se većih gluposti nisam načitao nego na ovoj temi, još o fakultetima da su bolji u Istočnom nego u Sarajevu :lol: srednje škole , osnovne :lol: Znam za doktoricu koja iz Rogatice :cry: dolazi na posao u Sarajevo, radi kod Karabega u privatnoj ordinaciji, konobara, novinara, fizikanera da ne nabrajam više :-) Ja za gluplji par podstanara nisam čuo, za te pare mogu u Novom Sarajevu naći beton stan, još je to najpoželjnija opština za živjeti u Sarajevu!

A ja se fakat odavno nisam većih gluposti načitao u jednom postu. :D
Tačno je da se ne može porediti recimo Stup sa Lukavicom, a da ne govorimo Buća i Boljakov City... Lukavica je sada jedno moderno urbano i što je najvažnije, mirno naselje, za razliku od 75% sarajevskih naselja, gdje je ljude strah u po bijela dana proći nekim ulicama. Ja recimo odem u grad samo kad mi gosti iz Srbije dođu, pa hoće na ćevape :D Koji ću k.... gore, aj mi samo reci... Ma ne bih živio na tom jbn M.Dvoru da mi džaba stan daju. Ti si stvarno smiješan, ako smatraš da je bolje tamo jer je centar bliži... baš ono tinejdžersko razmišljanje. :D
Vamo sve ravnica, parking mjesta koliko hoćeš, kriminala 80% manje nego u gradu, koka na izvoz... :D pa i ako hoću do grada, prije ću stići nego taj sa Stupa, a da ne govorim onaj sa Sedrenika i sl. vrleti, koji se pikaju da su u Sarajevu. :D
Ras Al Ghul

#1309 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Creasy Srbuj makar slamu jeo!

De mi odgovori ovo za posao, nemoj mi samo reći da ne zavisite od Sarajeva što se tiče posla, nego je čak šta više standard veći i bolji u toj enklavi :lol:

Lukavica moderna :lol: Ja koliko znam iza juga stadiona Slavije gdje svake godine budem ima ona baba što sa svinjama živi, pravo urbano nema šta :lol: Pa jel se Sedrenik treba pikati kao Sarajevo ili recimo Rogatica i Ustiprača, Međiđa u Istočno :lol:
Inače sam Alpašinac, nikad Centar samo Novi Grad 8-)
Znači kad se sve oduzme i sabere bolje je živjeti u Ustiprači, Međiđi, nego Sedreniku, Buća sitiju :lol:
Last edited by Ras Al Ghul on 02/03/2014 00:30, edited 1 time in total.
falcon_iv

#1310 Re: Istočno Sarajevo

Post by falcon_iv »

Spasovdanska

Image

Setaliste

Image

Park u izgradnji...

Image
Ras Al Ghul

#1311 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

falcon_iv wrote:Spasovdanska

Image

Setaliste

Image

Park u izgradnji...

Image
Pariz :shock: :lol:
Creasy

#1312 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Ras Al Ghul wrote:Creasy Srbuj makar slamu jeo!

De mi odgovori ovo za posao, nemoj mi samo reći da ne zavisite od Sarajeva što se tiče posla, nego je čak šta više standard veći i bolji u toj enklavi :lol:

Lukavica moderna :lol: Ja koliko znam iza juga stadiona Slavije gdje svake godine budem ima ona baba što sa svinjama živi, pravo urbano nema šta :lol: Pa jel se Sedrenik treba pikati kao Sarajevo ili recimo Rogatica i Ustiprača, Međiđa u Istočno :lol:
Znači kad se sve oduzme i sabere bolje je živjeti u Ustiprači, Međiđi, nego Sedreniku, Buća sitiju :lol:

Ajde ne pravi se budala, ne pričamo o Rogatici, nego o sarajevskim naseljima, gdje je ljepše živjeti. Naravno da I.SA zavisi od SA, ali ne raspravljamo o tome, nego ti reče nešto kao bolje na Stupu, nego u Lukavici... Pa pogledaj tu sliku ispod svog posta, stavi ruku na srce, pa reci gdje je ljepše. Ti izgleda dalje od tog krmetnjaka i te babe nisi vidio... :D
Creasy

#1313 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Ras Al Ghul wrote:

Image

London! :lol:
Bodkin

#1314 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:
Ras Al Ghul wrote:

ako dobija 4 joje onda stan ima 70 kvadrata ili je imao srece :)
Ras Al Ghul wrote:

malo je glupa ova prica. ja licno nikad ne bih zivio na m.dvoru. prije na grbavici, pofalicima ili hrasnom. isto tako prije u I.S. nego na dobrinji, stupu ili ilidzi. dalje, zasto ne bih zivio tamo jer je jeftinije, a radio u sarajevu. znam tri porodice sto su prodale stanove u sarajevu i kupili tamo dok je kvadrat bio 1200 km. razliku u dzep
Ras Al Ghul

#1315 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Creasy wrote:
Ras Al Ghul wrote:Creasy Srbuj makar slamu jeo!

Ajde ne pravi se budala, ne pričamo o Rogatici, nego o sarajevskim naseljima, gdje je ljepše živjeti. Naravno da I.SA zavisi od SA, ali ne raspravljamo o tome, nego ti reče nešto kao bolje na Stupu, nego u Lukavici... Pa pogledaj tu sliku ispod svog posta, stavi ruku na srce, pa reci gdje je ljepše. Ti izgleda dalje od tog krmetnjaka i te babe nisi vidio... :D
Jeste estetski ljepša ova ulica jedna Spasovdavska kako se zove, nego Stup, nije to problem priznati kralju, nego je problem priznati gdje je bolje živjeti,a ne ljepše, što se tiče posla, finansija, zapošljavanja, prije ćeš na Stupu naći posao nego u Lukavici, o tom ja pričam, ako ništa na Heci prodavati banane :D
Ras Al Ghul

#1316 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Creasy wrote:
Ras Al Ghul wrote:

Image

London! :lol:
Pa za livade i šume I.S je lično Atlantida!
Creasy

#1317 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Ras Al Ghul wrote:
Creasy wrote:
Jeste estetski ljepša ova ulica jedna Spasovdavska kako se zove, nego Stup, nije to problem priznati kralju, nego je problem priznati gdje je bolje živjeti,a ne ljepše, što se tiče posla, finansija, zapošljavanja, prije ćeš na Stupu naći posao nego u Lukavici, o tom ja pričam, ako ništa na Heci prodavati banane :D
:shock:

Znači, ako živim na Stupu, tu moram i tražiti posao? :lol:

E ne da mi se fakat s tobom naglabati, izgleda da si još u srednjoj školi... :D
Ras Al Ghul

#1318 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Ne, nego ne znaš čitati!
Poredimo naselja , barem ti si počeo tako, Lukavicu sa monstrouoznim sarajevskim naseljima u kojima hljeb zarađujete, pa iako je Lukavica ljepša, prije ćeš se u tom estetski ogavnom Stupu zaposliti,nego u Lukavici, a da ne poredimo čitavo I.S sa Sarajevom, i mogućnostim življenja, valjda sad razumiš ili su ti svjetla Spasodavske oštetila vid!Dakle ja ti čisto govorim sa aspekta boljeg življenja, finansija, standarda, ne estetike pre moderne Spasodavske, koja svaki dan više liči na Dubaji :lol:
Chisum

#1319 Re: Istočno Sarajevo

Post by Chisum »

Sve ja mogu da shvatim i ovu prigradsku spavaonicu zvanu Lukavica, i ovu stihijsku "urbanizaciju" koja se jednostavno - DESAVA, i ovu konfekcijsku shiptarsku arhitekturu karakteristicnu za sve istocnoevropske gradove i njihovu novogradnju i predgradja - pa svo Sarajevo je takvo cim mu se izadje iz okvira opstine Centar, nista ni sa cim, spavaonice i nerazradjen, polumrtav parter, sve ja to mogu da shvatim - evo vec decenijama i decenijama mu oba Zavoda vode seljacine... prvo ona dva deklarisana cetnika Forkapic i Limic, a nakon njih ona dva futava minderasa, Izetbegovic i Jamakovic, davno su grad u tabut stavili, ali...

Istocni Stari Grad je neprikosnoven :lol:

Image

Dobro, ovo "istocni", hajde, istocno od nas, pa shvatam... "stari", ok, to vjerovatno neke stare bukve, borovi, panjevi i taj rad... ali "grad"? :lol:
Last edited by Chisum on 02/03/2014 07:00, edited 4 times in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1320 Re: Istočno Sarajevo

Post by Velkoski »

Vratit će se Savojski u Istočni dio.. :mrgreen:
StupskaBitanga

#1321 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Image
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1322 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

Istočno Sarajevo je klasičan proizvod Dejtonskog mirovnog ugovora.
Kao takvo , razvijaće se i rasti u uslovima u kojima je Dejton neupitan.
Dejton garantuje nacionalnu ravnopravnost uposlenih u državnim strukturama što je danas osnova potrošačke moći stanovništva Istočnog Sarajeva i obrta novca.
Privrede nema.

Sasvim je logično da je Istočno Sarajevo kao privredno nerazvijeno mjesto u potpunosti vezano za Sarajevo i nije jedino , za Sarajevo su vezani Breza , Olovo , Vareš.....

Ono što mi se nimalo ne dopada u Istočnom Sarajevu je nedostatak građanske svijesti. Ne mislim na politiku (političku građansku svijest ne ispoljava ni Banja Luka) Recimo ,odvoz smeća u Istočnom Sarajevu je katastrofalan. Stotinu puta sam se vozila pored pretrpanih kontejnera oko novih zgrada.
Zašto ne pokrenu peticiju za smjenu direktora , za proširenje kapaciteta ..za bilo kakvu promjenu katastrofalnog stanja?

Stoga me ne čudi nešto niža cijena nekretnina upravo radi ovakvih propusta.

Zimi se snijeg čisti neuporedivo lošije i slabije u odnosu na Sarajevo.
Svi mogu naći opravdanje : nedostatak novca , slaba infrastruktura i sl. ali suština je da su ljudi koji tamo žive jednostavno navikli na nedostatke...

Istočno Sarajevo vjerovatno ima amatersko pozorište ali gdje je profesionalno , gdje je muzej , opera , galerije , kina...znači nužno je vezano i kulturološki uz Sarajevo i tu se vidi nakaradnost Dejtona koji je pružio nacionalnu sigurnost ali je itekako uskratio razvoj , kulturološki napredak , privredni napredak.....i zato su ove Chisum-ove konstatacije potpuno na mjestu...grad ne čine dvije veće ulice i desetak zgrada.....

U svakom slučaju - sretno , uvijek me raduje napredak , uvijek me raduje znanje i uvijek me raduje kultura i želim da Istočno Sarajevo što brže sazrije kao urbano mjesto....
StupskaBitanga

#1323 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

tvsabina
I ja hoću normalnu državu bez istočnih, zapadnih, srpskih, bošnjačkih, hrvatskih gradova već isključivo gradova kao naseljenih mjesta svih njegovih građana ma kakvi god oni bili
raskopusa

#1324 Re: Istočno Sarajevo

Post by raskopusa »

tvsabina wrote:Istočno Sarajevo vjerovatno ima amatersko pozorište ali gdje je profesionalno , gdje je muzej , opera , galerije , kina...znači nužno je vezano i kulturološki uz Sarajevo i tu se vidi nakaradnost Dejtona koji je pružio nacionalnu sigurnost ali je itekako uskratio razvoj , kulturološki napredak , privredni napredak.....i zato su ove Chisum-ove konstatacije potpuno na mjestu...grad ne čine dvije veće ulice i desetak zgrada.....
ni u sarajevu bas ne cvjetaju ruze,muzeji zatvoreni, opere gotovo da i nema,pozorista zivotare,galerije na izdisaju. :D sljego neki cudan insan. u i.sarajevu nemaju a mi imamo al ne koristimo.
raskopusa

#1325 Re: Istočno Sarajevo

Post by raskopusa »

StupskaBitanga wrote:tvsabina
I ja hoću normalnu državu bez istočnih, zapadnih, srpskih, bošnjačkih, hrvatskih gradova već isključivo gradova kao naseljenih mjesta svih njegovih građana ma kakvi god oni bili
na ovim prostorima nekad bilo.....moja preporuka seli se u australiju. :D
Post Reply