Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#1301 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Challenger__ wrote:
vatrogasac wrote:
harač wrote: kako je uopće moguće da je ovako nešto na youtube-u?!
Nema nikakva opravdanja, svakako. Sličnih egzekucija imaš u kineskim i američkim dokumentarcima.
Klanje momka zato što je prihvatio drugu religiju? Religiozno uvjerenje kao osnov najmonstruoznije egzekucije? U Kini i SAD?
Pogledaj na koji dio @haračevog komentara.
Great Cornholio

#1302 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Great Cornholio »

Ma ne valja ba ni ta potpuna sloboda govora i izražavanja, jer istina je je ono što Niče kaže " Ako dugo boraviš među zvijerima, moraš dobro paziti, jer postoji velika vjerovatnoća da i sam postaneš zvijer".
nasa

#1303 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Joj cime se vi bavite :-)
budala ima i bilo je oduvijek sirom svijeta pa i kod nas ,koliko ih je skoncalo svoje zivote na isti ili slican nacin sirom BiH...i koliko se sjecam tu smo temu presli u sklopu ove na primjeru Srebrenice i slicno...Nema opravdanja za bilo kakav zlocin ni pred Bogom ni pred ljudima!
Great Cornholio

#1304 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

nasa wrote:Joj cime se vi bavite :-)
budala ima i bilo je oduvijek sirom svijeta pa i kod nas ,koliko ih je na isti nacin skoncalo svoje zivote na isti ili slican nacin sirom BiH...i koliko se sjecam tu smo temu presli u sklopu ove na primjeru Srebrenice i slicno...Nema opravdanja za bilo kakav zlocin ni pred Bogom ni pred ljudima!
Nema opravdanja, al' postoji objašnjenje, i pričaćemo ono što hoćemo, nije ti ovo Iran :x :D
nasa

#1305 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:
nasa wrote:Joj cime se vi bavite :-)
budala ima i bilo je oduvijek sirom svijeta pa i kod nas ,koliko ih je na isti nacin skoncalo svoje zivote na isti ili slican nacin sirom BiH...i koliko se sjecam tu smo temu presli u sklopu ove na primjeru Srebrenice i slicno...Nema opravdanja za bilo kakav zlocin ni pred Bogom ni pred ljudima!
Nema opravdanja, al' postoji objašnjenje, i pričaćemo ono što hoćemo, nije ti ovo Iran :x :D
Pa mozete vi pricati ali ja imam pravo da kazem da se bavite budalastinama :mrgreen:
Nema objasnjenja ,moze imati neki pojedinac za sebe ako se stvarno pokaje ali moze se desiti kao sto vrlo dobro znamo svi da se zlocin ne kazni cak i da se zlocinci ponose zato ce Bog to da sredi na onom svijetu ;-)
vatrogasac

#1306 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

nasa wrote: Pa mozete vi pricati ali ja imam pravo da kazem da se bavite budalastinama :mrgreen:
Simptomatično je da se vrlo rijetko sjete i nečega lijepog, a nije da nema. :mrgreen:
Great Cornholio

#1307 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

nasa wrote: Pa mozete vi pricati ali ja imam pravo da kazem da se bavite budalastinama :mrgreen:
Nema objasnjenja ,moze imati neki pojedinac za sebe ako se stvarno pokaje ali moze se desiti kao sto vrlo dobro znamo svi da se zlocin ne kazni cak i da se zlocinci ponose zato ce Bog to da sredi na onom svijetu ;-)
Smiješ zato što ne znamo ko si :x :D

Sve se dešava s nekim razlogom,može se objasniti zašto je neko nekoga ubio, sve je to objašnjeno u debelim naučnim knjigama.

Neki ljudi vjeruju da je je đavo uzrok zla, i iako ja vjerujem da đavo ne postoji, da je đavo samo simbol svega onog zla koje ljudi čine sebi i drugima, ipak i oni koji vjeruju u đavola nemaju nikakvog razloga da ne proučavaju razne naučne discipline ( oni koji vjeruju u đavola vjeruju da đavo nagovara ljude da čine zlo, znači i oni koji vjeruju u đavola vjeruju da su ljudi ti koji čine zlo - znači, oni su samo malo oprezniji od mene, zato što pored sebe i drugih ljudi moraju paziti na još jednog potencijalnog neprijatelja) koje objašnjavaju zašto neko postaje takav kakav jeste, jer činjenica je da se niko ne rađa kao musliman, hrišćanin, jevrej, socijalista, komunista, fašista itd.
nasa

#1308 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Great Cornholio wrote:
Smiješ zato što ne znamo ko si :x :D

Sve se dešava s nekim razlogom,može se objasniti zašto je neko nekoga ubio, sve je to objašnjeno u debelim naučnim knjigama.

Neki ljudi vjeruju da je je đavo uzrok zla, i iako ja vjerujem da đavo ne postoji, da je đavo samo simbol svega onog zla koje ljudi čine sebi i drugima, ipak i oni koji vjeruju u đavola nemaju nikakvog razloga da ne proučavaju razne naučne discipline ( oni koji vjeruju u đavola vjeruju da đavo nagovara ljude da čine zlo, znači i oni koji vjeruju u đavola vjeruju da su ljudi ti koji čine zlo - znači, oni su samo malo oprezniji od mene, zato što pored sebe i drugih ljudi moraju paziti na još jednog potencijalnog neprijatelja) koje objašnjavaju zašto neko postaje takav kakav jeste, jer činjenica je da se niko ne rađa kao musliman, hrišćanin, jevrej, socijalista, komunista, fašista itd.
Slazem se,djavo ili sejtan covjeku ne moze nista jer covjek je taj koji bira ali mu moze ucimiti ljepsim i primamvljivim nesto sto je covjek vec izabrao...Sejtan je obmana ,on nema moc nad covjekom,covjek je taj koji birajuci zlo bira sejtana i time mu daje vaznost.....
harač

#1309 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

jadan taj šejtan, valja ponijeti na svojim plećina sva zla religije
cartman

#1310 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

tri velike religije su sa nama preko 3000 godina, i nista nas nisu naucile niti su nas promjenile. ako su svete knjige, sveta slova bilo bi logicno da svi mogu spoznat da je to djelo neceg "viseg" od nas samih, i samim tim sto su jako apstraktno napisane, mogu se tumacit kako ko hoce, pune su paradoksa i kontradikcija, uce nas da smo dobri samo ako se potpuno predamo "kreatoru", a njegove interese ovdje na zemlji zastupaju ljudi sa upitnim moralom.
Great Cornholio

#1311 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote:jadan taj šejtan, valja ponijeti na svojim plećina sva zla religije
Tobejarabi, tobestakfirulah, još i suosjeća s njim :-) :D Izgleda da ono što je ubijedio neke da ne postoji, nije njegovo jedino lukavstvo :D
odr0n

#1312 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: A gle zaboravih da ti vjeruješ u kršenje prirodnih zakonitosti (uskrsnuće, hodanje po vodi itd. :lol:, zbog kojih zakonitosti više ne bi ni bile zakonitosti ), pa i sada u slučaju automobilskih nesreća gdje misliš da je moguće da čovjek nikad ne pogriješi, što bi opet bilo kršenje prirodnih zakonitosti koja kod čovjeka nije savršena, da možemo i da smo trebali izbjeći zemljotrese, preskakanje ovog užasa o lancu ishrane, sve samo da bi zaštitio koncept boga koji to stvori, tanko tanko. :mrgreen:
Ako ne vjeruješ u čuda kako onda da vjeruješ u Boga, kao da vjeruješ u život poslije ovog, kako da vjeruješ da će oni koji su na ovom svijetu bili tužni, bolesni, i to ne svojom krivicom, dobiti drugu priliku, da će dobiti priliku da i oni osjete radost, kako onda slijepi da vjeruju da će progledati, gluhi da će čuti, oni koji su u kolicima da će potrčati.

Uzrok automobilskih nesreća je uvijek ljudski faktor, vožnja pod dejstvom alkohola, vožnja u stanju psihičkog rastrojstva, vožnja neprilagođena uslovima puta, vožnja neispravnog auta.
Jest da jedan vozač može paziti da ništa od gore navedenog ne učini, pa da ga ubije neki pijani vozač koji je proletio kroz crveno brzinom od 150 na mjestu gdje je ograničenje 50, i zato ja svaki put kad sjednem u auto kažem " Bože, ja ću se potruditi da vozim kako treba, auto mi je ispravno, a ti mi pomozi da ne napravim neku grešku jer ipak sam ja samo čovjek, a pomozi i onima koji voze pijani , prebrzo ili neispravna auta, da ne ubiju sebe ili nekog drugog".

Ja se ponekad zamislim, kažem u sebi " Bože , ti mora da pomažeš, jer kakvi su ljudi, kako voze i kakvi su nam putevi, pravo je čudo što dnevno nema po najmanje 100 mrtvih" :cry:
Pa evo kada pričamo o ljudskim greškama, ti si upravo jednu svjesno napravio ignorirajući onaj primjer o lancu ishrane koju je bog stvorio, koja je strašna, ali si svjesno preskakao iz posta u post jer si svjestan koliko to samo obara koncept pravednog i inteligentnog boga.

Nažalost u navedenim primjerima ostaje samo pusta želja, surova istina je da gluhi neće pročuti, slijepi progledati itd. (u tzv. budućem životu), ali još užasnije da je to dio božjeg stvaranja ili greške pri stvaranju jer je zločinački da neko svemoćan nemoćne učini još nemoćnijima, ti ćeš se ovdje uhvatiti nagrade nakon ovog života preskakajući gnusni čin boga koji je u ovom životu stvorio takve grozote. Već sam pričao o toj šah-mat situaciji gdje se koncept boga matira. Nerealno razmišljaš i tražiš krivicu u čovjeku koji nije perfektan, sigurno dok si radio neku banalnu stvar si pogriješio, rezo luk i posjekao se, pa tako ima neko vozi godinama bez ikakvih problema, a onda napravi neku grešku koja ga može koštati života, to je tako jer da je po tvome bilo bi protu-prirodne zakonitosti samih nas, kako ti to očekuješ od čovjeka i tražiš krivca u njegovoj nesavršenoj prirodi naspram svemoćnog boga koji je mogao stvoriti bolje sisteme. Lako je biti svemoćan te se igrati sa nemoćnima, bog nikada neće moći doživjeti sve patnje jednog nemoćnog čovjeka (jer svemoćan nikada ne može biti nemoćan i obrnuto), te čovjek kao nemoćan se ne može uzimati za odgovornog u bilo kojoj situaciji jer je nemoćan i nije perfektan, dok bog može zbog svemoćnosti i titule autora svega do najsitnijih detalja. Poenta u ovim primjerima je da je karakteristika svemoćnosti paradoks, koji neminovno nailazi na slijepe ulice i obara sam sebe, pošto u realnosti takvo nešto ne postoji, zna se odakle potiče i šta je to te gdje jedino može funkcionisati, termin svemoćnosti je samo krajnost ljudskog shvatanja i njegovih nerealnih želja putem mašte. :)
harač

#1313 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

Great Cornholio wrote:
Tobejarabi, tobestakfirulah, još i suosjeća s njim :-) :D Izgleda da ono što je ubijedio neke da ne postoji, nije njegovo jedino lukavstvo :D
đe neću

Image
Great Cornholio

#1314 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

odr0n wrote: Pa evo kada pričamo o ljudskim greškama, ti si upravo jednu svjesno napravio ignorirajući onaj primjer o lancu ishrane koju je bog stvorio, koja je strašna, ali si svjesno preskakao iz posta u post jer si svjestan koliko to samo obara koncept pravednog i inteligentnog boga.

Nažalost u navedenim primjerima ostaje samo pusta želja, surova istina je da gluhi neće pročuti, slijepi progledati itd. (u tzv. budućem životu), ali još užasnije da je to dio božjeg stvaranja ili greške pri stvaranju jer je zločinački da neko svemoćan nemoćne učini još nemoćnijima, ti ćeš se ovdje uhvatiti nagrade nakon ovog života preskakajući gnusni čin boga koji je u ovom životu stvorio takve grozote. Već sam pričao o toj šah-mat situaciji gdje se koncept boga matira. Nerealno razmišljaš i tražiš krivicu u čovjeku koji nije perfektan, sigurno dok si radio neku banalnu stvar si pogriješio, rezo luk i posjekao se, pa tako ima neko vozi godinama bez ikakvih problema, a onda napravi neku grešku koja ga može koštati života, to je tako jer da je po tvome bilo bi protu-prirodne zakonitosti samih nas, kako ti to očekuješ od čovjeka i tražiš krivca u njegovoj nesavršenoj prirodi naspram svemoćnog boga koji je mogao stvoriti bolje sisteme. Lako je biti svemoćan te se igrati sa nemoćnima, bog nikada neće moći doživjeti sve patnje jednog nemoćnog čovjeka (jer svemoćan nikada ne može biti nemoćan i obrnuto), te čovjek kao nemoćan se ne može uzimati za odgovornog u bilo kojoj situaciji jer je nemoćan i nije perfektan, dok bog može zbog svemoćnosti i titule autora svega do najsitnijih detalja. Poenta u ovim primjerima je da je karakteristika svemoćnosti paradoks, koji neminovno nailazi na slijepe ulice i obara sam sebe, pošto u realnosti takvo nešto ne postoji, zna se odakle potiče i šta je to te gdje jedino može funkcionisati, termin svemoćnosti je samo krajnost ljudskog shvatanja i njegovih nerealnih želja putem mašte. :)
Da Lav ne pojede one gazele one bi pojele svu travu, pa bi je zafalilo nekoj drugoj životinji, pa ta životinja ne bi mogla jesti neku drugu životinju, pa bi se ta životinja toliko namnožila pa bi pojela nešto treće, bez čega nema ni onog prvog , sad ti jelde sve jasno :D

Ne možeš ba Čovjeka identificirati sa životinjama, jer ko što reče neko pametan " Čovjek je jedina životinja kojoj može biti dosadno, koja se može osjećati kao da je prognana iz Raja".

Šta imam od toga da krivim Boga, osim da krivicu prebacujem na nekog drugog. Ja to ne želim,više volim da tražim krivca u sebi i drugima, a da Boga molim da ne pogriješim, da vođem željama a ne razumom okrivim onoga ko nije kriv.
harač

#1315 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

:lol: ovaj je prekucao mekteb
Great Cornholio

#1316 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote:
Great Cornholio wrote:
đe neću

Image
Pa da sad to ponovo učini, jer mnogo ljudi zaslužuje da ih nestane sa lica Zemlje i tako olakša život onima koji se trude da ne naude ni sebi a ni drugima, onda bi dežurni dušebrižnici rekli " Što ih pobi, što ih ne popravi kad je svemoguć".

Elem, nije se rodio ko je narodu ugodio.
Great Cornholio

#1317 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

harač wrote::lol: ovaj je prekucao mekteb
Vjeruj mi, nisam nikad kročio u neki vjerski objekat ( u stvari jesam u manastir na Ozrenu, sa školom, bio sportski dan, tad nisam o vjeri ni razmišljao), nekako me "odbijaju" ti kičasti objekti i ti vjerski službenici u nekakvim, Bože me sačuvaj neozbiljnim odorama". Zašto se brate o Bogu ne može pričati u nekom modernom objektu, bez onog šarenila i mustri ko na heklanju koje se kod nas u BiH stavlja na televizore, i zašto se ti koji pričaju o Bogu ne odijevaju ko normalan svijet - da je tako možda bih im ukazao tu čast i na "njihovom terenu" objasnio ono što ne znaju 8-) :D
odr0n

#1318 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: Pa evo kada pričamo o ljudskim greškama, ti si upravo jednu svjesno napravio ignorirajući onaj primjer o lancu ishrane koju je bog stvorio, koja je strašna, ali si svjesno preskakao iz posta u post jer si svjestan koliko to samo obara koncept pravednog i inteligentnog boga.

Da Lav ne pojede one gazele one bi pojele svu travu, pa bi je zafalilo nekoj drugoj životinji, pa ta životinja ne bi mogla jesti neku drugu životinju, pa bi se ta životinja toliko namnožila pa bi pojela nešto treće, bez čega nema ni onog prvog , sad ti jelde sve jasno :D

Ne možeš ba Čovjeka identificirati sa životinjama, jer ko što reče neko pametan " Čovjek je jedina životinja kojoj može biti dosadno, koja se može osjećati kao da je prognana iz Raja".

Šta imam od toga da krivim Boga, osim da krivicu prebacujem na nekog drugog. Ja to ne želim,više volim da tražim krivca u sebi i drugima, a da Boga molim da ne pogriješim, da vođem željama a ne razumom okrivim onoga ko nije kriv.
Uzeo si u obzir samo primjer efikasnosti prirode, ali ne i kriminalni nemoralan način na koji se dolazi do te efikasnosti, da jedni preko smrti drugih opstaju, to je greška u preljepom harmonijskom sistemu.

Da moliš onog koji i sam griješi pri svom stvaranju i određivanju :lol: Krivio ti sebe ili boga isto ti je, on je stvorio takve surove, pogrešne/nemoralne sisteme, kriviš sebe kriviš ujedno i njeg.
fatamorgana

#1319 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Da Lav ne pojede one gazele one bi pojele svu travu, pa bi je zafalilo nekoj drugoj životinji, pa ta životinja ne bi mogla jesti neku drugu životinju, pa bi se ta životinja toliko namnožila pa bi pojela nešto treće, bez čega nema ni onog prvog , sad ti jelde sve jasno :D

E moj Cornholio da te sad pročita Arzo i ona mala raja što su nekad s tobom vojevali sad bi su u grobu prevrnuli, :lol:
Great Cornholio

#1320 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

odr0n wrote: Uzeo si u obzir samo primjer efikasnosti prirode, ali ne i kriminalni nemoralan način na koji se dolazi do te efikasnosti, da jedni preko smrti drugih opstaju, to je greška u preljepom harmonijskom sistemu.

Da moliš onog koji i sam griješi pri svom stvaranju i određivanju :lol: Krivio ti sebe ili boga isto ti je, on je stvorio takve surove, pogrešne/nemoralne sisteme, kriviš sebe kriviš ujedno i njeg.
Jes' vidio, pa ti i dalje vjeruj da se to sve tako slučajno posložilo :P :D Ljudi nisu životinje, koliko ti to puta moram ponavljati, ljudi mogu ubijati iz zabave, a ne zbog potrebe, vidio si što oni "ljubitelji" životinja, lovci, čine, ubiju vuka, a kasnije jedu jagnje, ne griješe, znaju da vuk nije ukusan ko jagnje.

Ne, mi smo Božija stvorenja, nismo mi Bog, ne možeš stavljati znak jednakosti između nas i Boga, ne možeš Boga kriviti za gijehe koje činiš sam, to bi bilo isto ko kad ti roditelj obezbjedi sve što ti treba za učenje, a ti kažeš, ma nema ništa od učenja bolje lopte igrat, tam' su pare, niko se nije od škole obogatio, pa kasnije kad ne uspiješ u fudbalu počneš se opijati i drogirati, kriviti sve ostale,zato što bez diplome ne možeš naći neki bolje plaćem posao, a iz poniženja ti je da radiš neki posao za koji ti ne treba škola i koji je slabo plaćen.
fatamorgana

#1321 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

odr0n wrote: Uzeo si u obzir samo primjer efikasnosti prirode, ali ne i kriminalni nemoralan način na koji se dolazi do te efikasnosti, da jedni preko smrti drugih opstaju, to je greška u preljepom harmonijskom sistemu.

Ma Cornholio tvrdi da je sva krivica za sva ljudska nedjela u lošem odgoju, vaspitanju a da nije kriv bog ... doduše, šta danas djecu uče u vrtićima ne mogu a da ne djelimiĆno ne složim, :lol:
nasa

#1322 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Odrone a koga ti krivis?
Great Cornholio

#1323 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

fatamorgana wrote:
E moj Cornholio da te sad pročita Arzo i ona mala raja što su nekad s tobom vojevali sad bi su u grobu prevrnuli, :lol:
Dobro je da nisu protiv Allaha i njegovog poslanika vojevali,je ja nit sječem ni noge ni ruke :evil: :lol:
fatamorgana

#1324 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Dobro je da nisu protiv Allaha i njegovog poslanika vojevali,je ja nit sječem ni noge ni ruke :evil: :lol:
Kako si kren'o, ako ne prikočiš malo, otić'eš u helać :lol:
Last edited by fatamorgana on 16/01/2013 17:10, edited 1 time in total.
Great Cornholio

#1325 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

fatamorgana wrote:

Ma Cornholio tvrdi da je sva krivica za sva ljudska nedjela u lošem odgoju, vaspitanju a da nije kriv bog ... doduše, šta danas djecu uče u vrtićima ne mogu a da ne djelimiĆno ne složim, :lol:
Nije kriva vjeronauka, ja u srednjoj školi im'o iz vjeronauke peticu, pa opet normalan isp'o :lol:

Krivi su oni koji su vjeronauku ubacili u državne škole, u kobejagi sekularnoj državi.
Post Reply