Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1301 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

Veliš, Bog nas za sve stvorio, zato nam ide ovako dobro :evil: :D

I mene pogađa nepravda, alergičan sam na glupost, nervira me to što se ljudi ne postavljaju na pozicije zbog sposobnosti već je podobnost glavni kriterij, ne mogu se s tim pomiriti, niti ću se pomiriti sve dok toga bude , ali radi zdravlja i duševnog mira često izbjegavam rasprave o pomenutoj temi. Volio bih da mogu promijeniti svijet, ali pošto sad nisam u poziciji da to mogu učiniti, ono što mogu učiniti je da ne dozvolim da svijet promijeni mene.

Ako pozitivno i lijepo razmišljaš na javi, vrlo mala mogućnost je da sanjaš ružne i čudne snove.

Slijedi hit dana, da se čovjek malo nafura, treba i to ponekad 8-)

bizet

#1302 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
:thumbup: gdje me nadje bolan :D

zdravlje i dusevni mir ne mozes postici tako sto ces gutati i cutati na nepravdu cijeli zivot...i sto ces se zavaravati da ti je dobro dok si u harmoniji sa sobom...bas citam da bolje prodju oni koji planu nego oni koji u sebe sakupljaju emocije ne dozvoljavajuci onim "losim" da se ispolje...treba se i naljutiti i planuti i pokazati nezadovoljstvo...tako znas da si ziv bolan :)...sad naravno u svemu tome treba naci balans, ah ta misticna rijec :D

razmisljm kako razmisljam...nekad se malo ucrnjacim i prepadnem, ali mahom su moja razmisljanja sta sutra, gdje kokosinjac smjestiti, sta sijati u basti ove godine, mogu li sta dobro napisati dok sam na bolovanju, da ne otupim do povratka na posao i tako...jos uvijek samo ideje hodaju mojom glavom, ali neke cu vec sprovesti u djelo...ja uvijek imam zivopisne snove, nisu mi novina...mogla bih reci da sanjam bolje i ljepse snove od kako sam trudna (valjda manje stresan zivot)...ranije sam sanjala neke recimo nadrealne snove, a sad sanjam valjda normalne, samo meni je to cudno navikavsi da me grizu djavli i da se neprestano borim sa njima i budim tako premorena ujutro kao vojnik kad se vraca iz bitke...sanjati normalan san je za mene novina, tolika da mi je to cudno :)

hajde uzivaj/te u danu i sve najbolje...idem se odvojiti do kompa
Great Cornholio

#1303 Re: Za predane Životu

Ovo je pjesma "Kome ba ja da se prilagođavam" 8-) :D

Da, zdravo se ponekad i naljutiti, to je znak da se čovjek nije "predao". Kažu da je velika mudrost naljutiti se na pravu osobu u pravo vrijeme.

Odoh i ja uraditi šta od koristi..
bizet

#1304 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote: Kažu da je velika mudrost naljutiti se na pravu osobu u pravo vrijeme.
ne veli :lol:

sto se prilagodjavanja tice, svi se mi prilagodjavamo vise ili manje, da nemamo taj dar davno bi izumrli kao rasa
a danas se evo prilagodjavamo malogradjanstini i primitivizmu, ucimo se da lazemo, sutimo kad treba da se bunimo, budemo zadovoljni mrvicama, prihvatamo nasilje kao normalnu svakodnevnicu...
u ovakvoj situaciji, moj Cornholio, tesko je mudrovati na koga i kad ces se naljutiti, nego nam svima svi krivi, sto i nije daleko od istine, jer da smo kao narod slozniji davno bi jedni drugima pomogli podrzavajuci jedni druge i trazeci za sve nas bolje sutra, a u stvari smo najcesce ljuti sami na sebe i prag prilagodjavanja primitivizmu koji smo davno presli, a nismo smjeli, ni kao pojedinci ni kao narod

gledam neki dan na nekom kanalu nekakvu reportazu o nomadima u Kirgistanu...sad neki tamo francuz nasao da istrazuje da li jos uvijek ima nomada u ovoj zemlji ili su raspadom Sovjetskog saveza i ovi nestali...nadje on njih, ali nije to poenta price...dodje do nekog sela, onako reklo bi se Bogu iz nogu, u sred pustare vise dugackih baraka, mahom devastiranih, prilicno ruzan prizor...nekoliko porodica tu zivi, ostale barake su prazne...pomislis kad vidis to selo da se nesto strasno desilo...kad prica narod, ovo su ostatci bolnice, ovdje su se odrzavali koncerti...bila je to umjetnicka kolonija u sovjetsko vrijeme...imali i bolnicu i hotel i dvorane za koncerte....Bogu iz nogu napravise komunjare nesto lijepo, zaokruzeno....kako je Kirgistan postao slobodna drzava, tako je ova, kao i mnostvo drugih lijepih i smislenih stvari, kolonija unistena...sad tu ima samo par porodica koje zive u bijedi i siromastvu
sad, ne sumnjam ja da je njima draze, pa i bolje, sto su se odvojili od Sovjetskog saveza, ali mi nije jasno zasto se trenutna drzava ne brine za dobro svog naroda..propadanje drustva...ista je stvar i kod nas...kakav je ovo sindrom?...hoce mi neko reci o cemu se ovdje radi?...meni nikako da dopre do mozga zasto smo ovako nisko pali i kako je moguce da smo dopustili sve ovo da nam se desava?...da ljudi ne primaju place mjesecima i da se drzava ne pobrine da ih dobiju, da se zatvaraju fbrike i da nam privreda staje, da nam je jeftinije kupiti strani, mahom nekvalitetniji, proizvod nego nas, da nam je izvoz jako los, da drzava dopusta da nas kapital propada ili se prodaje za male pare...ama kao da su se svi bivsi i sadasnji politicari urotili protiv svoje domovine i svog naroda, a mi kao da smo izgubili moc rasudjivanja

mozda je do mene...ja sam neki jednostavan tip...nemoj mi filozofirati, nego uradi posao da vidim ishod, a ne mogli bi ovo, hajmo to, bilo bi super da to...kad cujem nase politicare, mi cemo ovo, ono, oni su ovo, mislimo da je moguce...pa hebem mu misa imal' sta konkretno i da nije nacionalno obojeno, a da je dobro za nas i nasu buducnost, bez eksperimenata nad nama molicu

kazem ti, vjerovatno je do mene, ja ovo stanje u kojem se nalazimo nista ne razumijem
Great Cornholio

#1305 Re: Za predane Životu

Ja mislim da bi ti to Mufid Memija bolje od mene objasnio :lol:

Neki kažu pare ljude kvare, i u pravu su, jer da političarima, a i većini onih koji glasaju za njih, nije stalo isključivo do para, onda bi se pamet mogla iskoristiti i u druge namjene, a ne samo za osmišljavanje taktika kako imati više od komšije, kao postati najveći seljak u svom selu.
bizet

#1306 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

a izgleda da je tako

ne moze bolan sav narod biti toliko pohlepan...pa ima valjda neko ko se brine sta ce sutra biti sa svima nama...hebo jamajku nama kao da je neko oduzeo moc zdravog razuma

dobra vijest je da sam izgleda nasla mjesto za mali kokosinjac...bice na proljece (nadam se) friskih, domacih jaja :D
Great Cornholio

#1307 Re: Za predane Životu

bizet wrote:a izgleda da je tako

ne moze bolan sav narod biti toliko pohlepan...pa ima valjda neko ko se brine sta ce sutra biti sa svima nama...hebo jamajku nama kao da je neko oduzeo moc zdravog razuma

dobra vijest je da sam izgleda nasla mjesto za mali kokosinjac...bice na proljece (nadam se) friskih, domacih jaja :D
Ima, ima, ima onih koji dižu kredit da bi kupili mobitel, oti su razumni :evil: :D

Veliš, kokošinjac "na crno" praviš, a PDV, i još ćeš sutra penziju od države tražiti :D :lol:
Great Cornholio

#1308 Re: Za predane Životu

Prijedlog za novu himnu. Ima l' ko protiv ? Nema. Prijedlog jednoglasno usvojen 8-) :lol:

bizet

#1309 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote: Veliš, kokošinjac "na crno" praviš, a PDV, i još ćeš sutra penziju od države tražiti :D :lol:
a-ha :oops:
Great Cornholio

#1310 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote: Veliš, kokošinjac "na crno" praviš, a PDV, i još ćeš sutra penziju od države tražiti :D :lol:
a-ha :oops:
Ništa, moraće jedna kokoška zadužiti fiskalnu kasu, da ne završiš u zatvoru :lol:
bizet

#1311 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ama Cornholio, nije meni kokosinjac u mislima jer uzivam da cistim tudja .ovancad i volim da mi dismr u avliji...ipak, sad je vrijeme da razmisljam sta mogu najbolje uraditi za svoje dijete, vrijeme je da se malo zrtvujemo :)

Great Cornholio

#1312 Re: Za predane Životu

Ma znam ba, znam da ti nije motiv za bavljenje peradarstvom mlaćenje para "na crno" :D , već želja da djetetu i sebi obezbjediš sve najbolje, a zdrava ishrana je jedan segment zdravog života :)

Ne bih da pametujem, ali isplativije bi ti bilo da nađeš nekog ko već ima kokoške koje hrani isključivo prirodnom hranom, pa da od njega kupuješ zdrava domaća jaja, jer iako se to možda ne primjeti na prvu, ja sam ti poluseljak čo'ek, i razumijem se u peradarstvo 8-) :D

Ima ona izreka koja se koristi kad nešto što radiš a to nije ekonomski isplativo, i tu izreku danas mnogi "seljaci" često rabe, često odustaju od bavljenja peradarstvom ili stočarstvom " na malo" pravdajući takav potez riječima " Skuplja pita od tepsije" i onda vako očima učine :-) :lol:
Great Cornholio

#1313 Re: Za predane Životu

Ima ona izreka " Slušaj starije, al' uradi kako ti misliš da treba" :D

Evo jedna prikladna pjesma, i uz ovu se čovjek može "nafurat" da je bitan 8-) :)

bizet

#1314 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Ma znam ba, znam da ti nije motiv za bavljenje peradarstvom mlaćenje para "na crno" :D , već želja da djetetu i sebi obezbjediš sve najbolje, a zdrava ishrana je jedan segment zdravog života :)

Ne bih da pametujem, ali isplativije bi ti bilo da nađeš nekog ko već ima kokoške koje hrani isključivo prirodnom hranom, pa da od njega kupuješ zdrava domaća jaja, jer iako se to možda ne primjeti na prvu, ja sam ti poluseljak čo'ek, i razumijem se u peradarstvo 8-) :D

Ima ona izreka koja se koristi kad nešto što radiš a to nije ekonomski isplativo, i tu izreku danas mnogi "seljaci" često rabe, često odustaju od bavljenja peradarstvom ili stočarstvom " na malo" pravdajući takav potez riječima " Skuplja pita od tepsije" i onda vako očima učine :-) :lol:
ih Cornholio, nisam sigurna da je isplativije svako malo kupovati domaca jaja...domaca jaja su skupa, oko 12KM skoljka, a ako covjek radi kao sebi cesto ih i nema dovoljno za prodaju...uostalom nekad je tih 12 KM mnogo za potrositi na takav luksuz...zato je moj stav da je isplativije imati nekoliko kokica i na taj nacin sebi obezbijediti svaki dan barem 1 frisko domace jaje, a oguljina od povrca i vockica uvijek ima, kao i koja mrvica kruha, izmedju ostalog...uz to insan sebi zada zdravu i dobru obavezu koja nije strasna i da previse oduzima vremena, a opet te natjera da izadjes van kuce svaki dan :)

e evo jedna peradarska, meni, ako i sve druge Balaseve, draga :)

Great Cornholio

#1315 Re: Za predane Životu

Haj dobro, neću te prijaviti poreznoj upravi :evil: :lol:

Šalim se, ma ne može čovjek sve gledati kroz novac, al' eto takav je vakat došao,kažu da je bolje imat' neg' nemat' :D

Balašević je za mene previše mazohističan, a treba se čovjek protiv tog poroka boriti, ali eto ima i on neku da valja . Ogladnih, odoh šta pojest :lol:

bizet

#1316 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Haj dobro, neću te prijaviti poreznoj upravi :evil: :lol:
hajde super...podmitim te, ovaj zahvalim ti se ćimburom :lol:

Balasevic nije mazohista, otkud ti takav zakljucak?
nemam pjesmu, danas bas ne razmisljam tako, tacnije samo razmisljam hocu li morati trcati do wc da povratim rucak ili cu uspjeti izdrzati (a mislila sam da ce me mucnine masiti...mozda je ovo one time thing :? )
Great Cornholio

#1317 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:Haj dobro, neću te prijaviti poreznoj upravi :evil: :lol:
hajde super...podmitim te, ovaj zahvalim ti se ćimburom :lol:

Balasevic nije mazohista, otkud ti takav zakljucak?
nemam pjesmu, danas bas ne razmisljam tako, tacnije samo razmisljam hocu li morati trcati do wc da povratim rucak ili cu uspjeti izdrzati (a mislila sam da ce me mucnine masiti...mozda je ovo one time thing :? )
ma ja sam ti ba ko naša policija, ne možeš ih podmit' ničim :evil: :lol:

Ne znam da li je Balašević mazohista, ali mnogo njegovih pjesama imaju mazohističke tekstove, da ne postavljam sad niti jednu, da ne kvarim raspoloženje.

Kad malo bolje razmislim, ma nije ba on mazohista, on zna da je ljudima najlakše pare izvuć' kad ih baciš u crnjak :evil: :D

Uči ti ove pjesme, trebaće te uskoro :D

bizet

#1318 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

polako Cornholio, neka ovo dijete prvo dodje na ovaj svijet, a onda je lako nauciti pjesmice
cuj tebe, na engleskom...ama ne mislim se seliti, da mi to nesto nisi predskazao :lol:
Great Cornholio

#1319 Re: Za predane Životu

bizet wrote:polako Cornholio, neka ovo dijete prvo dodje na ovaj svijet, a onda je lako nauciti pjesmice
cuj tebe, na engleskom...ama ne mislim se seliti, da mi to nesto nisi predskazao :lol:
Volio bih ja da imam sposobnosti koje ima Vidovita Džemila, pa da pare namlatim, al' nažalost nemam :sad: :D

Ma ja, nek je ono živo i zdravo, a polako, spremaćete zajedno repertoar kad se bude htjelo prijaviti na Talent show :D

Ja idem na odmor, neće me biti neko vrijeme, a vala i vi ste zaslužili da se odmorite, od mene :lol:

Pozz, ostajte mi zdravi i veseli, pozz i ovima što čitaju a ne pišu :P :D , pa ću da navratim kad se vratim
bizet

#1320 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote: Ma ja, nek je ono živo i zdravo, a polako, spremaćete zajedno repertoar kad se bude htjelo prijaviti na Talent show :D
sto jest jest :)...samo treba biti saburli i gurati naprijed :D

hajde Cornholio, zasluzen odmor....valjano ga iskoristi, trebace ti odmoran mozak za nastavak ucenja...i nemoj da te cujem da vise kukas kako nece formule u glavu, jesi cuo! :)

poz

i cini mi se da ti nisam cestitala nijedan Bozić...to je zato sto ne znam koji slavis, pa te molim da mi ne zamjeris...ali ti znas da ti ja zelim Sretan i Čestit Božić, od srca, kao i sve najbolje :)
Great Cornholio

#1321 Re: Za predane Životu

Što ste se odmarali, odmarali ste se :evil: :lol:

Ulijenili se, neće se život predati ako ga na "napadate", a ako se on ne preda vama kako da se vi predate njemu :P :D

Hvala bizet, ne slavim niti jedan Božić, a volio bih da slavim, jer Isus to zaslužuje!

Zašto ne slavim? Ne slavim zato što niko ne zna datum kad je Isus rođen, a drugi razlog je taj što nisam pripadniki niti jedne religijske zajednice, koje, po meni, zloupotrebljavaju Isusovo ime radi sebičnih interesa, sramote Ga, i da ne zarađuju na njemu ne bi ga se nikad sjetili.
fatamorgana

#1322 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Ma hebo Fromma ....

:lol:
Great Cornholio

#1323 Re: Za predane Životu

Nemoj tako druže, pa i Fromm je gotivio Isusa, a i Niče ga je gotivo, a onakav ateista :wink:
bizet

#1324 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ma gdje si Cornholio, brate ateisto :razz: :D :lol:

@fatamorgana, nesto si mi puno pozelio Cornholia :D
Great Cornholio

#1325 Re: Za predane Životu

bizet wrote:ma gdje si Cornholio, brate ateisto :razz: :D :lol:

@fatamorgana, nesto si mi puno pozelio Cornholia :D
U mojoj vjeri nema džehenema, pa eto, ako želite da forumamo i u u dženetu, bujrum braćo i sestre, pridružite se, članarina nije skupa :D

Evo me, još ova sedmica pa valja opet radit', a još kad čujem da ovi povećavaju starosnu dob za odlazak u penziju :x :lol:

@fati krivo što neću da se učlanim u njegovu vjeru :P :D
Post Reply