Great Cornholio wrote:
Kažu da je velika mudrost naljutiti se na pravu osobu u pravo vrijeme.
ne veli
sto se prilagodjavanja tice, svi se mi prilagodjavamo vise ili manje, da nemamo taj dar davno bi izumrli kao rasa
a danas se evo prilagodjavamo malogradjanstini i primitivizmu, ucimo se da lazemo, sutimo kad treba da se bunimo, budemo zadovoljni mrvicama, prihvatamo nasilje kao normalnu svakodnevnicu...
u ovakvoj situaciji, moj Cornholio, tesko je mudrovati na koga i kad ces se naljutiti, nego nam svima svi krivi, sto i nije daleko od istine, jer da smo kao narod slozniji davno bi jedni drugima pomogli podrzavajuci jedni druge i trazeci za sve nas bolje sutra, a u stvari smo najcesce ljuti sami na sebe i prag prilagodjavanja primitivizmu koji smo davno presli, a nismo smjeli, ni kao pojedinci ni kao narod
gledam neki dan na nekom kanalu nekakvu reportazu o nomadima u Kirgistanu...sad neki tamo francuz nasao da istrazuje da li jos uvijek ima nomada u ovoj zemlji ili su raspadom Sovjetskog saveza i ovi nestali...nadje on njih, ali nije to poenta price...dodje do nekog sela, onako reklo bi se Bogu iz nogu, u sred pustare vise dugackih baraka, mahom devastiranih, prilicno ruzan prizor...nekoliko porodica tu zivi, ostale barake su prazne...pomislis kad vidis to selo da se nesto strasno desilo...kad prica narod, ovo su ostatci bolnice, ovdje su se odrzavali koncerti...bila je to umjetnicka kolonija u sovjetsko vrijeme...imali i bolnicu i hotel i dvorane za koncerte....Bogu iz nogu napravise komunjare nesto lijepo, zaokruzeno....kako je Kirgistan postao slobodna drzava, tako je ova, kao i mnostvo drugih lijepih i smislenih stvari, kolonija unistena...sad tu ima samo par porodica koje zive u bijedi i siromastvu
sad, ne sumnjam ja da je njima draze, pa i bolje, sto su se odvojili od Sovjetskog saveza, ali mi nije jasno zasto se trenutna drzava ne brine za dobro svog naroda..propadanje drustva...ista je stvar i kod nas...kakav je ovo sindrom?...hoce mi neko reci o cemu se ovdje radi?...meni nikako da dopre do mozga zasto smo ovako nisko pali i kako je moguce da smo dopustili sve ovo da nam se desava?...da ljudi ne primaju place mjesecima i da se drzava ne pobrine da ih dobiju, da se zatvaraju fbrike i da nam privreda staje, da nam je jeftinije kupiti strani, mahom nekvalitetniji, proizvod nego nas, da nam je izvoz jako los, da drzava dopusta da nas kapital propada ili se prodaje za male pare...ama kao da su se svi bivsi i sadasnji politicari urotili protiv svoje domovine i svog naroda, a mi kao da smo izgubili moc rasudjivanja
mozda je do mene...ja sam neki jednostavan tip...nemoj mi filozofirati, nego uradi posao da vidim ishod, a ne mogli bi ovo, hajmo to, bilo bi super da to...kad cujem nase politicare, mi cemo ovo, ono, oni su ovo, mislimo da je moguce...pa hebem mu misa imal' sta konkretno i da nije nacionalno obojeno, a da je dobro za nas i nasu buducnost, bez eksperimenata nad nama molicu
kazem ti, vjerovatno je do mene, ja ovo stanje u kojem se nalazimo nista ne razumijem