Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
Brigada Tomislav

#1301 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Brigada Tomislav »

PM72 wrote:Ne znam šta se javljaš ako nisi u stanju da argumentovano obrazložiš svoje pisanje? Adil i Tunjo nisu išli Slobi u pola rata kao Hrvoje.Alija nije imao telefon pa da može zvrknuti Slobu.Dok je Franjo imao izravnu vezu.To treba da znaš.Nego su mu išli u pohode prije pucnjave.ja bih volio da nam kažeš kakav su dil imali Alija i Momčilo ili lupetaš.ja ne volim obojcu pa bih bio sretan da mi kažeš još koji razlog da betoniram tu ljubav.

Ponudit ću ti argumente kad ti meni objasniš zašto Hrvati i Srbi ratuju ako su se dogovorili.

Vi pričate o argumentimaa na svako pitanje odgovarate sa Karađorđevo, dva agresora, dogovor dogovor a logike niđe.
PM72

#1302 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by PM72 »

.
Last edited by PM72 on 04/02/2015 21:18, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1303 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

PM72 wrote:
Ponudit ću ti argumente kad ti meni objasniš zašto Hrvati i Srbi ratuju ako su se dogovorili.

Vi pričate o argumentimaa na svako pitanje odgovarate sa Karađorđevo, dva agresora, dogovor dogovor a logike niđe.
A kako bi dobili svaki svoju "veliku" državu ako ne zarate? Kako ćeš recimo seljaka pokrenuti sa ognjišta nego puškom? Ubjeđivanjem i finom riječju to ne ide.Zašto nije bilo vojnog djelovanja van linije "Kavlovac-Vivovitica-Kavlobag"? Ali,sve je to išlo preko naših leđa u Bosni.Jesu li i jedan i drugi imali svoju paradržavu u Bosni? jesu.Jesu li imali direktnu komandu nad svim vojnim ,paravojnim i policijskim jedinicama u tim paradržavnim tvorevinama? jesu.Jesu li imali i čak svoje valute u tim paradržavama? jesu. Je li zapad obećao Slobi pola Bosne ako digne ruke od Krajine? Jeste.Je li Slobo kurcom mrdno kad je pala Krajina? nije.

I neki dan sam rekao jednom takvom kao ti,Hrvatska se može zahvaliti Bosni i Aliji što je ostala u komadu jer da smo mi odlučili drugačije,još bi u Kninu bio Milan Martić.

To onda vrijedi za svaki rat pa i za vaš.

je li Slobo mrdno kurcem kad je padao Sanski Most i Ključ. Nije. Dogovoriliste se s njim što?.

I vaša teritorij koji ste kontrolirali bila je paradržava.

je li Alija imao svu kontrolu nad svim vojnim paravojnim i pocijskim jedinicama. Je. Je li imao pod kontrolom Mudžahedine i Sandžaklije. Je.

S čim će Sloba pomoći krajini kad ima uzak koridor a nafte za tenkove nema, sankcije Srbije uništile, vojska nepokretna..s čim će pomoć.

Gle možda ste vi bili odlučujući faktor ali ond ami nije jasno zašto ste se sklanjali u stotinama tisuća u Hrvatsku. Obrnutog slučaja nema. Ja bi sebe smatrao ludim kad bi nakon što me Srbija napadne išao bježati u Valjevo.

Ali mašta ti radi sto na sat..jesi ti bio Clintonov savjetnik. Evo ti kume pola Bosne ako digneš ruke od Krajine. Evo ruke. :lol:
PM72

#1304 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by PM72 »

.
Last edited by PM72 on 04/02/2015 21:17, edited 1 time in total.
Paul F.

#1305 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Za mudrog Brigada Tomislav

Pogledaj ovu emisiju 37 do 40 puta.
Riječ je o razmjeni Posavine za Krajinu.
Ako ne shvatiš, onda ponovo gledaj istu emisiju.
Brigada Tomislav

#1306 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Arkan je bio i na Maslenici pa što, isprašen u roku hitno i razgulio za Beograd.. Neš mi ti sile.

Mudžahedini su dolazili preko Hrvatske pa što. Nisu dolazili preko Beograda.? Pa preko Beograda vam ništa nije ni dolazilo osim streljiva kroz cijevi pa što bi mudžahedini. I nisu dolazili sa sabljama u rukama nego sa iskaznicama islamskih humanitarnih organizacija. Pa kad ih je prvi put Hrvatska zaustavila Alija je je protestirao međ. zajednici da Hrvatska u doba najvećih stradanja muslimana ne dopušta islamskim humanitarnim organizacijama dolazak u BiH. Da ih nismo puštali danas bi to bio još jedna vid agresije na jednu i jedinu

Ako vam nisu pasali što ih niste poslali nazad, razoružali, deportirali nego ih uključili u Armiju a Alija ih fino postrojava. Koga vi farbate. Koga vi muljate.

Ako ste vi jedina legitimna vlast što međ. zajednica pregovara sa Srbima, Hrvatima, što odlazi Clark Mladiću pa mu ovaj poklanja šapku, što idu Miloševiću, na kraju krajeva što su na kraju krajeva priznali tzv RS.
Last edited by Brigada Tomislav on 04/02/2015 21:23, edited 2 times in total.
PM72

#1307 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by PM72 »

.
smasma

#1308 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

vecu glupost u zivotu nisam procitao. stvarno vam je smiljko sagolj napunio glavu glupostima. dalje, niko od jajcana nije doveden u jablanicu (koliko ja znam) svi sto su poginuli u napadu na hudutsko. Kota se ne zove "Maja" nego Majan. to je bilo 16.9.1993 godine ja mislim. zauzeli kote majan,križ,duvnice, tošćanica,lizoperci i hudutsko.
dalje, mi smo pisvir uzeli jer ste od 15 aprila konstantno granatirali i masakrirali civile po Jablanici. to se moralo odraditi. Doljane smo uzeli jer je u jablanici bila humanitarna katastrofa. osim domicilnog stanovnista, ovdje je bilo i preko 15 000 izbjeglica iz hercegovine i istocne bosne. Nismo imali sta jesti, pola godine ni jedan konvoj nije usao u jablanicu. Jablanicu niste mogli osvojiti da vam je dosla francuska legija stranaca. 15 aprila ste pokusali, niste uspjeli. formirana linija brana-tovarnica-kosne luke.jos je bilo par pokusaja i stali ste na slatini, granatirali po jablanici i to je to.
Last edited by smasma on 04/02/2015 22:32, edited 1 time in total.
Brigada Tomislav

#1309 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote: vecu glupost u zivotu nisam procitao. dalje, niko od jajcana nije doveden u jablanicu (koliko ja znam) svi sto su poginuli u napadu na hudutsko. Kota se ne zove "Maja" nego Majan.
dalje, mi smo pisvir uzeli jer ste od 15 aprila konstantno granatirali i masakrirali civile po Jablanici. to se moralo odraditi. Doljane smo uzeli jer je u jablanici bila humanitarna katastrofa. osim domicilnog stanovnista, ovdje je bilo i preko 15 000 izbjeglica iz hercegovine i istocne bosne. Nismo imali sta imali jesti, pola godine ni jedan konvoj nije usao u jablanicu. Jablanicu niste mogli osvojiti da vam je dosla francuska legija stranaca. 15 aprila ste pokusali, niste uspjeli. jos je bilo par pokusaja i stali ste na slatini, i to je to.

Koju glupost. To da je Luketićevo tijelo visilo na brani. pa to sam iz vaših izvora pročitao. Potrudit ću se da nađem.

ja nisam ni rekao da smo mogli uzeti Jablanicu niti da je bilo uopće nekih pokušaja mada su vaši govorili o dva događaja..vraćanje Doljana i kad je Pisvir uzet do pola..i to opet iz vaših izvora a to su vaši ljudi pričali, ako su oni lagali ja nemam ništa s tim..

Srijeda, 29. septembra ‘93. Opet otišao u Komandu 44.brdske brigade da vidim šta se događa na Pisviru, čiji se veći dio sada nalazi u rukama HVO-a. Jablaničani od juče žive u strahu. Jer, ako HVO uzme cijeli Pisvir, ugrožena je i Jablanica. Ali, načelnik Štaba Brigade Semiz Čilić i bezbjednjak Zajko Sihirlić kažu da se danas na Pisviru ne vode borbe, ukopavaju se i naši i HVO. Ali, vele, sutra naši kreću u akciju da vrate izgubljene položaje na Pisviru.

Iako sam uz Vašu saglasnost rekao komandantu 6. korpusa Gušić Salki da se vidimo u Jablanici u subotu, on se do danas ne pojavljuje, niti se javlja. To je već njemu postala praksa. Ja njega tražim po zoni odgovornosti 6. korpusa četiri, pet dana da bih ga šesti dan sasvim slučajno susreo uKomandi 6. korpusa, mada, ako se Pisvir izgubi, onda bi se teško odbranila Jablanica i dolina Neretvice. On je, izgleda,do kraja ozbiljno shvatio da mu ja ne mogu narediti, što ja,u osnovi, niti hoću, niti želim. Ali, red bi bilo da se makar javi on ili neko iz Komande Korpusa, pošto se ovdje izvode žestoka borbena dejstva.»

Na početku pisma Sefer je naveo kako telegram Arifa Pašalića u cjelini ne odgovara stvarnom stanju na terenu,«jer HVO zadnjih pet, šest dana neselektivno granatira Mostar i to sa mnogo manjim intenzitetim nego ranije.»Sefer je, zatim, pisao Deliću kako je sada «težište napada ustaša i Hrvatske vojske preko Pisvira na Jablanicu», tekako stalno granatiraju Jablanicu. «Pisvir, kao dominantan objekat», pisao je Sefer, «je dva puta skoro zauziman i vraćan angažovanjem Izviđačko-diverzantske brigade 4. korpusa (Zukina jedinica), dijelom i jedinica koje su izašle iz Sarajeva tako da je za ofanzivno djelovanje ostalo vrlo malo snaga zbog subjektivnih slabosti komandi 1. i 6. korpusa.»

Šefko Hodžić Neretva 93

iako nikakve namjere nije bilo da se uzima Jablanica nit išta slično nego da se rasterete snage na južnom pravcu napada prema Mostaru i Vrdima
smasma

#1310 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

nikad ni jedno tijelo nije visilo na brani jablanica. nikad. rat se i vodio zbog hidroelektrana, to je valjda sada svima jasno.
to sto kazes "iako nikakve namjere nije bilo da se uzima Jablanica nit išta slično nego da se rasterete snage na južnom pravcu napada prema Mostaru i Vrdima" daj ba... nisi realan. i sam znas da su vam puni frizideri ostali kad se se izvukli u doljane. a ostavili familije u grad, jer je bilo eto nas za 2,3 dana, brzo cemo mi nazad .
Brigada Tomislav

#1311 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote:nikad ni jedno tijelo nije visilo na brani jablanica. nikad. rat se i vodio zbog hidroelektrana, to je valjda sada svima jasno.
to sto kazes "iako nikakve namjere nije bilo da se uzima Jablanica nit išta slično nego da se rasterete snage na južnom pravcu napada prema Mostaru i Vrdima" daj ba... nisi realan. i sam znas da su vam puni frizideri ostali kad se se izvukli u doljane. a ostavili familije u grad, jer je bilo eto nas za 2,3 dana, brzo cemo mi nazad .

O kakvim frižiderima pričaš. Frižiderima na Pisviru?
smasma

#1312 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Brigada Tomislav wrote:
smasma wrote:nikad ni jedno tijelo nije visilo na brani jablanica. nikad. rat se i vodio zbog hidroelektrana, to je valjda sada svima jasno.

nije, nego kad se bojna mijat tomic izvukla iz grada, a ostavila familije u gradu i "pune frizidere". jer vam je plan bio da za 2,3 dana osvojite Jablanicu.to je pisao ovaj vaš alojz radoš u svom dnevniku.
Brigada Tomislav

#1313 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote:
Brigada Tomislav wrote:

nije, nego kad se bojna mijat tomic izvukla iz grada, a ostavila familije u gradu i "pune frizidere". jer vam je plan bio da za 2,3 dana osvojite Jablanicu.to je pisao ovaj vaš alojz radoš u svom dnevniku.

O tome nemam pojma nit sam o tome pisao nit znam za taj Radošev dnevnik.

ako može i ako ima kakav link.
smasma

#1314 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

nema nažalost.
hizo ramidovic

#1315 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hizo ramidovic »

Brigada Tomislav wrote:

Borbe u Posavini bile sprdnja ???

te sve podatke imaju u IDC-eu od Tokače vojnika VRS je poginulo u srazu sa HVO-HV-om 7600 od ukupno nešto manje od 21 000.

Oprosti ali nakon tvoje konstatacije o borbama u Posavini zaključujem da je razgovor s tobom sipanje vode u rešeto i obično gubljenje vremena.
naravno da su sprdnja u poredjenju sa nekim drugim bitkama izmedju arbih i tzv vrs.
ne sporim ti elementarno ljudsko pravo da vjerujes u sta hoces, ali ja ipak vise vjerujem direktnim sudionicima tih dogadjaja nego "novinariskim" izvjestajima tzv novinara tipa sagolj, culjak itd.
svako ko je bio punoljetan i ko je znao sabrati 2 i 2 u to vrijeme, zna da su se nakon 6.juna 1992. i dogovora boban-karadzic u becu, aktivnosti na relaciji hvo-tzv vrs svele na klasicnu robnu razmjenu, osobito visokotarifne robe.
takodjer, postoji citav niz brigada hvo-a koje nisu ispalile bukvalno niti jedan metak u pravcu polozaja tzv vrs.
najegzaktniji primjer su postrojbe hvo-a u kiseljaku (kod sarajeva). citav rat su trgovali sa vojnicima tzv vrs sa ilidze i hadzica, najokorjeliji cetnici i zlocinci slobodno i bezbrizno su se setali kiseljakom cijelo vrijeme rata. ja i danas kad prolazim kroz to selo osjecam mucninu...
a ti diplaj i dalje o "krvavim i zestokim sukobima hvo-tzv vrs"...
smasma

#1316 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

tomislave, koja jedinica je bila na pisviru na pocetku sukoba. polovinom aprila znaci.
Brigada Tomislav

#1317 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote:tomislave, koja jedinica je bila na pisviru na pocetku sukoba. polovinom aprila znaci.

To ne znam al mislim da je bila neka lokalna postrojba. Mi smo tek tada došli na područje Slatine.

Mi smo prvi put izišli na Pisvir krajem 9-og mjeseca 93-će. Čini mi se da ste vi u 8-mom mjesecu zauzeli Pisvir i onda smo mi izišli u 9 mjesecu gore i zauzeli jedan dio a na drugom vi i tako je ostalo do potpisivanja washingtonskog sporazuma.
Škobo Habu

#1318 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Škobo Habu »

hizo ramidovic wrote: borbe u posavini bile su obicna sprdnja.
Daj ne provaljuj se. Pročitaj šta na tu temu. Pogledaj brojke poginulih. General Lisica je napisao i knjigu o tome.

http://www.forum.hr/showthread.php?p=53 ... st53189587
Škobo Habu

#1319 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Škobo Habu »

@Tomislav je na boldano nasjeo kao vid ratne propagnde. I sam sam nailazio na ovakve tvrdnje po hrvatskim forumima, ali niko konkretno da dokaže kad i u koje vrijeme. Raspitivao sam se i kod ljudi iz Jablanice, i svi tvrde da je to čista izmišljotina.
Tvrdi se da su tog HVO vojnika raskovali na HE Jablanica.
Brigada Tomislav

#1320 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Škobo Habu wrote:
@Tomislav je na boldano nasjeo kao vid ratne propagnde. I sam sam nailazio na ovakve tvrdnje po hrvatskim forumima, ali niko konkretno da dokaže kad i u koje vrijeme. Raspitivao sam se i kod ljudi iz Jablanice, i svi tvrde da je to čista izmišljotina.

Onda je to bio vid vaše ratne propagande

I isprika nije Bernard nego Ante Luketić

Tacan broj vojnika HV-a koji su u Bosni i Hercegovini poginuli, nikad nije objavljen, a iz hrvatskoga Ministarstva branitelja odgovoreno nam je kako podatke o tome jednostavno nemaju. Nismo pitali kako je sluzbeno uvedena, primjerice, pogibija Ante Luketica, aktivnog pripadnika Prvoga gardijskog zdruga HV-a, cije je tijelo danima stajalo razapeto kod jablanicke brane, sve dok njegovi suborci nisu poduzeli akciju izvlacenja lesa... Jedan bivsi visoko pozicionirani funkcionar Ministarstva odbrane, koji je zelio ostati anoniman, kazao je Feralovim novinarima da su 1993. godine Tudjman i tadasnji ministar odbrane Gojko Susak angazovali za Bosnu i Hercegovinu dvije kompletne gardijske brigade Hrvatske vojske, te cetiri brigade koje su bile djelomicno popunjene.

izvor..

http://www.camo.ch/povijest_hrvatske_agresije.htm
hizo ramidovic

#1321 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hizo ramidovic »

Škobo Habu wrote:
hizo ramidovic wrote: borbe u posavini bile su obicna sprdnja.
Daj ne provaljuj se. Pročitaj šta na tu temu. Pogledaj brojke poginulih. General Lisica je napisao i knjigu o tome.

http://www.forum.hr/showthread.php?p=53 ... st53189587
haj ne dipr i ne prosipaj se, ziv bio, i citaj pazljivo sta sam napisao.
naravno da, u opcem smislu, niti jedan izgubljeni ljudski zivot ili ozljeda ne moze biti sprdnja, ali ovdje govorimo o ratu i ratnim operacijama pa se gubici i ne posmatraju u apsolutnom smislu.
npr, u akciji "koridor posavina", najvecoj u tom sukobu, srbi navode da su izgubili oko 400 ljudi. dakle, ako se posmatra taj broj, onda zestina tih borbi i gubici jesu bili sprdnja ako se uzme u obzir slijedece:
- broj angazovanog ljudstva (cca 50-60 000 vojnika) i m-t sredstava,
- velicina i vaznost teritorija koji su osvojili,
- broj i strateski polozaj gradova, naselja, komunikacija na osvojenom teritoriju,
- vremensko trajanje operacija (mart-oktobar 1992.)
- konfiguracija terena (ravnica, brisani prostor, tenkoprohodan pravac, neogranicena mogucnost djelovanja artiljerijskih orudja...)
- vatrena moc protivnika itd.
no, da ne idem dalje u ot, ovdje je tema rat u hercegovini. za posavinu imas posebnu temu pa opleti.
smasma

#1322 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by smasma »

Brigada Tomislav wrote:
Škobo Habu wrote:

Onda je to bio vid vaše ratne propagande

I isprika nije Bernard nego Ante Luketić

Tacan broj vojnika HV-a koji su u Bosni i Hercegovini poginuli, nikad nije objavljen, a iz hrvatskoga Ministarstva branitelja odgovoreno nam je kako podatke o tome jednostavno nemaju. Nismo pitali kako je sluzbeno uvedena, primjerice, pogibija Ante Luketica, aktivnog pripadnika Prvoga gardijskog zdruga HV-a, cije je tijelo danima stajalo razapeto kod jablanicke brane, sve dok njegovi suborci nisu poduzeli akciju izvlacenja lesa... Jedan bivsi visoko pozicionirani funkcionar Ministarstva odbrane, koji je zelio ostati anoniman, kazao je Feralovim novinarima da su 1993. godine Tudjman i tadasnji ministar odbrane Gojko Susak angazovali za Bosnu i Hercegovinu dvije kompletne gardijske brigade Hrvatske vojske, te cetiri brigade koje su bile djelomicno popunjene.

izvor..

http://www.camo.ch/povijest_hrvatske_agresije.htm
ne pada mi na pamet da se raspravljam oko ove gluposti, al moram ti rec da vi nikad niste ni blizu dosli brani jablanica, a ne da ste poduzeli neke akcije izvlacenja lesa (jer ga nije bilo naravno)jer nasa linija je bila brana jablanica. ako znas ovaj tunel gdje je, ovo se nalazi prije brane. vi ovaj tunel ste mogli gledat samo sa slatine majana i rajana. a do njega niste dosli hvala bogu. evo slika kad su sukobi prestali.
Image
Paul F.

#1323 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote: Kako se to onda uklapa u šemu da Srbima i Hrvatima granica bude Neretva. Srbi su mogli bar biti pasivni a ne pomagati armijaše.
I na kraju krajeva što nisu zajedno napali Mostar 1992-ge i u cijeloj BiH. To govori neka logika ili ti imaš neku drugu.
Ima i druga logika. Stavi se u poziciju srpskog čelnika. Oni smatraju da je rat Armije i HVOa veliko srpsko postignuće. Taj rat treba da što duže traje i da na kraju VRS ušeta gdje joj je ćeif. Dakle VRS pomaže slabije, HVO u srednjoj bosni i Armiju u Hercegovini.
Brigada Tomislav wrote: Ponudit ću ti argumente kad ti meni objasniš zašto Hrvati i Srbi ratuju ako su se dogovorili.
Pa sam Mesić je rekao da je rat u Hrvatskoj služio kao kapisla za paljenje rata u Bosni. U Bosni ljudi nisu željeli rat.
Brigada Tomislav

#1324 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

smasma wrote: ne pada mi na pamet da se raspravljam oko ove gluposti, al moram ti rec da vi nikad niste ni blizu dosli brani jablanica, a ne da ste poduzeli neke akcije izvlacenja lesa (jer ga nije bilo naravno)jer nasa linija je bila brana jablanica. ako znas ovaj tunel gdje je, ovo se nalazi prije brane. vi ovaj tunel ste mogli gledat samo sa slatine majana i rajana. a do njega niste dosli hvala bogu. evo slika kad su sukobi prestali.
Image

Vidiš i meni je to bilo čudno da su naši mogli doć do brane i izvuć tijelo kad ste vi bili na brani.

Ali ima jedna caka. To je iz vašeg izvora. Jel vidiš izvor. i to nije jedino mjesto s vaše strane napisano gdje sam tako nešto slično pročitao.

To je biva trebao biti dokaz da HV napada Jablanicu
Brigada Tomislav

#1325 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote: Ima i druga logika. Stavi se u poziciju srpskog čelnika. Oni smatraju da je rat Armije i HVOa veliko srpsko postignuće. Taj rat treba da što duže traje i da na kraju VRS ušeta gdje joj je ćeif. Dakle VRS pomaže slabije, HVO u srednjoj bosni i Armiju u Hercegovini.
Pa što će im to postignuće ako su se ionako dogovorili sa Hrvatima još u Karađorđevu na podijele Bih. Šta su morali čekat da se Armija i HVO zarate pa eto da oni ušićare. Po vašoj priči, dogovor o podjeli BiH je postignut prije rata, pa mene čudi što onda Srbi i Hrvati nisu zajedno napali Bih 92-ge kad su se već dogovorili i kad ste bili najslabiji. To nalaže elementarna logika. Srbi sa svoje strane Hrvati sa svoje i teško da bi se vi obranili. Mislim dogovorit se a onda međusobno ratovat prilično je glupo. Iscrpljivat se 92-ge u borbama dok se vi oporavite i naoružate. A onda opet i ta 93-ća, ako je granica dogovorena na Neretvi, Nama desna obala njima lijeva što i tada nisu napali vas kad ste bili u teškoj situaciji . Ne da nisu napali nego vas još pomažu. To meni nikakve logike nema.

Inače se slažem da je njima odgovarao rat HVO-Armija..kako i ne bi. Normalno da im je odgovarao. Ali na ova pitanja gore još mi nitko s vaše strane nije suvislo odgovorio
Paul F. wrote:Pa sam Mesić je rekao da je rat u Hrvatskoj služio kao kapisla za paljenje rata u Bosni. U Bosni ljudi nisu željeli rat.
A ono što Mesić kaže je tako i nikako drugačije jel.

Rat nije nitko želio osim Srba. Nije ga ni Hrvatska željela. I mi smo na početku rata bili bez oružja ko i vi.

Kad kažeš da ljudi u Bosni nisu željeli rat misliš li s time i na Srbe u Bosni.

Mesić se svašta nagovarao u svojoj karijeri. Govorio da Hrvatska ima izgled kifle a da je njezin prirodan oblik burek. U Hercegovini vikao da je to hrvatska zemlja. Na kraju krajeva on je došao iz Zagreba smjenio Kljujića i postavio Bobana na čelo HDZ-ea.

Možda je rat u Bosni bio samo inicijalna kapisla za rat na Kosovu. Tko zna. To je Srbima bilo najbitnije, to je na njihovom teritoriju. Njihova povijesna kolijevka. Srbima iz Srbije najbitnije.

Gluposti. Srbi u svakom ratu i u Hrvatskoj i u BiH i na Kosovu imali svoje ciljeve i planove. Onda se jave naknadni svjedoci koji sve znaju. I kako je bilo i šta je bilo iako su toliko puta mjenjali stavove.
Last edited by Brigada Tomislav on 07/02/2015 14:17, edited 1 time in total.
Post Reply