Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Sta se sve podrazumijeva pod ometanjem??? :mrgreen: Trebalo se malo opširnije pozabaviti tim dijelom, a zobs gsa izignorisao skroz. :mrgreen:
supercali

#12977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:Kad sno kod avatara procutaj sta pise na mom avataru pa ce ti objasniti neke stvari
Procitao.
Odgovoran si za ovo:

"supercali wrote:
Kod americke ambasade cini mi se da ima ovaj znak i jos negdje sam vidio znak al ne mogu se sjetiti tacno".

Necemo traziti odgovorno kako je to shvaceno.
Cini mi se
Zato i ne mozes traziti odgovorno jer nisam tvrdio da sam ga sigurno vidio
supercali

#12978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote: To je sasvim druga prica mozda bi je ja prvi izvukao iz auta pa je gazao zbog toga samo sto ona pred zakonom nista nije pogrijesila
Mal da profulim....

(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Sta je ometanje?
tempuser

#12979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:
supercali wrote: To je sasvim druga prica mozda bi je ja prvi izvukao iz auta pa je gazao zbog toga samo sto ona pred zakonom nista nije pogrijesila
Mal da profulim....

(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Sta je ometanje?
Po x-ti put, jedino i samo spora voznja.
supercali

#12980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
Ne pise da je spora voznja
I ako je spora voznja a nije koliko je minimalna voznja da ne bi ometao?
tempuser

#12981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
tempuser wrote:
Ne treba da pise jer ne moze biti nista drugo. Ako moze biti nesto drugo napisi. sta tacno
Tolika da usporava neometano odvijanje sabracaja.

Ustvari, s tobom se poslije ovih bisera nema sta o saobracaju rasrpravljati:

by supercali » 02/12/2017 00:01

Image

Gdje si ovaj znak vidio na Bulevaru Mese Selimovica?????
Kod americke ambasade cini mi se da ima ovaj znak i jos negdje sam vidio znak al ne mogu se sjetiti tacno

Ides u istu rubriku kao i better_man, forumski inzenjeri saobracaja i pravnici, ajd zdrao...

Image
supercali

#12982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:
tempuser wrote:
Ne treba da pise jer ne moze biti nista drugo. Ako moze biti nesto drugo napisi. sta tacno
Tolika da usporava neometano odvijanje sabracaja.

Ustvari, s tobom se poslije ovih bisera nema sta o saobracaju rasrpravljati:

by supercali » 01/12/2017 23:22

Lokalne ceste nisu namjenjene za saobracaj motornih vozila?

by supercali » 02/12/2017 00:01

Image

Gdje si ovaj znak vidio na Bulevaru Mese Selimovica?????
Kod americke ambasade cini mi se da ima ovaj znak i jos negdje sam vidio znak al ne mogu se sjetiti tacno

Ides u istu rubriku kao i better_man, forumski inzenjeri saobracaja i pravnici, ajd zdrao...

Image
Kako pise za ostala ometanja?
tempuser

#12983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote: Kako pise za ostala ometanja?
Image
supercali

#12984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

A nemas sta reci za ostalo
Jesi skontao da nemas argumente pa sad pokusavas kao nesto suknuti

Dobro je gorane dokazao si da nisi u pravu
beni-bu-man

#12985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

Kinaski wrote: konacno neko da udje u unutrasnju, mozda raja konta da je to zaustavna pa ne ulazi :D
dobro je to sve dok ne pocnu parkirat u unutrasnjoj :mrgreen:
tempuser

#12986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:A nemas sta reci za ostalo

Napisao sve sto sam imao, dokazao clanovima zakona, ti si ga svojom palamudologijom napamet sam sebi zabio pod precku i dskvalifikovao se iz dalje diskusije.

Image
megaribi1

#12987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by megaribi1 »

Člankom 139. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08) propisano je da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h.Sukladno članku 51. navedenog Zakona,vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada je brzina kretanja niža za više od polovice najveće dopuštene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim ako koristi žuto rotacijsko svjetlo. Brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije se ograničiti ispod 40 km/h.
Ovo je hr zobs al siguran sam da isti clan postoji i u nasem zobsu koji isto govori

Da ovaj zakon važi kod nas to bi značilo:
Na autoputu A1 i brzoj cesti Stup-Binježevo ne smije se voziti traktor, bicikl, zaprega itd.
Ako u gradu voziš ispod 25km/h, na autoputu ispod 65 km/h, gdje je znak 60 ispod 30km/h itd, upali četiri žmigavca
Ne stvaraj kolonu iza sebe
Na saobraćajnom znaku ne može stojati vrijednost manja od 40 osim kad su radovi na putu, unutar neke fabrike, kasarne ili vrlo mirnog naselja
Kad se penješ uz Ivan sedlo u srednju traku ulazi samo ako voziš između 60km/h i 80km/h (tamo ima znak najmanje brzine)

Ali.. Zakon u BiH je manje strog po pitanju minimalne brzine:

Član 3:
(2) Učesnici u saobraćaju ne smiju ometati saobraćaj, oštećivati puteve, objekte i opremu na
putu.

Član 43.
(1) Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi karakteristikama i stanju puta,
vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja,
saobraćajnim znakovima i drugim saobraćajnim uvjetima, tako da vozilo može pravovremeno
zaustaviti pred svakom preprekom koju pod navedenim uvjetima može predvidjeti.
(2) Vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo pričinjava
smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

Član 45.
(1) Brzina kretanja motornih vozila na putu pod normalnim uslovima saobraćaja ne smije se
ograničiti saobraćajnim znakom ispod 40 km/h.

Član 116:
(2) Autoputem se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se prema svojim konstrukcionim
karakteristikama ne mogu kretati brzinom većom od 40 km/h.

Što bi značilo:
Ako ne stvaraš kolonu iza sebe, nema donje granice za brzinu osim ako postoji odvojena traka za spora vozila (kao Ivan Sedlo), kada ne smiješ prelaziti u srednju za preticanje.
Na znaku ne može stojati manja vrijednost od 40 osim u navedenim primjerima
Na autoputu A1 i brzoj cesti Stup-Binježevo ne smije se voziti bicikl, zaprega, na A1 ne smije ni traktor ali na Stup-Binjževo može
Last edited by megaribi1 on 02/12/2017 11:30, edited 1 time in total.
tempuser

#12988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Sve to stoji ali to nema veze sa min dozvoljenom brzinom sto je emintni strucnjak tim clanovima pokusao dokazati. U argumentaciji da postoji zakonom min propisana brzina on navodi cestu rezervisanu za motorna vozila, a da pri tome ne zna sta sta je to! Po njemu je to i lokalna cesta! :lol:
Kad sve oduzmes i saberes imas situaciju da lik koji nije savladao mnozenje raspravlja o diferencijalima! :-)
supercali

#12989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:A nemas sta reci za ostalo

Napisao sve sto sam imao, dokazao clanovima zakona, ti si ga svojom palamudologijom napamet sam sebi zabio pod precku i dskvalifikovao se iz dalje diskusije.

Image
Clan zakona koji ne govori sta je ometanje
megaribi1

#12990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by megaribi1 »

tempuser wrote:Sve to stoji ali to nema veze sa min dozvoljenom brzinom sto je emintni strucnjak tim clanovima pokusao dokazati. U argumentaciji da postoji zakonom min propisana brzina on navodi cestu rezervisanu za motorna vozila, a da pri tome ne zna sta sta je to! Po njemu je to i lokalna cesta! :lol:
Zato sam i naveo primjer Stup-Binježevo jer je to takva vrsta ceste. Da nije pomiješao američku ambasadu sa nekadašnjim američkim univerzitetom Philip Noel Baker :lol:
BadBoy

#12991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
Romeo 80 wrote:Meni inače nije jedna stvar jasna kad su ti gmizavci u saobraćaju u pitanju, kako ih nije stid biti smetnja na cesti i ometati normalan protok saobraćaja? Mislim, ako vidiš da si napravio jebenu kolonu iza sebe i da svi nastoje da te prestignu, zar ti ne dolazi do mozga da malo pojačaš tempo, ili se bar skloniš da ljudi mogu normalno proći, ako si ti već toliko isprepadan?!

Kako ljudi ne vide da smetaju, ili ih jednostavno nije briga? Busamo se u prsa nekakvim bosanskim merhametlukom, a veće bagre nadaleko nema! Nije samo stvar u brzini, već u generalnoj kulturi. Svi samo sebe gledaju, niko nema osjećaja za drugog, a kad se i sami nađu u situaciji da im je potrebna tuđa pomoć pa je ne dobiju, redaju bogove...

Ne znam, mene bi tačno stid bilo. Neugodno bih se osjećao da vidim u retrovizoru kolonu od 20 auta i u njima ljude koje hebem u zdrav mozak, čisto eto zato što mi se može!

Kakvi smo pogani i dobro nam je još :roll:
To je spoj "strucnjak"a tipa respa i badboya uvjerenih da time nema krsenja zakona i seljacina koje boli labavi za sve ostale jer znaju da urija za to ne kaznjava.
Ne nego samo ti misliš da si upravu a to isto spočitavaš drugima. I brzina koja ometa druge vozače je regulisana članom 43. a ti to ignorišeš, isto kao i naglo kočenje i nepropisna signalizacija.

Drugo, ne možeš da shvatiš najosnovniji logični koncept, saobraćajnica projektirana za 100 auta kod nas ima 250. Ne vidiš u čemu je problem? Svi vi koji vozite po ograničenju ali zato auto koristite za 100 metara da odete na trafiku.

I kako ste samo hinjski i debilno zamijenili teze pa sada navodite da smo respo i ja sporači. Ne ja isto vozim po ograničenju i nikada ne pravim gužve, ko ne vjeruje bujrum da se provozamo, ali jok vama je odmah ko ne misli isto kao vi = SPORAČ.
zdruzdjo

#12992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:Sve to stoji ali to nema veze sa min dozvoljenom brzinom sto je emintni strucnjak tim clanovima pokusao dokazati. U argumentaciji da postoji zakonom min propisana brzina on navodi cestu rezervisanu za motorna vozila, a da pri tome ne zna sta sta je to! Po njemu je to i lokalna cesta! :lol:
Kad sve oduzmes i saberes imas situaciju da lik koji nije savladao mnozenje raspravlja o diferencijalima! :-)

Gorane ba
Prozvakana tema 30x
i nema svrhe jer idioti se nose onom "hocu eto bas, jer mogu".
Svi oni koji to praktikuju i brane kazem vozi ba 20 da bog da ti hitna sa tobom vozila 20 jer ne mogla brze od nekog ispred ko update-uje status na FB pa onda brani.
Jednostavno nema svrhe objasnjavati i pokusavati dokazati jer je to takav mentalni sklop koji tako funkcionise. Seljacko sebicna varijanta u kojoj je najvazniji cimbenik "ja".
100x sam rekao, po zakonu na dvosmjernoj cesti ne moram pustiti nikoga ko mi ide u susret da mi presjece put i skrene u ulicu lijevo ali oduzmem gas, mahnem rukom i procistim kolonu iza toga koji cekaju da taj neko skrene(izuzev raskrsnica). izgubio 2 stotinke, i dvije kapi goriva.
Ima i nesto sto se zove vozacka kultura ali ti ne mozes to objasniti nekome i ubijediti ga ko nema ni osnovnu kulturu. takvi soni koji naguze auto na sred ulaza u parking jer eto samo on da 3 minute nesto do prodavnice, stanu na sred ceste da kroz otvoren prozor promuhabete koju sa ahbabom, parkira pred ulaz u haustor jer mu je to blize da me mora da hoda...........to je ta "seljacka klica" i tu nema pomoci bez fosgena, iperita, zyklon-b.....

Tako da jednostavno odustani od objasnjavanja jer je taj mentalni sklop "uvijek u pravu"

I MOLIM ONE KOJI SU SE NASLI U OVOM GORE DA NE REPLICIRAJU JER NEMAM NAMJERU DA SE RASPRAVLJAM
Last edited by zdruzdjo on 02/12/2017 11:54, edited 1 time in total.
zdruzdjo

#12993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

BadBoy wrote:
I kako ste samo hinjski i debilno zamijenili teze pa sada navodite da smo respo i ja sporači. Ne ja isto vozim po ograničenju i nikada ne pravim gužve, ko ne vjeruje bujrum da se provozamo, ali jok vama je odmah ko ne misli isto kao vi = SPORAČ.
buraz samo nemoj voziti 40 tamo gdje je zakonom dozvoljeno 50-60 i gdje uslovi puta dozvoljavaju da se vozi toliko i pri tome nemoj misliti da si sam na cesti i svi ce biti zadovoljni.
ukoliko pocnes braniti taj stav onda tu ima i clan zakona koji neki ljudi ne zele da shvate jer im se kosi sa mentalnim sklopom.
konektovan

#12994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Je li ometanje podrszumijeva samo sporu voznju ili moze jos nesto da se doda u tu stavku?????????
megaribi1

#12995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by megaribi1 »

konektovan wrote:Je li ometanje podrszumijeva samo sporu voznju ili moze jos nesto da se doda u tu stavku?????????
Vožnja teretnjaka sa teretom izvan gabarita također ometa druge, pa makar vozio maksimalnom brzinom, stvaranje namjernih konvoja i kolona, vozila sa prejakim svjetlima ili zvučnim signalima, vožnja sredinom druma, vožnja autoputem u suprotnom pravcu...
supercali

#12996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

zdruzdjo wrote:
BadBoy wrote:
buraz samo nemoj voziti 40 tamo gdje je zakonom dozvoljeno 50-60 i gdje uslovi puta dozvoljavaju da se vozi toliko i pri tome nemoj misliti da si sam na cesti i svi ce biti zadovoljni.
ukoliko pocnes braniti taj stav onda tu ima i clan zakona koji neki ljudi ne zele da shvate jer im se kosi sa mentalnim sklopom.
Stvar koju vi ne necete da shvatite ili ne mozete je ta da neko ko vozi 40 tu ne krsi zakon
To je li mentalni sklop zakazao jer ga boli briga za druge je druga galaksija al po zakonu je on cist tu
supercali

#12997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

megaribi1 wrote:
konektovan wrote:Je li ometanje podrszumijeva samo sporu voznju ili moze jos nesto da se doda u tu stavku?????????
Vožnja teretnjaka sa teretom izvan gabarita također ometa druge, pa makar vozio maksimalnom brzinom, stvaranje namjernih konvoja i kolona, vozila sa prejakim svjetlima ili zvučnim signalima, vožnja sredinom druma, vožnja autoputem u suprotnom pravcu...
Al sve to je regulisano drugim clanovima
Ometanje brzinom nije i nigdje ne pise koja je minimalna brzina koja ne ometa vozaca
supercali

#12998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

zdruzdjo wrote:

Gorane ba
Prozvakana tema 30x
i nema svrhe jer idioti se nose onom "hocu eto bas, jer mogu".
Svi oni koji to praktikuju i brane kazem vozi ba 20 da bog da ti hitna sa tobom vozila 20 jer ne mogla brze od nekog ispred ko update-uje status na FB pa onda brani.
Jednostavno nema svrhe objasnjavati i pokusavati dokazati jer je to takav mentalni sklop koji tako funkcionise. Seljacko sebicna varijanta u kojoj je najvazniji cimbenik "ja".
100x sam rekao, po zakonu na dvosmjernoj cesti ne moram pustiti nikoga ko mi ide u susret da mi presjece put i skrene u ulicu lijevo ali oduzmem gas, mahnem rukom i procistim kolonu iza toga koji cekaju da taj neko skrene(izuzev raskrsnica). izgubio 2 stotinke, i dvije kapi goriva.
Ima i nesto sto se zove vozacka kultura ali ti ne mozes to objasniti nekome i ubijediti ga ko nema ni osnovnu kulturu. takvi soni koji naguze auto na sred ulaza u parking jer eto samo on da 3 minute nesto do prodavnice, stanu na sred ceste da kroz otvoren prozor promuhabete koju sa ahbabom, parkira pred ulaz u haustor jer mu je to blize da me mora da hoda...........to je ta "seljacka klica" i tu nema pomoci bez fosgena, iperita, zyklon-b.....

Tako da jednostavno odustani od objasnjavanja jer je taj mentalni sklop "uvijek u pravu"

I MOLIM ONE KOJI SU SE NASLI U OVOM GORE DA NE REPLICIRAJU JER NEMAM NAMJERU DA SE RASPRAVLJAM
Rece lik koji je sam priznao da stane na cesti u dzemala bijedica da bi dijete otislo u skolu ili doslo iz skole

Dvolicnost nam je nacionalni sport
Throttle

#12999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Ja ne znam kako vi to popamtite jedni o drugima. ko je sta rekao, izjavio, u zadnjih 10 godina, ljudi imali po 2-3 akaunta, sve se zna, sve se prati :lol:
konektovan

#13000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Throttle wrote:Ja ne znam kako vi to popamtite jedni o drugima. ko je sta rekao, izjavio, u zadnjih 10 godina, ljudi imali po 2-3 akaunta, sve se zna, sve se prati :lol:
Obavjestajna sluzba ne spava. :mrgreen:
Post Reply