Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
AleksoMKD

#12976 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

karanana wrote:Winterfell-Dubrovnik rekose oko 1000 milja.
Winterfell-Zid gledajuci proporcije na mapi, oko 200 milja.
Dubrovnik-jug Dorne opet po proporcijama, nekih 400-500 milja. Dakle Zid-more u Dorni nekih 1800-2000 milja.

Kada je Yoren sverco Ariju iz Dubrovnika mislim da je rekao nesto kao "it is a thousand leagues to the wall" a ako se ne varam liga je oko 4-5 kilometra.
AleksoMKD

#12977 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Westeros

According to semi-canon sources, Westeros is similar in size to South America.[2][3] Although no scale appears on the maps in the books themselves, George R. R. Martin has stated that the Wall is a hundred leagues long, or three hundred miles.[4] Thus the continent stretches for about 3,000 miles from north to south and for some 900 miles at its widest point east to west.

Mada ovo vazi za knjige.
karanana

#12978 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by karanana »

Kontinent u ovih 3000 milja ukljucuje i teritoriju sjeverno od zida? Ili je to zid-jug? Sjeverno od zida moze biti do 1000 milja mozda.
ferratilis

#12980 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by ferratilis »

Missandei > P orn hub :izet:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12981 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

evo malo preciznije da se ne taslacimo sa miljama...

Image
Image
Regardless, using the scaling we’ve worked out, some interesting distances for Essos, Sothoryos and Ulthos emerge:

East-west width of Essos from the Narrow Sea to Mossovy: 6,335.7 miles
North-south width of Essos at Valyria: 2,245.86 miles
North-south width of Essos at Qarth: 2,096.93 miles
North-south width of Essos at Asshai: 2,600.47 miles
North-south width of mapped Sothoryos: 1,092.20 miles
Earth-west width of mapped Sothoryos: 1,666.66 miles
North-south width of mapped Ulthos: 449.17 miles
East-west width of mapped Ulthos: 1,196.22 miles
Total east-west width of the known world map (at equator): 8,513 miles
jasko_ba

#12982 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by jasko_ba »

Hvala @pici :thumbup:
ferratilis

#12983 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by ferratilis »

Zna li neko kako mi je najlakse nabaviti sve knjige na engleskom? Ako kupim preko ebaya, vjerovatno ce to otvarat na carini i moracu cekat jedno mjesec. Ima li gdje kod nas da se kupe knjige na engleskom?
kamberovica polje

#12984 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kamberovica polje »

Hasan006 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
AleksoMKD wrote: Sta znam, Euron mi lici na energicnog momka, ipak je prosetao ceo svet, ima iskustva.....
Euron je pirat, i samim tim ima taj poseban mentalitet. Ima tu hvale, ima malo sarma, ima oportunizma, ima definitivno free-spirit, i generalno ga boli kurac sta o njemu misle osim ako mu to ne ide u neku korist. Mislim da je Euron svjetlosnim godinama udaljen od Jeoffrey-a i Ramsey-a.

A sve u svemu, jel' to mora vazda bit' psihopata u seriji? Eno vam Cersei, kuc ces vece psihopate od nje? :)
Nisam još pročitao knjige, ali sam negdje na internetu čitao da je ovaj Euron iz serije gola karina u usporedbi sa onim iz knjige. Navodno je u knjigama imao puni oklop od valirijskog čelika (a svi znamo koliko je to rijetko, ima samo par takvih mačeva u čitavom kraljevstvu) i neki magični rog koji je mogao da priziva zmajeve pod njegovu komandu. Isto kažu da je bio nevjerovatno manipulativna osoba i da se znao dobro poigravati sa umovima drugih ljudi, čak im i usaditi neke bolesne vizije u glavu, itd., a meni u seriji realno uopšte ne djeluje tako i pojava mu se jednostavno ne uklapa sa reputacijom.
Samo da se nadovežem na ovaj post. Euron je navodno oplovio sva moguća mora u tom svijetu pa je i došao do Ashaia a to je daleko daleko na istoku Essosa. Iz Ashaia potiče religija Lord of lighta i tamo žive ljudi koji vladaju sjenama. Sjetite se onog demona kojeg je crvena svećenica rodila a koji je ubio Stanissovog brata, e pa to je to. U knjigama piše da Euron izgleda nevjerovatno mladoliko za svoje godine (opet crvena svećenica i njena magija) tako da je najvjerovatnije par trikova pokupio tamo. U seriji naravno neće ići tim putem, ali čini mi se da je u onoj sceni prokužio mountaina i crnu magiju vezanu za njega...
Sve to na stranu, brod mu baš jebački izgleda, a ima i dobro ime..."Silence". Lik je svakom članu posade odrezao jezik. :D
Last edited by kamberovica polje on 20/07/2017 00:38, edited 3 times in total.
harisoni

#12985 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by harisoni »

ferratilis wrote:Zna li neko kako mi je najlakse nabaviti sve knjige na engleskom? Ako kupim preko ebaya, vjerovatno ce to otvarat na carini i moracu cekat jedno mjesec. Ima li gdje kod nas da se kupe knjige na engleskom?

U Sarajevu je bilo u Šahinpašiću sigurno, meki uvez, kao džepno izdanje. Ne znam iskreno da li imaju i sad, provjeri svakako. :D
Mariella

#12986 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Mariella »

ferratilis wrote:Zna li neko kako mi je najlakse nabaviti sve knjige na engleskom? Ako kupim preko ebaya, vjerovatno ce to otvarat na carini i moracu cekat jedno mjesec. Ima li gdje kod nas da se kupe knjige na engleskom?
Probaj https://www.bookdepository.com

Besplatan shipping do BIH, imaju dobre cijene i popuste :)
dezurni_ucenik

#12987 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by dezurni_ucenik »

Probaj u Buybooku. Tamo su bile Game Of Thrones knjige na engleskom.
aCme

#12988 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by aCme »

LaLuna wrote:A gdje li je ona crvena Melisandre, hoce li se pojavljivati u ovoj sezoni uopste?
Otjerao ju Jon iz Winterfella u finalu 6 sezone :mrgreen:

Hoce. Vjerovatno u ep. 2 :D
Neće se pojavljivati u 2, a vjerovatno ni u 3 epizodi
Hasan006

#12989 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Hasan006 »

aCme wrote:
LaLuna wrote:A gdje li je ona crvena Melisandre, hoce li se pojavljivati u ovoj sezoni uopste?
Otjerao ju Jon iz Winterfella u finalu 6 sezone :mrgreen:

Hoce. Vjerovatno u ep. 2 :D
Neće se pojavljivati u 2, a vjerovatno ni u 3 epizodi
Melisandre je u Dragonstoneu i pojavit će se u sljedećoj epizodi. Ne možeš tek tako lupati neka sranja kao da su činjenice kad nisi informisan.

Edit: Inače, kad smo već kod nje, oplako sam na ovo :D

Image
pici

#12990 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

Producenti "Game of Thrones" snimaju novu seriju o robovima i Građanskom ratu

Producenti David Benioff i Daniel Brett Weiss, koji su se proslavili po najgledanijoj seriji u historiji HBO mreže "Game of Thrones", pripremaju se za snimanje nove serije u saradnji sa Nichelle i Malcolmom Spellmanom, koja će donijeti priču o američkom Građanskom ratu.
znaci gotovo je :(
Hunter96

#12991 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Hunter96 »

Vidim niko nije spomenuo ali u prvoj sceni nakon Intro-a , pojave se Night walkeri i vidi se da Nigth King moze ozivjeti bilo sta a ne samo ljude i konje kao sto se vjerovalo prije , sto znaci da u slucaju da neki od zmajeva padne u borbi da si Night king moze istog ozivjeti , tako da mozda vidimo Ice Dragon hahaha ....
al-em

#12992 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by al-em »

Hunter96 wrote:Vidim niko nije spomenuo ali u prvoj sceni nakon Intro-a , pojave se Night walkeri i vidi se da Nigth King moze ozivjeti bilo sta a ne samo ljude i konje kao sto se vjerovalo prije , sto znaci da u slucaju da neki od zmajeva padne u borbi da si Night king moze istog ozivjeti , tako da mozda vidimo Ice Dragon hahaha ....
A sta je to ozivio osim konja i ljudi?
karanana

#12993 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by karanana »

One wu wu dzinove. Ali i to su ljudi. Mada ja ne sumnjam da bi mogli zmaja ozivjeti.
Juliuscezar

#12994 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

Kako nocna straza jadno sadai zgleda, jbt da li njih ima barem stotinu. Ironija u trenutku kada trebao da odrade posao za koji se spremaju hiljadu godina oni najslabiji
dezurni_ucenik

#12995 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by dezurni_ucenik »

pici wrote:

Producenti David Benioff i Daniel Brett Weiss, koji su se proslavili po najgledanijoj seriji u historiji HBO mreže "Game of Thrones", pripremaju se za snimanje nove serije u saradnji sa Nichelle i Malcolmom Spellmanom, koja će donijeti priču o američkom Građanskom ratu.
Zar nisi znao da ima jos jedna sezona samo?
pici

#12996 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

dezurni_ucenik wrote:
pici wrote:

Zar nisi znao da ima jos jedna sezona samo?
ma znam da ima jos jedna sezona nego sam mislio da ce nastaviti sa nekom drugom pricom iz knjiga pjesme leda i vatre... ima materijala podosta, zasto mjenjat konja koji dobiva...
banjaluka078
Moderator

#12997 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by banjaluka078 »

pici wrote: ma znam da ima jos jedna sezona nego sam mislio da ce nastaviti sa nekom drugom pricom iz knjiga pjesme leda i vatre... ima materijala podosta, zasto mjenjat konja koji dobiva...
HBO najavljuje mogucnost 4-5 serija s radnjom prije GoT, samo sto Benioff i Weiss nece raditi na njima.
http://www.rollingstone.com/tv/news/hbo ... ns-w485701
pici

#12998 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

banjaluka078 wrote:
pici wrote: ma znam da ima jos jedna sezona nego sam mislio da ce nastaviti sa nekom drugom pricom iz knjiga pjesme leda i vatre... ima materijala podosta, zasto mjenjat konja koji dobiva...
HBO najavljuje mogucnost 4-5 serija s radnjom prije GoT, samo sto Benioff i Weiss nece raditi na njima.
http://www.rollingstone.com/tv/news/hbo ... ns-w485701

:thumbup: super a ne moraju ova dvojca pedera svakako su se ispucali, vazan je debeli prdonja ako pozivi da radi na scenariju i skriptama svakako je jedan od ko-producenata... ova dvojca neku futuristicnu seriju konfederacija rade sta bi se desilo da je uspjela konfederacija i onda robovi, silovanja, bicevanja itd itd u njihovom stilu, mozda bude robota i vanzemaljaca :mrgreen:

ja bi volio da se dotaknu essoa i njihove borbe sa valarijom...
banjaluka078
Moderator

#12999 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by banjaluka078 »

Negdje sam pročitala da je R.R. Martin rekao da će biti samo izvršni producent, ali da se neće upuštati u pisanje scenarija, jer hoće da dovrši knjige...još ih piše!
So What!

#13000 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by So What! »

Zašto nas 'Igra prijestolja' toliko privlači
Popularna serija nas privlači u našem savremenom svijetu post-istine jer je fikcija u njoj istinita.

Image

Zašto nas tako neodoljivo privlači serija Igra prijestolja (GOT, kako je odmilja zovemo) u ovim vremenima stvarnih ratova, nasilnih prevrata i podmuklih saveza koji haraju po stvarnoj, krhkoj zemlji?

Poput miliona drugih fanova GOT-a, i ja sam pratio avanture, nezgode, okrutnosti i izdaje koje su se dešavale, a koje su i sami radili članovi kuća Starka, Lannistera, Tyrella, Targaryena i ostalih, kao da su članovi moje proširene porodice.

Duboko sam tužan što se ova, za razliku od ranijih sezona, koje se sastojale od po 10 epizoda, sastoji od samo sedam. Zašto?

Od svih, u ovoj sezoni Donalda Trumpa i svakodnevnih opasnih nepodopština njegove porodice, treba nam veća, a ne manja doza porodica Stark, Lannister i Targaryens - a posebno onih veličanstvenih zmajeva. Draže su mi njihove divlje vatrene nozdrve od onih Stevea Bannona, Kellyanna Conwaya i Stephena Millera.

Snimana prvenstveno u Sjevernoj Irskoj, Španiji i na Islandu, Igra prijestolja ima likove koje mi sada znamo i volimo ili preziremo prisnije nego vlastite prijatelje, neprijatelje, komšije i kolege: Emilia Clarke kao Daenerys Targaryen, majka zmajeva koja misli kako je rođena da vlada nad Sedam kraljevina, Kit Harington u ulozi "ne znaš ti ništa" Jona Snowa, Peter Dinklage kao Tyrion Lannister, pijanica i savjest svoje pokvarene porodice, Lena Headey kao Cersei Lannister, problematična incestuozna Kraljica sedam kraljevina, Sophie Turner u ulozi slabašne, uplašene, ranjive i zlostavljane Sanse Stark ... i, naravno, moj apsolutni favorit (s kojim se ponajviše identificiram) John Bradley kao učenjak Samwell Tarly, i ljubav njegovog života Hannah Murray, koja glumi Gilly.

Prikovana globalna publika

Ali, u čemu je stvar, zašto postoji ova neodoljiva privlačnost ka Igri prijestolja, ova prikovana globalna publika?

Nas, usuđujem se reći, privlači Igra prijestolja sada, u našem savremenom svijetu "post-isitne", jer je njena fikcija istinita. Ova serija prikazuje našu historiju, katapultiranu u izmišljeno prastaro vrijeme, okretnijim, bržim, odvažnijim, hitnijim, opipljivijim, značajnijim i, iznad svega, istinitijim i vjerodostojnijim potezima.

Privlače nas čista snaga i ludorije samog života: zlikovci čine zlo nama pred očima. Oni nemaju vojsku advokata i spin doktora kao Kellyanne Conway ili Sean Spicer da dođu i kažu nam da ono što smo vidjeli i čuli i ono što smo pročitali nismo vidjeli, niti čuli, niti pročitali.

Petyr "Littlefinger" Baelish je spletkaroš. On se urotio s Lannisterima protiv Eddarda Starka i ubio ga, a sada flertuje s njegovom kćerkom Sansom. Ovdje se ne dovodi u pitanje "legalnost" naspram "moralnosti". On neće doći i reći: "Nisam uradio ništa ilegalno", ili "To je moje pravo da se urotim s Lannisterima, koje mi garantira Prvi amandman"... On je samo oportunistički karijerista poput Donalda Trumpa mlađeg i on bi se povezao s Rusima da pomogne ocu da pobijedi na izborima, ili, kao Jared Kushner, on bi se uključio u Zaljevsku krizu samo zato što nije uspio dobiti 500 miliona dolara od Katara.

Ali, i evo u čemu je kvaka, za razliku od Trumpa mlađeg i Kushnera - Petyr Baelish se ne pretvara da je pošten i ugledan čovjek. Bordel koji vodi mu je paravan. Toliko je iskren u vezi tog ko je zapravo on.

Fikcija Westerosa je stvarna. Nema "alternativnih činjenica" ovoj fikciji. Niko od ovih izmišljenih likova, ni najgori od njih - Joffrey Baratheon, Ramsay Bolton, Cersei Lannister, Theon Greyjoy, koga god odaberete - nije varalica. Oni su to što jesu i sasvim su iskreni u pogledu svojih grozotama obuzetih duša. Volimo svakog od njih, bio dobar ili zao, čak i najlošije oportuniste kakav je Littlefinger, jer su u onome što rade iskreni.

Mi nismo samo svjedoci njihovih djela. Mi smo njihov sveznajući pripovjedač. Mi smo posmatrači-učesnici u njihovim pričama. Oni nam nikad ništa ne rade iza leđa. George R. R. Martin je možda pisao fikciju, ali mi je živimo. Mi smo samozamišljeni naratori njihove sage. Mi dovodimo ove likove u svetost naših duša i oni nas uvjeravaju u istinu iza laži koja teče kroz korumpiranu politiku naših svakodnevnih naslova. Završavamo svaku epizodu idući u krevet ponovo uvjereni u pravednu ravnotežu svijeta, dok se ne probudimo naredno jutro i ne pročitamo ono što je Donald Trump povratio na Twitteru po našoj lošoj sreći.

Majka, dijete, otac...

Budući da godinama pratimo ovu seriju, svi imamo svoje favorite među likovima. Među svim energičnim, živopisnim i korpulentnim likovima u Igri prijestolja, za mene, savršenu sliku zemaljske istine, mjeru svega istinitog i značajnog, usred ovog cijelog ubitačnog nereda predstavljaju Sam, Gilly i mali Sam!

Sam, skraćeno od Samwell Tarly, naučnik je, učen čovjek, student historije, blizak i najprisniji prijatelj Jona Snowa. Gilly je pripadnica Slobodnog naroda, Crasterova kćerka koju je otac silovao i ona je sada majka malog dječaka kojem je dala ime mali Sam iz svoje tihe ljubavi prema Samu.

Sam, Gilly i mali Sam su suština normativne gravitacije u središtu svih iluzornih, ubitačnih, incuestuoznih fantazija o moći i teroru. Sam je iskren, principijelan, pravi drug, koji krije spomenik svoje hrabrosti i mašte pod krinkom simpatičnog kukavičluka da nadoknadi ljubav koja mu je uskraćena kada je zlostavljan kao dijete. Isto tako zlostavljana, a opet čudesno nevina, Gilly je definicija plašljivog povjerenja, uprkos svemu, zraka svjetlosti i ljubavi koja prkosi svojoj strašnoj sudbini.

Njih dvoje su hodajuća utjelovljenja vjerodostojne istinitosti u nadolazećem moru iskvarenosti i kriminala koje se proteže od Kraljeve luke pa prema sjeveru i jugu Westerosa. Pazite, uvijek kažem fanovima Igre prijestolja: Oni su Josip, Marija i njihova beba plemenite, stvarne mitske vjere - iznad svih vjerskih denominacija, sekti ili vjerovanja.

Ja ih smatram centralnim za priču. jer su moralno uspravni i materijalno skromni i prije svega. fizički neupadljivi. Oni se nježno pojavljuju i nježno izlaze iz radnje. Plemeniti su, ali ne zato što su kraljevskog porijekla. Oni nisu gladni moći. Sama nije uopće briga ko je otac njegovog najdražeg prijatelja Jona Snowa - niti bi Jona volio išta manje ili išta više da sazna. Nije važno Samu i Gilly ko je sjedi na Željeznom prijestolju. Oni su mjera njegovog karaktera.

Volim ovo trojstvo - Sama, Gilly i malog Sama - jer njihova kristologija nije biblijska. Zemaljska je. Oni su prazna stranica na kojoj je ispisan ostatak priče. Njihova historija je ahistorijska. Oni bi mogli biti i oni jesu naši savremenici - jer oni nadilaze vrijeme. Za mene je Sam alter ego Georgea R.R. Martina - i, kao i svi bucmasti intelektualci, vidim i sebe u njemu.

Rijetko vidite Sama i Gilly i njihovu bebu, jer su oni tako postojani, tako neophodni, tako potrebni. Oni su živo umijeće u srcu slavnog pasusa u Rumijevoj Mesneviji kada nas on uči:

Jesi li ikada vidio da neko piše po ispisanoj stranici?

Ili da sadi izdanak tamo gdje je mladica već posađena?

Tražit će prazan list papira,

Posaditi mladicu tamo gdje ništa nije zasađeno

O brate, budi tlo na kojem ništa nije posađeno

Budi prazan list papira.

To bi bili Sam i Gilly - prave prosvijetljene sufije ove mračne i uvrnute priče. Kada smo ih posljednji put vidjeli, Sam je poveo Gilly i malog Sama u Randyllijev zamak, kod svog nasilnog oca rasiste, a gdje ih oboje grdi taj užasni čovjek pun mržnje. Oni odlaze od njegovog oca i idu prema Oldtownu gdje Sam želi nastaviti svoje obrazovanje da bi postao zapovjednik Noćne straže.

Pronaći smisao u svemu tome

Hoće li se oni vratiti u sedmoj sezoni? Nemam pojma. Izbjegavam sve informacije o radnji i većina spekulativnih amaterskih teorija u vezi likova iz Igre prijestolja mi je djetinjasta i dosadna.

Gledat ću svaki kadar, i svaku scenu, i svaku epizodu više puta, pratit ću opasne, ambiciozne, incestuozne preokrete čekajuću tu moguću scenu kada bi se Sam, Gilly i mali Sam mogli ponovo pojaviti, da bih mogao pronaći smisao u svemu tome - ne samo u vezi porodica Lannister i Targaryen i ostalih, već čak, i posebno, u vezi porodica Cinton i Bush i ostalih. U tom mogućem trenutku koji se još nije zbio, već čujem Sama kako govori, uz svoj razoružavajući osmijeh:

Život je tek sjenka što luta,

Bijedni glumac što se na pozornici razmeće

Prodrhti svoj sat,

I ne čuje se više.

To je bajka koju idiot priča,

Puna krika i bijesa,

A ne znači ništa.
Aljazeera Balkans
Post Reply