Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12976 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by konektovan »

condy wrote:Postavljacu teme

Ne bi ti za ovlasteni servis trebao rjesavat to, vec oni za tebe. Neka probaju novi originalni termostat i neka testiraju vozilo. Zar je to njima problem, ubacit termostat novi i vidjeti sta se desava... To tako radi ozbiljan servis. Proba, uradi i vidi. Ako nece da rade ima i drugih servisa. Nije mi jasno da oko tako jednostavne stvari ovlasteni servis komplikuje.
Sta ima majstore, da stave novi dio i testiraju, i nakon toga se mozda pokaze da nije do termostata, sta onda servis da uradi sa "novim" testiranim termostatom????!!!! :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12977 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by bitanga_sa_otesa »

vrate ga na policu,da mu nece sta bit sto se smocio???
sve na kvadrat

#12978 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sve na kvadrat »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:ma rad sa metalima je bljak

samo sam u jednu firmu u životu ušao da nema metalne prašine u zraku...

baš danas, išli neke aparate za varenje da provjerimo, izlaze momci ko iz rudnika :mrgreen: :mrgreen:
u krugu zeljezare u ilijasu ima jedna firma,melju zicu za disk plocice ,ja im pravio trafostanicu nekad ,kako je lijepo u tom krugu,sve hrdjavo,a radnici ko rudari :lol: :lol: :lol:
Frimeco jel...haha
bitanga_sa_otesa

#12979 Re: Pitamo Mehanicare ?

sve na kvadrat wrote: Frimeco jel...haha
da da :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12980 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:vrate ga na policu,da mu nece sta bit sto se smocio???
Politika ovlaštenih, isto kao u mom slucaju, samo kod mene nisu htjeli da stave novi maf senzor i testiraju.
bitanga_sa_otesa

#12981 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

serem im se u politiku...hajde te elektronske dijelove...to moze crknuti recimo usljed neispravne instalacije ,ali mehanicki dio ....
condy

#12982 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by condy »

konektovan wrote:
Politika ovlaštenih, isto kao u mom slucaju, samo kod mene nisu htjeli da stave novi maf senzor i testiraju.
To je pogrešna politika kojom ništa dobit neće, jer ne mogu mijenjat dio za koji nisu sigurno da je u kvaru. Nisu svi takvi da se razumijemo. Bolje je da stave nov termostat i testiraju vozilo. Jer ako nije do termostata, a oni ga zamijene i naplate onda vlasnik vozila se može vratiti i reklamirati i tražit povrat novca i vraćanje njegovog starog termostata. ( jer ovlašteni uvijek vraća zamjenjene dijelove ). Znači, nisu ništa dobili. Da se to ne bi desilo trebaju auto testirat sa novim termostatom. Često se zna desit da zamjene senzor temperature, a da nije do njega već do termostata. Ili obratno ? I kakva je politika tad ovlaštenog servisa kad se to reklamira ? Ne možeš im ti govoriti šta da mijenjaju već oni tebi šta treba, zato si i došao u servis. Termostatu ne može ništa biti pa baš zbog toga je bilo logično i korektno sa njihove strane da vide sa novim termostatom kako pokazuje temperaturu rashladne tečnosti, i da nešto poduzmu a ne da nagađaju.
jefferson

#12983 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by jefferson »

doktorrr wrote:
jefferson wrote: Kupi originalni termostat za taj auto u VW servisu pa vidi.
Ma ne bi bio problem ni da kupim novi termostat, ali čitam po forumima da ima ljudi koji su po nekoliko puta mijenjali nove termostate originalne, a to su mi rekli i u ovlaštenom Audijevom servisu, a da im problem opet nije bio riješen. Čini se da i oni u ovlaštenom servisu imaju strah da kažu problem je u termostatu, jer nisu sigurni da bi to mogao biti problem. Oni kažu da su dobili dopis iz Audija da je normalno da se temp rashladne tečnosti vrati na 50 stepeni i da je kod novijih modela serijski ugrađen dodatni grijač kabine da bi bilo toplo unutra u kabini i da je najbolje podesiti grijanje na "auto" i 22 stepena. Kod mene samo duva hladan vazduh kada je tako podešeno i noge mi se smrzavaju kod dužeg putovanja. Ako je to normalno, onda ću odmah prodati Audija i nikad više neću imati posla sa renomiranom VW grupacijom.

S druge strane, ako oni kažu da je normalno da se radna temperatura vrati na 50 stepeni, šta će im onda uopšte termostat, a oni su stavili čak dva? Kao što u gornjim postovima reče bitanga, uloga termostata jeste da čim temp padne recimo na 82 zatvori ventil prema hladnjaku i voda kruži samo kroz blok motora sve dok se ne zagrije na 92 pa će termostat opet pustiti ventil prema hladnjaku.

Kada sam rekao majstoru u ovlaštenom da mi se jednako griju donje i gornje crijevo, on mi je odgovorio da je kod modernih auta drugačije riješen rashladni sistem i da to ne mora da znači da je termostat otvoren.

Zato sam postavio ovu schemu i pitao da mi neko malo razjasni taj princip rada termostata sa ova tri otvora kod Audija A4 B8.
Moze biti da imaju problem sa termostatom generalno. BMW je kuburio s tim na M57 motorima. Neki su znali ostati otvoreni nakon 10,000km. Zamjena termostata na M57 je skakljiv posao zbog manjka prostora, pa je BMW napravio update elektronike da prijavljuje kvar samo ako temperatura padne na 60 stepeni.
Meni se cini da VW istu politiku sada primjenjuje jer nece da preuzmu odgovornost.
Problem sa 50 stepeni nije u tome sto je to glupost tvrditi tako nesto, nego sto ti DPF nece uci u regeneraciju ako temperatura rashladne tekucine nije iznad 60c odredjeno vrijeme.
Meni sve ovo mirise na isti problem koji je BMW imao i jaro tu ti ne gine cesta zamjena termostata osim ako VW ne napravi poboljsanu verziju. Ja imam BMW sa M57 motorom i to je otprilike posao svakih 40,000km.
jefferson

#12984 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:serem im se u politiku...hajde te elektronske dijelove...to moze crknuti recimo usljed neispravne instalacije ,ali mehanicki dio ....
Ma nijemci generalno seru sa kvalitetom svega u zadnjih 10 godina. Hajd sto su zakomplikovali auta do bola bez potrebe, nego su masovno poceli stedjeti na najosnovnijim djelovima.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#12985 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by Entropio »

A je l' kod vas koji spominjete da vam se mijenja temperatura pokazuje temperaturu rashladne ili ulja? Kod mene ima ona kazaljka za temperaturu rashladne tecnosti. Treba mu nekih 10-15 minuta voznje na ovim zimskim temperaturama da dodje na 90 i tu stoji stalno. Ne mijenja se.

E sad, imam i mjerac temperature ulja... i ulje uvijek bude na 50-60 stepeni kad je rashladna na 90, i treba mu jos 5 minuta da se i ulje ugrije na nekih 80-90. I to varira tokom voznje... ako vozim lagano, 80-90, ako vozim na autoputu, 95-100.
KB9

#12986 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by KB9 »

po svemu sudeci tebi ne radi dobro grijanje

nije to dzaba kanta od audija
vozackii

#12987 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by vozackii »

Entropio wrote:A je l' kod vas koji spominjete da vam se mijenja temperatura pokazuje temperaturu rashladne ili ulja? Kod mene ima ona kazaljka za temperaturu rashladne tecnosti. Treba mu nekih 10-15 minuta voznje na ovim zimskim temperaturama da dodje na 90 i tu stoji stalno. Ne mijenja se.

E sad, imam i mjerac temperature ulja... i ulje uvijek bude na 50-60 stepeni kad je rashladna na 90, i treba mu jos 5 minuta da se i ulje ugrije na nekih 80-90. I to varira tokom voznje... ako vozim lagano, 80-90, ako vozim na autoputu, 95-100.
I meni tako :D Bradina 110 stepeni
doktorrr

#12988 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

konektovan wrote:
Zbog takve politike smo nažalost prisiljeni da sami tražimo u čemu je problem po forumima. Ljudi jednostavno neće da preuzmu odgovornost a žele skupo da naplate radne sate i nove dijelove. U suštini, skontao sam da nema nikave potrebe ići kod njih, jer za veće novce čovjek ne dobija nikavu sigurnost i pouzdanost, a pogotovo ne sigurniju dijagnostiku problema.

Nego da se vratim na temu, danas sam malo razgledao crijeva od rashladnog. Iz glave motora jedno crijevo vodi na ovaj dio na slici, a nakon toga ide u mali hladnjak od kabine. Zna li neko koji je ovo dio, jer na njemu ima kao nekih mrlja od tekućine?
Image

Pipajući crijeva čini mi se da su najtoplija tamo oko EGR-a, a tu je blizu i senzor temperature i tu bi moglo biti oko 90 stepeni. Ova crijeva u blizini hladnjaka uopšte ne dostižu čini mi se ni 80 stepeni. Danas sam držao u leru auto nekih 90 minuta. Došla je kazaljka temperature na tabli do 90 stepeni. ipak ventilator se nijednom nije uključio, jer ne vjerujem da je tempertura rashladne tekućine bila viša od 75-80 stepeni.To je izgleda maksimum do kojeg može doći i to u leru. Kada se auto vozi,hladan vazduh dodatno hladi tekućinu pa temperatura sigurno nije veća od 65 stepeni.
jefferson wrote: Moze biti da imaju problem sa termostatom generalno. BMW je kuburio s tim na M57 motorima. Neki su znali ostati otvoreni nakon 10,000km. Zamjena termostata na M57 je skakljiv posao zbog manjka prostora, pa je BMW napravio update elektronike da prijavljuje kvar samo ako temperatura padne na 60 stepeni.
Meni se cini da VW istu politiku sada primjenjuje jer nece da preuzmu odgovornost.
Problem sa 50 stepeni nije u tome sto je to glupost tvrditi tako nesto, nego sto ti DPF nece uci u regeneraciju ako temperatura rashladne tekucine nije iznad 60c odredjeno vrijeme.
Meni sve ovo mirise na isti problem koji je BMW imao i jaro tu ti ne gine cesta zamjena termostata osim ako VW ne napravi poboljsanu verziju. Ja imam BMW sa M57 motorom i to je otprilike posao svakih 40,000km.
Pristao bih ja da mijenjam termostat na svakih 40000km samo da znam koju marku da kupim i da će ona držati toliko. Ja sam stavio nov Behr termostat, a opet mi se sve isto dešava kao što sam i opisao. Na stranim forumima čitam da ima ljudi koji su promjenili po 2-3 termostata originalna i opet imaju problem.
doktorrr

#12989 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

Evo još jednog testa koji sam isporbao danaas.
Napolju je oko 13 stepeni. Držao sam auto u leru jedno 90 minuta dok nije dostigao radnu temperaturu. Za ventilator nisam više imao živaca da čekam da li će se uklkjučiti.

Da li je moguće, sve i da je termostat neispravan i da je stalno otvoren, da autu koje stoji u mjestu, znači nema hladnog vazduha kroz hladnjak, treba toliko vremena da postigne radnu temperaturu. Dakle, ostavimo po strani termostat. Reći ćemo da je on stalno otvoren. Ali svejedno, da li je moguće da na 13 stepeni napolju treba 90 minuta da motor dodje do radne temperature?

Šta je onda problem?
bitanga_sa_otesa

#12990 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

dizel tesko postize temp u leru,kod benzinca obratno
preludezalude

#12991 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by preludezalude »

doktorrr wrote:Evo još jednog testa koji sam isporbao danaas.
Napolju je oko 13 stepeni. Držao sam auto u leru jedno 90 minuta dok nije dostigao radnu temperaturu. Za ventilator nisam više imao živaca da čekam da li će se uklkjučiti.

Da li je moguće, sve i da je termostat neispravan i da je stalno otvoren, da autu koje stoji u mjestu, znači nema hladnog vazduha kroz hladnjak, treba toliko vremena da postigne radnu temperaturu. Dakle, ostavimo po strani termostat. Reći ćemo da je on stalno otvoren. Ali svejedno, da li je moguće da na 13 stepeni napolju treba 90 minuta da motor dodje do radne temperature?

Šta je onda problem?
Kratko... DA.
Termostat (ispravan) ima samo jednu funkciju. To je da dopusti motoru da se u sto kracem vremenu zagrije na radnu temperaturu i onda da odrzava tu temperaturu.
Uzmi za primjer neko auto koje ima ispravan termostat i koliko ce mu trebati vremena da postigne radnu temperaturu samo sa radom u mjestu. Trebat ce dosta vremena, a nema protoka kroz veliki hladnjak. Ti sa svojim autom cim upalis imas protok vode i hladjenje motora. Ti ne moras se ni kretati, samo daj malo gasa i temperatura ce pasti.
jefferson

#12992 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by jefferson »

Entropio wrote:A je l' kod vas koji spominjete da vam se mijenja temperatura pokazuje temperaturu rashladne ili ulja? Kod mene ima ona kazaljka za temperaturu rashladne tecnosti. Treba mu nekih 10-15 minuta voznje na ovim zimskim temperaturama da dodje na 90 i tu stoji stalno. Ne mijenja se.

Ulje se grije uvijek sporije od rashladne tekucine. Takodje, temperatura ulja oslikava stvarnu temperaturu motora.
To sto oscilira kazaljka ulja je posljedica kalibriranja pokazivaca. Proizvodjaci kalibriraju pokazivac rashladne tekucine tako da bude na recimo 90, iako je stvarna temperatura 85 ili 95. Medjutim, to je nevazno za vozaca, i proizvodjac nece da stvara paniku.
Temperatura ulja, bila ona 90 ili 110 je nevazno. Vrhunska sinteticka ulja izdrzavaju i po 260c bez problema. Ti tu temperaturu nikad neces doseci u motoru tako da nema potrebe kalibrirati pokazivac tako da te "zavara."
Usput, ako ne mzoes dici temperaturu ulja na bar 115c, slabo gas dajes :D
jefferson

#12993 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by jefferson »

@doktorr.
Jaro moj po svemu to je bojka tog motora. Moze biti da ti u sustini nemas problem nego da je problem u dizajnu termostata.
basicm

#12994 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by basicm »

Da li ti je rashladna tekucina po specifikaciji proizvodjaca?
nookey

#12995 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nookey »

jedno kratko pitanjce, lijevi xenon mi ponekad (ne uvijek) kao da ima prekid počne ne baš treperiti koliko kao prekidati i ugasi se. Kad ga upalim ponovo radi regularno. Nekad imam osjećaj da kao preko rupa se to desi što mi nema logike jer sam provjerio sve konektore sve ok ništa ne prekida.
Je li sijalica ili balast u pitanju?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12996 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

nookey wrote:jedno kratko pitanjce, lijevi xenon mi ponekad (ne uvijek) kao da ima prekid počne ne baš treperiti koliko kao prekidati i ugasi se. Kad ga upalim ponovo radi regularno. Nekad imam osjećaj da kao preko rupa se to desi što mi nema logike jer sam provjerio sve konektore sve ok ništa ne prekida.
Balast mozes provjeriti tako sto prebaciš balast sa drugog fara na taj sto sumnjas da ne radi (Zamijeniš mjesta balastima), pa vidis jel do balasta ili sijalice
nookey

#12997 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nookey »

Leon16v wrote:
nookey wrote:jedno kratko pitanjce, lijevi xenon mi ponekad (ne uvijek) kao da ima prekid počne ne baš treperiti koliko kao prekidati i ugasi se. Kad ga upalim ponovo radi regularno. Nekad imam osjećaj da kao preko rupa se to desi što mi nema logike jer sam provjerio sve konektore sve ok ništa ne prekida.
Balast mozes provjeriti tako sto prebaciš balast sa drugog fara na taj sto sumnjas da ne radi (Zamijeniš mjesta balastima), pa vidis jel do balasta ili sijalice
to znam večeras ću to uraditi jer po danu ne kontam da li se to dešava, a može li biti nešto mimo ovo dvoje?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12998 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

A balast ili sijalica u vecini slucajeva, nema tu neke filozofije, jedino jos da nije do nekih žica ili spojeva, ali nisam strucan za to :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#12999 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by Entropio »

jefferson wrote:

Ulje se grije uvijek sporije od rashladne tekucine. Takodje, temperatura ulja oslikava stvarnu temperaturu motora.
To sto oscilira kazaljka ulja je posljedica kalibriranja pokazivaca. Proizvodjaci kalibriraju pokazivac rashladne tekucine tako da bude na recimo 90, iako je stvarna temperatura 85 ili 95. Medjutim, to je nevazno za vozaca, i proizvodjac nece da stvara paniku.
Temperatura ulja, bila ona 90 ili 110 je nevazno. Vrhunska sinteticka ulja izdrzavaju i po 260c bez problema. Ti tu temperaturu nikad neces doseci u motoru tako da nema potrebe kalibrirati pokazivac tako da te "zavara."
Usput, ako ne mzoes dici temperaturu ulja na bar 115c, slabo gas dajes :D
Hvala za korisne informacije. :thumbup:

Nisam nesto pratio kolika je temperatura kad ga pritisnem... uvijek vozim lagano (oko 1500 o/min) dok temperatura ulja ne dodje na 85... i onda ga stisnem i vise ne pratim temperaturu. :lol:
doktorrr

#13000 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

jefferson wrote:@doktorr.
Jaro moj po svemu to je bojka tog motora. Moze biti da ti u sustini nemas problem nego da je problem u dizajnu termostata.
Vidim ja druže moj da je u današnje vrijeme sve normalno, pa i da voziš praktično nov auto i da se smrzneš u kabini kad putuješ preko Romanije ili Ivan Sedla. Ovi iz Audija kažu da to tako treba izgleda i da se ništa ne sekiramo.

Tako su govorili da je sve u redu i sa softverom i izduvnim gasovima, pa bum, velika prevara VW-a i milijarde štete. Neka njih samo... Ja ću se vratiti na Mercedesa čim prije. Ljudi su bar pošteni, pa ako ima neka boljka to priznaju i pozovu te da dođeš u servis da se to riješi.
Post Reply