Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lajkujMe wrote: ↑31/10/2022 08:11
Dovoljno je reci da postoje stvari koje se desavaju iza kulisa koje se ne govore dok ne bude spremno i operativno.
Npr program obuke pilota koji traje duze vremena nece se nista govoriti dok ne bude spremno sve.
Zasto ne? Da se ne da vremena Rusima da spinuju, vrse diplomatake pritiske i najvaznije da im se ne da unaprijed vremena za kontramjere.
Sva oruzja koju su Ukrajinci dobili su bili najefektivniji na pocetku.
Sjetite se prvih 30 dana Himarsa imali smo spektakularne bupove dok se Ruje nisu presabrali i premjestili skladista daleko.
to su ne mogu reci klasicni lovci presretaci nego perjanice americkog AF.a, bez izgubljene bitke u zracnim duelima tzv ,dogfajtovima. slavni f.15.
malo je sira prica od ukrajine, gdje ameri rade pomjeranje ptica iz te aviobaze a tice se i kine, i tajvana. i zamjene f.15ki sa f.22kama i f35ama. i to u narednih par godina dakle postepeno.
sumnjam da jew zbog ukra, ali u svkaom slucaju ako ukri dobiju f15 c/d, to je dzekpot, kud ces bolje za sve sto ruje imaju od ptica kao i ove dronove, i ostale "mete"...
Sumnjam da ce ameri dati F22, F35 mozda...ali F22 ne daju cak ni najblizim saveznicima, mislim da je i zakonom zabranjeno. F35 je napravljen za izvoz najblizim saveznicima. Tako da F22 nece ni u jednoj zemlji zamjeniti F15 osim u americi. Ali Boeing je upgrejdovao F15 u F15EX tako da ce biti potpuno nova zvijer. I nece biti ni potrebe ga mijenjati sa F22.
Ali hajd irelevantno, znaju amerikanci sta i kako
Last edited by Samprotivsviju on 31/10/2022 10:10, edited 3 times in total.
Teško da će Ukrajinci dobiti F-15, to jeste jedan od najboljih lovaca ali je takođe vrlo komplikovan i za korištenje i za održavanje, da ne spominjemo da je takođe izuzetno skup za korištenje. Vjerovatno im sleduju polovni F-16 iz partnerskih zemalja, mada će i to biti ogromna nadogradnja nad migovima i suhojima.
Sumnjam da ce ameri dati F22, F35 mozda...ali F22 ne daju cak ni najblizim saveznicima, mislim da je i zakonom zabranjeno. F35 je napravljen za izvoz najblizim saveznicima. Tako da F22 nece ni u jednoj zemlji zamjeniti F15 osim u americi. Ali Boeing je upgrejdovao F15 u F15EX tako da ce biti potpuno nova zvijer. I nece biti ni potrebe ga mijenjati sa F22.
ne ne mozda se nismo razumjeli, ameri povlace svakako f15ke iz avio baze u jpanu, i to je plan u narednih 6 mjeseci do 2 godine. na njihovo mjesto dovlace f-22ke. i 35ce.
a vezano za vijest koju je lajkuj postavio, da ce mozda uki dobit ove f15 c/d. koje polvace tog 44og eskadrona.
ja samo kazem povlacenje mozda nije vezano za ukre nego je sira prica i tice se i kine. itih igara.
a bila je viest, da su vec valjda krenuli i to u poljskoj prilagodit su 24 ja mislim za krstarece rakete.
a sto se tice ovih ruskih krstarecih, f.15 bi bio odlican i za njih. pogovoto zbog liste naoruzanja koje posjeduju i bvr gadjanja i tzv "malih meta",,,
Dope_Man wrote: ↑31/10/2022 09:08
Niko ovdje ne svrsava na random klipove ljudi koji ginu bez razloga, samo se radujemo kada znamo da je AGRESOR koji cini zlocine poginuo.
Istina, nisam trebao generalizirati. Ali ima ovdje svakakvih pacijenata.
Da si ti u životu prošao ono što su ti "pacijenti" prošli i da ti se 24.2. aktivirao PTSP i strah da će ti djeca proživjeti ono što si ti preživio, drugu bi pjesmu pričao.
Slava ukrajinskim i našim borcima, a smrt orcima, četaljima, ujama i babinim.
ne ne mozda se nismo razumjeli, ameri povlace svakako f15ke iz avio baze u jpanu, i to je plan u narednih 6 mjeseci do 2 godine. na njihovo mjesto dovlace f-22ke. i 35ce.
a vezano za vijest koju je lajkuj postavio, da ce mozda uki dobit ove f15 c/d. koje polvace tog 44og eskadrona.
ja samo kazem povlacenje mozda nije vezano za ukre nego je sira prica i tice se i kine. itih igara.
Ja sam to upravo tako i shvatio, kao zamjenu dosadasnjih F15 u Japanskoj bazi sa F22. Nisam jos cuo da bi F22 mozda mogao ici kome mimo USA, ali ako bi isao ikome, isao bi Japanu, u tom dijelu svijeta bi Amerima bilo jako bitno da Japan ostane nedirnut... F15 povucen odatle je i meni se cini "overkill" u ovoj prici, ali ako trebadne, neka hin...
puni video 9 minuta, bez rezova, ruskog organizovanog povlacenja sa prevrtanjem na kraju...snimak je vidimo popodne 1 oktobra napravljen.
Ovo je garant kod Lymana negdje. Tad se desavalo tamo, a na Ladi se vidi ta neka LNR/DNR oznaka. Tog dana i oko Kupyanska se sirio mostobran, i jos u Hersonu Zolota Balka i okolina.
Ja sam to upravo tako i shvatio, kao zamjenu dosadasnjih F15 u Japanskoj bazi sa F22. Nisam jos cuo da bi F22 mozda mogao ici kome mimo USA, ali ako bi isao ikome, isao bi Japanu, u tom dijelu svijeta bi Amerima bilo jako bitno da Japan ostane nedirnut... F15 povucen odatle je i meni se cini "overkill" u ovoj prici, ali ako trebadne, neka hin...
boje se da su lake mete kinezima na zemlji. a na fonu citave ove price oko tajvana i poteza kine koje ocekuju.
boje se da su lake mete kinezima na zemlji. a na fonu citave ove price oko tajvana i poteza kine koje ocekuju.
Da, to bi mogao biti problem ako misle da im sa PVO ne mogu obezbijediti sigurnost. S druge strane, ti avioni ne bi bili tu kao glineni golubovi, nego bi bili samo vrh udarne igle kompletnog PVO sistema od zracnog izvidjanja, javljanja, navodjenja... Plus sto bi za svaki od njih barem 5-6 kom. F15/F16/F18 letilo kao zastita...
Ameri razvijaju zamjenu za F22, F35 nece mijenjati F15 jer su to avioni razlicitih namjena.
S obzirom da uzurbano rade na tom lovcu 6gen koji ce biti zamjena za F22, postoji prazna rupa u koju nadopunjuju sa F15X ( nadogradnja na skoro 5gen level), I uglavnom ce to biti potpuno novi avioni bez prerade vec postojecih.
Ne bi me cudilo da Ukri dobiju neku stariju F15 verziju ali ipak mislim da ce dobiti samo F16 Block 30/40
Da, to bi mogao biti problem ako misle da im sa PVO ne mogu obezbijediti sigurnost. S druge strane, ti avioni ne bi bili tu kao glineni golubovi, nego bi bili samo vrh udarne igle kompletnog PVO sistema od zracnog izvidjanja, javljanja, navodjenja... Plus sto bi za svaki od njih barem 5-6 kom. F15/F16/F18 letilo kao zastita...
problem je sto su i kinezi ojacali od jacih zrak zrak projektila do fajtera j-20. gube balans. i to je dio problema.
sto je ova vijest, bitna, pa zobg takvih mi i navijamo za ukre, i veselimo se njihovom topljenju u ukrjaini. ljudi se vesel sto ovi ostaju bez vode, struje grijanja, deja vu? samo rokajte braco ukri
drug_profi wrote: ↑31/10/2022 09:46
Razumijem ja odbojnost kod nekih spram posmatranja ljudskih patnji i umiranja.
Mi, pacijenti, smo imali nesrecu da nas zapadne duznost odbrane sebe, porodice, grada i drzave od nicim izazvane agresije divljaka sa istoka i njihovih saradnika odavde.
Nama su zivoti na taj nacin promijenjeni na gore, zauvijek, a nekima su i prekinuti, zauvijek takodjer.
I tad, mi pacijenti, postali ratnici. A to je nepovratna formatizacija licnosti i karaktera.
I normalno je sasvim, koliko god rijec "normalno" u ovom kotekstu izgleda cudno, da volimo gledati smrt potpuno istog tog neprijatelja uz kafu, uz pivo, uz kokice...
Ne kontaju to ovi koji barbarstvo nisu osjetili na svojoj koži
Jedan od jutrošnjih ruskih projektila pao je na teritoriju Moldavije, saopštava tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.
The ministry noted that the missile was shot down by the Ukrainian air defense system and fell on the northern edge of the settlement of Naslavcha, which is located on the border with Ukraine.
The ministry noted that, according to the Ukrainian authorities, the Russians attacked the Dniester hydroelectric station on the territory of Ukraine, which is located at a distance of 10 km from the Naslavchanskaya HPP. There is no threat of flooding.
"Interior Ministry forces have now surrounded the area of the rocket crash to avoid possible dangers, a documentation team is working on the spot," the statement said.
Cudno je i bilo sto civilnu infrastrukturu, prije svega elktricnu mrezu, nisu gadjali jos na pocetku.. A i saobracajnu infrastrukturu.. Valjda kontali da ce sve to zauzeti za koji mjesec, pa da ne prave veliku stetu na tim vitalnim stvarima.. Ukrajincima su trenutno najpotrebniji kvalitetni pvo sistemi.. Osim iz zraka rusi im drugacije ne mogu napraviti stetu na slobodnim podrucjima..
btw ovi jeftini dronovi sto ispustaju ove kasikare i tromblone su otkrice ovog rata.. Tako jeftino, a ucinkovito.. Tacno mi bude zao ovog olosa koji se u ocaju pokusavaju sakriti, a svesni su da je to nemoguce uraditi.. Izuzetno i psiholosko oruzje.. Bolje su se izgleda ovi dronovi pokazali nego bajre u ovom ratu..