Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
probook

#12951 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

kakaljin wrote:
Black swan wrote:ja nemam problema s brzinom
nego sa prednošću i punim linijama
Za pune linije se i ja slazem, Brzina mi nije problem, ali znam stici neke koji su rizicno vozili i na punoj preticali, a ja cekam isprekidanu pa ih opet stignem i pitam se koji mu je fazon rizicno voziti i na punoj preticati a tu smo i on i ja
Mostar - Jablanica je 70 ogranicenje i cesto je policija sa radarom, pa vi prosipajte pricu sto se ne vozi 100-110
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12952 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

probook wrote:
kakaljin wrote:
Black swan wrote:ja nemam problema s brzinom
nego sa prednošću i punim linijama
Za pune linije se i ja slazem, Brzina mi nije problem, ali znam stici neke koji su rizicno vozili i na punoj preticali, a ja cekam isprekidanu pa ih opet stignem i pitam se koji mu je fazon rizicno voziti i na punoj preticati a tu smo i on i ja
Mostar - Jablanica je 70 ogranicenje i cesto je policija sa radarom, pa vi prosipajte pricu sto se ne vozi 100-110
na kojem dijelu je 70, mozda 100m oko dreznice, i jos kod onog ribnjaka da je snizeno na 70, sve ostalo je 80kmh kao i na svakom magistralnom putu u BiH
jeste 60 u donjoj jablanici i oko komadinovog vrela
probook

#12953 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Problem je sto svi voze kao na pisti. Ja sam jednom namjerno vozio po ogranicenju, dobro sam zivu glavu izvukao non stop preticanja i uljecanje ispred mene. Imace tu dionicu idem minimalno 100-120, jer ici sporije nije bezbjedno nikako :lol:
holowey

#12954 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

toliko o izgradnji...

Image
Image
:lol:
So What!

#12955 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Završena gradnja auto-puta “9. januar”, sve spremno za otvaranje
Image

Završena je gradnja auto-puta “9. januar”. Sve je spremno za utorak, kada će svečano biti otvoren i preostali dio, od Drugovića do Prnjavora. Time će kompletan auto-put Banjaluka-Doboj biti pušten u saobraćaj. Ukupna dionica od 72 kilometra koštala je 402 miliona evra, a sve je gradila domaća operativa.

Auto-put “9. januar” je završen. Pripreme za svečano otvaranje privode se kraju. Da bi dionica od Drugovića do Prnjavora bila puštena u saobraćaj, na terenu je svakodnevno bilo angažovano oko 300 radnika. Samo na toj trasi nalaze se dva mosta preko Bosne i Vrbasa, vijadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

– Sa zadovoljstvom mogu da naglasim da je završen auto-put “9.januar” Banjaluka-Doboj. Ovo je ogroman projekat za Republiku Srpsku i za naše preduzeće, naravno. Veoma smo zadovoljni kvalitetom urađenog posla. Građani i vozači su dobili jednu modernu saobraćajnicu, koja će prije svega da obezbijedi bezbjedan saobraćaj, a zatim i brži protok roba i stanovništva – ističe Dušan Topić, direktor JP Autoputevi Republike Srpske.

Na ovoj dionici su 52 zahtjevna objekta, za čiju je izgradnju potrošeno 190 hiljada kubnih metara betona i 310 hiljada tona asfalta. Saobraćajnica prolazi ravničarskom trasom. Procjenom projektanta, da se zbog geološkog sastava terena auto-put ne gradi na padini, izbjegnuti su potencijalni problemi sa klizištem. Ipak, bilo je nekoliko ozbiljnijih zahvata.

– Malo više komplikacija bilo je na sanaciji kosina na 15. kilometru i na lokaciji umjetnog tunela Potočani. Naravno, ta dva problema su veoma uspješno riješena sa sistemom dubokog fundiranja, za čije potrebe je izbušeno preko 15 kilometara šipova – navodi Marko Salapura, šef gradilišta.

Kompletna dionica auto-puta “9.januar” od Banjaluke do Doboja koštala je 402 miliona evra. Na izgradnji je angažovana domaća operativa, što predstavlja važan kriterijum za domaća i strana ulaganja.

Završetkom izgradnje preostalih 25 kilometara auto-puta “9.janaur”, dionice Banjaluka-Prnjavor, Republika Srpska dobiće više od 105 kilometara auto-puta. Ova dionica predstavlja jezgro buduće mreže auto-puteva, koja će se širiti, kaže Topić. Plan je da se ide prema zapadu, ka Prijedoru. Pripremljen je ugovor o koncesiji sa kineskom kompanijom i ubrzo bi trebalo da bude potpisan. Ide se na Koridor “Pet ce”, od petlje Tovere, do petlje Kostajnica, što predstavlja početak njegove izgradnje u Srpskoj. Očekuju se pregovori za nastavak gradnje do Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, ka Srbiji.
Cafe.ba
Nivelacija

#12956 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Nije mi jasno kako su Kirbas i SDA preracunali za ove 4 godine pa da nemaju ni metra otvoriti, Dodik ispade lukaviji, pametniji
Da su pametni bili iz SDA pa zavrsili,forsirali 11 kilometara oko Zenice i otvorili obilaznicu mogli su se i oni hvaliti, slikati osvojiti koji glas ovako potop :mrgreen:

Jos ti 11 kilometara( tunel most vijadukt) je kao 30 km dodikovih..

Mislio sam da je ova vlada lukavija a onda vidis Novalica i onog pokemona Terzica i sve ti bude jasno
drndalo

#12957 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

drug_profi wrote:Upravo tako. Ja sam naglasio da sam imao sreću da NIKOG nisam stigao, dakle ni preticao. Nevjerovatno i meni izgleda ali je bilo tako. Pozni august, nedelja popodne. Kisa u Sarajevu, oblacno do Konjica, dole sareno.
I u dolini Neretve nisam presao 100 km/h, jer kao sto rekoh, ne zelim ostati bez dozvole ni jedan dan.
Ja u subotu na Vlasicu prema BL imadoh doslovno 3 auta SVE SKUPA u oba pravca... Kontam, da se nije zaratilo, a da ne znam... :shock: :lol:

Cak i FIS Vitez potez je isao 60 km/h bez zastoja, sokirah se...

Total time, bez pogibelji ikakve, 2:50 SA-BL... Nisam takvo sto uspio sigurno zadnje 3-4 godine...
Dope_Man

#12958 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Nivelacija wrote:Nije mi jasno kako su Kirbas i SDA preracunali za ove 4 godine pa da nemaju ni metra otvoriti, Dodik ispade lukaviji, pametniji
Da su pametni bili iz SDA pa zavrsili,forsirali 11 kilometara oko Zenice i otvorili obilaznicu mogli su se i oni hvaliti, slikati osvojiti koji glas ovako potop :mrgreen:

Mislio sam da je ova vlada lukavija a onda vidis Novalica i onog pokemona Terzica i sve ti bude jasno
Zajebali se jer su otvorili onu ''dionicu'' oko Odzaka. Ne znam zasto je ono otvorise, ali mogli su je sacuvati kao keca u rukavu za ove izbore.

A Dodo vise potrosio na zastave izgleda, nego na izgradju puta.
Haris.ba

#12959 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:Zajebali se jer su otvorili onu ''dionicu'' oko Odzaka. Ne znam zasto je ono otvorise, ali mogli su je sacuvati kao keca u rukavu za ove izbore.
Koja im je poenta da su je i sada otvorili kad mosta nema. :D

Nadam se da će ih Dodik pozvati na otvaranje autoputa.
l33t

#12960 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by l33t »

402 mil € ????
shake69

#12961 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

l33t wrote:402 mil € ????
Rodila ih majka sposobne za ukrast. DakleM, 55 miliona po kilometru.
Gray

#12962 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

shake69 wrote:
Rodila ih majka sposobne za ukrast. DakleM, 55 miliona po kilometru.
402 miliona Eura za cijeli autoput Doboj Banja Luka piše.

402m EUR = 786m KM

786m KM / 72 km = 10,9m KM / km
shake69

#12963 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ma izracunao sam ali mi zarez ´´ispao´´, OK, tako je, kako god za onu ravnicu je to skupo.
detroit-mercy

#12964 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Nivelacija wrote:Nije mi jasno kako su Kirbas i SDA preracunali za ove 4 godine pa da nemaju ni metra otvoriti, Dodik ispade lukaviji, pametniji

Proslo je to, uglavnom se raja vise ne pali plaho na ta otvaranja grandioznih projekata.
I taj Dodin autoput, vecina glasaca nece se ni provozati po njemu pa ih tako i zaboli kurac.
Vise glasova donose one prijetnje tipa ko ne glasa za nas noga mu je s posla ili 50km za glas :mrgreen:
mk ultra

#12965 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Vlakovo Lepenica 180 miliona eura 20km, doduse dosta tunela
Nedavno su isto uzeli 180 mil eura za izgradnju koja bi trebala poceti

200mil KM hranjen i 12km ceste...

A ovo je trebalo na ljeto naredne godine da bude gotovo :lol:
l33t

#12966 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by l33t »

mk ultra wrote:

autoput u hr 6mil € /km ?
a Banjaluka dodje 5mil € ?

http://www.worldhighways.com/sections/e ... evaluated/
mk ultra

#12967 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Stvarno ne vidim problem sa cijenom, pa i da je 50% skuplji, autocesta je napravljena... I radi
Laertes

#12968 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

mk ultra wrote:

Čuj, Juventus želi Sneijdera? :mrgreen:
mk ultra

#12969 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Sramota da se ovoliko zanemaruje i laze
I opet ta ista vlast koja je 2014te svasta najavljivala i dobila kredite za dionice nista nije ni zapocela
A na videu predviđaju do sredine 2019 Pocitelj Zvirovici, Zenicku obilaznicu itd...
Dope_Man

#12970 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:
Dope_Man wrote:Zajebali se jer su otvorili onu ''dionicu'' oko Odzaka. Ne znam zasto je ono otvorise, ali mogli su je sacuvati kao keca u rukavu za ove izbore.
Koja im je poenta da su je i sada otvorili kad mosta nema. :D

Nadam se da će ih Dodik pozvati na otvaranje autoputa.
Ma nema poente za nas, ali za njih je to promocija.. ono ''vidi ba, i mi otvorili nesta''. Uostalom, tako su uradili i kad ju je otvarali, samo se ne mogu sjetiti zasto to uradise, je li bilo pred prosle izbore ili sta..
Haris.ba

#12971 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ma falio samo habajući sloj. Nisu htjeli da ga stave dok se most ne završi. I onda je došao Terzić.
Maraschino

#12972 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

Da se ne zavaravamo, Dodik ne bi izgradio ni metra auto puta da nema njega i njegovih kumova tu. Kraj price. Radi sam ono gdje se moze ugraditi.

Zasto FBiH ne gradi, puno krokodila u maloj bari.
Better Man

#12973 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

mk ultra wrote: na kojem dijelu je 70, mozda 100m oko dreznice, i jos kod onog ribnjaka da je snizeno na 70, sve ostalo je 80kmh kao i na svakom magistralnom putu u BiH
jeste 60 u donjoj jablanici i oko komadinovog vrela
Na čitavom dijelu dionice od Sarajeva prema Mostaru, pa i dalje prema Hrvatskoj maksimalna dozvoljena brzina je 70 km na sat. Nema ni na jednom dijelu dionice da se može voziti 80 km, odnosno da je dozvoljeno. pratite saobraćajne znakove.
So What!

#12974 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja mosta Svilaj - 22. 08. 2018. @ Google Earth

Image
So What!

#12975 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja mosta Svilaj - 07. 09. 2018.

Image

Image

Image