Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
spree

#12951 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

meni od 31. stoji evidentiranje carinskih podataka :( . hajde vise u pm :twisted:
Saka

#12952 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Saka »

spree wrote:meni od 31. stoji evidentiranje carinskih podataka :( . hajde vise u pm :twisted:
Meni isto od 30-tog na jednoj posiljci. Haman cekaju tih 10 dana da pocnu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
seoBIH

#12953 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

Cuj 31. :D Meni stoji od 2 januara.
AkumAone

#12954 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by AkumAone »

jahac96 wrote: Kako je ovo jako, dodje ti paket iz kine u Sarajevo, onda iz Sarajeva u banja luku pa opet nazad u Sarajevo, isplativo 100%
Stvar organizacije.
BH Posta, Poste Srpske i Hrvatska posta Mostar su tri razlicite firme. Posiljke dolaze na Aerodrom u Sarajevu i dalje se salju u Glavnu postu odgovarajuce firme u Sarajevo, Banja Luku ili Mostar. Odatle salju u centalne poste, rasporedjenje po svakom gradu regije za koju su zaduzene, i na kraju u lokalne poste. Bar koliko ja znam.
spree

#12955 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

seoBIH wrote:Cuj 31. :D Meni stoji od 2 januara.
ma tvoje su vec zijanili ili je neki carinik odnio kuci :razz: . fakat zar je moguce da toliko kod nas moze stajati? strasno :twisted:
AkumAone

#12956 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by AkumAone »

Upravo sam zvao speditera. U toku je "izrada" aplikacije za carinjenje posiljki za fizickih lica u Banja Luci, gdje im je server. Kada to zavrse, onda ce instalirati aplikaciju u postama gdje ce se vrsiti carinjenje po skracenom postupku. Moze biti gotovo za par dana, moze trajati par sedmica; ne zna se.
Tek kada to zavrse, nastavit ce sa radom; do tada mozemo samo cekati. Izgleda da nisu slali papire za pokretanje carinskog postupka, tako da ni spediter trenutno ne moze nista uraditi.
zincx

#12957 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

AkumAone wrote:Upravo sam zvao speditera. U toku je "izrada" aplikacije za carinjenje posiljki za fizickih lica u Banja Luci, gdje im je server. Kada to zavrse, onda ce instalirati aplikaciju u postama gdje ce se vrsiti carinjenje po skracenom postupku. Moze biti gotovo za par dana, moze trajati par sedmica; ne zna se.
Tek kada to zavrse, nastavit ce sa radom; do tada mozemo samo cekati. Izgleda da nisu slali papire za pokretanje carinskog postupka, tako da ni spediter trenutno ne moze nista uraditi.
Dabogda im aplicirali Ir-192, brahiterapijski.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
epik

#12958 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

Al cu ja da najebem...
nadžak

#12959 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

epik wrote:Al cu ja da najebem...
:D
Crni humor druže.

Meni se pojavila konačno na našoj pošti informacija da je pošiljka stigla u BiH i da ode na carinu. :lol: :-)

Što ti reče al cu da naxxxem. :lol:
Spacedust

#12960 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Spacedust »

Ja sam dobio papire za carinu i angazovanje špeditora, al to je poslano prije ovog svega sto se desavalo u zadnjih par dana pa je vjerojatno zbog toga tek stiglo.
MOSALJOZE

#12961 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by MOSALJOZE »

Ako pošiljka ide sa standard intl.hoće li biti neke razlike u brzini dostave?
spree

#12962 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

MOSALJOZE wrote:Ako pošiljka ide sa standard intl.hoće li biti neke razlike u brzini dostave?
u odnosu na sta? svaka koja se placa bi trebala biti brza, dok je economy ja mislim najsporija.
MOSALJOZE

#12963 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by MOSALJOZE »

spree wrote:
MOSALJOZE wrote:Ako pošiljka ide sa standard intl.hoće li biti neke razlike u brzini dostave?
u odnosu na sta? svaka koja se placa bi trebala biti brza, dok je economy ja mislim najsporija.
Pa svakako u odnosu na economy.
epik

#12964 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

nadžak wrote:
epik wrote:Al cu ja da najebem...
:D
Crni humor druže.

Meni se pojavila konačno na našoj pošti informacija da je pošiljka stigla u BiH i da ode na carinu. :lol: :-)

Što ti reče al cu da naxxxem. :lol:
Moja tek krenula iz USA :) ... ako prodje ova moja posiljka bez speditera i ostalih zavrzalam bice dobro, ako ne pfff ode sve u pm
spree

#12965 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

ja se samo nadam da taj novi sistem nece biti u fazonu nama je sistem odredio koliko kosta odredjena posiljka, pa bujrum platite toliku carinu i pdv, ne trebaju nam vasi izvodi sa paypala ili banke.
travar

#12966 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by travar »

Šta se dešava ako pošiljka ide preko DHL-a? Jel' se i u tom slučaju moraju plaćati ove gluposti (carina, pdv, špediter...) ili je to sve uračunato u onu cijenu dostave DHL-a?
amar1994

#12967 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by amar1994 »

travar wrote:Šta se dešava ako pošiljka ide preko DHL-a? Jel' se i u tom slučaju moraju plaćati ove gluposti (carina, pdv, špediter...) ili je to sve uračunato u onu cijenu dostave DHL-a?
Sve te to sleduje sigurno , ako podlijeze , koja je vrijednost i sta je kupljeno ? :)
AkumAone

#12968 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by AkumAone »

@epik Nece trebati spediter, carinit ce se po skracenom postupku.

@spree Ne vjerujem da bi takvo nesto bilo uopste moguce.

@Travar Zavisno od usluge DHL-a. Obicne pakete DHL predaje nasoj posti, posta carini i dostavljaja tebi. Express posiljke mislim da DHL carini i dostavlja (obicno su malo skuplji od poste, ali zato brzi i platis pouzecu). Ukoliko posiljalac snosi sve troskove (carina, porez, dostava...) onda posiljalac pri slanju oznaci posiljku kao FD - Free Domicile, i kurirska sluzba njemu salje racun.
Mada je ovo jako rijetko; meni je nedavno Kingston snosio sve troskove slanja i vracanja neispravne memorije (RMA) putem UPS-a. I to je sada zaglavilo na carini, dok ne rijese ovaj problem. Drugi mi je vrijedniji paket DHL iz Njemacke dostavio nasoj posti za 2 dana, i od 31.01. cekam evidentiranje carinskih podataka.
zincx

#12969 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ne bacaj lovu, svakako će ti na carini stajati mjesec dva. [emoji777] [emoji778] [emoji777] [emoji778]

zincx

#12970 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ne bacaj lovu, svakako će ti na carini stajati mjesec dva. [emoji777] [emoji778] [emoji777] [emoji778]

Running

#12971 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

Postao sam zivco ko berSk :D Proslo 3 mjeseca ni traga od posiljke, kontam se javiti prodavacu da opet posalje. Na trackingu pise da nije ni izasla iz Kine, valjda bi je ovi nasi zaveli do tada. :) Nije svakako vriejdnost za carine, da jeste znao bih.

Ima li jos takvih iskustava da znam na cemu sam, da ne peglam prodavaca jos bzvz. :wink:
AkumAone

#12972 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by AkumAone »

Running wrote:Postao sam zivco ko berSk :D Proslo 3 mjeseca ni traga od posiljke, kontam se javiti prodavacu da opet posalje. Na trackingu pise da nije ni izasla iz Kine, valjda bi je ovi nasi zaveli do tada. :) Nije svakako vriejdnost za carine, da jeste znao bih.

Ima li jos takvih iskustava da znam na cemu sam, da ne peglam prodavaca jos bzvz. :wink:
Koji je zadnji status? Ili napisi tracking broj ovdje ili na PM...
Running

#12973 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

Code: Select all

RS331736164CN
07.12.2016 22:49
Flight depart
Beijing Terminal 10000061
epik

#12974 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by epik »

Running wrote:Postao sam zivco ko berSk :D Proslo 3 mjeseca ni traga od posiljke, kontam se javiti prodavacu da opet posalje. Na trackingu pise da nije ni izasla iz Kine, valjda bi je ovi nasi zaveli do tada. :) Nije svakako vriejdnost za carine, da jeste znao bih.

Vjerovatno prevarant ili jednostavno nije htio da posalje narocito ako se radi o nekoj jeftinij stvarcici sa besplatnim shipingom. E sad, posto je proslo dosta vremena ne mozes otvoriti slucaj zbog neprimanja robe, inace to ide jednostavno, zalis se, i procedura ide u tvoju korist. Imao sam par slucajeva...jednom sam kupio stvar u koja je oznacena da se nalazi u Londonu, a lik mi posalje iz Kine, bilo vrijeme isporuke 10 dana, znao sam da ne moze stici iz Kine za to vrijeme, 12ti dan otvorim slucaj zbog laganja o lokaciji robe i za par dana mi vrati kinez pare, a i roba je dosla za mjesec dana. Drugi slucaj je da lik namjerno nije poslao robu jer mu se nije isplatilo, naravno vratio je pare, i tako bilo je situacija.... A zadnja dva slucaja sam naletio na prevaranta, jedan od njih je oznacio da je roba poslata i stavio tracking number ali lazan, a drugi nije ni oznacio da je poslao. Ova dva su provaljeni i od strane ebaya skinuti su im artikli sa ebaya. Za njih sam otvorio slucaj na paypalu, trenutno se ceka da odgovore na njihova pitanja, medjutim vjerovatno se nece moci opravdati jer ih je ebay skinuo....
Running

#12975 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

Nije vjerujem da je prevarant, ozbiljnija radnja je u pitanju, placala se postarina. Kontaktiracu ga licno da vidimo sta se moze uraditi. Nije mi jasno to, kako neko moze da ti posalje lazni TN posiljke koja je upucena za BiH, jedino da radi u saradnji sa postom. On TN ne moze izmisliti, dobija ga kad posta nalijepi svoju deklaraciju. Jedino da ga uzme od nekoga kome je vec poslao za BiH.

Nisam naletio do sada na prevare, a jesam da artikal ne odgovara opisu u potpunosti par puta.

Vidim da je to Ali bolje rijesio, neces primiti pare dok ja ne potvrdim da je stiglo i da je sve ok. Ili mogu prekinuti order ako ne posalje u roku od 8 dana, ili ako mi je ceif.
Post Reply